Jump to content

Новата ми поредица - "Да почетем вестник!"

Jericho

Recommended Posts

jobber91
1 hour ago, Jericho said:

Надявам се, да ви хареса.

Велик човек си ти :beer:

впрочем скоро се бях замислил какво стана с подкаста ви “Кой завари” 

23 minutes ago, jobber91 said:

впрочем скоро се бях замислил какво стана с подкаста ви “Кой завари” 

Още си го има, просто ни е сложна синхронизацията.

Смятам да метна един поглед на клипа. Със сигурност е интересно поднесено и образователно. Особено за хора като мен, които са раждани в края на '97 и не са били живи дори, когато е издаван този брой на Труд :D

Единственото жалко в цялата концепция е, че е доста нишова и според мен трудно може да пробие сред масовата аудитория.  

• Upvote 3
3 hours ago, HEIDENREICH said:

За трети брой искам вестник "Чук чук " . 

Мислил съм го, но е логистично почти невъзможно. В друг жанр, ще е брой 3.

• Haha 1
HEIDENREICH

Изслушах го цялото. Супер добро, заслужи си една закуска на скара !

На Шинок и Синдел се задавих от смях.

България без евреи ! Ако може и без каръци.

The Olimpic Hero

@Jericho, понеже ти слушам първи брой. За Дони и Момчил специално да ти разкажа. Дони тогава направи една кампания против мутрите, която се казваше: "Не на страха". Беше призовал примерно всяка неделя от 20.00 часа всички хора в знак на солидарност да изгасят лампите по домовете си за 10 минути. След това имаше слух, че мутри са го заплашвали и Дони някак си спря да се занимава с това. Христо Стоичков, като човек, рекламирал ВИС 2 и приятел на Жоро Илиев, в типичния си стил се изгаври с Дони. Когато го попитаха за кампанията на Дони, Стоичков отговори: "Коя е тази госпожа Дони, не я познавам".

jobber91
On 1/8/2025 at 12:48 AM, Jericho said:

В епизод 2, чета вестник "Български Фашист" от 18 март 1928 година.

"Рождения ден" на Мики Маус е 18 ноември 1928, а според информацията рисунките са 6 месеца по-рано, което ще рече м. май 1928.

image.thumb.jpeg.66151b7ebb265351edb2683221a67d30.jpeg

Излиза че талисманът на фабрика "Пеев" го изпреварва :ohmy: :D

image.thumb.jpeg.7495cb6a7482cd9f2f9292b92721dcc7.jpeg

• Upvote 1
  • Thanks 1
32 minutes ago, The Olimpic Hero said:

@Jericho, понеже ти слушам първи брой. За Дони и Момчил специално да ти разкажа. Дони тогава направи една кампания против мутрите, която се казваше: "Не на страха". Беше призовал примерно всяка неделя от 20.00 часа всички хора в знак на солидарност да изгасят лампите по домовете си за 10 минути. След това имаше слух, че мутри са го заплашвали и Дони някак си спря да се занимава с това. Христо Стоичков, като човек, рекламирал ВИС 2 и приятел на Жоро Илиев, в типичния си стил се изгаври с Дони. Когато го попитаха за кампанията на Дони, Стоичков отговори: "Коя е тази госпожа Дони, не я познавам".

За жалост всички наши футболисти и треньори са тясно свързани с мутри и мафиоти, защото основно такива са собственици на футболни отбори в България. 

Оня ден слушах подкаст с Димитър Димитров - Херо. Еми тоя маняк е работил за Христо Порточанов, Гриша Ганчев, Георги Илиев и почти за Илия Павлов. За всичките имаше само да каже хубави думи и им се мазнеше. Много ми падна в очите. 

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

Posted (edited)
57 minutes ago, jobber91 said:

Излиза че талисманът на фабрика "Пеев" го изпреварва :ohmy: :D

Мръсника Дисни е направил стотици милиарди на български гръб! 😁

Иначе се поразтърсих и почетох, и изглежда самия Пеев е бил доста крупен и истински мъж.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Велизар_Пеев

Починал е няколко месеца преди вестника да излезе и е бил сменен от сина си, който е бил що-годе леке, искал е да играе партия и с фашистите и комунистите, свидетелствал е против свои хора по време на Народния Съд, но (естествено), това не е могло да спаси фабриката му. Фактически, това се явява фабриката на "Своге".

Edited by Jericho
Едит
Metzgermeister

В последния епизод се учуди, че разни 16-18-годишни девойки от генерация Х са писали писма до списание "Мики Маус". За мен това е напълно в реда на нещата, защото все още много жени, които отдавна не са част от целевата аудитория на Дисни, мечтаят да бъдат Дисни принцеси и продължават да гледат "Малката русалка", "Снежанка", "Пепеляшка" и т.н. Преди 6 години имах неудоволствието да работя с една такава примадона 89-и набор, която беше особено надменна и изхвърча след само месец и половина работа.

Иначе е интересна идеята да обръщаш внимание на издания от най-различни епохи. Замислял ли се дали да не хвърлиш едно око на разните възрожденски вестници и списания, издавани от Ботев, Раковски и др. или дори на "Рибният буквар"? Със сигурност можем да ги намерим и сами в нета, но с твоя глас и твоята гледна точка ще е още по-забавно.

А като най-запаления Whovian (макар че имам по-голям афинитет към сезоните от 60-те и 70-те, а не толкова към тези от новия век) във форума донякъде адмирирам идеята да се занимаеш с "DW Magazine", но сигурно на много малко хора ще им е интересно, а и ще се наложи да превеждаш материалите.

• Upvote 2

1 hour ago, Metzgermeister said:

Замислял ли се дали да не хвърлиш едно око на разните възрожденски вестници и списания, издавани от Ботев, Раковски и др. или дори на "Рибният буквар"? Със сигурност можем да ги намерим и сами в нета, но с твоя глас и твоята гледна точка ще е още по-забавно.

Разбира се, даже имам известно количество от тях и отлежават.

Иначе умирам за Доктор Ху, беше най-прекрасното нещо, преди Крис Чибнол да му се изсере в трахеята и с удоволствие бих обърнал внимание на някакви стари неща. Верно е, че ще е нишата на нишата, но на кой му пука? От 30 гледания ще падне на 15 и така... 😀

Иначе имам и супер стари вестници от Англия, говориме за неща от порядъка 1600 и некоя година, както и разни "живи" репортажи от The Times за Априлското Въстание, Баташкото Клане и т.н. На тоя етап ще карам на български, но евентуално, ако ме удари сачмата, може и да ги почна директно със "симултантен превод в ефир".

Ще видиме. Епизод 4, мисля да е някакъв по-нормален и съвременен вестник.

Давай със 168 часа. ГолЕм вестник, накрая имаше страници посветени само за Формула 1 и голи мадами. Оттам разбрах кои са били Енрон и как служителките на фирмата са оцелели кризата (показвали са си най-милото за $, classic). Златни времена!

Разбира се и някое Работническо дело би било интересно, особено в края на режима.

ShiningWizard

Пробвай с жълтите кеч списания. Чудя се дали някъде е запазен един брой с “Проклятията на Бугимен”. 

UNDERTAKER*

Ех къде ме върна... Имах го този брой, както и доста други. Сещам се за едни енциклопедии, които бяха много вървежни през 90-те. Ей тази конкретно всичко оревах докато ми я вземат :).

13517756.jpg

Между другото, на някой хрумна ли му да check-не дали намира в нета тези датски, естонски, литовски, тогава, деца? :D Докато гледах клипа си викам не може да са реални :D

25 minutes ago, UNDERTAKER* said:

на някой хрумна ли му да check-не дали намира в нета тези датски, естонски, литовски, тогава, деца? :D Докато гледах клипа си викам не може да са реални :D

Да ти кажа, съвсем реални са си. :D

В епизод номер 4 на "Да Почетем Вестник!":

"Труд" от 09.08.1998:

- Смъртта на Тодор Живков, приготовленията около погребението му и траурното шествие на БСП.
- Първото интервю на Бойко Борисов в медиите.
- Кои са най-хубавите дискотеки в София?
- Футболни новини, Стоичков вкарва два гола в мач, който завършва 7:5.
- Духът на Баба Ванга обикаля из Рупите и не дава на хората да пият.
- Какво трябва да направим, ако ни ухапе змия?
- Кои са новите филми, които може да гледаме на касетка?

"Майор Векилски" знаеш къде е, ама "Позитано" не знаеш, аа?" :laugh:

Джери, къде ги намираш тия броеве? В някоя библиотека ли ходиш (виждам печат "текуща периодика") или ги има онлайн?

9 minutes ago, itzo1994 said:

Джери, къде ги намираш тия броеве? В някоя библиотека ли ходиш (виждам печат "текуща периодика") или ги има онлайн?

Ползвам Столична Библиотека най-вече. Отивам, казвам им дата, снимам ги с телефона ми, след това вкъщи ги режа и конвертирам на pdf, след което ги слагам в ОГРОМНИЯ МИ АРХИВ с неща. Доста играчка е и боли кръста да се навеждаш като малоумен над чина, но отвреме-навреме е забавно занимание, за едно ходене и престой от 3-4 часа там, успявам да снимам 5-6 вестника. Не съм ходил отдавна, но тия дни може да намина пак. Ако имате някакви рикуести, ги дайте.

Онлайн има неща от преди 9-ти септември, но на Народната Библиотека уебсайта е мега прокажен, трябва да знаеш ТОЧНО какво ти трябва и ОТ КОГА е.

• Upvote 3