Jump to content

Александър Александрович Усик срещу Даниел Дюбоа - 26 август 2023


Recommended Posts

Първоначално битката изглеждаше дроп, но като няма риба, и ракът е риба. След сушата тази година, направо съм си надъхан. Интересно съчетание на стилове е. 

Link to comment

Усик казал в интервю, че не се напъвал срещу Чисора, за да не подплаши Джошуа. Дали и тук ще гледа да изглежда зле, за да прилъже джипси куин?

 

В картата има един любопитен мач при тежките: Nursultan Amanzholo срещу Lazizbek Mullojonov. Непобедени казах и узбек, макар и само с по 5 и 3 мача зад гърба си при професионалистите. Mullojonov миналата година е побеждавал Джалолов и Кункабайев при аматьорите, така че, внимание към него.

Link to comment

Няма как да е надъхан човек за тази битка. Усик няма никаква вина, че Фюри насра и избяга от битката с него. Но реалистично, битката с Фюри е единствената, която има някакво значение в момента. Да се разбере кой е най-добрият HW в света и да се унифицират титлите. Но след като Фюри избяга, единственото смислено решение за Усик беше да направи задължителна защита. Проблемът е, че тези задължителни защити често идват срещу посредствени боксьори. И няма по-удачен пример за корупция и цялостна немощ от WBA. 

 

Дюбоа е голямо момче и удря здраво, но реално не е бил нито един значим боец в тази дивизия. И, когато се изправи срещу топ 10 опонент, в лицето на Джо Джойс, Дюбоа падна по коляно и не успя да продължи. Да, имаше добри моменти срещу Джойс, успя да му вкара добри удари, но Джойс през по-голямата част от битката вкарваше прави удари без никакъв проблем, до такава степен, че окото на Дюбоа се затвори. И тук говорим за Джойс, който не се слави с техника или бързина. Но дори след това така и не видях някакво значително подобрение в него. Да, когато се бие срещу джобъри, успява да ги доминира. Но от към техника или умения си е същият боксьор. Дори може би е регресирал в някои аспект. Кевин Лерене, който беше последният му опонент, го свали няколко пъти на земята и само гонга, който беше ударен преждевременно, го спаси от пълен резил. Има го моментът с контузията, но щом човек като Лерена ти вкарва удари с лекота, то Усик не би трябвало да има проблеми. За Усик няма какво толкова да се коментира. Пичът като умения е един от най-добрите боксьори в момента, без значение категорията. Разликата в уменията, опитът и боксовият интелект на двамата, е просто огромна. И Усик носи на удари. Може би най-подценяваното му умение е това, че носи на удар. Не му се налага често да го тестват, но се видя още в битката с Джошуа, че може да понесе силата на HW боксьори. Говори се как Дюбоа е наел треньорът на Чисора и понеже Чисора имаше някакъв частичен успех срещу Усик, това някак си увеличава шансовете на Дюбоа. Но, първо, Чисора какъвто и успех да е имал в битката с Усик в началото, Усик си го би без никакви проблеми. И второто, и много по-важното, Дюбоа няма уменията на Чисора. Според мен Усик ще бие убедително и ще приключи Дюбоа в късните рундове, когато Дюбоа вече се поизмори и ударите на Усик започват да влизат все по-често. Възможно е Дюбоа да е ефективен в началото, но нямам никаква вяра в него, че ще може да се придържа към плана 12 рунда или, че Усик няма да се адаптира бързо, спрямо това, което са измислили като план за Дюбоа.

  • Thanks 3
Link to comment

Усик има брадичка, но май не се чувства много комфортно при удари в тялото. Може би там трябва да се съсредоточи Дюбоа. Разбира се, едно е да искаш, друго е да успееш да го направиш.

Link to comment

Джошуа се пробва с удари в тялото и имаше някакъв успех, но в същото време след всеки добър рунд за Джошуа, Усик после печелеше три подред. :D

 

Според мен Дюбоа ще се хвърли за нокаут, защото не виждам как ще вземе решение. Но вече като видях какво направи Лерена с него, който също е с обрат гард, май е по-вероятно Дюбоа да бъде нокаутиран, отколкото Усик.

  • Upvote 1
Link to comment

Аман от тая Украйна, порнография. Усик явно претендира, че топките са му на гърдите. За всеки удар в корема ревеше към съдията.

Жалко за Дюбоа, взе си честно мача.

Link to comment

Излезе добре подготвен Дюбоа и се би добре, но разликата в класите беше твърде голяма. Украинецът е твърде техничен, твърде бърз и с тоя обратен гард е ужасно неудобен. Щеше да е интересно срещу Фюри, но фактът, че Тайсън избяга като кучка, говори, че не си вЕрва особено. 

 

Link to comment

Доста ще се коментира този удар, с който Дюбоа нарани Усик. За доста хора, за да се счита за удар под пояса, трябва едва ли не да ти отнесат ташаците, но реално всичко под кръста се счита за фал. Понеже боксьорите често шмекеруват с пояса, пъпът е по-добър ориентир. В случая, поясът на Усик беше в нормата и пъпът му се виждаше. Вече трябва да се отчете, че реферът няма луксът да гледа повторения, забавени каданси и прочие. Трябва да вземе решението на момента, тъй че дори да беше объркал това решение, може да бъде извинен донякъде. Но в случая той взе правилното решение, защото на забавения каданс и последвалите стоп кадри, ясно се вижда, че Дюбоа тръква "чашката" на Усик и, когато вече самият удар прави контакт с тялото на Усик, част от ръкавицата е под поясът на Усик. Близко е факт, но за мен взе правилното решение. Все пак и ударът идва отдолу нагоре и за мен видимо има контакт и с чашката на Усик, тъй че в случая не мисля, че симулираше, а беше ударен в топките. И вече другият момент е, че Дюбоа беше предупреден веднъж, предполагам реферът е разисквал и с двамата какво точно счита за удар под пояса, и ги е инструктирал.

 

Извън това, битката се разви очаквано. Дюбоа беше доста добре подготвен и седеше добре в началото. Но разликата е, че Усик може да поддържа това темпо през цялото време и може да го смени, когато се налага. И Дюбоа издържаше на едно темпо, но след като Усик мина на следващото ниво, Дюбоа увисна. В случая, разликата в уменията беше прекалено голяма. Дюбоа продължава да има проблеми с правите удари, както си пролича още в битката срещу Джойс. И дори в тежката дивизия, която не се слави с най-техничните бойци, ако не можеш да парираш или да неутрализираш правите удари на съперника, няма как да си топ боец. Бих казал, че и брадата му е под въпрос, защото както в битката с Лерена, изглежда че може да бъде повален с привидно базисни удари. Все още е млад и в тази битка видях подобрение в него, но ако умението му да поема удари е компрометирано в толкова ранен стадий, бъдещето му в дивизията е под въпрос. Усик изглеждаше добре в тази битка, но определено излиза от пика си. Ударите в тялото, дори и смятайки, че този, който всички коментират, беше ниско, са явна негова слабост, но има и други пробойни, които могат да бъдат експлоатирани. 

 

Да се надяваме, че Тайсън Фюри най-накрая ще се накани за тази битка, но познавайки извратеното му мислене, ще повтаря как Дюбоа е истинският победител и ще иска да се бие с него. За Усик няма просто друга битка, която да има смисъл. И тази битка трябва да се случи бързо, защото колкото повече време изминава, толкова по-добре за Търбуха. Щабът на Дюбоа вероятно ще обжалват, но няма как да обърнат решението или пък да им дадат реванш. Би било опасен прецедент. 

Link to comment

За мен си беше в корема, точно в пояса. Сега, ако чертаем някакви линии и се ровим в правилата, може и да се издокара, че някаква част от юмрука е в непозволената част, но истината е, че в мнозинството от случаите този удар би минал за чист и нямаше да има чак такива полемики, каквито има сега. Тенденциозен рефер, от което Усик се възползваше и го манипулираше. При всеки удар по-надолу, включително чисти удари, той гледаше към съдията и просеше забележки към Дюбоа. То беше смешно накрая, спира реферът мача и вместо да обърне внимание на загубилия, заради когото го е спрял и се предполага, че е наранен, той побърза да изтича до Усик да го пита как е и да го поздравява.

За Усик бях, добре е за дивизията, че не стана изненада, но украинецът изкара голям късмет и се размина много щастливо. Франк Уорън трябва много да съжалява, че не поиска да организира той мача.

Не мога да го съжалявам много Дюбоа обаче. Не натисна след въпросния удар и накрая, за втори път, се предава на колене. Позорна работа. С Джойс имаше жестоко нараняване, да го оправдае човек, но тук? Дори да се е обадила травмата в крака (макар да не видях да куца), трябваше да продължи. Предаде се просто. Млад е, има дадености, може да се развие, но сърце не се придобива.

Съмнявам се Фюри да се подлъже и да стане по-сговорчив. Може да е всякакъв, но е интелигентен и разбира доста от бокс. Ако досега е виждал причини да насира от Усик, ще продължи да го е страх. Украинецът все още си е на топ ниво, а това за ударите в тялото не е новост.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...