hacky Posted January 28 Posted January 28 2026 сме, изкуствения интелект и технологиите ни завладяват, но също така се променят и нещата вътре в нас, отношенията с близките ни и как разпределяме домакинските задължения. Много пъти тези нещата се определят от мъжа, интересно ми е как вие гледате на тези неща дори и да не сте още семейни как смятате, че е правилно? Ще дам няколко примери: - Някой мъже като имат деца смятат, че те не трябва да сменят памперси. - Мъжа не трябва да докосва прахосмукачка, а моп за мокро почистване не трябва да се споменава. - Черпаците и мието на чинии е за жената. - Някой жени твърдят че в 21 век всичко трябва да е 50:50, едната вечер ти готвиш другата аз.. Едно време жената трябваше да е домакинята вкъщи, сега как мислите? В нас примерно сме разпределени на неща, които предпочитаме да правим, аз обичам да готвя, затова на 99% съм аз "готвача", за сметка на това жената се занимава с почистване, съдове и тн. Това не значи, че ако се наложи да пусна прахосмучка някой път не ми пречи или да измия малко чинии, да се правиш на Алфа пред жена си е глупаво според мен, защото знам точно такива примери познати, които казват аз защо си взех жена ако не прави всичко това. С децата пък винаги съм смятал, че щом искаш дете ти си на равно с задълженията с него, всякакви. Оправдание аз до ся бях на работа и съм изморен да си погледнеш детето е смешно. Интересна тема ми е сега, когато може да чуем и женската страна на нещата, как те си представят идеалната ситуация в едно семейство. Metzgermeister, batistaheel, ladonnae and 3 others 3 1 2 Quote
Jack Bauer Posted January 28 Posted January 28 Няма да твърдо правило и много зависи от динамиката на взаимоотношенията. Винаги ме е отвращавал старомодния метод, в който жената върши всичката домакинска работа, готви, сервира, та на всичкото отгоре и работи. Ако мъжа носи основния доход в семейството а жената не работи или има много по нисък принос за семейния бюджет смятам, че е ок да поеме по-голямата част от домакинските грижи. Ако сте сравнително на едно ниво в семейния бюджет смятам, че трябва да се разпределят 50:50, без да имам твърдо мнение кой да готви или пуска прахосмукачка. Като е изключително несериозно един мъж да не може да пусне прахосмукачка или да измие чинии, ако жената няма възможност в дадения момент. Помня, че на един мой приятел жената и се беше наложило да пътува някъде за няколко дни и пичагата си беше купил прибори и чинии за еднократна употреба, за да не се занимава да мие тези дни. Относно грижите за децата - нямам деца, така че това не мога да коментирам Metzgermeister, Price, Bobotsi and 2 others 5 Quote Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!
Price Posted January 28 Posted January 28 (edited) Който иска жена - помага, чисти, готви (ако му се получава де), мие чинии, гледа децата. Останалите са ясни - те искат слугиня за разплод. Edited January 28 by Price ladonnae, HBK_forever and Sea 3 Quote
hacky Posted January 28 Author Posted January 28 5 minutes ago, Jack Bauer said: Ако мъжа носи основния доход в семейството а жената не работи или има много по нисък принос за семейния бюджет смятам, че е ок да поеме по-голямата част от домакинските грижи. Тогава не става ли малко, че жена ти не си полезна много за семейния бюджет, затова освен 8 часовия работен ден като продавачка ще трябва и вкъщи да работиш, аз съм шефче и пръцкам на офис стола по цял ден, но нося торба с пари, затова няма да мия чинии? HBK_forever 1 Quote
Price Posted January 28 Posted January 28 8 minutes ago, hacky said: Тогава не става ли малко, че жена ти не си полезна много за семейния бюджет, затова освен 8 часовия работен ден като продавачка ще трябва и вкъщи да работиш, аз съм шефче и пръцкам на офис стола по цял ден, но нося торба с пари, затова няма да мия чинии? Тея, където изкарват яко кинти и могат да си позволят жена им да не работи, не е ли най добре да подсигурят и чистачка/прислужница за дома HBK_forever, Sea and Jack Bauer 3 Quote
Jack Bauer Posted January 28 Posted January 28 (edited) 14 minutes ago, hacky said: Тогава не става ли малко, че жена ти не си полезна много за семейния бюджет, затова освен 8 часовия работен ден като продавачка ще трябва и вкъщи да работиш, аз съм шефче и пръцкам на офис стола по цял ден, но нося торба с пари, затова няма да мия чинии? Ако жената е продавачка, на минимална заплата и няма изгледи да се издигне повече от това, а мъжа изкарва много пари възниква въпроса нужна ли е тази минимална заплата вкъщи, а не е по-добре тя да поеме домакинството изцяло, като междувременно да изкара някой курс за нещо по-доходоносно в бъдеще примерно? 4 minutes ago, Price said: Тея, където изкарват яко кинти и могат да си позволят жена им да не работи, не е ли най добре да подсигурят и чистачка/прислужница за дома Това също е добър вариант Edited January 28 by Jack Bauer HBK_forever and ladonnae 2 Quote Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!
Divaka Posted January 28 Posted January 28 А когато са двама мъже кой трябва да поеме? 2026 сме. Sea, batistaheel, ladonnae and 2 others 4 1 Quote
ladonnae Posted January 28 Posted January 28 Винаги е "зависи" Зависи дали и двамата работят, дали са добре платени, дали са много натоварени служебно, зависи какви са им разходите, зависи кой какво обича и кой какво може да прави... Най-вече зависи как се разберат За мен предпочитания вариант е мъжа да изкарва основните доходи и неговите отговорности да са предимно служебни, а вкъщи да си почива. Докато жената се грижи за дома, пазаруването, храната и децата, а ако работи - да не е нещо натоварващо и прекалено времеемко. По лични впечатления не пипне ли женска ръка, осоебно що се касае до чистене, просто не е същото Пък и винаги е огромен плюс и се вдига качеството на живот, когато човек се храни с добре приготена домашна храна и вкъщи му е чисто и уютно. А когато и двамата работят много, просто няма да има достатъчно време и за това. Което не значи, че жената трябва да се занимава само с такива неща, аз лично бих полудяла Напротив - хубаво е да се развива и личностно, и професионално. Не значи и че мъжът трябва да е някакъв тотален инвалид и да не може нито да си сготви, нито да си изчисти, ако му се наложи и/или жената е заета с друго. Не значи и че жената не може да допринася за семейния бюджет. Но е хубаво все пак да се запазят традиционните роли, без да се отива в крайности. На днешно време нещата са малко размити, но аз уважавам всеки избор и начин на живот, стига да не пречи някому, разбира се. HBK_forever, Kill_Steen_Kill, HEIDENREICH and 1 other 4 Quote
hacky Posted January 28 Author Posted January 28 Добре вече @ladonnae и @Jack Bauer излизат със същото становище, ако човека взима много по-малко пари, но работи, той трябва за това, че носи по-малко пари да се чувства по-смотан, затова да поработва повече вкъщи? Metzgermeister and Glam4o 1 1 Quote
Jack Bauer Posted January 28 Posted January 28 (edited) Да. И за мен не е до мъжа и жената. Живеем в свят в който голяма част от професиите са запълнени както от мъже така и от жени. Ако жената изкарва повече пари и е отдадена на кариерата, няма лошо и мъжа да поема повече грижи вкъщи. Edited January 28 by Jack Bauer HBK_forever 1 Quote Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!
ladonnae Posted January 28 Posted January 28 (edited) 14 minutes ago, hacky said: Добре вече @ladonnae и @Jack Bauer излизат със същото становище, ако човека взима много по-малко пари, но работи, той трябва за това, че носи по-малко пари да се чувства по-смотан, затова да поработва повече вкъщи? Аз изобщо не съм казала това! Ако изкарва по-малко пари, но работи много (каквато е твоята хипотеза), то трябва да се разделят домакинските задължения. И въобще защо трябва някой да се чувства смотан, не знам... Т.е. зависи дали човек се чувства натоварен служебно и доколко. В хипотетичен вариант, в който мъжа взима по-голяма заплата, но си клати краката по цял ден, а жената е с по-малка, но се трепе в някой цех за месообработка (примерно), то тогава домакинските задължения биха станали приоритет на мъжа. Edited January 28 by ladonnae hacky and HBK_forever 1 1 Quote
HEIDENREICH Posted January 28 Posted January 28 Mного искам да чуя мнението на @Farest . Ще дам моите 2 стотинки после. Price, The Olimpic Hero and ladonnae 2 1 Quote
Smegma Posted January 28 Posted January 28 Имах бивша която ме караше да мия чинии след вечеря и то пред техните, по-унизителен експириънс в живота ми май не съм имал. Мъжа помага с това сметките да са изрядни, да има нещо на масата и в хладилника, жената е хубаво да работи колкото се може по-малко, а ако семейството е по-голямо от двама човека основната й концентрация трябва да е там. Всичко останало са изродщини които либтардите се опитват да направят за нормални. Жените кариеристки с по две котки у дома дето се сещат че трябва да имат деца и сериозни връзки след 30 обикновено идват с много багаж и не става нищо от тях, с такива много не ми се комуникира. ПП: Нищо мъжко няма в 50/50 сплитовете. Ако сте бедняк просто правите, така че да не сте преди да почнете да мислите за семейства и по-сериозни отношения. Поне това са моите виждания. The Olimpic Hero, HBK_forever, HEIDENREICH and 2 others 1 3 1 Quote
kabakov Posted January 28 Posted January 28 Какво значение има кой колко пари носи? Да не си делите бюджета на мой и твой? Тва са пълни глуспости, поне за мен. Вкъщи жената готви, защото на мен ми е забранено да се доближавам до печката, защото нещата стават страшни... Също така и чисти. Миене на чинии, гладене, пералня, сгъване на прането в повечето случай ги правя аз. Не че и тя не ги прави понякога. Все пак жените, ако са и майки са най-търсения човек в къщата и трябва да се помага с какво може. Няма как да готвиш, сгъваш пране и през две минути детето да те пита някакви въпросчета, още повече, че при мен са близначки и като решиш проблема на една идва другата и става безкраен кръговрат. Положението от едно време - на жената мястото ѝ е в кухнята, отдавна е отживелица. Трябва всеки да се включва в домакинството, а не като се прибереш от работа да очакваш ракийката и салатката да са на масата и да приключиш. Metzgermeister, hacky, HBK_forever and 1 other 4 Quote
Jericho Posted January 28 Posted January 28 Готвя, чистя, пера, мия чинии, сменям чаршафи, убивам паяци, мога да работя с поялник и генерално съм изключително способен мъж в много сфери, но да му еба майката, има моменти в живота в които съм бил зле и сам и е нямало кой да ми подаде една чаша вода. Това е ролята на жената. Не да ти е майка номер две, а да ти е другар в живота и да се крепите взаимно по стръмното нанагорнище на житието. Но, това обаче не значи, че трябва и една жена да е марда, дето седи диван-чапраз и чака всичко да и е наготово. Berbatov, batistaheel, Master_Chief and 11 others 14 Quote
hacky Posted January 28 Author Posted January 28 8 minutes ago, kabakov said: Какво значение има кой колко пари носи? Да не си делите бюджета на мой и твой? Тва са пълни глуспости, поне за мен. Вкъщи жената готви, защото на мен ми е забранено да се доближавам до печката, защото нещата стават страшни... Също така и чисти. Миене на чинии, гладене, пералня, сгъване на прането в повечето случай ги правя аз. Не че и тя не ги прави понякога. Все пак жените, ако са и майки са най-търсения човек в къщата и трябва да се помага с какво може. Няма как да готвиш, сгъваш пране и през две минути детето да те пита някакви въпросчета, още повече, че при мен са близначки и като решиш проблема на една идва другата и става безкраен кръговрат. Положението от едно време - на жената мястото ѝ е в кухнята, отдавна е отживелица. Трябва всеки да се включва в домакинството, а не като се прибереш от работа да очакваш ракийката и салатката да са на масата и да приключиш. Това парите е за друга тема, където всеки си има парите. Познавам хора и до старини всеки си прибира неговите в джобчето, като ходят на почивка питат кой плаща. ladonnae 1 Quote
kabakov Posted January 28 Posted January 28 8 minutes ago, hacky said: Това парите е за друга тема, където всеки си има парите. Познавам хора и до старини всеки си прибира неговите в джобчето, като ходят на почивка питат кой плаща. Разни хора, разни идиоти. Ама всеки сам си решава, в крайна сметка. Kill_Steen_Kill 1 Quote
Rise of Thunder Posted January 28 Posted January 28 Отвращава ме този модел тип слугинаж, който е така ярко застъпен в старото поколение. Силно се радвам, че младите мъже могат да вършат всичко наравно с жената. batistaheel, Sea and Bobotsi 3 Quote
Radox Posted January 28 Posted January 28 27 minutes ago, kabakov said: на жената мястото ѝ е в кухнята, отдавна е отживелица Е при мене, като хола с телевизора с мачовете и кухнята са едно и също помещение, къде да я сложа тая жена бе, деееба hacky and Metzgermeister 1 1 Quote
ladonnae Posted January 28 Posted January 28 11 minutes ago, hacky said: Това парите е за друга тема, където всеки си има парите. Познавам хора и до старини всеки си прибира неговите в джобчето, като ходят на почивка питат кой плаща. Ужас А иначе според мен човек какъвто е с парите си, такъв ще е и в отношението си, т.е. темите са свързани. В една връзка всеки идва с това, което притежава и го споделя с другия (не само пари), като в добрия вариант всеки прави и дава най-доброто, на което е способен. Бас държа, че хората от примера ти и в отношенията си действат на принципа "сакън някой да не се мине" и няма качествен емоционален обмен помежду им. *** А има и друг момент. Не знам вие как сте, но аз ако работя нещо, което не харесвам, ставам зла, раздразнителна, нервна, избухлива и т.н. и не знам кой би ме изтърпял такава HEIDENREICH, Metzgermeister and batistaheel 3 Quote
The Olimpic Hero Posted January 28 Posted January 28 Къде отидоха истинските BWC алфа мъжкари? Radox, Metzgermeister, hacky and 5 others 4 1 1 2 Quote
Momchil Posted January 28 Posted January 28 С повече неща съм съгласен донякъде, но ако примерно не пускам прахосмукачка и не моя чинии, значи съм тиранин, така ли? А най- много ме дразнят кифлите, за които е табу да кажат, че готвят, те дори се хвалят, че никога не са докосвали домакинска уред! Но най- странното е как искат "равноправие", ами като искат, като се лее бетон и т.н. физически дейности, защо автоматично това " не е тяхна работа"?. HBK_forever 1 Quote
Sea Posted January 28 Posted January 28 Във всяка къща се готви и се мият чинии, но в какъв % от тях се лее бетон? И крушки сменям и мебели съм сгобявала и какво ли не "мъжко" не съм правила. HBK_forever and Radox 1 1 Quote Пожелах си онази любов, за която гориш всеки ден и намерих я щом спрях да я търся, тогава, когато светът беше спрял. И не вярвах, че може наистина в хаоса да има ред...
Radox Posted January 28 Posted January 28 27 minutes ago, ladonnae said: А има и друг момент. Не знам вие как сте, но аз ако работя нещо, което не харесвам, ставам зла, раздразнителна, нервна, избухлива и т.н. и не знам кой би ме изтърпял такава Демек за по-сигурно най-добре, за да може да те изтърпи, да не работиш нищо, за да би случайно да станеш зла, раздразнителна, нервна и избухлива? Quote
hacky Posted January 28 Author Posted January 28 7 minutes ago, Sea said: Във всяка къща се готви и се мият чинии, но в какъв % от тях се лее бетон? И крушки сменям и мебели съм сгобявала и какво ли не "мъжко" не съм правила. Моите родители винади досега и продължават да го правят си помагат за всяка работа, включително тежката. Лее се бетон, прави се изолация на къща, човърката се колата, майка ми винаги е работела здраво с баща ми и обратното, той е готвел, чистил и тн когато е трябвало. Жена ми също сега когато правех ремонт не се страхуваше да хване шкурката и да се метне да помага. kabakov 1 Quote
Recommended Posts