LightOne Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 ПРОФЕСИОНАЛЕН ДАРТС Правя тази тема с надеждата, че може би сред жадните за боища и кървища потребители на форума, ще се намерят ценители на жестокия, безкомпромисен и изключително опасен спорт(!) – Дартс. Всеки, разбира се, е хвърлял стрелички, но колцина следят професионалната сцена на Професионалната дартс корпорация (Professional Darts Corporation (PDC) ? И за да не виси темата, ще разкажа за моя личен досег като зрител и за моя любимец. За първи път гледах професионален турнир по дартс - Световното първенство - през декември 2016г., излъчвано по телевизия Нова Спорт, на която попаднах, защото нямах какво друго да правя него скучна вечер и от там проследих турнира докрая. Хареса ми динамиката, интригата и енергията, която излъчваше събитието, публиката, която дори и за човек пред екрана нажежаваше обстановката неимоверно, а мачовете свършваха сравнително бързо и не доскучаваха. Допълнително спомогна за интереса и това, че играчите го играят малко или много персони bigger than life, всеки си има прозвище и всеки излиза на подбрана музикална тема само за него. Звучи познато, нали? Така започнах традицията на всяка Коледа, като се прибирах по родното място през Декември, да си пускам Нова Спорт и да си гледам Световното първенство. Не се интересувах допълнително през годината какво се случва с останалите турнири. Едва след последното Световно първенство и след като титлата бе неочаквано спечелена от моя любимец, започнах да следя по-сериозно резултатите от турнирите и да гледам клипове и мачове през настоящата година. А кой е моя любимец и настоящ световен шампион? Peter "Snakebite” Wright Никога не съм очаквал, че ще подскачам от радост по 50-годишно чиче с шкембе, но затова дартсът е велика игра. Та макар и на вече сериозната възраст от 50 години, чичо Петьо се намира във формата на живота си, като тази година спечели още турнирите Masters и Европейското първенство (през изминалата неделя). За сравнение, двамата най-добри по ранкинг в света - Michael van Gerwen (гологлавия в зелено на снимката) е на 31 години, а Gerwyn Price на 35 години. Къде се бута това остаряло чиче до тях? Както виждате от приложения снимков материал, чичо Петьо е известен и като Шута на трупата, носейки прическа на мохикан, като променя цвета й буквално на всеки мач (с помощ от съпругата му) и носи всевъзможни шарени дрехи. Същински клоун на 50 години! Чичо Петьо отначало е не само клоуна, но и heel-ът на компанията. Освен екстравагантно облекло, той в началото е показвал и екстравагантна надутост без покритие, което неколкократно му изиграва лоша шега, като придобива и лоша слава на загубеняк, след като цели 15 пъти губи финали от големите турнири, без да спечели нещо значително в замяна - само UK Open 2017. Michael van Gerwen си му е редовно архистрашилище и бива смазван в 10 поредни големи финала. Впоследствие след като стига дъното, Питър променя изцяло своя attitude, започва да показва уважение към своите опоненти, затваря си голямата уста и много рядко влиза в инциденти. Промяната му се отразява положително, като прави face turn и в момента е от любимците на публиката. Остава само да завалят и важните победи. На световното първенство през миналия Декември, макар и силен играч, той не е от основните фаворити за спечелване, поради вече споменатата му слава на bottler, а и в предишното издание отпада рано-рано. И сякаш всичко е на път да се повтори, изправен пред угрозата да отпадне от филипинеца Noel Malicdem още във втория кръг на надпреватата. Притиснат буквално до стената със само 6 дартса да се спаси от отпадане в 4-тия leg на 5-тия последен set, чичо Петьо вади от ръката си чудодейната комбинация от 162 плюс 140 точки “to save his snaky skin” и да остане в мача. Като накрая успява да спечели „легът на смъртта“ (тъй като по правило се играе до два лега разлика, но ако не успеят до 10-тия лег да разрешат спора си, то 11-тият става последен) и да продължи напред. Така започва една от най-епичните истории на (одъртялата) Пепеляшка в дартса. На полуфинала той среща вторият най-добър в света анаболката Gerwyn Price, като успява да го победи и да се класира за втори път в своята кариера на финал на Световно първенство. Но там го чака неговия вечен кошмар Michael (Super John Cena) Van Gerwen, срещу когото няма спечелен голям финал в кариерата си (10 поредни опита), а и самият Майкъл е със славата на непобедима машина в дартса, запълвайки дупката на непреодолим играч след оттеглянето на титана Phil Taylor. И сякаш като на шега, чичо Петьо прави мача на живота си, постигайки считаното за невъзможно – да спечели за първи път срещу безспорния номер 1 в най-важния си двубой, а с това и първата си световна титла. Забравих да спомена, че голяма работа за магията вършат и коментаторите, които често избухват култово. Като пример ще дам именно коментара на последните три стрели на Питър, с които той печели титлата. Peter Wright has missed multiple darts on multiple occasions to beat Van Gerwen in a big final. *Питър пропуска първата си стрела* There is no final bigger than this! *Питър пропуска втората си стрела* There is no title bigger than this! *Питър уцелва двойно 10 с третата си стрела* And this time Peter gets it (w)right! Питър държи и рекорда за най-висок среден резултат в излъчен мач, но без публика от 123.5 точки. Отделно е изключително интересна и историята на създаването на самата PDC, след като през 1992г. 16-те най-добри играчи (включващи всички световни шампиони) се споразумяват помежду си и се отцепват от шапката на тогавашната английска организация BDO, настоявайки за по-добро заплащане и си правят собствена лига, считайки че сами могат да привлекат сделка за телевизионни права. Железните им топки се отплащат и в момента PDC е мястото, където всеки желаещ да се докаже като най-добрия в дартса, следва да отиде, а BDO потъва в посредственост. https://www.youtube.com/user/officialpdc Следва да похваля и youtube канала на PDC, който отлично спомага да се следи какво се случва по турнирите, като веднага се пускат highlights на мачовете през изминалия ден. Също така стриймовете на мачовете по други канали са качествени и не се клъцват по някаква причина от тубата. Като бонус мога да посоча и канала EdgarTv на професионалния играч Matthew Edgar, в който пичът освен да дава съвети по дартс, разкрива и любопитни подробности от живота на професионалния играч и дава информация какво се случва зад кулисите. https://www.youtube.com/channel/UCwBnfBPiRXFlpN6IKka1y0w Та ще се радвам да обсъждам какво се случва по турнирите, ако има желаещи за това. Ако не, от време на време ще си пускам по някой коментар, ако не се брои за спам. Rock, The Olimpic Hero, Laoch and 5 others 4 3 1 Quote "Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр - - Да живеят бъговете! Link to comment
Radox Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Фил Тейлър е чуека! Quote Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Може би ще напиша някой пост скоро, ако имам настроение, защото това ми е любимият спорт от няколко години насам, а гледам някъде от 2008-2009-а, но ще видим кога ще е, че нещо съм дроп тези дни. HEIDENREICH 1 Quote Link to comment
baikiro Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Джъстин Пайп е най-големия талант в дартса. За съжаление не успява да реализира потенциала си. Laoch 1 Quote Quote КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ! Quote DELETE! DELETE! DELETEEAAA! Link to comment
MJ23 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Който на 1 януари не гледа финала на Световното по дартс за мен не е човек. От години това е плана - ставаш късния следобяд и почваш пиенето наново с дартс. Гледам 2021 са го дали до 4 януари, да няма промяна в плана? Ако случайно оживеем до тогава де. Laoch and The Pain 1 1 Quote Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Ето да се зарибите по най-големия heel в дартса в момента. Макар, че последните 12 месеца заслужи уважението на голяма част от публиката, все още много хора го мразят заради начина, по който празнува големите ръце (резултати) + затварянията на леговете. След оттеглянето на Phil Taylor ми е любимият играч. Razor-Ramon 1 Quote Link to comment
Mariyan01 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Гари Андерсън е човекa Laoch 1 Quote Link to comment
LightOne Posted November 2, 2020 Author Share Posted November 2, 2020 Да му се не види, Олимпик. Предположих, че именно #басиякитеръцечуек ти е изборът. 😁 Той има най-ясно изразения гимик. Quote "Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр - - Да живеят бъговете! Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Другите ми любими в момента са Glen Durrant, който е огромна класа и съм му фен още от BDO и отделно и аз съм фен на Пешо Райт. Има и още доста дартс играчи, на които съм умерен фен, но за тях ще напиша някой друг път. Иначе винаги съм мразел MVG и адски се кефех, че до последно най-великият за всички времена Phil Taylor си го пребиваше и е единственият играч с положителен баланс срещу MVG. Всъщност сега има още един - Glen Durrant, но просто имат малко изиграни мачове като база един срещу друг. Радва ме и фактът, че MVG никога няма да надмине Phil Taylor по успехи и световни титли и май и самият той вече го осъзна. Само да кажа за незапознатите, Phil Taylor има 16 световни титли, което всъщност е най-голямата доминация изобщо, виждана в един спорт. Ако дартсът беше по-популярен спорт, то Taylor щеше да бъде до спортисти, като Michael Jordan, Michael, Michael Schumacher, Muhammad Ali. Quote Link to comment
LightOne Posted November 2, 2020 Author Share Posted November 2, 2020 След като следиш от толкова отдавна, ще ми бъде интересно да потвърдиш или отречеш писаното от мен за Peter Wright, защото това заключавам постфактум, четейки други фенове и не съм бил свидетел дали точно така се е случило. Едва покрай титлата седнах да потърся по-задълбочена информация за неговото развитие в дартса. Бях си го харесал единствено покрай световното 2017 (де факто 2016), когато стигна полуфинала. Quote "Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр - - Да живеят бъговете! Link to comment
baikiro Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Олимпик, защо мразиш MVG? Изключваме тролските причини заради които го мразят повечето хора - защото мяза на извънземно със синдром на даун. MJ23 1 Quote Quote КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ! Quote DELETE! DELETE! DELETEEAAA! Link to comment
UNDERTAKER* Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 Бях го загледал и аз докото Нова Спорт не го спряха. Наистина, коледно-новогодишния период си беше запазен за Световното по дартс няколко години подред и според мен доста хора го гледаха и се запалиха, не знам защо Нова спорт спряха да го излъчват. MJ23 1 Quote Link to comment
Lag4 Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 (edited) Нова спорт са тъпанари. Можеха да направят както Евроспорт със снукъра. Хората малко по малко научиха какво е това животно снукъра и сега си имат зрителска аудитория. Но не става за 2-3-5 години, Евроспорт излъчват сигурно от 15-20 години снукър. По същия начин Нова спорт можеха да проправят път и на дартса. Аз лично съм фен на спорта, знам ги играчите и съм гледал стотици мачове, но някак си неусетно намалих гледането му напоследък. Едно е да си пуснеш телевизията, друго е да ровиш за линкове за излъчване. Забавен спорт е, но публиката допринася значително. Без нея световното първенство би било доста по-тъпо. Edited November 3, 2020 by Lag4 MJ23, Laoch and Yulian 2 1 Quote Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 Колкото и странно да звучи на някои, кечът и дартсът имат доста допирни точки. Ентрансите на избрани песни, които са запазена марка, отделно всеки си има някакъв образ и прякор, и разбира се невероятната публика по залите, която постоянно скандира някакви неща. Има дартс турнири с по 10-15 хиляди души публика. Вижте само ентранса на един от най-великите за всички времена Raymond van Barneveld пред родна публика в Холандия, велико си е. Нереална, нереална babyface реакция. И ето още един ентранс на друга легенда. Един от най-харизматичните и обичани играчи в дартса, 5-кратният световен шампион, покойният Eric Bristow. Там нещата се случват през 90-те и атмосферта е малко по-underground, все едно ECW, хахаха, но пак е супер яко. MJ23, Laoch and Yulian 1 2 Quote Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 А сега ще ви дам един мач на Вашия Олимпийски Герой, за да видите как мачка! 3:03:09! https://www.youtube.com/watch?v=WdFtKrfkRN4&feature=youtu.be&t=10989 HEIDENREICH 1 Quote Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 On 11/3/2020 at 12:43 AM, LightOne said: След като следиш от толкова отдавна, ще ми бъде интересно да потвърдиш или отречеш писаното от мен за Peter Wright, защото това заключавам постфактум, четейки други фенове и не съм бил свидетел дали точно така се е случило. Peter Wright не бих казал, че е бил мразен от публиката или нещо подобно, макар че в първите ми години на гледане не се интересувах толкова от задкулисни новини и т.н. Даже първата ми федерация, която съм гледал, е BDO, а не PDC. По Eurosport едно време излъчваха световното на BDO. Да се върна на Peter Wright обаче. Той бе най-известен с това, че е един от най-големите таланти в дартса, но с най-слабата психика в тура. Беше загубил може би около 10-15 поредни финала на major турнири (Major турнири, да се прави разлика с по-малките турнири, които обикновено се провеждат извън Великобритания. Major турнири са Световното първенство, World Matchplay, UK Open, World Grand Prix, Grand Slam of Dart, Players Championship Finals, Европейското първенство, Тhe Masters и Висшата лига). Ta Wright имаше нереални насирания в тези финали, примерно изтърва 9 стрели за титла, води с по 4-5 лега и го обръщат и т.н. и т.н. По този повод адски много се радвам, че най-после на последното световно "превъртя системата", успя да се пречупи и стана световен шампион. Оттам нататък продължи да мачка и за мен вече проблеми с психиката няма. Световното първенство беше бариерата. Известен е и с това, че много често сменя стрелите, с които играе, и въпреки това продължава да е много успешен. On 11/3/2020 at 1:17 AM, baikiro said: Олимпик, защо мразиш MVG? Изключваме тролските причини заради които го мразят повечето хора - защото мяза на извънземно със синдром на даун. Ми и това е една от причините. В смисъл факт си е, че има неприятен вид. Отделно е адски арогантен тип, не че е лошо да си, но арогантен по гаден начин e MVG. Тоест не признава успехите на другите, обвинява ги, че са скучни и други подобни изказвания. Скоро беше казал по адрес на Glen Durrant, че е "boring player", което е абсурдно. Durrant в настоящия сезон е в Топ 4 по форма и играе около 100 средно почти във всеки мач. Да твърдиш за подобен играч, че е скучен, просто явно живееш в някакъв си свой свят. Точно след това изказване на MVG, Durrant излезе в мач срещу холандеца и буквално го разби. Другата причина, поради която мразя Michael van Gerwen е абсолютно стандартна, просто беше най-големият съперник и враг на моя любим играч за всички времена Phil Taylor, като са и ме дразнели винаги сравненията между тях. Нека MVG да направи първо, да кажем 10 световни титли, а пък тогава да започне да се говори за сравнение между двамата. Да, феномен е MVG и вероятно е най-великият след Taylor, но не е Taylor. И накрая нещо странично. Защо постнах този клип, в който играя дартс. Сигурно ви се вижда някакво смешно как играя 50 средно. Е, опитайте да играете стийл дартс. Ще се убедите, че всъщност да играеш 50 средно изобщо не е толкова лесно. Ако започнете, в началото трудно ще достигате и до 25-30 средно. Тройни сектори донякъде в дългосрочен план човек е възможно да се научи да хвърля, но двойните сектори са най-големият кошмар в играта и те всъщност най-много свалят средния резултат. Laoch 1 Quote Link to comment
baikiro Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Фил Тейлър не беше ли и той арогантен и не признаващ другите? Малко е странно, че мразиш единия, а поради същите причини си фен на другия. Quote Quote КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ! Quote DELETE! DELETE! DELETEEAAA! Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Phil Taylor превъртя играта. 16 световни титли. Отделно имаше сезони, в които буквално печелеше всички major титли, приходи от над 1 милион паунда на година само от наградни фондове и то във времена, в които за световна титла се печелеха все още 200-250 хиляди паунда, а не 500 хиляди, както е в момента. Отделно последният му спонсорски договор бе за 3 милиона паунда, за да си смени стрелите и да подпише с друга фирма. Phil Taylor е по-голям от всички останали, така да го кажа и има право да говори, каквото си иска! baikiro 1 Quote Link to comment
Laoch Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Да добавим това към допирните точки между кеча и дартса Quote Марк на годината (2017); (2018). Link to comment
baikiro Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Пропуснах един въпрос към Олимпик относно MVG. Нали е казал на някакъв друг, че бил скучен. Те повечето са скучни. MVG ми е скучен на мен. Хвърля стреличките супер бързо и това е. Този Прайс е един от малкото, които правят шоу и са интересни с нещо. Но точно MVG да ми говори за скучно... Quote Quote КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ! Quote DELETE! DELETE! DELETEEAAA! Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Е то, човек, дартсът отстрани изглежда сигурно като ебаси скучната игра. Някакви хора хвърлят стрелички и правят постоянно едно и също, но ако познаваш играта всъщност не е точно така. Иначе ето един мач, когато Phil Taylor беше пиян, хахахаха. Киро, ти го знаеш де. Буквално се гавреше с Corey Cadby. Quote Link to comment
Lag4 Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 Аз като станах фен на този спорт преди десетина години естествно трябваше и да си избера любимец. За мен това е Барни Няма по-обичан играч от феновете от Барни, без значение в UK, Холандия или която и да е друга държава, в която се провеждат турнири. Barney Army (така се наричат неговите фенове) винаги е в залата и винаги са страшно много хора. Не съм виждал този човек да е освиркван някъде. Много по-обичан от MVG, макар че в последните години MVG беше по-добрия холандец от двамата. Имат няколко феноменални мачове помежду си. Слагам и едно клипче да видите как го посрещаха Барни. Quote Link to comment
baikiro Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 И кое му е интересното на този Барни, че има толкова фенове? Изглежда ми като срамежлив добряк, не знам с какво е колоритен или интересен на някои. Quote Quote КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ! Quote DELETE! DELETE! DELETEEAAA! Link to comment
The Olimpic Hero Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 Барни е Великан! Може би най-легендарното нещо, което прави през кариерата си, е преминаването си от BDO към PDC, при което още в първия си сезон става световен шампион, като бие на финала на световното Phil Taylor в най-драматичния и смятан от много за най-велик мач в историята на световните шампионати - 7:6 сета, като в последния 13-и сет се играе лег на смъртта, тоест стигат до 5 на 5 лега и следващият лег е решаващ, защото вече не важи правилото за два лега разлика в решаващ сет. Тоест дошлият от BDO Барни спира спечелилият 12 световни титли в последните 13 години в PDC Phil Taylor. Това е велико, по дяволите. Иначе @Lag4, не знам дали знаеш, но Барни е решил да се завръща и ще се пробва в Q-School 2021 да спечели мястото си обратно в тура. Lag4 1 Quote Link to comment
Lag4 Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 1 hour ago, baikiro said: И кое му е интересното на този Барни, че има толкова фенове? Изглежда ми като срамежлив добряк, не знам с какво е колоритен или интересен на някои. Дартсът може и да има някои прилики с кеча, но не е задължително всеки да в някакъв образ. Може просто да харесваме "срамежливия добряк". Quote Link to comment
Recommended Posts