May 31May 31 Интересно ми е да споделите с реални примери с колко са се увеличили цените на разни услуги или стоки, които често ползвате. На мен лично ми се струва, че си иба путката майна - хранителни стоки, подстригвания, особено ресторантите буквално са х2 за последните няколко месеца. Положението е яко зле. Вие какви наблюдения имате?
May 31May 31 Много неща поскъпнаха, на прима виста се сещам за кафето, млечните продукти, зеленчуците, плодовете... Но то се очакваше. Или поне аз не страдах от евро оптимизъм. Даже наскоро чух две бабички да си говорят, че са ги излъгали с еврото, щом даже и те започнаха да се усещат, е очевидно.
May 31May 31 Бабичките бяха решили още в началото ,че етикетите с еврото в магазините означават някакви промоции и отстъпки на продуктите ,когато тепърва сменяхме валутата си.
May 31May 31 Ресторантите най - много се оляха с цените. Една пица беше 13-15 лв., сега е 13-15 евро. Аз се подстригвам с машинката вкъщи, ама от познати знам, че от 10 лева е станала 10 евро подстрижката.
May 31May 31 Бе маслото от 7 лева е 3 лева в момента. Така че има надежда :) I was Razor Ramon, and I started the nWo... Sister Abigail
May 31May 31 То тва е, че те ги увеличиха един път преди еврото, за да може да кажат ето това струва 10 лв -> 5 евро и един път след еврото, за да си стане постепенно същото нещо 10 евро (като е струвало 6-7 лв преди) Абе нагледци та нагледци. Ама така е като няма контрол. Абе не ми се отваря тая тема, ама общо взето да не си работещ стана ситуацията. Вдигат постоянно осигурителния праг, всичко ходи за пенсии и социално слаби мързеливци, а ти се чудиш искам ли да се стремя към по-голяма заплата или не...
May 31May 31 До септември подстригване ми струваше 20 лв. През октомври стана 25, а през ноември 30 лв. В момента е 15 евро. Майсторът на колата взимаше 20 лева за запояване на кабел, сега 20 евро. Смяна на масло беше 30 лева, сега е 30 евро. Кафе и кола на заведение са 4 евро, преди бяха 4 лева. Това е на прима виста само.
May 31May 31 Горивото е ясно, но и всичко друго, какъвто и да е майстор взима в Евро както е взимал в лева. Ебало си е майката
May 31May 31 Абсолютно преувеличено е това с поскъпването. Да, някой ресторанти са боклуци и вдигат. Затова просто спирате да ходите там. Знам много ресторанти дето цените още са окей. Подстрижката ми е между 10 и 13 евро, какви са тия ненормални цени не знам. Ходете при араби или хора извън българаски произход.Ето и цените от женския пазар в София, известен като регулатор на някой продукти:Краставица късопл.- 1€/кгДомат розов дребен - 1.2€/кгДомат розов едър - 2.5€/кгЧушка зелена Сиврия - 1.6€/кгЧушка червена - 2€/кгМагданоз - 1.5€/3 връзкиПр. лук - 0.5€/вр; 1€/3вр.Пр. чесън -1€/вр; 2€/3вр.Ягода - 3€/кгЧереша едра- 2.55 €/кгКайсия - 1€/кгИнтересно е как бързо се научихме да си плащаме премиум, и към всичко което е в пъти по-евтино да се отнасяме с огромно съмнение.Всеки сам си избира какво и от къде да яде и на каква цена, но за има няма 5 месеца да се научим послушно да си плащаме 5-10 пъти по-скъпо за в най ама най-добрия случай същото качество.. Edited May 31May 31 by Sashundera ☝️30.08.2020 - 07.04.2024☝️ ☝️12.12.2021 - 07.12.2025☝️
June 1Jun 1 5 hours ago, Sashundera said:Абсолютно преувеличено е това с поскъпването. Това е тотална олигофрения? Няма сектор, от плочкаджии и майстори до хотели и ресторанти, където цените да не се промениха от лева в евро 1:1. Буквално в темата трима човека са ти написали как фризьори и механици за същата услуга/стока взимат същото в евро, колкото преди шест месеца в евро. Не знам на някой заплатата да е станала 1:1 след смяната на валутата. Истината е, че е момента да живееш в България е по-скъпо, отколкото в мнозинството развити държави. Да си плащаш най-скъпия биг мак на Балканите със заплата от 770 евро не е икономически издържано. По темата - реално всичко? Всеки един вид услуга в третичния сектор е поскъпнала и са рядкост изключенията. 681; 718; 855; 865; 868; 913; 1762; 1837; 1848; 1877; 1878
June 1Jun 1 Author Да пусна темата ме провокира конкретно случай от вчера - на кръчма, 2-ма човека, без скъпи алкохоли, само 2 бири и по 2 ястия - 50 ЕВРО! Това е по-скъпо от Германия, тотален абсурд!
June 1Jun 1 Усещам леко поскъпване (но нищо фрапантно) при млечните продукти. При яйцата вече е много грозна ситуацията. Вече трудно се намира яйце за под 25 цента. А доскоро се чувствах прецакан, когато си взема яйца на 41-42 стотинки За щастие, цената на месото е абсолютно непроменена. Или поне в месарницата, от която аз пазарувам. А още в началото на годината усетих тежък удар с протеина на прах, който скочи от 135лв на 175лв (още вървяха и двете валути).Основните услуги, за които плащам - интернет, телевизия, телефон, фитнес, фризьор са си с абсолютно същите цени спрямо юни месец миналата година. Виждам, че и за механици нещо сте коментирали. Не мога да кажа при другите как е, но не съм усетил нещо подобно при единственото си посещение на сервиз за тази година. Ресторантьорите са си нагло племе от край време. Само по тях не бих съдил за нищо. Винаги ми е било неоправдано скъпо да им пълня гушите.
June 1Jun 1 Винаги съм се смял на фейсбук шизотата с касовите бележки докато не започнах да пътувам по-често. Абсолютен факт е че на много места в Западна Европа цените по суперите са доста по-нормални спрямо тук. Например в Испания летоска ми беше по-евтино от Хърватска които са същите балкански боклуци като нас и няколко години след приемането на еврото още се борят със спекулата. Зимата бях в Ирландия и в Tesco също ми се стори по-евтино/същото спрямо сегашните цени в Lidl и Kaufland.Ей ся съм по морето, фреша е 4 евро, еспресото 3. Като сложиш и една минерална вода го закръгляш на 10 с бакшиша. Тоест 20 лева за фреш, ебано кафе и вода което преди няколко години беше обир, а сега е нормално.За човек като мен който иска да гони и следва мечтите си живота в София също става леко кофти, щото един 30 квадратен кафез в Студентски почва от 400 нагоре, а какво остава за някой по-нормален квартал. Бабите хазяйки и мангалите в барбер шоповете ги разбирам да наглеят и да търсят печалба, но когато всичките големи вериги го правят положението не е ок.
June 1Jun 1 Author Само да кажа, че не съм против въвеждането на еврото, даже съм доволен от това, че вече имаме една валута с Европа. Против българската селяния съм, за която бях сигурен още миналата година, че ще се случи - "дай сега да напомпаме яко цените в хаоса покрай смяната на валутата, никой няма да се усети и ще забогатеем".
June 1Jun 1 20 minutes ago, Radox said:Само да кажа, че не съм против въвеждането на еврото, даже съм доволен от това, че вече имаме една валута с Европа. Против българската селяния съм, за която бях сигурен още миналата година, че ще се случи - "дай сега да напомпаме яко цените в хаоса покрай смяната на валутата, никой няма да се усети и ще забогатеем".Е, много ясно. Няма как въвеждането на валута, към която така или иначе бяхме вързани, да бъде виновна. Между невменяемостта на управляващите и простотията/лакомията на "търговците", ни се ебава майката. Айде, на нас даже не толкова, ама една баба или дядо, които разчитат на пенсията си, тях не мога да си ги представя как се справят. И понеже някой по нагоре каза за горивата, някой знае ли причина дизелът да е с 10 цента надолу, точно в периода, в който Европа уж щеше да остане без гориво ако прохода не отвори, въпреки че развитие в Иран все още няма? То вярно, че пък бензинът скочи с горе-долу толкова, ама къде е логиката?
June 1Jun 1 Бачкам здраво и ми увеличават заплатата периодично, цени не гледам. Проблема е при вас, натискайте повече.
June 1Jun 1 4 minutes ago, ShwN said:Бачкам здраво и ми увеличават заплатата периодично, цени не гледам. Проблема е при вас, натискайте повече. Истински капиталист! Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!
June 1Jun 1 Author 53 minutes ago, ShwN said:Бачкам здраво и ми увеличават заплатата периодично, цени не гледам. Проблема е при вас, натискайте повече. Е те на бензиностанциите сравнително често ги вдигат - от 650 на 670 евро бруто.
June 1Jun 1 3 hours ago, Radox said:Само да кажа, че не съм против въвеждането на еврото, даже съм доволен от това, че вече имаме една валута с Европа. Против българската селяния съм, за която бях сигурен още миналата година, че ще се случи - "дай сега да напомпаме яко цените в хаоса покрай смяната на валутата, никой няма да се усети и ще забогатеем".Не знам на кое първо да ти се смея - че мислиш като склерозиралия Андрей Райчев и всички промивки от 90те или че си за еврото макар, че си бил сигурен още миналата година, че разни хора ще се възползват от това. [center]Ticking away the moments that make up a dull day, Fritter and waste the hours in an off-hand way...[/center]
June 1Jun 1 Author 9 minutes ago, WereWolf said:Не знам на кое първо да ти се смея - че мислиш като склерозиралия Андрей Райчев и всички промивки от 90те или че си за еврото макар, че си бил сигурен още миналата година, че разни хора ще се възползват от това.Я си еби майката бе, пикльо. И отивай да въртиш кавали в BWZ.
June 1Jun 1 10 minutes ago, Radox said:Я си еби майката бе, пикльо. И отивай да въртиш кавали в BWZ.Зачерви бузките яко, педал изсипан. [center]Ticking away the moments that make up a dull day, Fritter and waste the hours in an off-hand way...[/center]
June 1Jun 1 Author 4 minutes ago, WereWolf said:Зачерви бузките яко, педал изсипан.Не знам кой е педал, но ти си един малък мърльо 2000+ набор, който не знае къде се намира, обаче си мисли, че е много в час с нещата, щото гледа много Ютуб и чете Дойче Веле. За ППДБ гласува, нали?
June 1Jun 1 6 minutes ago, Radox said:Не знам кой е педал, но ти си един малък мърльо 2000+ набор, който не знае къде се намира, обаче си мисли, че е много в час с нещата, щото гледа много Ютуб и чете Дойче Веле. За ППДБ гласува, нали?За теб има място в Евроком при Маг Илиян с вълшебната катерица Беатрис. А ти си '89 набор, най-отпред на хорото с Мурат и Махмуд и ги питаш кога ще обръщате хорото. Переш чело в джамията Иван Костов да се върне, нали? [center]Ticking away the moments that make up a dull day, Fritter and waste the hours in an off-hand way...[/center]