Jump to content

Alien маратон: Впечатления, дискусия, ляляне


Recommended Posts

Частите на "Пришълец"-а съм ги гледал като малко чаве и съответно нищо не помнех от тях, освен откъслечни сцени. А и въобще нямам много спомен кои съм гледал, кои съм пропуснал и прочее. Съответно реших да наваксам в маратон от два уикенда, където да изглеждам (почти) всичките части. 

Тая събота и неделя изгледа първите три филма от поредицата, четвъртият мисля да го пропусна, а в края на тая седмица ще зяпам Прометей и "Covenant".

 

Alien 1979

 

Истината е, че времето малко го е ударило този филм, защото от днешна гледна точка повечето неща вече са станали клишета и са доста изтъркани. Оценявам обаче, че за времето си това е било нечуван ужас и съм сигурен, че бая народ им се е обръщал стомаха при някои от сцените. Лично аз не си падам много по гадории, точещи се лиги и прочее, но тук някак си са органични и на мястото си и не ми скапаха кефа.

Ридли Скот е стара пушка и както останалите майстори от 70-те много добре е осъзнавал колко са лимитари откъм ефекти, затова е заложил изцяло на съспесна и това работи успешно. На практика Пришълецът се появява сигурно около пет пъти и през повечето време е в някаква тъмница, сниман отблизко и прочее - затова и не стои бутафорно и можеш да се потопиш изцяло в атмосферата на филма.

През 79-та Сигорни Уийвър си е била много яка мацка 😍 и е перфектно кастната. Даже в тоя филм лично аз почти не я усетих като главен герой, по-скоро беше най-изявена от целия екипаж, но нищо повече.  Даже в някои отношения капитанът и доктора ми се струваха водещи.

 

080p-alien-narc_zps7d0bfe6a.jpg

Липсваше ми малко грандиозният финал, но и така беше добре. Все пак и парите и техниката по онова време е била доста ограничена, така че се е работело с каквото е могло. 

Aliens 1986

 

Признавам си, че за мен това е по-силният от двата филма, като Камерън си е свършил работата (както винаги) перфектно и е създал много емоционална история, разказана с почти епични мащаби. От началото до края филмът държи в напрежение, надгражда в много отношения предшественика си, а и образите са много по-развити. Рипли тука е страхотен персонаж и всичко се движи около нея, което само "изчиства" филма и го прави много по-лесен за следене. Присъствието на лапето също вършеше страхотна работа, а появата на "царицата", дето снасяше яйцата, беше уникална кулминация на всичко.

 

Sigourney-Weaver-Aliens.jpg

Засега това ми е любимата част.

Alien 3

 

Този филм се води някаква издънка, което за мен е крайно нечестно. Да, не е с качествата на предишните два, но със сигурност не е лош, даже напротив. Намирам го за съвсем прилична space opera, която съдържаше всички готини неща на 90-те в себе си. Обстановката в затвора беше много силна, както и някои от затворниците бяха разкошни изроди. Разбирам, че предишните две ленти от поредицата са били революция и е имало огромни очаквания и за тази, но няма как всяка част на даден френчайз да бъде епохална и новаторска. За мен Финчър се е справил добре и освен това е взел някои доста смели решения - къде успешни, къде не. 

 

UniformVengefulAkitainu-max-1mb.gif

Тук вече не можем да говорим толкова за хорър, по-скоро си е екшън, но аз нямам против. Последната сцена си я спомням от дете, което значи, че достъчно ме е впечатлила.

------

Като цяло съм доста доволен, макар това да не е моят жанр. Много пъти съм казвал, че космическите приключения не са ми особено любими, камо ли пък ужасите. Но като е качествено направено ,няма значение от жанра, просто добрият филм си е добър филм. Ще гледам сега и prequel частите, пък да видим там как ще е. Доколкото знам Прометей се е получил доста добре, докато Covenant вече си е било издънка, но ще видим. 

 

Link to comment
Suffer-H

Няма да коментирам написаното в тази тема, за да запазим добрите си отношения. :D 

Ф.Н.Н.В.Ф.З.В.В.П.Н.Б.Р.С.

Link to comment
Suffer-H

Е казвал съм го и преди, но Aliens на Камерън не успява да достигне този перфектен build up, атмосфера и съспенс от първия филм. Затова Камерън залага на екшън и стереотипни герои, за да ти замаже очите. Например, пехотинците следват типичния за 80-тарските екшъни стереотип. Имаме уж "елитен" отряд пехотинци, които пърскат тестостерон, характер, bad ass-ерщина и ръсят one liner-и на поразия, но като пълните аматьори, напълно пренебрегват предупрежденията на Рипли, за това пред какво им предстои да се изправят, a след като лапат хурката, героят на Бил Пакстън циври като малко момиченце. Нека обаче не се създава впечатление, че не харесвам Aliens, защото това е един от любимите ми филми въобще, а героите в него ги обожавам до един, включително ревльото на Пакстън. Пришълецът на бай Ридли Скот обаче, взима сюжета и вселената много по-насериозно и представя едни много по-реалистични герои, които са просто обикновени работяги, попаднали на грешното място, прецакани от злата корпорация за която работят. Много по-лесно е да им симпатизираш и влезеш в положение, а да не говорим, че актьорската игра и диалога в първия филм са на светлинни години пред Aliens. Пришълецът на бай Ридли Скот, също така е по-мистериозен и предизвиква по-интересни въпроси над които да разсъждаваш.

 

 

Koлкото до режисьорите... ами какво да кажа? За мен, от което и десетилетие да извадиш Джеймс Камерън, като го сложиш до бай Ридли Скот в пика му през 70-те и 80-те, Камерън изглежда като ученик на бай Ридли. Самият Джеймс Камерън многократно е признавал, че е фенбойче на бай Ридли, а опитите му да го копира, мисля че са очевидни в Терминатор и Бездната. Също, нека не забравяме, че без Блейд Рънър, Терминаторът нямаше да го има.

Edited by Suffer-H
  • Upvote 1

Ф.Н.Н.В.Ф.З.В.В.П.Н.Б.Р.С.

Link to comment
batistaheel

Форумът ме прееба, а бях написал дълъг пост. Сега ще съм по-кратък. Ако ще гледаш Прометей ти препоръчвам да видиш и разширената версия. 40 минути изрязан материал, променя се целият филм. По-добър е от оригинала. 

 

Не бива така да пропускаш четвъртия филм. Не е толкова лош, има си и хубавите неща. Covenat според мен е много по-лош. Точно в Avengers Infinity War Iron Man и Spider-Man обсъждат конкретна сцена от четвъртия филм - най-гнусното нещо, което съм виждал някога на екран, но то просто трябва да се види, не може да се опише. :D 

Link to comment
Jack Bauer

Не съм гледал филмите от поне 10 години, но по това което помня мнението ми доста се припокрива с това на gboy. Помня че като чаве втория филм ми беше един от любимите въобще. Четвъртия филм е осезаемо по слаб от останалите, но си струва да се изгледа, особено пък щом мислиш да гледаш прелюдията.

За мен прометей беше абсолютна помия. Тотално скучен филм който се опита да се вземе прекалено насериозно и съвсем не достави. Затова не съм гледал и продължението.

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment
Suffer-H

^Грешката на Прометей е, че има идиотът Деймън Линделоф за сценарист, както и че се развива във вселената на Пришълецът. Вместо да го направят като отделен филм,  20th Century Fox решиха да го набутат като псевдо-предистория на Пришълецът, за да издоят още някой  и друг долар от буксуващия франчайз. Самият филм е много по-добър от помията Resurrection, a режисурата на бай Ридли Скот е на топ ниво, така че Прометей си остава една от най-добрите фантастики за последните 10 години, но можеше да много по-добър. Проблемите с Covenant също са свързани със сценария, който сере яко върху произхода на пришълците, пллюс факта, че филмът се опитва да бъде, хем предистория на Пришълецът, хем продължение на Прометей, а феновете не искаха нито едно от двете. Още веднъж обаче, филмът е заснет много добре... въобще фантастика ли е, бай Ридли доставя винаги.

  • Upvote 1

Ф.Н.Н.В.Ф.З.В.В.П.Н.Б.Р.С.

Link to comment
1 hour ago, batistaheel said:

Не бива така да пропускаш четвъртия филм. Не е толкова лош, има си и хубавите неща. 

 

Може, ама на мене вече ми писна. :D Първият и вторият са класика, но трети и четвърти очевидно са си най-обикновени филми отпреди 25 години и спокойно ще живея и без него. Гледал съм го като дете и нищо не помня. Само смътно се сещам, че я клонираха.

 

Виж, Прометей ми е интересно да го гледам, а пък последният Пришълец май ще е по инерция, така и така купих вече ДВД-то. :laugh:

 

 

Link to comment
Chicky Ricky

Аз съм голям почитател на Alien/Predator franchise-ите, изгледал съм всичките филми на Пришълеца и Хищника + Прометей (ако някой е забелязвал, през известно време във форума имах профилна снимка на Berserker Predator). Мислите ли, че ще има някакъв crossover между Alien, Predator и Engineer? Вече е имало сблъсък между Yautja и Engineer, но само в комиксите. Надявам се някой ден да видим оспорваната битка във филм?(нз дали ще стане възможно, защото Ридли Скот каза на интервю, че Хищника не е от Вселената на Пришълеца)

  • Upvote 1
Link to comment
THE ENEMY

Финчър наистина си е свършил добре работата с третия филм, но студиото решава да изреже, презаснеме голяма част от материала, като за целта му дава смешен бюджет и част от сцените изглеждат комично. Променят целия сюжет, просто защото по това време Финчър все още не е бил легендата която го знаем днес и са се опитвали да му се правят на интересни. Доколкото помня той самия не е доволен от крайния вариант, като смята че са го осакатили. Това е и моето мнение.

 

Линдельоф за мен е велик, като тук се разминават драстично вижданията ни със Съфър, като дори неговия Лефтоувърс ми е сигурно любимия сериал евър. Също така смятам Прометей за много подценен филм. :D

  • Upvote 3
Link to comment
Suffer-H

^Чуeк виж Линделоф за какво друго е допринесъл:

 

Cowboys and Aliens

Star Trek Into Darkness

World War Z

Tommorrowland

The Hunt

И за капак е продуцент на сериала Watchmen, който е пълна абоминация.

Естествено на него дължим малоумните герои и диалог в Прометей

 

Пича е очевиден fluke като сценарист, щом все още има кой да му плаща. :D 

Ф.Н.Н.В.Ф.З.В.В.П.Н.Б.Р.С.

Link to comment
batistaheel
31 minutes ago, Chicky Ricky said:

Аз съм голям почитател на Alien/Predator franchise-ите, изгледал съм всичките филми на Пришълеца и Хищника + Прометей (ако някой е забелязвал, през известно време във форума имах профилна снимка на Berserker Predator). Мислите ли, че ще има някакъв crossover между Alien, Predator и Engineer? Вече е имало сблъсък между Yautja и Engineer, но само в комиксите. Надявам се някой ден да видим оспорваната битка във филм?(нз дали ще стане възможно, защото Ридли Скот каза на интервю, че Хищника не е от Вселената на Пришълеца)

 

Мислех, че съм само аз! При мен двете поредици се гледат паралелно, като започна от първия Пришълец и стигна до последния излязъл филм от двете поредици. Гледат се и включително crossover сериите, включително и недолюбвания дори от diehard феновете втори филм - Alien vs Predator: Requiem. От Fox винаги са имали планове да направят трети филм, но до реализация така и не се стига, а сега всичко е в ръцете на Disney, а за тях този franchise не е с приоритет. Планират се някакви самостоятелни продължения, но кога, как, не се знае. Това какво е казал Ридли Скот вече няма значение. 

 

Между другото през 2002-а година Ридли Скот и Джеймс Камерън е трябвало да работят заедно по петия филм за Пришълеца, но се отказват когато научават, че студиото планира да направи „Пришълецът срещу Хищникът“. 

 

Аз бих искал да видя Alien 5 на Neill Blomkamp. Поне на хартия изглежда заинтригуващо. 

 

 

alien-neil-twitter.jpg

 

aliens-concept-artjpg.jpeg?w=2000&h=640&

Link to comment
Suffer-H

Toва което е казал бай Ридли Скот си е много вярно - Alien vs Predator не е canon (и никога не е бил), нито във вселената на Хищникът, нито в тази на Пришълецът. Това са два отделни франчайза, които нямат абсолютно нищо общо. Единствената причина да им направят crossover е онзи Alien easter egg в края на Хищникът 2, плюс игрите Alien vs Predator - все неща, които пораждат спекулации сред феновете, да не би чудовищата да са част от една вселена.

 

23251b95380e75a1dabf578b57e8b323.jpg

 

Alien vs Predator e просто безсрамен cash grab и нищо повече. 

 

Ф.Н.Н.В.Ф.З.В.В.П.Н.Б.Р.С.

Link to comment
Posted (edited)
1 hour ago, THE ENEMY said:

Доколкото помня той самия не е доволен от крайния вариант, като смята че са го осакатили

 

И аз го четох това вчера. Финчър твърди, че никой не мрази този филм повече от него :D Явно от студиото са влезли с бутонките и са го насрали.

Пришълецът е сигурно единственият такъв франчайз, който няма слаб режисьор Скот - Камерън - Финчър и накрая Жан Пиер Жюне. Защо последните два филма не са някакъв хит вече е друг въпрос, но от слаби режисьори със сигурност не е. 

Иначе пак казвам, че за мен Alien 3 не е дупка, малко повече му идва хейтът от нужното. 

Edited by gboy

 

Link to comment
THE ENEMY
22 hours ago, Suffer-H said:

^Чуeк виж Линделоф за какво друго е допринесъл:

 

Cowboys and Aliens

Star Trek Into Darkness

World War Z

Tommorrowland

The Hunt

И за капак е продуцент на сериала Watchmen, който е пълна абоминация.

Естествено на него дължим малоумните герои и диалог в Прометей

 

Пича е очевиден fluke като сценарист, щом все още има кой да му плаща. :D 

Абсолютно е възможно, не съм гледал нищо от изброените неща, с изключение на два епизода на Watchmen. Но все пак да имаш във визитката си Lost и Leftovers не е малко, другото явно е, че се е отдал на комерсиалното писане. :(

Link to comment

Днеска гледах и Прометей. Много яка фантастика, но защо са я съшили така ненужно с "Пришълеца"? Според мен това е трябвало да си е отделен филм и е щял да работи чудесно.

 

Малко ми беше претупан краят, както и е тъпо, че нищо не обясниха за Инженерите, но се надявам да обяснят в другите части. Иначе би било просто нелепо :D.

 

Утре гледам и Завет и си броя приключил тоя франчайз. 

  • Upvote 2
  • Thanks 1

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...