Jump to content

Мафия - общи правила


Radox

Recommended Posts

Еми ... ето ги обещаните ОБОБЩЕНИ правила. Основата беше взета от солидните правила на Socki от сезони 5 и 6, като добавих ограничаващи такива относно шикалкавенията в последните два сезона, като също така и направих леки корекции тук-там. Казвайте ако имате някакви предложения за по-нататъшно оптимизиране. 

 

 

ПРАВИЛА:

 

- Всеки отделен сезон на Мафия има свой ВОДЕЩ. Водещият (наричан още модератор или гейм-мастър) е човекът, който ръководи играта, избира какви роли да има в сезона, изтегля разпределението на ролите, следи за спазването на правилата, брои гласовете през деня и организира интеракциите между различните роли през нощта. Водещият трябва да бъде безкомпромисен към всяко нарушение на долустоящите правила.

 

- Силно препоръчително е всеки водещ да си избере помощник за сезона, който води. Помощникът трябва да е запознат с играта човек, който не участва в настоящия сезон. Той замества основния водещ, когато последният не е налице, а има гласове за броене или резултати от нощни фази за обявяване. Помощникът трябва да получи от водещия цялата информация за сезона - роли и т.н.

 

- Ролите в сезона са разпределени на случаен принцип. Методът на това разпределяне общо взето ще бъде аналогичен с използвания в Сезон 6. Малко преди началото на сезона, ще бъдат изтеглени номерата от 1 до 16, като на всеки номер ще отговаря роля. След това, ще бъде направен скрийншот с датата и часа, на който се вижда списъка с номерата на ролите. Веднага след тегленето, темата за сезона ще бъде отворена и 16 човека ще могат да се запишат, като по реда на мненията им ще бъдат раздадени и ролите в съответния ред на номерата. ПРИ ЖЕЛАНИЕ НА ВОДЕЩИЯ, ТОЙ МОЖЕ ДА ОБЯВИ, ЧЕ РОЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗБРАНИ ОТ НЕГО, А НЯМА ДА СА НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП.

 

- За всеки ден от сезона ще има отделна тема, за да е по-лесно търсенето на информация и гласувания от предишните дни. След края на сезона, всички дни ще се обединят в една тема, за да не е претрупан разделът.

 

- Участниците се призовават да не дават реакции на постовете в темата за играта. Реално няма как да ги изключим напълно за целия форум само заради Мафия, но се въздържайте. Това важи с най-голяма сила за вече елиминираните играчи!!!

 

- Всяко писане относно сезона на което и да е друго място освен официалната тема, ще се наказва с незабавна дисквалификация от играта, без значение дали е повлияло или не на хода й. Дори най-малкото споменаване в Скайп, Дискорд, Фейсбук, Чатбокс, ICQ, ЛС във форума или пък други раздели на форума, ще ви изхвърли веднага щом разбера за него от играта.

 

- Всяко пускане на скрийншоти от комуникацията с водещия също ще бъде санкционирано с моментална дисквалификация от играта, без значение дали скрийншотите са истински или редактирани с Фотошоп, Пейнт и др.

 

- Всяко опитване да се доказва дадена роля или чат с водещия, цитати от ЛС-та с него или по какъвто и да е друг начин, включително скрийншот или каквито и да било опити за иновативни шикалкавения и създаване на интриги в сезона, също ще доведе до автоматична дисквалификация.

 

- Забранява се каквото и да било споменаване на ЛС-та от водещия, без значение дали са тези за съобщаване на роля или не.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

- В играта участват 2 отбора - Мирни граждани и Мафиоти.


- В последните 30 мин. преди старта на играта всеки от участниците ще получи ЛС, в което ще му бъде съобщено каква точно роля му се е паднала. Той ще трябва да потвърди в отговор до водещия, че е прочел и е наясно с ролята си.

 

- В играта има 2 редуващи се фази - ДЕН и НОЩ. Всяка от фазите ще продължава по 24 часа. Началото и краят на всяка фаза ще бъде в 22:00 часа българско време.

 

- Всеки мафиот ще знае преди началото на Ден 1 кои са останалите мафиоти, но тайният чат между тях ще бъде отворен едва след края на Ден 1.

 

- В дневната фаза участват всички играчи и те могат да пишат свободно в темата за съответния ден. Всеки играч има право да гласува за един друг играч, който според него трябва да бъде елиминиран от играта. За елиминация са нужни минимум половината плюс един от гласовете на играчите.

 

- За да бъде елиминиран даден играч, е необходимо в 22:00 часа той да има минимално необходимия брой гласове за елиминация. Ако някой събере гласовете по-рано, това не води до елиминация, защото броят гласове може да се променя без ограничения до 22:00 часа.

 

- Не е задължително да има елиминиран участник в дадена дневна фаза. Ако никой не достигне необходимият за елиминация брой гласове до 22:00 часа, денят се счита за "нулев" и съответната дневна фаза приключва без изгонен играч.

 

- Всеки който гласува за даден играч има право да променя гласа си неограничен брой пъти за друг играч в рамките на фазата.

 

- Гласуването става по следния начин: "Гласувам за Играч Х". Тоест трябва задължително да се удебели името на човека, за когото се гласува. Вотове без удебелен шрифт няма да бъдат зачитани.

 

- Смяната на гласа за друг играч става по следния начин: "Сменям си гласа от Играч Х на Играч У".

 

- Желателно  е да гласуването да се изписва в края на мнението на отделен ред, защото това прави броенето на гласове много по-лесно и дава възможност за много по-чести ъпдейти на гласовете от страна на водещия.

 

- При елиминация (без значение дали е станала през деня или през нощта) ще бъде изписвано единствено дали убитият играч е бил Гражданин или Мафиот, но не и дали е имал специална роля. Изключения ще има за роли, които имат специални умения активиращи се след отпадане.

 

- Минималният брой мнения, които всеки участник е длъжен да пише във всяка дневна фаза е поне едно. Максимален брой няма.

 

- Ако даден играч не напише нито едно мнение в дадена дневна фаза, то той ще бъде дисквалифициран веднага след края й, без значение дали има специална роля или не.

 

- През нощната фаза темата за последния ден се заключва. Мафиотите имат право да елиминират по един Гражданин във всяка нощна фаза. Също така, гражданите със специални умения имат право да ги използват през нощната фаза.

 

- В нощната фаза Мафиотите имат право да комуникират помежду си и да обсъждат стратегията си в таен чат, който ще бъде създаден от водещия след края на Ден 1. Ако мафиот бъде елиминиран от играта, той бива премахнат от мафиотския чат до края на сезона. Мафиотите нямат право да ползват този чат през дневната фаза.

 

- Дневната и нощната ще се редуват, докато единият отбор не постигне условието си за победа:

   - За да спечелят играта, Мирните граждани трябва успешно да елиминират всички мафиоти от играта.

   - За да спечелят играта, Мафиотите трябва да изравнят броя на мирните граждани със своя.

 

- Абсолютно всички играчи със специални роли имат право да се въздържат от използването им през дадена нощна фаза, ако преценят че от стратегическа гледна точка е по-добре да не използват умението си. Същото важи и за убийството на мафията - мафиотите имат право да не убиват никого през дадена нощна фаза.

 

- Забрането е "предаването" и прекратяването на играта от играч от която и да е от двете фракции, който е останал сам. Дори той да смята, че няма шанс да спечели, трябва да изчака края на съответната фаза, за да може играта да приключи (или продължи) по съответния установен ред.

 

- Всякакво редактиране на мнения в темата за сезона е абсолютно забранено! Ако някой играч иска да добави нещо, трябва да го прави в нов пост. Понякога ако бъдат пуснати две бързи поредни мнения от един човек, те ще се слеят в едно - това е позволено. Единственото, което е забранено, е едитването на мнения.

 

- На LightOne му се забранява да използва думата ЦИВИЛКА повече от 50 пъти на пост.

 

- Ако някой играч има каквито и да било въпроси за регламента на играта след началото на сезона, трябва да ги зададе на ЛС на водещия. Ако водещият прецени, че отговорът би могъл да повлияе на играта, той ще бъде пуснат в темата, за да могат всички да го видят, но няма да бъде съобщавано името на задалия въпроса човек.

 

- В ЛС-тата със съобщенията за ролите трябва да има най-много само зелен цвят за гражданите и червен цвят за мафиотите (и евентуално трети цвят за серийния убиец) ! Не трябва да има абсолютно никакви други специални цветове освен този на един от двата/трите отбора, никакви емотиконки, никакви скрити знаци, никакви подсказки и т.н. Водещият не трябва да обсъжда на ЛС нищо по хода на сезона с никой от участниците, така че ако някой пише в играта, че водещият му е пращал специални цветове или че му е писал някакви допълнителни работи, играчите трябва да го приемат директно за чиста лъжа!  Иначе всеки има право да си пише каквото си иска в темата за играта. Изцяло в ръцете на останалите участници е да му вярват или не.

 

- Краен срок за използване на всички специални умения през нощната фаза е 21:00 часа. Това дава на водещия 1 час да оправи различните интеракции между ролите и да подготви мнението си за края на фазата. 

 

 

 

 

 

35izpu1.jpg

Link to comment
4 minutes ago, Radox said:

- Всяко пускане на скрийншоти от комуникацията с водещия също ще бъде санкционирано с моментална дисквалификация от играта, без значение дали скрийншотите са истински или редактирани с Фотошоп, Пейнт и др.

 

Това според мен е недостатъчно.

За мен не трябва да има никакви дискусии на тема ЛС-а от водещия. Защото, ако не са скрийншоти, ако не са цветове, ще са запетайки или ще започнат да се питат в колко часа им е пуснато ЛС и прочие. Все неща, които тотално ебат сезоните. В най-добрия случай, трябва ЛС с роли да се уеднаквят. 

Също така, играчи, които са се записали в сезона, без значение дали са елиминирани или още в играта, да нямат правото да пишат в останалите теми от раздела. 

Предлагам и да се сложи правило, че акаунтът може да се използва само от един потребител. Това е ясно, но не изключвам да почнат да си менкат акаунти или с даден акаунт да играят двама души.

За реакциите съм съгласен. Най-вече елиминирани играчи да не могат да дават, защото елиминиран Шериф може да повлияе на играта.

За мен, списъкът на baikiro е добро решение, но не трябва да е след дъжд качулка. Трябва още в хода на сезона директно да се елиминират играчи, които не спазват правилата. И вече оттам да им се дава наказание от поне 3 сезона. Така, няма да се оставя в ръцете на един човек да обира негативите. И съответно, ако има водещ, който не прилага правилата, мисля, че най-адекватното решение е играчите просто да бойкотират сезона. 

Link to comment

За цветовете коментирахме с нешев в дискорд и съм съгласен с написаното, но бих добавил към радокс махаш цветовете, черно стига и обявяваш дефолтен темплейт по който всички ще си получат ролите, който всички водещи да ползват.

Link to comment
2 minutes ago, hacky said:

За цветовете коментирахме с нешев в дискорд и съм съгласен с написаното, но бих добавил към радокс махаш цветовете, черно стига и обявяваш дефолтен темплейт по който всички ще си получат ролите, който всички водещи да ползват.

 

Еми аз за моя бях подготвил ей тия. Само че без цветове за 2-те фракции за мен е тъпо, трябва веднага щом отвориш ЛС-то да те удари цвета от кой отбор си, хаха:

 

Quote

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAFIA IX: Judgment Day

 

Здравей, wohov.


В започващия след малко Сезон 9 на Мафия ти ще бъдеш Мирен гражданин. Освен това имаш специална роля и тя е Шериф.

 

 

Изпрати ми кратък отговор, с който потвърждаваш, че си наясно с ролята си.

 

 

 

Quote

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAFIA IX: Judgment Day

 

Здравей, ViChiX.


В започващия след малко Сезон 9 на Мафия ти ще бъдеш Мирен гражданин без специална роля.

 

 

Изпрати ми кратък отговор, с който потвърждаваш, че си наясно с ролята си.

 

 

 

 

 

Quote

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAFIA IX: Judgment Day

 

Здравей, buhala.


В започващия след малко Сезон 9 на Мафия ти ще бъдеш Мафиот. Освен това имаш специална роля и тя е Блокировач.

 

Останалите Мафиоти са BiZkiT и Dani_ebe.

 

След края на Ден 1 ще бъде създаден мафиотски чат, в който ще можете да комуникирате през всяка нощна фаза и да селектирате по един Гражданин, който да отстраните от играта.

 

Изпрати ми кратък отговор, с който потвърждаваш, че си наясно с ролята си.

 

 

 

 

 

 

35izpu1.jpg

Link to comment
5 minutes ago, Radox said:

 

Еми аз за моя бях подготвил ей тия. Само че без цветове за 2-те фракции за мен е тъпо, трябва веднага щом отвориш ЛС-то да те удари цвета от кой отбор си, хаха:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добре няма лошо, то като се постнат темплейтите няма как да се спекулира с лс.

Link to comment

Според мен няма нужда от темплейти, ако всички разберат защо е кофти да се заиграват по тази линия. 

 

За мен, идеята е на играта е, че всеки има роля, която само той знае или още 2-3 мафиота знаят, и целта на всички е да убедят останалите, че са граждани. Това става с постове в самата тема, а останалите, на база тези постове и собствения им прочит, трябва да разберат дали даден играч лъже или казва истината. Ако си гражданин, целта ти е не само да разбереш кои от останалите лъжат, но и самият ти трябва да докажеш с постовете си, че си гражданин.

Ако всеки тръгне да си поства ЛС-тата, занятието е безсмислено. Защото има две опции. Едната е мафиот да няма достъп до информация, която гражданин има. В този случай, мафията няма контра-игра и е преебана. Другият случай е мафията да се налага да фалшифицира ЛС, с което нищо не се постига, освен един безсмислен спам. По същата посока е заиграването на водещия. Кой би сложил мафиот и кой би сложил гражданин. Така играта се обезсмисля, по мое мнение.

За мен, водещият не трябва да отговаря на въпроси, по време на играта, защото така се дават поле за грешки. 

Проблемът е, че играта е млада и някои хора играят за пръв път. Също проблем е вкарването на нови роли. Например, в моя сезон ще има към 10 нови роли в списъка с роли. Това е бая и понеже не мисля да отговарям на въпроси по време на самия сезон, планирам да пусна предварително тема, в която да отговарям на въпроси преди сезона и да изясня как ще противодействат една на друга.

Говорейки за роли, в моя сезон със сигурност ще има приоритет на ролите. Например, Тъмничар има приоритет над Блокировач, което значи, че Тъмничар може да блокира Блокировач, но Блокировач не може да блокира Тъмничар. 

Link to comment

И да довърша темата - сега като ги има вселенските правила на Радокс е друго. И последно да напиша по темата - както се вижда за някои хора предаването е ОК , за други не е , така че истината е някъде по средата. Аз лично ако съм гражданин и съм ебал мафията яко и заради това имат 3 нулеви дни , то много по яко би ми станало ако последния мафиот се предаде , защото знае , че е обречен и няма изход , от колкото да седя и да чакам някъв надпис да се появи. Не мисля , че е някъв мега проблем това което стана , но сега като го има написано черно на бяло е ясно , че няма да се повтаря. 

 

Бай Киро ако реши да не ме вика за неговия сезон ако е такъв проблем за него. 

 

Link to comment

За да не си преписвам работата на другите, ако радокс или друг иска да изнесе правилата в нова тема, която да е отворена и да може да се дискутират, а първия пост да се едитва. Само да се махне от правилата бройката на играчите.

Link to comment

Да кажа само, че в официалните правила има някои разлики с начина, по който ние играем играта - например има вариант, при който когато някой бъде елиминиран, не изписва изобщо дали е бил гражданин или мафиот. Има пък и вариант, при който не само пише дали е гражданин или мафиот, а пише и ролята му.

 

Това, че дните продължават докато някой не събере гласове за гонене вече го казах.

 

Мафията когато нощем убива някой, трябва да избере кой точно от мафиотите ще извърши убийството. Това е така, защото има някои роли, които влияят директно на убиеца. Също така, ако убиеца бъде например пратен в тъмницата, убийството се проваля.

 

Мене обаче пак казвам си ме кефят повече правилата, по които играем ние.

 

РЕДАКТИРАХ ЛЕКО ПРАВИЛАТА И ДОБАВИХ НЯКОИ ОТ НЕЩАТА НА НЕШЕВ.

35izpu1.jpg

Link to comment

Нашия начин за известия за края на деня мисля, че е добър.

Ако искаш добави и забраната на играчите да се предават.

Link to comment
1 minute ago, hacky said:

Нашия начин за известия за края на деня мисля, че е добър.

Ако искаш добави и забраната на играчите да се предават.

 

Добавил съм я още одеве.

35izpu1.jpg

Link to comment
2 hours ago, Radox said:

- За всеки ден от сезона ще има отделна тема, за да е по-лесно търсенето на информация и гласувания от предишните дни. След края на сезона, всички дни ще се обединят в една тема, за да не е претрупан разделът.

 

Тва що го махна

Link to comment
1 minute ago, Dudley said:

 

Тва що го махна

 

Щото не е задължително правило. Само за моя сезон ще го правя.

35izpu1.jpg

Link to comment

Сложи и това,макар и като подточка ако щеш- да се обяви ко-водещ, да се знае. 24/7  наистина няма кой да кеси и да пуска ъпдейти.

3kuoda.gif

Link to comment

Огромна грешка е да забраняваме обсъждането на водещия. Това убива една от стратегиите на играчите, която може да бъде много полезна при правилно използване.

 

Моят сезон ще се различава от някои правила, защото ще бъде посветен на Survivor и искам да дам едно голямо поле за стратегии, но когато дойде времето ще разясня. Разбира се, основните канони ще бъдат запазени!

Link to comment
9 hours ago, Prince10 said:

Огромна грешка е да забраняваме обсъждането на водещия. Това убива една от стратегиите на играчите, която може да бъде много полезна при правилно използване.

 

Моят сезон ще се различава от някои правила, защото ще бъде посветен на Survivor и искам да дам едно голямо поле за стратегии, но когато дойде времето ще разясня. Разбира се, основните канони ще бъдат запазени!

Ако ролите са избрани на случаен принцип какво ще обсъждаш на водещия? Никой не забранява да се споменава водещия. Но реално да играем срещу водещия е абсурдно, както стана в последните 2 сезона.

Link to comment
11 minutes ago, hacky said:

Ако ролите са избрани на случаен принцип какво ще обсъждаш на водещия? Никой не забранява да се споменава водещия. Но реално да играем срещу водещия е абсурдно, както стана в последните 2 сезона.

 

Не е забрането да се споменава водещия. Забранено е да се лъже, че е пращал някакви тайни знаци или да се обсъжда на кой ква роля бил дал. ОСВЕН ако самия водещ реши да каже, че сезонът ще е с избрани от него роли. Тогава може да се обсъжда и спекулира. Реално всеки водещ може да си прецени дали да не раздаде той ролите. Играчите като видят това, вече си решават дали искат да се записват в такъв сезон или не. На мене примерно ми е все едно дали е рандом или не е - и в двата вида сезони бих играл.

35izpu1.jpg

Link to comment

Айде давайте още идеи за правила ако имате. Дискутирайте, решавайте, аз само ще ги добавям/променям в първия пост. Претенции за правила нямам, каквото кажете. То мисля, че тези вече са доста изчерпателни и "правилни" така да се каже, но ако се сетите още нещо казвайте. Докато дойде време за Сезон 8 трябва да сме ги финализирали :D

35izpu1.jpg

Link to comment
ЧОТУДЕ

Според мен това с номерата не е оптималния вариант. Примерно за предишния сезон аз си мислих, че Bobotsi е нагласил ролите, но ако беше обявено, че те са разпределени посредством реда на записване щях да се откажа от Price след елиминацията на Chocho95 и сега ще ви обясня защо. Когато ме гонеше параноята, влязох в темата за записване и видях, че Мариян, Прайс и Чочо са съответно 6, 7 и 8. Трудна работа Bobotsi да е разпределил мафиотските места така. Ще забраните играта с водещия и ще почне игра с числа. Може би трябва да се измисли някакъв вариант с доброто старо теглене на листчета и записване на видеото, след което то да бъде изпратено на заместника на водещия преди старта на сезона.

Untitled.jpg.6cffe6d78a174fa266602411f53c66c9.jpg

 

Link to comment
45 minutes ago, hacky said:

Ако ролите са избрани на случаен принцип какво ще обсъждаш на водещия? Никой не забранява да се споменава водещия. Но реално да играем срещу водещия е абсурдно, както стана в последните 2 сезона.

В правилата пише ,,ПРОСТО ЗАБРАВЕТЕ, ЧЕ ВОДЕЩИЯТ СЪЩЕСТВУВА", което значи, че е забранено да са споменава.

 

35 minutes ago, Radox said:

 

Не е забрането да се споменава водещия. Забранено е да се лъже, че е пращал някакви тайни знаци или да се обсъжда на кой ква роля бил дал. ОСВЕН ако самия водещ реши да каже, че сезонът ще е с избрани от него роли. Тогава може да се обсъжда и спекулира. Реално всеки водещ може да си прецени дали да не раздаде той ролите. Играчите като видят това, вече си решават дали искат да се записват в такъв сезон или не. На мене примерно ми е все едно дали е рандом или не е - и в двата вида сезони бих играл.

Защо трябва да е забранено да се лъже? Играта е изградена върху лъжи. Това дали един играч казва истина или лъжа, трябва да бъде преценено от останалите такива. 

 

Правилата трябва да бъдат направени така, че да забраняват 100%-товото разкритие на някого като гражданин или мафиот по нечестен начин, а не да ограничават коментари и лъжи в самата игра.

Link to comment
Just now, Prince10 said:

В правилата пише ,,ПРОСТО ЗАБРАВЕТЕ, ЧЕ ВОДЕЩИЯТ СЪЩЕСТВУВА", което значи, че е забранено да са споменава.

 

Защо трябва да е забранено да се лъже? Играта е изградена върху лъжи. Това дали един играч казва истина или лъжа, трябва да бъде преценено от останалите такива. 

 

Правилата трябва да бъдат направени така, че да забраняват 100%-товото разкритие на някого като гражданин или мафиот по нечестен начин, а не да ограничават коментари и лъжи в самата игра.

 

Да ве, и да чета 500 поста спам на кой му била с оранжево или лайняно ролята...

35izpu1.jpg

Link to comment

Махнах забраната да се споменава водещия и да се спекулира какви роли може да е вкарал, но това да се лъже за съдържанието, цветовете и часовете на ЛС-тата остава.

 

Сега е моментът да казвате още предложения, ако имате. Нека финализираме правилата, преди да сме осрали и Сезон 8.

35izpu1.jpg

Link to comment

Според мен трябва да се напише в правилата, че всички нарушения на играта се докладват на водещия на ЛС. Защото имаше случай в един от предишните сезони, където се случи директно в темата и целия сезон се наеба по тази линия.

С

Link to comment
  • 2 weeks later...

Тази тема е добро начало, но тук има неща, които са конкретно за сезона на Radox и не са форматирани като официални правила.

 

Предлагам в следващия 1 месец наистина да уточним всичко и да има една широка дискусия, след което да бъдат официално написани правилата, с които всички водещи и играчи да се съобразяват.

 

Съответно предлагам всяко нарушение да бъде наказвано по прозрачен начин и да се върне ЧЕРНИЯТ списък. 😈

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...