hacky Posted February 3 Share Posted February 3 Анкетата е анонимна. krriiissss and Loop 2 Quote Link to comment
prenti Posted February 3 Share Posted February 3 Забравил си задължителната за бевеце опция "Не ме ЕБЕ". yaripim, Metzgermeister, krriiissss and 2 others 4 1 Quote Link to comment
neshev Posted February 3 Share Posted February 3 17 minutes ago, hacky said: Анкетата е анонимна. prenti and krriiissss 1 1 Quote Link to comment
raquishi Posted February 3 Share Posted February 3 Хацки изпревари копейката с ФЕРЕДЕНДУМА! БЪЛГАРИ! СЕГА Е ВРЕМЕ ДА ПОКАЖЕМ НАШАТА ВОЛЯ! ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ! krriiissss 1 Quote Link to comment
Loop Posted February 3 Share Posted February 3 Най-важното е да кажа, че не разбирам абсолютно нищо от финанси и валути. Мисля, че и 99% от народа не разбира, така че референдумът не е правилно да го има. Та с този disclaimer, по-скоро съм ЗА, поради няколко прагматични причини: 1. Нямам вяра на никой нашенец да управлява валутата. То вярно борд, знам как стоят нещата там, но пак... 2. Една идея по-лесно пътуване напред-назад. 3. Мисля, че е възможно да доведе една идея по-голям чужд интерес към страната. Спекулата/надуване леко на цените вярвам, че ще има, да. Но то така и така в България "бизнесмените" имат навика да ебат народа, така че със/без евро - все тая. Обаче някой, който разбира, може ли да ми обясни защо в Косово официалната валута е евро, а ние и други като нас трябва да изпълняват някакви критерии, да текат процедури, а-у, драми...? Косово кога и как покри критериите? Черна гора е аналогична, и там еврото е официалната валута. Mystery, Chicky Ricky, Ponetron and 4 others 5 1 1 Quote BWC POPULARITY PROMOTION (2015) BWC POPULARITY PROMOTION (2022) Link to comment
raquishi Posted February 3 Share Posted February 3 Така, валутен борд означава, че нашата валута в случая - Лев, е вързана с определен курс към валутата Евро. 1.95583 лв = 1 евро. Това се поддържа чрез финансови резерви, за да няма промяна в курса. Чрез тази мярка валутата ни се движи фактически по движенията на самото евр. Долара стана близо 2 лв, защото еврото поевтиня спрямо долара. Отново казвам, че това е най-доброто политическо решение в последните 30 години, защото така имаме много по-стабилна валута за гръб, от колкото нашите бабаити да имат контрол върху ЦБ на България и да печатат на поразия(Да, ЕЦБ и ФЕД печатат на поразия, но няма как долара или еврото да станат като аржентинското песо или пък зимбабвийските долари, както може да стане със свободно плаващ и принтиран лев.) Относно пътуването, не е голяма разликата, но ще се избягват таксите от превалутиране, тъй като обмяната на евро и лев все пак не е безплатна. По същата причина, да, възможно е да има по-голям интерес към инвестиции, ако тук валутата е общоприетото Евро. Освен това искам да разясня, че Косово и Черна Гора използват еврото просто като валута, те не са част от Еврозоната. Не са покрили каквито и било изисквания, за да ползват еврото. Когато/ако ние приемем еврото, няма да е същото като тяхното ползване на еврото. Със същия успех могат да използват и лев или долар, че и юан и виетнамски донг като национална валута. Вероятно решението е свързано с по-лесна търговия с ЕС. THE GRIM REAPER, Brutalnia and krriiissss 2 1 Quote Link to comment
Ponetron Posted February 3 Share Posted February 3 Аз също нищо не разбирам и искам през тази година да има масово кампании какво ще се случи. Защото едва ли е толкова просто колкото го изкарват. Примерно ако хляба е 1лв, ще стане ли 0.51 цента както е по курс или удобно ще си го закръглят на 0.60. В Хърватия първите дни беше ужас. Търговците се изхитриха и цените стигнаха х3. Това обаче не е удачен пример за нас, защото там институциите се задействаха и в рамките на дни оправиха цените. Тук никой няма да се задейства и ще го ядем пак целия. Мен честно казано ми е все тая дали в джоба ми ще дрънкат стотинки или центове, но с оглед на мястото в което живеем, очаквам нова еякулация върху всички ни. krriiissss and Brutalnia 2 Quote Link to comment
ShwN Posted February 3 Share Posted February 3 Изненадан и повече разочарован съм да видя толкова хора, които са гласували с "не". Останал съм с впечатлението, че не са много копейките в тоя форум. krriiissss, MJ23, Brutalnia and 3 others 2 2 1 1 Quote Link to comment
Himler Posted February 3 Share Posted February 3 Имам параноя, че няма да се преборим със спекулата, така че съм по- скоро против. krriiissss, pukkod and Hachiko 3 Quote Link to comment
prenti Posted February 3 Share Posted February 3 7 minutes ago, Ponetron said: Тук никой няма да се задейства и ще го ядем пак целия. Е как, ще се задействат в първото тримесечие със сигурност. krriiissss 1 Quote Link to comment
Mystery Posted February 3 Share Posted February 3 5 minutes ago, ShwN said: Изненадан и повече разочарован съм да видя толкова хора, които са гласували с "не". Останал съм с впечатлението, че не са много копейките в тоя форум. В Швеция, Дания и Полша също е пълно с копейки, мама им русоробска! Himler, krriiissss, THE GRIM REAPER and 2 others 3 1 1 Quote Link to comment
raquishi Posted February 3 Share Posted February 3 За техните икономики е по-добре да са със собствена валута, затова не са приели еврото, както и Великобритания докато беше в ЕС. Не можеш да наслагваш ситуацията на една държава, с тези на други. Всеки си е във собствен филм, чуек. 13 minutes ago, Himler said: Имам параноя, че няма да се преборим със спекулата, така че съм по- скоро против. И мен това ме терзае, но се надявам да бъде преодоляно бързо. Хърватия обявиха инфлацията за месец Януари, 0.2%. Далеч от прогнозите на "икономиста" копейката, който обяви в национален ефир, че само за Януари инфлацията в Хърватия скочила с 25%, и сигурно щяла да се вдига още. Само ще вметна че 0.2% е само за месеца, НЕ Е на годишна база. Но все пак е първия месец, в който държавата използва еврото. Вярно е, че се вдигнаха цените, но това си беше чиста спекула. Използването на различна валута от 31 декември до 1 януари не оскъпява продуктите и услугите по никакъв начин. Единственото обяснение е "притесненията", свързани със смяната на валутата. THE GRIM REAPER, Brutalnia, Prince10 and 4 others 5 2 Quote Link to comment
itzo1994 Posted February 3 Share Posted February 3 1 hour ago, Loop said: Обаче някой, който разбира, може ли да ми обясни защо в Косово официалната валута е евро, а ние и други като нас трябва да изпълняват някакви критерии, да текат процедури, а-у, драми...? Косово кога и как покри критериите? Черна гора е аналогична, и там еврото е официалната валута. И двете страни са ползвали Deutsche Mark-ата (чувал съм, че буквално със самолети са им доставяли банкнотите в началото) до въвеждането на еврото. След това са си обърнали парите от DM към €, къде с помощ от чужди банки, къде гастарбайтерите са обръщали...и така. Не са покривали критерии, защото не им е било нужно. Но затова сега не могат и да печатат и разчитат на това, което имат в обращение. krriiissss 1 Quote Link to comment
Loop Posted February 3 Share Posted February 3 22 minutes ago, itzo1994 said: И двете страни са ползвали Deutsche Mark-ата (чувал съм, че буквално със самолети са им доставяли банкнотите в началото) до въвеждането на еврото. След това са си обърнали парите от DM към €, къде с помощ от чужди банки, къде гастарбайтерите са обръщали...и така. Не са покривали критерии, защото не им е било нужно. Но затова сега не могат и да печатат и разчитат на това, което имат в обращение. Ние ще можем ли? Доколкото знам (наистина признавам, че не е това моята тема) - не. Или ще играе картата "абе то реално не, ама иначе на теория ще ни слушат в ЕЦБ, ще ни се чува гласът, бла-бла, ще помагат"... но то и с лева не можем, както Ракиши каза. krriiissss 1 Quote BWC POPULARITY PROMOTION (2015) BWC POPULARITY PROMOTION (2022) Link to comment
itzo1994 Posted February 3 Share Posted February 3 17 minutes ago, Loop said: Ние ще можем ли? Доколкото знам (наистина признавам, че не е това моята тема) - не. Или ще играе картата "абе то реално не, ама иначе на теория ще ни слушат в ЕЦБ, ще ни се чува гласът, бла-бла, ще помагат"... но то и с лева не можем, както Ракиши каза. Да, ще разчитаме да ни чуват гласа, но то с много неща в Европа е така. Реално няма да има особена промяна спрямо сегашната ситуация с лева. Иначе, по темата - ЗА еврото съм. Принципно съм и ЗА референдуми, стига обществото да е достатъчно образовано и информирано (като в Швейцария, да речем). За съжаление обаче, масово българите не сме такива, и не заслужаваме това право. Референдумите в последните няколко години го показаха - ниска активност, никакво желание за образоване на избирателя, малоумни въпроси... А да не говорим, че сме задължени да се присъединим към еврото, и да го отхвърлим с референдум, все тая. THE GRIM REAPER, hacky and krriiissss 2 1 Quote Link to comment
raquishi Posted February 3 Share Posted February 3 Никоя страна в Еврозоната не може да печата пари сама, това се прави само и единствено от ЕЦБ. Референдум в България може да се прави ако някога останат голяма част интелигентни хора, които да могат да вземат самостоятелно решение, а не лелки и дядовци, които вярват само на СКАТ/БТВ/БСТВ и тем подобни. THE GRIM REAPER, Brutalnia, ShwN and 1 other 2 1 1 Quote Link to comment
Loop Posted February 3 Share Posted February 3 1 minute ago, raquishi said: Никоя страна в Еврозоната не може да печата пари сама, това се прави само и единствено от ЕЦБ. Както казах съм по-скоро ЗА минаването към евро и така гласувах в анкетата, но недей сега с тази теза... ако Франция или Германия поиска печатане ще стане, въпреки че по правило "ЕЦБ е независим орган, гласът ви се чува, ала-бала". Ако България или Литва поиска... няма какво да коментирам. Но да, и сега е същото. Като цяло май се преекспонира с темата за въвеждането на еврото и с мераците за референдум. Прави се по-голяма тема, отколкото реално е. krriiissss 1 Quote BWC POPULARITY PROMOTION (2015) BWC POPULARITY PROMOTION (2022) Link to comment
Prince10 Posted February 3 Share Posted February 3 Ракишката добре се включва в темата, обобщил е положението. Това за Дания, Швеция и Полша... въобще не се връзвайте на тези работи. Първите две имат стандарт, който им дава възможността да развиват парична политика. За Полша, пробвайте да си поръчате част за техническо устройство, абвтомобил, самолет или каквото и да е и вижте на каква цена ще дойде krriiissss 1 Quote Link to comment
Huskarl Posted February 3 Share Posted February 3 Не съм голям разбирач на тема икономика, но в последно време се опитвам да попрочитам това-онова и да съм отворен към различни гледни точки. Все още има много неща, които не разбирам. Лошото е, че в медиите масово експертните мнения са политически обременени. Няма как да приема твърдения на Иво Мирчев и Асен Василев за чиста монета. Същото се отнася и за Копейкин. Точно поради причината, че на експертите-политици е невъзможно да се вярва, мнението ми за пряката демокрация взе сериозно да се променя. Ако преди това я имах за някаква откровена глупост, сега по-скоро смятам, че българинът трябва сам да може да решава посоката на развитие на държавата. Пък ако вземем неинформирано решение, ние ще си сърбаме попарата така или иначе. Затова и преди време се подписах в на Слави подписката за референдум, а после отидох и гласувах Против и четирите точки. Отделно като знам по отношение на законотворчеството какво е допитването на политиците към експертите, представям си, че по отношение на икономиката и финансите ситуацията не е много по-различна. Пък и не смятам, че средностатистическият швейцарец има някакви кой знае колко по-задълбочени познания по политика (или по каквато и да е друга тема) от обикновения българин. Самият факт, че хората са твърде разединени по темата, може би говори, че все още не ни е дошло времето за това. В този ред на мисли не виждам проблем влизането в Еврозоната да се отложи с няколко години. Още повече, че при цялата тази геополитическа нестабилност, енергийна криза и инфлация, точно сега да предприемаме подобен ход ми се струва неподходящо. Така че идеята за референдум ми се струва приемлива. Не е някаква сериозна опасност за демокрацията, както някои хора казват, но не е и спасителен пояс, тъй като Еврозоната съвсем не изглежда като ада, който от кръга на Възраждане описват. THE GRIM REAPER, krriiissss and Ponetron 3 Quote Link to comment
Himler Posted February 3 Share Posted February 3 (edited) Добре, а тия, които разбират нека да кажат дали изобщо е практически възможно това да стане през 2024- та, или просто ни занимават за да ни отвлекат вниманието? Edited February 3 by Himler natopor4en and krriiissss 2 Quote Link to comment
raquishi Posted February 3 Share Posted February 3 1 hour ago, Loop said: Както казах съм по-скоро ЗА минаването към евро и така гласувах в анкетата, но недей сега с тази теза... ако Франция или Германия поиска печатане ще стане, въпреки че по правило "ЕЦБ е независим орган, гласът ви се чува, ала-бала". Не съм казал, че не е така, имах предвид че Германия примерно не може да си печата ойро самостоятелно. Не мисля, че сме готови за 2024, особено и както не е имало правителство като хората от 2021ва насам(имам предвид такова, което да не бъде свалено след 3-4 месеца). Ако приемем еврото в такива условия вероятно ще е пълен хаос и хората ще се настроят срещу него веднагически. Според мен не бива да бързаме, и най-вече да започнат разяснителни кампании, в които ясно да се обясни защо и как ще се премине към валутата Евро. Винаги ще има хора, които ще са скептични, но съм убеден, че ако се направи правилно партенките на копейката например няма да се взимат насериозно. Друг въпрос е че трябваше да сме го приели още преди Ковид и тия неща вече да са зад нас. Brutalnia and THE GRIM REAPER 1 1 Quote Link to comment
Enough* Posted February 4 Share Posted February 4 (edited) Представете си щом във форум с хора, чието хоби е да гледат кеч, резултатът е 58 процента ПРОТИВ, какъв ще бъде на един истински евентуален референдум. Edited February 4 by Enough* Loop, THE GRIM REAPER and The Best 2 1 Quote Link to comment
Loop Posted February 4 Share Posted February 4 За мен по-лошото е, че 2/3 от гласувалите не казват защо са за или защо са против, а би ми било интересно да видя и двата лагера. Особено ако някой е учил и/или работи в сфера, свързана пряко с тези работи. Quote BWC POPULARITY PROMOTION (2015) BWC POPULARITY PROMOTION (2022) Link to comment
raquishi Posted February 4 Share Posted February 4 Не смятам форума за реална извадка. А тези, които само реагират на постове, подканвам ги да изразят мнение. Quote Link to comment
MJ23 Posted February 4 Share Posted February 4 Ние отдавна сме на практика в Еврозоната - още откакто лева е прикрепен към Еврото с курс 1.95583. Всичко друго е за наивници и евтин политически ПР на една партия, която няма как да надскочи 10% каквото и както и да опита. И с времето ще става все по - жалка в опитите си, както станаха тази седмица с "потъпкания лъв". raquishi, Prince10 and ShwN 2 1 Quote Link to comment
Recommended Posts