Jump to content

И Скай биха шута на бокса


Recommended Posts

Quote

Боксът започва все по-осезаемо да губи почва под краката си и ясен знак за това е, че два от най-големите медийни гиганти в света – HBO и Showtime, официално се отказаха от излъчването на спорта в своя ефир. Подразделението на Sky взе това решение през настоящата седмица и реакциите в бокса вече са панически.

 

Райън Гарсия и Терънс Крауфорд бяха сред първите, които призоваха за промени в спорта. Те са от позицията на едни от най-големите имена в своята дисциплина днес, но въпреки това статутът им бледнее на фона на величията, които забавляваха масите в средата и края на миналия век, когато телевизиите регистрираха рекорден рейтинг.

 

Днес е един много важен ден за бокса. HBO и Showtime определяха спорта ни от поколения насам, а сега и двете телевизии са вън. Всички боксьори трябва да се обединим в тази обща борба. Трябва да помислим за маркетинг, за нова аудитория, за инвеститори, за всичко. Боксът все още е най-великият спорт на света. Трябва просто да го пресъздаден“, написа „Крал Ри“ в социалните мрежи.


Не знам що тЕй правят тия идиоти от телевизиите, не разбират ли колко много феновете искаме да гледаме титанични сблъсъци като Фюри - Том Шварц, ДжошЛа - Джармейн Франклин или вълнуващият трилър между Терънс Крауфорд и Давид Аванесян ... :unsure: Да не говорим, че то боксовите галавечери сами по себе си са истински празник, като загледаш лоукарда - даваш си сметка, че не си чак толкова зле, като гледаш джобърите с точно 0.001% шанс за победа.

-----

Иначе сериозно - за мен ясно се видя, че не можеш един спорт да го караш на дребни тарикатлъци. Боксът от години е за тарикати и тъпанари и поощрява силно първите. Много по-добре за един боксьор е да бие подбрани джобъри, отколкото да рискува, самата система е такава. Първо това му позволява да си обира големите проценти пари от срещите, второ му вързва в кърпа големите мачове.

И виждаме какво става с хората, които рискуват - Дилиън Уайт, Джо Джойс, Антъни Джошуа ... до един се преебаха. От другата страна Тайсън Фюри години наред нищо не прави и се води най-горещото име в бокса. Сега ще се бие с човек като Франсис Нгану дори? WTF!? Колкото и да ми е интересна подобна галавечер, това просто е несериозно да ти е шампион. 

Въпросите са хиляди - как е възможно ДДД да е претендент срещу Усик, а не Джойс, който го победи преди това? Колко време чакахме Ерол Спенс и Крауфърд, за да бият джобър след джобър? Головкин го преебаваха на два пъти срещу Канело, беше смешно ... и още, и още, и още, и тия дребни и жалки таликатлъци си вършеха работа за отделинте промоутри и скъпоценните им звездици, защото лапаха пачки за без нищо, но в същото време интересът към спорта спадаше и сега логичното просто започва да се случва. И как да е друго яче, като тоя спорт не може да извади 20 големи събития за една година. Ние я имаме късмет за 4-5 големи мача, я не. Всеки друг спорт вади дерби след дерби, хората се чудят как да закупят пакети за платформите си, боксът е дъно - всички чакат на арабите да извадят пачките и да направят една читава галавечер. Това ли ти е развитието?

Лично аз се присъединявам към пожеланията на @VSB - дано всички телевизии и платформи се откажат от профи бокса, така и така се оказа по-печеливо да се залага на разни ютубъри и прочее, дано ги отебат съвсем. 
 

  • Upvote 2
  • Like 1

 

Link to comment

Такава новина за Скай не намирам, тъй че ще коментирам само Шоутайм.

 

Всъщност Шоутайм спират да излъчват не само бокс, но и MMA. За MMA не се говори, защото там става въпрос за Bellator, но тях никой не ги бръсне.

 

Причината е, че в момента телевизионните сделки са един голям балон, който неминуемо ще се пръсне под натиска на стрийминг услугите. За да задържат вървежните спортове, големите канали харчат огромни пари за тях, което свива бюджета за всичко останало. Тъй че се търси евтино и гледано. Боксът не е нито едно от двете. Скъп за продуциране, бойците са скъпи, а гледаемостта е ниска. Реално това афектира PBC, но слуховете са, че те ще подпишат с DAZN или Amazon Prime, което пак е добре за тях. 

 

Иначе по-голямата новина, която много повече ще афектира бъдещето на бокса, е олимпийското бъдеще на спорта. Ако отпаднат от олимпийската програма, това ще е много по-голям удар.

 

Edited by neshev
Link to comment
49 minutes ago, neshev said:

 

Иначе по-голямата новина, която много повече ще афектира бъдещето на бокса, е олимпийското бъдеще на спорта. Ако отпаднат от олимпийската програма, това ще е много по-голям удар.

 

 

Защо да е удар? Все повече и повече никой не го ебе за тия игри. Най-популярните спортове или не участват изобщо в игрите или пращат аматьори. 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

@neshev шоутайм, доколкото знам, е просто част от скай, затова съм го писал така. Може и да бъркам, гледам, че и в статията е написано така и от там.

 

Иначе тия неща с платформите и прочее е просто опрадвание - никой не се отказва от гледано събитие, просто са си преценили, че не им е изгодно. А не им е изгодно, щото никой не го ебе вече за бокса. 

Динята направи по 100 предавания на година с UFC - имат си реалити, имат си DWCS, имат си всяка седмица безплатни ивенти, имат си по 12+ ППВ годишно, пълнят си ufc fight pass с един куп неща, ТВ сделки в Щатите, плюс такива в цял свят и ламти за още и още. И това е само UFC. От другата страна боксът не могат да направят десет читави събития годишно, а са промоутър до промоутър - един ДАЗН имат, дето промотират като луди ютубъри и всякакви такива, FITE - където се излъчват всякакви гаражни събития и някоя и друга FN от тв сделки, дето никой не го ебе. Всеки си е стиснал по една златна кокошчица и трепери като котка под москвич в зимно време да не падне. 

И едно от последствията на всичко това е, че боксът не може да произвежда звезди вече. Имат няколко имена, които предизвикват ненормален интерес, но други не излизат и не могат да излязат, защо просто няма продукт. Един Терънс Крауфард не може да направи 150 хиляди като продажби, единствено мачът му с ЕСДж направи наистина много, но за тоя мач се чакаше толкова време, че просто е смешно. И пак не беше нещо невиждано. 

За 2023 сме имали точно два големи мача, които са направили стабилни продажби - въпросния на ESJ и Крауфард и Гарсия срещу Жервонта Дейвис. За цяла година това ни е, а сме октомври месец. Е кой нормален човек ще си заложи парите на тоя спорт и ще се надява, че догодина той ще хване големия мач, а не пак обичайното звезда-джобър? 

  • Upvote 1

 

Link to comment

Не може да произвежда звезди боксът, но в същото време боксьорите прибират достатъчно кинти, за да си позволяват да стоят неактивни и да си подбират мачовете. Няма оправия.

Link to comment

ShowTime е част от Paramount, които са част от CBS. Sky са британците, които продължават да си бачкат и излъчват бокс.

 

Боксовият модел и този на UFC са коренно различни. UFC берат плодовете на това, че са първите, съответно имат на практика монопол над бизнеса в Америка и могат да държат заплатите на бойците ниски, и да упражняват целия натиск към тях. Докога ще продължи това е спорно. В момента се водят дела срещу тях и моделът им ще претърпи катаклизми, неизбежно е. 

 

Всъщност, сегашната година е доста силна за бокса. Бенавидез срещу Плант, Гарсия срещу Танк, Хени срещу Ломаченко, Инуе срещу Фултън, Кроуфърд срещу Спенс, Канело срещу Чарло, предстоят Шакур Стивънсън срещу Де Лос Сантос и Хени срещу Реджис. Колкото и да не ме кефят, инфлуенсърските битки също вдигат популярността на бокса. Ако мерилото ти е тежката категория, нормално да е разочарован човек, но се направиха доста големи битки тази година и тенденцията е, че ще продължат да се правят и занапред. Лично аз, толкова силна година от към големи битки, не помня скоро. Обикновено имаме по 2-3 големи битки максимум, другото е пълнеж и чакане. Спокойно твърдя, че боксът има по-силна PPV година от UFC. 

 

Edited by neshev
  • Upvote 1
Link to comment

PBC наистина се позасилиха в долните категории в последно време, но може би са подочули за намеренията на Шоутайм и затова. Някакъв опит да спасят положението.

Дано минат в ДАЗН, където са и боксьорите на Хърн и Де Ла Оя.

 

Като цяло си пожелавам иначе и ESPN да отсвири бокса, ДАЗН да фалира и да идва Динята да поема примадоните.

Link to comment
1 hour ago, neshev said:

Ако мерилото ти е тежката категория, нормално да е разочарован човек, но се направиха доста големи битки тази година и тенденцията е, че ще продължат да се правят и занапред. Лично аз, толкова силна година от към големи битки, не помня скоро. Обикновено имаме по 2-3 големи битки максимум, другото е пълнеж и чакане. Спокойно твърдя, че боксът има по-силна PPV година от UFC. 

 Не, не, остави я тежката, там е ясно, ама тия битки, дето си ги изброил, не се ли издъниха на ППВ-та повечето? Боб Аръм гледам се оплаква, че Бенавидез и Плант са направили под 100 хилки, Лоба - Хейни и те са около 150, а Инуе не беше и ППВ май ... Знам, че страшно много направи Гарсия срещу Танк и доста добре се представиха ESJ и Крауфърд (доколкото е добре 700к за предполага се мачЪТ, който уж "мариноваха" с години), но другите са под очакванията. 

При ППВ-тата на UFC e малко спекулация, щото напоследък не ги обявяват, но знам, че като приходи за 2022 са издухали жестоко целия бокс съвкупно. 


--------

Иначе тия мнения си ги пиша извън всякаква тролня, аз съм голям фен на бокса и изобщо не искам да пропада, напротив - яд ме е, че нещата се случват така. Искам да е като в ММА-я, граплинга, борбата - да гледам интересни мачове всеки ден, да има съперничество. А не да гледам "сигурни" срещи и да чакам за интересен двубой по половин година. И то дори не говоря само за големите - то просто всеки мач е "на сигурно". Няма нито читави лоукарди, нито нищо. 

Иначе се надявам да минат от ШоуТайм по ДАЗН, щото мисля да се възползвам от офертата, дето е 99лв за цяла година. Но истината е, че ще си го взема заради AEW, не заради бокса, щото просто бокс няма ... всяка седмица някакви рандом мачове, като дойде някое голямо име, той се бие с джобър ... :( Което за мен е големият проблем за тв и платформите, понеже те сключват договори с промоутърите с идеята, че ще имат мачовете на големите звезди. И когато тия големи звезди играят на сигурно, просто интерес няма. Примерно DAZN дадоха маса кинти на Мачруум - дали им е кеф, че Джошуа се би с Хелениус? 

----

А и нещо интересно за Белатор - тая година имат 13 събития и повечето са по шоутайм, обаче първото им беше с Федор в МЕ и беше пуснато по CBS, което си е голяма работа. :D Над милион направиха, което не е зле за второразрядна компания като тях. 

Edited by gboy

 

Link to comment

Ти колко продажби мислиш, че правят PPV-тата на UFC? Извинявай, при положение, че искат по 80 долара и нагоре за PPV, всичко живо пиратства. Тази година нямат просто PPV, което да се доближава като продажби до Танк срещу Гарсия и дори Кроуфърд срещу Спенс. И заради това сраха тотално на партньорството с USADA, само за да може назобания и надрусан Конър да се върне, барем ударят нещо силно. Всъщност UFC, дори с монопола, който имат, и те имат проблеми да правят големи битки. Нгану ги отсвири и сега ще гледаме Джонката срещу Миочич, който няма победа от 3 години. 

 

Боксът няма как да е като MMA, различни бизнес модели. В момента, UFC е като WWE. Продават ти компанията, а не конкретни бойци. Боксът нямало нови звезди, а кои са новите звезди в UFC? Защото такива на практика няма. UFC нямат интерес да правят звезди, защото ще зачестят случаите като този на Нгану. За тях е важно да продължат да държат заплатите на бойците ниски и да правят шоута до откат. В бокса, взимат даден боксьор с талант и някаква харизма, градят му победна серия и в даден момент го пускат срещу друг, също толкова нахранен боец. Понеже в бокса, тези битки са рядкост, когато се бият топ бойци е нещо голямо и значимо. Ако Фюри и Усик се бият, това ще е огромна битка, която ще удари над милион продажби и ще ги позлати. Тази седмица ще се бият Махачев и Волкановски, които са двама от най-добрите бойци въобще. И какво от това? Освен най-зарибените фенове, някой ебе ли го за тях? Еми, не. Това е разликата. Още следващата седмица ще има ново шоу и така. Керванът си върви.

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
8 minutes ago, gboy said:

Няма нито читави лоукарди, нито нищо. 

Има, просто не се бият помежду си. Мейн ивентърите се бият с лоукардъри, мидкардърите с джобъри и така. Както и казваш, яко предрешени мачове. А не е като да няма възможност за интригуващи двубои на всички нива в йерархията, затова най-много ме е яд. Обаче всичко живо бяга от двубои с интрига. Всеки си е наумил, че е новият Мейуедър и си трупа серията срещу хора, които са му много под нивото. Не само големите имена, по долните нива е същият кyр. Като прибавим адската неактивност на мнозинството и тенденциозното съдийство в поне 1/3 от двубоите и е цяло чудо, че все още се поддържа някакъв интерес все пак.

Link to comment

Аз това имам предвид под "няма читави лоукарди" - че няма читави лоукард мачове. В UFC си пускам редовно от първия мач - даже не се водят и прелимки, а са някакви файтпас мачове ли, нещо такова. Да, не са кой знае какви бойци, но мачовете са 50-50 и са на живот и смърт. И то това ти е интересно да гледаш, среща с интрига, дето викаш ти. Всеки е излязъл за победата, не за чека. А в бокса - всичко е с добре премерен опонент до МЕ, 90 на 100 и той е така. 

И то даже остави UFC - просто спортът е такъв. Аз гледам редовно някакви вериги от сорта на ONE, на Октагон, на LFA, кейдж уориърс и т.н. - много рядко ще видиш някой отчаяняк, дето е дошъл там да запише един двубой и да прибере някой лев. Излизат нахъсани на живот и смърт, щото всеки знае, че ако се представи добре, може да има shot за UFC, а от там небето е граница. 

 

И в същото време в бокса гледам как някакви момчета като Демиерзен не могат да си намерят противник, щото били силни и никой не ги искал :blink: 

 

Link to comment

Да, ама и такива като Демирезен направят някоя добра победа и след това чакат топ име да им се обади за големия чек. И ако не стане, стоят и чакат сто години (като един Кабайел примерно) или направо се оттеглят, както направи турчинът. А иначе на неговото ниво има десетки, нека се бият помежду си. Но не се случва.

Ако толкова пък не могат да си уредят двубои, нека отхвърлят и джобъри, но да се бият по-често. Опрасквай по един джобър на всеки два месеца примерно и ще дойде ден да ти обърнат внимание. Уайлдър така натрупа към 30 мача в някакви физкултурни салони, ама се биеше по 6-7 пъти в годината. А има разни, дето за три години са направили два мача и реват, че никой не ги отразява. Ами няма как да стане.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...