Metzgermeister Posted January 9 Posted January 9 Малко скучновата беше първата половина на епизода, но след средата започна да става по-интересно. Не съм слушал книгата, така че не знам какво ще става нататък и чакам с интерес. Червенокоската ми се стори огнена и на мен. Съдейки по снимките от премиерата, явно по принцип не ходи с този цвят на косата. Както и да е, на мен пък актьорската игра не само не ми се стори театрална, но даже дървена и прекомерно обрана. Общо взето е като в западните филми, дето шептят и мънкат, уж за да не преиграват, но същевременно с някаква насрана физиономия, за да може все пак да се разбере каква емоция изпитва героят, но поне при нас не е чак толкова зле, че да не се чуват изобщо Това, което прави диалога нереалистичен, според мен, е, че в българските филми и дублажи се използва стриктно книжовен език и много малко жаргон. В един американски или британски филм се псуват като каруцари и всеки говори с някакъв акцент, присъщ за края, от който е героят му, докато при нас го няма това (кел файда, че гледаш филм с Арнолд Шварценегер, дето говори с тежък австрийски акцент, като нашият некадърник, дето го озвучава, го кара да звучи като аристократ възпитаник на Харвард?). Даже е забранено да се псува на майка, но затова пък се употребяват изрази като "Да ти го начукам!", който не съм чувал да бъде произнесен нито веднъж в реалния живот за всичките си почти 35 години на тази планета HBK_forever and batistaheel 2 Quote
batistaheel Posted January 9 Posted January 9 Ей как ми влияе този форум. За сефте да гледам и аз българска модерна продукция. Гледал само филми от 70-те и сега това. По принцип не харесвам нищо, което не е продуцирано от американците. Съдете ме. Останах доволен, стабилна доза мистерия, мрачна атмосфера, и яка мацка в главната роля. Кусури много. На оня Камен нищо не му разбирам от говора, все едно говори през гъза си. И е яко дразнещ чукундур. Как да няма жаргони и диалекти? Какво е сега гаца? На повечето старци говора не им се разбира. Аз си говоря чист книжовен език, щом някои думи не ги разбирам, заначи не говорят на книжовен език. Да не казвам и, че на някои думи не правилно слагат ударението. После какво прави гранична полиция в старчески дом? И то гранична полиция, не редовна такава. Онез сами не можеха ли да си потърсят старците. Стори ми се супер нелогично. Оф диалозите...Митак, Митак, който говори така, на всяко изречение да му казваш името на човека. А въпросният Митак едно куче не може да озапти. После кучетата не се хвърлят в бой така с непознатото, освен ако собственика им е пряко застрашен. Най-много да си лае и да отстъпва назад когато не познава врага. Уж корона, вируси, Божана дойде от работа и почна да яде топлите мекици без да си измие ръцете. Пак никаква логика. После що за простак и педерас е тоя Камен щом вярва, че различните очи на Божана предизвикват всички злини. Такава жена трябва да се почита. Бащата на Божана пък беше досущ като педофил, по говор и поведение. Оф спирам, че само дискредетирам сериала. И все пак от „Светът на Ванката“ правят доста по-натуралните диаолози. Като изключим тези дребни кусури, сериалът е топ. HBK_forever and Metzgermeister 2 Quote
Metzgermeister Posted January 9 Posted January 9 А, да. Забравих и аз да спомена, че актьорът, който играе бащата на Божана в отварящата сцена, има много педофилско излъчване. Даже мислех, че ще е някакъв извратеняк, който ще поквари момиченцето и ще му нанесе тежка травма до края на живота, чак се изплаших за него. Е, травма имаше, но от съвсем друго. Очертава се Божана да бъде някаква жена, която се опитва да бъде силна (затова и говори с толкова дълбок глас) въпреки травмите от детството си. Иначе за диалектите имах предвид друго - не се мьека примерно, не се псува на майка и още други неща. А щом не знаеш що е то гаца, явно не си купувал картофи навремето batistaheel, HBK_forever and HEIDENREICH 2 1 Quote
Rise of Thunder Posted January 11 Posted January 11 Изгледох го половината. Съжалявам, но толкова дървена и изкуствена игра не съм виждал от Ивайло Захаров насам. Голяма мъка ми беше даже до половината да го докарам. Главната героиня е яко дразнещо парче, а тоя къде ѝ е партньор е абсолютна путка. Не знам дали колкото Сет Ролинс, ама все пак. HEIDENREICH 1 Quote
Sea Posted January 16 Posted January 16 Всички ли спряхте да го гледате? Quote Пожелах си онази любов, за която гориш всеки ден и намерих я щом спрях да я търся, тогава, когато светът беше спрял. И не вярвах, че може наистина в хаоса да има ред...
neshev Posted January 16 Author Posted January 16 Аз си го гледам. Вторият епизод ми се стори с една идея по-добър от първия. Но, ако не беше български сериал, надали щях да му дам шанс дори. Quote
Sea Posted January 16 Posted January 16 Аз сега доглеждам, защото вчера тотално го забравих... 🤣 Може би наистина е с една идея по-добре. Quote Пожелах си онази любов, за която гориш всеки ден и намерих я щом спрях да я търся, тогава, когато светът беше спрял. И не вярвах, че може наистина в хаоса да има ред...
batistaheel Posted January 16 Posted January 16 Хареса ми втория епизод. Въпреки театралниченето държи ти интереса. Даже сцената с Лазар в районното беше забавна. Този път нямам какво негативно да отбележа. Божана все още е така красива. Quote
neshev Posted January 23 Author Posted January 23 (edited) Гледайки третия епизод, вече започва доста сериозно да си личи ниският бюджет. Някои сцени можеха да са доста по-епични, ако имаха пари да ги направят както трябва. Иначе, имаше си някои добри попадения и по-скоро биеше на комедия на моменти, отколкото на някакъв хорър. Но цялостното ми мнение е, че ако не беше български сериал, щях да го заеба по средата. Edited January 23 by neshev HBK_forever and Sea 1 1 Quote
Metzgermeister Posted January 23 Posted January 23 Проблемът е, че действието се развива с бързината на ранен охлюв. По някаква причина бях останал с впечатлението, че целият сериал ще е шест епизода, а те щели да бъдат дузина. Интересно дали има достатъчно субстанция, с която да запълнят ефирното време. Сигурно самия мамник ще го видим чак в последния епизод (самата дума "мамник" звучи като някакво много гнусно ястие с прегорели патладжани ), но ако не друго, то поне се разбра, че Лазар е жив мъртъв. Впрочем, героят на Владо Пенев стои не на място в сравнение с другите старци в дома - остави, че не изглежда толкова дърт колкото тях, ами и е с всичкия си за разлика от всички останали, които яко ги тресе деменцията и все бълнуват, все ходят насън и все са гладни HBK_forever, HEIDENREICH, batistaheel and 2 others 1 1 3 Quote
batistaheel Posted January 23 Posted January 23 1 hour ago, Metzgermeister said: (самата дума "мамник" звучи като някакво много гнусно ястие с прегорели патладжани На мен ми звучи като мамино синче - мамник. „Ела маминото“ Sea, HBK_forever and Metzgermeister 3 Quote
Radox Posted January 24 Posted January 24 On 1/9/2026 at 8:24 PM, Metzgermeister said: "Да ти го начукам!", който не съм чувал да бъде произнесен нито веднъж в реалния живот за всичките си почти 35 години на тази планета А чувал ли си израза "шибаняк" да бъде употребяван в реалния живот? Заедно с "да ти го начукам" бяха основните два в преводите на американските екшъни през 90-те Jack Bauer, Metzgermeister and HBK_forever 1 2 Quote
ladonnae Posted January 24 Posted January 24 11 hours ago, Metzgermeister said: (самата дума "мамник" звучи като някакво много гнусно ястие с прегорели патладжани ) HEIDENREICH 1 Quote
Sea Posted January 24 Posted January 24 (edited) Между другото и аз бях разбрала, че ще са 6 епизода. Тя и книгата е супер обемна. Edited January 24 by Sea batistaheel 1 Quote Пожелах си онази любов, за която гориш всеки ден и намерих я щом спрях да я търся, тогава, когато светът беше спрял. И не вярвах, че може наистина в хаоса да има ред...
Metzgermeister Posted January 24 Posted January 24 14 hours ago, Radox said: А чувал ли си израза "шибаняк" да бъде употребяван в реалния живот? Заедно с "да ти го начукам" бяха основните два в преводите на американските екшъни през 90-те Е, "шибаняк" и аз съм го ползвал, даже днес в "Без сценарий" го чух май от Олимпик, но "Да ти го начукам!" е просто PG версия на "Да ти еба мамата!" А птицата сигурно се нарича "мамник", понеже кара жертвите си да халюцинират как техни роднини и любими хора им говорят и така ги подмамва да умрат по някакъв начин. Дано да се разбере. batistaheel 1 Quote
neshev Posted February 5 Author Posted February 5 Продуктовото позициониране е просто тотал щета. Quote
Sea Posted February 5 Posted February 5 2 minutes ago, neshev said: Последните два епизода бяха пълен леш. Самият факт, че сам си коментираш- не е на добре. 🤣🤣🤣 HEIDENREICH and HBK_forever 2 Quote Пожелах си онази любов, за която гориш всеки ден и намерих я щом спрях да я търся, тогава, когато светът беше спрял. И не вярвах, че може наистина в хаоса да има ред...
Yorikkk Posted February 9 Posted February 9 (edited) самият факт, че водещата двойка е като излязла от корицата на дет метъл албум от 90-те си е победа отвсякъде... звука, малоумния филтър убиващ цветовете и бавното движение на плота не помагат, но пък мен си ме кефи сериала... единственото нещо, което следя на телевизор в момента... пък и Божанка си е топ пиче... PS - Лазар така и не показаха да се къпе сред близо 100 години в пръстта... пича сигурно смърди яко на катафалка Edited February 9 by Yorikkk HBK_forever, Berbatov, Metzgermeister and 1 other 3 1 Quote yeah... whatever
Metzgermeister Posted February 13 Posted February 13 Е, най-накрая го видяхме как изглежда това постно ястие с патладжани. Останах приятно изненадан как са я направили птичката - като знам, че е продукция на БНТ, се опасявах, че може да изглеждат по подобен начин: В следващия епизод се надявам мамникът да вземе Камен в жертва. А иначе Митко е един доста едноизмерен персонаж - независимо какво се случва, винаги е с някаква насрана физиономия Явно се следва тенденцията в съвременните сериали и филми главната протагонистка да е смела и привлекателна жена, а партньорът и - някакъв невзрачен бета мъжкар, дето се чудиш как изобщо работи нещо подобно като граничар. Усещам, че ще се заформи някакъв любовен триъгълник, който ще възпрепятства героите да се справят със заплахата твърде бързо. Впрочем, ние не сме единственият народ с подобна митична птица - индианците в Северна Америка говорят за т. нар. "thunderbirds" ("гръмотевични птици"), които били духове с форма на птица, едри колкото малка кола и изобразявани приблизително като нашия мамник, но обикновено по-добронамерени. batistaheel and HBK_forever 2 Quote
HEIDENREICH Posted February 16 Posted February 16 Абе някой упорства ли още? Показаха ли го най-накрая това пиле ? HBK_forever 1 Quote
neshev Posted February 16 Author Posted February 16 2 minutes ago, HEIDENREICH said: Абе някой упорства ли още? Показаха ли го най-накрая това пиле ? Spoiler HEIDENREICH, HBK_forever, Sea and 2 others 1 1 3 Quote
Rise of Thunder Posted February 16 Posted February 16 2 hours ago, neshev said: Reveal hidden contents Това някаква ебавка ли е? Във филмите от 80те съм виждал по - добри ефекти и нарисувани чудовища. HeaDMaKeR™, HEIDENREICH and Sea 1 1 1 Quote
HEIDENREICH Posted February 16 Posted February 16 И е правен в 3 държави, от незнам си колко екипа. Мама им арменска , стисната. Sea 1 Quote
Recommended Posts