Jump to content

За или против еврото

Bastian

За или против еврото през 2026 година?  

40 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Bastian

След като се шуми от доста време по темата и след промото на Президента тази вечер, мисля че БВЦ е каймакът на обществото и мнението на потребителите ще е меродавно. Е колеги, за или против еврото от следващата година? Подчертавам: от следващата година.

hacky
Posted (edited)

Готови сме! Така или иначе сме вързани с него. Бизнеса мисля, че ще има ползи от това, а за нас обикновените олигофрени ще е все тази.

Edited by hacky
  • Thanks 1
  • Facepalm 2
The-Resident-Ev!L

България сме все пак, искам си лева завинаги. :)

• Upvote 2

За съм как Радев им еба майката.

1. БСП - 99.9% от слабоумния им електорат е против, но те ще гласуват против референдум, с което напълно ще погребат партията си.

2. ИТН - Тук Слаги уж е казал, че ще подкрепи искането за референдум. Всички знаем думата му колко струва - партията му вече е чао, но гласуване против референдум, каквато бе уж концепцията на партийката му го приключва.

3. ППДБ - тук е най - сложно. От една страна сояджиите, които все още им вярват твърдо искат Еврото, от друга - не малка част ще зачервят бузки, че пак гласуват с Бойко и Пеевски. 

Гениален ход на г-н Радев.

• Upvote 2
raquishi

Твърдо ЗА!

1 hour ago, hacky said:

Бизнеса мисля, че ще има ползи от това, а за нас обикновените олигофрени ще е все тази.

Жестоко се лъжеш, точно немалка част от "бизнеса" врещи срещу Еврото, защото укриването на данъци до голяма степен(няма как да е нулева, но със сигурност ще има разлика) ще спре. Освен това, в момента феодалите се чудят как да си изсветлят левовите пачки преди да приемем новата валута, защото после тия левове са направо неконвертируеми. За майсторите, плочкаджии и тем подобни не ми се мисли даже. Големите международни компании, за които ние, тюфлеците "уърк ет хоум" бачкаме, ще имат полза, да. 

Резидентът има една единствена цел - Пиар. Мисля че това трябва да е ясно на всеки с поне 2 гънки на мозъка. Все пак мандатът му е на приключване, и е обществена тайна че иска да влиза в управлението на страната след това. Както и става ясно от видеото, което хаки сподели, Рублин сам обясни, че няма как да входира искане за референдум, тъй като ще е незаконен.

1 hour ago, The-Resident-Ev!L said:

България сме все пак, искам си лева завинаги. :)

Прав си дееба, даже трябва да върнем монетосеченето от бай Иван Асен две.

Album_Ivan_Asen-II-gold-v3-2_big.png.5c0f140b76ada361929fac57bcac43f6.png

• Upvote 3
Ponetron
6 hours ago, MJ23 said:

За съм как Радев им еба майката.

1. БСП - 99.9% от слабоумния им електорат е против, но те ще гласуват против референдум, с което напълно ще погребат партията си.

2. ИТН - Тук Слаги уж е казал, че ще подкрепи искането за референдум. Всички знаем думата му колко струва - партията му вече е чао, но гласуване против референдум, каквато бе уж концепцията на партийката му го приключва.

3. ППДБ - тук е най - сложно. От една страна сояджиите, които все още им вярват твърдо искат Еврото, от друга - не малка част ще зачервят бузки, че пак гласуват с Бойко и Пеевски. 

Гениален ход на г-н Радев.

+1

И според мен това беше замисъла на Радев. Той е наясно, че това предложение ще се отхвърли, но с него хвърли в смут бая партии, които ще лъснат здраво следващата седмица. Тук въпросът въобще не е За или Против. Радев просто си поправя път към Парламента за следващите избори.

• Upvote 3

Hustle. Loyalty. Disrespect.

StoneColdFaN

Кой каквото ще да говори и да хули, което идва основно от такива разбирачи като Жечев, Радев е велик мозък. С един прост ход е на път да разкрие, или вече разкри, 95% от прокситата на Шишкото в парламента.

neshev

Няма да ги сливам, защото темата минава за оригинална, но ето нагласите преди две години. 

Bastian

Щом Пеевски, Герб и промяната квичат, то явно има голяма далавера за тях в еврото. Респективно съм против.

36 minutes ago, Bastian said:

Щом Пеевски, Герб и промяната квичат, то явно има голяма далавера за тях в еврото. Респективно съм против.

А някой има ли идея какво стои зад "компенсациите Ботащ"? Вчера поне 20 сояджии с профилна снимка с украинското знаме видях да пишат "Радев, референдум за Боташ кога" 😂 Уникално е, защото не са платени тролове, а малоумни сояджии, подкрепящи Лайняната, които са като хипнотизирани зомбита с наложено отгоре мнение.

raquishi
Posted (edited)
22 minutes ago, MJ23 said:

А някой има ли идея какво стои зад "компенсациите Ботащ"? Вчера поне 20 сояджии с профилна снимка с украинското знаме видях да пишат "Радев, референдум за Боташ кога" 😂 Уникално е, защото не са платени тролове, а малоумни сояджии, подкрепящи Лайняната, които са като хипнотизирани зомбита с наложено отгоре мнение.

Колко струва на България газовият договор с "Боташ"

Подписан е по време на гъбъл доньов, затова се дървят. ПС А и рублев твърди, че го доворил с Ердоганя, ебахти, тоз е по-добър преговарящ и от доналд трамп!

Edited by raquishi

Твърдо ЗА еврото и твърдо против някакви безмозъчни амеби да имат право да решават. Харесвам Радев, но тук се осра. 

• Like 1
  • Confused 1
  • Facepalm 1
BAITO6O

Така. Нека се разгледа на няколко части всичко.

Икономически, Политически и Социален.

От икономическа гледна точка горе долу всички неща са казани за последните 2 години. Еврото си има и положителни неща и отрицателните. Е понякога малко се доукрасяват и хиперболизират нещата, от едната и другата страна, ноо донякъде е нормално. Но нека си го кажем реално. Драстична положеителна промяна НЯМА ДА ИМА. Драстна отрицателна промяна НЯМА ДА ИМА. 

За определени хора ще има добър ефект, за други НЕ. За някои бизнеси ще е добре и стокообменът ще е съвсем малко по-лесен. Кратка вметна. Нямате си и напредстава колко неща се вкарват от Полша в България. Не е истина Полша колко много порасна, а защо порасна би трябвало да ви е ясно. А да, Полша не са приели еврото. Всички ходим по почивки и екскурзии и ползваме евро. И обръщаме от BGN в EUR, няма значение дали физически в кеш или виртуално и автоматично. Да плащаме такси. НОО да му еба майката, главният довод да ти е " Ще плащаме по-малко такси ". Ми на мен лично ми е все тая, че съм дал примерно за една година към ддз примерно 50лв за такси. Тия 50лв ли ще ми променят нещата. МИ НЕ. С тях или без тях все тая. Да за големият бизнес ще е добре. НОО силно се съмнявам това се хареса на банките. Та спокойно ще си вдигнат едни други таксички и да компенсират нетния ефект. И да повярвайте ми, знам го от личен опит и бях в шок малко кат разбрах, но CEO на банките се събират и " синхронизират " част от политиките си, естествено това е за благото и стабилността на банк.сектор, БНБ знаят за това де.
Интересен фън факт. Черна Гора и Албания. Които не са част от ЕС, валутата им е ЕВРО. Но това е важно при политическата гледна точка, за нея после. Но Черна Гора и Албания не са кой знае колко богати нали. Да имат сравнително добър туризъм. Саранда и Будва са доста добри места за купони през Лятото. За вал.курс не ми се говори много. Там нещата са ясни и фикснати. Когато EUR губи стойност прямо USD, то и BGN губи.

За очакваната ифлация с приемане не EUR. Да ще има малко по-голяма. Колко ще бъде никой няма как каже. Но дали ще е 3.5% или 4.5% не би трябвало да е кой знае каква драма. Да са хората едвам оцеляващи ще си е фактор. Уж по статистика са доста хора, но от наблюденията ми са май по-малко. Знаем защо. Най-вероятно определен продукт струващ сега 1.50 BGN ще стане 1 EUR, но продукт струващ 15 BGN няма да стане 10 EUR, а примерно 8 EUR. Няма да има кой знае какъв лош ефект. А понякога се говори, че с приемане на EUR УУУУЖ чудж.инвестиции ще се увеличат. НЕ. Има други по-водещи фактори, като политичекса стабилност, корупция, данъчна система, ниво на заплати, ниво на кадри и тнк.

За обобщение може да кажем следното от икономическата гледна точка. Да ще има ефект. Някъде добър, някъде не. Генерално няма нещата да се променят. За обикновеният човек ще има лек минимален лош ефект, който няма да се усети драстично. EUR няма да ни направи по-богати или по-бедни.

И стигаме до любимата ми гледна точка. Политическата. АААХХ деба ужас. Следното трябва се каже. При управлението на Бойко, когато беше баш шефчето, режеше лентите и караше джипките, България отговаряше на абсолютно всички критерии за приемане не EUR. И то отговаряше в продължение на няколко години. Без абсолютно никакъв проблем веднага изискванията се покрихава. Сега друг е един др въпрос. Хърватия не отговаряше на един от критерия за задлъжнялост, но ги приеха. Заради " добрата тенденция" дето показвали. Ама то нормално де. Самите членки на Евро Зоната са с доста големи задължения спрямо GDP. Не е кой знае каква драма де. Япония имаха над 200% спрямо GDP. Единственият въпрос е др. ЗАЩО сега искат да ни вкарат в Евро Зоната. Къде спахте ваща мама толкова години бе. И тук трябва да се направи паралел с Полша, Албания и Черна Гора. Няма да го правя с другите държави, щото за тях сте чели доста и няма смисъл. С приемането ни е Евро зоната е ясно. Няма да имаме собствена парична политика. Това си има и добрите и лошите страни. Единствено драма би имало при криза и мерките дето биха се взели. При централизира политика всеки член ще " приеме определената доза ", но на един 3 таблетки аналгин може да са ок, а за др не. Та какво имам впредивд. 

Тъжно е да го кажа, НОО ако си държава имаща амбиция, имаща цели, имаща желание да се развива самостоятелно, сама да определя насоката си - то Евро Зоната НЕ е най-доброто място за теб. Там ти си част от нещо общо. А ако си и малък си просто пълнеж. Ако политиците са ти слуги, мерзавци и предатели е ок. Поне тия изроди няма взимат решение. Дали другите са по-добре е трудно се каже. С приемането ни в Евро зоната се дава ясен сигнал. Ние не искаме да бъдем самостоятелен фактор. Което е тъжно.

Социалната гледна точка. Леле мале майчиците. За последните години покрай евентуалното ни приемане, направо ток почна ме бие с нагласите в обществото ни. Ама нека го гледаме от положителната гледна точка де, показва колко сме зле все още. Как все още може да се влие и манипулира. Без значение дали си ЗА или ПРОТИВ. Ясна манипулация си има и към двете страни. Шокиран съм колко много обикновени хорица (близки и роднини) ме питаха следният въпрос. " А бе вярно ли е, че по-зле ще стане". Ок да имам там образование бля бля, част от магистратурата ми беше за ERM III бля бля и тнк. Но така да си играеш със страховете на хората. Да са против поради следната логика " Против съм, защото може да стане по-зле. Ако не приемем EUR ще си остане същото. Наще политиц са идиоти и от тях нищо добро не очаквам ". Буквално това ме отврати. Тотално ме отвратиха и гадните копейки и гадните либерали. Точно тия две гадни прослойки са туморите на обществото. Една от мечтите ми е просто либералите и копейките да изчезнат. Да остане здравият разум и да не се играе със страховете на хората. Дали ще си играеш със страх ЕвроГейщина или Русия е едно и също. Тъжно ми е за обикновените хорица и спектаклите дето играят пред тях.

За заключение. На мен лично ми е все тая. Аз по-богат или по-беден заради EUR няма да стана. Но ще покаже какви са амбициите и целите на държавата. А те ги няма или са продадени де.
Имаме къде къде по-лоши структурни проблеми за разрешаване. Като се почне от рушащата се инфраструктура, демографската криза и засилващия се цигански ефект, разлика на развитие между регионите в страната, социалното неравенство, тотал щетата при образованието, липсата на морал и култура при подрастващите, генерално липсата на култура във възрастните. АЙ стига толкова. Кат имаш калпави основи е така. По-лошото е тъжно е друго. Обединената Европа дето беше добър замисъл и проект и ТЯ лека полека бавно и славно отива в канализацията. И на нея основите почват да се рушат. 

Spoiler

Мама му стара. Чат пат си пускам новините докато вечерям и знам какво ще кажат. 

Кой кого убил, Кой кого нападнал, Кой политик с кого се скарал и спорят, Путин колко бил лош, Тръмп колко е луд, къде има наводнение в България, къде натрупа 10см сняг и има транспортен хаус и елктромрежата не функционира, къде има недостик на вода и хората 2 седмици пълнят туби, кой карал с 220км/ч се блъснал и убил някого, как делото на нещо от преди 6+ години пак се отмени и ще има друга дата и тнк и тнк.

Ми да ви еба мамата на всички. Докато всичко е на самотек. И няма наченки за оправяне на структурни проблеми - ТАКА ЩЕ Е. Па дреми ми на мен за Еврото

За Радев ни ми се коментира. Интересен политически ходи. Ще дойде и времето на Радев. И той ще се извърти. Радев продължава да е символ на очакваната промяна. Докато продължава да е този символ, няма как да се очаква промяна, а само подмяна. Говоря как вижда нещата обществото. За мен лично - Радев трябва да се извърти. И ако и тогава не ни светне, то направо да закриваме.

• Upvote 2
  • Like 1
Rise of Thunder

Нямам вяра на политическите лица в България и знам, че те ще нагласят нещата в ущърб на обикновените хора. Ако бяхме нормална държава, с нормални закони и нормални политици, сигурно щях да съм най - много "за". 

• Upvote 2
pedia4ovek

Лошото е, че пак всичко в България става, защото някой така е казал. Точно заради това решението за еврозоната няма как да лежи на каквито и да е икономически обосновки. 

Най-много се дразня на тъпунгерите, за които основен довод е, че едва ли не с влизането в еврозоната държавата ще цъфне и върже. А тези същите ще си останат некадърниците, които цял живот не са си напрегнали мозъка за нищо, но вече в еврозоната "животът им ще се промени". 

Общо взето имаме толкова много наболели проблеми в това загубено "общество", че еврозоната трябва да ни е последен приоритет. 

• Upvote 1
BAITO6O
32 minutes ago, Rise of Thunder said:

Нямам вяра на политическите лица в България и знам, че те ще нагласят нещата в ущърб на обикновените хора. Ако бяхме нормална държава, с нормални закони и нормални политици, сигурно щях да съм най - много "за". 

За съжаление, ТОЧНО това е най-тъжното. Това показва колко всъщност сме зле във всякакъв един аспект. Често казвам " Държава на самотек ".

Иначе всеки може да се информира от независи източници и да си направи определенте заключения за EUR. А не да слуша платените поръчкови експерти дето са ЗА или ПРОТИВ. Като видя Левон Хампарцумян направо ме бие ток.

12 minutes ago, pedia4ovek said:

Най-много се дразня на тъпунгерите, за които основен довод е, че едва ли не с влизането в еврозоната държавата ще цъфне и върже. А тези същите ще си останат некадърниците, които цял живот не са си напрегнали мозъка за нищо, но вече в еврозоната "животът им ще се промени". 

Знаеш защото е така. Искам някой чужд да ме оправи мен от вътре. Ми нема такова животно бе деба. Ако си 150кг, дори и да дойде super fit ти говори и показва кое как, докато не си мръднеш дебелия мазен тлъст гъЗ, ще си пак 150кг.

Винаги МЕСИЯТА се чака.А това е тъжното. И така вече 30г. ИЗБРАНИЯТ СПАСИТЕЛ да дойде и с магическата пръчка почне оправя всичко веднага. Мама му деба, на мен почти половината ми живот е минал под СПАСИТЕЛЯ УПРАВИТЕЛ БОЙКО. За тия 15г. тоя тулуп ако беше читав щеше е направил бая неща. АМА греда.

pedia4ovek

Не само, че се чака месията, но същевременно нищо не се прави, за да може човек сам да повиши благоденствието си. Аз не разбирам как в 21 век може да има хора, които си хвърлят боклуците по улиците, как има хора, които карат като обезумели и т.н.!? И в същото време същият този примат чака еврозоната щото не знам си какво ... Не знам, не знам, явно винаги сме били такова тъпо племе. Може би просто като ни се сложи чатала, чак тогава малко почваме да мислим като нормални човеци. 

natopor4en

Пореден гросмайсторски ход на моят, вашият и на всеки ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН президент на Републиката  - Господин Генерал Румен Радев.

За пореден път показа и доказа, че е най-подготвенят и мъдър политик и държавник на България в момента.

Чисто и просто - ЗА или ПРОТИВ Еврото.

Който е ЗА- да си гласува ЗА

Който е ПРОТИВ - да си гласува ПРОТИВ.

Суверена ще се произнесе и ще се сложи точка на този задочен спор. 

След което загубилат страна няма да има основания да претендира и оспорва, защото народа се е произнесъл.

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

Sashundera

Твърдо за , да спрем корупцията и да вкараме официално валутата от която се изхранваме от 1997 - еврото. Всеки, който е на друго мнение е руска утрепка или любител на корумпирани боклуци и да умре.

☝️30.08.2020 - 07.04.2024☝️

pukkod

Ама разбира се, дрОгарю, еврото ще спре корупцията и затова най-големите бандити и крадци на държавата Бойко, пеевски и доган са за приемането му, за да им се спрат далаверите... С глас се смея,честно..