Jump to content

G.I.Joe: A Real American Hero Sgt. Slaughter's Diary


Dragonheart

Recommended Posts

Окултният дух на Драконовото сърце нивга не спи! Този величествен форум, изграден на цялостните познания на обществото на българските кеч фенове, непрестанно буди към креативност и въображение. Затова сега ще направя този опит, тъй като е казано "От опит глава не боли". И по-точно, няма да е типично мой като на конкретен потребител, а поне в начален етап, зависи от това дали ще набере инерция или не, смятам да бъде посветен на една от многото страни на великия WWE кечист Sgt. Slaughter, блестяща като всички други негови с нестандартност и уникалност, но същевременно - не дотам свързана с кеча. И тя е именно ролята му в световноизвестната, легендарна военна и екшън анимация - 'G.I.Joe: A Real American Hero' от началото на 80-те години на ХХ век, продължаваща да се обновява до наши дни. Основните ми мотиви по този начин са, че ще помогна на всички свои колеги, които не са особено запознати с неговата персона извън кеча, да вникнат и да го разберат чрез героя му в тази поредица, била също част от ранното ми детство, докато, относно тази ВЪВ кеча считам, че го правя посредством всеки свой пост във всяко едно събитие. Наистина ще се радвам на интерес и дано нещата сработят. Smile
 

 
Въведение в G.I.Joe


 

За да не бъдем голословни, добро начало на този дневник би било да се каже какво ще рече G.I. Joe всъщност. Доколкото съм чувал в историята, самият проект, още преди да се превърне в телевизионен такъв, е представлявал като цяло сбор от играчки под формата на екшън фигури, произведени от детското предприятие Hasbro. Трябва несъмнено да бъде отбелязано, че първоначалната идея на целия продукт съставлява в себе си общо четири от всички клонове на въоръжените сили на САЩ. Те са съответно:

 

1. Action Soldier (американската армия);

 

2.Action Sailor (американския флот);

 

3.Action Pilot (американските военновъздушни сили);

 

4.Action Marine (американския военноморски, или пехотински корпус);


 

и вече постфактум въведената Action Nurse, което ще рече (екшън военна медицинска сестра). Любопитният факт в случая е, че името 'G.I. Joe' се касае до потомствения американски войник, което, само по себе си пък, произлиза от по-общия термин G.I.. Това именно, ако се ръководим по масовата употреба, вероятно би следвало да служи като инициали на 'General Issue' - "основен проблем" или 'Government Issue' - "правителствен проблем". Но истината само че е, че етимологията се състои в т.нар. 'Galvanized iron' - от англ. "галванизирано" или "поцинковано желязо" на български - процес, намирал широко приложение във военната логистична база на САЩ по онова време и не само, при който метали като желязо, благородна стомана и олово се облицоват с тънко цинково покритие. Впоследствие развитието на G.I. Joe довежда до появата на термина 'Action figure' (още "фигура на действието"). Оттам стигаме и до извода, че постепенно Джи ай Джо се превръща в същински доайен при играчките на децата от цяла Америка.
 
spacer.png
 
 
На тази снимка е изобразена примерна линия или, както казахме вече, сборове от екшън фигурки. Компанията Habsbro добавя по-късно към G.I. и думата Joe. А това е име на търговска марка, използвана за производство на няколко различни линии играчки, въпреки че само точно две от тях са успешни и виждат бял свят на световния пазар. Датата 2 февруари 1964 г. несъмнено е заветна - на нея бива представена оригиналната 12-инчова (12"= 30 см) линия. Последната, от своя страна, се съсредоточава върху напълно реалистични, човекоподобни фигури. Във Великобритания е лицензирана на името на фирмата Palitoy и става известна като Action Man - букв. "Човек на действието". През 1982 г. същата е възобновена в 3,75-инчов (3.75" = 9,5 см) мащаб, съставен от превозни средства като чудовищни камиони, военни джипове, военна бойна техника като танкове, картечници и др., както и игрални комплекти, всичко това съпроводено със сложна история, включваща агресивна борба между бойния екип на G.I. Joe и злото командване на "Кобра" - безскрупулна терористична организация, стремяща се да завладее и управлява целия свят. Тъй като Action Man преживява своето еволюционно, така да кажа, развитие именно в анимационния сериал ''A Real American Hero'', тя, сама по себе си, също се променя многократно, използвайки същите форми и преименувана на Action Force - сегмент, изнесен от самия Слоутър през юни месец, където той декларира, че и неговата екшън фигура ще бъде част от знаменитата игрална линия. Но за това ще стане дума по-нататък. Сега е много важно да се уточни едно - въпреки че членовете на G.I. Joe екипа по начало не са супергерои, всички те разполагат със солиден опит в отговорни и животорискови области като сферата на бойните изкуства, тази на оръжията и взривителната промишленост - ядрени оръжия, бомби и всякакви други експлозиви.
 
През 2004 година Джи ай Джо получава и своето върховно признание като емблема на американското увеселение - той бива вкаран в Националната зала на славата на играчките в Рочестър, Ню Йорк, както и в Залата на славата на поп културата през 2017 г.
 
Толкова като встъпително слово. Очаквайте по-късно и подробностите около същинската анимация на G.I.Joe, както и тези около героя, на когото е кръстена - Sgt. Slaughter. Smile
 
 
Продължаваме напред. Преди да стигнем до същината, което става винаги лека полека, е нужно да се занимаем с важни подробности, които обуславят нейната реализация в течение на времето. И тъй като това е дневник, информацията следва да бъде поднасяна по нестандартен и увлекателен начин, като най-вече с това се цели да не става твърде много и натоварваща за четене от съответната аудитория. Няма как да се прибегне до изясняване на детайлите, свързани най-много със съответната личност или обект, без преди това да се обяснят историята и произходът на всяко едно нещо в материята, където те биват включени. Особено като човек, сблъсквал се от собствен опит с нея в своя живот, какъвто съм аз. Затова е напълно в реда на нещата следващата точка да бъдат историите на всяка от двете фигури - по 12'' и по 3.75''.

 

 

 

История на 12-инчовите G.I.Joe екшън фигури

 

 

 

Както единият, така и другият вид се гордеят с колкото разнообразно, толкова и славно минало. Най-първичната идея за даден тип екшън фигура, която впоследствие ще се превърне в Galvanized Iron Joe такава изхожда през 1963 г. от Стан Уестън - лицензиран агент на производствени играчки в Манхатън, Ню Йорк, фактически една година преди официалното ѝ представяне през 1964. Уестън прави множество елементарни прототипи, също така създава и завидно количество маркетингови материали, които удостоверяват напълно реалните възможности за достойното място на пазара за бъдещата фигура. Сведения научаваме и от самия изпълнителен директор на Hasbro, Inc. Доналд Ливайн. Още когато му биват показани сондажите, изведени от проекта, той подкрепя Уестън с думите "Човече, това е истинска машина за забогатяване! Дерзай!". А по-късно агентът лицензира цялата компания на Ливайн на обща сума, възлизаща на стойност от баснословните 100 000$!!!

 

 

G.I.Joe: A Real American Hero Sgt. Slaughter's Diary 250px-GIJoe_OriginalLineup

 

 

 

На този фотос е изобразена именно оригиналната линия. Тук е моментът да се занимаем най-синтезирано с едно твърде строго правило около света на G.I.Joe. Според конвенционалните неписани маркетингови закони, датиращи от началото на 60-те години, момчетата не могат да играят с кукли, тъй като родителите не им купуват такива, защото обичайното им предназначение е като дамска играчка. Ето защо, по този начин, думата "кукла" е била напълно забранена за употреба от страна на Hasbro или някого другиго, участващ в разработването или маркетинга на G.I. Джо. Напротив, този тривиален термин се заменя от абсолютно пионерския по онова време Action Figure и оттам нататък се смята за единствения приемлив такъв за играчка, предназначена за МОМЧЕТА. Наистина е много важно да се уточни, че това не засяга момичетата, при които куклите си остават "кукли".

 

 

История на 3.75-инчовите G.I.Joe екшън фигури

 

 

 

Тук е още по-интересно. 1982 е годината, през която се наблюдава изключително успешно стартиране на друг вид G.I. Joe линия, но в далеч по-умален вид - едва 3,75 инча (9,5 см). Измервателната скала е идентична на тази, използвана масово от фигурите на "Междузвездни войни", но с много повече точки на артикулация и наподобяваща до голяма степен на линията играчки Micronauts от 70-те. Този рестарт се отразява положително в няколко направления. Първо, успява да въведе ползотворни тактики в маркетинга на играчки, съчетавайки традиционната реклама с анимационен минисериал и печатен комикс. Решението да се намали мащабът от 12 на 3,75" дава идеална възможност на Hasbro да произвежда разнообразни превозни средства и комплекти за игра, които допълнително да разширят интереса около търговския потенциал на toyline-a.

 

Така съвсем не би следвало да ни учудва, че нарастващата популярност на Джо засилва и продажбата на много други сувенирни стоки, между които плакати, тениски, видео и настолни игри и хвърчила. През 1985 г. детските списания Toy & Lamp и Hobby World класират марката като най-продаваната американска играчка на своето време. 9 години след това, линията от 3,75 инча (9,5 см) е отменена в края на 1994 г. Това е и 30-тата годишнина на G.I. Джо и съответно Hasbro пуска в обращение съвместна серия от 12-инчови (30 см) и 3,75-инчови (9,5 см) фигури, базирани на оригиналните от 1964 г.

 

 

G.I.Joe: A Real American Hero

 

 

 

Ето тук, вече, точно, се изисква огромното внимание в измпровизирания блог под формата на е-фед дневник. Постепенно се доближаваме към същината и към вечния мой спомен за цял живот. "G.I. Джо: Истинският американски герой", известен също като Action Force в Обединеното кралство, е тематична военна линия от екшън фигури и играчки, разбира се, производство на Hasbro и част от марката Joe. Нейната активност датира от 1982 и приключва през 1994 г., произвеждайки над 500 фигури, 250 превозни средства и същия брой като средствата - комплекти за игра. Тя се възобновява отново три години след това - 1997, като оттам насетне продължава под една или друга форма и до днес. Напълно резонно, тази версия на G.I. Джо е призната завинаги от много хора, израснали през 80-те и 90-те години, включително и от мен, макар и малко по-късно. Very Happy

 

 

Произход и развитиеA Real American Hero' е нестандартна и уникална линия. Нейната концепция се изнамира като един вид възстановяване на оригиналния 12-инчов G.I. модел от 60-те и 70-те години. След като последният отсъства от магазините за играчки в продължение на няколко години, той бива въведен отново в 3.74" (9,52 см) след успеха на Междузвездни войни и Micronauts.

 

 

 

Тук е мястото да се разкаже една интересна история. Преди повторното стартиране на G.I.Joe, случило се през 1982 г., американският създател на комикси Лари Хама разработва идея за нов картинен текст, наречен Fury Force, за който се надява да се яви като продължение на поредицата Marvel Comics. Съответно, главният редактор на Marvel Джим Шутър се обръща за съдействие към Хама за проекта Joe, и то най-вече поради солидния опит на Лари като служил в американската армия, който би спомогнал сполучливо за изпълнението му. Така Шутър предлага на Hasbro отрядът за борба с терористи да се казва "G.I. Joe", докато друг комиксов творец на име Арчи Гудуин изобретява самите тях под наименованието Cobra. Несъмнено името и финишъра на Sgt. Slaughter са тясно свързани, има време още дотогава, обаче. Hasbro първоначално са скептични в това дали да правят играчки на злодеи под влияние на мнението, че тази идея няма да продава сред хората.

 

Забележително е, че абсолютно всяка Джи ай Джо фигура включва биография на персонажа, изобразен от нея, наречена "картотека". В голяма степен определено Хама е главният упълномощен за писането на всички картотеки, особено през първите десет години. Естествено, за развитието на героите ключова услуга му прави собственият опит в американската армия, от който неминуемо се ръководи. Затуй и почти всичко около играчката се отнася до елитния отряд за борба с тероризма и желанието за господство над човечеството, всявани от Кобра, който разполага с кодовото име G.I. Joe.

 

Очаквайте още интересни неща около G.I.Joe следващия път! Smile

 

 
Link to comment
Продължаваме със същинската част за великия анимационен сериал G.I. Joe: A Real American Hero. Пригответе се, защото с този пост най-съкровената ми цел е да върна всички в 80-те, и не просто да ги върна, ами да ги накарам да се чувстват, все едно реално живеят там и са деца на това отминало време. LET'S GO!!! Smile
 
G.I.Joe: A Real American Hero (известен също като Action Force във Великобритания, както казахме по-нагоре) е американски анимационен телевизионен сериал в жанр "военна екшън поредица", базиран на линията от играчки на Hasbro и създаден от американския детски писател и комиксър Рон Фридман. Той се излъчва три години, в периода 1983-1986 г., като се състои от 2 сезона, формиращи общо 95 епизода - 55 в първия и 40 във втория. Бях много млад, когато изгледах първия - едва на 6, което съвпадаше и с началото ми на гледане кеч през 2006. Още от първия момент съзнанието ми бе грабнато от всички тези герои, цялата тази реалистичност, която излъчваха, и въобще сюжетната линия, погледната в най-фундаментален мащаб. Най-напред, когато Hasbro стартира оригиналната линия за играчки, което става през 1982 г. заедно с поредицата Marvel Comics, компанията възлага на Marvel Productions да направи поредица от напълно анимирани телевизионни реклами с времетраене 30 секунди, за които се възнамерява да бъдат излъчвани с цел популяризация на играчките и комиксите сред зрителската маса. Спомням си, че първата реклама излезе на бял свят през пролетта на 1982. Неслучайно говоря като реално преживял всички тези неща, защото съм. За да се поддържа интересът на читателите, трябва наистина да бъдат грабнати, а това става чрез анализ, съчетан с неминуемо авторово присъствие от пишещия. Та, нататък...После славата на рекламите оказва своето влияние и в крайна сметка довежда до създаването на G.I. минисериал, разделен на пет части и излъчен отново през 1983 г. Сюжетът е съсредоточен най-масово върху титулярния M.A.S.S. - мощно войсково устройство или бронетранспортьор, както и оспорваната битка на Джо отряда и терористичното сформирование ''Кобра'' за придобиване на трите каталитични елемента, задвижващи специална машина на име M.A.S.S. На следващата година се появява нов минисериал, също петчастов, със заглавието G.I. Joe II: "Отмъщението на Кобрата" (изменен по-късно на "Доминатор на времето" в по-нататъшните излъчвания). Той е донякъде, бих казал, с подобен сюжет, защото традиционно си включва, нали, Джо и "Кобра", които пътуват из цял свят, за да възстановят разпръснатите части от новото оръжие за контрол над времето - "Доминатор на Времето". Естествено, както единият, тъй и другият минисериал са си изцяло създадени от Рон Фридман.
 
G.I.Joe: A Real American Hero Sgt. Slaughter's Diary 250px-G.I._Joe_Cartoon_1985_Title
 
На снимката виждате корицата на първия сезон на филма. На нея е националният флаг, еманиращ Америка, и отряда на Joe, имащ за неотменна мисия да я спаси заедно с целия свят.
 
G.I. Joe придобива вид на пълна поредица през 1985, с първоначална поръчка за първи сезон от ОЩЕ 55 епизода (с цел да направи необходимите 65 епизода за излъчване, което УМИШЛЕНО оставих като уточнение тук). Същият този сезон започва с приключение, написано от Фридман, пак от пет части. То се казваше, мисля, че "Пирамидата на мрака" - тук, признавам, карам по спомени. "Пирамидата на мрака" се тиражира от терористите в лицето на "Кобра", към този момент още играе вече съществуващият актьорски състав от двете предишни минисериала. Той бива, обаче, пленен от незаконната организация, докато новият асортимент от герои (т.е. новата гама от играчки от 1985 г.) успява да саботира опитите на терористите да обходят земното кълбо с електрическата мрачна и излъчваща отрицателна енергия пирамида. След това както новите, така и старите герои споделят съвместно от кинематографска гледна точка светлината на прожекторите през останалите петдесет епизода от поредицата, които са под формата предимно на самостоятелни приключения от един епизод и случайни истории, всяка от две части. Сезонът е редактиран от Стив Гербер.
 
Минаваме в по-късните години. Следва втори сезон от 30 епизода през 1986 г., започвайки с четвърта история от пет части. Тя е озаглавена "Стани, Змийо, Стани!", в която ученият от Кобрата доктор Миндбендър, вдъхновен от повтарящ се сън, използва ДНК на най-безмилостните завоеватели и владетели в историята на генния инженер Серпентър, узурпирал лидерството на "Кобра". Тази мини поредица въвежда новата гама играчки от 1986 г. в историята, които се явяват в центъра на повечето сюжетни действия през останалата част от сезона; и по-специално, в минисериала - ATTEN-HUT - Very Happy - дебютира бившият WWF световен шампион и AWA кечист SGT. SLAUGHTER като член на G.I. Joe, изигран от самия себе си. За този сезон Бъз Диксън заменя Стив Гербер като редактор на историите.
 
 
Тук прилагам под формата на клип резюмирани историята и произхода на G.I.Joe героя, който определено си беше лице на поредицата и най-вече в моето собствено сърце. G.I.JOE WILL RETURN AFTER THESE MESSAGES!!!
А ето че сега дойде време и за конкретното внимание към героя на знаменития борец Сержант Слоутър, който, както знаете, е и много широко скроена личност и извън кеча - все пак пехотинец във военноморския пехотински корпус на САЩ, китарист, любител на бейзбола...Разровете се в YouTube и ще се уверите от собствен опит в думите ми. Наистина не е обикновен човек и съхранява всички онези ценности, съществували нявга не само в Америка, но и по целия свят...Нека, обаче, не прекаляваме с лирическото отстъпление и не се отклоняваме от същината, а престъпим по същество. Smile
 
 
Drill Sgt. Slaughter (или просто Sgt. Slaughter) е измислен герой от поредицата G.I.Joe: A Real American Hero от едноименната серия играчки. Чрез този образ, а и въплътена вътре в него, но по ФАНТАСТИЧЕН начин, подчертавам дебело, функционира личността на американския военноморски сержант и професионален борец Робърт Ремус, известен с името си на ринга Sgt. SLaughter, което така и не променя никога, независимо в какви федерации отива. Да, той е променял през годините и в зависимост от различните задачи, които му се дават самото проявление на гимика си, но никога и самия него - винаги е бил сержант и винаги се е казвал Слоутър в рамките на кеч арената. Но да продължим. Като модел на персонажа, четири версии на неговата екшън фигура биват пуснати на световния пазар през 80-те. Въпреки всичко, има една много съществена подробност - версията на Джо КАТЕГОРИЧНО НЕ СЕ ПОЗОВАВА НА СВОЯТА КЕЧ КОНЦЕПЦИЯ, т.е. придобива изцяло анимационна и такава според сериала. Това е така въпреки факта, че героят твърде често използва бойни ходове и хватки. Също така, самият Ремус дава гласа си за този на персоната си във филма, като така спомага за много по-успешно запознаване от страна на зрителите с нея. Също така е говорител и анаунсър на G.I. Джо играчките от 1989 до началото на 1990, представяйки новите превозни средства и фигури в рекламите им. Искам да се знае, че предоставям информацията както от разнообразен набор източници, така и от изцяло своите собствени преживявания. За мен това нещо е повече от продукт. То е цяла философия и действително ще бъда много щастлив, ако наистина бъде прочетено, възприето и достигнало до сърцата на колкото може повече хора тук. А няма да е пресилено и да кажа, че в дадени моменти тази анимация е дори по-велика и от "ТОМ И ДЖЕРИ". Съвсем сериозно! Smile


 

Профил, история и произход на G.I.Joe Sgt. Slaughter 

Профил 

Sgt. Slaughter е тайна личност, родена на базата на военноморските пехотинци - Parris Island в щата Южна Каролина. По време на службата си в пехотата на САЩ прекарва определен период от време като селекционер униформите на стажантите в лагера Лежен. Истинското му име е строго секретно. Според сюжетната линия, която се следва в сериала, тъй като почти всеки член на отряда на Джо е квалифициран да бъде инструктор по тренировки (както още се наричат сержантите на пехотата, справка във филми като "Пълно бойно снаряжение", "Нашивки", "Апокалипсис сега" и "Майор Пейн") е необходим е специален, дисциплиниран командир, който да ги държи подобаващо. Затова и той се подвизава като тренировъчен инструктор на екипа, а също така участва и в специални, отново строго секретни мисии.


 

История на G.I.Joe Sgt. Slaughter 

Първоначално, Sgt. Slaughter е представен в сериала Sunbow на Marvel Comics. Той често бива описван като най-сложния като характер и специфика от всички Джо герои. Най-напред, като инструктор и треньор, какъвто е, той подготвя тренираните от себе си "редници", подтиквйки ги към изпълнение на най-предизвикателните и изискващи физическа подготовка упражнения, които самият може да изпълнява доста лесно. За разлика от реалния живот, където е по-пълничък, ако можем да кажем така, тук в сериала е много по-мускулест, почти неестествено силен и най-важното, може да се грижи изцяло за себе си в най-отговорните мисии. Всъщност, дори невероятно лесно се отблъсква от няколко дузини B.A.T.S сам в 2 епизода от минисериала във 2-ри сезон. B.A.T.S. е изкуствен робот, създаден от терористичната организация "Кобра" и функциониращ като играчка на злото, но за еднократна употреба. Слоутър, забележете - дори използва нокътя на палеца си като удобна отвертка, за да отключи и отвори веригата на електронно заключена врата!!! Very Happy Наистина е страшно силен! Гледайте и ще се убедите сами в това.

 

Дебют в сериала


 

За първи път G.I.Joe Slaughter се появява във втория сезон на филма с фразата "Стани, Серпентър, стани!". В този определен епизод той е призован от генерал Хоук да помогне за преквалификация на екипа на Джо, защото те са загубили фокус на съсредоточеност. Когато генералът го поздравява за добрата работа, която е свършил, пехотинецът отбелязва, че се радва, че е удовлетворил изискванията на генерала. Това става чрез думите "Защото, с цялото ми уважение към по-високия ранг на неговия началник, генерал Хоук ще се присъедини към нас в нашия режим на обучение!"Спомням си, че самият Хоук, от своя страна, отговаря със смях, казвайки SIR YES SIR и тичайки, за да настигне групата. Той мисля, че беше и единственият кандидат за ДНК на доктор Миндбендър в опита му да създаде Серпентър, тъй като "Кобра" не успява да вземе много по-различна проба. А Хоук унищожава своята по време на битката, докато Serpentor е създаден, така че последният уж никога не е получил ДНК пробата на Сержанта. Силното нетърпение обаче, с което се отличава персоната му, може да е индикатор, че е получил поне малко количество от генетичния си материал.

 

В анимационния сериал Sunbow Sgt. Slaughter е поставен на четвърто място в класацията на най-добрите и успешни командири на G.I.Joe някога. Естествено, това се отнася до чина "специален инструктор по тренировки" (съответно зад генерал Хоук, Дюк и Флинт Бийчхед). Той е легенда сред колегите си от отряда и понякога даже споделя командването с Beachhead.

 

G.I.Joe: A Real American Hero Sgt. Slaughter's Diary F2faee93868cae6a2a3742acb5313cef


 

На снимката е той заедно с Beachhead. Прекрасен кадър, нали? Smile  

Това е линк към официалния YouTube канал на компанията Hasbro, където е качен пълният набор на безграничната съкровищница на нашето детство от 80-те - G.I.Joe: A Real American Hero. Епизодите са по 22 минути - отделени за наслада и релакс.


 

G.I. WILL RETURN AFTER THESE MESSAGES!!!

 
Уникален цитат от Sgt. Slaughter: THERE ARE TWO WAYS OUT OF MY COMMAND: ON YOUR FEET LIKE A MAN, OR IN A DITTY BAG!!! AN ITTY-BITTY-DITTY BAG!!!
Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...