Jump to content

Saudi Pro League - МЕГА ТЕМА ЗА МЕГА ФУТБОЛ (фаза: модерни футболни класики!)

gboy

Recommended Posts

4 minutes ago, Glam4o said:

https://gong.bg/football-sviat/transferi/multimedia/video/oficialno-zvezda-na-siti-podpisa-v-sauditska-arabiia-746274

Колкото и да не ми харесва, това си е много добър трансфер, Марез, дори и вече на 32, си е топ играч.

Какво толкова и защо не ти харесва, Гламчо? Супер трансфер е това. 

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

8 minutes ago, baikiro said:

Какво толкова и защо не ти харесва, Гламчо? Супер трансфер е това. 

Щото, Кирчо, ако ще и Марадона да трансферират от небето, няма да им гледам първенството. Знам, че тази тема е колкото сериозна, толкова и на бъзик, но кажи ми честно, ще гледаш ли всяка седмица по няколко мача от лигата им, както правиш с Висшата лига(предполагам). Просто това е един много голям, изкуствено надут балон, който до година-две ще започне бавничко да спада с леки, пърдящи звуци, докато заприлича на използван и захвърлен кондом.

Saudi Pro League club Al-Ahli have completed the signing of Algerian international winger Riyad Mahrez from Manchester City for a fee of around £30m. 

Беше почти сигурно, така че не е голяма новина. 

Liverpool midfielder Fabinho is on the verge of completing his transfer to Saudi Arabian champions Al Ittihad with the Brazilian set to sign a three-year deal in the Middle East.

-----------

Ако успеят да договорят Верати и Мане, ще е много добър първи трансферен прозорец за Арабите. 

5 minutes ago, Glam4o said:

Щото, Кирчо, ако ще и Марадона да трансферират от небето, няма да им гледам първенството.

Преди 15-на години беше модерно да се отказва на отбори като Челси, после Сити и прочее - един вид "не сме за парите". Скоро се видя, че това не работи и тези отбори рано или късно стават И качествени (освен шумни). А и в крайна сметка на никой не му дреме наистина за марки, харизми и публика. 

Очаквам следващите година-две да се подърпат и на отборите от Саудитска Арабия, след това просто ще започнат да ходят там и толкова. Като им се напълни първенството със звезди, всички ще го гледат. 

2 hours ago, Nikos87 said:

едва ли ако беше останал в Англия Хендерсън щеше да е беден и да се чуди как да свърже двата края 

За теб и за мен да свържеш двата края е едно, за тези хора е друго. Хендерсън получаваше доколкото видях около 100+ хиляди на седмица, което е нищо спрямо 700-те в СА. Да не говорим, че и данъците вероятно са съвсем други.

Иначе казано, за идните две години ще изкара сигурно 3, ако не и 4 пъти повече - на практика все едно още кариера на футболист ще направи. 

А като се пенсионираш на 30-35 е трудно да поддържаш за напред стандарта си на живот, който за тези хора означава грамадни къщи, скъпи коли, топ университети за децата и т.н. Така че е напълно нормално да отиде и да прибере чека.

Аналогиите с Челси, ПЕ ЕС ЖЕ, Ман Сити, Реал и прочие не са съвсем уместни. Да, и те наливат милиарди в играчи, но разликата е там, че играчите избрали ги не отиват в пустинята, на майка им в пичката, а играят пред очите на целия свят в най-силните първенства в света.

Те па щото в Саудитска Арабия ще ходят по гащи на улицата и ще се чудят как да си купят домати и сиренье :D Нали се сещаш, че ще ги носят на ръце и това ще е друг свят за тях - каквото си поискат, това ще имат. 

А ги гледа цял свят ... ПСЖ до оня ден колко хора го гледаха? Ман Сити ти ли гледа, когИ ритаха в Чемпиъншип? 

Още тая година интересът към Сауди Лигата ще се взигне хилядократно. До пет години, ако на принца не у скимне друго, ще е сред топ гледаните първенства в света. Когато на терена имаш един срещу друг топ футболистите в света, всеки ще си пусне телевизора.

16 minutes ago, gboy said:

Те па щото в Саудитска Арабия ще ходят по гащи на улицата и ще се чудят как да си купят домати и сиренье :D Нали се сещаш, че ще ги носят на ръце и това ще е друг свят за тях - каквото си поискат, това ще имат. 

А ги гледа цял свят ... ПСЖ до оня ден колко хора го гледаха? Ман Сити ти ли гледа, когИ ритаха в Чемпиъншип? 

Коги са ритали в Чемпиъшъп, бай Тошо е бил на власт още сигурно, то всеки втори голям отбор е бил някога във втора лига на първенството си, така че това няма много общо. ПСЖ, дори и да не следя лично аз изкъсо френското, ги гледам ща не ща в Шампионска лига всяка година( какво постигат там е друга тема). 

Иначе нека си имат каквото искат в Арабия, но живота там е доста различен от европейския. Помня, че на роналдо жена му я бяха направили на салата, защото си била снимала гъза в Инстаграм. Отделно употребата на алкохол е забранена(поне може да сме сигурни, че Грийлиш няма да иде там). Така че има доста минуси за европейците, но предполагам 7-цифрените им заплати ще облекчат престоя им.

26 minutes ago, Glam4o said:

Отделно употребата на алкохол е забранена(поне може да сме сигурни, че Грийлиш няма да иде там)

Това не важи за чужденци. А какво остава за милионери. За Роналдо не важи и забраната за съжителство без брак, той ако правилно помня нямаше.  Правилата просто са различни. 

Даже е вероятно да ги поканят на кралските партита на яхтите в Джеда. Тези футболисти там живеят различен живот от бедуините, не ги мислете.

• Upvote 2

2002 - се завръщат Сити в Премиършип, като бях гимназист това беше просто едно симпатично отборче в английския футбол. За няколко години станаха топ отбора на света. В началото просто пилееха пари наляво и надясно, точно както Челси, като ги купи Роман Абрамович. 

Просто свикнахме на тия извращения. След някоя година и първенството в СА няма да ни прави впечатление.

Хахаха кефи ме как като свършат всякакви аргументи свързани с футбола стигаме до "ама какво ще правят в пустинята" и "там не може да се пие алкохол". 

Хейтърчета, мачът свърши, всичко отдавна е решено. Стига сте живели в 80-те години. Adapt or perish! 

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

15 minutes ago, Loop said:

Това не важи за чужденци. А какво остава за милионери. За Роналдо не важи и забраната за съжителство без брак, той ако правилно помня нямаше.  Правилата просто са различни. 

Даже е вероятно да ги поканят на кралските партита на яхтите в Джеда. Тези футболисти там живеят различен живот от бедуините, не ги мислете.

Далеч съм от мисълта, че ще ходят с камилите на тренировка. Иначе ги мисля много да, как ще живеят завалиите с 4-5 млн. на месец🥲. Аз не ги съдя, и на мен да ми предложат десетократно увеличение на заплатата, хващам първия самолет за Сауди. Просто когато някой топ футболист, в разцвета на силите си, премине там може да ме накара да им обърна внимание(колкото да следя резултатите в LiveScore).

4 minutes ago, baikiro said:

Хахаха кефи ме как като свършат всякакви аргументи свързани с футбола стигаме до "ама какво ще правят в пустинята" и "там не може да се пие алкохол". 

Какъв точно футбол мислиш че ще наблюдаваш там? Десетина футболисти от добро европейско ниво няма да вдигнат нивото до небесата, бъди сигурен.

1 minute ago, Glam4o said:

Далеч съм от мисълта, че ще ходят с камилите на тренировка. Иначе ги мисля много да, как ще живеят завалиите с 4-5 млн. на месец🥲. Аз не ги съдя, и на мен да ми предложат десетократно увеличение на заплатата, хващам първия самолет за Сауди. Просто когато някой топ футболист, в разцвета на силите си, премине там може да ме накара да им обърна внимание(колкото да следя резултатите в LiveScore).

Абе що не вземеш да ги бойкотираш бе, Гламак? Нали и Световното в Катар уж щеше да се бойкотира и нямаше да се гледа, слагаха се ръце пред устите и какви ли не други простотии. И хоп, накрая най-доброто и най-гледаното Световно в историята. 

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

Световното и на Марс да е, пак ще го гледам, едното няма нищо общо с другото.

Иначе официално ги бойкотирам вече, да го духаш принце, нека ти е гадно. Даже мисля гладна стачка да направя докато не свърши тоя цирк. 

99% вече и СУПЕР ЗВЕЗДАТА Мане ще бъде част от МЕГА ГИГА ЛИГАТА НА БЪДЕЩЕТО. 

Почти сигурен е и трансферът на треньора за Залцбург, доколкото видях. 

Saudi Pro League side Al-Hilal are reportedly set to make a huge bid for Napoli striker Victor Osimhen after being turned down by PSG forward Kylian Mbappe.

МБапето балъка ще кърти като луд за жълти стотинки, докато бай Витанчо Осимен ще плюска черен хайвер със супена лъжица 😎

Пичът е топ звездата на Наполи с 31 гола в 39 мача миналата година. На 24 години е. 

Мбапе тиквеника вместо да прибере гущерите и да си осигури 10 поколения напред, ще седи на пейката цял сезон като гламав. 

А най доброто първенство продължава с трансферните удари... чакаме кога ще пуснат Саудитците в ШЛ. Щом диви селяци като Казахстан може да играят в ШЛ където са на майка си на путката, що да не може и Саудитците да ги пуснат ? 

• Wank 2
On 7/27/2023 at 3:46 PM, Farest said:

Ами евалата му, че не е за парите, а за спорта, славата и футбол от най-висок стандарт.

Евала, наистина. Тоя същия не ви ли сра в устите миналото лято щото в Париж му даваха повече пари btw?

Fabinho has completed medical tests as Al Ittihad player, here we go! Liverpool and Al Ittihad are still waiting to sign documents, medical approved as verbal agreement has been reached. Deal being completed and sealed on three year contract.

Matthias Jaissle to Al Ahli, official and confirmed now

F2I0_CxXoAYVIdp?format=webp&name=small

F2JBF4WWsAsxJFs?format=jpg&name=large

F2JCNjnXcAAZf_V?format=jpg&name=4096x409

image-206.png

Edited by gboy

Не съм съгласен с Loop и gboy. Първо, за Хендерсън. Мнението ми е, че арабите започват лека-полека модернизация и ходът с Хендо може да не е случаен. 700к на седмица е сума, с която биха привлякали много по-комерерсиализиран играч. Не мисля, че просто избират случайни футболисти, които да вземат. Очевидно има едни 4-5 отбора, които имат ясната обща стратегия. Комромисите, които още първоначално бяха направени с Роналдо и по-скоро с жена му - Джорджина не трябва да бъдат забравяни. Определено няма да е в близките няколко години, но процесът започва и темите като расизъм, педерастия и т.н. няма как да не присъстват, когато искаш да търкаш имидж.

Второ, големите първенства не се създават само с пари. По тази логика трябва да вървим по целия политически спектър и да стигнем до извода, че големите държави натискат малките надолу съвсем целенасочено. До някаква степен е така, но не може целият процес, който извървя футболът в топ лигите да бъде принизен по този начин. Челси и Ман Сити, след тях и ПСЖ са продукт на тези лиги, а не обратното. Едни крупни бизнесмени, видяли политика на държавата и шанс за реализиране на инвестиционен план. Да, не е мечтаният собственик, който ще гледа мача от трибуните и ще плаче при загуб. В същото време е човек, който иска да развива клуба. И в това няма лошо, въпросът е, че бяха погазени всички феърплей правила и регулатори, за да се обслужи интереса на тези няколко клуба. Гарантирам ви, че ако тези клубове се бяха развили по правилния начин като Брайтън, Аталанта, Ланс и др. през годините, никой нямаше да ги мрази. Просто щеше да отнеме повече време.

Като изключим тях обаче, може да погледнем, че футболът в годините се развива благодарение най-вече на развитието на ДЮШ в тези държави. Можете да си направите сами извадката, че топ първенствата се представят и като топ отбори на интернационалната сцена. Другото, което играе голям фактор е самата държава. Ето пример с Италия - страната обеднява, футболът замира. Двете неща имат пряка корелация. И третото е развитието на самата лига в бизнес отношение - Англия демонстрира как стават нещата. Имаме едно изключение - Хърватия, която с идващото поколение не виждам да бъде на същото ниво. Просто е нормално когато като държава изоставаш, тези с високия стандарт на живот и хипер развитата скаут мрежа да ти разгепят талантите в ранна възраст. И все пак пътят не е затворен - Грузия, Унгария, Сърбия, всички бълват към топ лигите. Когато не можеш да предложиш обаче тази аудитория от фенска маса и инвестиционна среда, не можеш и да развиеш лигите си. 

Аз не мога да се сетя специално някое правило, с което УЕФА пряко да е ощетила отборите извън топ лигите. Лигата на конференциите в последните 2 години, да. Цялостно обаче преди това отборите от Източна Европа едва стигаха до 1/8 финалите на Лига Европа. А за квотите, то това правило е и с ограничителен характер. До 5 отбора от топ лигите. 

Не казвам със сигурност, че УЕФА и ФИФА нямат интерес някои определени първенства да имат повече отбори, но това е един от факторите довели да тази пропаст, а не основният. Проблемът със саудите е, че това са едни пари, които се хвърлят, с ясната политическа цел и нищо повече. Развиват школи, стадиони и т.н., но процесът не е естествен, а прилича на отрочетата на арабските държави Ман Сити и ПСЖ развитието. Търси се бърз ефект с топ звезди. Въпросът е ще бъде ли постигнат. Аз мисля, че не. В спорта, когато водещата ти мотивация е пари - пътят като професионалист е само надолу. Гладът за развитие умира и тук арабите трябва да търсят задължително път към Шампионска лига. Не успеят ли да се пласират в Европа, то проектът бавно и методично ще се пропука.

Ако трябва да съм сериозен, ясно е, че сауди лигата може да умре внезапно ако на един човек му писне и реши да инвестира примерно в баскетбол (имаше тънки слухове сред арабски писачи, че след PGA саудитците смятат да убият NBA, засега явно неверни). Ясно е и че сигурно е редно да инвестират в школи, бази и т.н. и че вероятно това би бил по-правилният път в дългосрочен план. Път, който с безлимитен бюджет като нищо може да ги направи гигант откъм национален отбор след 20-30 години - може да звучи смешно, ама защо пък не?

Но не разбирам защо се подценява и този бруталният подход “с рогата (милиардите) напред”. Ок, Мбапе отказа, следващият обаче няма да откаже. Ок, при Китай не сработи (реално мащабът беше по-малък като харчове, и очевидно кранчето се спря рязко), това автоматично значи ли, че подходът е невъзможен? И като почнат и резервите на тези отбори да са играчи, годни за Висшата лига, ми според мен няма как това да не вдигне и нивото, и интереса. Отделно, че УЕФА е супер корумпирана и тезите за влизане на саудитски отбори в ШЛ изобщо не е шега. Някак си обаче всички подценяващи и бойкотиращи писания ми се струват нахално арогантно евроцентристки. И то западноевро… ако аз самият не бях европеиден щях да се жегна. Щом има хора, дето смятат, че Бензема или Крищиану живеят в пустинята, смятайте за какво подценяване и незнание говорим. За това съдя основно в Реддит, в нашия форум мисля писанията за пустинята никой не ги мисли реално. Но сред западняците определено някои си вярват. И това подценяване и дуене вероятно ще им изиграе лош номер, точно както с “бойкота” срещу Катар и реалните числа и реализация след края на първенството там. 

Другото, дето ми прави лошо впечатление е как се наслагва виждането, че саудитците пилеели пари без план и съзнание. Не са ми от любимите араби саудитците, напротив даже - не са ми даже в топ 5, ама нека успокоим фотьойлните икономисти вътре в нас малко… хора, управляващи активи за трилиони долари, пък били и те камилари, вероятно знаят по-добре от нас коя инвестиция е ок да се предприеме. Нека седим и да видим какъв цирк/шоу/сеир ще се разгърне пред нас. Футболът имаше нужда от малко шокова терапия и футболна Западна Европа има нужда от малко сваляне на земята. МБС ни го дава на тепсия.

С Prince10 съм принципно съгласен и го признавам за умеещ да мисли по-правилно и обосновано от мен по икономически теми, но единствено не съм толкова съгласен, че е важно държавата много да просперира, за да върви и футболът ѝ. Това за Италия важи, но Аржентина и Бразилия са на обратния полюс - катастрофално икономическо състояние десетилетия наред, но продължават да правят уникален и добър футбол. При тях без пукната пара спортът върви, вероятно защото милиони деца там са готови да ритат и с топка от стари чорапи на улицата, и някак си им се получава без скъпи ДЮШ и треньори. И вероятно защото като играят Ривър Плейт-Бока Хуниорс играчите изорават буквално терена и играят на смърт, а после като ги купи Манчестър Сити или Челси рязко им умира меракът. Няколко пъти гледах Ривър-Бока и от тогава нещо не мога да оценя европейския клубен футбол… който е футболен фен и не е гледал този мач никога, препоръчвам, което и да му е издание. 

• Upvote 3

The paperwork has been completed on Allan Saint-Maximin’s proposed move to Al Ahli from Newcastle United in a deal worth approaching $30million.

Saint-Maximin completed his medical with the Saudi Pro League side last week without any problems and is set to join the club on a three-year deal.

• Upvote 2

14 minutes ago, Loop said:

Ако трябва да съм сериозен, ясно е, че сауди лигата може да умре внезапно ако на един човек му писне и реши да инвестира примерно в баскетбол (имаше тънки слухове сред арабски писачи, че след PGA саудитците смятат да убият NBA, засега явно неверни). Ясно е и че сигурно е редно да инвестират в школи, бази и т.н. и че вероятно това би бил по-правилният път в дългосрочен план. Път, който с безлимитен бюджет като нищо може да ги направи гигант откъм национален отбор след 20-30 години - може да звучи смешно, ама защо пък не?

Но не разбирам защо се подценява и този бруталният подход “с рогата (милиардите) напред”. Ок, Мбапе отказа, следващият обаче няма да откаже. Ок, при Китай не сработи (реално мащабът беше по-малък като харчове, и очевидно кранчето се спря рязко), това автоматично значи ли, че подходът е невъзможен? И като почнат и резервите на тези отбори да са играчи, годни за Висшата лига, ми според мен няма как това да не вдигне и нивото, и интереса. Отделно, че УЕФА е супер корумпирана и тезите за влизане на саудитски отбори в ШЛ изобщо не е шега. Някак си обаче всички подценяващи и бойкотиращи писания ми се струват нахално арогантно евроцентристки. И то западноевро… ако аз самият не бях европеиден щях да се жегна. Щом има хора, дето смятат, че Бензема или Крищиану живеят в пустинята, смятайте за какво подценяване и незнание говорим. За това съдя основно в Реддит, в нашия форум мисля писанията за пустинята никой не ги мисли реално. Но сред западняците определено някои си вярват. И това подценяване и дуене вероятно ще им изиграе лош номер, точно както с “бойкота” срещу Катар и реалните числа и реализация след края на първенството там. 

Другото, дето ми прави лошо впечатление е как се наслагва виждането, че саудитците пилеели пари без план и съзнание. Не са ми от любимите араби саудитците, напротив даже - не са ми даже в топ 5, ама нека успокоим фотьойлните икономисти вътре в нас малко… хора, управляващи активи за трилиони долари, пък били и те камилари, вероятно знаят по-добре от нас коя инвестиция е ок да се предприеме. Нека седим и да видим какъв цирк/шоу/сеир ще се разгърне пред нас. Футболът имаше нужда от малко шокова терапия и футболна Западна Европа има нужда от малко сваляне на земята. МБС ни го дава на тепсия.

С Prince10 съм принципно съгласен и го признавам за умеещ да мисли по-правилно и обосновано от мен по икономически теми, но единствено не съм толкова съгласен, че е важно държавата много да просперира, за да върви и футболът ѝ. Това за Италия важи, но Аржентина и Бразилия са на обратния полюс - катастрофално икономическо състояние десетилетия наред, но продължават да правят уникален и добър футбол. При тях без пукната пара спортът върви, вероятно защото милиони деца там са готови да ритат и с топка от стари чорапи на улицата, и някак си им се получава без скъпи ДЮШ и треньори. И вероятно защото като играят Ривър Плейт-Бока Хуниорс играчите изорават буквално терена и играят на смърт, а после като ги купи Манчестър Сити или Челси рязко им умира меракът. Няколко пъти гледах Ривър-Бока и от тогава нещо не мога да оценя европейския клубен футбол… който е футболен фен и не е гледал този мач никога, препоръчвам, което и да му е издание. 

Аз съм съгласен с нещата, смисъл, потенциалът на Саудитска Арабия е на лице и който го отрича е пълен балък. А и не случайно споменах, че развиват школи и инфраструктура, тоест виждат лонг проект. До колкото знам, малкият Роналдо тренира в школа, която се води една от най-добрите в света. Въпросът от гледна точка на спорта е съвсем различен. Просто трябва конкурентна среда. Тоест, индивинуалните награди да добият престиж като Златната топка, а международните турнира да са нивото на ШЛ. И двете няма как да станат, когато съседите ти нямат желанието да развиват тази сфера, а дори и да имат, то държавите са малко. Тоест, тук трябва сериозна реформа и може би нещо като нов формат, тип NBA в баскетбола. Защото моделът давам ти милиардите, ритай, за да спечелиш купата, която нищо не значи няма да сработи. А и още са доста далеч от това да привлекат дори тези малко под Мбапе. Реално, никой от трансферите им не е топ играч. Или са над 30, или са тип Сейнт Максимен - добри футболисти, ама далеч от най-добрите. И в този вариант изглежда, че саудите ще трябва да се обърнан към Европа. И тук следва въпросът приятелски отношения и обща политика или съвсем различен път ще имат двата субекта. Абе, интересно ще е.

Ами колко да им е проспериращ футбола на аржентинците, като най-добрият им футболист беше купен на 17 милиона от Ман Сити и е резерва в отбора. Вярно, топ отбора на Европа, но резерва. И тук говорим за най-добрият. Той Луис Суарез със счупените колена вкарва през мач в Бразилия. Да, емоцията е друга, хората горят там, манталитетът е друг и дербитата са на кръв. Но и ти си го обяснил,в тези две държави, говорим за много дълга обща история с този спорт, а и като население са огромни и раждат таланти, няма спор. Въпросът е, че първенствата им са доста под нивото но европейските, а на клубното световно някой път си падат направо от араби и азиатци. Като национални отбори са силни, но играчи от местните отбори почти нямат. 

@Prince10 уви, като фен хич не ги виждам така нещата. 

1. Подходът с Хендо е случаен дотолкова, доколокто със всеки друг - интересува ги да е голям футболист. НЕ модернизират и това го доказаха ясно точно с него - пуснаха ЦЕНЗУРИРАН клип с Хендерсън на който не се вижда лената с дъгата. Стана голям скандал В ЕВРОПА, но тях им е все тая. 

2. Големите първенства не се създават само с пари дотолкова, доколкото в действителност футболът е процес и 11-те на терена са само върхът на айсберга. Освен това при сегашните суми школите се изплащат, защото просто един футболист на подобно ниво ти връзва бюджета за цялата школа за години. И трето, но не на последно място - при футболните държави има много сериозна политика за това - там се мисли в перспектива.

Но по-важното е друго и то е точно контрапункт на това ти твърдение - за да ти е голямо първенството трябва да имаш големи отбори. А големите отбори се правят САМО с пари и ми е все тая кой кво казва. Давам ти много набързо пример - Белгия, Холандия и Португалия. Страни, където футболът е религия, с историческа значимост и с огромни звезди в момента, но първенствата им не генерират интерес извън родината си, нямат големи звезди (защото се изкупуват веднага) и отборите им хлипат по историята си и се радват като продадат някой на грандовете в Европа.

Доскоро така беше и Франция, защото с въшливите си ОМ и ОЛ никой не ги бръснеше отвъд граница. Откакто се появи ПСЖ е друго, защото просто отбор с МБапе, Меси и Неймар генерира зрителски интерес. И съм сигурен, че международно мачовете на ПСЖ са се гледали повече от цялата лига. 

А големите отбори в момента са мешавица от футболисти от цял свят. Рядко имат повече от двама-тлива местни в състава си, че и това е много.  И това е точно защото могат да си го позволят - взимат който искат и им е все тая за футбола в страната, местните и прочее. Все им е тая и за бизнеса, защото големите отбори отдавна не са машини за пари (както много хора си мислят), а са дупки, в които потъват пари в ненормално количество. Грандовете са обикновено на загуба, а парите са там, за да могат определени хора да имат влияние в дадена страна. Големите сделки минават през политиката и никой не е идиот, за да откаже някой шейх или руски олигарх да си излива милионите в икономиката му. Отново - никой не го ебе за футбол. В това отношение с нищо, ама с абослютно нищо не се различават от Ал Насър, Ал Итихад и прочее. 

С други думи - можеш да си развиваш футбол колкото си щеш, но нямаш ли милиарди просто ще имаш читаво първенство тип холандското и толкова. Големите отбори не са плод на правилно развиване на футбол в страната и фенска култрура, а на наляти пари. Иначе Сити нямаше да е шампион на Европа, а Аякс да е в трета глуха.

3. УЕФА на практика УБИ футбола на континента, като направи правилата такива, че за едни има по много, а другите се радват на трохи. В момента за ШЛ се класират по три отбора директно от големите лиги и четвърти по инерция, а за такива като нас - трябва да се избиваме побежду си цяло лято, за да могат накрая да влязат ОБЩО четири отбора. Това е така нареченият "път на шампионите". И в тоя път на шампионите не си представяй Сараево, Шкупи и първенците на Сан Марино. От там миналата година влязоха в ШЛ отбори от Чехия, Хърватска, Дания - дори за тях няма място, трябва да се отстраняват помежду си, като преди това са ни били нас, а ние на свой ред така наречените "джуджета". 

На всичкото отгоре коефициентите са направени така, че тези отбори са в четвърта урна и дори нямат шанс да се паднат с някой друг освен с грандовете, за да не могат и да помислят да се наредят на опашката. 

Да, на теория е много ясно - всичките ни отбори бият, печелят коефициент и ей го - след десетина години в ШЛ влизат директно Лудогорец, ЦСКА - София и ЦСКА 1948, Левски на плей-оф и готово, чиста работа. На практика няма как толкова години да намираме пари, с които да можем да се мерим с грандовете. От ШЛ тези отбори ще вземат повече от бюджета ни за години. Освен това имат светлината напрожекторите върху тях и инвеститорите се редят, включително и тези с кървавите пари, а при нас няма как да стане, защото са ни изгонили от местата, където има интерес. При подобна подредба просто нямаш шанс по никакъв начин. 

Едно време КЕШ е значел точно това - събират се европейските шампиони и играят помежду си. Затова всеки има шанс и при добро поколение може да постигне много. Сега двайсет години гледаме "богатите забогатяват и бедните обедняват" и в резултат е смешно да говорим за "шампионите на страните", защото ако се съберем шампионите на Сърбия, България и Румъния вероятно ще съберем бюджет колкото за някой отбор от Чемпиъншип, ама се съмнявам. И това се направи с една цел - футболът да стане комерсиално шоу и да летят пари от цял свят. Да стане "международен", а не локален спорт. 

-----

Саудитите правят точно това, което правеха и на запад. Взимат си един отбор, наливат средства в него, викат популярни деца да им играят за пари, които не изкарват, и от там правят политика и си чистят имиджа. Един от огромните проблеми на разни източни олигарси и прочее е, че са си чиста проба бандити или диваци и имат нужда да осъществяват връзки, да се свързват с неща извън престъпленията и да могат да правят спокойно бизнес, без да им ходят по гъза разни граждански общества в развитите страни. Щото е доста трудно да правиш бизнес с човекът, който се свързва с нарушаване на човешките права, кървави сделки и откровено робовладелство, но няма особен проблеми да правиш бизнес с щедрия собственик на Челси или симпатягите, които направиха Ман Сити шампиони. Включително и политически.

Футболът се продъни точно от алчност и затова се надявам арабите да си приберат звездите, ама ако може с по 20 на трансферен прозорец. Ако щеш от злоба - но ми е кеф. 

Edited by gboy
  • Upvote 2

On 7/28/2023 at 11:29 AM, gboy said:

За кой футбол сте седнали да жалите - за "МОДЕРНИЯ" ли? Хахахахаха ...

Футболът му ебаха майката точно тия от скапаняци от "големите първенства" и УЕФА, като направиха така, че ножицата между западна Европа и останалите да се отвори до такава степен, че на практика вече при нас да не се играе тоя спорт.

Какво стана с грандове като Цървена Звезда, Партизан, Динамо Киев, нашите Левски и ЦСКА, Стяуа и прочее, и прочее? Пратиха ни в трета глуха, като си направиха така правилата, че ни изхвърлиха на практика от големите турнири. Сега на някои даже им е смешно това, но преди няколко десетилетия тия отбори си бяха топа на Европа и почти всяка година си играеха по късните фази на ЕКТ. Не беше смешно Стяуа примерно да бие Байерн Мюнхен или Ливърпул - нормално беше.

Провалът на политическата система в тези страни, пряко удари икономиката им, което беше причината да се отвори тази "ножица", а тя съвсем не е само футболна, нито пък вина има УЕФА. Истината е, че съвсем нормално един пазарен продукт да гледа капитализирането на интереса си в най-голяма степен, аз като десен човек съм най-много против това да се дават подаяния на някого, само защото му се полагали. 

Това западните общества, икономики, а съответно и футболни първенства да са много по-напред във всякакво отношение е един цял процес, на положени усилия от тяхна страна, постигнали са го хората, другите са лапали мухите. И докато това не се проумее и не се реформира целия модел, това ще продължава да бъде така. 

Примерно аз като футболен фен искам в ШЛ да гледам 4-тия в Англия повече отколкото Стяуа, англичаните така са го направили, че да ми пука повече за техните средняци, това е положението и с масовия casual футболен запалянко.

Official: Sadio Mané has been left out of Bayern squad today as there are “talks ongoing over potential transfer”, club statement confirms. Deal already done, Sadio Mané is new Al Nassr player since Friday. Agreement in place between all parties, just waiting to sign docs

Allan Saint-Maximin deal was never in doubt. Medical completed exactly 8 days ago, documents signed, no issues at all. Al Ahli will make it official soon

Това е от туитъра на Фабрицио Романо и по всичко личи, че двата трансфера са на 99.9% готови.  Няма нужда да казвам, че и двамата са много качествени футболисти, а специално Садио Мане е и огромна звезда. Не от ранга на Меси и Роналдо, но от следващия кръг по популярност.

Дори само с тия трансфери да си останат, това ще е изключителен трансферен прозорец за SPL и качеството и популярността ще са се вдигнали хиляди пъти. Но аз си мисля, че ще има и още до края на август. Марко Верати също изглежда много напред при преговорите,а  при Фабиньо е почти done deal и там. 

А и има още едно нещо - Ал Хилал са топ отбор и към момента нямат топ трансфер. Напъваха за МБапе и за Меси, но не им се получи, така че и от тях очаквам нещо голямо.

@THE ENEMY - ми каква е разликата със Саудитска Арабия и тяхното първенство? Копали са `ората за петрол, имат си парички - плащат си и готово. Те ти капитализъм. А иначе на една организация тип УЕФА, се предполага основна задача да и е развитието на футбола, а не капитализирането му, ама това е друга тема. 

Edited by gboy

Saudi Arabia has changed football’s transfer market in their bid to “create a strong league”, Manchester City manager Pep Guardiola said on Saturday after Algerian winger Riyad Mahrez left the Premier League club to join Al-Ahli.

“In the future there will be more and that’s why clubs need to be aware of what is happening. Riyad got an incredible offer and that’s why we could not say don’t do it.”

Случва ли се, фенове на играта с коженото кълбо? М?

F2GSEC_W0AA7vAr?format=webp&name=small

Edited by gboy