Jump to content

Домакинските задължения в една къща

hacky

Recommended Posts

Posted

2026 сме, изкуствения интелект и технологиите ни завладяват, но също така се променят и нещата вътре в нас, отношенията с близките ни и как разпределяме домакинските задължения.

Много пъти тези нещата се определят от мъжа, интересно ми е как вие гледате на тези неща дори и да не сте още семейни как смятате, че е правилно?

Ще дам няколко примери:

- Някой мъже като имат деца смятат, че те не трябва да сменят памперси.

- Мъжа не трябва да докосва прахосмукачка, а моп за мокро почистване не трябва да се споменава.

- Черпаците и мието на чинии е за жената.

- Някой жени твърдят че в 21 век всичко трябва да е 50:50, едната вечер ти готвиш другата аз..

Едно време жената трябваше да е домакинята вкъщи, сега как мислите?

В нас примерно сме разпределени на неща, които предпочитаме да правим, аз обичам да готвя, затова на 99% съм аз "готвача", за сметка на това жената се занимава с почистване, съдове и тн. Това не значи, че ако се наложи да пусна прахосмучка някой път не ми пречи или да измия малко чинии, да се правиш на Алфа пред жена си е глупаво според мен, защото знам точно такива примери познати, които казват аз защо си взех жена ако не прави всичко това.

С децата пък винаги съм смятал, че щом искаш дете ти си на равно с задълженията с него, всякакви. Оправдание аз до ся бях на работа и съм изморен да си погледнеш детето е смешно. :)

Интересна тема ми е сега, когато може да чуем и женската страна на нещата, как те си представят идеалната ситуация в едно семейство.

Jack Bauer
Posted

Няма да твърдо правило и много зависи от динамиката на взаимоотношенията. Винаги ме е отвращавал старомодния метод, в който жената върши всичката домакинска работа, готви, сервира, та на всичкото отгоре и работи. 

Ако мъжа носи основния доход в семейството а жената не работи или има много по нисък принос за семейния бюджет смятам, че е ок да поеме по-голямата част от домакинските грижи.

Ако сте сравнително на едно ниво в семейния бюджет смятам, че трябва да се разпределят 50:50, без да имам твърдо мнение кой да готви или пуска прахосмукачка. Като е изключително несериозно един мъж да не може да пусне прахосмукачка или да измие чинии, ако жената няма възможност в дадения момент.

Помня, че на един мой приятел жената и се беше наложило да пътува някъде за няколко дни и пичагата си беше купил прибори и чинии за еднократна употреба, за да не се занимава да мие тези дни.

Относно грижите за децата - нямам деца, така че това не мога да коментирам

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Posted (edited)

Който иска жена - помага, чисти, готви (ако му се получава де), мие чинии, гледа децата. Останалите са ясни - те искат слугиня за разплод. 

Edited by Price
  • Upvote 3
Posted
5 minutes ago, Jack Bauer said:

Ако мъжа носи основния доход в семейството а жената не работи или има много по нисък принос за семейния бюджет смятам, че е ок да поеме по-голямата част от домакинските грижи.

Тогава не става ли малко, че жена ти не си полезна много за семейния бюджет, затова освен 8 часовия работен ден като продавачка ще трябва и вкъщи да работиш, аз съм шефче и пръцкам на офис стола по цял ден, но нося торба с пари, затова няма да мия чинии?

• Facepalm 1
Posted
8 minutes ago, hacky said:

Тогава не става ли малко, че жена ти не си полезна много за семейния бюджет, затова освен 8 часовия работен ден като продавачка ще трябва и вкъщи да работиш, аз съм шефче и пръцкам на офис стола по цял ден, но нося торба с пари, затова няма да мия чинии?

Тея, където изкарват яко кинти и могат да си позволят жена им да не работи, не е ли най добре да подсигурят и чистачка/прислужница за дома :happy:

• Upvote 3
Jack Bauer
Posted (edited)
14 minutes ago, hacky said:

Ако жената е продавачка, на минимална заплата и няма изгледи да се издигне повече от това, а мъжа изкарва много пари възниква въпроса нужна ли е тази минимална заплата вкъщи, а не е по-добре тя да поеме домакинството изцяло, като междувременно да изкара някой курс за нещо по-доходоносно в бъдеще примерно?

4 minutes ago, Price said:

Тея, където изкарват яко кинти и могат да си позволят жена им да не работи, не е ли най добре да подсигурят и чистачка/прислужница за дома :happy:

Това също е добър вариант

Edited by Jack Bauer
  • Upvote 2

Posted

А когато са двама мъже кой трябва да поеме? 2026 сме.

Posted

Винаги е "зависи" :)

Зависи дали и двамата работят, дали са добре платени, дали са много натоварени служебно, зависи какви са им разходите, зависи кой какво обича и кой какво може да прави... Най-вече зависи как се разберат :D 

За мен предпочитания вариант е мъжа да изкарва основните доходи и неговите отговорности да са предимно служебни, а вкъщи да си почива. Докато жената се грижи за дома, пазаруването, храната и децата, а ако работи - да не е нещо натоварващо и прекалено времеемко. По лични впечатления не пипне ли женска ръка, осоебно що се касае до чистене, просто не е същото :cool: Пък и винаги е огромен плюс и се вдига качеството на живот, когато човек се храни с добре приготена домашна храна и вкъщи му е чисто и уютно. А когато и двамата работят много, просто няма да има достатъчно време и за това. Което не значи, че жената трябва да се занимава само с такива неща, аз лично бих полудяла :lol: Напротив - хубаво е да се развива и личностно, и професионално. Не значи и че мъжът трябва да е някакъв тотален инвалид и да не може нито да си сготви, нито да си изчисти, ако му се наложи и/или жената е заета с друго. Не значи и че жената не може да допринася за семейния бюджет. Но е хубаво все пак да се запазят традиционните роли, без да се отива в крайности. 

На днешно време нещата са малко размити, но аз уважавам всеки избор и начин на живот, стига да не пречи някому, разбира се. 

• Upvote 4
Posted

Добре вече @ladonnae и @Jack Bauer излизат със същото становище, ако човека взима много по-малко пари, но работи, той трябва за това, че носи по-малко пари да се чувства по-смотан, затова да поработва повече вкъщи?

• Thanks 1
  • Haha 1
Jack Bauer
Posted (edited)

Да. И за мен не е до мъжа и жената. Живеем в свят в който голяма част от професиите са запълнени както от мъже така и от жени. Ако жената изкарва повече пари и е отдадена на кариерата, няма лошо и мъжа да поема повече грижи вкъщи.

Edited by Jack Bauer
  • Upvote 1

Posted (edited)
14 minutes ago, hacky said:

Добре вече @ladonnae и @Jack Bauer излизат със същото становище, ако човека взима много по-малко пари, но работи, той трябва за това, че носи по-малко пари да се чувства по-смотан, затова да поработва повече вкъщи?

Аз изобщо не съм казала това! Ако изкарва по-малко пари, но работи много (каквато е твоята хипотеза), то трябва да се разделят домакинските задължения. И въобще защо трябва някой да се чувства смотан, не знам... Т.е. зависи дали човек се чувства натоварен служебно и доколко. В хипотетичен вариант, в който мъжа взима по-голяма заплата, но си клати краката по цял ден, а жената е с по-малка, но се трепе в някой цех за месообработка (примерно), то тогава домакинските задължения биха станали приоритет на мъжа. 

Edited by ladonnae
HEIDENREICH
Posted

Mного искам да чуя мнението на @Farest .

Ще дам моите 2 стотинки после. 

• Haha 2
  • LMFAO 1

Posted

Имах бивша която ме караше да мия чинии след вечеря и то пред техните, по-унизителен експириънс в живота ми май не съм имал.

Мъжа помага с това сметките да са изрядни, да има нещо на масата и в хладилника, жената е хубаво да работи колкото се може по-малко, а ако семейството е по-голямо от двама човека основната й концентрация трябва да е там. Всичко останало са изродщини които либтардите се опитват да направят за нормални.

Жените кариеристки с по две котки у дома дето се сещат че трябва да имат деца и сериозни връзки след 30 обикновено идват с много багаж и не става нищо от тях, с такива много не ми се комуникира.

ПП: Нищо мъжко няма в 50/50 сплитовете. Ако сте бедняк просто правите, така че да не сте преди да почнете да мислите за семейства и по-сериозни отношения. Поне това са моите виждания. 

Posted

Какво значение има кой колко пари носи? Да не си делите бюджета на мой и твой? Тва са пълни глуспости, поне за мен. Вкъщи жената готви, защото на мен ми е забранено да се доближавам до печката, защото нещата стават страшни...  :D Също така и чисти. Миене на чинии, гладене, пералня, сгъване на прането в повечето случай ги правя аз. Не че и тя не ги прави понякога. Все пак жените, ако са и майки са най-търсения човек в къщата и трябва да се помага с какво може. Няма как да готвиш, сгъваш пране и през две минути детето да те пита някакви въпросчета, още повече, че при мен са близначки и като решиш проблема на една идва другата и става безкраен кръговрат.

Положението от едно време - на жената мястото ѝ е в кухнята, отдавна е отживелица. Трябва всеки да се включва в домакинството, а не като се прибереш от работа да очакваш ракийката и салатката да са на масата и да приключиш.

• Upvote 4
Posted

Готвя, чистя, пера, мия чинии, сменям чаршафи, убивам паяци, мога да работя с поялник и генерално съм изключително способен мъж в много сфери, но да му еба майката, има моменти в живота в които съм бил зле и сам и е нямало кой да ми подаде една чаша вода. 

Това е ролята на жената. Не да ти е майка номер две, а да ти е другар в живота и да се крепите взаимно по стръмното нанагорнище на житието.

Но, това обаче не значи, че трябва и една жена да е марда, дето седи диван-чапраз и чака всичко да и е наготово.

Posted
8 minutes ago, kabakov said:

Какво значение има кой колко пари носи? Да не си делите бюджета на мой и твой? Тва са пълни глуспости, поне за мен. Вкъщи жената готви, защото на мен ми е забранено да се доближавам до печката, защото нещата стават страшни...  :D Също така и чисти. Миене на чинии, гладене, пералня, сгъване на прането в повечето случай ги правя аз. Не че и тя не ги прави понякога. Все пак жените, ако са и майки са най-търсения човек в къщата и трябва да се помага с какво може. Няма как да готвиш, сгъваш пране и през две минути детето да те пита някакви въпросчета, още повече, че при мен са близначки и като решиш проблема на една идва другата и става безкраен кръговрат.

Положението от едно време - на жената мястото ѝ е в кухнята, отдавна е отживелица. Трябва всеки да се включва в домакинството, а не като се прибереш от работа да очакваш ракийката и салатката да са на масата и да приключиш.

Това парите е за друга тема, където всеки си има парите. Познавам хора и до старини всеки си прибира неговите в джобчето, като ходят на почивка питат кой плаща. :D

Posted
8 minutes ago, hacky said:

Това парите е за друга тема, където всеки си има парите. Познавам хора и до старини всеки си прибира неговите в джобчето, като ходят на почивка питат кой плаща. :D

Разни хора, разни идиоти. Ама всеки сам си решава, в крайна сметка.

• Like 1
Rise of Thunder
Posted

Отвращава ме този модел тип слугинаж, който е така ярко застъпен в старото поколение. Силно се радвам, че младите мъже могат да вършат всичко наравно с жената. 

• Upvote 3
Posted
27 minutes ago, kabakov said:

на жената мястото ѝ е в кухнята, отдавна е отживелица

Е при мене, като хола с телевизора с мачовете и кухнята са едно и също помещение, къде да я сложа тая жена бе, деееба :(:(:(

• Haha 1
  • Sad 1

35izpu1.jpg

Posted
11 minutes ago, hacky said:

Ужас :unsure: А иначе според мен човек какъвто е с парите си, такъв ще е и в отношението си, т.е. темите са свързани. В една връзка всеки идва с това, което притежава и го споделя с другия (не само пари), като в добрия вариант всеки прави и дава най-доброто, на което е способен. Бас държа, че хората от примера ти и в отношенията си действат на принципа "сакън някой да не се мине" и няма качествен емоционален обмен помежду им. 

А има и друг момент. Не знам вие как сте, но аз ако работя нещо, което не харесвам, ставам зла, раздразнителна, нервна, избухлива и т.н. и не знам кой би ме изтърпял такава :lol: 

• Upvote 3
The Olimpic Hero
Posted

Къде отидоха истинските BWC алфа мъжкари? :(

Posted

С повече неща съм съгласен донякъде, но ако примерно не пускам прахосмукачка и не моя чинии, значи съм тиранин, така ли? 

А най- много ме дразнят кифлите, за които е табу да кажат, че готвят, те дори се хвалят, че никога не са докосвали домакинска уред! Но най- странното е как искат "равноправие", ами като искат, като се лее бетон и т.н. физически дейности, защо автоматично това " не е тяхна работа"?.

• Facepalm 1
Posted

Във всяка къща се готви и се мият чинии, но в какъв % от тях се лее бетон? 

И крушки сменям и мебели съм сгобявала и какво ли не "мъжко" не съм правила. ;)

Пожелах си онази любов, за която гориш всеки ден и намерих я щом спрях да я търся, тогава, когато светът беше спрял. И не вярвах, че може наистина в хаоса да има ред... 

Posted
27 minutes ago, ladonnae said:

А има и друг момент. Не знам вие как сте, но аз ако работя нещо, което не харесвам, ставам зла, раздразнителна, нервна, избухлива и т.н. и не знам кой би ме изтърпял такава :lol: 

Демек за по-сигурно най-добре, за да може да те изтърпи, да не работиш нищо, за да би случайно да станеш зла, раздразнителна, нервна и избухлива? :(

35izpu1.jpg

Posted
7 minutes ago, Sea said:

Във всяка къща се готви и се мият чинии, но в какъв % от тях се лее бетон? 

И крушки сменям и мебели съм сгобявала и какво ли не "мъжко" не съм правила. ;)

Моите родители винади досега и продължават да го правят си помагат за всяка работа, включително тежката. Лее се бетон, прави се изолация на къща, човърката се колата, майка ми винаги е работела здраво с баща ми и обратното, той е готвел, чистил и тн когато е трябвало.

Жена ми също сега когато правех ремонт не се страхуваше да хване шкурката и да се метне да помага.