Jump to content

За или против приемането на еврото (анонимна анкета)

hacky

За или против приемането на еврото в България сте?  

63 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

11 minutes ago, Loop said:

Е какви пък толкова далавери се правят с чужденци в България? И кой нормален човек (българин или чужденец ползва чейндж бюра през 2023? Ако ги ползва някой, си проси да бъде наебан. Жена ми е чужденка. Дори първите пъти като идваше в България и гледаше като обран еврейн горката пак не е попадала на "смяна на пари в палатки" и подобни работи. Та стана ми интересно какво визираш.

Еми и аз бях така :blink:, ама само ще ти кажа, че това за палатките не си го измислям. 

11 minutes ago, Loop said:

С други думи "покорна глава, сабя не я сече". Не ти ли звучи така, честно?

Не, аз го гледам точно обратното. Никой не ти е длъжен за нищо на тоя свят. Всяка страна се грижи за имиджа си и всяка си е виновна за него. България има много неща, които НЕ направи последните години, за да не ни приемат като културна провинция, гето на Европа и руски наместник. И за това сме си виновни само ние. В момента - поели сме ангажимент за Еврото и сега изведнъж да решим да се отметнем и да почнем (пак) да се правим на интересни - ама да го забавим с 400 години ако може, ама не знам си какво... Ами кой нормален човек ще ни приеме като читав партньор, на който можеш да имаш доверие? Това, да си изпълняваш задълженията, не те прави "покорен", прави те "надежден". 

@Huskarl - стана ми интересно и му погледнах едно интервю, ама пак не виждам нещо по-различно от обикновено, не знам. :unsure: 

Защото на тази дата България ще загуби правото на самостоятелна парична политика. В момента тя на практика не провежда такава, тъй като валутният борд налага строги рамки върху поведението на БНБ.

От акта на присъединяване произтичат множество последващи задължения като например участие в спасителните механизми (сегашни и бъдещи), поемане на пропорционална част от разходите за провеждане на паричната политика и пр., които рядко се артикулират, но това ни най-малко не ги отменя.

Нищо конкретно пак, а едни такива пожелателно плашещи неща - в бъдещи спасителни механизми ще се включваме, няма да можем да правим нещо, дето и сега не го правим ... Още повече, че тоя пич е някакъв много странен, дето все го канят по разни шано медии да се обяснява и има изказвания от сорта на 

Доцент Сарийски даде пример с това, че всяка маймуна би могла да бъде обучена да работи с таблет, но нито една не може да усвои умението да пише с химикал на хартия.

и разни такива. 

Не искам да го обиждам човека или да му омаловажавам мнението, не го разбирай така.

---

Аз съм почти сигурен, че България, ако влезе в еврозоната догодина, точно за три месеца тая тема ще я забравиме и никой няма да се връща към нея. Както стана с всички останали апокалипсиси, които ни ги обясняваха последните години. 

2 minutes ago, gboy said:

Аз съм почти сигурен, че България, ако влезе в еврозоната догодина, точно за три месеца тая тема ще я забравиме и никой няма да се връща към нея. Както стана с всички останали апокалипсиси, които ни ги обясняваха последните години. 

Съгласен.

Сарийски е един зализан педераст, който се прави на експерт. Нищо съществено не е казвал когато и да е, нещо като Ханке, който е боготворен от някои съфорумници. 

Ми не знам за шано медиите и кой колко е зализан, но човекът изразява твърдения и ги аргументира подробно. Сега, не е нужно всеки да се съгласява с него. Иначе гледам канен е в почти всеки подкаст, свързан по някакъв начин с икономика и финанси, и като личност е с авторитет в тези среди. Единствените хора, които съм виждал да го обиждат, са българските редитаджии (които между другото също са доста обрани по отношение на негови изказвания и не го обсъждат много) и raquishi. :D

@Huskarl - не, аз съм далеч от идеята да го обиждам или да му оборвам твърденията. Не съм специалист и нямам никакви претенции за това. Ще поживеем, ще видим. 

1 hour ago, Huskarl said:

Всъщност доцент Сарийски има доста подробно аргументирани изказвания по темата и до момента не съм чувал някой директно да отрича казаното от него. Реално най-голямата критика по неговото мнение, която съм чувал е, че е икономически консервативно, което според мен не го прави непременно лошо.

Май точно тоя го гледах по Евроком преди няколко седмици, където обясняваше за Кипър и как им спрели ликвидността от ЕС и можело да стане същото тук. И за Гърция даваше някакви примери, ама спрях да го слушам, че ми дойде в повече.

Edited by prenti
  • Upvote 2
  • Facepalm 1
37 minutes ago, Huskarl said:

Ми не знам за шано медиите и кой колко е зализан, но човекът изразява твърдения и ги аргументира подробно. Сега, не е нужно всеки да се съгласява с него. Иначе гледам канен е в почти всеки подкаст, свързан по някакъв начин с икономика и финанси, и като личност е с авторитет в тези среди. Единствените хора, които съм виждал да го обиждат, са българските редитаджии (които между другото също са доста обрани по отношение на негови изказвания и не го обсъждат много) и raquishi. :D

Мда, канят го в поглед.инфо, има 1500 видеа при тях, и разни други джобъри "инвеститори" от Клуб на инвеститора, където радокс ще ти каже повече. То и копейката го канят къде ли не, ама по какво е експерт? Или пък протежето му Пламен Пасков, ветеринаря който е и историк, икономист, политолог и всичко друго, каквото пожелаеш. Не виждам как не виждаш, че той е поставено лице. Използва всички анти-евро похвати и партенки, и е облечен в мантията на икономист. Нещо като Румен Гечев, икономическия министър, при който 1 долар стана 3000 лв, който И ДО ДНЕС се изказва къде ли не и за какво ли не. 

4 minutes ago, prenti said:

Май точно тоя го гледах по Евроком преди няколко седмици, където обясняваше за Кипър и как им спрели ликвидността от ЕС и можело да стане същото тук. И за Гърция даваше някакви примери, ама спрях да го слушам, че ми дойде в повече.

Мда, способен е на такива твърдения, парите от гела му идват в повече.

• Facepalm 3
3 minutes ago, raquishi said:

Мда, канят го в поглед.инфо, има 1500 видеа при тях, и разни други джобъри "инвеститори" от Клуб на инвеститора, където радокс ще ти каже повече. То и копейката го канят къде ли не, ама по какво е експерт? Или пък протежето му Пламен Пасков, ветеринаря който е и историк, икономист, политолог и всичко друго, каквото пожелаеш. Не виждам как не виждаш, че той е поставено лице. Използва всички анти-евро похвати и партенки, и е облечен в мантията на икономист. 

Мда, способен е на такива твърдения, парите от гела му идват в повече.

Значи като Левон Хампурцунян (или както се казва), ама от другата страна. От другия бряг ;) 

1 hour ago, Huskarl said:

Въпросният Сарийски има теория за това как таксите към еврозоната са една от причините за кризата в Гърция и буквално обвинява ЕС, че Гърция е изтеглила толкова много заем, заради предложените им по-ниски лихви, заради влизането им в съюза... Това е достатъчно, за да не четеш нищо повече от него.

24 minutes ago, Prince10 said:

Въпросният Сарийски има теория за това как таксите към еврозоната са една от причините за кризата в Гърция и буквално обвинява ЕС, че Гърция е изтеглила толкова много заем, заради предложените им по-ниски лихви, заради влизането им в съюза... Това е достатъчно, за да не четеш нищо повече от него.

Не изключвам да е казвал и подобни неща. За момента съм го чувал единствено да твърди, че множеството кредити с ниски лихви, които Гърция тегли след влизането в Еврозоната, са виновник за последвалата криза. Но реално всеки трезвомислещ човек ясно би могъл да си направи заключението, че в случая виновен не е ЕС, а самото национално правителство, което го е ударило на лакомия.

Между другото, ето още едно мнение по темата, което ми звучи относително обективно. Следя Кузман Илиев от доста време и винаги ми се е струвало, че има адекватни разсъждения.

https://bnr.bg/post/101774810/kuzman-iliev-nie-de-fakto-sme-v-evrozonata-no-de-ure-ne-sme?fbclid=IwAR2fBryeLMmsZ0OUi57g2lTkDzWRfNN22KSo0w3StD-qq0j6B_jSX5PpUw8

Edited by Huskarl
  • Upvote 2
2 hours ago, Loop said:

Това е вече разпределен пазар и е на принципа пито-платено. Да не говоря между кои точно имена е разпределен (известни са като се почне от футболни собственици до т.нар. български олигарси). Не може някой голтак като мен и вас да се набута вътре. Т.е ще се набута, ама в другия смисъл. Има такива дребни риби дето уж играят, ама колко да играят на този пазар. И колко бързо им посивяха косите от този пазар... Тук не говоря за някакви дребни самоинициативи за панелчета на покрива, там е друго. Но самият пазар, квотите, регулацията... там е ад. С другото, което си писал съм съгласен.

Аз не говоря за мегавати, а за това  до 30КВ, които се изкупуват на преференциални цени, имам преки наблюдения и масово дават на куцо и сакато, стига да имаш някаква стара къща с двор някъде може да наредиш 30 КВ, ако примерно имаш заделени или наследиш 30-40 хиляди, получаваш един малък пасивен страничен доход, естествено с цените яко могат да те преебат, но лично знам някой където са доста доволни и даже в момента чакат панели за 3та централка.

Обаче ако хипотетично се стигне все пак наистина до такъв Референдум - за целта трябва да мине и през КС, а това леко противоречи на договора, който сме сключили за прием в ЕС (Задължаваме се на даден етап да приемем Еврото като валута без да е посочен срок) - ясно е че няма да има 50% активност, най - вероятно дори и 30% няма да има де. Но тъй като всички, които ще са против запазването на лева няма да гласуват, така ще има много по - голяма тежест като не им покачат избирателната активност, според вас Коцката ще се бие ли в гърдите как да кажем над 80-90% са го подкрепили, ама избирателната активност му е попречила? :( Нещо подобно беше Славчо, когато не му достигнаха 12 000 гласа .

Те нали искат да питат на референдум дали да се отложи влизането в еврозоната, а не дали тотално да се прекрати това? Предполагам точно заради това. Но няма да ги огрее де, не вярвам изобщо да има референдум. Това си е политически ПР.

Лошо е като се заиграва с инструмента “референдум” за трупане на точки, защото утре някой ще почне кампания за референдум “искате ли да избием богатите/масоните/циганите/евреите?”, разбира се такъв въпрос ще има подкрепа сред определени части на обществото, дори само мълчалива, а после репресията срещу инициатора ще се политизира (виждате ли?! Илюминатите ни спряха!) и ще настане голяма беля потенциално. 

Edited by Loop
5 minutes ago, Loop said:

Те нали искат да питат на референдум дали да се отложи влизането в еврозоната, а не дали тотално да се прекрати това? Предполагам точно заради това. Но няма да ги огрее де, не вярвам изобщо да има референдум. Това си е политически ПР.

Лошо е като се заиграва с инструмента “референдум” за трупане на точки, защото утре някой ще почне кампания за референдум “искате ли да избием богатите/масоните/циганите/евреите?”, разбира се такъв въпрос ще има подкрепа сред определени части на обществото, дори само мълчалива, а после репресията срещу инициатора ще се политизира (виждате ли?! Илюминатите ни спряха!) и ще настане голяма беля потенциално. 

После се чудиш защо ти давам "дежурните фейспалмове" и те имам за дървен философ.

Какво значи политически ПР? Разбира се, че всяко действие на дадена партия може да се тълкува така. Разбира се, че Костадинов привлича внимание върху себе си чрез подписката. Какъв е проблемът обаче, ако преобладаващата част от обществото има интерес от провеждането на такъв референдум? И защо всъщност не вярваш, че дори ще се проведе? Очевидно събирането на подписи върви с добри темпове, а време има достатъчно.

Утре някой щял да почне кампания за друг референдум. Ами да почне, да събере необходимия брой подписи и така. Ама няма да стане, ако въпросът е абсурден или пък не е на дневен ред. Слави, например, няма да събере подписите, почти съм убеден. 

• Upvote 2
  • LMFAO 1

^Колкото и да ми е неприятен Румен Петков, за едно нещо беше прав - като каза на Слави при първия референдум, че ако бяха питали дали да ги избием в парламента, сигурно щеше да има 90% "за". 

Референдумът е хубаво нещо до там, докъдето не се заиграва със страховете на хората и не се ползва за трупане на гласове на избори (както е в момента). Иначе идеята, че сульо и пульо разбира от икономика и политика и може да вземе правилното решение в една какфония от дебати, мнения и миймчета :unsure: е доста оптимистична.

11 minutes ago, Mystery said:

Какво значи политически ПР? Разбира се, че всяко действие на дадена партия може да се тълкува така. Разбира се, че Костадинов привлича внимание върху себе си чрез подписката. Какъв е проблемът обаче, ако преобладаващата част от обществото има интерес от провеждането на такъв референдум? И защо всъщност не вярваш, че дори ще се проведе? Очевидно събирането на подписи върви с добри темпове, а време има достатъчно.

Утре някой щял да почне кампания за друг референдум. Ами да почне, да събере необходимия брой подписи и така. Ама няма да стане, ако въпросът е абсурден или пък не е на дневен ред. Слави, например, няма да събере подписите, почти съм убеден. 

Политически ПР значи, че този (и подобни) въпрос не е за референдум, а е за тропане по масата в Брюксел (или ООН и т.н. в зависимост от темата места). И Костадинов добре го знае това. Аз за разлика от евролибералите и Реддит-джиите всъщност не го имам за глупак, напротив - доста умно говори (в неговия и българския контекст) и действа много точно и обмислено с провокативната реторика и публични действия. А вярвай ми, най ми се иска България да умее да тропа по масата и да не е вечният гъзолизец и безропотно изпълняващ дупедавец. Че тая слава ни се носи от СССР-ово време насам, а след 89-та е да не кажа и по-брутална. Ама това не става с изначално невъзможен референдум. 

Ципрас, един тотален гении на политиката за мен (а не обичам гърците), той показа как се прави за държава от балканската черга. Него не го правеха на идиот за Македония, за парите от ЕС, за Шенген, за мигрантите и т.н. Обратното - той ги правеше на идиоти. И не защото вдигаше врява и да пуска референдуми като “искате ли да източим Европата с кинти?”, “искате ли да потапяме мигрантските лодки?”, “искате ли да тегля майната на Ердоган?”, “искате ли да унижа Македония мъжката?”. Искам и в България да се появи един Ципрас. 

Или Орбан - да, душманинът на всички либерали. Ама Орбан не клекна на Файзер и на САЩ. Да - боцкаше си хората, което не харесвам, но поне им даде избор от буквално всички варианти. А ние? Покорна глава… пак го казвам. 

Edited by Loop
  • Upvote 3

@Mystery а ти на колко % оценяваш шанса този референдум да събере нужната избирателна активност и да бъде легитимен? Макар че не получих и аз смислен отговор защо ако Възраждане са толкова силни и мощни не ги събраха тия подписи за седмица - две, а седят по подлезите и са си оставили подписки по половината магазини? Възможно е и да се съберат подписите, но до тук са около 200к, а логично е с напредване на времето темпа на събиране да спада, а не да се увеличава.

За другото съм съгласен с теб - може и ние да инициираме референдум в прайм тайма да дават кеч по телевизията, нищо не ни пречи. Шансовете на Костадинов за мен са близко до нулата, главно защото не вярвам да се събере необходимата активност. Убеден съм, че над 50% от симпатизантите на Възраждане дори не знаят изискванията по закон, за да бъде валиден референдума - а именно да са дали вота си не по - малко от гласувалите на последните избори за НС. Тук вече @Loop като по запознат със закона може да се произнесе дали по закон референдума трябва да съвпада с изборите за парламент или местните тази година, защото за 2 април звучи абсурдно да се гласува, по скоро ще остане за местните на есен, когато най - вероятно ще имаме и поредните парламентарни. И въпреки това трябва да стане чудо, за да събере активността - на 2 април да не гласува почти никой, а тогава изборите за кмет да се окажат жизнено важни на хората. Но дори при това положение много хора ще откажат да гласуват на референдума - тези, които са против, за да не отчитат избирателна активност, а други просто защото ще им дойде в повече да гласуват за кмет, евентуално за НС + референдум. В противен случай, ако референдума не съвпада с никакви избори, ако събере милион активност ще е чудо. Ако случайно избута до 20% просто ще бъде позорно отхъврлен в НС и така.

12 minutes ago, Loop said:

Политически ПР значи, че този (и подобни) въпрос не е за референдум, а е за тропане по масата в Брюксел (или ООН и т.н. в зависимост от темата места). И Костадинов добре го знае това. Аз за разлика от евролибералите и Реддит-джиите всъщност не го имам за глупак, напротив - доста умно говори (в неговия и българския контекст) и действа много точно и обмислено с провокативната реторика и публични действия. А вярвай ми, най ми се иска България да умее да тропа по масата и да не е вечният гъзолизец и безропотно изпълняващ дупедавец. Че тая слава ни се носи от СССР-ово време насам, а след 89-та е да не кажа и по-брутална. Ама това не става с изначално невъзможен референдум. 

Ципрас, един тотален гении на политиката за мен (а не обичам гърците), той показа как се прави за държава от балканската черга. Него не го правеха на идиот за Македония, за парите от ЕС, за Шенген, за мигрантите и т.н. Обратното - той ги правеше на идиоти. И не защото вдигаше врява и да пуска референдуми като “искате ли да източим Европата с кинти?”, “искате ли да потапяме мигрантските лодки?”, “искате ли да тегля майната на Ердоган?”, “искате ли да унижа Македония мъжката?”. Искам и в България да се появи един Ципрас. 

Или Орбан - да, душманинът на всички либерали. Ама Орбан не клекна на Файзер и на САЩ. Да - боцкаше си хората, което не харесвам, но поне им даде избор от буквално всички варианти. А ние? Покорна глава… пак го казвам. 

Костадинов няма друг избор. Той знае, че не може да управлява в обозримо бъдеще, т.е. няма как да прокара идеите си през парадния вход, така да се каже. Това е разликата с Ципрас и Орбан. Единственият начин е чрез популизъм - понятие, което всъщност не носи само негативен смисъл, противно на широко разпространеното от партии и медии мнение.

За тропането по масата: как да стане, като сме тотални подлоги, както отбеляза. Ето затова е нужно да има една, че ако може и повече национално-консервативни партии в управлението на страната (за законодателната власт става дума, за изпълнителната не го виждам на този етап). Това ще доведе до една по-балансирана външна политика.

Мислех нещо и на gboy да напиша, но си дадох обещание вече да не споря с жълтопаветния умнокрасивитет.

@MJ23, тук въпросът беше, че според @Loop изобщо няма да се стигне до референдум. А че ще се стигне, ще се стигне. За активността съм 50:50, рано е да се каже. Колкото до това защо събирането на подписи отнема толкова време - ами какво очакваш от партия с 10% подкрепа? Даже бих казал, че се справят прилично.

• Upvote 2
  • Wank 1

По мое скромно мнение за този  референдум ще има не малка активност, защото това касае пряко джоба на хората. Аз не гласувам никога, но за референдума ще се престраша да стана за смях, когато не мога да се оправя  в секцията с процедурата по гласуване.

Обаче, въпреки това ме съмнява, че  ще събере  необходимата активност.

• Haha 1
30 minutes ago, Loop said:

Орбан е примерът за това, какво се случва, когато все си с рогИте напред и заради това съм доста против тия мнения с гъзолизците и преклонената глава.  Икономиката на Унгария даде на късо, инфлацията ги заля, а от ЕС все повече изглежда, че тепърва ще им правят проблеми. Има причина Орбан да присъстваше често в изказванията на определени хора преди, а вече да го игнорират. Просто се видя докъде стигна с тази си политика. 

• Facepalm 2

6 minutes ago, Himler said:

Обаче, въпреки това ме съмнява, че  ще събере  необходимата активност.

Мен не ме съмнява - няма да я събере, което го прави още по-безсмислен отколкото всъщност е. Някой горе го постна - ако пуснат референдум "да се закрие народното събрание", резултатът ще е около 90/10% ЗА, ама няма да има избирателна активност, което прави понятието референдум в България напълно безсмислено.

Въпреки това съм убеден, че ще има повече активност от парламентарните избори , от които хората си умориха да се занимават, така че аз поне одобрявам този референдум.

16 minutes ago, MJ23 said:

дали по закон референдума трябва да съвпада с изборите за парламент или местните тази година, защото за 2 април звучи абсурдно да се гласува, по скоро ще остане за местните на есен, когато най - вероятно ще имаме и поредните парламентарни

Няма как да стане за април, да. Освен това им трябват 400 хиляди подписа в 3-месечен срок за да задължат парламента (и после президента) да се насрочи. С 200 ако правилно помня не задължават. 

А защо мисля, че няма да го бъде - защото няма да го допуснат. Ще му се намери цаката ако се наложи. Фалшиви подписи, едно-друго. Но да видим, отворен съм да приема варианта и да греша. Но тук с това евро интересите са големи и няма кой да остави някакви спънки да стават. Ако в Брюксел са решили, че ще сме им полезни в еврозоната (по Бог знае каква причина) ще влезем. Ако не, ще ни разиграват още. Аз между другото помня, че като влязохме в съюза януари 2007-ма имаше един друг срок за еврото - 01.01.2009. По-дъртите набори тук съм сигурен, че ще си го спомнят. 

За нуждата от партии, дето да умеят да тропат по масата съм с две ръце ЗА. Даже, за да не маргинализираме ненационалистите и неконсервативните, ще добавя, че спокойно могат партии с всякакви възгледи да са “умеещи да тропат по масата”. Двете американски партии не са национал-консервативни, но умеят да тропат. Нищо не пречи дори да имаме либерална партия, която да го умее. Но нямаме. Защото при нас дори евролибералните партии, дето уж за въпросните “жълтопаветници” са много добри, и те не умеят. Нали видяхме всички фиаското с оръжията за Украйна? Търсят се какви ли не канали да мине под масата, защото ни е страх от народа, от Русия, от БСП или де да знам и аз от кого, и накрая какъв е ефектът? И Русия ни виждат като лоши и помагащи на Киев, и Украйна ни вижда като “руска подлога”, Кулеба ни се кара, че ръцете ни били в украинска кръв, и западните “партньори” ни виждат като троянски кон и ненадеждни. Демек от три стола, та накрая на земята. Та дори тези жълтопаветните не умеят да тропат по масата да си отстоят тяхното и да вземат решение и да го направят. 

3 minutes ago, gboy said:

Орбан е примерът за това, какво се случва, когато все си с рогИте напред и заради това съм доста против тия мнения с гъзолизците и преклонената глава.  Икономиката на Унгария даде на късо, инфлацията ги заля, а от ЕС все повече изглежда, че тепърва ще им правят проблеми. Има причина Орбан да присъстваше често в изказванията на определени хора преди, а вече да го игнорират. Просто се видя докъде стигна с тази си политика. 

Той си има кусури и трески за дялане, дето не са за тази тема, не съм му тотален защитник и фен на 100%. Но знам как се гледа на унгарски паспорт и как на български и знам на чии рога се обръща внимание и се чуват. Знам и коя е била “16-тата република” и коя е въстанала на русите. И Западът знае и помни. Не казвам и никога не съм казвал, че трябва да копираме Орбан 1:1 - не, не и не. Но американски визи за Унгария няма, а за нас има. Нищо, че те са “лоши и с рогата напред”, а ние сме добри, тихи и изпълнителни. Шенген същата работа. Заплатите и стандартът също. Пътищата също. Западното бизнес присъствие също. И всеки може да отиде в Будапеща и да види колко лоша е инфлацията и животът там. По-красивата и по-спокойна версия на София. Много американци ходят впрочем. А у нас нещо този туризъм от партньорите и инвеститорите не върви. Що ли… Темата не е за Унгария, та спирам. Но между другото и Румъния се справя с “тропането” по-добре от нас. Айде за да не е Орбан, че знам, че е мега-трън за про-либералните. Да гоним Гърция и Румъния като поведение. 

• Upvote 1
  • Thanks 1
32 minutes ago, Loop said:

Няма как да стане за април, да. Освен това им трябват 400 хиляди подписа в 3-месечен срок за да задължат парламента (и после президента) да се насрочи. С 200 ако правилно помня не задължават. 

А защо мисля, че няма да го бъде - защото няма да го допуснат. Ще му се намери цаката ако се наложи. Фалшиви подписи, едно-друго. Но да видим, отворен съм да приема варианта и да греша. Но тук с това евро интересите са големи и няма кой да остави някакви спънки да стават. Ако в Брюксел са решили, че ще сме им полезни в еврозоната (по Бог знае каква причина) ще влезем. Ако не, ще ни разиграват още. Аз между другото помня, че като влязохме в съюза януари 2007-ма имаше един друг срок за еврото - 01.01.2009. По-дъртите набори тук съм сигурен, че ще си го спомнят. 

2008 си ИБА мамата, нямаше как да се приема евро, че даже до 2012-3 ни държа тая криза. Иначе с 200 хиляди искането за референдум влиза в НС, където трябва да бъде одобрено с мнозинство. Поне такива спомени имам. 

@Loop не съм много съгласен чрез такива генерални обобщения да се определя настоящата политика на Унгария. Да, никой не отрича, че са напред, но това е нормално - те са Централна Европа, от години са в Шенген и влязоха в EU няколко години преди нас. 

Но от днешна гледна точка не виждам със сегашните кризи да са се справили по-добре. Инфлацията им изпревари нашата и даже на моменти изпреварваше тая на Латвия (дето чисто откъм география се оказаха на най-гадното място). И не по-малко неприятното - Европейския съюз им задържа декември месец фондовете, които в момента са жизнено важни след ковид за всяка страна (и за нас в това число). Макар да е малко вероятно, говори се дори за замразяване по някои от програмите и за напред. А проблемите общо взето са като при нас - корупция и всичко около нея. 

Изобщо няма да споменавам вътрешната обстановка със стачките на учителите и прочее. Тях приемам, че си ги има навсякъде. 

Та Орбан има причина да е такъв "трън", щото просто е човек, който говори много готино, изглежда корав, не се поддава на приказките за балъци, а-у, гледа си интереса и прочее, ама като дръпнеш чертата и се оказва, че бавно, но сигурно влачи нещата надолу. 

• Upvote 1
  • Facepalm 2

Тия евро-американоиндите подлоги обаче яко зачервяват някой като не е ПУТКА и не им играе по толерастката свирка? :)

35izpu1.jpg