Jump to content

Парфюми - мега тема

Loop

Recommended Posts

Понеже в общата тема за всичко се нароиха 10-тина да кажем мнения за парфюми и част от тях бяха от типа "Посъветвайте ме...", отделно се оказа, че хора като Radox правят колекции и очевидно се интересуват от темата, получи се дори нещо като спор за Sauvage, за мен има потенциал за обща тема около парфюмите и сега след като зачервените ми бузки върнаха по-белия си цвят, реших да се "метна". Нека това е по-обща тема, в която да може да се търсят съвети какво да си купим, мнения кое колко гадно или хубаво е, новини за големи нови парфюмни пускания на пазара и дори обучителни мнения ако щете. Виждам го като тема, която няма как да е активна нон-стоп и всеки ден, но да е тема, която не е проблем да "бъмп"-неш когато поискаш да дискутираш нещо парфюмно.

За да дам тон и понеже "обучителната" част е ключова за да стане темата интересна, ще се опитам да обясня защо нотките в един парфюм са важни и какво означават те. Нотките се делят на върхови (top), средни (middle) и базови (base). Какво значат тези групи и защо изобщо има това деление? Защо Fragrantica ги дели в страницата за даден парфюм? Защо като си пръсна парфюм в парфюмерийния магазин мирише по един начин, а после след 1 час нещата са по-различни? Защо всъщност тази течност дето е парфюмът е една "салата", ама много сложна и скъпа салата, в която ако щете вярвайте, но е вложена много мисъл, която включва знания в химията и физиката. Направо бих казал, че един качествен парфюм си е инженерен продукт.

Върховите или отварящи нотки (top):

Това са нотките, които усещате веднага щом пръснете парфюма. Това е уводът, ако можем да се изразим така по-поетично. Това са нотките, които най-бързо се изпаряват. Трайността на върховите нотки обичайно е между 5 и 15 минути. Тук е психологията зад "как да накараме купувача да пробва парфюма и да му хареса веднага?", тук е и маркетингът "балъците пръсват в магазина 2-3 парфюма и без да чакат решават на място кой да купят - трябва да ги спечелим". Типични отварящи нотки са цитрусовите или разни зелени съставки.

Средни (middle):

Някои ги наричат и "сърце" на парфюма. Това са нотките, чиято задача е да правят аромата след 15-20-тата минута от пръсването и до към 1 час да кажем. Тук е центърът, това е ядрото на парфюма. Тук има истинско инженерство, защото това "сърце" трябва да вземе отварящите нотки, да ги позапази като емоция и усещане за обонянието ни, да ги разшири (иначе ще е голяма скука) и в крайна сметка да направи плавния преход към базата/базовите нотки. Тук много често има цветни или подправкови аромати, макар че това не е фиксирано правило. Средните нотки са и "мнозинство" ако приемем трите групи като някакви процентни съдържания в парфюма.

Базови или основни (base):

Това е дълготрайният аромат на парфюма. Базовите нотки обичайно започват да се усещат плавно и да завземат аромата след изтичане на първия час от пръскането. Това е финалното впечатление, което ще имате от парфюма. Те се появяват когато върховите нотки са се изпарили напълно и когато средните са свършили свързочната си работа. Сами по себе си много често базовите нотки не миришат приятно (често тук има дървета, кожа и други тежки аромати). Но като част от "салатата" и като финален елемент, ако парфюмът е качествен и е направен както трябва, именно те правят така, че да миришете приятно след 3 часа например. И тук има инженерен елемент - тези съставки обичайно се просмукват най-добре в човешката кожа. Това, плюс "тежестта" на този тип нотки, ги прави много стабилни и дълготрайни.

Всяка съставка/нотка на парфюм има коефициент на изпарение. Има скала за това, която върви от 0 до 100. По тази скала се определя кои са подходящи за върхови нотки (0-14), кои за средни (15-60) и кои за базови (61-100).

Ако сте умни купувачи, няма да си купите парфюм, който просто се пръснали набързо в магазина. И причината е иманно защото е редно да усетите какви са и как работят в синхрон не само върховите нотки, а също така и средните, и базовите. За да направите това неизбежно се налага да дадете на пробвания парфюм време от няколко часа. Затова и пробите се правят на картончета, които после си взимаш вкъщи. И ако ще купуваш, няколко часа по-късно поръчваш или отиваш пак в магазина и така.

Ако има интерес към темата и към по-дълбокото вникване в парфюмите (не просто "този е як", "този е тъп") в следващи мнения бих писал защо някои парфюми са добри/работят през лятото, а други през зимата. Или как най-правилно да си търсим кой парфюм би ни харесал, как да използваме интернет търсачки за парфюми. Интернет НЕ е безполезен, въпреки че носовете ни още не са вързани с него. Или бих писал защо парфюмите се класифицират по цветове (можете да го видите лесно ако отворите някой парфюм във Фрагрантика, а често и самите им шишета бият към определен цвят) - какво значи "червен" парфюм, какво значи "зелен", "лилав", "син" и т.н. Как можем да миксираме и да използваме 2 или дори 3 парфюма едновременно и да НЕ стане буламач, а точно обратното - да създадем нещо наистина добро и наистина уникално сред тълпата? Или пък може да навлезем и в света на женските парфюми и да пишем как да впечатлим някоя дама, дето сме завели в мола и се чудим как да прикоткаме в леглото си - какво да ѝ препоръчаме и как да изглеждаме запознати в парфюмерията - нещо, което със сигурност ще предизвика или "Уау! Този е страхотен!" реакция или "Този гей ли е?". Но в никакъв случай безразличие към вас!

Ако искате да започнем дискусия, може да отговорите на въпроса ако можете да изберете само един парфюм, който да определите като ваш signature, кой би бил той? Ако искате опишете и 3 или 5 - лошо няма, но ако правите така опишете защо, с какво се различава от другите, как ги подреждате спрямо повода, в който ги носите и т.н. Можете да опишете и колекцията си, ако имате такава, и да се оставите тук експертната редколегия да ви насере за лошия избор. Или да ви похвали, кой знае.

За да започна някакъв разговор, ще питам тези, които ползват парфюми ежедневно/често - кога и защо решихте? Аз осъзнах още като млад, че парфюма не е просто яка миризма, с която путитата да те харесват, а нещо запомнящо се, с което другите те свързват за доста дълго време напред. Не знам доколко сте наясно, но миризмите са много тясно свързани със спомените, така както помирисвате нещо от детството и ви навяват спомени, така е и с парфюмите. 

Аз от училище доста се кефех на парфюми, но по доста любителски начин. Тогава още си виках "ебаси обирджиите, как може да искат 100 лв. (примерно) за 50 мл течност?!". После както споменах в другата тема така ми се подредиха бизнес идеите, че за малко работих с хора, които са сред основните дистрибутори на световни марки парфюми в България, даже аз самият се навих да пробвам бизнес в такава посока и почнах повече да се открехвам и да си отговарям на въпросите как се прави, защо струва толкова, защо има една шепа (10-15 човека) "парфюмеритси и защо взимат такива пари, в крайна сметка не е ли просто "сипваш там това-онова и каквото излезе..."... и всъщност си се запалих. Отделно намирам за странно да има хора, които не желаят да миришат хубаво. Това е част от хигиената за мен. Дори не става дума за суета или нещо такова.

• Upvote 2
  • 2 weeks later...

Наскоро си взех Missoni pour Homme, много приятен мъжки аромат. Препоръчвам го, не е скъп, става за тези, на които не им се дават много пари за парфюм.

Ето информация за това на какво мирише: https://www.fragrantica.com/perfume/Missoni/Missoni-Parfum-Pour-Homme-45285.html

• 11 months later...

Bump.

Приятеле, някой използвал ли е и има ли мнение и оценка за два нови аромата, които бяха релийзнати на пазара през 2023г.

Първият е 

Gentleman Society (Eau de Parfum) на Givenchy

195318_img-8140-givenchy-gentleman-givenchy-society_720.thumb.jpg.dfac06ed07571992bb94eed60e83745d.jpg

Вторият е 

Myslf на Yves Saint Laurent

221345_img-4606-yves-saint-laurent-myslf_720.thumb.jpg.107930b8b502e516459e5fb04368f5ef.jpg

От YSL никога не съм бил разочарован. Винаги съм попадал на прекрасни аромати. За което са ми и били правени многократно комплименти от страна на дамите. Но за Givenchy нищо не мога да кажа. До сега не съм използвал парфюм на тази марка. Пробвал съм мостри и на двата аромата. Ами и двата ухаят прекрасно. Givenchy като, че ли бе една идея по-тежък. Което е супер за студените месеци през есента и зимата. MYSLF също ухае прекрасно, но от друга страна вече имам все още наличен парфюм на YSL и не съм сигурен дали искам два на една и съща марка. Макар и никога да не са ме предавали и разочаровали. 

Та някой от вас случайно да е използвал някой от двата ? Ако да, може ли да сподели оценка, мнение и т.н.

• Upvote 2

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

• 11 months later...

В последните месеци нещо съм се закрастил да си купувам парфюми и дори в рамките на по-малко от половин година си събрах супер мини-мини колекция от 9 аромата. Предложете нещо интересно за предстоящия пролетно-летен сезон, което сте притежавали и което ви кефи. Ревютата ги знам наизуст, десетки часове съм пропилял в гледането на всякакви канали. 

19 minutes ago, Price said:

В последните месеци нещо съм се закрастил да си купувам парфюми и дори в рамките на по-малко от половин година си събрах супер мини-мини колекция от 9 аромата. Предложете нещо интересно за предстоящия пролетно-летен сезон, което сте притежавали и което ви кефи. Ревютата ги знам наизуст, десетки часове съм пропилял в гледането на всякакви канали. 

Dior Sauvage е най-универсалния. Иначе може евтината класика, Davidoff Cool Water, AF First Instinct или Azzaro Chrome.

• Thanks 2

35izpu1.jpg

26 minutes ago, Radox said:

Dior Sauvage е най-универсалния. Иначе може евтината класика, Davidoff Cool Water, AF First Instinct или Azzaro Chrome.

Sauvage да не чувам, всеки втори алфа мъжкар е с него. Cool Water го имам и съм фен, но трайността му е покъртителна, поне при мен.

26 minutes ago, baikiro said:

Ей жинички, поне ибете ли като се цвъкате с тия педерастии?

Идвай в мафията, да видиш кой кого ибе :unsure:

6 minutes ago, Price said:

Sauvage да не чувам, всеки втори алфа мъжкар е с него. Cool Water го имам и съм фен, но трайността му е покъртителна, поне при мен.

Може да пробваш и Prada Homme, Paco Rabanne Invictus и може би най-добрия, който забравих да ти кажа - Chanel Allure Homme Sport Eau Exreme.

• Upvote 2

35izpu1.jpg

Полезен въпрос, и аз скоро трябва да взимаю нов парфюм, ще отида утре да видя този на Chanel дали ми допада и ако е ок ще го взема.

Rise of Thunder

Invictus-a е може би един от най - любимите ми парфюми евър. Не е тежък или натрапчив и има съвсем лек цитрусов оттенък в себе си. 

16 hours ago, Berbo said:

Чисти дрехи и баня е най-добрия парфюм.

Пич, ти си някакъв шибан гений. Никога нямаше да се досетим за това нещо. Благодаря, че ни отвори очите. 

Подариха ми новия Million gold Paco Rabanne и смело казвам, че ми е любим вече.

natopor4en
On 1/12/2025 at 3:22 PM, Price said:

Колега, почти съм сигурен, че имаше някъде пусната отделна тема за парфюми. Някъде тук в раздел трябва да е.

Но на бърже бих ти препоръчал Givenchy. Имат добра серия Gentleman.

Или Yves Saint Laurent. Да не кажа че последните две години съм заложил само на техни аромати. Y парфюмът е много добро попадение. MYSLF също. Аз сега съм с него. Но или си внушавам, или вече не ми прави впечатление, но аромата му сякаш не е толкова траен. 

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

@PriceАко не искаш да си с Sauvage, пак трябва да е Dior брат ми. Dior homme intense и всички путлета и депутатки са твои! 

7 hours ago, natopor4en said:

Ето я темата за парфюмите. 

Хммм странно. Имах спомен, че се е водила по-голяма дискусия в нея. Явно съм грешал.

Явно ентусиастите на тази тема не са чак толкова много, даже е архивирана. 

MYSLF ми беше втръснал на онази работа миналата година. Всеки клип в Youtube ми започваше с пет секунди реклама на въпросния аромат. Затова дори не съм обмислял покупка. Но онзи ден минах през Дъглас, да си открадна 5-6 картончета с желани аромати, та пръснах и него, след като вече не го свързвам с такава досада и не му гледам рекламата по 16 пъти дневно :D Не ми остави някакво трайно впечатление и не го усетих като нещо wow. 

Jack Bauer

Винаги може да прибегнеш до мръсната класика - Armani Code

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Айде, да не съм и аз капо:

https://fragrances.bg/philipp-plein-no-limit-edp-50ml-for-men

Колежките от работа ми го подариха за рождения ден (да, имам интересната съдба да работя със седем жени на етажа). Бях леко скептичен, имайки предвид какви хора се кефят на бранда и каква позьорщина е като цяло. Но ароматчето излезе много приятно, поне за моя вкус. Супер зимна парфюмна вода, като аз долавям ноктите най-вече на кожата и smoky аромата. И трайността е трепач. 

Бонус препоръка - Венера козметикс може да нямат най-големия асортимент, но ако има това, което търсите, то почти сигурно цената му при тях ще е най-добрата. 

Edited by Price
kurdengal

Продуктите на Евтерпа от ниския клас. Има ги и в Български пощи.

Тази тема остава за обсъждане на конкретни марки парфюми. В другата прехвърляйте спора. :beer:

Edited by neshev
  • 2 weeks later...

След многото упреци и съвети, аз спрях да се вълнувам особено от парфюмни истории, но все пак видях сторито на Дзами в инстаграм отпреди малко. 

Маниачето явно също е доста запален и пуска промокодче на шараните, да се лъжат да купуват арабски аромати. Ако някой е почитател на дубайсикте изпълнения, dzamii1 е вашия човек.