Jump to content

Замислено, но неосъществено кеч турне в България през 90-те (+ осъществено кеч турне в Македония)

nWoHulkster

Recommended Posts

Нещо интересно! Онзи ден случайно ми попадна кеч мач от Македония през 90-те и това ме заинтригува доста. WTF?! Как така в Македония, от всички възможни места в Европа, е имало кеч шоу и при това излъчено по телевизията?! 😮 Тръгнах да търся повече информация и днес я получих благодарение на един от кечистите, които участват в шоуто (чакам отговор от още двама-трима човека, та може да излезе още инфо, ама да видим). Малко по-надолу ще стане ясна и връзката с България.

Според информацията ми през 1996 г., най-вероятно през октомври, френският кечист и промоутър Flesh Gordon организира кеч турне в Република Македония. Gordon е последната главна babyface звезда на френския кеч през 80-те/началото на 90-те, когато френският кеч спира да се излъчва по телевизията (след над 30 години на екран). Освен кечист Gordon също е промоутър и дори и днес е един от главните кеч промоутъри във Франция. Преди 15-тина години, когато беше последния бум на кеча във Франция, федерацията му Wrestling Stars правеше доста шоута и привличаше добри публики, понякога от сорта на 2,000-3,000 човека дори. Македонското турне през 1996 е под банера на European Wrestling Federation (EWF) - френска кеч федерация, която е предшественика нa Wrestling Stars и в началото на 90-те се излъчва по Евроспорт. В долното видео македонският коментатор я нарича "Европейската федерация на кечорите" (в Македония им викат кечори, а не кечисти както у нас :)). Шоуто им по Евроспорт се казва "New Catch" и в долното видео се чува как коментаторът споменава, че мача е по правилата на "New Catch International".

Македонското турне на Gordon/EWF през 1996 е в четири града - имат шоута в Скопие, Куманово, Битоля и Струмица. В турнето участват Flesh Gordon (световния шампион на федерацията), Prince Zefy (от Заир, но живее във Франция), Scott Rider (французин с шотландски образ), френския ветеран Jacky Richard, белгиеца Bernard Vandamme, австриеца Robert Fasser (на който по принцип един от гимиците му е европейска версия на The Ultimate Warrior) и др. С две думи, инди имена познати на част от кеч феновете в страните им, ама напълно неизвестни в други страни. И въпреки това турнето привлича стабилни публики (по-големи от AWR в София например, въпреки че в AWR-ското шоу имаше доста по-големи имена). От долното видео може да се види/чуе, че публиката на едно от шоутата е поне 1,000 човека, ако не и повече, което за инди шоу от френска федерация в Източна Европа си е доста добре. Най-голямата публика, очаквано, е била в Скопие - над 2,000 човека. Не знам за другите, но поне едно от шоутата е излъчено по македонска телевизия.

Някои от участниците в македонското турне през 1996:

Dd4ofat.jpg

Flesh Gordon, Prince Zefy, Scott Rider, Jacky Richard

Bernard Vandamme, Robert Fasser, Ted Vicious, Pierre Fontaine

Както споменах вече, един от мачовете от турнето го има в YouTube - главните babyface звезди на федерацията Flesh Gordon и Prince Zefy срещу главните heel-ове Scott Rider и Jacky Richard. Доста house шоу стил мач, очевидно направен така, че да остави публиката, която вижда кеч на живо за първи път, доволна. И публиката е надъхана и доволна. Само вижте израженията на лицата на хората долу - кеф на макс (и едно момченце гледа с удивление :D). Мачът може би е от шоуто в Куманово - по едно време май ми се чу, че споменават Куманово. Има и жив коментар на македонски, който е забавен за слушане и се разбира лесно. :)

И тук стигаме до връзката с България. От това, което ми сподели кечиста днес, планът е бил след Македония да направят подобни турнета в Турция, Гърция и България (най-вероятно със същите кечисти), обаче плановете отпадат и така се разминаваме с кеч турне в България през 1996-97. :) Естествено, дори и наистина да бяха се опитали да направят нещо у нас надали можеха да изберат по-кофти финансов момент да правят турне в България от 1996-97, ама това е друга тема. :D В някакъв момент можеше ли да им се получи, на тях или на други, примерно в периода 2000-2002? Не знам, може би. В Македония не изглежда зле. Щом е можело там, защо не и тук? 🤔 Както и да е. Просто нещо любопитно от балканското минало и малко храна за размисъл.

Точно през 1996/1997 едва ли нещо е можело да се получи. Пък и кой е имал пари, че да ги дава за "театър". Много кофти период. Виж, както си писал 2000-2002, е тогава щеше да има огромен успех, защото времената (и политически и финансово) бяха по-спокойни и имаше бум на кеча, заради излъчването му по БТВ.

С леко закъснение, но още един от кечистите от турнето ми върна отговор на запитването и той си спомня нещата малко по-различно. Според него турнето е било през 1998 и са имали шоута в Скопие (което е било излъчено на живо по телевизията) и Прищина. Но това твърдение ми е съмнително и според мен си спомня грешно. Шоу в Прищина насред войната в Косово? Надали... И по принцип имам повече доверие на другия кечист, който ми каза 1996, така че все още си считам неговата версия на събитията за по-достоверна. Уви, на този етап не успявам да потвърдя нещата в македонски източници, но съм задействал един македонски познат да потърси повече инфо, така че да видим. Това турне продължава да ми е супер любопитно.

On 10/21/2023 at 3:07 PM, nWoHulkster said:

С леко закъснение, но още един от кечистите от турнето ми върна отговор на запитването и той си спомня нещата малко по-различно. Според него турнето е било през 1998 и са имали шоута в Скопие (което е било излъчено на живо по телевизията) и Прищина.

Окей, поразпитах го още и каза, че се е объркал. Сега ми каза, че турнето е било през октомври 1996, което пасва на оригиналната версия на другия пич. И добави, че точно преди Македония са били в Конго (което също звучи правдоподобно - наистина има шоута там горе-долу по това време).

Ъпдейтнах оригиналния пост в темата с няколко допълнителни детайла.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...