Jump to content

Мафия Университет

ГодоЙ

Recommended Posts

Posted (edited)

В някои от големите сайтове на Играта Мафия има доста хинтове, и дори теория на играта. Позволявам си да пусна две статии от www.mafiauniverse.com, които намерих за особено полезни за играчи с малко или без опит. 

Първата е от Klopp, един от силните играчи в mafiauniverse, относно принципни положения за четене на играта от мирен гражданин.

Направих машинен превод на статията; оригинала и коментари може да четете ТУК.

Статия №11: Ефективно ловуване на вълци

написана от Klopp

Мафия винаги е била игра на дискусия. Как иначе ще хванете лошите? Първо трябва да поговорите, после да сравните играта на играча с предишните му (т.нар. мета) и voilà! Вълкът е на сребърен поднос. Но винаги ли е толкова лесно? Ами ако играете с някого за първи път? Ще е достатъчна ли само дискусията, за да откриете всички вълци? Ще се постарая да отговоря на тези и други въпроси в тази статия.

Първо ще засегнем основите – как да опознаете опонента си и да направите логични и по-солидни прочити. След това ще обсъдим по-напреднали идеи за ловуване на вълци, така че независимо дали сте пълен новак или много силен, опитен играч, би трябвало да намерите статията интересна и полезна.

ОСНОВИ:

Ниво на играта, оценка на потенциала на играчите
Когато играете мафия, ще срещнете широк спектър от играчи. Бързата оценка на текущото им ниво и потенциал е жизненоважна за ефективен прочит.

Първото нещо, което трябва да знаете, е че не можете да оценявате всички по един и същи начин. Как да оцените потенциала на играч, с когото не сте играли преди? Най-добрият начин е да наблюдавате влиянието (харизмата) му в темата. Ако видя хитър, умен играч с остро чувство за хумор, ще бъда по-внимателен при прочита му. Това винаги трябва да правите преди да продължите, защото знанието срещу кого сте е ключово за правилните решения по-късно. За улеснение разделих играчите, които може да срещнете, на три категории:

Ниво 1: Начинаещ играч, не разбира концепцията на ванилови сетъпи (заб. ванилови сетъпи - игри с малко или без специални роли), разчита силно на силови роли.

Този тип играч е сравнително лесен за прочит, защото всичко се свежда до обем и откриване на здравословна агресия. Ако играч от този калибър дава поляризиращи прочити и гласува хора (дори по привидно глупави причини!) с увереност, почти винаги е гражданин! Няма значение дали прочитите му са правилни или грешни (най-вероятно са грешни, защото няма опит и знания да атакува по правилните причини, така че за него обикновено е въпрос на късмет).

Начинаещ вълк в повечето случаи ще приеме ролята на тих, разумен индивид с много омекотени прочити и подозрения. Често можете да го разпознаете по изказвания тип „Действие X може да означава, че играч Y е вълк, но от друга страна може да значи, че е заблуден гражданин“.
Търсете играчи, които се страхуват да заемат силни позиции в дискусията и винаги помнете, че има много по-голям шанс играчи с висок обем постове да са граждани, особено на това ниво.

Ниво 2: Солиден играч, играл няколко ванилови игри, знае основите на ловуването на вълци

Този играч трябва да се оценява по няколко фактора. Според мен все още не трябва да се фокусирате върху точността на прочитите му. По-важно е начинът, по който настоява на своите „вълчи“ прочити. Обикновено ще срещнете два типа вълци на това ниво:

• Първият е подобрена версия на играч от ниво 1 – спокоен играч, избягващ отговорност. Но се опитва да подобри играта си, като подозира един или двама играчи през цялата игра, защото чувства нужда да атакува някого, за да изглежда, че наистина ловува вълци. Ако забележите играч с много тесен поглед върху играта, бъдете внимателни.
  • Вторият е агресор – на вълците им е трудно да фалшифицират емоции, затова често използват трика да бъдат много агресивни в преследване на заподозрените от тях играчи, като се фокусират върху една емоция. Могат да се „тунелират“ върху един играч и да убедят гражданите, че вълк не би играл толкова безразсъдно.
    Въпреки че тунелирането само по себе си НЕ е вълчи признак, винаги бъдете внимателни към играчи, които са прекалено агресивни, защото това може да е част от вълча стратегия.

Малък съвет: Ако има играч, който не решава и не се старае да изглежда добре, може просто да е мързелив гражданин. Вълците са много по-самосъзнателни и чувстват вътрешен натиск да правят нещо, каквото и да е! Много по-малко вероятно е вълк да играе картата „Не ме интересува тази игра“.

Ниво 3: Елитен играч, играл много игри, има много опит

Елитен играч ще има страхотен тон и ще е силен в измислянето на прочити. Какво да правите в такава ситуация, когато нямате мета? Един отговор е да намерите достатъчно граждани и просто да го държите в списъка за отстраняване (PoE – Process of Elimination). Но ние сме тук, за да търсим вълци!

Най-големият шанс силните вълци да направят грешки е:

• В началната фаза на играта.
  • По време на крайната фаза на дневния период (EoD – End of Day), когато вълк трябва да прокара мафиотската стратегия и да рискува позицията си (повече за тези две точки в ПО-НАПРЕДНАЛИ СТРАТЕГИИ).
  • Като постоянно прави грешни прочити. В момента, в който придобиете способността да намирате граждани, ще е по-лесно да оцените елитен играч. Ако настотелно игнорира признаци на „гражданство“ у играчите, които подозира, то трябва да ви светне червената лампа. Но помнете, дори най-добрите играчи грешат понякога, особено в ранната игра. Затова е важно да останете разумни и да устоите на паниката, за да бъдете успешен ловец на вълци.

ПО-НАПРЕДНАЛИ СТРАТЕГИИ

Макро прочити срещу микро прочити

И двата типа прочити са полезни, ако се прилагат правилно. Макро прочитът е да гледате цялостната игра на играча и да прецените неговата принадлежност на тази база. Това е най-популярният инструмент в моя и на много други играчи арсенал за ловуване на вълци. Обикновено чета играчи като „граждани“ или „вълчи“ след като прегледам всички техни постове и направя преценка на тона и качеството на постовете им.

Има и микро прочити. Идеята е, че виждате как играч X е написал много „граждански“ или много „вълчи“ пост и на база само това предполагате неговата принадлежност. Тези прочити понякога се приемат твърде сериозно и засенчват макро прочитите, което според мен не трябва да се случва.

Ако играч, който изглежда гражнанин като цяло, напише „вълчи“ пост, прави ли го това вълк? Не мисля. Гражданите са склонни да пишат глупави неща и това се случва често, защото не знаят принадлежността на другите играчи. Те имат много мисли в главата си и някои от тях неизбежно ще са грешни, странни и/или глупави. Всичко се свежда до въпроса: Пишат ли гражданите „вълчи“ постове? Моят отговор е да, пишат. Затова бих посъветвал да помислите два пъти, преди да заключите, че „вълчо поведение = вълк“.

Но ако неутрален играч напише много „граждански“ пост, мисля, че има добра причина да го наречете гражданин. Защо? Защото не е лесно за вълк да напише наистина „граждански“ пост. Всъщност е много трудно, ако не почти невъзможно. Има просто мисловни процеси, които няма да можете да фалшифицирате като вълк. Затова микро прочитите са полезни, когато не сте сигурни за човек и един или два негови поста ви позволяват да направите скок на вярата и да го изчистите.

Имах няколко класически сблъсъка между микро и макро прочити в Mafia Universe.

В играта Sharing is Caring играч на име Sorian играеше много „гражданска“ игра. Но в края на Ден 1 направи грешна преценка и твърдо защитаваше вълк!Mantichora. Трябваше да реша на кой прочит да се доверя. В тази игра се доверих на макро прочита си и бях прав.

В друга игра, Wildcard Game of Season 3, четях Beck като гражданин. След като направи всичко възможно да спре хората да линчуват вълк!Royal Ape в краня на Ден 1, отново трябваше да реша. Отново заложих на макро прочита и продължих да мисля, че Beck е гражданин. Този път сгреших. По-късно, мислейки за това, стигнах до извода, че подцених потенциала на Beck, което ме накара да вярвам, че не би могъл да направи толкова смела игра.

Гледайте КАК, а не КАКВО

Гражданите грешат постоянно. Да, вярно е. Върнете се към завършените си игри и отбележете колко пъти сте гласували срещу гражданин или сте прочели вълк като гражданин. Затова, ако някога искате да бъдете ефективен ловец на вълци, трябва да се откажете от мисълта, че грешките правят хората „вълчи“. Напълно нормално е гражданите да грешат. Винаги гледайте КАК е направено нещо, а не КАКВО е направено. Ако играч е гласувал за грашна елиминация или е направил нещо, което е навредило на града, задайте си тези въпроси:

1. Имаше ли прогресия и имаше ли тя смисъл?

Ако няма прогресия (*progression=развитие на мнението на отделен играч за играта като цяло или конкретен играч), първият ми инстинкт би бил да кажа, че играчът, когото подозирате, е... гражданин. Действия, които нямат смисъл, обикновено не са вълча черта. Повтарям, вълците са много по-самосъзнателни от гражданите, те винаги мислят за следващия си ход и най-често се опитват да избегнат да изглеждат подозрителни. Този тип ходове са основно в обхвата на елитни мафиотски играчи, готови да играят „играта на нива“ с гражданите.

Пример: Играч X започва да атакува играч Y напълно изненадващо. Най-добрият начин да се справите с това е просто да изчакате и да видите накъде отива с мисловната си линия. Опитайте се да не прекъсвате усилията му твърде рано. Също така не защитавайте играчи, които смятате за граждани, преди това да е наистина необходимо. Може да научите много повече, като просто оставите нещата да се развият без вашата намеса.

2. Имаше ли вълча мотивация зад действието?

Това е жизненоважно. Ако не е имало мотивация, играчът вероятно не е вълк. Отново – вълците са самосъзнателни. Най-важната цел за вълка е да остане жив. Затова в приблизително 95% от случаите той няма да направи „лудия ход“ просто заради страха да не бъде хванат.

3. Изглежда ли цялостната игра на играча гражданска и вероятно ли е той просто да е гражданин, който е направил грешка?

Това е важно да се има предвид. Твърде често виждам ситуация, в която сравнително граждански изглеждащ играч е заподозрян, защото, да речем, е направил ужасно изглеждащ ход в края на дневната фаза. Извадено от контекста, това го прави вълк. Но ако нашият макро прочит за този играч е, че е гражданин, бих бил склонен да го защитя. Гражданите правят глупави неща заради параноя, съмнение, грешна преценка, фрустрация и т.н. Елиминацията им за тези грешки без да вземем предвид макро прочита си обикновено е лоша идея.

Пример: В ранна фаза на играта, играч X, който не е бил заподозрян и е имал стабилна позиция в гражданския блок, не е онлайн в края на дневната фаза. Но в последните 20 секунди от дневната фаза внезапно се появява и пуска глас, който води до елиминация на гражданин.

На пръв поглед изглежда ужасно, но винаги трябва да се запитате: Би ли направил вълк такова нещо? Обикновено отговорът е „не“. Твърде рано е в играта и подобен ход фокусира цялото внимание върху този играч. В тази ситуация съм склонен да кажа, че действието на играч X е „твърде вълчо, за да е вълк“. Особено ако до този момент е бил сравнително граждански.

Писане под натиск и силата на реакционните тестове

Това лично е любимият ми и най-забавен начин за ловуване на вълци (макар да признавам, че не е най-бързият или най-ефективният).

След като играх мафия известно време, стигнах до извода, че хаосът е добър за селото.

Според мен няма нищо, което вълците биха искали да правят повече през цялата игра, отколкото да участват в дълга, спокойна дискусия с други играчи. Това е най-лесният начин да се скрият, просто защото всеки компетентен вълк ще може да фабрикува солидни прочити, да отговаря на въпроси и сам да задава добри. Това, което кара добрите вълци да правят грешки, е натискът и емоциите. В дебат, който трае 20 часа, има много малко емоция.

Ще използвам единствената си вълча игра в MU като пример за това, което имам предвид: Влязох в темата след няколко страници и започнах по много непривлекателен начин. Играчите не реагираха добре на откриването ми и бях заподозрян. 2-3 играчи ме гласуваха и... това беше. Те не последваха с нищо. Бях свободен да публикувам прочити и да взаимодействам и след известно време успях да се измъкна от лошата позиция. Вярвам, че селото направи грешка, като не ми оказа достатъчно натиск. Не ме накараха да „страдам“ достатъчно за лошото ми откриване и ме оставиха твърде лесно. Ако ми беше оказан достатъчен натиск, вероятно участието ми в тази игра щеше да приключи много бързо.

Много ефективен начин да научите принадлежността на някого е да поставите играч в позиция, в която не е очаквал да бъде и за която не е готов. Вълците могат да се сринат под натиск и това най-често се случва по време на два етапа от играта – откриванията и EoD.

Откриване (начална фаза) на играта

Мислене на вълк: „Трябва да започна силно, трябва да започна по забавен, остроумен начин, за да получа ранни граждански прочити“. Обикновено е достатъчно просто да започнете с обикновено „здравей“. Но осъзнаването, че сте вълк, кара играча да прави грешки при откриването.

Чести поведения включват (с няколко примера от игри в Mafia Universe, в които съм играл/наблюдавал):

Даване на много ранен граждански прочит по формален начин:

Прекалено „solvey“ поведение още в началото
(Пример: GeneralHankerchief, Wildcard Reunion Game)

Усилено старание да изглеждате забавен и отпуснат / да бъдете много полезен (и да фокусирате ранната си активност изключително върху едно от тези неща)
(Пример: Royal Ape, Wildcard Game)

ЗАБЕЛЕЖКА: Тези поведения НЕ са нещо, което правят само вълците! Но е нещо интересно, което да наблюдавате, за да натиснете играча по-късно и да видите дали подозренията ви са правилни.

Край на Деня (EOD)

Мислене на вълк: „Трябва да се уверя, че партньорът ми няма да умре / Трябва да се уверя, че ще го хвърля под автобуса по убедителен начин / Трябва да се уверя, че аз няма да умра“.

EOD (краят на деня) е мястото, към което трябва да се върнете, когато имате информация за резултата от дневната и нощната фази и се опитвате да разберете нещата. Отново – никога не подценявайте грешките, които вълците могат да направят под натиск. Те могат напълно да замръзнат, да направят очевиден „power wolf“ ход или просто да хвърлят партньор под влака.

Веднъж, след като научих, че в края на деня е имало гражданин с-у гражданин вагони, реших да се върна към въпросния край на дневната фаза и да потърся следи. Забелязах, че един играч не участва активно в елиминацията. Вместо това водеше странична дискусия за нещо напълно несвързано, само няколко минути преди края на дневната фаза и при равни вагони. Изглеждаше безразличен към случващото се. Това не идваше от гражданско отношение и мислене. Вълкът беше доволен от ситуацията и така направи грешката да не се преструва, че му пука.

Краят на дневната фаза е един от най-ценните моменти във всяка игра, ако се научите да го четете и знаете какво да търсите. Никога не го подценявайте, изучавайте го внимателно и винаги гледайте по-дълбоко от „той гласува срещу гражданин, следователно е вълк“.

Откриване, Край на Деня – добре, но какво става с останалата част от дневната фаза?

През деня е време за дискусия. Дискусията може да бъде много плодотворна. Въпреки това вярвам и в малко разнообразие. Провокирането на емоционални реакции може да бъде много полезно и да генерира интересни взаимодействия. Например, често обичам да играя роля в темата и да се преструвам, че съм супер сигурен в прочитите си. Това е, защото ако съм прав и ударя вълк, това ще го направи много фрустриран и може да го принуди да покаже много лоши реакции.

Реакционните тестове са мощен инструмент – дори ако не хванете вълк, ще предизвикате интересни, често много граждански реакции от играча, когото тествате, които по-късно ще ви помогнат да го прочетете като гражданин.

Ще ви оставя с това – опитайте се да мислите извън рамките и никога не се страхувайте да „натискате бутоните“ на играчите. Търсете реакции винаги, когато смятате, че има шанс да го направите. Защото ако има нещо, което е трудно да се фалшифицира в игра на мафия, това определено са емоциите.

РЕЗЮМЕ:

Опознайте опонента си. Не правете грешката да предполагате твърде бързо, че играч не би могъл да направи нещо като вълк.

Гледайте голямата картина. Не четете твърде много в конкретни „вълчи“ постове, ако те противоречат на общото му поведение в темата.

Уверете се, че виждате вълча мотивация зад дадено действие на играча, преди да го прочетете като вълк заради него.

Изучавайте внимателно началните страници и края на дневните фази – често там вълците показват истинското си лице.

Не се страхувайте да разнообразявате и да „натискате бутоните“. Вълците се чувстват най-неудобно в сценарии, които не очакват.

Edited by ГодоЙ
Posted

Като се пенсионирам от играта ще издам АЛМАНАХ как се играе. Имайте търпение. 

Posted
53 minutes ago, neshev said:

Тебе те видяхме, нешка. :) 

Posted
1 minute ago, raquishi said:

Тебе те видяхме, нешка. :) 

Аз, когато съм играл Мафия, ти още си се чудел ЕмДжейката ли си, Ракиши ли си. ;)

Posted
On 11/16/2025 at 10:29 PM, neshev said:

В Алманаха ще има ли глава "Как да разпознаваме мафиотската игра на Olimpic до съвършенство"?

35izpu1.jpg

Posted
3 minutes ago, Radox said:

В Алманаха ще има ли глава "Как да разпознаваме мафиотската игра на Olimpic до съвършенство"?

Да, веднага след "Как да преборим рандум генератора и да се паднем Мирен без роля 30 сезона подред" с гост-автор Радух. ;)

• Haha 1
  • LMFAO 1
Posted (edited)

Втората статия е относно една от стратегиите за игра като мафиот, "силовата", или "агресивната" вълча игра. Това е най-коментираната статия в Мафия университета на mafiauniverse, затова я избрах, въпреки че има вероятност за известен хейт, а и копайлъта реши, че ще наруши авторски права, ако я преведе :laugh:, и се наложи да изполвам друг машинен преводач, не толкова добър. Права не се нарушават, защото авторите от mafiauniverse  са дали съгласие статиите им да се използват, при условие че е посочен източникът. Enjoy!

Статия № 9: Изкуството на Power Wolfing

Автор: Thingyman
Оригиналната статия е публикувана в www.mafiauniverse.com на адрес: https://www.mafiauniverse.com/forums/threads/3686-9-The-Art-of-Power-Wolfing-%28by-Thingyman%29

Здравейте, казвам се Thingyman и са минали 5 години от последната ми игра като страхлива мафия.

Вярвам твърдо, че всяка средностатистическа мафиотска група може значително да увеличи шансовете си за победа в играта, ако приложи основните принципи на „power wolfing“ – стратегия, която започнах да използвам през 2012 г.

Power wolfing (или „агресивна игра като мафия“) е стратегия, която разчита на това да принуди града да се подчини и/или манипулативно да го насочи към самоунищожение, като активно поеме контрол в темата за играта и определя дневния ред. Това е проактивна стратегия, чийто успех зависи от пълно екипно взаимодействие на мафията и от това да се играе агресивно и със самочувствие.

Част 1: Проблемът

Първата стъпка към power wolfing е да влезете в правилната умствена нагласа. Мафиотските отбори често играят на автопилот, вместо да използват напълно предимствата си. Смятам, че това се дължи на факта, че повечето хора в известна степен не обичат да са мафия.

Общото отношение към това да си мафия

Според анкета, която проведох наскоро, 84% от играчите предпочитат да са граждани, а не мафия (извадка: 53 души).

Примери от отговорите:

• „Предпочитам аналитичния аспект на играта.“
  • „Основната ми мотивация като мафия е да не подведа отбора си.“
  • „Дали ми харесва да съм мафия зависи от енергията и заетостта ми.“
  • „Нямам против да съм мафия в турбо игри, но определено предпочитам да съм гражданин в нормални сезони.“

Като цяло, резултатите показват, че за повечето хора да си мафия е уморително и натоварващо, особено в дълги игри и още повече, ако няколко пъти подред им се падне да играят като мафия. Те чувстват по-голям натиск и отговорност към отбора, докато като граждани имат повече свобода, защото могат да бъдат честни и по-малко зависими от своя отбор.

Тази липса на мотивация и апатично отношение към това да си мафия е, според мен, причината огромното мнозинство да подхождат към играта като мафия с една от следните нагласи:

·       "Ще се опитам да направя точно толкова, колкото е достатъчно."

·       "Ще се опитам поне да направя играта сравнително конкурентна от уважение към духа на играта"

·       "Ще се опитам да имитирам играта си като гражданин".

Повечето хора погрешно смятат, че постигането на някое от тези три неща е достатъчно за победата. Не е. Поставените цели са твърде слаби и/или погрешни. Повече за това по-късно.

Последствията

На практика липсата на мотивация води до много субоптимални игри, сериозна липса на координация и позволява късметът или обстоятелствата да играят твърде голяма роля в решаването на изхода на играта.

За да бъда малко по-конкретен, типичната игра на мафия често се развива така, че повечето членове на мафиотския отбор просто се носят по течението или се опитват да се адаптират към настроението и консенсуса, които усещат в темата, с надеждата, че всеки поотделно може да свърши своята част, като избегне да бъде разкрит. Накратко, те играят по правилата на града и са съсредоточени основно върху това да „носят собствената си тежест“. Всяко планиране или стратегия обикновено се ограничава до вземане на решения за нощни действия и/или обмен на мисли за това кого да гласуваме или какво да претендира към края на дневната фаза.

Когато отделни членове на мафиотския екип се опитват да раздвижат нещата, като направят "ход", т.е. да направят активен и независим принос към състоянието на играта, това често се състои или в безсмислено жертване на друг мафиотски член (хвърлянето му под автобуса с надежда за лесен временен кредит на доверие) или свръхангажиране в елиминацията на конкретен жител на града (което често води до ненужно привличане на внимание към себе си и самопричиняване на вреди поради липса на координация).

Освен това, мафията често разчитат на един или няколко души от техния екип, които да влязат в ролята на "дълбок вълк"
(популярно наименование за член на мафиотския екип, който е "дълбоко под прикритие", т.е. „внедрил се е“ в града или поне е попаднал в зелената зона на прочита на градското ядро). Обикновено това означава, че другите членове на мафиотския екип често са се примирили, че трябва да бъдат линчувани в даден момент, и заради това или спират да полагат пълни усилия, или се опитват да подготвят "дълбокия вълк" за финала.

Тази зависимост и склонност да сложиш всички яйца в една кошница не е оптимална по много причини. Например, съществува риск "дълбокият вълк" да бъде разкрит чрез механиката на играта, или просто защото твърде бързо започват да изглеждат твърде чисти граждани или просто защото градът получава достатъчно време за изпълнение на списък на елиминация, който изключва "дълбокия вълк". Освен това, и още по-важно, това кара мафиотския екип доброволно да се откаже от двете си най-силни предимства: числеността си и дезинформираността на града.

Тогава защо мафиотските отбори печелят толкова често?

Отговорът е: Главно поради случайни фактори или поради късмет, че индивидуалните усилия, споменати по-горе, понякога са достатъчни за победата.

Също, поради естествения баланс и замисъла на играта. В допълнение към това, градът обикновено не се възползва от посредствената игра на мафиотите. Затова често ще имате игра, в която градът или 1) се самоканибализира, и/или 2) злоупотребява с, или няма късмет с механиката за решаване на играта, и/или 3) грешно изчиства един или повече членове на мафиотския отбор и влиза в "режим автопилот" към края на играта.

Това са саморазрушителни тенденции на града, които могат да бъдат предизвикани от умишлена мафиотска стратегия, но най-често не са. Честно казано, те просто се случват понякога, поради до голяма степен случайни обстоятелства как определени взаимодействия, тайминги и механични резултати са се случили в конкретната игра. Забележете, че не броя хвърлянето на партньор под автобуса или дистанцирането като умишлени мафиотски стратегии, които по своята същност карат града да се самоунищожи – защото мафията също остава уязвима към самоунищожение чрез тези действия, като ненужно отстъпва територия.

Поради начина, по който е замислена играта, мафиотските отбори се възползват от грешките на града, без да полагат каквито и да е усилия, докато информационният дисбаланс между отборите често кара града дори да не разбира за грешките на мафията. Казано още по-просто, мафията може да спечели, като седи със скръстени ръце – граждсканският отбор не може! Сега си представете, ако средностатистическият мафиотски отбор използва стратегия за овладяване на властта.

Част 2: Решението

Сега към забавната и вероятно по-интересната част от тази статия: Основните принципи на агресивното „вълчене“ (power wolfing). Няма да обхващам всички аспекти на играта на добра мафиотска игра, ще се фокусирам само върху тези, свързани с агресивния вълк (така, както аз го определям). Много от тези принципи се припокриват, както вероятно ще забележите.

1) Помнете, че сте мафия, а не гражданин

Стремете се да бъдете ефективен мафиот, а не "консенсусен градски жител". Условието Ви за победа е да убивате градски жители, а не да имитирате играта на гражданин или да застанете на страната на града. В края на играта похвали обикновено получават мафиотите, които са били смятани за консенсусни граждани, докато трябва да се възхваляват тези, които са оцелели с купища кръв по ръцете си. След края на играта не се присъждат бонус точки за това че сте били "консенсусен гражданин". Ако всички в гробището Ви наричат очевидна мафия, страхотно – те затова са там.

Обикновено се случва така, че голямата част от играчите си слагат окови и ограничават възможния си диапазон от действия и възможности в играта, като усещат, че трябва да се държат по определен начин, който е в съответствие с обичайната им мета на гражданин – иначе може да бъдат "разкрити". По-конкретно, това ги кара да фабрикуват рийдове, които смятат, че биха имали ако бяха граждани. Отчасти това се дължи на чувството им, че им би било по-лесно да обяснят рийдовете си, ако са сходни с обичайния им начин на аргументиране.

Предизвиквам ви да бъдете по-смели. Очевидно все пак трябва да се стремите да бъдете смятани за гражданин от мнозинството, но трябва да осъзнаете, че повечето хора не са толкова наясно с Вашата мета, колкото си мислите. Много вероятно надценявате на какво те ще обръщат внимание. И вероятно надценявате точността на рийдовете си като гражданин. В някои случаи играчите дори се опитват да имитират градската си игра, въпреки че често биват елиминирани погрешно като граждани. Това поведение няма много смисъл, но хората го правят, защото "би следвало да ме прочетат като гражданин ".

Вместо да имитирате обичайното си поведение, трябва да помислите кое е най-добро за шансовете за победа на Вашия отбор. Трябва да си осигурите влияние или поне да не работите срещу отбора си. Анализирайте ситуацията в играта и разберете кои играчи са оптимални за натиск и кои са оптимални за защита, след което създайте подходящи рийдове, за да го постигнете. Не правете случайни рийдове или такива, които смятате, че се очаква да направите, или такива, които са най-лесни за Вас да развиете. Предизвикайте себе си.

Ако „бутате“ някого към елиминация, докато си мислите "наистина ми се искаше да съм на друг вагон в момента", тогава бъркате и вероятно сте жертва на собствената си „Твърде Много Информация
(TMI)“ или на болестта, известна като "rigid scumitis" (заб.: в свободен превод би трябвало да значи „неспособност да се отървеш от мафиотското мислене“).

2) Спрете хвърлянето на партньори под автобуса

Просто спрете. Прекалявате.

Това отчасти се отнася до казаното по-горе; Не се страхувайте да сгрешите, жителите на града обикновено грешат, така че и Вие можете да се измъкнете. Особено като се има предвид, че ако успеете да предотвратите оцветени в червено елиминации, ще сте в същото положение като всички останали в играта, а именно - да грешите в рийдовете си.

За да увеличите шансовете си за победа, трябва да създадете среда, в която жителите на града са постоянно параноични, разочаровани и нямат почва под краката си, защото са с малко или никаква надеждна информация, на базата на която да действат. Това означава, че трябва да забавите първата елиминация на партньор-мафиот възможно най-много. Докато не се случи първата елиминация на мафиот, имате най-големия избор от възможни действия, които някога ще имате в играта. Можете да използвате този прозорец на възможност, за да елиминирате играчи, които иначе биха били трудни за дневна елиминация по-късно, както и да стесните кръга от потенциално важни специални граждански роли.

Имате тези възможности не само защото градът е в информационно неравностойно положение, но и защото след всяка гражданска елиминация трябва да убедите един жител по-малко да гласува както вие искате на следващия ден. Този един глас (после два, после три гласа и т.н.) прави огромна разлика. Трябват ви X брой грешни дневни елиминации, за да спечелите играта, и като поддържате влиянието си чрез числеността (на гласуващите през дневната фаза) възможно най-дълго, почти сигурно ще получите онези допълнителни една или две грешни елиминации, които иначе няма как да постигнете.

Да, разбира се, ако успешно форсирате дневните елиминации на мирни граждани , някои членове на мафиотската фракция може да започнат да привличат много негативно внимание, но с напредването на играта без да се случват елиминации на мафиоти градът ще има нужда все повече от членовете му да постигнат съгласие относно това кой е мафия. Това лесно бихте могли да използвате чрез единен фронт и като подхранвате предразположеността на града към параноя. Понякога дори може да е от полза, ако почти всички Ваши членове бъдат заподозрени, защото това може да предизвика разногласия и да разпръсне гласовете сред жителите на града, което можете да използвате, за да създадете мнозинствен вагон за някой от гражданите.

В една чиста победа на мафията, в която участвах (единственият sweep, който някога се е случвал в 21-членна ванилова игра), последният ден завърши със самогласуване от гражданин. Това е пример за объкване сред гражданите, дължащо се и на липса на хвърляния под автобуса (глас от мафиот за друг мафиот). Самоелиминиралият се гражданин всъщност беше решил играта с правилните си рийдове, но просто не можа да се справи с колективния провал на града. За всеки ден, който мине без линч на изроди, ще се изненадате от даровете, които получавате от такава параноя и разочарование.

В друг рекорден sweep (
30-членен role madness сезон) един от членовете на моя отбор беше вторичният вагон през буквално всяка дневна фаза на играта, но като отбор просто продължавахме да спасяваме този човек, защото можехме. Това е пример за силата на числеността.

Накратко, спрете да разчитате на "дълбок вълк" и да превръщата останалата част от отбора на мафията за необходимите жертви. Използвайте числеността си, вместо да се отказвате доброволно от това преимущество и после да се надявате на благоприятно развитие.

3) Определяйте дневния ред, контролирайте дискусията в играта

Връщайки се към нещо, което засегнах по-рано, повечето мафиотски екипи обикновено възприемат подход "чакай и виж", като често бездействат, докато градът стига до консенсус как да интерпретира дадено събитие, как да разчете някой играч и т.н. Тогава членовете на мафията обикновено или се нареждат с другите или са принудени да направят коментар по обсъждания въпрос. С други думи, те чакат градът да действа и тогава реагират. Това е грешен подход.

.Ако оставите градът да определя дневния ред, Вие се оставяте на милостта на техните решения. Ако късметът не се обърне във Ваша полза и изведнъж искате да повлияете на хода на играта в лош момент, автоматично сте в отслабена защитна позиция, защото Вие сте този, който изразява притеснение с нещо вече прието или с консенсус в играта. В резултат на това няма да се ползвате с много доверие, с което да работите.

Този проблем произтича от убеждението, че като мафия трябва да "се впишеш" и "да се скриеш сред града". На това аз казвам: В никакъв случай, построй свой собствен град и убеди местните, че те са тези, които трябва да се адаптират към теб. Утвърдете се като някои от "градските лидери", създавайте оригинално съдържание, бъдете тези, които решават вагоните, засаждат идеи и вземат решения по всички важни теми. Направете това уверено и накарайте жителите на града да се почувстват нелепи или като аутсайдери, ако поставят под въпрос дневен ред, предложен от вашия отбор.

Това ще ги изтощи психически или поне ще ги накара да се чувстват уязвими. Като не позволявате твърде много жители на града да се позиционират удобно в играта, шансовете ви да приложите принципи като "разделяй и владей" и "всяване на страх" стават по-големи, без да изглеждате подозрителни или очевидни мафиоти. Когато жителите на града се чувстват уязвими по този начин, те също са по-малко склонни да поставят под въпрос авторитета и позицията Ви в играта, защото ще чувстват, че трябва да са на Вашата
(добра) страна, така че изразяването на подозрение, което може би имат дълбоко в себе си, според тях би било твърде голям риск.

In a power of position, you combat these people easily through psychological principles such as "availability cascade" (i.e. "repeat something long enough and it will become true"), "anchoring" (i.e. exploiting the fact that people rely too heavily on the first piece of information acquired on that subject when making decisions), or simply by drowning out their voices, as Panther once put it to me:

В обобщение, няма значение дали отделни граждани са на прав път или имат някои от правилните идеи, ако успеете да утвърдите себе си и Вашия екип като авторитет в играта. В позиция на властта се борите с тези хора лесно чрез психологически принципи като "каскада на наличната информация"
("availability cascade")  - "повтаряй нещо достатъчно дълго и ще стане истина", "закотвяне" или „ефектът на привръзката“ ("anchoring") - експлоатиране на факта, че хората разчитат твърде много на първата информация, получена по обсъждания въпрос при вземане на решения, или просто като заглушавате гражданите. Както веднъж ми каза Panther:

[27/10/15 20.19.42] Panther: Мога да кажа, че имам добри рийдове на граждани, но това няма значение
[27/10/15 20.19.46] Panther: Защото Вълците просто заглушават всичко и градът не те чува.

4) Започнете силно

Това вероятно звучи като твърде общ съвет, но се надявам и мисля, че моите мисли може да поставят нещата в различна перспектива.

Първо, значението на силното начало е свързано с факта, че хората са предразположени към "склонност за потвърждаване" (confirmation bias - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5 ), което означава, че ако Играч А уверено прочете Играч Б в Ден 1, тогава Играч А ще бъде много по-склонен да игнорира или прости всякакви грешки или съмнителни постове на Играч Б в следващите дни. Просто защото в ума им Играч Б вероятно е гражданин. И това е на индивидуално ниво, а работи и на макро ниво. Ако постигнете консенсусно четене като граждани още през първата дневна фаза, тогава груповото мислене и инерцията ще започнат да се проявяват при всички граждани и най-често няма да бъдете сред заподозрените през следващите няколко дни. Тази психология работи като своеобразен самоподхранващ се механизъм: "Е, никой друг не изразява притеснение за този човек, така че предполагам, че ще се съсредоточа върху други неща". Имайте предвид, че разбира се, не винаги се получава така, но тенденцията определено съществува.

Второ, силният старт Ви помага да постигнете всичко, което е разгледано в точки 2 и 3. Поставяте се в силна позиция, за да забавите първата елиминация на мафиот, и се позиционирате отрано, за да контролирате дискусията в играта, преди градът да поеме инициативата и да ти отнеме контрола.

Трето, ако играете във ванила игра или такава, която включва роля на Шериф с проверка за разследване преди първата дневна фаза
(n0), тогава доста значително предимство от силния старт е възможността за много от мафиотската фракция да блъфират, че са разкрили "мафия" (прочети тази статия: "Hypo cop'ing"/leaving seer cover, ако не разбирате концепцията за смисъла да се блъфира за фалшиви проверки), което прави много по-лесно да стесните кръга на възможните Шерифи.

5) Бъдете креативни

Както обясних по-рано, хвърлянето на партньор под автобуса е слаба стратегия. Вместо това бъдете по-креативни и се опитайте да измислите действия, които ще бъдат от полза за вашия екип.

Пример от реалния свят: Процесът срещу О. Дж. Симпсън, където защитата използва фразата "Ако ръкавиците не ви стават, тогава трябва да оправдаете подсъдимия", за да убеди журито. Това се основава на когнитивното пристрастие "рима като разум", според което римуващите се твърдения се възприемат като по-истински. Ще се пренесе ли това добре в мафиотски игри? Вероятно не, но идеята е, че ако е необходимо, трябва да сте готови да използвате нестандартни методи за постигане на резултати.

Пример 1 от мафиотска игра: За да мотивирам съотборниците си в играта, обещах, че ще направя песен, свързана с мафията, ако спечелим. Чуйте моя страхотен кавър  на
Adele тук.

Пример 2 от играта мафия: Един от моите партньори беше заподозрян в първата дневна фаза и едва оцеля. През нощта измислих план, който включваше партньорът ми да заяви роля на Шериф на следващия ден, като твърдеше, че ме е разкрил като мафиот. След това реагирах по граждански начин, а той в крайна сметка оттегли блъфа си, че ме е проверил, и двамата се прочетохме като граждани с надеждата всички останали да ни прочетат като такива (което, за щастие, се случи и двамата оцеляхме в играта). Може би истинската красота на този план е, че няколко градски жители ясно показаха, че не са Шерифи чрез реакциите си.

Последният пример тук очевидно не е нищо революционно и на практика най-често ще искате да правите "по-малки“ блъфове, за да помогнете на отбора си. Това, което искам да подчертая обаче, е значението на оптимистичния подход, креативния ум и нуждата да победиш, когато си в беда – помисли как можеш да обърнеш нещата, ако нещата не вървят по твоя план. Което ме води до...

6) Никога не отстъпвай, никога не се предавай

В крайна сметка, винаги има шанс да превърнеш неизбежната загуба в победа. В два сезона успях да оцелея и да спечеля игра, въпреки че ме разследва Шериф и ме разкри като мафия. Единият сезон беше игра с 36 участници, в която всичките ми 8 членове на отбора бяха мъртви до средата на Ден 3, оставяйки ме сам като разкрита мафия срещу 16 градски жители в игра с балансирана към града механика (по собствените признания на модераторите).

Без да преувеличавам, бих заложил милион долара, че никога няма да спечеля тази игра, но все пак продължих да се боря. Трябваше да се боря за моя 0.01% шанс, така че вие също трябва да не се отказвате.

Следващия път, когато сте на ръба и сте готови да приемете съдбата си, защото, о, Боже, няколко граждани те подозират и те гласят за елиминация, запитайте се: „Защо, по дяволите, се отказваш?“ Колко пъти сте били мирен гражданин и сте успели да се измъкнете от дръвника и да станете консенсусен гражданин заради волята да се защитите? Сега просто направете това и като мафия – и – добра новина - дори имате отбор, който Ви подкрепя, което прави нещата по-лесни, отколкото ако действително сте гражданин.

РЕЗЮМЕ:

·       Мотивацията е ключова. Постарайте се да си поставяте амбициозни цели и играта по естествен начин ще стане по-забавна и вълнуваща за Вас.

·       Спрете да разчитате на късмета и индивидуалните усилия, които обикновено са достатъчни за отбора на мафията. Това е отборна игра, играйте като такава.

·       Играта мафия е замислена така, че често позволява на мафиотските отбори потенциално да спечелят, просто като седят със скръстени ръце и имат късмета градът да се самоунищожи. Увеличете шансовете си за победа, като активно предизвиквате това самоунищожение.

·       Следвайте шестте принципа на power wolfing:

1) Помни, че си мафия

2) Не хвърляй партньори под автобуса

3) Определяй дневния ред

4) Започни силно

5) Бъди креативен

6) Никога не се отказвай.

Като цяло, просто се борете колкото можете по-усилено, за да запазите двете си най-силни предимства:

·       чрез поддържане на силата си чрез числеността (сред гласуващите през дневната фаза) възможно най-дълго, и

·       липсата на информация в града.

Edited by ГодоЙ