Jump to content

Какви вредни напитки консумирате?

Hachiko

Recommended Posts

Posted

Разбира се, че е така. Тук говорим за нормална употреба. Повече от ясно е, че когато се прекали с дадено нещо, то става опасно. Енергийната напитка не е виновна на Петърчо от осми клас, че пие от сутринта хелчета и до вечерта е сгънал осем. И това всеки ден. 

Отровата е в количеството. Сама по себе си енергийната напитка не е вредна, стига да се консумира с мярка. 

За захарта две мнения няма.

Posted
26 minutes ago, Price said:

Сама по себе си енергийната напитка не е вредна, стига да се консумира с мярка. 

То това е големият въпрос, мярката явно е различна за много хора.

Posted
30 minutes ago, Price said:

Отровата е в количеството. Сама по себе си енергийната напитка не е вредна, стига да се консумира с мярка. 

Е много ясно, че от 1-2 на седмица нищо няма да ти стане. Ама при 2 ежедневно според мен след няколко години ефектът ще почне да се усеща...

35izpu1.jpg

Jack Bauer
Posted

За много неща се говорят празни и общи приказки. Естествено че при минимална употреба на енергийни напитки, лош ефект няма. Същото важи и за алкохола. Също и за цигарите.

В общи линии, хората обичат да генерализират и да казват някакви неща, защото са го чули някъде. Примерно:

- От газираното се напълнява, защото газираното "издува". Това го повтарят всякакви глупаци, защото някой им го е казал като са били малки. Газираното е въздух. във въздуха калории няма. Като изпиеш една чаша газирано, се оригваш два пъти и това газирано си отива на свобода. Друг е въпросът, че повечето газирани напитки са пълни със захар. Но ако пиеш газирана вода или кола зиро ще напълнееш ли? Ами не.

-"Солта е вредна за очите". Това бабите особено много обичат да го повтарят. Като човек, който има проблеми с очите, съм общувал с десетки очни лекари и хирурзи и повечето съм ги питал има ли някаква истина зад този лаф? Отговорът винаги е бил категорично - не, солта не влияе директно на очите.

Другото беше със солта и високото кръвно, което доколкото съм чел последно е просто доколко самият човек е предразположен към него, а не че е задължително че е ял много сол. Така че, това също са предимно глупости. Ако лекар не ти каже специфично за теб, да намалиш солта, значи яж си сол на воля.

-"Обличай се да не настинеш". Това ми е друг любим лаф, много хора си мисля, че от студа се разболяваш, което пак е бабешки мит. И разбирам, че идва от подвеждащото име "настинка". Но хората, които са малко образовани знаят, че настинката всъщност е вирусно заболяване и не се появява от само себе си, а се прихваща от някой.

Това, което може да се случи в по-студено време, е да ти отслаби имунитета и да си по-предразположен да се заразиш при контакт с болен. Обаче от едно време си е останало, "да се обличаш хубаво да не настинеш.". Също така и този вирус както и грипа, вирее повече в студените сезони.

Та с цялото това нещо искам да кажа, не вярвайте на клишета и бабешки приказки, само защото "така е приказката". Повечето хора са прости и повтарят като папагали и не си проверяват информацията. Така че @Price пий си Монстъра бате, щом не ти пречи на съня и го пиеш без захар, няма проблем

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

THE GRIM REAPER
Posted
7 minutes ago, Jack Bauer said:

Солта е вредна за очите". Това бабите особено много обичат да го повтарят

Те и за чекиите така викаха...

Posted
59 minutes ago, Jack Bauer said:

За много неща се говорят празни и общи приказки. Естествено че при минимална употреба на енергийни напитки, лош ефект няма. Същото важи и за алкохола. Също и за цигарите.

В общи линии, хората обичат да генерализират и да казват някакви неща, защото са го чули някъде. Примерно:

- От газираното се напълнява, защото газираното "издува". Това го повтарят всякакви глупаци, защото някой им го е казал като са били малки. Газираното е въздух. във въздуха калории няма. Като изпиеш една чаша газирано, се оригваш два пъти и това газирано си отива на свобода. Друг е въпросът, че повечето газирани напитки са пълни със захар. Но ако пиеш газирана вода или кола зиро ще напълнееш ли? Ами не.

-"Солта е вредна за очите". Това бабите особено много обичат да го повтарят. Като човек, който има проблеми с очите, съм общувал с десетки очни лекари и хирурзи и повечето съм ги питал има ли някаква истина зад този лаф? Отговорът винаги е бил категорично - не, солта не влияе директно на очите.

Другото беше със солта и високото кръвно, което доколкото съм чел последно е просто доколко самият човек е предразположен към него, а не че е задължително че е ял много сол. Така че, това също са предимно глупости. Ако лекар не ти каже специфично за теб, да намалиш солта, значи яж си сол на воля.

-"Обличай се да не настинеш". Това ми е друг любим лаф, много хора си мисля, че от студа се разболяваш, което пак е бабешки мит. И разбирам, че идва от подвеждащото име "настинка". Но хората, които са малко образовани знаят, че настинката всъщност е вирусно заболяване и не се появява от само себе си, а се прихваща от някой.

Това, което може да се случи в по-студено време, е да ти отслаби имунитета и да си по-предразположен да се заразиш при контакт с болен. Обаче от едно време си е останало, "да се обличаш хубаво да не настинеш.". Също така и този вирус както и грипа, вирее повече в студените сезони.

Та с цялото това нещо искам да кажа, не вярвайте на клишета и бабешки приказки, само защото "така е приказката". Повечето хора са прости и повтарят като папагали и не си проверяват информацията. Така че @Price пий си Монстъра бате, щом не ти пречи на съня и го пиеш без захар, няма проблем

Ам нали и ти беше чул от бабите, че ваксините против грип били много полезни ве, мойски? :unsure:

35izpu1.jpg

Rise of Thunder
Posted
On 11/12/2025 at 12:57 PM, Jack Bauer said:

А какво ще кажеш за типичната комбинация по дискотеките - водка/уиски с Редбул?

Сега, няма да се правя, че не съм го правил, но ми е противно. Аз, лично, рядко пиех енергийни. В последните 4 години въобще не съм вкусвал и не съм умрял. Водка с вода е истината. Заебете тия газирани лайна. 

Jack Bauer
Posted
38 minutes ago, Radox said:

Ам нали и ти беше чул от бабите, че ваксините против грип били много полезни ве, мойски? :unsure:

Ваксина против грип съм си слагал само един път, като ми я дадоха безплатно като работих в Ейч Пъ.

40 minutes ago, Rise of Thunder said:

Сега, няма да се правя, че не съм го правил, но ми е противно. Аз, лично, рядко пиех енергийни. В последните 4 години въобще не съм вкусвал и не съм умрял. Водка с вода е истината. Заебете тия газирани лайна. 

Я разясни за газираното, че ми е интересно. И ти ли спадаш към глупаците от горния ми пост- газираното е вредно?

Rise of Thunder
Posted
17 minutes ago, Jack Bauer said:

Ваксина против грип съм си слагал само един път, като ми я дадоха безплатно като работих в Ейч Пъ.

Я разясни за газираното, че ми е интересно. И ти ли спадаш към глупаците от горния ми пост- газираното е вредно?

Ти сам си го написал, мойски.

Spoiler

Друг е въпросът, че повечето газирани напитки са пълни със захар. 

Газираното наистина е вредно.

Помията кола зеро само може да ти разбие стомаха и да се посереш от нея, защото ако не знаеш, подсладителите разхлабват. И както си вървиш, можеш да се посереш ама не кат путка, а просто да се посереш. Ако пиеш газирана вода, ок, ма кой нормален човек обича тая пикня? 

• Haha 1
batistaheel
Posted
23 hours ago, Bobotsi said:

Да пиеш повече от 1 кафе на ден

Тотално съм несъгласен. Пия повече кафе на ден от колкото вода. По десет кафета минимум, без мляко с малко захар. Пия кафе от както се помня - 5,6 годишен. Ама истинско арабика на зърна, а не боклука нескафе. И съм като пушка. Нямам проблеми и със съня - поне със заспиването. Не пия кафе за енергия, а просто защото ми се пие нещо, а само на вода не става. Не пия редбули, но те по принцип не ми действат, ако искам да остана буден през ноща. Явно съм резистентен към кофеина. :D

Posted
3 hours ago, batistaheel said:

Тотално съм несъгласен. Пия повече кафе на ден от колкото вода. По десет кафета минимум, без мляко с малко захар. Пия кафе от както се помня - 5,6 годишен. Ама истинско арабика на зърна, а не боклука нескафе. И съм като пушка. Нямам проблеми и със съня - поне със заспиването. Не пия кафе за енергия, а просто защото ми се пие нещо, а само на вода не става. Не пия редбули, но те по принцип не ми действат, ако искам да остана буден през ноща. Явно съм резистентен към кофеина. :D

Колко време най-дълго си изкарвал без да пиеш кафе?

batistaheel
Posted (edited)
36 minutes ago, Bobotsi said:

Колко време най-дълго си изкарвал без да пиеш кафе?

Цял ден, но беше отдавна. Не виждам защо да се въздържам. Айде утре цял ден няма да пия кафе. За социалния експеримент и после ще ти пиша как се чувствам. :D

Edited by batistaheel
Posted (edited)

Кръвни правил ли си? Че това "чувствам се като кукуряк" не звучи много обнадеждаващо, като джасаш по 3х максималната дневна доза кофеин. :D

Edited by neshev
batistaheel
Posted
10 minutes ago, neshev said:

Кръвни правил ли си? Че това "чувствам се като кукуряк" не звучи много обнадеждаващо, като джасаш по 3х максималната дневна доза кофеин. :D

Не, защо, навсякъде чета само за ползата от кафето. Цял живот съм така. :)

Posted

Кофеинът е полезен, стига да не се прекалява. На мен лично енергийните напитки не ми действат, пия ги понеже са ми много вкусни, дори и тия без захар, но аз съм застрашен да се гътна в скоро време, понеже не пропускам да изтряскам поне 4 кафета докато съм на работа, а след това ходя на фитнес и задължително пия буустер преди това. 

• Upvote 2
Posted

Кафе не пия, но деня започва с комбинация Кола с Ред Бул. На мен също  не ми действат, дори ме приспиват често. Харесва ми как ми избиват факсовете от тях и ставам брутален нервак.

Posted

"Не ви действат" защото сте развили някаква зверска толерантност към кофеина. Точно това е опасното, защото човек се залъгва че нищо му няма, но взима някаква супер голяма дневна доза. 

И защо решихте че изследванията за вредата от енергийни напитки и кафе са някакви алабализми? Не е ли логично да е точно обратното е негативните ефекти да се прикриват за да се продава повече? :lol:

batistaheel
Posted
25 minutes ago, Bobotsi said:

И защо решихте че изследванията за вредата от енергийни напитки и кафе

Кафето е полезно. За другите не знам. Кажи ми за зеления чай, и той ли е вреден? Имам познати, които пият от него с литри. :D 

Posted
26 minutes ago, batistaheel said:

Кафето е полезно. За другите не знам. Кажи ми за зеления чай, и той ли е вреден? Имам познати, които пият от него с литри. :D 

Така ли изглеждат?

man-wearing-a-toilet-BHPAFW.jpg

• LMFAO 3
Posted
On 11/12/2025 at 8:51 PM, The Olimpic Hero said:

Отново шибаните бакшиши. По принцип откакто спрях да пия, таксита не ползвам, но днес ми се наложи. Сметка 5.60 и педерастът ми казва "6 лева". Добре бе, педераст, аз и без това щях да ти оставя бакшиш, но тези неща адски много ги мразя. Този същият педераст като отиде в магазина дали ще му стане приятно ако нещо струва 5.60 и касиерът му каже: "6 лева". Не се прави така, абсолютно винаги в такъв момент си заслужава да се направи забележка на шибания педераст и да си изчакаш 40-те стотинки.

@OyeaH, още ли бачкаш като бакшиш и какво мислиш за тази практика?

Ще трябва да излезна от кейфея и да кажа, ще никога не съм бил такъв.

Което е култово, защото хора от форума няколко пъти са искали да ги возя :D

batistaheel
Posted

@Bobotsi, мразя те! :D Цял ден не съм пил кафе. Освен лекото главоболие и по-ранното желание за сън, не съм усетил някаква разлика. Не съм се чувствал изморен даже бях 100 процента оперативен. Пих даже няколко бири (може би от това ми се спи) и ходих да спортувам. Благодаря ти, че ме предизвика да пробвам да не пия кафе, може и да го намаля в крайна сметка, щом е толкова вреден. :D

Posted
56 minutes ago, batistaheel said:

@Bobotsi, мразя те! :D Цял ден не съм пил кафе. Освен лекото главоболие и по-ранното желание за сън, не съм усетил някаква разлика. Не съм се чувствал изморен даже бях 100 процента оперативен. Пих даже няколко бири (може би от това ми се спи) и ходих да спортувам. Благодаря ти, че ме предизвика да пробвам да не пия кафе, може и да го намаля в крайна сметка, щом е толкова вреден. :D

Следващата стъпка е една седмица, после месец. Накрая няма да ти се пие изобщо.

• Haha 1
THE GRIM REAPER
Posted
On 11/14/2025 at 10:26 AM, batistaheel said:

Не пия кафе за енергия, а просто защото ми се пие нещо, а само на вода не става

Декаф употребявам когато ми се пие кафе. Така си имаш кафето, без страничният ефект. 

• Upvote 1
Jack Bauer
Posted

По темата за енергийните напитки:

Screenshot_2025-11-16-20-37-01-873-edit_com.instagram.android.thumb.jpg.e60952266cff75528caf897f7617a3d3.jpg

• Sad 1

Just a fan
Posted
3 minutes ago, Jack Bauer said:

По темата за енергийните напитки:

Това е някаква крайност. Много ясно, че ако удряш 10 кенчета на гладно в продължение на 8 години в даден момент ще ти се ебе майката, ама кой нормален човек би го правил? По една енергийна от време на време не е проблем, важното е да има модерация. Аз не пия нито от тях, нито кафе, ама да седна да обяснявам, че едва ли не са по-вредни от сярна киселина...