Jump to content

Замислено, но неосъществено кеч турне в България през 90-те (+ осъществено кеч турне в Македония)


nWoHulkster

Recommended Posts

Нещо интересно! Онзи ден случайно ми попадна кеч мач от Македония през 90-те и това ме заинтригува доста. WTF?! Как така в Македония, от всички възможни места в Европа, е имало кеч шоу и при това излъчено по телевизията?! 😮 Тръгнах да търся повече информация и днес я получих благодарение на един от кечистите, които участват в шоуто (чакам отговор от още двама-трима човека, та може да излезе още инфо, ама да видим). Малко по-надолу ще стане ясна и връзката с България.

 

Според информацията ми през 1996 г., най-вероятно през октомври, френският кечист и промоутър Flesh Gordon организира кеч турне в Република Македония. Gordon е последната главна babyface звезда на френския кеч през 80-те/началото на 90-те, когато френският кеч спира да се излъчва по телевизията (след над 30 години на екран). Освен кечист Gordon също е промоутър и дори и днес е един от главните кеч промоутъри във Франция. Преди 15-тина години, когато беше последния бум на кеча във Франция, федерацията му Wrestling Stars правеше доста шоута и привличаше добри публики, понякога от сорта на 2,000-3,000 човека дори. Македонското турне през 1996 е под банера на European Wrestling Federation (EWF) - френска кеч федерация, която е предшественика нa Wrestling Stars и в началото на 90-те се излъчва по Евроспорт. В долното видео македонският коментатор я нарича "Европейската федерация на кечорите" (в Македония им викат кечори, а не кечисти както у нас :)). Шоуто им по Евроспорт се казва "New Catch" и в долното видео се чува как коментаторът споменава, че мача е по правилата на "New Catch International".

Македонското турне на Gordon/EWF през 1996 е в четири града - имат шоута в Скопие, Куманово, Битоля и Струмица. В турнето участват Flesh Gordon (световния шампион на федерацията), Prince Zefy (от Заир, но живее във Франция), Scott Rider (французин с шотландски образ), френския ветеран Jacky Richard, белгиеца Bernard Vandamme, австриеца Robert Fasser (на който по принцип един от гимиците му е европейска версия на The Ultimate Warrior) и др. С две думи, инди имена познати на част от кеч феновете в страните им, ама напълно неизвестни в други страни. И въпреки това турнето привлича стабилни публики (по-големи от AWR в София например, въпреки че в AWR-ското шоу имаше доста по-големи имена). От долното видео може да се види/чуе, че публиката на едно от шоутата е поне 1,000 човека, ако не и повече, което за инди шоу от френска федерация в Източна Европа си е доста добре. Най-голямата публика, очаквано, е била в Скопие - над 2,000 човека. Не знам за другите, но поне едно от шоутата е излъчено по македонска телевизия.

 

Някои от участниците в македонското турне през 1996:

Dd4ofat.jpg

Flesh Gordon, Prince Zefy, Scott Rider, Jacky Richard

Bernard Vandamme, Robert Fasser, Ted Vicious, Pierre Fontaine

 

Както споменах вече, един от мачовете от турнето го има в YouTube - главните babyface звезди на федерацията Flesh Gordon и Prince Zefy срещу главните heel-ове Scott Rider и Jacky Richard. Доста house шоу стил мач, очевидно направен така, че да остави публиката, която вижда кеч на живо за първи път, доволна. И публиката е надъхана и доволна. Само вижте израженията на лицата на хората долу - кеф на макс (и едно момченце гледа с удивление :D). Мачът може би е от шоуто в Куманово - по едно време май ми се чу, че споменават Куманово. Има и жив коментар на македонски, който е забавен за слушане и се разбира лесно. :)

 

 

И тук стигаме до връзката с България. От това, което ми сподели кечиста днес, планът е бил след Македония да направят подобни турнета в Турция, Гърция и България (най-вероятно със същите кечисти), обаче плановете отпадат и така се разминаваме с кеч турне в България през 1996-97. :) Естествено, дори и наистина да бяха се опитали да направят нещо у нас надали можеха да изберат по-кофти финансов момент да правят турне в България от 1996-97, ама това е друга тема. :D В някакъв момент можеше ли да им се получи, на тях или на други, примерно в периода 2000-2002? Не знам, може би. В Македония не изглежда зле. Щом е можело там, защо не и тук? 🤔 Както и да е. Просто нещо любопитно от балканското минало и малко храна за размисъл.

 

Edited by nWoHulkster
Link to comment

Точно през 1996/1997 едва ли нещо е можело да се получи. Пък и кой е имал пари, че да ги дава за "театър". Много кофти период. Виж, както си писал 2000-2002, е тогава щеше да има огромен успех, защото времената (и политически и финансово) бяха по-спокойни и имаше бум на кеча, заради излъчването му по БТВ.

Link to comment

С леко закъснение, но още един от кечистите от турнето ми върна отговор на запитването и той си спомня нещата малко по-различно. Според него турнето е било през 1998 и са имали шоута в Скопие (което е било излъчено на живо по телевизията) и Прищина. Но това твърдение ми е съмнително и според мен си спомня грешно. Шоу в Прищина насред войната в Косово? Надали... И по принцип имам повече доверие на другия кечист, който ми каза 1996, така че все още си считам неговата версия на събитията за по-достоверна. Уви, на този етап не успявам да потвърдя нещата в македонски източници, но съм задействал един македонски познат да потърси повече инфо, така че да видим. Това турне продължава да ми е супер любопитно.

Link to comment
On 10/21/2023 at 3:07 PM, nWoHulkster said:

С леко закъснение, но още един от кечистите от турнето ми върна отговор на запитването и той си спомня нещата малко по-различно. Според него турнето е било през 1998 и са имали шоута в Скопие (което е било излъчено на живо по телевизията) и Прищина.


Окей, поразпитах го още и каза, че се е объркал. Сега ми каза, че турнето е било през октомври 1996, което пасва на оригиналната версия на другия пич. И добави, че точно преди Македония са били в Конго (което също звучи правдоподобно - наистина има шоута там горе-долу по това време).

Ъпдейтнах оригиналния пост в темата с няколко допълнителни детайла.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...