Jump to content

Носталгичната: първи кеч спомени


Recommended Posts

Тъй като повечето вече сме дърти чичаци, със сигурност имаме приятни лапешки спомени от първите ни срещи с кеча. Така че отварям носталгичната, където да си спомним убавите години с наборите :D
 

----
Първо гледане на кеч

 

За първи път през живота си попаднах на такова шоу нейде пред 90-те, вероятно в периода 95-97-ма, някъде там ще да е било. По кабелната телевизия (тогава голям хит!) вечер пускаха за няколко часа TNT и зяпахме като идиоти картинките, щото английски никой не разбираше. Дъртите учили руски, ние още малки лапета - къде ти. 

Така че първото нещо, на което попаднах, е било със сигруност wCw Nitro, излъчвано по нощите. И естестевено бях ей така 🤓 . Мама ми обясни, че това било американски кеч, дето се биели и всичко било позволено. Спомням си, че и аз и тя бяхме убедени, че гледаме нещо много истинско. Няколко пъти сме го хващали по нощите и го зяпахме заради мен - нищо не помня освен Стинг, който го спускаха с въже от покрива.

Точно заради това спускане майка в един момент се усети и ми рече, че това е някакво шоу, не могат да се бият наистина така. Позазяпа се и видя, че нещо не е много реалистично. :D Аз обаче не исках и да чуя - истински са си, сто процента! Не ми го побираше акълът що за глупост би било възрастни хора да се събират и да се правят, че се удрят. :laugh:

 

Освен това помня и Хълк Хоуган, защото го знаех от филмите - виках му "стареца", тъй като си мислех, че е дърт и затова му е бяла косата :D Но го гледах с голям кеф, защото в нас имаше една безумно тъпа комедия с него - "Господин Бавачката" , където едни чавета му ебаваха майката, и от там му бях маркче. Ще да са били точно годините на nWo. 

 

release-date-aug-19-1993-movie-title-mr-

 БТВ ерата, първа вълна

Беше със сигурност втората половина на 90-те, когато пуснаха кеча там и в началото беше събота и неделя в нормално време. Скоро родителите писнаха, че не може така и че чаветата се бият в даскало и от СЕМ решиха да го преместят по нощите. RAW в четвъртък, в петък - смака. Естествено, Първичната сила беше забранена територия, щото бяхме на училище на дургия ден, така че само петък квото има. 

В класа децата не го гледаха, щото бяха снобчета :D, макар че от време на време се изпускаха, че и те го зяпат. Аз обаче гордо се бях обявил за кеч фен и ме болеше уйовината кой кво разправя. Виж, в квартала чаветата го гледаха на поразия, само че пък те на свой ред ме обявиха мен за сноб, щото те си бяха маркчета и само зяпаха, а аз по онова време вече бях започнал да се интересувам и го раздавах смаркската :D . 

 

Толкова бях смарк, че мислех, че в WWF се бият фалшиво, а в WCW - наистина. При Инвазията чак ми се счупи тая фантазия. :( Все пак Хълк Хоуган беше там, да му се невиди, не беше честно и той да се окаже фейк.

Спомням си, че редовно имаше дискусии по телевизията и лелките разправяха колко бил опасен кечът за детската ни психика. Като гледам форума - прави са били жените :unsure: . 

Точно по това време се усетиха и родните медии, че има почва тука и почнаха със списанията...

 

hqdefault.jpg

Кеч списания и вестници

 

Най-ярките ми спомени със сигурност са от Хай Клуб, които държаха добро ниво. Повечето кеч списания и особено вестниците пишеха тотални простотии, но Хай Клуб имаха яки материали и като цяло не си позволяваха разни измислени тъпотии. Най-важното от там беше, че следяха кеча в реално време и пускаха спойлери.  От там научих за търна на Стив Остин и всички бяхме много WoW в квартала. Разбира се, тукашните чавета си подкрепяха любимците на футболен принцип - без значение дали лоши или добри, та затова често се въргаляхме при морални несъответсвия чия страна да заемем.

Иначе имаше няколко култови списания, повечето ги има сканирани и тук. Бяха си лъскави и шарени и за времето им бая се радвах. Голямото дъно бяха вестниците, каито са тотален еквивалент на днешните ШОК, Уикенд и прочее - пълни тъпотии, които дори за времето си ми се струваха нелепи.

Спомням си, че в един момент имаше голям бум - на всяко репче кибичеха кви ли не тъпотии. Включително и български кеч комикс, който и в момента се мандахерца нейде на село - гаранция, че не са заплатени права за един лев :D Дреме му на някой тогава.

Но най-най-най-милите ми спомени са от купуаването на Хай Клуб. Маята баба, Бог да я прости, специално се беше пазарила с лелката на местното репче, за да ми го пази. Че ако го изкупят, има да обикаляме чак по пазара, не е шега работа :D . Та лелчето го пазеше, а в събота сутрин (или неделя, не помня) баба отиваше докато още спях и ми го носеше, та да го чета, като стана. Ех, бабо, бабо, какво ли ти е било с мене :happy: Винаги ще я помня тая жена, втора майка ми беше. Не пропускаше брой - беше и бойна задача.

 

images?q=tbn:ANd9GcT0mT0jC_zc_9gKMXtnDGU


Телефонният нет

За разлика от сега, тогава теглехме с 2kb/sec, като понякога развивахме до 4, ама само по тъмно. Но въпреки това редовно посещавах wwf.com, защото можех след много чакане да си зареждам по някоя и друга картинка и далеч по-важното - можех да виждам кой е шампион в момента. Сигруно помните, че тогава шоутата идваха с по месец, два закъснение. Така че знаех предварително, като се смени някоя титла и така качвах левъл сред феновете.

Оше помня как го бяха направили - една линия с поясите и като отидеш с мишката на нея и ти изскача мъничко прозорче със снимката на шампиона. Голяма радост беше, като видех Скалта :cool:

Кеч сблъсъците на ливадата до блока

 

Не сте имали детство, ако не сте си имали финишър :happy: Правехме разбира се и хватките от телевизията, но си имахме и наши, които доста успешно прилагахме. Моят беше "големят тигърски затвратник🕵️‍♂️ и ако си мислите, че при Ортън е "аут а ноуеа", не сте ме виждали как го пусках аз. :beer: Проблемът беше, че един приятел беше се вдъхновил от "Захапката на акулата" (така беше преводът по телевизията) и си беше направил "Захапката на гъза". Редовно тормозеше едно момиченце от горния етаж с тая хватка. Като по-големи ходеха известно време, ама това е друга история.... :)

 

Edited by gboy

 

Link to comment

Никога няма да забравя, когато някой по-голям в квартала ни разказа историята на Кейн и Гробаря. Изгореният брат се завръща да отмъсти, че брат му е убил цялото семейство и ги е заровил живи 😱 За 8-9 годишни лапета това беше най-страшното нещо, което сме чували/виждали.

Иначе ако не ти направят поне едно задушаващо на последния чин - не си бил на училище.

Link to comment

Да не забравяме и дългите дискусии коя хватка боли най-много, ако ти се направи наистина :D Общото мнение беше, че педигрито на Трите Хикса ще да е много гадно, щото те пльосват по лице. 

За "кръстосаните ръце" на Беноа никой не разбираше точно къде те боли, та не беше много уважавана. 

  • LMFAO 1

 

Link to comment
jobber91
15 minutes ago, gboy said:

Да не забравяме и дългите дискусии коя хватка боли най-много, ако ти се направи наистина :D Общото мнение беше, че педигрито на Трите Хикса ще да е много гадно, щото те пльосват по лице. 

За "кръстосаните ръце" на Беноа никой не разбираше точно къде те боли, та не беше много уважавана. 

По това време (бтв ерата) тренирах в клуб по бойни изкуства, и преди тренировки с останалите чавета си прилагахме много от кеч хватките, преди сенсей да дойде и да ни ошамари, даже ни се караше как е възможно да гледаме онея "безмозъчни дрогирани идиоти"🤣

 

Усукания глезен на мен ми беше най-неприятната :mellow:

  • Upvote 1
Link to comment
3 minutes ago, jobber91 said:

Да не забравяме и дългите дискусии коя хватка боли най-много, ако ти се направи наистина :D Общото мнение беше, че педигрито на Трите Хикса ще да е много гадно, щото те пльосват по лице. 

 

Веднъж така разбих носа на един съученик, тъй че подкрепям. 😊

Link to comment
The Big Red Machine

От БТВ ерата се запалих. Преди това съм хващал моменти от WCW, но не помня къде точно - по Евроспорт ли беше или по някоя немска телевизия.

Иначе БТВ ерата бях на 10-11 години и помня че беше голяма мания. В училище всички момчета бяхме запалени. Купувахме си списания, картинки, плакати и какво ли още не. Още пазя голяма част от тях. Много се филмирахме. Все пак бяхме прости чавета и вярвахме, че Кейн и Гробаря са братя и че лицето на Кейн наистина е изгорено. Трите Хикса всички го мразеха щото беше подъл тип. Скалата имаше най-много фенове, след това може би Гробаря и Кейн, щото като отбор мачкаха много здраво. А и беше мега надъхващо огъня на Кейн и след това Роллин и Гробаря излиза с мотора. Кофти, че ги даваха късно. Още помня как съм седял да чакам да свърши Шоуто на Слави, което беше до 23:30, но винаги свършваше по-късно с 15-20 мин. След това даваха Ало-Ало и чак тогва почваше кеча. Естествено Пърична сила дето беше в четъртък я проспивах почти винаги. На следващия ден на училище този който е успял да устиска и е гледал - разказва на всички какво е станало. Лятната ваканция помня че си бях на село и там също всички за това говорехме и дори се боричкахме в паркчето на центъра на селото и си прилагахме захвати - задушаващо тръшване, усукания глезен, лакътя на народа и др. Веднъж едно момче се разплака щото го бях натиснал малко повечко в "Стените на Йерихон" :D 

Огромна носталгия остави у мен БТВ ерата с култовия Робин Кафалиев и "няма никой вкъщи".

После 2002 като го спряха, всичко утихна и спряхме да следим. Започнахме пак в GTV ерата. Там в началото имаше някакъв интерес, но бързо замря. Нямаше ги вече Ледения, Скалата. Кейн беше без маска. Помня доста се захласваха по Джон Сина и Батиста и много мразеха Джей Би Ел. Като цяло обаче вече бяхме и по-пораснали и повечето съученици и приятели от моя набор не ги влечеше. А и самия кеч не беше "като едно време". Аз обаче продължих да си следя и да си гледам шоутата. Вече имах компютър и интернет и всичко беше много по-лесно достъпно. Като завърших и отидох са уча студент, имаше в моя курс едно друго момче, което следеше и с него сме си гледали доста турнири. Иначе доста тъпо ми бе да казвам на гаджета, че гледам кеч, но за щастие никое не ме сметна за ненормален :D

 

Link to comment
nabonid

Картинките с кечистите , това е нещо , което ми е слабост .

Иначе първия мач , който помня беше Кейн и Беноа срещу Рок и Ракиши .

Ракиши седна на гърдите на Кейн и го тушира . Тогава съм бил на 11 год сигурно 

  • Upvote 2
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...