Jump to content

Видео игри и конзоли - обща тема

ShiningWizard

Recommended Posts

ShiningWizard

Супергероите си имат обща тема, защо не и видео игрите? Разбира се, има “Какво играете в момента?”, но тя е по-скоро за отчети за какво сме играли тия дни, а нямаме една обща темичка, в която да обсъждаме различни аспекти на гейминга - предстоящите заглавия, индустрията, девелъпмента, ретро гейминг, БГ списанията на темата от едно време, конзолите и т.н.

Та, нека започна с изреждането на някои заглавията, които да очакваме през 2022. Миналата година получихме много разочароващи заглавия, но може би новата година ще съживи гейминга, ако компаниите си изиграят картите правилно.

Започнахме 2022 с PC порта на ПС4 хита “God Of War 2018”, който зарадва геймърите подобаващо и засега хората са доволни от оптимизацията ѝ за компютрите. Играта е вече налична в Замунда, така че ако сте този тип играч, сваляйте наред. Дали ще видим подобен успех и при PC порта за Uncharted 4? Ще разберем чак когато я пуснат. Считайки намеренията да пускат повече PC портове за PS ексклузиви силно се надявам да получим играта за Спайдърмен и Demon Souls римейка на Bluepoint. Playstation ексклузиви тази година ще са Horizon Forbidden West и God Of War:Ragnarok, за които ще изчакам малко за бъдещите PC портове. 

На първо място една от силните игри, която ще видим тази година е Elden Ring - souls-like игра на FromSoftware, която ще е open world. Колабориращ с тях по проекта е автора Джордж Р. Р. Мартин, който е познат на форона като писателя на поредицата “Игра На Тронове”. Честно казано не съм чел книгите и не съм гледал сериала, но трейлърите и геймплей кадрите са изключително надъхващи и поне за тази игра е гарантирана да не е провал.

Другото голямо заглавие, което ще видим през 2022 е Starfield на Bethesda Softworks, които са известни с поредиците Fallout и The Elder Scrolls. Този амбициозен проект е описан от Todd Howard като “Skyrim в космоса”. Засега особени геймплей кадри не видяхме от играта, но аз вярвам, че ще получим нещо прекрасно, въпреки провалът на Fallout 76, който превърна Bethesda във враг номер едно на геймърите. Играта ще е сингъл плейър, така че едва ли биха я прецакали толкова колкото въпросната мултиплейър помия. След закупуването на Bethesda от Microsoft, тази игра няма да има порт за Playstation, но ще я има за ексбоксовете и PC. 

Голям хайпец е и S.T.A.L.K.E.R 2, която направи жестока презентация на отвратителния Е3 2021 и ме обнадежди за играта, която чакаш от много години. По-късно миналата година имаше малко скандали около проекта, тъй като искаха да вкарат шитнята за NFT-тата, което постави шансовете на играта да я видим в платформата Steam, тъй като те вече почнаха да махат игри, които съдържат тази схема, но от разработническия екип уведомиха геймъри, че са премахнали тъпнята с NFT-тата. FPS жанрът умря миналата година от цялото това Фортнайчене на заглавията и посредствените launch-ове, дано Stalker не ни разочарова.

Тази година ще видим и заглавия като Dying Light 2 (Horror)Suicide Squad:Kill The Justice League (Action-adventure), Hogwarts Legacy (RPG), Sifu (Beat em up), Avatar Frontiers Of Pandora (open world action-adventure), Ghostwire Tokyo (action adventure) и много други.

А вие кое заглавие очаквате най-много тази година? Споделете защо. Ами любимата ви видео игра на всички времена? В тази дискусия може да говорим за много, много неща относно гейминга, защото темата е супер обширна и ще е много готино ако споделяте някакви новини от сферата и ги дискутираме. 

Edited by ShiningWizard

ezgif.com-resize(3).gif.5d6ad4c6410d26d5e42b598bf33521f8.gif

Очаквам с нетърпение НАЙ-НАКРАЯ боксовата игра - ESBC, но мисля, че ще пукна преди да я изкарат. :unsure: Оня ден пак играх на PS3-ката на Fight Night 4 - толкова яка игра и такъв жесток геймплей, нищо, че е на сто години. Крайно време е да има нова такава. 

Иначе другото, което очаквам (и я го дочакам, я не) беше някаква пиратска игра, която я отлагат пак и пак. Не помня на кое студио беше, ама на трейлъри изглеждаше жестоко. За Спайдърмен 2 също съм хайпнат, защото единицата беше супер лека и забавна (изключвам мисиите с "промъкване", които са отврат скучни). 

Иначе игри в нас колкото искаш, но за съжаление време няма :( Миналата  година в началото се бях сцепил да играя AC: Valhalla :beer:, но после не съм играл вече толкова. В момента мъча RDR2 и въпреки, че е много яка във всяко едно отношение, просто не мога да се запаля така. От сума ти месеци ми е интсталирана и съм някъде на 1/3. 

• Upvote 2
  • Like 1

ShiningWizard
1 hour ago, gboy said:

Очаквам с нетърпение НАЙ-НАКРАЯ боксовата игра - ESBC, но мисля, че ще пукна преди да я изкарат.

Има сериозен backing за игра от малко студио. Радвам се, че са подписали истински боксьори и майстори на бойни изкуства, за да може да играем като тях. Много се радвам, че успяха да вкарат Артуро Гати в ростера на легендите. Интересно ми, че Бадр Хари е в играта - вероятно може да има някакъв режим за кикбокс, но ще видим.  

Тя трабваше да излезе декември, ама кОр. Освен това не мога да разбера ще има ли за PS4 или такива като мен ще гледат само в youTube. :mad:

ShiningWizard
25 minutes ago, gboy said:

Тя трабваше да излезе декември, ама кОр. Освен това не мога да разбера ще има ли за PS4 или такива като мен ще гледат само в youTube. :mad:

Цитирано от Редит пост на играта

•  

• What platforms will ESBC release on?

• PC, PS5, Xbox Series S/X, PS4 and Xbox One releases are officially confirmed

• Nintendo Switch possibility is being explored but nothing officially confirmed yet

• Cross-Play possibility is being explored but nothing officially confirmed yet

•  

Edited by ShiningWizard

ShiningWizard
30 minutes ago, Sugarev said:

Ще я пускат ли за PC и нея?

Отсега нататък май ще пускат PC портове година след релийза, с което съм окей. 

За 70 милиарда почти, шокираща сделка с оглед на скандалите и западането на компанията в последното десетилетие. 

ShiningWizard

Надушвам монопол. Догодина могат и Юбисофт да купят, ако продължават така. Най-добре да вземат FromSoft или Capcom, тези са силно надеждни компании що се отнася до гейминг и Майкрософт ще държат едни от най-уважаваните поредици в последно време. 

ShiningWizard

Какво означава това за гейм индустрията? Ще разберем в близкото бъдеще, защото това са едни големи новини. Ама наистина големи. Помислете си какво могат да направят от Майкрософт с новата придобивка. Колкото и жестоко да звучи , има някои неща, които трябва да бъдат разяснени от цялата сделка – има си предимства и недостатъци, които лъхат жестоко. Все пак имаше много скандали около Activision-Blizzard и то специално срещу управата на компанията.

Не може да не говорим за този издател без да отразим цялата ситуация с тях, която започна миналата година и то защото поставя цялата сделка под въпрос дали всъщност си заслужава да закупят Activision-Blizzard. Все пак има един грозен съдебен процес срещу тях в сексуален тормоз и това създаде една голяма паника в офисите им. Напуснаха сума ключови имена, преименуваха Макрии от Оувъруоч, намалиха се броя абонати за Уърлд ъф Уъркрафт накратко – Скандалът беше голям удар.

Информация от ПР екипа на Майкрософт казва, че Боби Котик, който е СЕО на Активижън-Близард, ще остане главен в компанията след сделката, а това се надявам, че няма да е задълго. Въпросният Боби Котик е много проблемна личност – все пак той е знаел за множеството случаи на тормоз в компанията, но си е мълчал за тях и е нормално хората да искат неговото премахване.

Сега в ръцете на нови собственици, това едва ли би се толерирало и в следствие може да доведе до пълно преструктуриране на компанията и в случая на Активижън-Близард, които са в беда, това им е нужно. Естествено, няма да има промени от първия ден, но постепенно ще целят това. Ноември месец миналата година Фил Спенсър определи скандалите като нещо, което ще промени отношенията между Майкрософт и Активижън-Близард. Би трябвало следващата логическа стъпка, която да направят е да премахнат тези, които влият зле на репутацията.

Ако вземем напредвид с каква скорост Майкрософт набира до най-големите компании в гейминг пазара, едва ли биха искали да им пречат скандални личности като Боби Котик. Все пак те платиха близо 10 пъти повече от сумата, която купиха Zenimax Media, които притежават познати компании като Бетесда, Аркейн и ИдСофтуер

Ако Майкрософт променят подхода на Активижън-Близард, това ще има ефект върху игрите. Това не означава, че например следващите заглавия от Call Of Duty поредицата задължително ще станат ексклузивни за Ексбокс и ПС. По-скоро искат да включат сегашните и следващите игри към платформата Xbox Game Pass. Тя вече има 25 милиона абонати и Microsoft продължава да придобива студия, за да подобри абонаментната услуга. Сделката с Активижън ще е една от многото и може да очакваме друга компания в ръцете на Майкрософт

Това обаче не изключва ексклузивността на някои от заглавията. Докато главните поредици могат да са за всички платформи, някои ще бъдат есклузивни за ПС и Екбокс. Няма да се учудя, ако пуснат отделни Call Of Duty спин оф игри , които ще са достъпни само за тези две платформи или съживят някой от амбициозните проекти на Blizzard като Starcraft Ghost. Само мога да си мечтая за последното. А, да и като свържа Call Of Duty  с Екбокс веднага си припомням за Ексбокс Лайв лобитата от едно време. Добри времена.

Малко отклонявам от точката, но към сделката е включена фирмата Кинг, които неиронично са крале на пазара за мобилни приложения. Кенди Кръш игрите правят жестоки цифри и парите от лелките, които харчат за ин-гейм неща са пак пари, така че пак е добра придобивка за Майкрософт, не за нас, разбира се

Но за да има успех, трябва да има акъл в цялата тази работа. Активижън-Близард напоследък не са много уважавани що се отнася до разработване. Почти всеки ден чета гневни постове за Уарзоун например. Предполагам, че Майкрософт ще вкарат малко ред в работата на студията към Активижън-Близард. Кол Ъф Дюти игри пускат всяка година, а за повече развитие може да се наложи промяна в модела за релийзовете за доброто на поредицата. Много говоря за КОД, но честно казано няма какво много да говоря за заглавията на Близард.

Относно тях, виждам някаква възможност да вкарат някаква оферта за собственици на гейм паса и да го свържат с WOW или дори конзолна версия на  MMORPG-то, макар че ще е трудно да го постигнат. Overwatch 2 може да я променят и със сигурност ще бъде в гейм паса на първи ден. Всичко зависи от това как менажират екипите от сега нататък. Те ще трябва да насърчават екипа към по-усилена работа, да наемат талантливи хора за амбициозни проекти и да осигурят някакво бъдеще, за да им се получи една успешна инвестиция.

И това ни връща към предната точка, че трябва да се отърват от хората, които дърпат фирмата надолу. Премахването на Боби Котик ще им струва ужасяваща сума на Майкрософт, както посочват източници и говорим 300 милиона долара. Може би за Майкрософт са малко, но нима е нужно толкова пари да се рискуват, за да се напълни гушата на някакъв индивид като този? Уолстрийт Джърнъл споделя, че Котик ще напусне в следствие на сключена сделка. Премахване или напускане, Боби не си тръгва без тлъст хонорар.

Според мен Майкрософт няма да се откажат от това да подобрят Активижън-Близард след цялата ситуация около компанията. Дали ще е добро или за зло ще разберем съвсем скоро. Ако считаме какво правят с Бетесда, има малко светлина в тунела да го видим и за Активижън-Близард.

Както винаги, ще има оплаквания, че сделката мирише на монопол и може да се стигне до съда, Дисни се пригодиха с големи компании като ФОКС и ESPN и не са ги съдили, така че как ще спрат Майкрософт? Разбира се, тук сравняваме киноиндустрията и гейм индустрията, които са много различни по размери, но броят не компаниите, които се занимават с издаването и създаването на видео игри хич не е малък.

Много вероятно е, че сделката ще е сключена и в следствие на това ще има големи промени в Активижън-Близард, но колко до това дали ще са за доброто на служителите и геймърите, това вече зависи от Майкрософт. Считайки скандалите, те ще имат едно на ум да затегнат мерките против токсичната култура на работното място и ще гледат да внушат ред и в качеството на продуктите, които Активижън-Близард ще предлагат на гейминг пазара в бъдеще.

• Thanks 2

Ще си позволя малко офтопик, но ей за това обичам тоя форум. Сипвам си биричка и с интерес чета ей такива постове за игри, книги, Вели и какво ли още не. Евала. :beer:

• Upvote 2
  • Thanks 1

Мислех да пиша в темата за Warcraft, но гледам вече е започната дискусията тук. Наистина, много интересна и важна за цялата гейминг индустрия новина. Покупката на Activision е сериозен успех за Microsoft - говорим за компания, която по стойност и приходи надхвърля почти двойно конкурентите си от EA и Ubisoft, а 68.7 милиарда е внушителна сума, особено като се има предвид, че акциите на Blizzard паднаха с близо 50% за изминалата година. Добавяме и скандалите; и делата; и поголовните уволнения; и неприемливо високите бонуси, които Боби Котик и компания си раздадоха за сметка на обикновените служители; и отложените издания с една година; и всичките провалени игри, които пуснаха през 2021-ва... Абе, тотален крах, няма какво да си говорим. И все пак покупката е на много сериозна цена. Представям си в прайма си колко по-скъпи биха били Activision.

Сега, на пръв поглед сделката е странна заради всичките изброени горе проблеми. Все пак кой би си купил компания, която е обект на разследване за сексуален тормоз на работното място и същевременно за унищожаване на доказателства? Дали Microsoft ще се включат в делото, предстои да разберем. Според мен обаче тук има някаква по-особена стратегия. Сензацията може би ще се отрази добре на Microsoft.

Колкото до потенциалните промени, беше обявено, че до приключване на транзакцията Activision ще останат автономни. Очаквам този процес да е малко по-продължителен, така че засега всичко ще си е постарому. След това лека-полека нещата ще се раздвижат, но ще има доста работа за вършене. Не съм толкова добре запознат с Activision, затова ще говоря по-конкретна за Blizzard. Вече с обавеното забавяне през 2023-а предстои да излязат Overwatch 2 и Diablo IV. Като се има предвид, че двамата главни директори, които работеха съответно по тези две издания, напуснаха, тепърва трябва да се изясняват посоките, по които ще поемат двете игри занапред. Overwatch е важно заглавие, защото носи много пари в момента. При Diablo нещата са много по-опасни, защото тройката не беше особено успешна, след това се появи мобилното недоразумение и като цяло гафовете не са малко. Предстои обявяване и на нов експанжън на World of Warcraft. Shadowlands се срина брутално и за пръв път от близо 20 години насам WoW отстъпи мястото на най-играното MMORPG пред Final Fantasy XIV. Там трябва също да се изясняват посоките - дали ще се стабилизират нещата с месечния абонамент и микротранзакциите ще се разкарат, или ще се действа по друг начин. Това са важни неща. Вероятно с течение на времето и с много бавни темпове Battle.net ще бъде затворен и игрите ще се пренасочат launcher на Microsoft. Надявам се обаче специално WoW да си остане ексклузивно за PC и да не я усложняват допълнително с конзоли, а за мобилни приложения и дума да не става. Като цяло плейбазата на Blizzard не обича мобилните игри, така че Microsoft трябва да стъпват внимателно в тази посока. 

Аз се опитвам да съм оптимист. Познати, които играят Minecraft ми казаха, че играта е в много добро състояние откакто Microsoft я купиха. Age of Empires също е тяхна, така че добрите заглавия са налице. Може би пък RTS тиймът на Microsoft ще успее да спаси трагичната Warcraft III Reforged, кой знае... Щеше ми се, ако беше възможно, да бяха купили само Blizzard, защото през годините Activision се доказаха като истински задници и успяха да съсипят всичките им игри. Липсата на Activision щеше да е глътка свеж въздух в редиците на Blizzard. Но и така ще е интересно. Силно се надявам тази покупка да помогне за реабилитацията на компанията, а не да е последния пирон в ковчега. 

ShiningWizard

За Близард нещата не съм много запознат, но Activision се нуждаят от сериозна промяна в плановете. Преди години правеха други заглавия освен Call Of Duty, а сега са само това - компанията с COD. Надявам се да върнат поредицата Prototype и да пренаправят Tony Hawk Pro Skater. Сега като Crash Bandicoot е собственост на Microsoft, това означава ли, че вече не е талисман на Playstation? Crash Bandicoot скоро ще бъде талисман на зеления отбор ала Goldberg в WWE. 

ShiningWizard

МЕТАВЪРС ЛИ? Дано не е истина това. Ей, Микромеките са единствената им надежда на тия, не може заради разни метавърси и НФТ-та да правят сделки. 

А, виж как основно Боби Котик бута за тоя метавърс. Говори за това едва ли не във всяко второ изречение. От друга страна Фил Спенсър е много по-лаконичен по въпроса. Може би не им е чак такъв приоритет. А Боби е бита карта и само си говори някакви работи. В същото време обаче ми се струва, че точно той е големият победител в тая сделка. Човекът ще си тръгне от Близард вероятно с няколко милиарда в джоба.  

• Upvote 1
ShiningWizard
4 hours ago, Huskarl said:

Човекът ще си тръгне от Близард вероятно с няколко милиарда в джоба

Image

Близо 300 милиона, но пак са сериозни пари за човек, който си е мълчал като путка за проблеми, които разядоха Activision от десетилетия. 

ShiningWizard

Това е много тъжно за гледане. Преди 11 години си скъсваха гъза да направят ебаси игрите с толкова детайл, а сега едни нормални рагдол физики ги мързи да вкарат

ShiningWizard

Все повече и повече се разочаровам от регреса на гейм индустрията, и не говоря за пробутването на политиката или някаква криворазбрана идеология за социална справедливост в игрите, а как вече ги пускат. Дай 200 лева за недовършена игра, дай още 200 за допълнително съдържание, което пак я прави непълна и бъгясала. Единственият ми проблем с новата WWE игра е ценовият модел. Разбирам, че вдигат бюджета, ще направят играта по-скъпа за останалите, но как преди 10 години правихте игри, които имаха нормален и разумен брой ДЛС-та, сега има 2 различни издания, които лесно можеха да се комбинират в един диджитал делукс за има няма 130-150 кинта. Силно против пиратството на игри съм, от 2016 насам само си купувам игрите (пиратствам единствено abandonware заглавия), но сега пиратството стана по-етично като приема факта, че новите заглавия са пуснати 50% готови и цените са по-високи от всякога. Спомням си през 2011 като имах 360-ка, плащах си 100-те лева за цъкалката и имаше ВСИЧКО без оплаквания и нерви. Липсва ми това да отключваш допълнителното съдържание, а не да те точат кожодерните девове като банкомат. 

Едно кратко музикално видео по темата... 

Edited by ShiningWizard
  • Upvote 1

ShiningWizard

https://www.gamesindustry.biz/articles/2022-01-31-sony-buying-bungie-for-usd3-6-billion

Sony Interactive Entertainment today announced a deal to acquire Bungie for $3.6 billion, the latest in a string of big-ticket consolidation deals in the games industry.

After the deal closes, Bungie will be "an independent subsidiary" of SIE run by a board of directors consisting of current CEO and chairman Pete Parsons and the rest of the studio's current management team.

Sony has said Bungie will remain a multiplatform studio, with the option "to self-publish and reach players wherever they choose to play."

At present, the studio is working on maintaining Destiny 2, expanding the Destiny franchise, and working on new IP.

"We've had a strong partnership with Bungie since the inception of the Destiny franchise, and I couldn't be more thrilled to officially welcome the studio to the PlayStation family," said SIE president and CEO Jim Ryan.

Тия се излагат, защо Бънджи? Те буквално имат само една игра и тя дори не е толкова добра. С този слаб екип се надявам да не пипнат Marathon, защото може да я прецакат. За тази сума можеха да си купят Сега, а за 1 милярд повече - Капком, които щяха да им донесат уникални суми. Sony са истинският sloppy shop.   

https://store.steampowered.com/app/736820/Knights_of_Honor_II_Sovereign/

Аз си чакам тази легендарна игра разработвана от БЪЛГАРИ да види бял Свят. Мисля, че всеки е цъкал първата част и е останал само с добри спомени и отзиви. 

• Upvote 2
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...

Не знам дали някой друг от форума се интересува от Lost Ark, но играта излезе онзи ден. Днес я подкарах за малко, сега обаче не мога да я отворя заради трафика. Всички европейски сървъри са пълни и като цяло има доста дълга опашка на чакащи да влязат, което ми идва малко демотивиращо, но предполагам, че след време ще се стабилизират нещата. Освен това играта се отваря зверски бавно и се надявам оправянето на този проблем да е сред приоритетите на издателите.

Като цяло хайпът е много голям, защото Lost Ark в момента се явява модерен заместител на Diablo. Безплатна е. Играе се онлайн, тоест имаме някакъв MMO белег, но в същото време, доколкото разбрах можеш да си минаваш съдържанието и сам, даже при влизане в дънждън можеш да си избираш как да го играеш - в група или самостоятелно. Историята поне на първо четене изглежда не особено претенциозна, но пък е интересна. Геймплейът е доста добър, движенията и магиите на героите са внушителни. В началото ми беше трудно да свикна с контрола върху героя и често ми се случваше да обърквам посоките, в които гледа. Предполагам, че за играчи на League of Legends и като цяло за феновете на Diablo това няма да е проблем, но на мен, дето съм свикнал да играя World of Warcraft, ми трябваше малко време. Реално в WoW, заради позицията на камерата, винаги си с лице към противника, а когато не си - не можеш да кастваш магии. Тук обаче е съвсем лесно да се окажеш с гръб към противника и въпреки това пак да си кастваш магии в пространството, което е загуба на време и енергия. Както и да е, лесно се привиква.

Графиките са добри, обаче и с този тип визия не съм свикнал. Много цветове, много блестящи и набиващи се на очи детайли, много движения на героите... нищо общо с мрачната картина в Diablo или по-старата и мътна визия на WoW от преди Legion. :D

Очаквам това да е от този тип игри, които ще са модерни определено време и постепенно ще замрат. Пък даже и да не стане така с Lost Ark, нагодина като излезе Diablo 4 шансовете да я убие не са малки. Ще видим, може пък и да не се окажа прав. Засега обаче нещата изглеждат добре... само да си оправят сървърите и трафика.

Edited by Huskarl
  • Upvote 2
ShiningWizard

Малко чайнийз ми е, но ще го пробвам в бъдеще. Не съм много по такива игри по принцип, не мога да изневеря на японските екшън игрички и шуутърите. Лоши новини май СТАЛКЕР 2 няма да видим наистина, ако Русия нападне Украйна. Дай боже да не се стигне до това, защото чакам СТАЛКЕР 2 от дълго време, а Survarium не беше особено силен проект. 

Edited by ShiningWizard

ShiningWizard

Изискванията за Elden Ring са тежички. Личи си, че май няма да си я взема на първия ден като знам как ги пускат неоптимизирани. Тука завиждам на конзолните играчи.

https://www.pcgamer.com/elden-ring-system-requirements/

12 hours ago, ShiningWizard said:

Изискванията за Elden Ring са тежички. Личи си, че май няма да си я взема на първия ден като знам как ги пускат неоптимизирани. Тука завиждам на конзолните играчи.

https://www.pcgamer.com/elden-ring-system-requirements/

Едва покривам минималните. :( 

Курец.

Те обикновено се презастраховат и ги дават една идея повече отколкото трябва за подкарване , но тегава работа ще е. 

• Upvote 1

ShiningWizard
12 minutes ago, HEIDENREICH said:

Едва покривам минималните. :( 

Курец.

Те обикновено се презастраховат и ги дават една идея повече отколкото трябва за подкарване , но тегава работа ще е. 

Наистина ще е тегава. Тя машината ми покрива препоръчаните, но не вярвам да върви добре на ден първи. След като дадох 120 кинта за кампанията на Halo Infinite (и ми ги върнаха), вече се колебая дали изобщо ще преордървам или взимам игри, когато излезнат.  Силно се надявам да вкарат Гейм Паса в България скоро, за да си взема Series S и да цъкам на бюджет без проблеми (макар и на по-лошо качество от компа)