Jump to content

Россия - Україна

Radox

Recommended Posts

23 minutes ago, gboy said:

И в тоя ред на мисли, това дето го е писал @Loop - граници се прекрояват, но се прекрояват в някакви corner case-ве.

Войните в Югославия и териториалните промени corner case ли са? Израел наскоро също официално анексира още земи.

Разбира се, че САЩ няма да анексира Ирак или Сирия, макар Тръмп като президент официално да заяви, че са там за петрола. Никой не е такъв балък да иска да прави иракчаните американци и да ги поема на гърба си. Те на Пуерто Рико не дават статут, та на Ирак или Куба ли…

Граници се и ще се променят и международното право не го и не може да го забрани. Нарочно не споменавам истински corner case-ове, защото такива има всеки месец (дори България на няколко пъти обмени територия с Румъния и Турция в последните години, за скандинавските страни дето си правят подаръци с територии за рождените дни да не говорим). 

Продължавам да съм на мнение, че всички, които смятат, че границите са фиксирани вовеки са наивно мислещи или надяващи се на световен мир като някоя миска. Просто няма как да го бъде това. Много е вероятно и в близките 10-15 години да видим промяна на албанските граници, пак си натискам на този пример. И “международното право” го позволява да се случи. 

• Upvote 3

Войните в Югославия и за Южна Осетия в Грузия са точно corner case, защото става дума за разпад на някакъв съюз, а не държавата Х влиза в държавата Y с танкове, за да си прибере пограничните територии. Най-малкото говорим за територии, които НЕ са признавани. Грузия не признаваше нито Южна Осетия, нито Абхазия (и още не знам дали ги признава официално), както и Сърбия не признава Косово (но се съобразява с границите).

Но Русия никога не е имала този проблем с Украйна - там границата никога не е била спорна. Русия просто признаха ЛНР и ДНР и влязоха в Украйна уж в защита на въпросните. Технически дори те не завзеха територия официално, те просто приеха "решението на хората" от двете републики да се присъединят към РФ. Сега колко точно е бошлаф тая работа е ясно. Но мисълта ми е, че дори Путин се опитва да извърти така нещата, че да не излезе, че е придобил територия чрез военни средства. И точно защото тази му теза (с референдуми и глупости) не се приема, затова и тази война е по-особена от останалите. Затова и толкова шум се вдига покрай нея и е толкова силна международната реакция. Технически погледнато Русия в момента участва в три войни - в Африка, в Сирия и в Украйна. И за първите две никой не търси сметка (санкции, а-у), освен разни правозащитни организации. Но за тази се вдигна вой до небесата и има защо. 

• LMFAO 1

14 hours ago, gboy said:

Войните в Югославия и за Южна Осетия в Грузия са точно corner case, защото става дума за разпад на някакъв съюз, а не държавата Х влиза в държавата Y с танкове, за да си прибере пограничните територии. Най-малкото говорим за територии, които НЕ са признавани. Грузия не признаваше нито Южна Осетия, нито Абхазия (и още не знам дали ги признава официално), както и Сърбия не признава Косово (но се съобразява с границите).

Но Русия никога не е имала този проблем с Украйна - там границата никога не е била спорна. Русия просто признаха ЛНР и ДНР и влязоха в Украйна уж в защита на въпросните. Технически дори те не завзеха територия официално, те просто приеха "решението на хората" от двете републики да се присъединят към РФ. Сега колко точно е бошлаф тая работа е ясно. Но мисълта ми е, че дори Путин се опитва да извърти така нещата, че да не излезе, че е придобил територия чрез военни средства. И точно защото тази му теза (с референдуми и глупости) не се приема, затова и тази война е по-особена от останалите. Затова и толкова шум се вдига покрай нея и е толкова силна международната реакция. Технически погледнато Русия в момента участва в три войни - в Африка, в Сирия и в Украйна. И за първите две никой не търси сметка (санкции, а-у), освен разни правозащитни организации. Но за тази се вдигна вой до небесата и има защо. 

Всъщност Донбас и Осетия/Абхазия не са толкова различни. Според мен ти виждаш разлика защото западните медии ти казаха, че Украйна е много важна (такава е географски, повече от Грузия) и понеже там има повече жертви от войните (нарочно множествено число) в Грузия. И двете горещи точки са такива в следствие на лошата политика на СССР по разместване на народи и територии (Карабах и Фергана са сходни примери, Карабах вероятно ще пламне скоро пак). 

И в Грузия, и в Украйна конфликтите се разпалиха заради смяната на властта. Ясно е, че Крим и Донбас избраха Янукович. Когато той беше свален (няма да коментирам преврат или демократична революция, щото трудно някой ще си промени мнението за да ме следва мен) и когато новата власт се обяви за про-западна, смени курса, обяви руския език за малцинствен и го ограничи законово Донбас си въстана. Да - с външна руска помощ. Но също както Южна Осетия и Абхазия се отцепиха едностранчиво, същото направиха ДНР и ЛНР. Сега тук за жалост много хора следят конфликта от 2022 и мислят, че преди това е било цвят, рози и унитарна Украйна. Но аз помня Захарченко, Гиви и т.н. донбасаджии, дето си се бореха за ЛНР/ДНР много преди февруари ‘22, помня и антитерористичната операция на Киев срещу ДНР/ЛНР. Защо си затваряме очите за тези факти не знам. Може да си про-САЩ и про-Киев и без да разправяш, че 100% за всичко е виновна лошата “Мацква” (още чакам Ракиши да ми каже кой рускоговорящ, ако ще от западна Украйна или Киргизистан, произнася името на града така). Ето, аз в Карабах съм про-Азербайджан. На 200%. В Кипър съм за турците. Ама пиша ли, че няма кьорав арменец в Карабах или че в Кипър няма грък и че азерите са момини сълзи и само се бранят от злите арменци? Не естествено. Пиша си, че ще пламне пак и че азерите вероятно пак ще напляскат арменците, ама до там със субективното. 

С две думи като се абстрахираме от яростната медийна и политическа кампания в Европа и САЩ, Украйна е същата история като с Грузия - и там централната власт правеше анти-терор операции във въстаналите региони, и там от про-руска власт стана про-западна (да пиша ли кой е Шевернадзе и кой Саакашвили? Няма смисъл), и двете държави бяха implode-нати както казват братята американци. А дали са умрели 50 000 или 500 000 - съжалявам за грубостта, и аз не искам да измират залудо, но за геополитиката и историята това няма абсолютно никакво значение. 

Ясно е, че Путин използва референдуми и признаване на независимост преди анексията, защото така повелява митичното международно право. Прав си - така го прави нарочно. Единствено Израел не го прави така, ама там нещата са много дебели, ако се впусна да разсъждавам ще излезна антисемит (нищо, че иначе пък ме пишат резакофил, а арабите и те са семити, ама иди обяснявай).

Факт е и че Донбас икономически издържаше Украйна от 1991 до 2014, донякъде и за това е толкова по-драматично изглеждащо от Осетия. 

On 3/21/2023 at 6:23 AM, Loop said:

С Албания рано или късно ще имаме граница, ако нас нещо не ни разпердушинат преди това (или сами не се, като се има предвид колко страшно поляризиран политически е народът - видно и в тази тема).

В тази връзка покрай поредната глупост на льотчика, как очакваш да се развият нещата около Македония и ЕС? Вчера (п)Резидента гордо заяви, че докато на власт е служебното правителство нямало да се предоставя никаква помощ на Украйна с цел по - бързо постигане на мир. Любопитно му е да го попитам срещу страна агресор като Русия, как очаква да бъде постигнат мир по друг начин? И в същото време Северна Македония са изпратили 4 изтребителя СУ 25 на Украйна. Факт е, че ще са най - вероятно за части, ама както се казва важен е жеста. И съвсем скоро очаквам ЕС да ни натисне за приемане на СМ, а правата на нашите сънародници там ще има да си чакат да бъдат вкарани в конституцията им. 

Не очаквам кабинет след изборите сега, за съжаление не очаквам някой да внесе и предложение за импийчмънт, но дано на есен ГЕРБ и ППДБ  да преодолеят различията си и да се обединят като по - малкото зло. Дори кабинет на "Възраждане" не съм сигурен дали би бил по - зле от служебните правителства на Радев. Този човек е нагледното доказателство колко лоша идея е да сме президентска република. А като се сетя как гласувах за него, баси да бях станал фен на Левски нямаше да съжалявам толкова. :( 

• Like 1
  • LMFAO 1
HEIDENREICH
45 minutes ago, Loop said:

Единствено Израел не го прави така, ама там нещата са много дебели, ако се впусна да разсъждавам ще излезна антисемит (нищо, че иначе пък ме пишат резакофил, а арабите и те са семити, ама иди обяснявай).

Tи не си резакофил , ти си си чист  резак, даже си по-резан от резаците. 

Spoiler

Но пак си те обичам, ой на мама карабинчето, ела да те цункам. 😘

29 minutes ago, MJ23 said:

В тази връзка покрай поредната глупост на льотчика, как очакваш да се развият нещата около Македония и ЕС? Вчера (п)Резидента гордо заяви, че докато на власт е служебното правителство нямало да се предоставя никаква помощ на Украйна с цел по - бързо постигане на мир. Любопитно му е да го попитам срещу страна агресор като Русия, как очаква да бъде постигнат мир по друг начин? И в същото време Северна Македония са изпратили 4 изтребителя СУ 25 на Украйна. Факт е, че ще са най - вероятно за части, ама както се казва важен е жеста. И съвсем скоро очаквам ЕС да ни натисне за приемане на СМ, а правата на нашите сънародници там ще има да си чакат да бъдат вкарани в конституцията им. 

Не очаквам кабинет след изборите сега, за съжаление не очаквам някой да внесе и предложение за импийчмънт, но дано на есен ГЕРБ и ППДБ  да преодолеят различията си и да се обединят като по - малкото зло. Дори кабинет на "Възраждане" не съм сигурен дали би бил по - зле от служебните правителства на Радев. Този човек е нагледното доказателство колко лоша идея е да сме президентска република. А като се сетя как гласувах за него, баси да бях станал фен на Левски нямаше да съжалявам толкова. :( 

Майтапех се за Цецка, но наистина ме е срам сега че не гласувах за Герджиков. Може да е безпринципна лисица/нагаждач ( беше супер анти-ГЕРБ на срещите на които съм го виждал, правеше ги на 5 стотинки и критикуваше всичките им малоумия, стана техен кандидат. WTF бе ? ) .Как да е , поне знаеше как да говори и беше интелигентен, този шапкар излезе ебем ти скритата лимонка. Но и умнокрасивите са за ебане , полъгаха се по вдигнатия юмрук и тоя им го наби с хайдушко провикване ( освен тях и на мен ). 

32 minutes ago, MJ23 said:

как очакваш да се развият нещата около Македония и ЕС? 

Очаквам каквото и ти каза - натискат ни (то вече е в ход) и влизат без да си променят конституцията. Казвал съм по-назад в темата какво мисля за Македония, но с две думи:

1. Изпуснахме момента да си наложим интереса. Трябваше заедно с далеч по-адекватно държащата се Гърция да действаме, сега е късно. И само се самоунижаваме като се дуем как ще спрем Македония, а после клякаме покорно. В случая по-добре да не се дуем изначално. 
2. Не всички членове на ЕС са равноправни. Нямам предвид глупостите на Възраждане, а фактическото неравенство в тежестта на важността на Германия (например) и България. Българският интерес не е считан за толкова важен и няма да е причина да се спре разширяването на съюза в западните Балкани и да остане вакуум, в който да се намеси друг - било Русия, Турция, Китай или който и да е.

Дори САЩ затова натиска и затова си позволи публично да заявява, че Македония трябва да влезе в ЕС - нещо, което принципно е скандално, защото САЩ не трябва и не би трябвало да може да си позволява да дава акъл за ЕС. Но фактът, че си го позволи говори изключително много за силата на този наш интерес. И не, за това, че не ни бръснат за слива не е виновен Западът, а ние сами през годините, през десетилетията даже. Западът за себе си е прав. Като някой ти дава да го шляпаш най-нормалното е да го шляпнеш.

Затворен въпрос е темата Македония, а всичко дето се говори е за събиране на наивно-глуповат националистически електорат. 

2 hours ago, Loop said:

Всъщност Донбас и Осетия/Абхазия не са толкова различни. Според мен ти виждаш разлика защото западните медии ти казаха, че Украйна е много важна (такава е географски, повече от Грузия) и понеже там има повече жертви от войните (нарочно множествено число) в Грузия. И двете горещи точки са такива в следствие на лошата политика на СССР по разместване на народи и територии (Карабах и Фергана са сходни примери, Карабах вероятно ще пламне скоро пак). 

Първо, това си е моя гледна точка, и аз няма как да ти давам наклон, ама за мен разликата е огромна.

Айде, да приемем, че и в двата случая става въпрос за локална власт (макар че в ЛНР и ДНР откъде се взе тая власт е друг въпрос). Айде да приемем, че и в двата случая става въпрос за отцепване (не, че и тука съм съгласен, защото Донбас е част от Украйна и нямаше автономия до майдана). И Грузия, и Украйна навлязоха с войски, за да изнасят сепаратистите от там. И в двата случая Русия наруши границите и влезе в конфликта. И в двата случая се постигнаха споразумения, които на практика изпълниха исканията от Руска страна. Даже, не че е от значение, но и в двата случая с френско посредничество. 

Минското споразумение, второто, вършеше работа. Не беше идеално, но огънят утихваше, което и от двете страни се кълнат, че искат. ЛНР и ДНР си получиха автономията, било то и с поволин уста. От тук нататък трябваше да следва дипломация, не да измират хора. Това бяха еквивалентите с Грузия и  общо взето си вървеше по план. Последвалата война е огромна разлика и такава нямаше в Грузия. Кому беше нужно да се влиза с армия до Киев? Абсолютно ненужно военно действие, камо ли в такъв мащаб. И точно тука е големият проблем, а не толкова, че се отцепиха Луганска и Донецка област. Ако Русия си беше останала с едното (непризнато) навлизане при военните действия между Украйна и двете републики, даже можеше да мине за мироопазващо. Истината е, че тлеещ конфликт го направиха на война и от 10 хиляди жертви отидохме на 200+

И това със западните медии е страшна простотия и го заявявам най-отговорно. Няма такова нещо като "западни медии", изобщо не са кохерентни нещата. Това е малко като "американското кино", което според някои хора започва с Отмъстителите и свършва с Карибски пирати. Само преди няколко дни гласуваха всички страни в ООН относно тая война и се видя, че далеч не е само Запада против нея. Като изключим няколко страни като Сирия, Беларус и Северна Корея, мнозинството се обявиха против Русия и ги признаха за агресор. Така че това с лошия запад, който само той е против праведната война на руснаците, е опорка, лишена от всякакъв смисъл. 

4 hours ago, Loop said:

А дали са умрели 50 000 или 500 000 - съжалявам за грубостта, и аз не искам да измират залудо, но за геополитиката и историята това няма абсолютно никакво значение. 

Съжалявам, но за мен това е от основно значение, когато се стигне до там да се оценява дали дадено решение е добро или не. Всичко друго са частни интереси, замаскирани като "национален" такъв. 

Edited by gboy

raquishi
On 3/21/2023 at 6:23 AM, Loop said:

Тайван не е бил държава никога (няма и да бъде), така че аналогията с Украйна е напълно невъзможна. Като си американофил поне спазвай One China policy-то дори и като не ти отърва. Всъщност Китай публично има доста мека и не явно руска позиция по въпроса с Украйна, ама толкова те и ебе и следиш. Само гледаш с Химлер да се заядеш и не обмисляш повече да се разпишеш... в действителност и казаното от Химлер не е така, защото Китай нищо кой знае какво в полза на Русия или анексиранията не е казал. 

One-China policy е на Китай/ККП, не на САЩ, и обвързва всички територии, които Китай смята за свои като Тибет, Хонг Конг и Тайван. До скоро се спазваше Една държава-две системи, но напоследък не е точно така. Ако една територия има собствен парламент, правителство, избори и търгува с останалия свят, защо да не е държава? Освен това според някои Украйна е в същата позиция като Тайван - една недържава, откъсната от майка си(Китай/СССР) и представяна за държава :) Иначе да, Тайван не е признат като държава от почти никого, прав си. :) 

Следя предостатъчно, просто съм абдикирал от това да си губя времето в писане, като отсреща ще видя само еректиралия, синьожълтата тоалетна хартия и кипъреца-русофил. 

On 3/20/2023 at 10:41 PM, Himler said:

Колко турци има в Крим и колко руснаци?

Например на този трагичен въпрос не намирам сили да отговоря качествено. Най-много да отговоря с въпрос от рода колко негри има във Франция и защо Камерун не си я превземат, или пък защо да не създадем български анклав в Чикаго или Лондон? За да отговоря като хората трябва да седна да пиша 30 минути как тоя въпрос е малоумен и не доказва нищо, но истинския въпрос е дали има смисъл, там отговорът е лесен - Не, няма. 

Затова правя по-лесното. Нито химлер ще стане русофоб, нито аз ще си изгубя изчетеното и видяното. Ако едно време Вазов е бил русофил, а после си е променил коренно мнението, то не очаквам от някой днес да направи като него. Друг е въпросът колко се използва именно Вазов в руската пропаганда, навярно се върти в гроба човека.

Е разписах се, и кво? 

2 minutes ago, raquishi said:

One-China policy е на Китай/ККП, не на САЩ

Точно така се казва американската политика от времето на Никсън, все още активна и актуална. Това с двете системи е друго и не се отнася до Тайван, освен че е предлагано като компромисен вариант във времето, основно през 90-те. 

Другото ок, ама няма как да отговарям за тези дето не признавали Украйна за държава. Аз я признавам, то даже и Путин я признава. 

raquishi
1 hour ago, Loop said:

Точно така се казва американската политика от времето на Никсън, все още активна и актуална.

Да, и тя е пълен борш - "The United States has formal relations with the PRC, recognizes the PRC as the sole legal government of China, and simultaneously maintains its unofficial relations with Taiwan while not recognising China's sovereignty over Taiwan." - Манджа с грозде.

1 hour ago, Loop said:

Това с двете системи е друго и не се отнася до Тайван, освен че е предлагано като компромисен вариант във времето, основно през 90-те. 

Да, най-вече е за Макао и Хонг Конг, но и Тайван се разглежда горе долу по същия начин. 

Иначе за мен лично Тайван достатъчно време е самостоятелен и най-правилно би било Китай да отстъпи от напъните да го присвои напълно. От своя страна ще е най-добре ако Тайванците престанат да твърдят че цялата територия на Китай им принадлежи, а те в интерес на истината напоследък спират с тези си твърдения. 

Scott Daniels

Японски доброволец в украинската армия...бивш якудза...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Scott Daniels

"International Legion. The Bordeless Will" е документален филм за чужденци, които се бият за Украйна срещу Русия от началото на пълномащабната инвазия. Филмът е създаден от екипа на online.ua с подкрепата на Разузнаването на отбраната на Министерството на отбраната.

"Международен легион. Волята без граници". Премиерата на документалния филм за специалното подразделение на въоръжените сили на Украйна.

През март 2022 г. Международният легион започна да изпълнява бойни задачи. Редовете на легиона продължават да се попълват с доброволци от повече от 50 страни по света, а Украйна с благодарност приема помощта на чуждестранни защитници.

"Международен легион. Волята без граници" разказва историите на смели доброволци, които се присъединиха към редиците на въоръжените сили на Украйна, за да защитят независимостта на страната ни.

Гари дойде от Шотландия, знаеше за войната на Русия срещу Украйна от 2014 г. и се присъедини към Легиона в началото на март 2022 г. Той говори много недвусмислено за руснаците:

— Откакто дойдох тук, разбрах, че не им пука кого преследват. За тях не е важно да има цивилни в градовете, те просто откриват огън. За тях [руснаците] човешките смъртни случаи нямат никакво значение. Ние правим всичко възможно, за да спасим хората и да им помогнем.

Боецът на Легиона Ерик смята, че основният проблем на руснаците е тяхното его. В крайна сметка те няма да могат да се примирят с поражението си в Украйна:

— Очевидно те не воюват с войските на НАТО. Тяхното его може да приеме поражението от НАТО, но не може да приеме поражението от Украйна.

Пен е в началото на 20-те, той е от Гърция. Първоначално мъжът искал да стане доброволец, но когато видял с очите си какво наистина се случва в Украйна, хванал оръжието и се присъединил към Легиона. Пен призовава да не пренебрегваме съдбата на другите хора и винаги да търсим възможности да помогнем:

— Войната не винаги ще се води някъде далеч, на другия край на света. Може да се случи на вашата страна, на вашия град, на вашите хора. И когато това се случи, може да не сте в състояние да се грижите за себе си. Следователно най-вероятно ще поискате помощ от другите и ще очаквате те да ви помогнат. Така че, ако можете, помогнете на другите.

Макс напусна обучението си в Бразилия, за да се присъедини към борбата за свободата на Украйна и целия свободен свят:

— Имайки предвид това, което видях тук — това са военни престъпления и геноцид. Защото бомбардират цивилни цели, където няма военни. Няма съмнение, че Владимир Путин трябва да поеме отговорността за това.

Преди това Михал е служил във въоръжените сили на Полша. Боецът планира да се завърне след победата на Украйна:

— Колкото повече оръжия се предоставят на Украйна, толкова по-бързо ще приключи войната. Вижте какви проблеми имат хората в Украйна, колко е пострадала индустрията в сравнение с европейските страни. Подкрепата на Украйна означава просто плащане с 10% повече за мляко или хляб. Това е нищо.

Бойците на Легиона са убедени, че светът трябва да продължи да подкрепя Украйна, защото това е въпрос на демокрация и свобода за целия свят, а не само за една държава.

Авторите на филма изказват специални благодарности на Разузнаването на Министерството на отбраната.

Scott Daniels

Три ахмата (чеченци) от далечният изток,толкова са бързали за Украйна,че са се самоутилизирали насред кримският мост.

Имало е кушии!

п.п.Корекция на оригиналния пост - 5 са билимашините!

337908406_147903494599945_7903005354953257456_n.jpg

АХМАЦИ какво да ги правиш...

Edited by Scott Daniels
raquishi

Току що Турция гласува кандидатурата на Финландия за членство в НАТО. КРАВАРИТЕ СЕ НАСРАХА!

Mystery

Насраха се ами! Така яко ги DиPингират Китай и Русия, че цялата планета се клати.

А, Ракушка, да те питам по темата: Турция ратифицира ли членството на Швеция в НАТО? 🙄

raquishi

Мистири, мислех те за порядъчно момче, с леки рускосексуални наклонности. Сега се убеждавам, че ти си един уанаби натопор4ен. Не, не ратифицираха членството на Швеция. Членството на Финландия обаче е най-големия удар по ташаците на великия лидер, нужно ли е да казвам повече от това че границата на Расията с НАТО ще стане 2600 км от 1215 сега? Велик стратег, нападна Украйна за да се защити от разширяването на НАТО, получи удвояване на границата с НАТО. Ердоган се сниши като мишка и ще ратифицира и Швеция скоро. Тогава кой кого ще “DиPингира” мисля че е ясно. 

Mystery

Мда, членството на Финландия в НАТО със сигурност е съизмеримо по мащаб с всеобхватното сътрудничество между Русия и Китай. Русия ще спечели ВУОЙНАТА и ще диктува условията в Източна Европа, и не само. А като прибавим и бъдещото помитане, което републиканците ще стоварят върху демократите в САЩ, нещата никак не изглеждат добре за геополитическите планове на неолибералните палаткаджии в Европа.

• Upvote 2
  • LMFAO 1
raquishi

Искаш да кажеш всеобхватното ебане във всички дупки? Ако смяташ факта че Русия е дефакто васал на Китай е голям успех, дерзай. Тия простотии за помитане от страна на републиканците го слушахме и за midterms, а какво стана тогава? Май се насра в червените гащи.

Edited by raquishi
Mystery

Васал сме ние на СРАЩ. А помитането ще е злокобно, помни ми думата. Дали Тръмп или ДеСантис - все тая. Важното е демонократската джендърска измет да бъде онодена от гордата реднекска партия на истинските американци.

• 4 weeks later...
teddy_hart

Статията е от вестник 24 часа!

Защо синовете на руския елит не се бият в Украйна?

Синът на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков твърди, че е участвал във войната в Украйна. Вярно ли е това обаче? Наистина ли руските управляващи и главните пропагандисти на Кремъл изпращат децата си на фронта?

Синът на Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент, е служил в редиците на частната армия "Вагнер" - както неочаквано призна на 21 април шефът на групировката Евгений Пригожин. Николай Чоулз (както е фамилията на втория му баща) работил точно като всички останали, каза още Пригожин. Самият Песков му се бил обадил през лятото на 2022 година, за да го помоли да вземе сина му на служба. После му били изготвени фалшиви документи с друга фамилия, съгласно които Чоулз е изкарал половин година в Украйна.

Бил ли е Песков на война?

Чоулз твърди, че дори бил получил медал за бойните си подвизи в Украйна. Но много журналисти се съмняват, че синът на Песков е служил в армията. Единственото потвърждение е видео на известния прокремълски телевизионен водещ Владимир Соловьов от януари т.г., в което той разговаря с "човек от град Чебоксари" за службата във "Вагнер". А сега Соловьов нарича записа "ексклузивни кадри с Николай Песков на фронта".

Твърденията на пропагандиста и на самия Чоулз обаче почти не се покриват с други информации, информира "Дойче Веле". Във времето, в което Чоулз би трябвало да е бил на фронта, на неговата кола Тесла Х са издадени две глоби – на 24 юли и на шести ноември 2022 година. Освен това анонимният канал в Телеграм ВЧК-ОГПУ разговарял с познати на сина на Песков, които твърдят, че той никъде не се е губил за дълго време. Артилеристите от "Вагнер" също не са виждали Чоулз.

За синовете на Пригожин и Кадиров

Да се види син на някого от руската управляваща върхушка на фронта е изключително голяма рядкост. Войната в Украйна продължава повече от година, но няма достоверни съобщения за това, че някой от големците е изпращал децата си да воюват. Нежеланието на руските пропагандисти на войната да изпращат децата си на смърт бе разкрито в телефонни разговори от сътрудниците на Алексей Навални.

Но всъщност не всички известни фигури избягват да изпращат синовете си на фронта. Синът на шефа на "Вагнер" – Павел Пригожин, още на 18 години бил изкарал казармата, по думите на баща му, след което започнал да обикаля по "горещите точки" заедно с групировката. "Да, той участва в специалната военна операция, но не смятам, че е необходимо да разкривам подробности за задачите, които изпълнява. Елате в Донбас и го питайте него", казва Пригожин.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров също е изпращал децата си в зоните на бойните действия. 16-годишният Ахмат, 15-годишният Ели и 14-годишният Адам заедно със сестра си, 23-годишната министърка на културата на републиката Айшат Кадирова, са били в т.нар. "Донецка народна република" (ДНР) през октомври миналата година. Чеченският лидер твърди още, че непълнолетните му синове са участвали в реални военни сблъсъци. Той привежда като доказателство видео, на което Ахмат, Ели и Адам стрелят от окоп с автомати и гранатомети. Но на видеото не се виждат нито противници, нито каквито и да било признаци на реална война.

Войната подминава децата на известните

Повечето пропагандисти в Русия обаче не се стремят да изпращат децата си на фронта даже след обявяването на частичната мобилизация. Синовете на най-известния кремълски рупор Владимир Соловьов например водят най-типичния за този социален слой живот. Докато на екрана баща им призовава към всеобща мобилизация, 34-годишният Александър и 21-годишният Даниил си имат собствени занимания – единият е завършил в Лондон и сега пише сценарии за рекламите на големи компании и банки, а по-малкият син също е в британската столица, където работи като модел.

Не е на фронта и 41-годишният Андрей, синът на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев – той продължава да си работи в нефтения бизнес.

Набират бойци предимно от провинцията

Тоест, дори историята със сина на Песков да е правдива, случаите на участие на децата на високопоставени руски чиновници или пропагнадисти в бойни действия в Украйна са единици. Както показва статистиката, на фронта се изпращат предимно мъже от провинцията, а Москва и Санкт Петербург, въпреки огромното си население, остават на опашката по брой на жертвите.

Edited by itzo1994
форматиране

[size="4"]Ric Flair - "If you want to be the man, you got to beat the man!"[/size]