Jump to content

Турнир по шах - какъв формат да е?

hacky

Формат на срещите  

11 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Здравейте съформници, след като провалих  предния турнир за шах, то е време да направим един сериозен, като този път искам преди началото за записване да направим една анкета, тези които биха играли какъв формат искат да играят двубоите, за целта гласувайте в анкетата.

Може да изберете няколко опции, които предпочитате да играте.

Аз предпочитам 2 срещи по 5 минути с добавено 2 секунди или само 5 минути, ако играем по 10 минутен предпочитам 1 среща.

Е прави швейцарска схема блиц 3/2 или 5/0, примерно 5 кръга(зависи от броя хора). И после като искаш да има хед ту хед плейофи топ 2 или 4 топ, с 2 игри разменено бели-черни и така. Семпъл формат бързо ще се изиграе и най-обективно е като цяло. Ако имате такъв турнир в следващата седмица се записвам отсега.

За ускорен шах си трябва теоритична подготовка в тоя форум, чак такъв интелект не вирее някой да е чел шахматна теория, повече се набляга на приложни знания тип уасг.

5 минути са ми прекалено малко и стават малоумни грешки. Какъв е проблема да е 10? Не вярвам някой да бави нарочно и да прави мръсно.

Проблема основно е, че тея 5 мин отгоре в един голям турнир слагат много време и вместо турнир дето може да се изиграе за час става 3 часа примерно, защото всеки рунд напрактика има една партия дето отива 20 минути. В най-общия случай, който ще те бие на рапид, ще те бие и на блитз и обратното. Факта да вземаш субоптимални решения, щото си притиснат от времето си е част от играта напрактика. Каквото реши масата, но така като гледам повечето са за по-къса контрола. Единственото, което имам против контролите с 0 накрая е реално, че можеш да си в спечелена ендшпил позиция и заради това, че няма добавка на ход да не си спечелиш играта по време. Това пак си е част от играта, но смятам, че си е феърплей да има там някакви 2 секунди на ход, които са предостатъчни да си изиграеш ендшпила.

HEIDENREICH

Ако са по 5 минути партиите без добавени време направо ме записвай. Иначе както искаш кеф ти бракети кеф ти групи. Много надобрях напоследък

Spoiler

мне. навървих 4 поредни загуби тази седмица :( 

17 minutes ago, HEIDENREICH said:

Ако са по 5 минути партиите без добавени време направо ме записвай. Иначе както искаш кеф ти бракети кеф ти групи. Много надобрях напоследък

Hide contents

мне. навървих 4 поредни загуби тази седмица :( 

5 минути + 2 секунди предполагам няма да ти е огромен проблем ако има мнозинство там.

До всички изберете всички предпочитани формати, не е длъжно само един. Ще оставя анкетата поне до утре вечер.

HEIDENREICH

Не съм играл така ама ок, ако се избере къс формат ме пиши, за дълги нямам време. :( 

И ако пак ме сложиш с @MJ23 , не че заплашвам , но като дойда през май в Поморие ще те намеря и

Spoiler

ще те ЕБА 

2 hours ago, HEIDENREICH said:

Не съм играл така ама ок, ако се избере къс формат ме пиши, за дълги нямам време. :( 

И ако пак ме сложиш с @MJ23 , не че заплашвам , но като дойда през май в Поморие ще те намеря и

Hide contents

ще те ЕБА 

А ако заради това сега те сложа нарочно? :hump:

Не уважавам победите поради изтекло време, а игрите в които се бърза, защото ти е останала една минута, за мен не са истински шах.

GM-i  на най-високо ниво правят малоумни грешки в блиц-а от бързане, камо ли аматьори като нас.

За мен 10 мин като предния път е оптимален вариант - нито е много, нито е прекалено кратко.

Хем който иска си играе бързо като на блиц, хем ако решите на някой ход да се позамислите имате време.

Гласувах 10 минути с две игри, но и една ме устройва. Просто и предния път уж се бяхме навили на 1, ама пак си играхме по 2 ;)

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

За мен няма голямо значение, защото съм усвоил падането по всички формати. :)

Дайте 2 игри по 10 минути. Идеята на тая игра е да ти напрегне мозъка, а не да бързаш да не изтече времето. 

Аз съм ок и с 10 минути чисти, и с 5+2 или 5+5.  Вариантите с добавено време ще стимулират по - опитните играчи, които знаят базисните ходове и в началото ще натрупат някоя секунда отгоре, както и когато анализират играта, докато тече времето на противника. Така че може би 10 минути е оптималното. Лично аз предпочитам 2 игри, като при равенство да се играе трета.

пп - @HEIDENREICH , ако се паднеш с Джак Бауър ще е още по - неприятно. :D 

HEIDENREICH
13 minutes ago, MJ23 said:

пп - @HEIDENREICH , ако се паднеш с Джак Бауър ще е още по - неприятно. :D 

Бях направил два пъти по 6 поредни победи, стигнах до ранг 500 и се възгордях.

Сега правя стрийк като Милан кога ги проклех. 5 поредни загуби, коя от коя по-малоумни. Единствената дето не беше срамна е когато ми звънна телефона и загубих служебно. 

Не мога да повярвам, че най-много гласуване събра 2 партии по 10 минути, затова ще изчакам още малко хора да гласуват. :)

Дори когато играхме по 10 минути, не мисля, че имало игра продължила над 5. Предимството на десетте е в по-комплексни позиции, човек да има време да прецени малко повече, вместо да допуска елементарни грешки.

За тези, които се притесняват, че ще удължи самия турнир - няма.

6 hours ago, Jack Bauer said:

Дори когато играхме по 10 минути, не мисля, че имало игра продължила над 5. Предимството на десетте е в по-комплексни позиции, човек да има време да прецени малко повече, вместо да допуска елементарни грешки.

За тези, които се притесняват, че ще удължи самия турнир - няма.

За мен част от играта е тръпката да те претисне времето и да мислиш под по-голямо напрежение.

Ако мнозинството иска 2 партии по 10 минути ще е така, аз обаче няма да участвам в турнира, само ще го водя, 2 партии по 10 минути може да значи 40 минути игра, което не винаги мога да отделя.

HEIDENREICH
4 hours ago, hacky said:

За мен част от играта е тръпката да те претисне времето и да мислиш под по-голямо напрежение.

Ако мнозинството иска 2 партии по 10 минути ще е така, аз обаче няма да участвам в турнира, само ще го водя, 2 партии по 10 минути може да значи 40 минути игра, което не винаги мога да отделя.

И аз съм така, но ще следя турнира.

9 minutes ago, MJ23 said:

Е в такъв случай щом е пречка пред някои играчи, по добре да е 5+3 или 5+2.

Е тогава що беше направена тази анкета? Народа се произнесе с тежката си ръка за 2 по 10.

32 minutes ago, MJ23 said:

Е в такъв случай щом е пречка пред някои играчи, по добре да е 5+3 или 5+2.

Аз затова 2 пъти казах изберете всички формати, които бихте играли, явно някой искаха само 10, окей съм за 1 партия от 10, 2 ми идва много.

Аз съм за компромиса в който ще има най-много играчи. Нека е една по 10 мин или 2 на 5+3

5+2 ili 5+ 3 гарантира, че когато сте в крайна печеливша позиция шанса да не ви стигне времето е минимален.

Абе Хаки когато играхме 2 по 10 мачовете свършваха доста бързо, стига глупости. Пак казвам, не вярвам някой нарочно да бави време и да прави мръсно, гарантирам ти че няма да има игра надвишила 15 мин.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...