Jump to content

За или против приемането на еврото (анонимна анкета)

hacky

За или против приемането на еврото в България сте?  

63 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Абе, винаги съм се чудел, не ти ли е някакво тъпо и тъжно, че си мъж на години, а пишеш като малко дете и с лафчета като на 12 годишен? :unsure:

1 hour ago, gboy said:

Абе, винаги съм се чудел, не ти ли е някакво тъпо и тъжно, че си мъж на години, а пишеш като малко дете и с лафчета като на 12 годишен? :unsure:

Не, не ми е тъжно. Но ми е интересно тъжно ли е да си тотален кон с капаци, без какъвто и да е мироглед, който знае само "РУСИЯ Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО! БЪДЕЩЕТО НИ Е НА ЗАПАД ПРИ СПАСИТЕЛИТЕ ОТ САЩ И РАТАИТЕ ИМ ОТ ГЕЙВРОСЪЮЗА". И дори да не допускаш, че може и да не е правилна тая нагласа, и че съществуват и други гледни точки. Сигурно си на мнение и че Тръмп е олигофрен и най-лошия президент на Щатите предполагам? :unsure:

Edited by Radox
  • Upvote 2
  • Thanks 1

35izpu1.jpg

А като е толкова лош прогнилия запад - защо не отидеш да работиш в Русия? Предполагам архитектният ти гений ще бъде високо оценен. Защо работиш в прогнилата пълна с либерасти Германия? 

5 minutes ago, MJ23 said:

А като е толкова лош прогнилия запад - защо не отидеш да работиш в Русия? Предполагам архитектният ти гений ще бъде високо оценен. Защо работиш в прогнилата пълна с либерасти Германия? 

Това е най-тъпият аргумент евър. Какво общо има коя държава и народ  харесваш, с това, че животът ти  те е завел на някое друго място? 

Edited by Himler
  • Upvote 2
  • LMFAO 1
13 minutes ago, MJ23 said:

Е, ти нали ме заместваш и залагаш в руски сайтчета. Защо да ходя и аз там?

Пичага, вие тука не разбрахте, че аз не съм никакъв фен на Русия и не мога да ги понасям. Мразя еднаво и тях, и западната помия, защото са уроди, които се опитват да си налагат сферите на влияние на други държави и да ги превръщат в свои марионетки, без въобще обаче да им пука за тях и за живеещите там. Проблемът тука обаче не е това а факта, че американофилската пропаганда толкова е промила мозъците на половината население, че Русия им е виновна за всичко и удобно ги използват, за да си измиват ръцете с тях за помиите, които вършат. И зомбитата, прочели по 2 платени статии и помислили се за политически експерти, само се пенят и зачервено обясняват разни идиотщини из целия интернет.

Някой не се ли е замислял защо точно Путин нападна Украйна? Не, не е защото е психично болен дебил, който от скука е решил да избива серийно невинни хора. Всяко нещо в политиката си има причини и поводи, които се коренят години назад. Но не съм аз човекът, който да ви обяснява защо и как. Има достатъчно за четене из нета.

Освен това нямам нищо общо с архитектурата. 

Edited by Radox

35izpu1.jpg

Ами живота от лошо ли го е завел там? Ти си избрал да учиш на запад, защо не си отишъл да следваш в Москва или Минск? И ако в крайна сметка наистина "животът те е завел" и не ти харесва няма ли да търсиш начин да го промениш?

16 minutes ago, MJ23 said:

Ами живота от лошо ли го е завел там? Ти си избрал да учиш на запад, защо не си отишъл да следваш в Москва или Минск? И ако в крайна сметка наистина "животът те е завел" и не ти харесва няма ли да търсиш начин да го промениш?

Защо си мислиш, че не мечтая някой ден да се издигна и да си намеря хубава работа там? 

А учене в Русия не е по джоба на всеки.

Edited by Himler
  • Upvote 3
9 minutes ago, Radox said:

Не, не ми е тъжно. 

А би трябвало. Няколко пъти се опитваш да се заядеш с мене и те подминавам, гледам, че ти става неудобно и после си триеш мненията, като това вчера. Не знам какво се очаква да напиша на мнения, където ми говориш за сперми, путки и всякакви такива, че даже си ги написал и с главни букви. Мъже сме на сума ти години, отива ли ни според тебе да плямпаме подобни неща? Едно време, като бяхме гимназисти и чавета в тоя форум, беше друго - толкова ни е бил акълът. Филми, глупости, а-у ... ама сега?

Виж как пише Loop, Huskari - да виждаш да сме на едно мнение? Някъде да се обиждаме, да се наричаме путки, да си бием фейспалмчета? Да, те си имат тяхна си гледна точка и нито я отричам, нито нищо. Интересно ми е даже да я прочета. Дано и на тях им е интересна моята. Някой път не сме много съгласни един с друг, друг път сме - коментираме си и толкова. И виж си отдолу как стои на това твоето мнение и пак ми отговори - не ти ли е малко неудобно поне? 

Ех, колко щеше да е хубаво да мога да живея в Москва - един от най-красивите градове в света. Уви, не ми е по джоба. Това ме доведе до варианта "София", но пък поне съм в евроатлантическа държава!

Сигурен съм, че това е основната причина. То заради това другарката Нинова и други партийни кадри учат все на запад или САЩ, просто нямат пари за мечтаната Мацква. Иначе другото съм склонен да се съглася с Радокс, ама да не категоризира всички. Това че не харесва Русия някой не означава веднага, че боготвори САЩ и ЕС. Конкретно САЩ са ми доста неприятни също. Около прословутото Евро също имам много забележки и съм твърдо против CBDC. Това е смисъла на тая тема да става дискусия , а не да пишем простотии кой на кого какво е налапал. Дори в предучилищната сигурно може да се държат по - цивилизовано и грамотно. 

Ок, ако приемем че ЕС е крайно лош какъв път да има България? Да сме като Сърбия ли? Между едните и другите, сърбите според вас по - добре ли живеят от нас? Пари от Европа има, просто отиват в разни крадливи политици за това сме на този хал. 

2 minutes ago, MJ23 said:

Сигурен съм, че това е основната причина. То заради това другарката Нинова и други партийни кадри учат все на запад или САЩ, просто нямат пари за мечтаната Мацква. Иначе другото съм склонен да се съглася с Радокс, ама да не категоризира всички. Това че не харесва Русия някой не означава веднага, че боготвори САЩ и ЕС. Конкретно САЩ са ми доста неприятни също. Около прословутото Евро също имам много забележки и съм твърдо против CBDC. Това е смисъла на тая тема да става дискусия , а не да пишем простотии кой на кого какво е налапал. Дори в предучилищната сигурно може да се държат по - цивилизовано и грамотно. 

Ти пък го изкара, че в Русия никой не учи и няма добри университети.  Не малко  хора от елита и техните деца учат или са учили  в Петербург и Москва.

• Upvote 3

Би ли ми изброил някои от тях? Не се заяждам, наистина ми е интересно. И не говорим за хора преди Освобождението, нито за през комунизма и техните наследници, а за хора в последните 20-25 години. Макар че то дори такива като Малък Тошко примерно са завършили в Швейцария, а не в Русия, но наистина ще ми бъде интересно кои са тези представители на елита, които са изпратили децата си да учат там или самите те са завършили.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Категория:Възпитаници_на_университети_в_Русия

Марешки, Ники Кънчев,Маги Халваджиан и Огнян Донев са учили там също.  @prentiе учил в руско училище и предполагам знае доста млади умни хора,които са отишли там.

Edit: А Тодор Славков мислиш ли, че е имал  акъл за хубав руски университет?

Edited by Himler
  • Upvote 2
8 minutes ago, Himler said:

@prentiе учил в руско училище и предполагам знае доста млади умни хора,които са отишли там.

Пренти от елита на обществото ли е?😂 И затова ли така обича матушка Рус сега, щом е учил в руско училище. Много често ги зомбират там, руски песни и тем подобни, интересно как не е прихванал. Такива училища като цяло не разбирам защо ги има, руски и американски, английски и т.н., които не са за чужди деца, а за българчета.

2 minutes ago, raquishi said:

Пренти от елита на обществото ли е?😂 И затова ли така обича матушка Рус сега, щом е учил в руско училище. Много често ги зомбират там, руски песни и тем подобни, интересно как не е прихванал. Такива училища като цяло не разбирам защо ги има, руски и американски, английски и т.н., които не са за чужди деца, а за българчета.

Да те светна,че доколкото съм чувал там има не малко деца и учители,които са укрита.

• Upvote 2
  • Facepalm 1

Е ок, щом Ники Кънчев е от елита, аз няма какво да допълня повече. :D Иначе съм сигурен, че на времето всички партийни величия и техните деца са учили ден и нощ, а никой не им е давал дипломите ей така. Халваджиян сега погледнах - наистина е завършил там - цирково майсторство. Съвременния Енчо Кирязов стана. А колко обича и боготвори Русия се вижда от публичните му изяви. Огнян Донев - 

Учи в Хамбург и Виена. Завършва Немската гимназия в София. Следва (1976 – 1981) и завършва „Международни икономически отношения“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София.[3] През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин.

явно са пропуснали завършването му в Русия.  Спирам по тази тема , че така може да си спамим до утре..

Ракушка, аз съм учил в руско училище и часовете по руски ми бяха любимите. Даже съм ходил на олимпиади. Но не е поради някакво зомбиране, а просто имах прекрасна учителка. Жената почти собственоръчно успя от една грозна и пуста стая да направи чудесен кабинет, в който да ти е кеф да влезеш и да учиш.  По английски пък даскалката ми беше рускиня. 😅

Не търси корените на русофилията у нас чак толкова надълбоко. Просто приемете това, което Радокс каза - може пък да съществува и друга гледна точка, а понякога даже и да е по-правилна от вашата.

За Донев съм се объркал,но за Марешки не. Със сигурнст има още много хора, които са учили там,но не ми се търси сега.  И аз спирам по тази тема.

На мен учитеката ми по руски бе арменка и е вероятно единственият представите на това племе, което уважавам.

• Upvote 2

Добре де, а защо си мислите, че ако си завършил някакъв средняшки западен университет, това те прави голяма работа? Щото, дайте да си говорим сериозно, болшинството наши сънародници, дето отиват да учат в чужбина, влизат точно в гореспоменатите средняшки университети със среден успех 4,50 от матурата без да си дават грам зор. Все даваме примери като Сорбоната и Кеймбридж, но истината е, че малцина получават образованието си там. Нагледал съм се на бивши съученици, завършили психология или журналистика в Мюнстер или Дънди, дето се бият в гърдите колко са велики, а иначе са кръгла нула. Но, нали, важното е да си завършил на запад.

С това не се казвам, че руското образование е по-добро. Нямам достатъчно наблюдения там. Една съученичка взе стипендия и завърши в Русия, после се върна в България и сега си работи нормална работа с нормално заплащане. Животът ѝ не е по-различен от на хората, завършили тук. Но и Русия, както и западния свят, си има елитни университети. Московският университет, например, все още на международно ниво има огромен авторитет, макар че в последно време в класациите не е съвсем на върха. Подобни ВУЗ-ове и най-бесните евроатлантически либералчета не смеят да ги пипат. Затова и умникът Чефо сравни Сорбоната с Московская духовная академия, а не с Московския университет, защото щеше да изглежда още по-смешен. Познавам един човек, приятел на баща ми, който е завършил в Москва преди години. Инженер по образование. Един от най-ерудираните и интелигентни хора (особено пък в професионалната си сфера) които някога съм виждал на живо. За съжаление не познавам лично човек, завършил Сорбоната или Кеймбридж, за да направя сравнение.

Аз познавам българин ЙОрист от Сорбоната - нормален, хубав човек. И доста нефукащ се на фона на споменатите от Мюнстер и Дънди. В крайна сметка университетът и “тапията” през 2023 нямат значението, което са имали през 1923. Време е и от тези стари разбирания да се поотървем. Бил съм и от двете страни на интервюта на кандидати за работа. На никой сериозен работодател не му е приоритет да види университета, който си завършил. Освен ако работодателят не е някоя лелка на 60. Практиката, практическите знания и какъв човек/колко адекватен си са доста по-важни.

52 minutes ago, Huskarl said:

Добре де, а защо си мислите, че ако си завършил някакъв средняшки западен университет, това те прави голяма работа? Щото, дайте да си говорим сериозно, болшинството наши сънародници, дето отиват да учат в чужбина, влизат точно в гореспоменатите средняшки университети със среден успех 4,50 от матурата без да си дават грам зор. Все даваме примери като Сорбоната и Кеймбридж, но истината е, че малцина получават образованието си там. Нагледал съм се на бивши съученици, завършили психология или журналистика в Мюнстер или Дънди, дето се бият в гърдите колко са велики, а иначе са кръгла нула. Но, нали, важното е да си завършил на запад.

Културен обмен и образуване на спомени. 

Иначе, акo някои хора се фукат с дипломи, това означава, че са комплексари.

Edited by Himler
  • Upvote 2

Проблемът в Русия не е нито красотата на градската архитектура, нито качеството на университетите. Проблемът е в управлението, което е несменяемо от 20+ години и това поражда всякакви трусове на национално ниво. Преди Путин да вземе властта, Русия си имаше и опозиция, и свободни медии, и дори избори, които горе-долу минаваха за реални (с всичките си там кусури). За десет години това всичко се затри по един или друг начин. Хора като Борис Немцов, като Навални, като Ана Политковская и прочее отдавна вече не са фактор - кой в гроба, кой в затвора. Телевизии опозиционни на практика няма, вестници имаше тук-таме, които работеха под зверски натиск, но сега вече със закон им забраниха да пишат за войната и на практика им вързаха съвсем ръцете. Елитът на Русия в културно отношение се изнесе, ако изключим онези, които са близки до Москва, като Никита Михалков (иначе невероятен режисьор) и подобните му. 

Вие виждате какво стана в България за 12 години управление на една партия, която даже нямаше и кой знае какви структури в началото като ГЕРБ - буквално за една десетилетка си набутаха хора навсякъде и се стигна до там, че една пицария не можеш да отвориш в някой по-малък град, ако не си закичиш портрета на Бойко (образно казано) и не си на който трябва човек.  И това при положение, че на всяка крачка го следят медии, че пишат какво ли не, че имаме съвсем реална опозиция, че следят от ЕС за спазването на сума ти норми, че имаше все пак и други във властта и прочее. Представете си какво се случва при два пъти по толкова години и без всички онези неща, които да възспират властимащите. 

Нормално е децата на местния елит у нас (без значение колко русофилски настроен е) да учат на Запад, защото в последствие търсят и реализация в същата посока. То, по-интересният въпрос е какво правят децата на руския елит в западните университети и големите градове от Западна Европа. И защо като почнаха санкциите нещо рязко ги удариха точно там. Отговорът е, че като си милиардер, ти се ще да шмъркаш от циците на манекенки из яхтите в Ница и Монако. Не, че не вилнеят из лукса на Санкт Петербург и Москва, но просто не се ограничават с него. И това е нормално. 

-----

Аз по-скоро не разбирам защо хората унас слагат знак за равенство между руския народ и политиката на Русия като страна. Руснаците не умират от кеф да имат инфлация, нито пък са умрели да се бият на фронта и да ги връщат в ковчези. Видяхме какво стана по границите на първия ден на войната, видяхме какво стана и на границите при първия ден на мобилизацията. Едно време имаше и протести срещу Путин, повечето не помнят, но тогава те се потушиха с много кръв и има причина в момента да си "мълчат" хората. Дори в началото на войната имаше протести, но и те имаха същата съдба. От първата вечер още имаше арестувани хора колкото за един малък град. А всеки, който има приятели в Русия и може да говори свободно с тях  - общо взето всички ти казват, че е кошмар в момента там. 

Та в това отношение Путин е по-харесван в страни като нашата и като Сърбия, отколкото в самата Русия, което е смешно. 

Другото, което е супер неадекватно е противопоставянето на изток - запад, защото това противопоставяне обикновено слага единия в ролята на лош, а другия на добър. И това води до така нареченият whatabout-изъм. Ние нямаме такава дума, имаме един лаф - "а, пък вие що биете негрите". Или с други думи - "ама вие пък сте още по-лоши, значи ние сме добри". Това е голяма глупост. Мизериите на Щатите в близкия изток не са оправдание за мизериите на Путин в Чечения или Украйна. Както и обратното. Разликата в случая е, че Путин реши да прекроява граници - иначе и на него никой не му правеше кой знае какви проблеми. От години за военните му действия страните си затварят очите точно както е с Щатите. Никой не му криви шапката на Путин нито за зверствата в Чечения, нито за намесата в Казахстан, нито даже за Крим. "Наказанията" бяха пожелателни от сорта на изхвърляне от Евровизия.  Но като тръгнеш да взимаш територия е проблем, щото създаваш прецедент и утре всеки ще реши да се възползва от него и ООН направо можем да го закриваме и да се стягаме за трета световна. От там идва цялата патардия. Другото, което е, че имаше негласно споразумение, че демократични страни не се нападат и Путин не се съобрази с това. 

П.С. Това, което @Huskarl го е написал е точто така за западните университети. Аз съм набор 87 и по мое време точно едни от най-големите мързели отидоха да учат "на запад"  - докато ние тука си скъсвахме гъза да учим за изпити за СУ и УНСС, те си пиеха кафенцата и си отидоха там с дипломи и разни изпити по език. Просто у нас има някакво небивало преклонение към чужбинско и завършил ли си  навън, значи си голяма работа. Може да си завършил дедовия ми общински у Канзас, или някой "университет" из руските ширини, дето и местните не го знаят - ама дипломата си я слагаш все едно си спечелил Оскар, Грами или нещо такова.

Иначе аз бая народ познавам, дето са завършили и западно, и източно - има си и читави, има си и скапаняци, не е до диплома.

Edited by gboy

• 2 weeks later...

От човек, даряващ на Насо, Мърльо и Малък Перукан, финансови съвети не приемаме. 🤪