Jump to content

BWC Times (Новини)

Prince10

Recommended Posts

Драги съфорумници, това е темата, в която имам намерение да отсяваме най-интересните и дискусионни новини за деня. Ще отразяваме всякакви теми - политика, общественост, история, космос, икономика, земеделие и т.н. , като всеки един член на BWC ще има възможността яростно да защити позицията си по всеки един въпрос. 

Всеки е свободен да поства каквато новина пожелае. Дали ще цитирате източника или не, дали новината ще бъде жълта, това няма как да го наложа като правило, въпреки че ми се иска тези неща да бъдат вмъквани. Чисто и просто за достоверност и дискусия. 

Заглавието е копирано, за да привлече внимание, но пък силно се надявам нашата медия да бъде доста по-обективна. 

• Upvote 3
The Olimpic Hero

Тази тема не се ли припокрива с тази:

Просто питам, помисли си и ти. Не мога да преценя на 100% в момента. Но кажи за теб дали има разлика между двете теми.

1 minute ago, The Olimpic Hero said:

Просто питам, помисли си и ти. Не мога да преценя на 100% в момента. Но кажи за теб дали има разлика между двете теми.

Да, разбира се. В тази тема ще отразяваме само новини, покрай, които могат да бъдат заформени дебати, като с още един ценен путрибитил ще опитаме да зададем тона на идеята. Тоест, тук целта не е да коментираме например кой какъв парфюм има, а да обсъдим дадено събитие.

Очаквах такъв въпрос по-скоро за темата за политиката, но и от там е доста различно, защото тук давам по-широк обхват на темите.

• Upvote 2
5 minutes ago, The Olimpic Hero said:

различно е, там обсъждаме и дискутираме парфюми и луканки

Mariyan01
32 minutes ago, hacky said:

различно е, там обсъждаме и дискутираме парфюми и луканки

И рязани чурки*

46 minutes ago, Prince10 said:

Драги съфорумници, това е темата

Темата е тъпа, изчерпа се отдавна, даже повече от Мафия. Заключвам я. :mellow:

35izpu1.jpg

Аз лично намирам тази тема за супер интересна и полезна и не смятам, че се покрива с тази за луканките, където не бих коментирал каквито и да било събития. Хаки беше пробвал такава тема преди, не се получи, но определено заслужава втори шанс и аз бих писал и чел редовно. Доста повече от почти всяка друга форумна тема.

ЕДИТ: Е, явно беше насрана темата излишно предварително. Не съм съгласен, ама ок, както искате. Но го намирам за малоумно и апелирам да размислите.

ЕДИТ2: Събирам хора за "ТАЕН ЧАТ" (!!!!! ОМГ), където мирно да си дискутираме световни събития. Пишете ми ЛС ако ви е интересно да участвате. Няма да се обсъждат хора и събития от форума.

ЕДИТ3: След отключването от Нешев, за което му благодаря, идеята за чата се паузира засега, но все пак ако искате да ви "имам предвид" за някога ако стигнем до групов чат, можете да ме уведомите на ЛС. Дълбоко подчертавам, че ако стигаме до чат-аджийска дискусия наистина ще е с предмет тотално НЕфорумни неща и че ВСЕКИ ще е добре дошъл и приет, дори и ако принципно във форума не дружим и т.н. Но засега нека да пробваме с тази тема.

Edited by Loop

Прекалено рано е за "филм на годината", номинации се приемат след 23.01. 

Мятайте се. 

54 minutes ago, Loop said:

ЕДИТ3: След отключването от Нешев, за което му благодаря, идеята за чата се паузира засега, но все пак ако искате да ви "имам предвид" за някога ако стигнем до групов чат, можете да ме уведомите на ЛС. Дълбоко подчертавам, че ако стигаме до чат-аджийска дискусия наистина ще е с предмет тотално НЕфорумни неща и че ВСЕКИ ще е добре дошъл и приет, дори и ако принципно във форума не дружим и т.н. Но засега нека да пробваме с тази тема.

Аз поканен ли съм? Или просто ми кажете от кой профил да вляза. :lol:

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-64240226.amp

Който следи ситуацията в Иран знае за предстоящите екзекуции и за миналите такива. Според Запада това са обикновени граждани участващи в протестите, според правителството са национални предатели тръгнали против вярата. 

Тук обаче говорим за английски гражданин от ирански произход. Англия излезе с официално изявление, че иранците трябва да върнат момчето невредимо. При убийството на този младеж най-вероятно ще станем свидетели на голям международен скандал.

• Upvote 2
natopor4en

Напълно подкрепям мнението на Радко, че темата е изчерпана.

За всичко, което може да се говори тук, вече има генерирани теми. 

Пишеш за Иран - ами имаш си тема за политика.

Според мен тази тема е ненужна. 

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

12 hours ago, neshev said:

Аз поканен ли съм? Или просто ми кажете от кой профил да вляза. :lol:

Поканен си 100% и без ирония. И наистина благодаря, че единствен явно видя смисъл в тази тема или поне ѝ даде шанс. За разлика от явно мнозинството, което честно казано ме изненада със "скачането" си.

Radox, определено нещо не сме на еднакви виждания тук. Не мога да преценя дали тролиш, мразиш и т.н. Принц-а, дали нещо просто не си бил на кеф и си дал едно бързо заключване, а сега от гордост не искаш да премислиш и да пишеш по темата, но не мога да повярвам, че си такъв фанатик за чистотатата на форума след като си демонстрирал обратното, пускайки теми като Сет ПУТКАТА Ролинс ?!Кой потрибитил е налапал чепа най-дълбоко и Олигофрена Марадона. Не че имам против тях, особено тази с чепа ми беше истински забавна. Но... Да пазехме дисково пространство за форума разбирам, та да се следи зорко и да се режат инициативи като тази на Принца, ама доколкото знам няма такова нещо... същото ми се стори и с бързото ти отрязване на предложението ми дискусията за парфюмите да се отдели от онази тема за "всичко". Приех го и въпросът е приключен, но ми е странно.

Нея по принцип не искам да я насирам, защото Фарест ми е другарче, но ако ще го караме на укропняване, следващите стъпки са да направим "Кеч - обща тема", и заедно с тази за "всякакви въпроси" друго общо взето не ни трябва. Направо Кеч-обща тема и Общество-обща тема и готова работата, няма непокрито. А и по-връзващо се с "Българско Кеч Общество" няма накъде.

Общата мега тема за политика също не искам да я насирам, от любимите ми е. Обаче не, не е ок на едно място в 200 и кусур страници да се дискутират Иран, Кирчо и Корнелия и последиците от някое голямо земетресение например. Най-малкото защото някой, който иска да чете за Кирчо и Корнелия едва ли има каквито и да е желания да му се пълни темата с Иран. Така както и интересуващите се от осоляването на месото едва ли искат да четат "шум" за парфюми. Нормално, за тях е спам и офф-топик. Прави са за тях. Да не говоря за възможностите на търсене обратно във времето като всичко е наблъскано там. Да не говоря, че "Кирчо и Корнелия" и "Революцията в Иран" общо събират далеч повече мнения от доста други теми - и за кеч, и за не-кеч. Т.е интерес явно има.

Странно е например и че никой никога не е имал против откровени спам-теми като "Какво слушате в момента" (нищо лошо - аз от там съм намирал доста добра музика за моя вкус между другото) или "ПРОСТОТИИ", или "Какво мразите днес", но новинарска тема предизвика едва ли не бунт. Или айде не бунт, но тролеж и скептицизъм преди дори да е тръгнала.

При опита на Hacky да направи новинарска тема го гледам, че е писал за първата снимка на черна дупка. Това за къде е? Политика? Луканки и парфюми? Сет ПУТКАТА Ролинс? Честно казано е за никъде. И щом ще я караме с укропняването, това значи, че болшинството не желае да чуе за тази новина и за коментара на Hacky за програмистите - жената с лаврите и пичовете дето реално са писали кода. Аз съм малцинство, но ми е било интересно. С отстрелването на новинарската инициатива само мога да гадая колко още такива мнения никога няма да бъдат написани и видяни, защото няма подходяща тема, а определените от вас за подходящи не са такива.

Живи и здрави, мнозинството решава. Поне изказващото се/гласуващото. И няма принципно 100% верни или грешни решения, и моите виждания са си един чист субективизъм, но има едно най-малкото "трай си ако не си сигурен дали има смисъл/ако не ти е интересно". Аз например точно на този принцип карам относно темите да кажем за супергерои, дартс, български YouTuber-и или комикси. Не ги разбирам, не са точно по моя вкус - трая си. Не ходя да се подигравам на интересуващите се от тях какви са злетаци или колко са ненужни или как може просто да си ги пишат в общата тема за всичко. Не знам Принца ще има ли желание въпреки този контриран старт да опита да развие темата. Надявам се, че да. Но ще го разбера ако почувства, че "крилцата са му резнати" несправедливо и че не е даден шанс след като за няма и 2-3 часа от пускането на темата стана този мини-филм.

Edited by Loop
  • Upvote 4

Просто Принца направи кардиналната грешка да нарече "Мафия" изчерпана, тъй ще Радокс ще го дъвче няколко седмици/месеца/години на тази тема. :D

В BWC важи правилото "по-добре да искаш прошка, отколкото позволение". Тъй че смело напред, ако имате идеи за теми. И тук трябваше така, директно с рогата напред. При най-малкото колебание, троловете са на първа линия. 

Дали темата е изчерпана, смислена и прочие, ще се разбере с времето. В темата за политика, допреди 4-5 години се пишеше инцидентно. Хората пораснаха и станаха по-ангажирани със злободневието, и сега е най-дискутираната тема. По едно време имаше цял раздел за Наука и технологии, но не успя да се развие. Винаги по-леките теми ще доминират форума и дори в сериозните ще преобладават "леки" постове.

Давайте смело. Негативизмът ще отмине, ще трия постовете, които нямат нищо общо с темата, и отявлените провокации, и би трябвало нещата да потръгнат в нормални темпове. :beer:

• Upvote 3

@neshev като направим чата ще организираме специално посрещане за теб.

Аз филм не виждам, нито съм демотивиран да развия темата. Въпросът е как ще я погледнат другите потребители след тези малоумщини. Според мен с времето много хора щяха да разберат идеята, да се включват в различни дискусии. Лууп е обяснил разликата от политическата тема достатъчно добре. Не ми се влиза в конфронтации с Radox, тролили сме, нито съм му се сърдил, нито сега съм му обиден, просто ми е досадно да водя спор за някакви междуличностни отношения и стоя далеч от тези неща. Винаги, когато съм правил подобни коментари е било тролеж, който в един момент също ми омръзна.

Общо взето имаше нужда от време новинарската емисия, предполагам и други хора като Олимпик е имало, които са се чудили за какво точно ще иде реч и с какво ще е по-различна от другите теми. С първия коментар давам някаква насока, може би трябваше да започна с някаква не политическа статия, за да обособя разликите. От тук нататък обаче ми е трудно да повярвам, че ще бъде възприета по същия начин, по който ми се искаше. 

4 hours ago, neshev said:

Просто Принца направи кардиналната грешка да нарече "Мафия" изчерпана

Изчерпан му е мозъка! Никога няма да му простя за това, което ми причини с това нагло изказване!!! А както всички знаем, в този форум никога не е здравословно да си създаваш КРЪВНИ врагове в Екипа!

6 hours ago, Loop said:

същото ми се стори и с бързото ти отрязване на предложението ми дискусията за парфюмите да се отдели от онази тема за "всичко". Приех го и въпросът е приключен, но ми е странно.

Никой не спирам да пуска каквито си поиска теми, но просто смятам, че според мен ще дискутираме 2-3 дни и после темата ще бъде заебана. ;)

35izpu1.jpg

natopor4en

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2023/01/12/mnogo-mladeji-u-nas-pred-risk-ot-marginalizaciia-ne-rabotiat-ne-uchat.556769

Чакайте малко сега, господа драскачи. Момент. Момент !!!! 😂 😂 

Ней ли редно като се каже А, да се каже и Б.

Защо не кажат, че от друга страна това са вайлюбетърджии и финансови акули в света накрипчувайлюбетърджийствуването. Имаме и инфлуенсари. Кам модели на онлифенсовете. Въобще... няма лабаво. 😂 😂 

Туй малко ми намирисва на платена статия от страна на днескашните драскачи. Долавям стилът на писане на наша Йоанница. Подкокоросан от своята мистреса Флоринчето.  😂 😂 😂 

• Haha 2

Въпреки всичките тролни един спрямо друг не мислиш ли ти (а и другите) , че е крайно време т.нар. ИНФЛУЕНСЪРИ да бъдат погнати от НАП и да плащат данък върху "приходите си"?

natopor4en

Не. След като не правят нищо незаконно и могат да си го позволят.

Донт хейт да плея, хейт да гейм.

По-скоро трябва държавата и институциите да погнат лентяйстващите дегенерати и всички търтеи с по-малко от 2 годишен трудов стаж и да ги вкара в ТВУта. 

Да трошат камъни и да строят пътища. Поне да има някакъв смисъл от тях. А не само да посягат към ограничените ресурси и продоволствия.

Просто няма как да ги накарат да плащат процент от приходите си. Те не са на строго определена заплата, а и винаги има начин да изклинчат и да не дадат нищо(ще замаскират приходите под формата на дарения, примерно, много начини има).

Обаче се чудя колко от тези "неработещи млади" са всъщност бедни? За да се напише подобна статия и изобщо Галъп да проведе социологическо проучване на тази тематика, значи бизнесмените/политиците негодуват от това явление - първите не намират работна ръка, на която да угодят с трошици, а вторите няма на кого да облагат заплатката с данък и да цоцат от държавната софра. Явно е наистина наболял проблем това за тях:D И поради тази причина съдя, че огромен процент от тези "млади неработещи" са всъщност богати хора, които могат да си го позволят(сигурно голяма част от форона също спадаме към тях). Даже не е нужно да си инфлуенсър или някакъв модерен онлайн гуру. Можеш да живееш от наеми на земя, апартаменти, или да си измислил някаква схема/система/хоби, от които да падат пари.

Единственият плюс да работиш за някой изедник е лелеяната пенсийка, ама това какъв стимул е? Имаш ли достатъчно пари, направи си една фирма фантом и се осигурявай на заплата от 2-3 хилки всеки месец. Ще се пенсионираш с над средната пенсия за страната, не че ще опреш до нея, ако изобщо я доживееш. Просто времената вече се менят.

8 hours ago, MJ23 said:

Въпреки всичките тролни един спрямо друг не мислиш ли ти (а и другите) , че е крайно време т.нар. ИНФЛУЕНСЪРИ да бъдат погнати от НАП и да плащат данък върху "приходите си"?

Аз мисля, но този тип доходи на практика е недоказуем. Или много лесно може да се пише дарение. Като се събличаш гола пред уеб камера и някакви чичковци те "типват" с по 5-10 евро това отвсякъде е дарение, макар че де факто е доход за камгърл-ите... Същата работа и с инфлуенсърите тип YouTube-ъри. Да, доход им е, но е недоказуемо на практика колко и как са спечелили. Някак си и не ги виждам Google да съдействат на нашия НАП за да извадят точно колко монетизация имат видеата на някого. The Best е прав.

7 hours ago, natopor4en said:

Не. След като не правят нищо незаконно и могат да си го позволят.

Донт хейт да плея, хейт да гейм.

По-скоро трябва държавата и институциите да погнат лентяйстващите дегенерати и всички търтеи с по-малко от 2 годишен трудов стаж и да ги вкара в ТВУта. 

Да трошат камъни и да строят пътища. Поне да има някакъв смисъл от тях. А не само да посягат към ограничените ресурси и продоволствия.

Е те и хората с традиционни професии не правят нищо незаконно, пък плащат данъци? Иначе ти си прав пък за платените статии. И тази е такава, а напоследък и по доста сериозни световни медии излизат доста такива. Вижте например тук. Гардиън - голяма медия, уважавана. Обаче статията е някакъв абсурден журналистически съд над анти-ваксърите. И някакъв мистериозен Люис, който не желаел да му напишат фамилията забележете, е представен като съгрешил и покаял се антиваксър. Абсурд до абсурда е целият текст и очевадно отмъстителна пропаганда на някой, който е бил строго ЗА ваксините. А това в повечето случаи, и особено ако говорим за можещи да платят журналистическа статия в Гардиън, са фарма компаниите, няма какво да си кривим душите.

• Upvote 3
10 hours ago, MJ23 said:

А тия дето правят десетки хиляди на месец от залози и се издържат с тва, не трябва ли да ги погне НАП? 🥲

БТВ, одеве с шок прочетох, че снощи Lisa Marie Presley ритнала камбаната... 

35izpu1.jpg

1 minute ago, Radox said:

А тия дето правят десетки хиляди на месец от залози и се издържат с тва, не трябва ли да ги погне НАП? 🥲

Данъка от печалба от спортни залози не необлагаем. Облагат се само опрелен тип "лотарийни" игри. 

Инфлуенсърите трябва да плащат данък по друг закон, защото един вид извършват реклами по дадени фирми или продукти. 
По принцип трябва да сключват граждански договор или ако имат фирма(примерно едно ЕТ) и по този начин да си платят данъците за това. 

По-принцип много от професиите най-лесно става да се работят като "Лице упражняващо свободна професия", както повечето фрийлансъри работят, но там трябва да докажеш квалификация с документ, както знаем инфлуенсър не е професия и няма документ за това, така че инфлуесърите им остава граждански договор или фирма.

37 minutes ago, Radox said:

чл. 13 т.20 от ЗДДФЛ дава хубав отговор на тази разпоредба. И между другото там много хубаво пише и друго - че важи не само за лицензирани в България букмейкъри, а и за всички такива с лиценз издаден от държава членка на ЕС. Иначе всеки е свободен да ги декларира като необлагаеми, въпрос на личен избор. Но ако примерно си депозирал през годината 10 хиляди и изтеглиш 20 хиляди, трябва да деклалираш 20, а не "теглене - депозит" в случая 10.

https://www.reuters.com/world/leaders-turkey-syria-could-meet-peace-erdogan-2023-01-05/

Една малко отминала новина, но ще добавя към нея няколко новости. 

Както знаете Турция и Сирия имат един далечен спор за провинцияга Хатай, който позволи на турците да се намесят в конфликта на интереси между САЩ и Русия в Близкия изток. 

Общо взето историята е такава: Башар Асад (сирийският президент) е силно подкрепян от Русия. Турция обаче е от другата страна, подкрепящи гражданските протести и няколко бунтовнически организации. От дълго време насам обаче Турция има разногласия със САЩ за YPG (кюрдската полиция, ако на някой му е интересно ще обясня какъв точно е конфликтът, но сега акцентът пада другаде), което създава напрежение между двете страни. 

Ердоган заяви, че е готов да протегне ръка за мир към Башар Асад, но какво точно се крие зад това е интересен въпрос. Първо, защото Турция въпреки споровете за YPG се смяташе за партньор на САЩ в този регион, заради общите твърди позиции срещу Асад. Второ, Турция смята Швеция, която има желание за влизане в НАТО за ,,спонсор" на YPG (лично за мен абсолютно лъжливо твърдение). Трето, решението на Ердоган едва ли ще бъде прието добре чисто вътрешно-държавно, заради историческия конфликт между двете страни. 

Тук идва и същността на новината, дали Турция всъщност рязко не обръща курса към Русия или просто поставя САЩ под напрежение, за да направи компромиси относно YPG. И двата случая могат да значат големи промени на политическата карта. Държавният департамент на САЩ осъдиха тези намерения, като в близките часове ще се водят разговори с Ердоган в опит да бъде разубеден да се изтегли от Сирия. 

• Upvote 2