Jump to content

СУМО - Кой, къде, какво, кога и как?


Jericho

Recommended Posts

Евала, страхотна тема с яко вложен труд. Аз научих доста. Честно казано съм го гледал сумото само понякога като го даваха по Евроспорт едно време, ама никога не бях се замислял за дивизии, рангове и такива неща. А и все се чудех какво има в тия пликове, та поне това разбрах. :D Дано тръгне темата, но и да няма интерес за писане, пак заслужаваш похвала за труда. 
 

Котоошу реално колко добър и over беше по твоя оценка? Щото съм мяркал български статии за него, но не знам дали не го надценяваха в тях, не знам колко са били обективни. И как би (ти) класирал сумото откъм популярност в Япония? Спрямо футбол, бейзбол и японския кеч примерно, някакви по-популярни спортове там.

 • Upvote 2
 • Like 1
Link to comment

Страхотна тема.

 

Ето ги и моите въпросчета. По едно време Евроспорт бяха почнали яко да лансират сумото,излъчиха 2 еднодневни турнири с бракети и елиминации от Париж, единия го спечели Акебоно и то на финал срещу другия Йокозуна  Таканохана , а за втория не съм сигурен но мисля че го спечели Mусашимару, който тогава беше одзеки и след това стана Йокозуна.

 

Та питането ми е как оценяваш следните сумисти

Таканохана ( и брат му Уаканохана дето май също стана Йокозуна)

хавайските тулупи Акебоно, Конишики , Мусашимару  - печелеха защото са огромни или някой от тях беше добър

 

Присъединявам се към въпроса на @Loop , за Котоошу , преди бях чел че е бил много екзотичен и атрактивен , първо с нетипичната си физика ( висок и слаб ) и второ използвал е някакви ретрo хвърляния и избутвания дето не са били правени от 80-те. После май му понаучиха репертоара а и той закъса с колената. Допълнение към въпроса на Лууп-чо , като одзеки бил ли е някога близо до стигане ранг Йокозуна или това са съчинение на нашите драскачи.

 

И за финал Аояма е ЕБЕЕЕМ ТИ ДЖОБЪРА БЕ ЧУЕК.  Чак се нервирам като му чета за резултатите. Това е Григор Димитров на сумото, винаги като поведе ама ВИНАГИ се осира. Е и сега беше направил 8 победи, аз некакъв " ЕБА МУ МАМАТА  КВО СТАНА ? " и курец пак се е осрал накрая.

 

 

Ааа сетих се още един любопитен въпрос. Коя е НАЙ-ТЛЪСТАТА СВИНЯ ЕВЪР  в историята ама в елитната дивизия. Има ли по-дебел от Конишики и по-огромен от Акебоно ?

 

Имаше един огромен сигурно 300 килограмов негер ама той не беше елитен. 

 

 • Upvote 2
 • Like 1

 

Link to comment
2 hours ago, HEIDENREICH said:

Ааа сетих се още един любопитен въпрос. Коя е НАЙ-ТЛЪСТАТА СВИНЯ ЕВЪР  в историята ама в елитната дивизия. Има ли по-дебел от Конишики и по-огромен от Акебоно ?

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ōrora_Satoshi

 

Ама не е бил в най-горната дивизия.

Edited by Radox

35izpu1.jpg

Link to comment
4 hours ago, Jericho said:

 

1. ЙОКОЗУНА - (ВЕЛИК ШАМПИОН) - Най-високия ранг, който можеш да придобиеш в сумото. Само 73 човека са го държали от 1600-ната година досега. Когато станеш Йокозуна, си Йокозуна до края на кариерата ти. Не могат да ти отнемат ранга никога, но ако почнеш много да се осираш, от федерацията могат да те накарат да се пенсионираш "доброволно", за да не срамиш излишно титлата. Няма ограничение на това колко Йокозуни може да има едновременно. Имало е моменти в които са били четирима, имало е моменти и без нито един. В момента е само един. Няма определено зададени изисквания как се става Йокозуна, но генерално трябва, или да спечелиш поне две поредни титли като Озеки, или да доминираш до ненормална степен (например 35 победи от 45 мача би трябвало да са достатъчни, но ако не спечелиш купа, могат да ти кажат да се плякаш). Има си и разни други изисквания, но генерално е много важно до каква степен федерацията вярва в тебе, че си едър мъж, който обича да бъде себе си и да изпълнява мечтите си.

 

 

Е при тия разяснения в описанието за Йокозуна се насрах, признавам си. 😂

35izpu1.jpg

Link to comment
5 hours ago, Loop said:

Котоошу реално колко добър и over беше по твоя оценка? Щото съм мяркал български статии за него, но не знам дали не го надценяваха в тях, не знам колко са били обективни.

 

4 hours ago, HEIDENREICH said:

Страхотна тема.

 

Допълнение към въпроса на Лууп-чо , като одзеки бил ли е някога близо до стигане ранг Йокозуна или това са съчинение на нашите драскачи.

 

Котоошу винаги е бил в топ 10, ако не и в топ 6 по популярност като име. Може да не е от най-големите страшилища, но абсолютно винаги си правеше осемте победи без много-много зор. Това го прави един от най-дълго задържалите се Озеки в историята, мисля че за осем години, нито един път не е застрашен да си загуби ранга реално. Това, че са го гласили за Йокозуна е пълна лъжа и помия. Просто, никога не е бил достатъчно доминантен, въпреки ранга си, а и по негово време има ебахти Йокозуните, чуек и просто би било несериозно. Ако приемем, че всички сумисти са на ниво от 1 до 100, Котоошу е хванал ниво 80 и никога не го е пуснал, но и никога не го е прескочил. Сега е доста уважаван треньор, откри собствен стейбъл преди няколко години. Треньорското му име е НАРУТО.

 

Ако беше кечист от атитюд ерата, щеше да е Кейн. Ако питаш на улицата рандом японец кой е Котоошу и кой е Хироши Танахаши в 90% от случаите, нашият ще е по-известен. Също така е и едър секссимвол по време на кариерата си.

 

Относно другите въпроси, за по-дебел от Конишики не знам. Генерално имам и супер малко знания за сумистите преди 2010-та примерно, освен ако не са били нереално големи имена, или не са били кечисти впоследствие.

 

Таканохана и Уаканохана са нещо като Михаел и Ралф Шумахер на времето си, ясно е, кой е по-тарикат от двамата, мисля, че може и спокойно да се каже, че Таканохана е и най-добрия сумист на 90-те въобще. Хавайците хич не са били лоши, те са по своему монголците на тяхното време. Може дори да се каже, че Мусашимару например зорлем не са искали да го пушват от чисто расистки подбуди. Акебоно е мега важна фигура, защото е животно и благодарение на него можем да се радваме, че в сумото чат-пат влизат някакви неяпонци. Той мачка толкова жестоко в началото на кариерата си, че от федерацията просто нямат избор, да не го направат Йокозуна.

 

Едит: Чисто като популярност, сумото избледнява през последните няколко години, защото Хакухо се отказа и няма звезди, отделно хардкор сумо феновете са по-стари хора и генерално е трудно на по-младите да се зарибят.

 

В общи линии, нещата вървят така Бейзбол = Футбол > Сумо > Кеч. Може сумото да не е най-популярното, но самите сумисти са по-големи имена от футболистите и бейзболистите, защото все пак е индивидуален спорта, а и защото самото отнасяне съм сумистите е малко по-друго в японската култура, поради тяхната "ларджър ден лайф" натура. В момента, обаче е доста сухо.

Edited by Jericho
Link to comment

Може да разкажеш тук, имаше един Йокозуна -голям идиот , май през 80-те дето направи сума ти гафове и ги побърка . Futagahuro/Koji Kitao дето май даже в WWF съм го гледал в няколко мача.

 

 

Link to comment
The Olimpic Hero

Много увлекателна тема и интересно разказана. Не мисля, че някога ще седна да гледам сумо, но ми е интересна самата култура, рангове, дивизии и това, че тези хора са точно, както се изрази, larger than life личности за Япония.

               

Link to comment
9 hours ago, HEIDENREICH said:

Може да разкажеш тук, имаше един Йокозуна -голям идиот , май през 80-те дето направи сума ти гафове и ги побърка . Futagahuro/Koji Kitao дето май даже в WWF съм го гледал в няколко мача.

 

 

Коджи Китао, или Футахагуро е най-срамното петно в историята на Йокозуните. Издигат го супер млад и супер рано, без дори да е станал шампион. Издържа година и половина и през това време не печели титлата, след което кариерата му приключва доста нелепо - скарва се жестоко с треньора си, след като младите сумисти от стейбъла се оплакват, че ги тормози и след това посяга и на жената на треньора, което в сумо културата е все едно да посегнеш на майка ти. Треньора директно му пуска документите за пенсия, без да се консултира с него и федерацията одобрява изключването му веднага. Така той става единствения Йокозуна, който никога не печели първа дивизия.

 

След това става кечист, има слухове, че се опитал да ходи и в НФЛ.

 

Малко след КечМания 7, където с Тенрю бият Демолишън, има мач с Ърткуейк в Япония, където е букнат да загуби, но той полудява, защото когато Джон Тента е бил сумист, най-големия му връх е бил трета дивизия и в неговите очи е недопустимо като Йокозуна да го накарат да падне от толкова нисш боклук. Китао отказва да селва каквото и да е и се опитва да извади очите на Тента, след което рита и съдията и го дисквалифицират. След мача взима микрофона и като най-огромната путка казва, че кеча е фалшив и че в истинския живот Тента не може да го бие никога. След това е уволнен.

 

След това започва да се занимава с ММА, на ПРАЙД 1 се бие с Нейтън Джонус в доста смрадлив циркаджийски бой и го побеждава. Участва и в The Quest с Ван Дам.

 

Почина от бъбречно заболяване, мисля преди 2-3 години.

 

1 hour ago, The Olimpic Hero said:

Много увлекателна тема и интересно разказана. Не мисля, че някога ще седна да гледам сумо, но ми е интересна самата култура, рангове, дивизии и това, че тези хора са точно, както се изрази, larger than life личности за Япония.

 

Дай му шанс март месец. Буквално отнема по 15 минути на ден и супер много зарибява.

Edited by Jericho
Link to comment
6 hours ago, Jericho said:

Дай му шанс март месец. Буквално отнема по 15 минути на ден и супер много зарибява.

Аз съм ЗА целия форум да се организираме да го следим и дискутираме тоя турнир, съответно дружно да се запалим и току-виж се появил раздел Сумо след година-две. Ако ни подсетиш като дойде време аз ще му дам шанс наистина. 
 

Иначе сериозно извън Япония къде според теб се практикува най-силно и има ли почва? Спомена турнир във Франция, макаронести награди, ама има ли реално силна европейска или друга неяпонска сцена? У нас помня имаше федерация, ама явно Котоошу не се е занимавал/занимава с нея.

Edited by Loop
Link to comment

Гледал съм боя на Земетръса Тента и Китао , просто не знаех че това с същия боклук. Вижте го в ютюб, пълен култаж е двамата просто се ритат в гъзовете, изцяло шуут бой беше, Тента легитимно побесня и щеше да го пребие. Винаги съм го харесвал Джон Тента, откак премаза Хоган при дебюта си, лека му пръст, страшен сладур беше. И с една добродушна физионимия.

Интересен факт за него е че през 94-та малко преди да се махне от ростера след Wrestlemania X , на едно шоу Superstars му направиха сумо мач с Yokozuna и той победи. Тогава се опулих от изненада. Вярно че Тента легитимно е тренирал сумо , а Родни Аноаи-никога , ама гимикът му беше шибания Йокозуна , и макар загубил титлата все още беше в мейнивентър , изобщо не очаквах да падне от мидкардър. 

Аз помня че доста псувах когато Като и Тенрю биха Демолишъна, понеже Акс и Смаш държаха титлата сума ти време, бяха WWF имитацията на Road Warriors , очаквах дрийм мач с Legion of Doom през 91-ва, вместо това от WWF ги джобиха и разкараха.

 

Как да е , да се върнем на Китао. The Quest въпреки лошите отзиви си е един култов филм с много добра хореография на бойните сцени. Сумистът който бе изигран от Китао бе много доминиращ и газеше всички, докато главния монстър хийл ( Абдул Киси брат на Мишел Киси- Тонг По) го уби със знаменит удар в диафрагмата. Епична сцена бе.

 

 

Имам още 2 въпроса:

 

От всички 70 Йокозуни досега или поне от тия през 20/21 век кой е най най-популярния, най -обичаният от хората най -голямата мейнстрийм звезда според теб, ясно че Хакухо е нечовек и недостижим като постижения, ама е монголец.Кой е Йокозуната-национален герой. Без да съм запознат ще заложа на Рикидозан ама и той не е чист японец , така че ти кажи.

 

Какво е отношението ти към аматьорското и женското сумо? Преди 15 години едно мое бивше гадже от НСА имаше приятелка сумистка -не известната Гергана дето я пишеха по вестниците, друга бе-пълничка но висока и  не неква мега свиня 160 кила. Помня че даже имахме някакви успехи на европейско ниво, бяхме намерили неколко 200 кг тулупи и газеха . Единият от тех стана известен като член на бандата Наглите дето отвличаха хора за откуп и им режеха пръсти. Тоя изрод бе известен с култовата си реплика " Тарифата ми е по 700 лв на ден за разкарването"  реално му дължиш пари дето идва да те бие, а 700 лв през 2006-2010 си бяха пари деба.Аслъ наглец. 

 

Идеята за форумното гледане е много добра, сумото много зарибява, а и ако се гледа изрязана версия без ритуалите преди мача много леко и бързо върви. Между другото много е подходящо и за турнир с бракети като в тениса ,  може да се опука за 1 ден, но японците си ги кефи 15 кръга да има, което си е и по-справедливо. Препоръчвам на @The Olimpic Hero, това са ебаси свините дето се бутат чуек, зрелище си е. 

 

Link to comment

Тука нали имахме федерация по сумо. Ако не се бъркам, най-добрият ни сумист, печели международни състезания, беше Петър Стоянов, който го изкраха глава или част от "Наглите".

 • Upvote 1
Link to comment
3 minutes ago, kabakov said:

Тука нали имахме федерация по сумо. Ако не се бъркам, най-добрият ни сумист, печели международни състезания, беше Петър Стоянов, който го изкраха глава или част от "Наглите".

Не бях сигурен кой от тях беше.. Тоя беше ебаси слона , то колко Акебоно. 

 

Link to comment

Аз ще му дам шанс март месец. Изглежда ми интересен спорт с много история.

 

 

Edited by Himler
 • Upvote 2
Link to comment
12 hours ago, Loop said:

Иначе сериозно извън Япония къде според теб се практикува най-силно и има ли почва?

 

Монголия. В последните, може би 20-тина години, те правят най-добрите сумисти в света и много млади момчета започват да тренират там, защото е изход от беднотията и билет за един по-хубав живот. Дори Хошорю, който не искаше да се занимава, беше убеден от чичо си да се пробва и заеба фигурата си на дискотечен ебач (буквално имаше плочки като на Джони Нитро тва момче), за да стане свиня и сумист. Е, в момента тая му саможертва дава плодове. Другите добри гайджински държави са тия дето са традиционно силни в борбата - Съветския Съюз и републиките. И ние, като се замислиш. Това дето го имаме тука като "федерация", обаче, няма нищо общо със спорта, просто Пешо Сумиста е направил тая схема, за да взима некакви пари от министерството. Не ми се коментира останалата част на неговото портфолио, но е факт, че той никога не се е бил в Япония.

 

Много ми е странно как в спорта няма американци много, защото като се замислиш, те имат доста едри свине, които обичат да се ръгат, но най-вероятно те са с мотивацията да отидат в НФЛ. Единствено Хавайци съм виждал в сумото от Америка.

 

Цялото нещо с Франция и дори излъчването по Евроспорт е само защото Жак Ширак е бил мега сумо смарк. Това е. За европейски сумисти на запад от Калининград не знам да има. Язък че футболист ни беше бащица 12 години, един стадион не построи като хората. Ако беше като Жак Ширак, Септември да са земали Лига Европа поне, ама айде.

 

10 hours ago, HEIDENREICH said:

От всички 70 Йокозуни досега или поне от тия през 20/21 век кой е най най-популярния, най -обичаният от хората най -голямата мейнстрийм звезда според теб, ясно че Хакухо е нечовек и недостижим като постижения, ама е монголец.Кой е Йокозуната-национален герой. Без да съм запознат ще заложа на Рикидозан ама и той не е чист японец , така че ти кажи.

 

Чионофуджи се казва човека.

 

gettyimages-511233998-612x612.jpg.454f301ea0926976a13481134bc83748.jpg

 

Той има уникалната физика дебело шкембе и ебати машината насекъде другаде. Има 31 титли и държи ранга буквално през целия период на 80-те години. За японците е по-голем отколкото Стоичков при нас и няма жена в Япония, която да не е искала да му седне на лицето. Почина преди 5-6 години от рак. За доста едро име, може да кажеме и Тайхо. Той е бил активен 70-те години, но е полу-украинец. Той има 32 титли, което е второто след Хакухо. В момента внуците му се шматкат по долните дивизии.

 

Рикидозан е сумист, но него кеча си го прави икона, хората не го свързват толкова със сумото. Отделно, че и корейците го припознават като свой.

 

1 hour ago, Radox said:

 

 

^

А тва има ли нещо общо с реално сумо, или беше прекалено различно и удължено?

 

Нищо общо, чуек, тия се едно гонат комари с ръце, това е ужасна помия, излязла от мозъка на Винс МакМеън и нищо повече.

 

Когато стане време за турнира, ще направя тема и ще гледам да я направа максимално потребителски достъпна, за да гледаме заедно и да пада купона.

 

А СЕГА, НОВИНА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ:

 

Такакейшо НЯМА да бъде издигнат до Йокозуна. Според Йокозунския Издигателен Съвет, съставен от членове на федерацията и медиите, въпреки че е взел купата, той не е повярвал в мечтите си, не е бил достатъчно БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН и затова му казват, че ако се справи добре през март, може и да си помислят.

 

ЕДИТ:

 

Ето едно кратко видео за кариерата на Чионофуджи. В него можете да се ориентирате, как спорта трябва да изглежда на високо ниво. Дублира се от Раджа Прадан и Рос Михара, които са двама от английските коментатори и са нещо като Майкъл Коул и Тони Шиавони на сумото.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XPovljiW6uk

Edited by Jericho
Link to comment

Като малък пубер гледах сумото по Евроспорт и много се кефих като им даваха ОГРОМНИТЕ ПАЧКИ с йените. :D 

Страхотно написана тема, браво бай Джери, със сигурност ще подхвана някои от линковете, които си дал.

Link to comment

Сумото яко ме кефи, но въобще не знам кво се случва, кога е важен мач и тн. Е и аз ще следя с вас турнира който идва и Джерико ще обяснява по-подробно. Иначе един въпрос да задам. Като са толкова дебели не е ли опасно да са активно спортуващи, не умира ли всеки втори сумист от инфаркт, имат ли почти всичките диабет и тн.

Link to comment
3 hours ago, Farest said:

Като са толкова дебели не е ли опасно да са активно спортуващи, не умира ли всеки втори сумист от инфаркт, имат ли почти всичките диабет и тн.

 

Проблемите в сумото не са толкова свързани с инфаркти, колкото с изхабяване на ставите. Иначе има доста сумисти диабетици, да.

Link to comment

А има ли някакво условие да си така тлъст? В смисъл, не може ли да си нЕкъв мускулест и да си се състезаваш в този спорт? Или без такъв тип физика не може да се постигат успехи?

Link to comment
2 minutes ago, VSB said:

А има ли някакво условие да си така тлъст? В смисъл, не може ли да си нЕкъв мускулест и да си се състезаваш в този спорт? Или без такъв тип физика не може да се постигат успехи?

 

Колко по-тежък си, толкова повече сила ще трябва на противника да те изтласка. И е много по-лесно да си 150 кг с подобна физика, отколкото да си нацепен като културист. 

 

 • Upvote 3
Link to comment

Вчера се състоя официалната церемония по пенсионирането на Хакухо. Когато един сумист се оттегли напълно, косата му трябва да бъде подстригана. Обикновено, който иска, може да си плати билет, за отреже един кичур по време на церемонията. Обикновено, за редовите сумисти цените варират от 50 до 500 долара, в зависимост от това колко са били тарикати, но тъй като Хакухо е МЕГАБОГА на сумото цените на това удоволствие са започвали от 10,000 долара, заплатени от бивши премиери, шефа на Тойота и прочее (ДОРИ СВИНЯТА СТИВЪН СЕГАЛ). Абе въобще каймака на японското общество.

 

Крис Гулд е присъствал на церемонията и е направил това видео за нея, в което обяснява интересни неща:

 

 

Edited by Jericho
 • Upvote 2
 • Thanks 1
Link to comment
 • 4 weeks later...

Живот и здраве, утре трябва да бъде обявена класацията за мартенския турнир. Когато това се случи, официално ще направя тема за него и купона ще почва.

 

За жалост, от японското БНТ доста зачервиха бузки и баннаха всички основни сумо канали в ютуб, точно когато се опитвам да го шилвам спорта тука. Но не унивайте, ще снабдявам линкове, било от ръмбъл, било от дейлимоушън, ще закрепиме нещата.

 • Upvote 1
 • Like 1
Link to comment
 • 2 weeks later...

Това е топ-спорт. Едно време ги следях като нашият беше сила и въртяха турнире по Евроспорта. Сега обаче с тея формати на гледане си е жива мъка. Тва е все едно да гледаш NJPW, че и по зле. Няма ли някакъв по-американски начин за гледане на спорта, където се набляга повече на ентъртейнмънт, коментират се бракети, шансове интриги и т.н. Едно време коментаторите по евроспорта го правиха много много интересно, сега с тея мрежи нещо не мога да усетя интригите и враждите на спорта.

Link to comment
 • 1 month later...

И моят опит със сумото минава през гледането на ЕвроСпорт едно време. Любимец ми беше Chiyotaikai, главно заради експлозивния му стил да раздава шамари (сигурно техниката си има специфично име?). Той повече от Ozeki май не е стигал, но по спомен, мисля че имаше победи над Hakuho и Asashoryu?

Edited by Kalata
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...