Jump to content

Носталгичната: първи кеч спомени


gboy

Recommended Posts

Тъй като повечето вече сме дърти чичаци, със сигурност имаме приятни лапешки спомени от първите ни срещи с кеча. Така че отварям носталгичната, където да си спомним убавите години с наборите :D
 

----
Първо гледане на кеч

 

За първи път през живота си попаднах на такова шоу нейде пред 90-те, вероятно в периода 95-97-ма, някъде там ще да е било. По кабелната телевизия (тогава голям хит!) вечер пускаха за няколко часа TNT и зяпахме като идиоти картинките, щото английски никой не разбираше. Дъртите учили руски, ние още малки лапета - къде ти. 

Така че първото нещо, на което попаднах, е било със сигруност wCw Nitro, излъчвано по нощите. И естестевено бях ей така 🤓 . Мама ми обясни, че това било американски кеч, дето се биели и всичко било позволено. Спомням си, че и аз и тя бяхме убедени, че гледаме нещо много истинско. Няколко пъти сме го хващали по нощите и го зяпахме заради мен - нищо не помня освен Стинг, който го спускаха с въже от покрива.

Точно заради това спускане майка в един момент се усети и ми рече, че това е някакво шоу, не могат да се бият наистина така. Позазяпа се и видя, че нещо не е много реалистично. :D Аз обаче не исках и да чуя - истински са си, сто процента! Не ми го побираше акълът що за глупост би било възрастни хора да се събират и да се правят, че се удрят. :laugh:

 

Освен това помня и Хълк Хоуган, защото го знаех от филмите - виках му "стареца", тъй като си мислех, че е дърт и затова му е бяла косата :D Но го гледах с голям кеф, защото в нас имаше една безумно тъпа комедия с него - "Господин Бавачката" , където едни чавета му ебаваха майката, и от там му бях маркче. Ще да са били точно годините на nWo. 

 

release-date-aug-19-1993-movie-title-mr-

 БТВ ерата, първа вълна

Беше със сигурност втората половина на 90-те, когато пуснаха кеча там и в началото беше събота и неделя в нормално време. Скоро родителите писнаха, че не може така и че чаветата се бият в даскало и от СЕМ решиха да го преместят по нощите. RAW в четвъртък, в петък - смака. Естествено, Първичната сила беше забранена територия, щото бяхме на училище на дургия ден, така че само петък квото има. 

В класа децата не го гледаха, щото бяха снобчета :D, макар че от време на време се изпускаха, че и те го зяпат. Аз обаче гордо се бях обявил за кеч фен и ме болеше уйовината кой кво разправя. Виж, в квартала чаветата го гледаха на поразия, само че пък те на свой ред ме обявиха мен за сноб, щото те си бяха маркчета и само зяпаха, а аз по онова време вече бях започнал да се интересувам и го раздавах смаркската :D . 

 

Толкова бях смарк, че мислех, че в WWF се бият фалшиво, а в WCW - наистина. При Инвазията чак ми се счупи тая фантазия. :( Все пак Хълк Хоуган беше там, да му се невиди, не беше честно и той да се окаже фейк.

Спомням си, че редовно имаше дискусии по телевизията и лелките разправяха колко бил опасен кечът за детската ни психика. Като гледам форума - прави са били жените :unsure: . 

Точно по това време се усетиха и родните медии, че има почва тука и почнаха със списанията...

 

hqdefault.jpg

Кеч списания и вестници

 

Най-ярките ми спомени със сигурност са от Хай Клуб, които държаха добро ниво. Повечето кеч списания и особено вестниците пишеха тотални простотии, но Хай Клуб имаха яки материали и като цяло не си позволяваха разни измислени тъпотии. Най-важното от там беше, че следяха кеча в реално време и пускаха спойлери.  От там научих за търна на Стив Остин и всички бяхме много WoW в квартала. Разбира се, тукашните чавета си подкрепяха любимците на футболен принцип - без значение дали лоши или добри, та затова често се въргаляхме при морални несъответсвия чия страна да заемем.

Иначе имаше няколко култови списания, повечето ги има сканирани и тук. Бяха си лъскави и шарени и за времето им бая се радвах. Голямото дъно бяха вестниците, каито са тотален еквивалент на днешните ШОК, Уикенд и прочее - пълни тъпотии, които дори за времето си ми се струваха нелепи.

Спомням си, че в един момент имаше голям бум - на всяко репче кибичеха кви ли не тъпотии. Включително и български кеч комикс, който и в момента се мандахерца нейде на село - гаранция, че не са заплатени права за един лев :D Дреме му на някой тогава.

Но най-най-най-милите ми спомени са от купуаването на Хай Клуб. Маята баба, Бог да я прости, специално се беше пазарила с лелката на местното репче, за да ми го пази. Че ако го изкупят, има да обикаляме чак по пазара, не е шега работа :D . Та лелчето го пазеше, а в събота сутрин (или неделя, не помня) баба отиваше докато още спях и ми го носеше, та да го чета, като стана. Ех, бабо, бабо, какво ли ти е било с мене :happy: Винаги ще я помня тая жена, втора майка ми беше. Не пропускаше брой - беше и бойна задача.

 

images?q=tbn:ANd9GcT0mT0jC_zc_9gKMXtnDGU


Телефонният нет

За разлика от сега, тогава теглехме с 2kb/sec, като понякога развивахме до 4, ама само по тъмно. Но въпреки това редовно посещавах wwf.com, защото можех след много чакане да си зареждам по някоя и друга картинка и далеч по-важното - можех да виждам кой е шампион в момента. Сигруно помните, че тогава шоутата идваха с по месец, два закъснение. Така че знаех предварително, като се смени някоя титла и така качвах левъл сред феновете.

Оше помня как го бяха направили - една линия с поясите и като отидеш с мишката на нея и ти изскача мъничко прозорче със снимката на шампиона. Голяма радост беше, като видех Скалта :cool:

Кеч сблъсъците на ливадата до блока

 

Не сте имали детство, ако не сте си имали финишър :happy: Правехме разбира се и хватките от телевизията, но си имахме и наши, които доста успешно прилагахме. Моят беше "големят тигърски затвратник🕵️‍♂️ и ако си мислите, че при Ортън е "аут а ноуеа", не сте ме виждали как го пусках аз. :beer: Проблемът беше, че един приятел беше се вдъхновил от "Захапката на акулата" (така беше преводът по телевизията) и си беше направил "Захапката на гъза". Редовно тормозеше едно момиченце от горния етаж с тая хватка. Като по-големи ходеха известно време, ама това е друга история.... :)

 

 

Link to comment

Никога няма да забравя, когато някой по-голям в квартала ни разказа историята на Кейн и Гробаря. Изгореният брат се завръща да отмъсти, че брат му е убил цялото семейство и ги е заровил живи 😱 За 8-9 годишни лапета това беше най-страшното нещо, което сме чували/виждали.

Иначе ако не ти направят поне едно задушаващо на последния чин - не си бил на училище.

Link to comment

Да не забравяме и дългите дискусии коя хватка боли най-много, ако ти се направи наистина :D Общото мнение беше, че педигрито на Трите Хикса ще да е много гадно, щото те пльосват по лице. 

За "кръстосаните ръце" на Беноа никой не разбираше точно къде те боли, та не беше много уважавана. 

 

Link to comment
15 minutes ago, gboy said:

Да не забравяме и дългите дискусии коя хватка боли най-много, ако ти се направи наистина :D Общото мнение беше, че педигрито на Трите Хикса ще да е много гадно, щото те пльосват по лице. 

За "кръстосаните ръце" на Беноа никой не разбираше точно къде те боли, та не беше много уважавана. 

По това време (бтв ерата) тренирах в клуб по бойни изкуства, и преди тренировки с останалите чавета си прилагахме много от кеч хватките, преди сенсей да дойде и да ни ошамари, даже ни се караше как е възможно да гледаме онея "безмозъчни дрогирани идиоти"🤣

 

Усукания глезен на мен ми беше най-неприятната :mellow:

Link to comment
3 minutes ago, jobber91 said:

Да не забравяме и дългите дискусии коя хватка боли най-много, ако ти се направи наистина :D Общото мнение беше, че педигрито на Трите Хикса ще да е много гадно, щото те пльосват по лице. 

 

Веднъж така разбих носа на един съученик, тъй че подкрепям. 😊

Link to comment
The Big Red Machine

От БТВ ерата се запалих. Преди това съм хващал моменти от WCW, но не помня къде точно - по Евроспорт ли беше или по някоя немска телевизия.

Иначе БТВ ерата бях на 10-11 години и помня че беше голяма мания. В училище всички момчета бяхме запалени. Купувахме си списания, картинки, плакати и какво ли още не. Още пазя голяма част от тях. Много се филмирахме. Все пак бяхме прости чавета и вярвахме, че Кейн и Гробаря са братя и че лицето на Кейн наистина е изгорено. Трите Хикса всички го мразеха щото беше подъл тип. Скалата имаше най-много фенове, след това може би Гробаря и Кейн, щото като отбор мачкаха много здраво. А и беше мега надъхващо огъня на Кейн и след това Роллин и Гробаря излиза с мотора. Кофти, че ги даваха късно. Още помня как съм седял да чакам да свърши Шоуто на Слави, което беше до 23:30, но винаги свършваше по-късно с 15-20 мин. След това даваха Ало-Ало и чак тогва почваше кеча. Естествено Пърична сила дето беше в четъртък я проспивах почти винаги. На следващия ден на училище този който е успял да устиска и е гледал - разказва на всички какво е станало. Лятната ваканция помня че си бях на село и там също всички за това говорехме и дори се боричкахме в паркчето на центъра на селото и си прилагахме захвати - задушаващо тръшване, усукания глезен, лакътя на народа и др. Веднъж едно момче се разплака щото го бях натиснал малко повечко в "Стените на Йерихон" :D 

Огромна носталгия остави у мен БТВ ерата с култовия Робин Кафалиев и "няма никой вкъщи".

После 2002 като го спряха, всичко утихна и спряхме да следим. Започнахме пак в GTV ерата. Там в началото имаше някакъв интерес, но бързо замря. Нямаше ги вече Ледения, Скалата. Кейн беше без маска. Помня доста се захласваха по Джон Сина и Батиста и много мразеха Джей Би Ел. Като цяло обаче вече бяхме и по-пораснали и повечето съученици и приятели от моя набор не ги влечеше. А и самия кеч не беше "като едно време". Аз обаче продължих да си следя и да си гледам шоутата. Вече имах компютър и интернет и всичко беше много по-лесно достъпно. Като завърших и отидох са уча студент, имаше в моя курс едно друго момче, което следеше и с него сме си гледали доста турнири. Иначе доста тъпо ми бе да казвам на гаджета, че гледам кеч, но за щастие никое не ме сметна за ненормален :D

 

Link to comment

Картинките с кечистите , това е нещо , което ми е слабост .

Иначе първия мач , който помня беше Кейн и Беноа срещу Рок и Ракиши .

Ракиши седна на гърдите на Кейн и го тушира . Тогава съм бил на 11 год сигурно 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...