Jump to content

Артур Бетербиев срещу Дмитрий Бивол - 12 октомври 2024

Recommended Posts

• 2 weeks later...

В момента няма по-добра битка от Бивол срещу Бетербиев. Е, щеше да е оптимално да се случи преди няколко години, но в крайна сметка, Бетербиев досега не е показвал спад във формата, въпреки напредващите години.

Все пак давам превес на Бивол. Когато имаш чист боксьор срещу нокаутьор, в повечето случаи, по-добрият боксьор бие. Въпреки че Бетербиев е доста добър боксьор, не е само сила. Много силно пресира, но реално най-доброто му умение е пласирането на удари. Често ги вкарва зад тила на опонента, което не е много позволено, но пък доста ефективно. И вече в близка дистанция е много, много опасен. Отново, често с непозволени прийоми, като това да им дърпа главите, но пък работи добре за него. Няма по-добър от Бивол в контролирането на дистанцията. Супер прибран, буквално не прави излишни движения и е показал, че може да поддържа брутално темпо 12 рунда. Това е упражнението на бокса, като спорт. Да удряш противника, без да му позволиш да те удря, а Бивол има може би най-доброто съотношение между вкарани и поети удари. Бетербиев има огромен опит срещу съветската школа, но не мисля, че досега се е бил с подобен боец. И вече го има моментът, който не може да се игнорира. Пичът гони 40, идва от контузия в коляното, която все пак изискваше операция, тъй че е възможно да бъде компрометиран. Има резон в това, че Бетербиев все някога ще го намери и ще успее да го нокаутира, но не съм убеден, че това ще се случи. Бетербиев, колкото и силно да удря, все пак трябва някак си да подготви ударите, а просто си мисля, че Бивол ще успее да му накъсва ритъма. Тъй че Бивол с решение, това очаквам да се случи. 

Топ двубоя в бокса в момента наистина. Жалко, че няма да предизвика шума и комерсиалния успех, който заслужава.

Аз пък бих дал леки предпочитания за Бетербиев. Точно, защото се набляга повече на силата му, а той е много добър и чисто боксово, което малко се подценява. Също ми прави впечатление, че очи в очи Бетербиев е по-уверен, а Бивол ми изглежда малко насрал.

Уау, не очаквах това от Уордли. Явно наистина удря здраво. В първия двубой Кларк ми се видя по-добрият боксьор, но кардиото му тогава го предаде.

Интересно накъде ще се насочи Уордли сега. И все пак не го виждам срещу по-значимите имена.

Изненадващо решение, но Бивол сам си е виновен. Беше сигурен, че води с много изглежда и яко бягаше в последните два рунда. Общо взето той си изигра играта, но много често прекалено дефанзивната тактика се наказва и се толерира пресиращият боксьор, който върви напред, па макар и да не е измислил нещо кой знае какво и да е инкасирал по-чистите удари. И аз лично винаги съм приветствал такъв подход на съдиите.

Бетербиев обаче не можа да измисли как да пречупи Бивол и дори не го притесни сериозно в някакъв момент.

Един реванш би бил оправдан и предполагам, че ще го видим.

Съгласен съм. Може би едно равенство щеше е най-удачно, след което да има реванш и хайпът за реванша да бъде още по-голям.

Браво на Бетербиев, въпреки години.

Бивол си взе битката. Беше близка, но взе 7 рунда. Няма какво да се жалва човек, че някой е бил ограбен в случая, но припомням, че един съдия даде битката за Джошуа в реванша с Усик, както и един съдия даде битката на Фюри срещу Усик. Тези неща не направиха впечатление, защото правилният човек все пак победи. Но при близки битки, това е резултатът. Бетербиев беше човекът, който пресираше, но не мисля, че беше особено ефективен в пресата си. От над 1000 удари хвърлени, пичът успя да вкара 200 удара. Всичко останало отиде в ръкавиците на Бивол или беше тотално избегнато. Чисто от към защита, Бивол направи показно в тази битка. Не беше най-добрата битка на Бетербиев. Донякъде заради това, че опонентът му беше Бивол, но определено контузиите и възрастта си дадоха своето. Просто не беше толкова ефективен в това да скъсява ринга за Бивол. Нямаше я тази експлозивност, с която заобикаля гарда на противниците си. Бивол си се би, както винаги се бие. Много движение, изключително събран, супер активен. Първият човек, който докарва Бетербиев до решение и почти нямаше някакви критични моменти. Просто поредният атестат за силата на Бетербиев, който въпреки че блъскаше ръкавиците на Бивол, пак успя да му подуе лицето. Добра битка, но далеч от класика, за която ще се говори с десетилетия напред. Обикновено така се случва, като имаш двама отлични боксьори. Често се неутрализират и не оставят почти нищо един за друг. Омръзнало ми е от реванши, но тук изглежда неизбежно. Просто няма кой друг да се навие да се бие с Бивол, без да са заложени титли.

Уордли размаза Кларк. Отдавна не е имало толкова тежък нокаут, направи му разби лицето. Доволен съм от това развитие. Кларк е супер мръсен боксьор и винаги ми се е струвал посредствен. Уордли има доста сила в ударите, има доста интересни битки за него.

На Джай Опетая му бяха докарали някакъв клетник, който го играеше боксова круша в битката. Но все пак е докарал Паркър до решение, тъй че бонус за Опетая, че успя да го приключи, макар и с помощта на ъгъла му. Директивата е ясна. Време е за безспорен шампион в дивизията. 

Edited by neshev

И все пак проспа последните 2-3 рунда Бивол. Това му изяде главата. 40-годишният, идващ от контузия Бетербиев, имаше повече сили. Съдията със 116-112 е за бой, но 115-113, в която и да е посока, би имало резон. Може би най-добре беше равен.

Мисля си обаче, че Бетербиев е този, който може да се подобри повече за реванша.

Бетербиев усещаше, че му трябва нокаут за да бие, докато Бивол знаеше, че трябва да оцелее още два рунда до решението, което диктуваше динамиката. Ако Бивол знаеше, че му трябват тези два рунда за да бие, щеше да се бие по различен начин. Но никой не се боксира, с цел да избегне съдийската тесла.

В бокса, съдиите са неприкосновени. Няма да чуеш никои от съдиите да се обосноват защо са дали конкретен рунд. Трябва да стане нещо изключително фрапантно, като онази шматка, която отсъди Меуйедър и Канело равен, за да има някакви последици. В близки битки, никой не ги търси. Но за мен една битка може да е близка, но пак да има явен победител. Това, че нито един съдия не даде битката на Бивол, е скандално. В добрия случай е компетентност, в лошия е систематична корупция. Съдейки по съдийските решения на други битки при саудитите, по-склонен съм да вярвам, че е второто. Ако е от некомпетентност, има нужда от други съдии, които могат да преценят дали един удар влиза или е блокиран. Защото не смятам, че защитата на Меуйедър е с нещо по-добра от тази на Бивол, с разликата, че Меуйедър се гмурка с ударите, докато Бивол ги блокира с ръце.

Смятам, че Бивол победи, тъй че няма как да не избера него и в реванша. Годините се трупат, колкото и да не му личат на Бетербиев, контузите и амортизацията са факт. Със сигурност е стимул за Бивол, че не беше нокаутиран, усети силата на Бетербиев и знае къде му е лимитът, и какво може да си позволи в реванша. 

Не ми изглежда Бетербиев да има някакъв по-голям гръб, че да е умишлено. Зад Бивол е Хърн, който се има доста с арабите. Освен по мюсюлманска линия да са му ударили едно рамо на Артур, но пък Турки след мача не беше съгласен с резултата.

По-скоро са някакви виждания на конкретния съдия какво да толерира в боя. Има такива спорове понякога. Ако се точкуваше строго по правилата, Хюи Фюри щеше да е световен шампион.

Иначе и аз го виждах за Бивол и се изненадах, но пък само заради последните рундове бих му срал с един равен. Ако е само до последния рунд да бягаш и да се опираш на решението, ОК, случва се редовно. Но той даде последните три, а преди това не е било някаква тотална доминация, че да си позволява това.

Рамзан Кадиров, един от най-големите диктатори в света, се прегръщаше с Бетербиев след битката, тъй че има кой да го подпира. Но тук по-скоро става въпрос за тото. Коефицентът на Бетербиев, да бие с решение, беше над 8. Огромни печалби на нерегламентираните пазари, стига да подкупиш 2-ма съдии. Конкретно има и залози за точния вид решение. Тъй че прекалено много са тези случаи, че да се отдава на различни виждания или некомпетентност. 

Edited by neshev
  • Upvote 2