Jump to content

"Открий шпионина" - сезон 1, официална тема


The Best

Recommended Posts

 

Уважаеми съфорумци, време е да оповестя правилата на тази нова игра. Те са иновативни и предполагат наличието на задълбочена стратегия и силна интуиция. Няма да говоря излишно за тях, а направо ще ви ги напиша, възможно най-кратко и без прелюдия.

https://d18lkz4dllo6v2.cloudfront.net/cumulus_uploads/entry/2021-09-29/spy.jpg

 

Правила:

 

1.     Основни пояснения

В играта ще ви бъде дадена роля, която ще бъде определена с рандъм генератор. На лични ще получите нейното естество, както и допълнителна информация, ако се налага и ролята го изисква. След като получите тази информация можете да задавате всякакви въпроси на водещия на лични, но не и в темата.

 

2.     Начин на провеждане

Играта ще има две фази:

Фаза 1: разговор между всички участници в играта. Според ролите си те трябва да спечелят доверието на другите и/или да им приложат определени внушения. Могат да пробват всякакви тактики, няма ограничения или лимит на постове. Тази фаза продължава от 17:00 до 24:00 всеки ден в продължение на седмица.

Фаза 2: разговор на лични с водещия. Тук ще трябва да използвате своите ходове и да споделяте информацията, която знаете с участници по ваш избор. Тази фаза продължава от 24:00 до 17:00ч.

 

Играта се провежда изцяло на лични съобщения, като фаза 1 ще се провежда в общ чат, създаден от водещия на играта. До него достъп ще имат само водещия и всички играчи в сезона.

 

3.     Роли в сезона:

Личност представляваща обществен интерес(1 място при 8 души, 2 места при 10) – Личността е пряко замесена в основната история на сезона, като през фаза 1 се опитва да прецени на кои играчи може да се довери и да намери служителите на контраразузнаването, разграничавайки ги от шпионите. По време на фаза 2 решава на кого да се довери и му споделя важна информация относно случая. Целта му е по този начин да открие агентите на своята страна и заедно да неутрализират шпионите, решавайки случая. Печели ако в края на играта случаят е решен и/или шпионите на чуждата държава са разкрити.

 

Служители на контраразузнаването(5 места, независимо от броя участници) – специалисти по разкриване на оперативни единици от чужди държави, работещи на територията на родината. Целта им е да спечелят доверието на личността представляваща обществен интерес и да ѝ помогнат да реши своя проблем. Другата им основна задача е да преборят шпионите на държавата враг. За целта те трябва да се намерят един-другиго. Когато личността, представляваща обществен интерес предостави фрагмент от информацията по случая на агент, той от своя страна може да го препрати на друг състезател, на когото има доверие. Служителите на контраразузнаването не се познават помежду си, защото операцията е строго секретна и разкриването на самоличността дори на един от тях, може да бъде повратен момент. Ако изпратят фрагмент на информацията на шпионин – отпадат директно от играта. Заради това трябва да внимават на кого се доверяват и на коя информация разчитат като достоверна. Ако пък намерят свой колега – ще получат от него знак, който да им покаже, че са намерили свой човек. Внимание – възможно е даден служител на контраразузнаването да намери всички свои колеги, но това не означава, че те печелят играта. Трябва да кореспондират помежду си с информация и да се опитат да спечелят доверието на личността, която представлява обществен интерес!

 

Шпиони(две места при 8 души, три места при 10) – Своеобразни антагонисти в играта, работещи в тила на врага – в чужда държава, на чужда територия. Те печелят играта, ако осуетят решаването на случая и/или спечелят доверието на персоната представляваща обществен интерес. Могат да спечелят играта и по-рано, ако служителите на контраразузнаването ги объркат за свои колеги и им изпращат ключова информация. В края на играта не бива да бъдат разкрити като шпиони.

 

4.     Забрани и пояснения:

Не редактирайте постовете си в чата! Мислете, преди да формулирате поста си и ако се наложи да добавите нещо, направете го в нов пост.

 

Не можете да говорите за играта в темата за нея или някъде из форума. Споделянето на секретна информация по време на фаза 2 става посредством водещия, който се явява свръзката между играчите. Можете да спекулирате с получената информация по време на фаза 2 на следващата фаза 1, ако желаете. Трябва да знаете, че това е рисковано, защото шпионите дебнат, но може да сработи като начин да ги разпознаете. Зависи от вашата стратегия.

 

Ако не сте наясно с даден аспект от играта след началото на сезона – питайте водещия на лични и ще ви бъде отговорено и обяснено, стига въпросите да не нарушават правилата на играта.

 

 

Пожелавам ви приятна игра и се надявам да се забавлявате в тази стратегическа игра с рпг елементи, наподобяваща филм с отворен край, където вие сами пишете сценария за вашия герой! Успех! :beer:

Записани до момента:

@kabakov

@Triple H (HHH)

@Enough*

@gboy

@Stun Damage

@Farest

@seekstah

 

Забележка: В тази тема основно ще се коментира играта след нейния край. Аз ще говоря за победителите и най-интересните моменти в сезона, а участниците ще опишат своите впечатления. Участниците могат да задават и сега въпроси по регламента, ако имат такива. Ако желаете да станете част от сезона, все още можете да го направите като се запишете през тази тема:

 

 

"You think I'm crazy, but I've lost my senses...

The world will finally learn the truth!

You... you wouldn't understand cause you don't know who I am

I'm the wonderman! I'm gonna prove them wrong

I'm gonna take a stand! I'm the wonderman" 🦹‍♀️

Link to comment
  • 3 weeks later...

Уважаеми участници, играта завърши! Победители в нея станаха агентите на разузнаването, които се наложиха над шпионите от чужди държави. Те ги разкриха и неутрализираха. Персоните от обществено значение също спечелиха играта и успяха да спасят своята родственица, връщайки я обратно в родината им.

 

Каква беше историята в първи сезон на ”Открий шпионина”? Македонската девойка Ивана бе дошла да работи на територията на България, но внезапно изчезва малко след пристигането си. Нейният съпруг Динко(Enough) не успява да се свърже с нея няколко месеца и решава да дойде в страната, за да потърси любимата си. Баща ѝ Бобан(Stun_Damage) разбира чак сега, че дъщеря му е отишла да работи в чужда държава, и то България. Не е бил уведомен, нито питан дали е съгласен с решението ѝ. След като няколко месеца не успява да установи връзка с дъщеря си, той предприема пътуване до България в опит да я издири.

 

Двамата силни мъже в живота на Ивана не се понасят. Те водят свое собствено разследване на изчезването, като не са се чували изобщо откакто преминават границата и действат по-отделно. По време на играта Бобан наема български частен детектив, който хваща постоянно Динко в особено съмнителни на пръв поглед ситуации. Динко пък се опитва да разбере защо на адреса, където би трябвало да работи съпругата му, вместо копирайтърска агенция има всъщност таксиметрова фирма. Покрай перипетиите си се сприятелява с таксиметров шофьор и разпитва дузина случайни минувачи. В крайна сметка ситуацията изобщо не изглежда розова.

 

Оказва се, че таксиметровата фирма е просто фасада на луксозен нелегален публичен дом в центъра на столицата. Попаднала в мрежите на измамниците чрез фалшива обява в интернет, Ивана става една от многото чужденки, превърнали се в проститутки по принуда. Времето за действие е малко. Динко и Бобан си нямат доверие и предполагат, че е възможно някой от тях да има нещо общо със случилото се на Ивана. В крайна сметка те обединяват усилия и преглъщат его и съмнения и заедно с помощта на последния оцелял български агент с кодово име Радокс успяват да нахлуят в публичния дом и да измъкнат момичето благополучно, симулирайки разпра от типа ”недоволен клиент”. Така Бобан(Stun_Damage) и Динко(Enough) успяват да приберат Ивана отново в родината си, а агент Радокс успешно приключва случая, след като улавя трима опасни шпиони.

 

В играта имаше две персони от обществено значение(ОЗ) -  Stun_Damage и Enough. Имаше и пет агенти – Farest(заменен поради неактивност от Bobotsi), Baikiro(заменен поради неактивност от Neshev), Radox, MJ23, Triple H (HHH). И трима шпиони – Kabakov, Gboy, Seekstah. Ето и скрийншот от рандъм генератора, който определи на кого каква роля ще се падне в играта:

Spoiler

1892800271_Screenshot2022-01-19at14-34-49AdvancedRandomGeneratorsShell.png.2b40b68be8f020e1d9a85e8e1ca32482.png

 

 

Разбор на случилото се през всяка фаза 2:

Фаза 2(Нощ 1):

Stun_Damage(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

Enough(Персона от ОЗ) изпраща информация по случая на MJ23(Агент)

Radox(Агент) препраща полученото на MJ23(Агент) и му се разкрива!

MJ23(Агент) препраща полученото на Radox(Агент) и му се разкрива!

 

Фаза 2(Нощ 2):

Stun_Damage(Персона от ОЗ) изпраща информация на MJ23(Агент)

Enough(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

MJ23(Агент) препраща полученото на Kabakov(шпионин) и е ликвидиран!

Radox(Агент) препраща полученото на Neshev(агент) и му се разкрива!

Neshev(агент) прочита полученото и се разкрива на Radox(Агент)!

Kabakov(шпионин) не препраща информацията на никого!

 

Фаза 2(Нощ 3):

Stun_Damage(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

Enough(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

Radox(Агент) препраща информация на Neshev(Агент)

Neshev(агент) прочита полученото и се разкрива на Radox(Агент)!

 

Фаза 2(Нощ 4):

Stun_Damage(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

Enough(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

Radox(Агент) препраща информация на Neshev(Агент)

Neshev(Агент) препраща информацията на Seekstah(Шпионин) и е ликвидиран!

 

Фаза 2(Нощ 5)

Stun_Damage(Персона от ОЗ) изпраща информация  на Bobotsi(Агент)

Enough(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

Radox(Агент) препраща информация на Triple H (HHH)(Агент)

Seekstah(Шпионин) изпраща неверна информация на Triple H (HHH). Triple H (HHH)(Агент) решава да му се разкрие и бива ликвидиран!

Bobotsi(Агент) препраща информация на Gboy(шпионин) и е ликвидиран!

Gboy(Шпионин) не препраща информацията на никого!

 

Фаза 2(Нощ 6 - последна)

Stun_Damage(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

Enough(Персона от ОЗ) изпраща информация на Radox(Агент)

 

Коментар на водещия:

Смятам, че се получи приличен първи сезон с доста драматични моменти в него. Когато нова игра дебютира във форума е нормално хората да не познават добре правилата. Тя трябва да се изпита и ако се налага след това правилата да бъдат осъвременени и моделирани. Заради това бих казал, че първите сезони на всяка дебютна игра са експериментални. За щастие, не мисля, че се налага пренаписване на правилата в ”Открий шпионина”, обаче ще се наложи да ги обясня по-детайлно и с примери в следващия сезон, за да не стават недоразумения. Освен това ще пусна няколко сезона в Редит, за да проверя детайлно регламента и да видя има ли пролуки. Тамошните гейм мастъри може да ми дадат някои ценни съвети.

 

Как се представиха играчите в сезона? Бих казал добре като за дебют. Бих разделил участниците на три групи:

Хора, които знаеха правилата още от начало:

Stun_Damage, Seekstah, Triple H HHH, Bobotsi.

 

Хора, научили правилата в движение:

MJ23, Radox, Neshev, Enough

 

Хора, така и не разбрали правилата:

Farest, Baikiro, Gboy, Kabakov

 

МВП на сезона за персоните е Стънката, който предложи ултимативна тактика, поне в неговите очи. Шансът тази тактика да успее в играта е около 1% по мои изчисления, но се оказа успешно проведена, благодарение на бездействието на шпионите. Двама от тях така и не опитаха да препратят грешна информация и да чакат някой агент да им се разкрие през нощната фаза и по този начин да го ликвидират. Те не успяха да всеят достатъчно смут в редиците на агентите от разузнаването. Все пак Стънката достави не само с тази причудлива стратегия, а също и с тотално влизане в роля, а това доведе до най-култовите и забавни моменти в сезона.

 

МВП на сезона за агентите е Радокс, който се разкри като агент още на нощ 1 и не отпадна до края на играта, смело маневрирайки покрай шпионите. Успя да намери всички агенти до един и не попадна на нито един шпионин по време на нощна фаза. Да се случи подобно нещо е абсолютно невероятно – 0,1%. Всички негови колеги отпаднаха през нощта, но дадоха своя принос за разкриването на шпионите. Очаквах Радокс постепенно да стане много съмнителен на персоните, тъй като се задържа през цялата игра и информацията на всяка нощна фаза почти винаги преминаваше изцяло през него. За щастие на персоните, те не се подадоха на параноята и не загубиха доверие в него. Другите агенти също играха прилично, като бих отличил Ем Джей и Трите Хикса, последният се съмняваше в Радокс и ако аз бях на негово място – вероятно също щях да се усъмня как агент с цялата информация по случая маневрира толкова успешно през всяка нощна фаза.

 

МВП на сезона за шпионите е Сийкста, единствения шпионин, който разбра правилата и успя да елиминира двама агенти по пътя си. Ако и другите шпиони бяха действали по същия начин щяха да развалят стратегията на агентите и да спечелят играта.

 

 

Заключение: Получи се интересна игра и искам да благодаря на всички участници, които се съгласиха да се пробват в нея. Надявам се да им е било интересно и да са се забавлявали. Играта няма много допирни точки с ”Мафия” или ”Кой е убиецът?” и ако човек смята да я играе все едно участва в някоя от тези игри – вероятно ще остане подведен и ще загуби. Тук имаш роля, но тя не е основното, а само притурка. Ти сам я развиваш без резюмета и досиета и от теб зависи каква стратегия ще използваш и колко активен ще бъдеш. Сам пишеш ролята си, а представянето ти рефлектира върху края на историята. Всяка игра си има своите силни и слаби страни, както и разлики. Точно заради това е интересно през определени периоди да се пробват игри с различен регламент.

 

Що се отнася до историята – тя е написана от мен специално за играта. Взета и преправена от мой разказ, който не завършва с хепиенд, но по принцип нещата които пиша са депресарски и брутални, а добри герои отсъстват. Такъв ми е стилът. В следващите сезони на ”Открий шпионина”(от вас зависи кога ще са те, знаете че през определен период от време се допитвам до вас чрез анкета кои игри/рубрики/дневници/теми/инициативи да пусна във форума) историята може да не е за отвличане, а за планирана сериозна кражба в някакъв обект, която трябва да се предотврати от агентите, изтичане на секретна правителствена информация чрез хакери – шпиони на чужда държава, национално предателство от политици, които са купени от чужди държави и играят ролята на шпиони, шпиони, опитващи да проведат терористични атентати на територията на държавата и тн. Опциите са безкрайни, мога да напиша история за всичко.

 

В тази игра няма да се разкриват убийства(имаме си ”Кой е убиецът?” за тази работа – игра с коренно различен регламент на филм с отворен край, следващия сезон ще бъде воден от Стънката и ще е с негова история, правя му малка реклама сега). Също така може да има импровизации и при ролите. В един сезон може шпионите да са повече от агентите или двете фракции да са равен брой. Също така може персоната от обществено значение да е само една в даден сезон или да бъдат две и едната да работи за шпионите – да има интерес случая да не се реши. Всякакви вариации могат да се изпробват с времето.

 

Отварям темата за коментари от участниците. Нека те споделят впечатленията си и да кажат какво им е допаднало и какво не. Ако имат съвети или предложения за бъдещи сезони  с готовност ще ги изслушам и ще дискутираме. Сега следва новият четвърти сезон на играта ”Сериозен ли си или ще се излагаш?”! След няколко дни ще пусна темата за записване в играта, веднага след като сметна резултатите в Prediction Contest за Кралското меле. Оставям ви с извадка на най-забавните моменти в играта под формата на цитати. До нови срещи в BWC! :beer:

Сийкста опитва да спечели доверието на Стънката:

On 1/20/2022 at 6:22 PM, seekstah said:

Здравей приятелю. По какви причини тя дойде в България? Някога прилагали ли сте насилие върху нея? Какви са отношенията с майка й? Къде е учила? Ще поискам справка от Хелзинския комитет за случаи на насилието над момиче от малцинствата. Какви впечатления имате от служителите, които се свързаха с вас?

 

А Стънката отговаря по следния начин:

On 1/20/2022 at 6:40 PM, Stun Damage said:

Начи, момченце, първата ми мисъл беше че си шпионин и ме баламосваш с глупости, но че си еврогейтак също би обяснило горния пост, та съм у раздвоение. Агент или си, или педалче? Или и двете?

 

Ем Джей се подиграва на Кабаков за слабата активност:

On 1/20/2022 at 10:43 PM, MJ23 said:

@kabakov , Рашков ли те арестува, друже?

 

Радокс задава важен въпрос:

On 1/20/2022 at 10:59 PM, Radox said:

Бачи Митко що не са записа ве?

 

Нешев се измъква от неудобният въпрос защо заменя толкова "качествен" играч като Кирето:

On 1/21/2022 at 8:49 PM, neshev said:

Колегата байкиро просто не издържа на напрежението и си взе неплатена отпуска. :)

 

Радокс изразява притеснение, че може да го ликвидират през следващата нощна фаза:

On 1/21/2022 at 10:28 PM, Radox said:

Интересна стратегия, но се насирам gboy да не е лош и да не пукна!

 

А Стънката го успокоява дипломатично:

On 1/21/2022 at 10:31 PM, Stun Damage said:

Героичната ти саможертва ке бъде оценена и възпята от мен лично с епическа поема у официалната тема.

 

Агент Радокс се опитва да установи откъде се е взела важна информация по случая:

On 1/22/2022 at 6:45 PM, Radox said:

Triple HHH, откъде имаш тази информация?

 

Отговорът е напълно резонен и красноречив:

On 1/22/2022 at 6:47 PM, Triple H (HHH) said:

Е нали ти го написа вчера за офиса и колата и днес за таксиметровата фирма. 

 

Инаф се опитва да получи потвърждение по важна тема за играта:

On 1/24/2022 at 9:52 PM, Enough* said:

бобоци 100% е агент, така ли?

 

Получава съвсем ясно и детайлно потвърждение от Стънката:

On 1/24/2022 at 9:56 PM, Stun Damage said:

Да, потвърждавам, хуя да ми увехне ако греша!

 

Динко(Инаф) поставя ултиматум към изчезналата си жена:

On 1/24/2022 at 11:49 PM, Enough* said:

Ако са я ебали бакшишите, изобщо не искам да се връща!

 

"You think I'm crazy, but I've lost my senses...

The world will finally learn the truth!

You... you wouldn't understand cause you don't know who I am

I'm the wonderman! I'm gonna prove them wrong

I'm gonna take a stand! I'm the wonderman" 🦹‍♀️

Link to comment
Triple H (HHH)

Благодаря за поканата за участие от Бест. Поздравления за агент Радокс и личностите предсляващи обществен интерес, че намериха момичето. Мисля, че се получи добър първи сезон, историята беше интересна и по-нататък ако има други сезони вече ще знаем какво да правим. 😀 

 

Радокс беше питал в чата как така съм отпаднал като ми е пратил информация. Ами случаят е следният, то и Бест го е написал в горния пост, получих инфо от анонимен човек, разкрих се, в 15:00 на следващия ден получавам съобщение, че Радокс ми праща инфо и бях wtf как така, нали преди това ми прати ама си викам ай разкривам се пък каквото стане. 😀 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...