Radox Posted February 4 Share Posted February 4 (edited) 9 minutes ago, Prince10 said: успяват да постигнат независимост от долара По-голяма помия от 20+ години в тоя форум не бях чел. Каква независимост, като цялата икономика на ЕС зависи напълно от курса на долара ве? А "Независимост от долара" ли е като СРАЩ каже "свалете гащите, направете ни една свирка и след това пратете толкова танка в Усрайна" и Германия, Франция и т.н. само да козируват като ПУТКИ и да изпълняват безпрекословно. Ебах тая независимост ве, цяла Европа се е превърнала в някакви гъзолизци и подлоги на краварската помия. Положението е трагично. Edited February 4 by Radox THE GRIM REAPER, prenti, raquishi and 1 other 1 2 1 Quote Link to comment
Mariyan01 Posted February 4 Share Posted February 4 25 minutes ago, batistaheel said: Подозирам кой се крие зад този акаунт, но ще си замълча. Напиши ми на лично кой мислиш, че е и аз ще ти издам моето предположение batistaheel 1 Quote Link to comment
Prince10 Posted February 4 Share Posted February 4 4 minutes ago, Radox said: По-голяма помия от 20+ години в тоя форум не бях чел. Каква независимост, като цялата икономика на ЕС зависи от курса на долара ве? "Независимост от долара" ли е като СРАЩ каже "свалете гащите, направете ни една свирка и след това пратете толкова танка в Усрайна" и Германия, Франция и т.н. само да козируват като ПУТКИ и да изпълняват безпрекословно. Ебах тая независимост ве. Доста добри икономически аргументи изкара, очевидно имаш познанията. Обаче най ме впечатли как прозорливо намираш връка между танковете и EUR/USD. Това го може само един велик финансист. Както и да е, ще обясня какво имам предвид, защото не може да се отрече, че еврото и долара имат своите зависимости една от друга, както и всяка една друга валута, по логиката, която ти използваш. Обаче нали разбираш, Радокс, че когато движещите икономически сили на Европа дължат едни доста големи сумички на САЩ, В ДОЛАРИ, а освен това търгуват с ДОЛАРИ, най-вероятно днес никой нямаше да пита нито за лев, нито за евро, а отдавна щеше да ти се плаща в ДОЛАРИ. Тогава щяхме да си говорим за съвсем различна от днешната ,,зависимост". Между другото Германия оказа доста голяма съпротива за въпросните танкове hacky, MJ23 and prenti 2 1 Quote Link to comment
Radox Posted February 4 Share Posted February 4 5 minutes ago, Prince10 said: Между другото Германия оказа доста голяма съпротива за въпросните танкове Добър сторилайн за пред медиите беше, признавам. А накрая що ги дадоха ве, мойски? pukkod 1 Quote Link to comment
raquishi Posted February 4 Share Posted February 4 Тъй като дискусията стана една гнусна помия, да обобщя - ЩЕ приемем еврото, ЩЕ ни харесва, НЯМА да се оплакваме, ЩЕ ядем бубите, ЩЕ даваме мило и драго за Украйна, ЩЕ пълним джобовете на сорос, ЩЕ дарим по едно сърце за Дейвид Рокфелер. prenti 1 Quote Link to comment
Dudley Posted February 4 Share Posted February 4 13 minutes ago, raquishi said: Тъй като дискусията стана една гнусна помия, да обобщя - ЩЕ приемем еврото, ЩЕ ни харесва, НЯМА да се оплакваме, ЩЕ ядем бубите, ЩЕ даваме мило и драго за Украйна, ЩЕ пълним джобовете на сорос, ЩЕ дарим по едно сърце за Дейвид Рокфелер. А ватенките ? И те са хора, не ги обругавай така Quote Link to comment
batistaheel Posted February 4 Share Posted February 4 Аз съм против еврото. В България не навсякъде заплатите са еднакви и повечето хора едва свързват двата края. Ще загубят много гурбетчиите, които пращат еврота на възрастните си родители. Сега 200 евро са 400 лева, като въведеш еврото 200 евро ще са 200 евро. pukkod 1 Quote Link to comment
raquishi Posted February 4 Share Posted February 4 12 minutes ago, batistaheel said: Аз съм против еврото. В България не навсякъде заплатите са еднакви и повечето хора едва свързват двата края. Ще загубят много гурбетчиите, които пращат еврота на възрастните си родители. Сега 200 евро са 400 лева, като въведеш еврото 200 евро ще са 200 евро. 1. 200 евро са 391 лв 2. Каква е разликата, че не разбирам? MJ23 1 Quote Link to comment
batistaheel Posted February 4 Share Posted February 4 (edited) 7 minutes ago, raquishi said: 1. 200 евро са 391 лв 2. Каква е разликата, че не разбирам? Повече пари? Освен ако няма разлика в цените на стоките. Колко струава в България един картон от 30 яйца? Тука от 3,50 евро стана 8 за една година. Да не казвам, че сякаш и на размери станаха по-малки. Edited February 4 by batistaheel MJ23 and prenti 1 1 Quote Link to comment
raquishi Posted February 4 Share Posted February 4 6 minutes ago, batistaheel said: Повече пари? Освен ако няма разлика в цените на стоките. Колко струава в България един картон от 30 яйца? Тука от 3,50 евро стана 8 за една година. Да не казвам, че сякаш и на размери станаха по-малки. Цените и валутата са различни неща. В момента варира, но е около 35-45 стотинки на яйце, зависи дали взимаш опаковка от 6/10/12/30. Чисто теоретично с приемането на еврото ако днес едно яйце е 0.50 ст, в евро ще е 0.26 евро, или 1 към 1. Както вече говорихме в темата, абсолютно са възможни спекулативни увеличения на цените, но това не е причинено от използването на валутата, а от печалбарство. Днес видях клип, в който човек гледа нещо в кауфланд "на промоция", а под червения етикет се вижда, че редовната цена на продукта е същата. Аз съм убеден че и с приема на еврото ще има такива опити. Да им изсъхнат ръчичките. Такива глупости, че ако днес хляба е 1 лв с еврото ВЕДНАГА ще скочи на 1 евро, а заплатите от 600 лв ще станат 300 евро, съм се наслушал вече. Ако 4 овце се равняват на 1 кон, и 2 магарета се равняват на 1 кон, то какво значение има дали имаш 4 овце или 2 магарета? MJ23, hacky and batistaheel 3 Quote Link to comment
batistaheel Posted February 4 Share Posted February 4 4 minutes ago, raquishi said: Цените и валутата са различни неща. В момента варира, но е около 35-45 стотинки на яйце, зависи дали взимаш опаковка от 6/10/12/30. Чисто теоретично с приемането на еврото ако днес едно яйце е 0.50 ст, в евро ще е 0.26 евро, или 1 към 1. Както вече говорихме в темата, абсолютно са възможни спекулативни увеличения на цените, но това не е причинено от използването на валутата, а от печалбарство. Днес видях клип, в който човек гледа нещо в кауфланд "на промоция", а под червения етикет се вижда, че редовната цена на продукта е същата. Аз съм убеден че и с приема на еврото ще има такива опити. Да им изсъхнат ръчичките. Такива глупости, че ако днес хляба е 1 лв с еврото ВЕДНАГА ще скочи на 1 евро, а заплатите от 600 лв ще станат 300 евро, съм се наслушал вече. Ако 4 овце се равняват на 1 кон, и 2 магарета се равняват на 1 кон, то какво значение има дали имаш 4 овце или 2 магарета? Предполагам си прав, брат. Нямам реален поглед над нещата, тъй като не живея в България. Благодаря, че ми разясни. Ако мнозинството иска да е евро, нека да бъде евро. Само да вметна, че в Белгия преди да въведат еврото животът е бил много по-евтин и хората си живеели добре. Даже нашенците преди да отпрашат за България са пазарували и пълнели багажниците до пръсване. Сега това май вече никой не го прави. Малко офтопик, ама защо имотите вече са толкова скъпи? Кое му е лошото всеки да си има къща. Тука дори кореняци белгийци живеят на квартира, а други плащат кредити цял живот за един малък колкото ташак апартамент. Himler and Hachiko 2 Quote Link to comment
raquishi Posted February 5 Share Posted February 5 11 minutes ago, batistaheel said: Само да вметна, че в Белгия преди да въведат еврото животът е бил много по-евтин и хората си живеели добре. Даже нашенците преди да отпрашат за България са пазарували и пълнели багажниците до пръсване. Сега това май вече никой не го прави. Е то навсякъде живота е поскъпнал главоломно в последните 30-40 години. В Щатите през 70те мъж е можел да издържа семейството сам и да купи къща без особени проблеми. Средната годишна заплата е била около 10 хил. долара, а една къща е струвала около 20-30 хил. Днес средната заплата в Щатите е 30-40 хил. долара, а късмет да намериш къща под 200-300 хил. долара, за Калифорния да не говорим. В Европа е що-годе същото. Заплатите просто не догонват увеличаването на цените на стоки, услуги и подслон, просто в Източна Европа например това е много по-осезаемо, от колкото в Западна или в САЩ/Канада. Възможно е и Еврото да е част от проблема конкретно в Еврозоната и ЕС, не съм срещал такова твърдение, ще разгледам. Аз бях известно време в Англия, и там беше същата работа, само тези, които са на по-добре плащащи позиции имаха собствен дом, всичко друго под наем. Иначе за високите цени на имотите причините са много, но може да се открие част от вината във Финансовата криза от 2008ма, която започна именно със имотния пазар. Друга причина особено в България, е че все повече хора се местят в големите градове, което оскъпява имотите там за сметка на тези по обезлюдяващите се села и малки градове. Виж например еквивалентен 3-стаен апартамент в Добрич и във Варна. Разликата е 2, че и 3х на места, в полза на апартаментите във Варна. Не е хубаво, защото заробва голяма част от хората, които нямат късмета да са от голям град, защото тяхното родно място замира, няма работа, няма и жилище в което да се премести в голям град, плаща наеми, гонят го, мести се и т.н. hacky and batistaheel 1 1 Quote Link to comment
Radox Posted February 5 Share Posted February 5 7 hours ago, raquishi said: Днес средната заплата в Щатите е 30-40 хил. долара, а късмет да намериш къща под 200-300 хил. долара Тез щати много евтини ве? За справка в София еднофамилна къща със средна големина под 400 хиляди евро забрави да намериш. Във Франкфурт пък почват от 1.2 милиона. къде е уловката? Quote Link to comment
raquishi Posted February 5 Share Posted February 5 48 minutes ago, Radox said: Тез щати много евтини ве? За справка в София еднофамилна къща със средна големина под 400 хиляди евро забрави да намериш. Във Франкфурт пък почват от 1.2 милиона. къде е уловката? Такива къщи са в най-нещастните райони на щатите като Arkansas и West Virginia, както и АЛАБАМА при кравеебите. И разбира се става въпрос за такива в покрайнините. По центровете предполагам че пак става въпрос за около милион долара. Ето статия от Май 2022 с най-евтините щати откъм имоти, с изчислена медиана на цените в Zillow за щата: https://learn.roofstock.com/blog/cheapest-states-to-buy-a-house Quote Link to comment
Radox Posted February 5 Share Posted February 5 30 minutes ago, raquishi said: Такива къщи са в най-нещастните райони на щатите като Arkansas и West Virginia, както и АЛАБАМА при кравеебите. И разбира се става въпрос за такива в покрайнините. По центровете предполагам че пак става въпрос за около милион долара. Ето статия от Май 2022 с най-евтините щати откъм имоти, с изчислена медиана на цените в Zillow за щата: https://learn.roofstock.com/blog/cheapest-states-to-buy-a-house Не позна. Уловката е, че в Европа се строят масивни къщи от тухли и бетон, а в САЩ масово се правят дървени колиби, които излизат много по-евтино да се построят. И после кат мине урагана Катрина и "250 къщи бяха пометени за един следобед". Chicky Ricky, prenti and raquishi 3 Quote Link to comment
raquishi Posted February 5 Share Posted February 5 (edited) 8 minutes ago, Radox said: Не позна. Уловката е, че в Европа се строят масивни къщи от тухли и бетон, а в САЩ масово се правят дървени колиби, които излизат много по-евтино да се построят. И после кат мине урагана Катрина и "250 къщи бяха пометени за един следобед". Е това го знам, но не ми беше на акъла докато отговарях. Иначе да, масово къщите са като сламената къщурка на първото от трите прасенца. Аз лично не бих живял в такъв коптор, по нашите села яслите за овцете са по-издръжливи. Даже е скъпо предвид качеството на постройката в много случаи. Представям си ако започнат да строят като хората какви ще са цените. ПС Застрахователния бизнес обаче върви яко Edited February 5 by raquishi Radox 1 Quote Link to comment
Prince10 Posted February 5 Share Posted February 5 Хубава е темата за имотния пазар и raquishi пак е казал някои правилни неща. Аз ще добавя нещо към въпроса на @batistaheel. Имотите са най-елементарния метод за инвестиция. Не ти трябва разбиране на материята, за да знаеш къде си влагаш парите, а освен това не се изисква и огромно четене, следене на пазарите. Именно затова и в днешно време голяма част от жилищата са купувани с тази цел. Това води до много празни апартаменти и теорията за имотен балон. batistaheel and raquishi 2 Quote Link to comment
Radox Posted February 5 Share Posted February 5 37 minutes ago, Prince10 said: Имотите са най-елементарния метод за инвестиция. Не ти трябва разбиране на материята, за да знаеш къде си влагаш парите, а освен това не се изисква и огромно четене, следене на пазарите. Именно затова и в днешно време голяма част от жилищата са купувани с тази цел. Това води до много празни апартаменти и теорията за имотен балон. Имотите са най-сложния метод за инвестиция. Трябва ти огромно разбиране на материята, за да не се преебеш брутално като си вложиш парите. Трябват ти и огромни ресурси спрямо останалите видове инвестиции. Докато акции или злато можеш да си купиш и за 100 долара, то за да инвестираш в имот ти трябват стотици хиляди, почти сигурно обвързване с дебел договор с банка за кредит, защото почти никой ги няма тези суми кеш под матрака. Плюс това "кеширането" на инвестицията е в пъти по-трудно от останалите видове - трябва да намериш купувач, да чакаш той да уреди документацията, да се разправяте с нотариуси и т.н. и т.н. А пък при самото закупуване на "елементарната инвестиция" трябва да съобразиш локация, след това да сметнеш възвръщаемост, да предвидиш дали и как ще търсиш наематели, да планираш евентуален освежителен/довършителен ремонт преди да го отдадеш, да внимаваш за нагли брокери, които дебнат да те преебат и още, и още.. prenti 1 Quote Link to comment
hacky Posted February 5 Author Share Posted February 5 (edited) Всяка инвестиция крие рискове и иска определени проучвания, определено имотните инвестиции не са най-лесните, но не бих ги определил и като най-трудните, даже бих казал, че ти трябват много по-малко познания от колкото в много други типове инвестиции. Въобще разправии с нотариуси, документация и т.н. не трябва да притесняват толкова някой, особенно ако е дългосрочна инвестиция, тук говоря за покупка на имот и евентуалното му продаване след няколко години. Занимаваш се по няколко часа, в продължение на няколко дни, докато си оправиш документацията и си готов. Естествено няма как да не се съглася с Радокс, че трябва да се мисли за локация, тип на апартамента, състояние на апартамента и сградата, когато се избира имота, но не мисля, че ти трябват дълбоки познания за това. Затова и най-често това е избора на ивестция когато някой е събрал пари, гледа сравнително развиващ се в град в НЕ умиращ комплекс и купува там. Дори и да е за под наем пак не е толкова сложно като познание, но там рисковете са други(докато при продажбите дали цените няма да паднат яко), при наемите освен, че може да паднат цените на наемите, то и не знаеш на какъв индианец ще попаднеш като наемател и колко време имота ти ще стои празен. По мое мнение една много по-сложна инвестиция е тази във акции, когато не говорим да купуваш защото Пешо купува или знаеш, че Тесла са много яки коли, а когато правиш някакъв поне базов анализ, за да избереш къде да вложиш парите си. Последните години друга инвестиция, която се наблюдава масово в България е във фотоволтаици, малките градове имат вече стотици малки централи, това може би е един прост начини на инвестиране, "по-лесен" от имотите и затова последно време доста хора, които съберат средства ги вкарват в малка централа. В опит да вляза в дискусията между Принц и Радокс обаче написах пост, който е по-скоро за темата за инвестициите. Нищо, бъдете здрави! Забравих да добавя, това с цената на къщите е много относително, тъкмо днес коментирахме с мой приятел това. Както в България може средната цена на една къща да е над половин милион, а в дадени райони да е 20 хиляди, то и в САЩ и в другите държави е така, локацията е по-скъпа от самата сграда много често. Edited February 5 by hacky MJ23 and Prince10 2 Quote Link to comment
Prince10 Posted February 5 Share Posted February 5 (edited) 1 hour ago, Radox said: Имотите са най-сложния метод за инвестиция. Трябва ти огромно разбиране на материята, за да не се преебеш брутално като си вложиш парите. Трябват ти и огромни ресурси спрямо останалите видове инвестиции. Докато акции или злато можеш да си купиш и за 100 долара, то за да инвестираш в имот ти трябват стотици хиляди, почти сигурно обвързване с дебел договор с банка за кредит, защото почти никой ги няма тези суми кеш под матрака. Плюс това "кеширането" на инвестицията е в пъти по-трудно от останалите видове - трябва да намериш купувач, да чакаш той да уреди документацията, да се разправяте с нотариуси и т.н. и т.н. А пък при самото закупуване на "елементарната инвестиция" трябва да съобразиш локация, след това да сметнеш възвръщаемост, да предвидиш дали и как ще търсиш наематели, да планираш евентуален освежителен/довършителен ремонт преди да го отдадеш, да внимаваш за нагли брокери, които дебнат да те преебат и още, и още.. Инвестицията е много по-ниско ликвидна, да, но ако това, че ще се занимаваш с нотариуси я прави трудна... Бай ти Пешо има от някъде си 200 бона. Къде ще ги вкара? В акции, злато, петрол или имот? Отговорът е ясен. Инвестицията не е единствено самото вкарване на пари, а основно и процеса след това. Локацията ли е толкова сложна за преценка, от какви материали е изработена сградата ли е трудно да разбереш? Имам чувството, че средностатисническият човек би се справил с тези работи. Обаче не съм сигурен, че всеки втори може да търгува с CFD, например Edited February 5 by Prince10 Quote Link to comment
gboy Posted February 5 Share Posted February 5 22 hours ago, Loop said: За мен по-лошото е, че 2/3 от гласувалите не казват защо са за или защо са против, а би ми било интересно да видя и двата лагера. Особено ако някой е учил и/или работи в сфера, свързана пряко с тези работи. Разбирам от икономика доколкото съм учил това-онова в журналистиката, но то е крайно малко. Повечето хора не са икономисти, камо ли на такова ниво, че да могат да разсъждават професионално по темата. Затова се ориентирам по специалистите, както се и предполага в такъв момент. Досега не чух нито един аргумент в тезата "против" ,който да звучи адекватно и да не беше оборен. Инфлацията в еврозоната не е проблем, щото като проценти не е повече отколкото е в България и няма да ни повлече. България не разполага с достатъчно лостове, че да приемаме лева за независим. Ние сме вързани към еврото (в случая към дойче марката, но то е същото) и нито можем да си печатаме пари, нито нищо, че да се лишаваме от някаква независимост (която е основен аргумент). Освен това ние не варираме спрямо еврото, че да сме в минус (или плюс) от цялата ситуация - два лева са си едно евро и това е. Инфлацията не се казва откъде ще дойде - остава някаква митична и на предпоставка с други държави, които не са били в същата ситуация. Плашеха ни със ситуацията в Хърватска - оня ден излязоха цифрите, всичко се оказа в рамките на нормално, не е повече от преди. За сметка на това ще имаме единна валута, няма да се налага минаване през чейндж бюра и прочее. В това отношения няма да се правят далавери като дойдат тука чужденци, щото в момента се сменят пари в палатки и прочее измами, за които не ми се влиза в подробности. Ще имаме по-сериозен контрол отвън, което за мен е изключително важно, защото вече се видя, че в България банки могат да се сриват, а нашата икономика не е такава, че да си го позволи регулярно. Има и още един аргумент и той е, че България най-накрая ще има глас чисто икономически, което ми се струва плюс. Досега не съм чул някой да го оспори, така че го приемам за факт. Европа така или иначе трябва да е с единна валута и не може всяка държава да си дърпа накъдето ще. С това съм съгласен също. И най-вече - това е done deal, който много отдавна е подписан. Дърпането по нещо, което сме обещали, единствено може да ни създаде проблеми и да очакваме по-нататъшни спънки по икономически въпроси, както по принцип се случва в институциите. А и защо да е друго, при положение, че се отмятаме от ангажимент, който сме поели вече. И нещо, което не е свързано с икономиката - България има изключителен проблем с имиджа. И в момента минаваме за "троянски кон" в Европа и сме лесна мишена за всеки националист, който решава да се упражнява на наш гръб. Виждате как Австрия и Холандия си избърсаха гъза с нас за вътрешни проблеми при гласуването за Шенген. Ако се отметнем и решим, че няма да приемаме Еврото, само ще засилим този си имидж. Освен това аргументите, които са "против" на този етап са с притеснителен патос, който обикновено се бута всеки път, когато логиката недостига. Да запазим българския лев, да бъдем свободни, да бъдем независими, никой не е питал народа (все едно не е имало избори ) и т.н. Любимото ми даване на примери със страни, които не са в нашето положение и прочее ... Всичко това изглежда като най-обикновено помпане на мускули за предстоящите избори. Или лаишки казано - "знаеме, че няма да мине и е тъпо, ама да вдигаме шум покрай нас, че да хванем още някой глас". Досега експерт да излезе и да каже "ще се случи това, това, това и то ще доведе до това, това, това" не е имало, а аз общо взето следя нещата. Mystery, raquishi, hacky and 2 others 1 1 1 2 Quote Link to comment
MJ23 Posted February 5 Share Posted February 5 1 hour ago, gboy said: Освен това аргументите, които са "против" на този етап са с притеснителен патос, който обикновено се бута всеки път, когато логиката недостига. Да запазим българския лев, да бъдем свободни, да бъдем независими, никой не е питал народа (все едно не е имало избори ) и т.н. Любимото ми даване на примери със страни, които не са в нашето положение и прочее ... Всичко това изглежда като най-обикновено помпане на мускули за предстоящите избори. Или лаишки казано - "знаеме, че няма да мине и е тъпо, ама да вдигаме шум покрай нас, че да хванем още някой глас". Досега експерт да излезе и да каже "ще се случи това, това, това и то ще доведе до това, това, това" не е имало, а аз общо взето следя нещата. Дай да си кажем нещата директно - електората на Възраждане. Дори Нинова и БСП не са такива популисти. Изборите нищо не променяли, бла, бла. Ами има една явно изразяваща анти ЕС и анти НАТО позиции партия - Възраждане. Дори при потресаващо ниска активност те не могат да надхвърлят 10%. А точно техните избиратели са по - мобилизирани и от тези на ДПС. Слава Богу такива са около максимум 5% от сънародниците ни. Дори БСП никога не е споменавала излизане от ЕС, НАТО и други подобни глупости. Сега ходят в Македония да ги бият, ако може да вържат някой друг клет националистически глас. Очаквам скоро да ходят в Брюксел пред ЕП да протестират с байраци с "погазен лъв". 5% от населението, не повече. Всички други дали ПП, ГЕРБ, ДБ, ДПС са про - европейски настроени партии. И основна част от електората на БСП и другите леви партии поне за мен - също. prenti, raquishi, Mystery and 4 others 2 2 1 1 1 Quote Link to comment
gboy Posted February 5 Share Posted February 5 @MJ23 - по принцип във всяка страна си има такива настроения, които наричат "крайни", "остри" и всякакви такива и те общо взето се характеризират с няколко неща, включително да са контра на всичко. Аз винаги съм се чудел на такива хора, как с годините не си дават сметка за някакви неща. Щото, то до един момент нещата са въпрос на гледна точка, ама после вече стават факти. Говориме за излизане от ЕС - еми, хора, Брекзит в момента друса Англия като зряла джанка. И там си говореха за "свобода", "независимост", контрола щяха да си връщат, щяха да "разчупват окови" и а-у ... еми в момента вижте какво показват проучванията и дали са доволни британците от това решение. Вижте им икономиката дали пое нагоре или надолу. Колкото и да търсят някои под вола теле, най-малкото си задайте въпроса що сменят вече не знам кое правителство от тогава - едва ли никой не иска да обира лаврите от добрият живот, който са постигнали след Брекзит и който тепърва ще живеят. Говорихме, че Путин никога няма да нападне Украйна, че "американците" си измислят, че само "луд човек може да си помисли такова нещо" ... еми нападнаха ги. Щяха за три дена да ги превземат, трябваше да сме тихи, да се правим, че няма нищо ... еми една година продължава тридневната "военна операция". Нямаше да има мобилизация ... Нямаше да помага Европа. Щяха червените да спечелят в САЩ и да се спре помощта ... Щеше Путин да хвърля бомба ... Ако гласуваме за оръжие Русия щеше да ни нападне. Щяхме да умрем от глад тая зима. Щеше да няма ни бензин, ни газ. Камо ли да поевтинеят. Щяха ваксините да ни убият до 2022 Щяха да ни задължат да си ги бием. Щяха да доведат до това да нямаме деца. Щеше ... щеше ... щяха -------- И се питам - добре де, ако 100 пъти ти кажа да заложиш на отбора Х и сто пъти не излезе резултатът, няма ли в един момент да се замислиш, че или не разбирам от футбол, или гледам да те прееба? Обаче явно има един процент хора, дето не си го задават тоя въпрос и просто летят от теза на теза. Първо беше ковид, после ваксините, после войната, сега е еврото и Македония ... утре ще е нещо друго. Явно, вари го, печи го, някои хора просто имат афинитет към подобни тези, мнения, както искаш го наречи. В България, в интерес на истината, даже не е и голям процента. Сега в момента е Копейкин, но този електорат не е негов, той е на заем така да се каже. Едно време бяха на Волен. Утре ще дойде някой нов "модерен", който ще пуска крайните мнения, ще обяснява нещата "право в очи" и ще звучи готино. Лошото е, че някой път нещата ескалират (както в UK) и стават белите. Иначе не са толкова страшни. Всеки път са до първата коалиция и Волен е типичен пример. MJ23, raquishi and prenti 2 1 Quote Link to comment
Loop Posted February 5 Share Posted February 5 2 hours ago, hacky said: Последните години друга инвестиция, която се наблюдава масово в България е във фотоволтаици, малките градове имат вече стотици малки централи, това може би е един прост начини на инвестиране, "по-лесен" от имотите и затова последно време доста хора, които съберат средства ги вкарват в малка централа. Това е вече разпределен пазар и е на принципа пито-платено. Да не говоря между кои точно имена е разпределен (известни са като се почне от футболни собственици до т.нар. български олигарси). Не може някой голтак като мен и вас да се набута вътре. Т.е ще се набута, ама в другия смисъл. Има такива дребни риби дето уж играят, ама колко да играят на този пазар. И колко бързо им посивяха косите от този пазар... Тук не говоря за някакви дребни самоинициативи за панелчета на покрива, там е друго. Но самият пазар, квотите, регулацията... там е ад. С другото, което си писал съм съгласен. 1 hour ago, gboy said: В това отношения няма да се правят далавери като дойдат тука чужденци, щото в момента се сменят пари в палатки и прочее измами, за които не ми се влиза в подробности. Е какви пък толкова далавери се правят с чужденци в България? И кой нормален човек (българин или чужденец ползва чейндж бюра през 2023? Ако ги ползва някой, си проси да бъде наебан. Жена ми е чужденка. Дори първите пъти като идваше в България и гледаше като обран еврейн горката пак не е попадала на "смяна на пари в палатки" и подобни работи. Та стана ми интересно какво визираш. 1 hour ago, gboy said: И нещо, което не е свързано с икономиката - България има изключителен проблем с имиджа. И в момента минаваме за "троянски кон" в Европа и сме лесна мишена за всеки националист, който решава да се упражнява на наш гръб. Виждате как Австрия и Холандия си избърсаха гъза с нас за вътрешни проблеми при гласуването за Шенген. Ако се отметнем и решим, че няма да приемаме Еврото, само ще засилим този си имидж. С други думи "покорна глава, сабя не я сече". Не ти ли звучи така, честно? Иначе другото в мнението ти ми харесва. prenti and Mystery 2 Quote BWC POPULARITY PROMOTION (2015) BWC POPULARITY PROMOTION (2022) Link to comment
Huskarl Posted February 5 Share Posted February 5 1 hour ago, gboy said: Досега експерт да излезе и да каже "ще се случи това, това, това и то ще доведе до това, това, това" не е имало, а аз общо взето следя нещата. Всъщност доцент Сарийски има доста подробно аргументирани изказвания по темата и до момента не съм чувал някой директно да отрича казаното от него. Реално най-голямата критика по неговото мнение, която съм чувал е, че е икономически консервативно, което според мен не го прави непременно лошо. Mystery, raquishi and prenti 1 1 1 Quote Link to comment
Recommended Posts