Jump to content

Телевизионни игри на знанието (Стани Богат, Последният печели, Голямото преследване)

The1948One

Recommended Posts

Тази русата днес беше голяма коза. Билалов яко я подпря с Козата, Зелето и Вълка, а на всичкото отгоре и нейната приятелка се оказа не по-малко куха лейка. Направи й разказа какво трябва да направи, за да отгатне верния отговор, въпреки че в началото въобще не разбираше какво се иска от задачата. След това закономерно отпадна, тъй като предположи, че в Нигерия едва ли не има повече корпорации (дори не знаеше какво е "корпорация") от Южна Корея. Следващата жена се оказа доста интелигентна, знаеше всичко почти, като много интересен факт узнах с това, че Олдрич е човек, който мирише предметите на космонавтите преди полет, тъй като някои може да не миришат на земята, но в безтегловност да миришат, даже руснаците са прекратили мисия в космоса заради воня. Дано познае още някой отговор.

Edited by Brock_Lesnar
  • Upvote 2

Lesnar vliza i Cena se nasira.gif

Класика от миналото: Jericho vs Benoit 🇨🇦 vs 🇨🇦

Най-добрите вражди на Kurt Angle в WWE:

vs Edge  vs Benoit  vs Triple H  vs Eddie  vs HBK  vs Austin  vs Cena  vs Lesnar  vs The Rock

Най-доброто за годината от WWE:

2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

• 1 month later...

Само на мен ли ми се стори, или Билалов обяви Drazen Petrovic за сърбин, а Vlade Divac за хърватин? Скандализиран съм!:D

Нямам време да го гледам редовно, но няколко пъти попадам на много интелигентни участници, които отпадат рано, понеже си пазят жокера 50/50 за по-нататък. Имаше една очилата мацка дето беше много умна . Жокерът "Помощ от публиката "все така е полезен само за ниските суми, а " Обади се на приятел " с много малко изключения е съвсем безполезен . Това трябва да е най- силния жокер по принцип, с Olimpic сме мислили стратегии как да се търсят неща в гуглето докато изтече времето. Какво се случва обаче ?

Преебават се по 3 начина; 

1. участничката започва със Здрасти чичо СПИРИДОНЕ КАК СИ ? и  с това губи 15 сек от 30-те

2. избрания жокер мълчи като пукал докато времето тече и не казва нищо

3. в по-редки случаи жокерът се изрязва с грешен отговор и закопава участничката 

Иначе Джаро все така подсказва брутално, на ниските суми буквално им казва отговорите . Въпросите са много по-трудни отколкото тези когато вървяха по нова . Имаше въпрос за столицата на Източен Тимор за някаква смешна сума . Силно се съмнявам че ще стигна до 2500 лв , освен с нереален късмет.

На "Обади се на приятел", няма смисъл да се чете въпроса дори, нито отговорите. Само думата, която трябва да се google-не. Например, както вчера, просто го пита за кои спортисти се отнася "Once Brothers" и за 5 секунди е готов. Непонятно ми е как се звъни на хора, които не седят в екип от няколко души, които са готови с компютър в точното време. 

• Upvote 7
The Olimpic Hero

Мисля да издам книга за това как се играе в "Стани Богат". Шегувам се разбира се, но и не се шегувам, тоест наистина мисля, че знам каква е перфектната стратегия за игра. Не говоря за знания, а чисто стратегически. Ето според мен кои са най-важните неща, които човек трябва да прави ако отиде да играе в "Стани Богат".

1.Преди записа на предаването имаш предварителен разговор с продуцентите на предаването, както и попълваш някакви неща за себе си във въпросник. Там задължително трябва да се правиш на не особено умен и даже е препоръчително ако можеш да ги заблудиш за живота си. Забелязал съм, че на видимо по-интелигентни хора дават по-трудни въпроси, както и обратното. Най-пресният пример е, когато игра един човек, ставал победител в "Минута е много". Просто му ебаха майката с трудни въпроси още на суми за 1000-1500 лева.

2.Задължително ползваш жокера "Помощ от публиката" първи. Доказало се е, че публиката може да ти помогне  само на въпроси за ниски суми, до 1000-1500-2000 лева максимално. Нататък този жокер е абсолютно безполезен.

2.1.Задължително НЕ разсъждаваш на глас преди да използваш жокера "Помощ от публиката". Така можеш само да объркаш публиката и да я насочиш към грешен отговор.

3.Как да използваме жокера "50 на 50". За мен това най-вероятно е най-силният жокер в играта, може да се поспори ако имаш добър "Обади се на приятел - гугъл жокер", но при гугъл жокера има въпроси, които са почти невъзможни за гугълване. Нека се върна на "50 на 50". Вярвам, че този жокер трябва да се пази, като последен, защото чисто математически ти свежда шансовете до 2 коефициент. Даже и да не можеш да изключиш нито един отговор, пак си оставаш на 2 коефициент и ако си хазартно настроен просто стреляш и се надяваш. Ако пък можеш да изключиш със сигурност отговор или два, то този жокер може да се превърне в 100 %-ов. Тоест ако ти оставят отговор, който на 100 % си изключил и друг, то вече имаш 100 % сигурност, че другият е правилният.

3.1.Задължително НЕ трябва да разсъждаваш на глас преди да използваш жокера "50 на 50", особено на високи суми. Ако им кажеш "Колебая се между A и C", не е изключено да ти оставят точно A и C. Това подправило е леко плаващо и подлежи на лека промяна, но ако става въпрос за ниска сума до 1000-1500 лева. Там едва ли биха те забили и да ти оставят точно двата отговора, между които се колебаеш.

3.2.Казвам, че "50 на 50" трябва да се пази за по-високи суми, но ако си на път да отпаднеш и това ти е последният останал жокер, разбира се, че трябва да го използваш. По-добре да имаш шанса да видиш още един въпрос по-нагоре, отколкото да отпаднеш с жокер в джоба.

4.Задължително "Помощ от приятел" трябва да ти е "Google жокер". Няма начин тази игра да бъде спечелена по друг начин. За мен е непонятно как все още има хора, които разчитат чисто на знанията на телефонния си жокер. Даже да имаш Димо "Fucking" Падалски, си мисля, че пак с Google би трябвало да имаш по-добър шанс. Има въпроси, които са перфектни за google-ване.

4.1.Трябва да имаш тактика как да четеш въпроса си за google, както е споменал и neshev.  Изобщо не е нужно да четеш целия въпрос, изобщо не е нужно да четеш и отговорите, така само губиш ценните секунди. Просто две или три ключови думи, които трябва да се google-нат.

5.Задължително слушаш във всеки един момент какво ти говори Михаил Билалов, слушаш го детайлно. Той може да бъде твоят четвърти жокер. Билалов, за разлика от Ники Кънчев, обича да помага на участниците, често ги насочва към верния отговор или пък ги спира да дадат грешния. Опознай Билалов, гледай предишни предавания с него, анализирай ситуациите, в които помага и точните думи и мимики, с които го прави.

^ Добре звучи на хартия. Защо не се пробваш? Или не са те одобрили? 

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

The Olimpic Hero
12 minutes ago, baikiro said:

^ Добре звучи на хартия. Защо не се пробваш? Или не са те одобрили? 

Това, че знам как перфектно се играе стратегически, не значи че имам достатъчно познания, за да стигна много нагоре. Все пак е и до късмет, и какви въпроси ще ти се паднат. С правилна стратегия обаче би трябвало втора сигурна сума да е постижима. Нататък, каквото сабя покаже.

Изумяват ме обаче какви хора се явяват. Скоро имаше един, на който се падна филмов въпрос. Не беше гледал "Междузвездни войни", не беше гледал "Индиана Джоунс", не беше гледал "Терминатор". Е, къде по дяволите отиваш. Не може да нямаш елементарни познания в киното, музиката, спорта или да го кажа така, това са области, от които често се падат въпроси.

Metzgermeister

50:50 наистина е най-силният жокер, защото и публиката, и приятелят ти могат да те насочат към конкретен отговор, но пак да те подведат, докато компютърът няма да ти каже конкретен отговор, но поне можеш да си сигурен, че някой от двата, които ти остават, е верният. Забелязал съм и че като цяло тази година е очевидно, че компютърът не елиминира два случайни отговора, а явно има човек, който слуша участника и наистина му помага в зависимост от разсъжденията му.

Това с гугълването също е добра стратегия, докато още не са я забранили - в британската версия на шоЛОто има човек от екипа при всеки от потенциалните телефонни жокери, който да го пази да не ползва търсачки, а в американската жокерът направо се казва "+1" и имаш право само на един човек за жокер, като си го носиш със себе си в студиото и го привикваш, когато имаш нужда от помощта му. Хубавото е, че може да мислите колкото пожелаете, докато измислите отговора и също така да ползвате и другите два жокера, ако не може да помогне.

Англичаните от тази година въведоха и жокера "Попитай водещия", който е абсолютно безполезен при тях, понеже водещ е вече Джереми Кларксън, който има много бедни познания и в 80% от случаите не знае отговора. Ако го въведат при нас обаче, съм сигурен, че резултатът ще е различен, защото Билалов, колкото и да ми е скучен и да се надявам час по-скоро да го сменят, ми се вижда начетен човек.

• Upvote 2

Няма какво да губиш, Олимпик. Аз бих се пробвал ако бях теб. Иначе знаете ли как става процеса с избирането на участниците? Освен да се правиш на тъпанар. :D Толкова ли е голям наплива, че никой от бвц не може да се вреди. От сега виждам @tker 17-0 на последния въпрос. 

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

The Olimpic Hero

Оттук е записването: http://stanibogat.bnt.bg/

Реално още от този въпросник могат да разберат доста неща за теб, ако си откровен. Идеята е да не си. :D

• Upvote 2

Metzgermeister

Аз знам защо не бих желал да участвам - по време на шоуто водещият по правило разпитва участниците твърде много за личния им живот и интереси, та не ми се иска да се изтъпаня в национален ефир и да говоря за кеч и автобуси :D Иначе последният път, в който ми мина през главата да се запиша, беше преди около 2 седмици, когато участва един мой бивш съученик, с когото бяхме в един клас седем години и майка ми взе да ми пили на главата как момчето се било развило, а аз съм си останал no-lifer :D Пичът изгоря на девети въпрос, като му се искаше да рискува и да си запази телефонния жокер за по-късно, но уви, отпадна и видимо беше много разочарован. Въпросът беше свързан с извратения ням филм "Андалуското куче", който съм гледал и ревюирал в БВЦ, така че на него знаех верния отговор :lol:

Забелязал съм, че за по-ниски суми на млади участници им дават въпроси, свързани с фолклора, някакви изрази от старо време, въобще неща, които модерната младеж надали ще знае. Само тогава Помощ от публиката би бил отличен избор, защото публиката е 75% стари лелки и са ги живяли тия работи. :D 

Ревюто на Олимпик е абсолютно точно. Случвало ми се е, дори да не знам някой отговор, само по реакциите на Билалов да го уцелвам. Но, разбира се, едно е да следиш такива дребни неща у вас, друго е в студиото.

Някой следи ли рейтингите (ако се появяват)? Интересно ми е как се справя шоуто.

• Upvote 2
  • Thanks 1
2 hours ago, itzo1994 said:

Някой следи ли рейтингите (ако се появяват)? Интересно ми е как се справя шоуто.

Извън футбола, Стани Богат е най-популярното шоу на БНТ и рейтингът е доста близо до новинарските емисии на бТВ и Нова. Това е според ГАРБ, ако може да им се вярва.

Снощи случайно видях едно момиче, което участва в предаването преди няколко месеца, и го заговорих, за да разбера повече за участието му. Каза ми, че е кандидатствала още април месец и чак август някъде са се свързали с нея. Провели са и интервю по телефона. След това в самото предаване ми каза, че бая време е продължил записа - около час и половина. И аз предполагах, че тези 20 мин., които показват, всъщност са поне около час. Поне не те притискат с времето за мислене. Каза също, че имало някакви много дискомфортни моменти, в които чакаш на стола от апаратната да дадат въпроса на Билалов и седиш и мълчиш. Това ме навежда на мисълта, че избират въпросите много внимателно, а не на рандом принцип. Следят ти представянето до момента и на база на това, което си показал досега, ти пускат следващия въпрос. Това е много неприятно и както бе споменато от Olimpic, забиват победители в "Минута е много" по брутален начин, сещам се и за едно момче, дето беше Quiz Master и от години участва и печели различни Quiz-ове, а тук даже не стигна до втора сигурна сума. Просто не трябва да им се разкриваш изцяло и да посочваш подробно в кои области какви знания имаш.

Lesnar vliza i Cena se nasira.gif

Класика от миналото: Jericho vs Benoit 🇨🇦 vs 🇨🇦

Най-добрите вражди на Kurt Angle в WWE:

vs Edge  vs Benoit  vs Triple H  vs Eddie  vs HBK  vs Austin  vs Cena  vs Lesnar  vs The Rock

Най-доброто за годината от WWE:

2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

СБ си беше класа по времето на Нова ТВ и Ники Кънчев. Всяка вечер го гледах и си записвах въпросите в една тетрадка. Съответно и верните отговори. Като цяло бях голям фен на предаването и нямах търпение да направя 18години, за да се запиша за участие. Но го свалиха от ефир. Няколко години по-късно пак започнаха да го излъчват, ама хайпа ми за записване нещо изчезна. В сегашният му вариант рядко успявам да го гледам, рядко успявам да го засека по телевизора. Но от малкото ми гледане, а и от мненията в темата, то явно са вдигнали левъл и въпросите са станали една идея по-трудни. Разбира се малко или много нещата се свеждат до обща култура и интереси на всеки един конкретен участник, или зрител. Преди известно време коментирахте нещо за Уиндзорският възел и как бил много труден въпрос и прочее. Но за мен не беше, защото офиси, коктейли, мероприятия, това онова. Докато например сега тоя въпрос за "Анадолското куче", за което спомена @Metzgermeister най-вероятно щях да изгърмя.

Ами то се е видяло, че BWC ще трябва да спасяваме родните ТВ продукции. Топординката печели следващият сезон на "Фермата". @The Olimpic Hero превърта Стани Богат и прибира парити по БНТ. Само по Нова нз кой къде да участва и кое да спечели. Все пак за никого не е тайна, че по Нова са най-пропадналите и безсмислени предавания. :)

• Haha 3

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

И аз познавам човек, който участва при Билалов сега и стигна до 5000 лв. Каквото ми е казвал съвпада с написаното по-горе и също така съм напълно съгласен с Олимпик за стратегията. Ако не знаеш примерно много за киното (както съм аз) -> нищо не ти пречи в предварителните интервюта и докато те разпитва Билалов да не спираш да вмяташ колко обичаш да си губиш времето с филми. Ако обявиш, че си луд фен на историята примерно - е никакъв шанс да видиш исторически въпрос на голяма сума.

Другото е за жокера с обаждането на приятел. За мен тука трябва да си събереш 3 компании, които да седнат с лаптопите и да очакват обаждане. Щом звъннеш моментално си на високоговорител и цялата компания слуша и търси в Гугъл. Ако някой знае категорично отговора показва тихо с 1-2-3-4 пръста, говорещият на телефона казва категорично и си готов.  Ако компанията е ерудирана, бързо мислеща и бързо търсеща в Гугъл и умее да се контролира и да мълчи, практически ти е сигурен жокерът за мен.

И още едно - Билалов е изключително, ама направо чудовищно голям ценител на Япония. Не знам дали той има пръст в създаването на въпросите (не бих се изненадал, а и защо не, колко му е да дава идеи и той?), но много често има въпроси за азиатската и конкретно японската култура и история. Тези въпроси като цяло не са кой знае колко тегави за някой, който се интересува от темата, така че не изискват огромна подготовка и ровене, но определено ако някой мисли да участва го съветвам да се зачете в тази посока предварително. Примерно сега се сещам за въпроса за часовник-котешко око на нинджите, дето някакъв участник си изгърмя стабилно. Oтделно имаше за изгряващото слънце, за йероглифа за любов "ай" и още един куп неща за Япония. Сещам се наскоро и въпрос за язовира в Китай, дето удължава деня - всеки, който чете за Китай го знае това, защото е супер интересен и често дискутиран факт за китайските грамадни проекти, ама за който не го е еня за Азия може и да си е сериозна спънка такъв въпрос. Но разбира се това не се падна на двамата участници-китаисти, които дотук гледах. :) Слочаеност?!?

Edited by Loop

Това с Кълвача беше абсолютно кавалски и некоректно зададен въпрос, с единствената цел да заблудят лелката. 

The Olimpic Hero

Още един път се доказа теорията ми за умните хора. На учителката, която знае четири езика, разбира се, че няма да ѝ дадат и един нормален въпрос още до 1500 лева. То ѝ вижте и за 700 лева въпроса - за игри на карти или област, където знаят, че не е силна. Очаквах въпрос нагоре и за спорт. Супер изроди са...

• Upvote 4

За сметка на това тоя пич преди нея уцели не чак толкова трудни въпроси за 2,500 и 5000. Въпросът за телура аз се досетих за отговора първо понеже съм химик и нямам спомен някой от елементите да мирише на канела или ванилия. Въпроса за държавата с 13 месеца не е лесен, но ако поразмислиш може да се сетиш че не е Грузия или Лаос.

Естествено тоя бе лаком гъз и гризна хурката за 10 000, но и аз нямах никаква идея кой от апостолите се е грижил за Дева Мария и щях да ПОЧВАМ ДА БЕГАМ БАТЕ и да си тръгна с 5000 в джобето. Не съм чел Библията и съм супер бос на тема житията на светците. Очаквам ако някой ден ме поканят в шоуто някой малък хлъзгав снасяч от форума да им даде тази информация. 

• Upvote 2

Metzgermeister

Наистина въпросите са твърде трудни и тази година май само един участник е отварял въпрос за 15 000, а какво остава за 20 000. Явно е, че са скръндзи, ама това 100% ще удари рейтингите в дългосрочен план. Голяма част от хората гледат, за да видят как участниците стигат възможно най-напред и си тръгват с високи суми, а не просто за да научат нещо. А сега не стига, че сумите за 13-и и 14-и въпрос са пълен ташак, ами са и супер недостижими. Не казвам, че трябва да е супер лесно и всяка година да се пръкват по няколко победители, но то направо няма интрига. Нека сериозните въпроси да почват поне от осмия или деветия, а не веднага след първа сигурна сума да те застрелят с някой невъзможен въпрос! Вече съм казвал, че Билалов е скучен водещ, но освен той шоуто убива и публиката, която се състои от баби, а, както знаем от кеча, публиката може да направи шоуто да изглежда по-грандиозно. Новото студио също е доста депресиращо - старото с оранжевите стъпала беше по-свежо, ако ще и дизайнът да е същият.

В този ред на мисли аз съм сигурен, че ако ида да играя, 100% ще отпадна на някой футболен въпрос, понеже от футбол изобщо не разбирам и познанията ми са много бедни. На "Тривиадор" примерно много пъти ми се е случвало в сюблимен момент да ми се падне такъв въпрос и да ме закопае.

Edited by Metzgermeister

Много тъпо са го направили шоуто тая година. Първите пет въпроса не са интересни изобщо. Разбирам първият и вторият да са някакви смешни, но защо трябва и петте да са от типа "Какво слага добрата домакиня в блендера? а) маймунски ташаци б)галошите на бай Тошо в) плодове и зеленчуци или д) тезгях с менгеме на него" :unsure: . Предполага са да са от някаква обща култура и то широка. И след първите започват веднага въпросите с разни супер специфични неща, които да ги знаеш е просто шанс.  

Тоя въпрос за Уди Кълвача беше пълен шит, да не говорим колко нелепо бе зададен. Ако си кино фен (пък и да не си кой знае колко фен) горе долу знаеш колко годишни са един спрямо друг Ути, Уди Алън и Уди Харълсън, но Уди Кървача какво прави там по-точно? Анимационен герой го сравняваш кога се е появил (появил???) спрямо живи хора. Честно казано и аз мислех, че е Уди Кълвача, защото знам, че е супер старо детско, но не предполагах и че Уди Алън е чак толкова стар  (в моите очи дядо Уди си е на около седемдесет, ама ей на, остаряхме си). Но дори да се абстрахирам от това - кой нормален човек в България ще знае кога са излязли първите комикси с Уди Кълвача, мамка му?  Дори не е толкова популярен герой (щото да речем, че Батман и Супермен горе долу ги знаем нърдовете). Как може да зададат такъв въпрос?

Идеята е да се задават въпроси, на които да може да се разсъждава и то от там става интересно предаването. А последните въпроси, на които попаднах, са общо взето рандом факти и толкова.  

Metzgermeister

При това нейните въпроси бяха по-лесни от тези на готвача, който беше след нея. Задачката с воловете и коловете пък на третата участничка ме затрудни и вероятно щях да се панирам и да поискам помощ от публиката, ако бях на нейно място.

Въпросът за стрийтбола пък си беше баш елементарен, а се наложи Билалов да насочи повторно едното момиче към верния отговор дори и след използван 50/50 жокер. Без значение дали има интерес към баскетбола, няма как да не е минавала през някое общинско игрище, където да има кошове за игра, и табелка със съответните спортове, които могат да се практикуват. На следващия въпрос с право я остави да посочи грешния отговор. 

На въпроса с корабите бях сигурен, че отговорът е измежду C. и D., тъй като думите, доколкото помня, бях с общ корен и видно едната беше там за заблуда.

Противно на повечето мнения в интернет, на мен Билалов ми е доста симпатичен като водещ. Харесва ми по-сериозният тон на предаването, който придава, струва ми се като човек с много богата обща култура, а и от гледната точка на участниците би трябвало да се води полезен.

С разумно използвани жокери и малко акъл 2500 не е недостижима сума, но при тази трудност на въпросите изглежда доста скромно.