Jump to content

Колелото на Времето - TV show Amazon


HEIDENREICH

Recommended Posts

HEIDENREICH

Toва е темичката където ПРЕЛИВАЩИТЕ ценни путрибители и внедрените агенти на Shadowdance ще могат да коментират сериалчето. Снощи гледах една след друга трите серии ( за сведение на @The Olimpic Hero има субс и за трите серии, както и очаквах веднага някой ще се заеме, поредицата е най-популярната в България след GoT, до преди сериала даже я биеше).

Такааа за самия сериал .Ще коментирам с леки спойлери ,ако още не си гледал трите серии - бегай да ги гледаш докато не ти набия шамарите.

 

Засега съм доволен . Шоуто тръгна леко мудно, но от края на първи епизод и появата на Тролоците на селската вечеринка ,нещата се забързаха. Добре се справят с редуването на тихи, пасторални моменти и екшън сцени.

Ще използвам доказалата се през годините система с + и -

+++ Страхотна Розамунд Пайк ! Моарейн е любов, всяка сцена с нея е невероятна , придава на героинята си достолепие и мъдрост, лека отчужденост. Отделно магиите и са реализирани страхотно визуално. Когато дезинтегрираще тролоци на съставни части и хвърчаха черва, слуз и сукървица за малко да свърша

++ Нейният Стражник ( нещо като бодигард, но със специална неразрушима магична връзка с магьосницата) . Отначало като видях кастинга бях против да е жълтур, но като го видях как кълца тролоци с дай-катаната бързо бързо си промених мнението. Няма да спойля какъв му е бекграунда на него, тъй като личната му история е доста добра , но доста го харесах и него

++ специалните ефекти -направени са добре, личи си че шоуто не е правено с 5 стотинки. Тролоците и Безокия изглеждат по-добре от очакваното. Чакам да вида Отстъпниците

++ супер красиви природни пейзажи . Който се е кефил на хеликоптерните гледки от Властелина и редуване на планини, поляни и прочее и тук ще хвърля сперма.

++ засега добър пейсинг почти никъде не ми доскуча , макар че точно стартът бе леко тромав, но то нямаше и как след като се запознавахме с тълпата селяндури от Горно Уйно

+ що годе адекватно кастнати главни герои  ( Без Мат Каутон който силно ме разочарова, но във сезон 2 ще сменят артиста)

 

Сега малко хранилка :

- еми няма как- пребозили са манджата с расиал дайвърситито. Още в зачуканото село на главния герой щастливо живеят бели и негра. Самият дедо Боби Джордан е създал огромен свят със всякакви раси-бели, кафяви, монголоиди абе всякакви има, но мешавица от раси има само в космополитните градове. Даже в книгите единият от главните  герои Ранд се отличаваше с външния си вид и рижата си коса от местните хилбилита

- в свят където има феминизъм на талази преди да стане модерен , и мъжете общо взето са чехльовци  тука ненужно са наблегнали на това. Примерно при атаката на тролоците на фестивала, само жените се организираха и пребиха тролок с вили, докато мъжете се крият , плачат и държат за путетата

- дизайна на дрехите. Сега влязох в спор -според някои това е ок, все пак светът в Колелото е върнат насилствено в късното Средновековие след огромна война и катаклизъм , даже най-големите злодеи-Отстъпниците  имат достъп до технологии от преди Разрушението на света като видеостени, летящи средства, модерни оръжия и прочее. 

При все това всеки път като видех Ранд облечен в шибан ПУЛОВЕР всеки път си биех фейспалм. Хубаво ..героят в книгите е овчар ама ПУЛОВЕР НА БЕНЕТОН във фентъзи ? айде заеби..

-Ненужно вкаран герой-жената на Перин която той утрепа по погрешка , за да има за какво да бучи. Спокойно можеше и без нея

-вече мрънках но не са вкарали нищо от дяволитостта и закачливостта на Мат Каутон. Героят е шегаджия и кавал и често се въвлича в бели. Тук са вкарали тежка семейна драма , а в трети епизод почва да се държи като пълен гъз, и то е така внезапно

-Ниниив  е дразнеща черна коза в цикъл, но героинята е печално известна с тегавия си характер още в книгите.

 

 

Крайна оценка за епизоди 1-3 - 7.5/10 

 

Ще вметна че макар да харесвам Колелото на времето и за мен заслужено е в топ 10 на най-добрите фентъзи поредици и в топ 3 на най-популярните , аз не съм краен марк ( фенче съм на Малазана и Принц на Нищото/Аспект Император поредиците) . Ако човек е болен фен на книгите като @LightoOne  вероятно доста повече неща и несъответствия с тях ще го подразнят . parcaleste примерно изцяло хейтна всичко в сериала и е силно разочарован, макар че се бе настроил негативно още преди да почне.

Идеята ми тук е да се коментира сериала и ако може да се зарибят нови фенове, ясно че аз @LightOne , @Jack Bauer ще го гледаме така или иначе. 

 

 

 

 

 • Upvote 2
 • Thanks 1

 

Link to comment

Малко разхвърляни размисли и страсти епизод по епизод. Съдържа спойлери. Няма кохерентна мисъл в текста. Бях твърде умопомрачен за нещо повече.

Първият епизод е болка. Вторият и третият стават, ама пак си страдат от собствена липса на логика.

 

Епизод 1

 

Spoiler

Предсказания за образът в главата, което ни показва и как ще представят Луз Терин тепърва. Червените смятащи че Единствената сила е само за жени. Това би имало логика, само ако всички преливаха от едно място, а не сайдин и сайдар.

 

Да оставим настрана безумието, че Драконът може да бъде мъж или жена. (За протокола авторът е категоричен, че драконът може да е жена само през трупа му....oh,wait)  Къде в сериала ни се каза, че Драконът е опасен?

 

Как разбираме слухът за та‘вирен? (Пак нали да оставим настрана, че са пораснали на четирима.) Как са ни показали, че тези четиримата са та‘вирен? Пропадналия комарджия крадец изведнъж е забогатял и си е оправил живота ли? Това че Перин е намерил любовта на живота си ли е та‘вирен? Егвийн, дето се поплицика малко в поточето за здраве, ли е та‘вирен? Ранд, доящ овцете на село ли е та‘вирен? КАК?

 

Нинив лъскаща сакралния камък, щеше да има логика, ако бяха показали истинския край на церемонията от трейлъра. Церемонията е, че Егвийн изплува в един от вировете на пещерата накрая. Тогава тази сцена между Моарейн и Нинив щеше да има смисъл като локация.

 

Напълно несвенлива кайриенка споделяща банята си.... Героят на Лан, който настоява Моарейн да му пусне бойлера. Поне знае, че гаранционния срок на бойлера е няколко столетия. Да не говорим, че това си беше директно мерене на задниците с Вещера.

 

Защо имаме одрани овце?  Да покажеш знака на Дракона? Ама каква е логиката тука? Не са ли научиха от безумната мистерия на знаците от Игра на Тронове? Защо тролоци ще оставят така храна? За зомбитата в Игра на Тронове труповете не бяха храна.

И докато сме на интимности Ранд и Егвийн няма да си вземат стая, ами директно в кухнята на обществен хан, се почват. Да не говорим за какво поведение е това за затънтен град, където родителите им щяха да са ги хванали за вратовете и на секундата оженили.

 

С Перин, малко се издадоха че той е прероденият дракон, щото си изби семейството. Между другото Брандън Сандерсън се е борил с продуцентчето, тъй и тъй  Перин да убие някого, то айде да е майстор Люхан, а не поредната жена в хладилника. Но иначе самата сцена като емоция си беше май най-доброто от епизода.

 

Не мъжете в града, а жените се събраха да убият тролока с вилите. Мъжете им някакви льольовци. Това че изобщо успяха да убият тролок на първо време.

 

Моарейн, обявявайки пророчеството на градския мегдан за всяко ухо да го чуе. Най-строго пазената тайна. Няма проблеми.

 

Епизод 2

Spoiler

Интрото като ефекти е ок. Макар че наблегнаха като образ само на Седемте Аджи, ама феминизъм, нали. За сметка на това музиката на шапката не е търсения уау ефект и разочарова.

 

Добре показаха нюанса на трите клетви. Това,  че Белите плащове били прави за Айез Седай, е тъпо обвинение за сцената. Ти самият виждаш чудовища пред тебе на целия бряг и чакаш чудо да стане ли? Какво ти е виновна Айез Седай? Би било интересно да го броим като пример какви откачени типажи са хората от Таренов сал, но едва ли това им е подтекстът.

 

Чедата на Светлината режат ръце. Това означава ли, че преливащият, ако не ръкомаха, нищо не може да направи? Значи връзваш здраво даден преливащ и си готов. Тип-топ.

 

Урокът с Егвийн беше ок. Сънят беше достатъчно откачен и го навързаха с плъховете на Бейрлон.

 

Песента на Манедерен също беше ок. Вкарва изграждане на света. Не беше епичния момент който ни се искаше, ама поне го вкараха и успяха в същия епизод да го навържат с Аридол после.

 

Шадар Логот беше добре. Това си знаех, че ще ми хареса. Явно е нямало как да покажат мъглата но и така си беше страшно. Градът беше много правилно зловещ.

 

На тийзъра за Мат и камата имаше реплика, която мистериозно изчезна.

 

Значи имаме цяла армия тролоци, която си броди където си иска. И най-спокойно минават покрай друга армия от Чеда на Светланата и Белите плащове някак не успяват да ги засекат. Тролоците тичали и тичали хиляди километри и вместо да завардят Шадар Логот, след като знаят, че са ги хванали в капан, те изчезнаха и са си казали стига толкова да си вървим. Затова Джордан всичко си го беше изпипал. Той вкара тролоците вътре в града, за да могат нашите да избягат от капана.

 

Епизод 3

Spoiler

Значи знаем всичко за Айез Седай, но не знаем нищо за Калайджиите. Мкей.

 

В този епизод Мат не го схванах. Дали говореше заради вече влиянието на камата или просто си е такъв задник? Затова не се прави мат отрепка, защото не можеш да разбереш, че камата го е променила. Но пък явно Hеidenreich го е разгадал в този епизод, макар да е забравил, че внезапната му промяна се дължи на проклятието на камата.

 

Също знаят и кавко представлява дракон с криле и пера.... Колко пъти да окействам?

 

Когато си отмяташ фенфикшън бингото и си Аха! Ето я и Ранд/Мат no homo сцената.

 

Как Нинив проследи Лан аджеба? Не, наистина. Нинив в книгите можеше да проследи Лан. Но тук как да стане? И само показва, че Нинив някак е подминала цялата тролокска армия.

 

Сцената накрая с аийлеца беше добра. Изобщо макар и напълно различен от книгата, Том Мерилин тука беше златен. И песента му беше силна. И развиха плавен инфодъмп за аийлците.

 

Няма по-драго от сцената да бистриш метафизиката на света над каничка ейл. Сега, въпросът, че най-елементарния план беше да оставиш хайманите да си легнат и нямаше и да разберат, за чакащите ги сутрина медени питки и топъл поздрав от Безокия, а не директно да ги нападаш от нищото.

 

Финалната музика тук си беше много добре и я харесах.

 

Изобщо мога да кажа, че когато се опитват да са оригинални и им се получава и нямам проблем със създаването на собствена история. Когато  обаче се опитват да адаптират това, което е от книгите, там вече е пълен леш.

 

На всички я пускам шегата, че на 4-тата минута от първия епизод, спрях плейъра, отидох до кухнята и заключих шкафа с ножовете, и се върнах да си догледам, спокоен, че ще оцелея.

 

Веднага за сравнение мога да дам какво след случи после, като си пуснах първия епизод на Cowboy Bebop. На 4-тата минута на първия епизод шкафчето с ножовете стоеше незаключено.

 • Upvote 1
 • Haha 1

"Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр

 - efed.jpg.ba5d419d86c3333dd5bbbb23c3ce5b45.jpgДа живеят бъговете!

Link to comment
HBK_forever

Добри ревюта, благодаря за които от ценните путребитили по-горе. Не съм ви чел спойлерите, а само коментарът на Райх основно с плюсовете и минусите. Държа да подчертая, че преди седмица чух, че ще правят сериал по Колелото и веднага ми се породи интереса, защото това е една от малкото фентъзи поредици, които се ползват с огромна популярност и не съм ги чел епосите, ведно с Малазана. Впоследствие вече не ми остава време за подобни огромни епоси от фентъзи, но сериалът ми се видя като чудесна възможност да се докосна до идеята на тази поредица и да разбера светът на Джордан в Колелото какво представлява. То е ясно,

че ще има множество отклонения спрямо книгите, но все пак ми е любопитно да установя каква е причината поради която точно този фентъзи епос се е превърнал в един от най-любимите на мнозина. Затова вече си изтеглих първите 3 епизода, които са излезли и ще му дам шанс, ако ме запали, започвам стабилно да го следя, ако не - го отебавам веднага. Фен съм, разбирайте луд марк на Властелина, чел съм го на още 2 езика, различни от български, и на бг, разбира се, както и съм гледал много пъти филмите, поради което предполагам, че шансът подобна поредица и сериал да ми допадне е 50 на 50 - от една страна, явно има доста фентъзи елементи и магия, а аз съм зажадял адски много за подобни неща, понеже мина доста време и от Властелина, а и не съвсем скоро свърши и Игра на тронове. От друга страна обаче, аз съм върло против разни педалщини и феминизми, така че когато е поставен основен акцент върху подобни лайна, моментално ме погнусява съответната продукция. Чувал съм, а и горните мнения затвърждават, че феминизма струи в Колелото, но все пак се надявам да не е до степен, до която да ме дразни, а да е гледаемо. Ще напиша коментар след първата порцийка епизоди, дали съм се запалил по сериалчето. Истината е, че от около 2 години поне не е имало качествен фентъзи сериал, който да ме запали.

Edited by HBK_forever
 • Upvote 1

[center][size=6][b]NO! NO! NO![/b][/size][/center]

Link to comment
HEIDENREICH

@LightOne  за сцената във ваната- погрешно си я интерпретирал.  Явно целта не е сравнение с култовата сцена в The Witcher, а по-скоро и педерюгите да оплакнат око. Като я видях веднага се сетих за ваш Роланд , но не бил само той. В ревю което четох ( май за Tor ) имаше ауууу ама тоя Daniel  Henney колко е красив и какъв задник имааааа. Не се учудих че ревюиращият е педерюга. :( 

На една моя колежка също и омекнаха коленцата в тоя момент , но това е по-скоро страничен ефект.

 • Upvote 1
 • Wank 1

 

Link to comment
Jack Bauer
16 minutes ago, HEIDENREICH said:

@LightOne  за сцената във ваната- погрешно си я интерпретирал.  Явно целта не е сравнение с култовата сцена в The Witcher, а по-скоро и педерюгите да оплакнат око. Като я видях веднага се сетих за ваш Роланд , но не бил само той. В ревю което четох ( май за Tor ) имаше ауууу ама тоя Daniel  Henney колко е красив и какъв задник имааааа. Не се учудих че ревюиращият е педерюга. :( 

На една моя колежка също и омекнаха коленцата в тоя момент , но това е по-скоро страничен ефект.

Роландчо сигурно е убил един пакет салфетки на тая сцена :wank:

 

Иначе като марк на поредицата от много години, даже поредицата която ме запали по жанра, бих казал че съм доволен, но също така много критичен. Първо ще дам плюсове и минуси без спойлери:

 

+ Ефектите, локации и начина на заснемане като цяло е супер. Чичо Безос хич не е пестил лев в това отношение

+ Музиката е предимно добра, тук таме имаше някои неща които не ми харесаха, но основно е плюс

+Повечето актьори са добри. Да, отначало и аз се издразних на дайвърситито и разни негри и индийци в Две реки, но мисля че в 2021 да се ядосваш на това и изгубена кауза, просто няма как без това. Наистина смятам че се справят добре с ролите, особено Егвийн и Нинив мисля че си пасват мноо точно, за Моарейн и Лан - 10/10 пърформънс. Единственото е, че Розамунд е висока мадама а в книгите Моарейн винаги е описвана като много ниска, типично за кайриенците, но ще го преживеем и това.

+ Тролоците и мърдраалите - много добре направени, има явни промени от описанията им в книгите(Чезнещия с тия зъби), но не ме бърка, супер са направени като за сериал.

+Силата - кефи ме че се виждат сплитовете, добавя ефектност към тези моменти

 

Минуси:

- Интрото, поне мен не ме кефи. Твърде много се набляга на Айез Седай и аджите, които са важен елемент от историята и света, но в крайна сметка са само елемент. Може в бъдеще да го развиват както правеха с инторото на GOT, където често добавяха нови елементи с развитието на историята. А и сме виждали много по яки интрота в такъв стил, мисля че можеха да се постараят повече. Винаги реферирам към интрото на Black Sails, това беше страхотно направено.

- Пейсинга е много бърз, което е донякъде разбираемо, но е и дразнещо. Дори да не бях чел книгите, щях да кажа че нещата се случват много бързо с малко билд. Все пак трябва да покрият много материал, но отбелязвам.

- Ясно е, че ще бъде яко феминизъм и съм го приел, самия материал е яко пълен с жени мъжемразки, които нон стоп тропат мъжете че за нищо не стават, но отсега ми идва в повече.

-Актора който играе Перин е дърво. то е ясно че самия Перин като персонажси е малко дърво, това му е част от гимика, но този тип всяка реплика ми изглежда мега дървена. Може и да е умишлено, дано се подобри. Чичо Райх каза, че не харесва Мат аз лично съм на по-различно мнение, но повече в спойлер тага долу.

 

Сега следва неща които трябва да коментирам навлизайки в леко спойлер територия, основно към чичо Райх и Lightone, не знам друг чел ли е книгие

Spoiler

Имаше промени, които определено не ми харесват:

-Шадар Логот - КЪДЕ БЕШЕ ШИБАНИЯ МОРДЕТ? Не мога да повярвам че изключават Мордет от историята, това е ключов момент от развитието на Падан Фейн, това го отличава от повечето злодеи в книгата. Тъпо решение според мен, можеха да вземат един актьро за едноминутна сцена с Мат и камата. Иначе тоя който играе Фейн ме кефи, има потенциала да изпълни добре психо моментие на Падан Фейн.

 

- Защо водачката на червените сестри е Лиандрин? Защо не Галина? Или Елайда? Която и от двете да беше щеше да има повече логика и двете са по-възрастни и опитни червени, злодеи в книгата и има повече логика да водят отряда по залавяне на Логаин. Лиандрин в книгите първо е доста по-млада, второ че нейната сюжетна линия е в друга посока. Странно решение според мен.

 

-Този бял плащ инквизито изглежда е Еамон Валда. Защо по дяволите Валда, който не е инквизито и който МРАЗИ инквизиторите, защо това не беше отредено на Каридин?

 

-Явно са решили че Парин само по себе си не е интересен персонаж и трябваше да вкарат допълнителна драма с това с жена му. Същото важи и за Мат и семейството му. Донякъде разбирам за Мат и виждам как това може да донесе дивиденти, но това с Перин е абсурдно

 

Плюсов 

+ Радвам се че Ранд и Егвийн се помпят, нещо което липсва в книгите и смятам че е добра промяна,предвид и че тук са на около 20 години (в книгите той е на 18, тя на 16 май), щеше да е обида за всеки зрител че 20 годишни се харесват и не го правят (па дори и да бях на възрастта от книгите

 

+ Аз харесвам актьра който играе Мат. нам че напуска след този сезон, но засега съм доволен от него, харесва ми че правят и намеци за бъдещото му развитие - очевидна няма късмет на зарове, а ми направи впечатление, че когато Моарейн разказваше историята за Манедерен сякаш гледа замислено, че едва ли не това пробужда спомен. Според мен поведението му в трета серия определено е от камата.

 

+ Том Мерилин! Тотално различен от книгите, държи се много като задник, но се радвам че развива около него и Мат, защото тяхната връзка и много важна около сторилайните на Мат в книгата.

 

 • Haha 1

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment
HEIDENREICH

За Bauer-чо отговор на точките в спойлер  АХТУНГ !!! ИМА СПОЙЛЕРИ ОТ КНИГИТЕ, НЯКОИ СА ОТ МНОГО НАПРЕД : 

 

Spoiler

-Шадар Логот - КЪДЕ БЕШЕ ШИБАНИЯ МОРДЕТ? Не мога да повярвам че изключават Мордет от историята, това е ключов момент от развитието на Падан Фейн, това го отличава от повечето злодеи в книгата. Тъпо решение според мен, можеха да вземат един актьро за едноминутна сцена с Мат и камата. Иначе тоя който играе Фейн ме кефи, има потенциала да изпълни добре психо моментие на Падан Фейн.

 

Изобщо забравих за Мордет, се еба в тиквата.  В своя защита чел съм книгите супер отдавна, май ги препрочитах до около 6/7 том.. после ..нале..  май си дойде време да чета 12, 13 и 14 дето написа Снадерсън. По това време се зариби и parcaleste и изчете всички книжки. Хубав момент беше , можеха да го вкарат, тук съм съгласен с теб

 

- Защо водачката на червените сестри е Лиандрин? Защо не Галина? Или Елайда? Която и от двете да беше щеше да има повече логика и двете са по-възрастни и опитни червени, злодеи в книгата и има повече логика да водят отряда по залавяне на Логаин. Лиандрин в книгите първо е доста по-млада, второ че нейната сюжетна линия е в друга посока. Странно решение според мен.

 

Донякъде си прав, но все пак Айез Седайките са сигурно стотици, тия дето имат значение са десетки, предполагам че някои ще отпаднат, на някои ще се дадат по-големи роли отколкото в книгата , няма как да вкарат 50 + прости пачи  в тв сериал, това и в индийските сериали го няма. 

 

-Този бял плащ инквизито изглежда е Еамон Валда. Защо по дяволите Валда, който не е инквизито и който МРАЗИ инквизиторите, защо това не беше отредено на Каридин?

 

Тук ми е мъгла, помня че имаше Разпитвач/Инквизитор/Питащ който бе високо в йерархията , но и внедрен Мраколюбец , имаха и некви проблеми с Перин, но кой какъв е нямам никаква идея и спомен

 

-Явно са решили че Парин само по себе си не е интересен персонаж и трябваше да вкарат допълнителна драма с това с жена му. Същото важи и за Мат и семейството му. Донякъде разбирам за Мат и виждам как това може да донесе дивиденти, но това с Перин е абсурдно

 

Перин си е ръб , макар че в 4 том арката с него ми е една от най-любимите в цялата поредица .Излишна лиготия за мен

 

Плюсов 

+ Радвам се че Ранд и Егвийн се помпят, нещо което липсва в книгите и смятам че е добра промяна,предвид и че тук са на около 20 години (в книгите той е на 18, тя на 16 май), щеше да е обида за всеки зрител че 20 годишни се харесват и не го правят (па дори и да бях на възрастта от книгите

 

Ранд добре и го наместина тъпата путка.Любовните отношения не са му сила на дедо Боби, всички герои се държат като в 3 клас, на екран обаче е много смешно. Цупи и се цела серия, после обаче ОООК, айде гуш. Еми ЕБЕТЕ СЕ ! Единствената любовна история дето не ме дразни е Мат/Тюон и донякъде Моарейн/Том Мерилин. Другото е болка . :( 

 

+ Аз харесвам актьра който играе Мат. нам че напуска след този сезон, но засега съм доволен от него, харесва ми че правят и намеци за бъдещото му развитие - очевидна няма късмет на зарове, а ми направи впечатление, че когато Моарейн разказваше историята за Манедерен сякаш гледа замислено, че едва ли не това пробужда спомен. Според мен поведението му в трета серия определено е от камата.

 

 Ами не , прилича ми на хюмне , почти като Гунар Харланд. Не мога да си го представя като гениалният тактик и стратег и може би най бадас мадафака копеленцето в цялата поредица.

 

+ Том Мерилин! Тотално различен от книгите, държи се много като задник, но се радвам че развива около него и Мат, защото тяхната връзка и много важна около сторилайните на Мат в книгата.

 

Мерлин радва, попадение си е, напълно подкрепям мнението ти за него.

 

 

Link to comment
HBK_forever

Изгледах 1-ви епизод и тотално нищо не разбрах. Честно да ви кажа, определено ми допада като екранизация, ефекти, бой и магия, обаче като сторилайн засега ми е мега зле. Вероятно като не съм чел книгите и грам нищо не отбирам и ми е мега кофти така. Трационно съм изчел вече всички книги що са излезли и тогава идва сериала и/или филма и започвам, но сега ми е адски странно и не знам дали въобще ще успея да зацепя какво се случва. В Игра на тронове, Хари Потър, Властелина и т.н., да не изреждам още примери, вече си бях стабилен марк с много бекграунд и изобщо всичко схващах веднага, даже критикувах сторилайната, които драстично се разминаваха с истината. Сега е ясно, че съм в ролята на тотален кежуал, но все пак се надявах, че ще пресъздадат по такъв начин историята, че хора, които не са запознати с истинската история по книгите на Джордан и за първи път се докосват до Колелото, ще успея да разберат за какво иде реч. Първи епизод е мега странен и не разбрах за какво дойдоха някакви уроди, дето приличат на комбо от орки и минотаври, и започнаха да колят и ебат наред из селото. Все пак давам шанс, защото е много рано за изводи - все пак едва сега стартира сериала, а и така или иначе съм си дръпнал първата порцийка от 3 серии. Според мен в следващите 2 епизода ще поразкажат една идея по-дълбочинно историята, та да може и 1 простосмъртен кежуал да вдене нещо и да реши струва ли си да се гледа. Също така визуално адски ме накефи 1.еп., защото имаше мега яката битка между минотаврите и селяндурите. Има бая негри в сериала и това ме дразни, както и тоя червенокосия също бая нерви, но за сметка на това тая е мега путка магьосницата Моарейн, така че ще се гледа и заради нея. По доста епичен начин им еба майкта на троловете, като кастна някаква магийка и им пусна светкавици в гъзовете.

Така че, накратко казано, продължавам напред с останалите излезли епизоди, като тая надежда, че съжетът ще стане по-разбираем. Засега ми е мега банално - някакъв тъмен лорд или Мрак, или злото там, идвало, затова трябва да се вдигне доброто...надеждата ми е тея 4-та, един между които ще е Спасителят очевидно, да се поизколят стабилно един друг преди да стане ясно кой ке бъде Месията, поне да има интрига. :D

 • Upvote 1

[center][size=6][b]NO! NO! NO![/b][/size][/center]

Link to comment
HEIDENREICH
5 minutes ago, HBK_forever said:

Изгледах 1-ви епизод и тотално нищо не разбрах. Честно да ви кажа, определено ми допада като екранизация, ефекти, бой и магия, обаче като сторилайн засега ми е мега зле. Вероятно като не съм чел книгите и грам нищо не отбирам и ми е мега кофти така. Трационно съм изчел вече всички книги що са излезли и тогава идва сериала и/или филма и започвам, но сега ми е адски странно и не знам дали въобще ще успея да зацепя какво се случва. В Игра на тронове, Хари Потър, Властелина и т.н., да не изреждам още примери, вече си бях стабилен марк с много бекграунд и изобщо всичко схващах веднага, даже критикувах сторилайната, които драстично се разминаваха с истината. Сега е ясно, че съм в ролята на тотален кежуал, но все пак се надявах, че ще пресъздадат по такъв начин историята, че хора, които не са запознати с истинската история по книгите на Джордан и за първи път се докосват до Колелото, ще успея да разберат за какво иде реч. Първи епизод е мега странен и не разбрах за какво дойдоха някакви уроди, дето приличат на комбо от орки и минотаври, и започнаха да колят и ебат наред из селото. Все пак давам шанс, защото е много рано за изводи - все пак едва сега стартира сериала, а и така или иначе съм си дръпнал първата порцийка от 3 серии. Според мен в следващите 2 епизода ще поразкажат една идея по-дълбочинно историята, та да може и 1 простосмъртен кежуал да вдене нещо и да реши струва ли си да се гледа. Също така визуално адски ме накефи 1.еп., защото имаше мега яката битка между минотаврите и селяндурите. Има бая негри в сериала и това ме дразни, както и тоя червенокосия също бая нерви, но за сметка на това тая е мега путка магьосницата Моарейн, така че ще се гледа и заради нея. По доста епичен начин им еба майкта на троловете, като кастна някаква магийка и им пусна светкавици в гъзовете.

Така че, накратко казано, продължавам напред с останалите излезли епизоди, като тая надежда, че съжетът ще стане по-разбираем. Засега ми е мега банално - някакъв тъмен лорд или Мрак, или злото там, идвало, затова трябва да се вдигне доброто...надеждата ми е тея 4-та, един между които ще е Спасителят очевидно, да се поизколят стабилно един друг преди да стане ясно кой ке бъде Месията, поне да има интрига. :D

Ами ако очакваш нещо подобно на GoT - не е така. Тук добрите са си добри, лошите са лоши, има сиви герои, но не очаквай некви супер дълбоки образи ала Теон/Джайм и прочее. 

Наистина не вкараха почти никакво инфо за бекграунда на света, ще ти дам тук едни глупости дето бях написал за @Suffer-Hпо друг повод  - леко хейт представяне :)

Четиримата прошляци от село търпят огромна еволюция и определено качват нива .. Ще видиш..

 

.

 

Quote

 

Грубо казано идеята е че мъжете магьосници във войната с Тъмния ( Джордановата версия на Саурон ) почти са унищожили света и сега, хиляди години след този катаклизъм само жените може да са магьосници , общо взето почти нявсякъде цари матриархат, жените газят а мъжете в по-голямата си част са путьовци. Една от главните героини -селската билкарка Нинийв е печално известна в интернет сред любителите на фентъзи, до степен да си правят бъзици и мемета с нея. Това е супер просто и проклето женище  , което постоянно сумти, фучи, зъби се , дърпа си плитката, сеца си полата , гледа лошо и 90 % от мъжете се насират само като ги доближи. И ако тя е мега ПАЧАТА с главно П във фентъзи литературата, останалите жени не са много по-добри- всички са усойници в цикъл. 

Отделно всички любовни отношения са на ниво 15 годишни пубери, героите се държат толкова нелепо че ти иде да ги удариш. Тъй като героините жени са десетки естествено има и 4-5 които са готини и ( почти ) не дразнят , примерно Моарейн -героинята на Розамунд Пайк, но повечето са за пребиване и доживотно пращане в кухнята.

Според масовото мнение , покойният Боби Джордан е бил силно под чехъл и е позволявал на жена му да му се меша в писането, дали е вярно или са простотии като тия дето си пишем тука не знам.

Естествено поредицата нямаше да продаде чукурнаесе милиона копия и да е толкова популярна ако всичко бе толкова зле. Това с еманципацията е един от двата и основни проблема , другият е че след средата , става супер развлачена , почти нищо важно не се случва, 10 том е 600 страници в които не се случва НИЩО, по едно време авторът така забози нещата , че супер много забави всичко, почина и се наложи друг писател да му довърши поредицата . С какъв успех е друг въпрос.

Поредицата има милиони почитатели, повечето се кефят на силните и страни -огромен свят, интересна история, запомнящи се злодеи , епика на талази, някои от сюжетните арки са страхотно написани, но си ги има и тези два проблема. 

 


 

 

 • Thanks 1

 

Link to comment
HBK_forever

Райх, благодаря много за разясненията, бяха полезни. Успях да изгледам 2ри епизод и за разлика от първия, на който давам 4/10, на втория давам 7/10 оценка и съм доста по-доволен. Хареса ми, че вече започвам лееекинко да вдявам накъде вървят нещата като история, поне каква е посоката и сторилайното демек. Освен това има една идея повече дълбочина в персонажите, като ми е ясно, че няма да ги правят особено дълбочинни, а и има такива герои, з които още отсега грам не ме ебе - например оня негро, дето си закла погрешка жената ми е тотален бозав, както и оня пендел„ който му поради камата си..вероятно е намек, че иска да го боцне с нея, или с нещо друго...По-сериозно погледато, адски много ме накефи гонката посреднощ, когато ги сабудиха онея тролоците и се скриха в Града на мрака /извинявам се за феновете, изобщо не запомних как му е истинското име, но така си го назовавам/. Там наистина е мега якото градче - самата идея за тоя град на злото много ми хареса и беше яко култова атмосфера вътре. Приличаше ми на оная мина от Властелина, дето джуджетата са сабудили балрога и той им е ебал путката майна...Така че, поздравления за идята да изма подобно приятно местенце, пълно с мрак. Сега, да подчертая, че идеята също така да има някакъв мрак, дето ги поглъща и убива някак си, беше зверска, особено коня как стана на пепел...ебаси якото. Да кажа също, че има един персонаж, който мега ме накефи, но не знам дали е важна ролята му, как се казва и дали ще е от значение в бъдеще. Моля за малко разяснение от Райх, или някой друг запален цепеняк, следящ поредицата и книгите - това кресливото същество, дето няма лице, а има множество зъбки, като акулка, и прилича на ебати хорър изрода, какво по дяволите е? Това ли е предводителят на злото, или е просто някакъв генерал там, подизпълнител, дето ръководи само армията на тролоците и сие чудовища?

Така че, след вече 2 изгледани епизода, мога категорично да заявя, че съм взел решение да следя сериала, запалих се. Не е нещо невиждано, но е доста приятен, а и мисля, че има потенциала да набере енергия с всеки следващ епизод и да се превърне в един от силните сериали, които съм гледал тази година. Надявам се да вдигнат малко темпото обаче, не знам колко епизода са планирани, но е леко бавен все още. Компенсира обаче с красиви гледки, интересни чудовища и магия, която си е в прилична доза. Единственото, което ме дразни към момента е адски бозавата история с оная негърка, дето искаше да става вещица и да слуша вятъра вместо да се ебе, и оня червенокосия Ранд ал тор. Важното е обаче, че толерастията и джендъризма поне засега изобщо не преобладават в сериала, поне не ми прави впечатление. Засилено е женското начало, но си има и стабилно мъжко присъствие, което не е само от путьовци, така че съм ок.

[center][size=6][b]NO! NO! NO![/b][/size][/center]

Link to comment
HEIDENREICH
1 minute ago, HBK_forever said:

. Моля за малко разяснение от Райх, или някой друг запален цепеняк, следящ поредицата и книгите - това кресливото същество, дето няма лице, а има множество зъбки, като акулка, и прилича на ебати хорър изрода, какво по дяволите е? Това ли е предводителят на злото, или е просто някакъв генерал там, подизпълнител, дето ръководи само армията на тролоците и сие чудовища?

 

Toва е Мърдаал, Безок, Чезнещ.. От начало като визия бяха 1;1 с назгулите  -черни конници дето се появяваха тук там и спичаха добрите. Реално е нещо като назгул от Алиекспрес . :) 

 

Гнусна гад, тролоците треперят от ужас пред него , има някои специални умения дето назгулите ги нямат, но не е ЧААК толкова мощен като Уич Кинга. Така че аналогията ти за генерал на армия тролоци е доста добра - реално това им е основната функция -да спичат и контролират ордата. Няма да ти спойля какви са уменията, нека ги видиш сам.

 

Иначе в йерархията на лошковците има нещо НАД Безоките , но няма ти спойля - нека сам ги видиш тия ще ти станат любимци.

 

Иначе тримата глупаци -Негрото, Путьото и Червенокоско реално са главните герои в поредицата. Но както ти казвам изтърпи ги засега ще има яки моменти и с тях.

Оная дето иска да слуша вятъра вместо да се праска с Ранд ... И тя качва нива , но според доста хора си остава пача и дразнител, при нея мненията са 50/50.

 

Бе радвам се че ти хареса , според мен ще си го гледаш с кеф , основните критики дето е изредил LightOne са съвсем основателни, но дразнят предимно ако си мега фен на книгите -ако не си ги чел ще ти е през кура за повечето неща.

 

Иначе паралели с Властелинът има.. особено първи том има доста заемки, но за щастие с напредването на нещата приликите изчезват и "Колелото" блести със собствена светлина . Общото е че си е класическо фентъзи Добро срещу Зло, не е някаква гримдарк перверзия дето всички да са изроди или целият свят да е почупен или всичко да е безнадеждно като в Prince of Nothning. 

 • Upvote 1

 

Link to comment

Утре други ден ще се опитам да седна да попиша повечко и аз.

Сега просто идвам да постна ей този цитат на критика за сцената с историята на Манедерен.

 

Quote

But the optics of a white woman telling a group of mostly people of colour their OWN history is kind of yikes, tbh, and made me super uncomfortable.

 

Колко брутално трябва да си препрограмиран от чипа на чичко Гейтс, за да ти дойде на акъла подобно извращение на силно емоционална сцена. Ей затова Амазон се самозастрелват в крака от опит да стоят на два стола. Левундерите не прощават, а знаят само да се самоизяждат.

"Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр

 - efed.jpg.ba5d419d86c3333dd5bbbb23c3ce5b45.jpgДа живеят бъговете!

Link to comment
HBK_forever

Чакам с нетърпение да излезе новия 4-ти епизод, за да гледам, още утре сутринта като се появи в замундта го дърпам и налазвам. Първте три епизода бяха доста силни. Осъзнавам, че към момента сериалът отнася доста стабилно критики от дай хард фен базата си, но ми е през кура. Уважавам тяхнто мнение, защото са истинските фенове на епоса, което е похвално, защото Джордан е титан, а и това са една дузина томове огромни, но аз се кефя сам по себе си на света на Колелото, както и да е пресъздаден, пак е нещо свежо и различно. За мен това е един от доста долрите сериали на фентъзи тематика, кото съм стартирал последно време и ще налазвам регулярно. Не знам дали ще има още сезони, но ми се иска да са поне още 3-4, защото има доста хляб.

 • Upvote 1

[center][size=6][b]NO! NO! NO![/b][/size][/center]

Link to comment
HEIDENREICH

 

47 minutes ago, HBK_forever said:

Чакам с нетърпение да излезе новия 4-ти епизод, за да гледам, още утре сутринта като се появи в замундта го дърпам и налазвам. Първте три епизода бяха доста силни. Осъзнавам, че към момента сериалът отнася доста стабилно критики от дай хард фен базата си, но ми е през кура. Уважавам тяхнто мнение, защото са истинските фенове на епоса, което е похвално, защото Джордан е титан, а и това са една дузина томове огромни, но аз се кефя сам по себе си на света на Колелото, както и да е пресъздаден, пак е нещо свежо и различно. За мен това е един от доста долрите сериали на фентъзи тематика, кото съм стартирал последно време и ще налазвам регулярно. Не знам дали ще има още сезони, но ми се иска да са поне още 3-4, защото има доста хляб.

Има го бе курчо, само дето още няма субс.

 

Отзивите за тоя сепизод   навсякъде са УАУ !  Яко съм надъхан , но ще го гледам през уикенда с племенницата. 

 

Засега съм доволен, има на моменти  пачи хуища и недомислици, но има и хубави неща.  Надявам се този епизод да извлече шоуто на следващото ниво. 

 • Upvote 1

 

Link to comment
HEIDENREICH

 Не успях да удържа, гледах го преди малко.

 

Бая епична серия наистина, без съмнение най-добрата досега.

Spoiler

Много хора мрънкаха че Фалшивият Дракон -Логаин прилича на клошар, но в тази серия бе мейн ивентър, страшно силен, едва го удържаха няколко Айес Седай. Страхотни бойни сцени , а моментът с Нинийв наистина бе WOW. 

Ранди и Мат имаха по-малко участие , но накрая сцената с Чезнещия бе добра. 

 

 

Единственото ,което сваля от крайната оценка е че отделиха прекалено много време на досадните хипи-цигани  Калайджиите. Драйфа ми се като ги видя. 

 

Все пак съм много доволен. 8.5/10  Шоуто почна леко куцо, но става все по-добро. Дано държат ниво до края

 

Link to comment

След стабилната четвърта серия, пета беше тотален леш. Изключително слаб че и много безсмислен според мен епизод. Единственото читаво нещо беше сегмента с Перин, Егвийн и белите плащове. Влада, въпреки че няма нищо общо с оригиналната версия е страхотен хийл.

 

Историята в Бялата кула беше никому ненужна, явно цялото нещо беше с цел да покаже колко силна е връзката между Сестра и Стражник. И все пак, отдели се прекалено много време на това. 

Лоиал е тотално различен от представите ми, но някак персонажа се вписа в ролята. Виж това как той намери Нинив вече беше тотално нелогично. Защо Ранд ще му разправя за Нинив? И как пък баш по плитката я позна?

Whatever, както казва The Critical Drinker - The plot needs it to happen.

 

Кефи ме как се опитват да намекнат че Мат прелива. Имаше леки препратки към истинския Дракон, които няма как да са убягнали на челите книгата.

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...