Jump to content

Jon Jones сдава титлата?


neshev

Recommended Posts

Доста интересна ситуация се получи.

 

Jon Jones искаше битка с Ngannou, но UFC отказват да му дадат сумата, която иска. Това доведе до публична вражда между Jones и UFC, в които се размениха доста обвинения.

 

Най-новото развитие е, че Jones заяви в Twitter, че се отказва от пояса си в LHW дивизията, няколко дена след като призова UFC да го освободят.

 

 

 

Link to comment

Колкото и да са ми антипатични лекета като Джоунс, Конър или братята Диаз, истината е, че са си прави. Докато в бокса тежките мачове са от дъжд на вятър, в ММА-я буквално няма слаба битка, всеки път трябва да си на сто процента. В същото време боксьорите плуват в пари, а ММА бойците работят по строежите, за да си платят наема (буквално). Еми абсурдно е. Много хора, подлъгани от това ,че имат кофти живот, решават че суми като 20-30 хиляди долара са нещо огромно, но скоро разбират, че се бият за фъстъци.

 

Дайна до един момент държеше нещата под контрол, но когато даде картбланш на МакГрегър да си прави каквото си ще, беше ясно, че е въпрос на време и другите да поискат на свой ред. Джон Джоунс онзи ден написа, че му е все тая какво legacy ще остави, ако откаже мач с Нгану и е прав - човекът се е доказал като боец, не е длъжен да го удрят по главата разни горили, за да може Jymmb0*95 да пише анализи в социалните мрежи и да е доволен, че има какво да прави съботе вечер. Със сигурност, ако сега Джоунс бъде освободен, ще може да си намери боксов мач, от който да изкара лудите пари и то без да си дава зор дори. А честно казано и в ММА мач да се пусне, пак ще му е добре, когато ги няма UFC, да приберат лъвския пай. Навсякъде другаде ще може да диктува той условията.

Истината е, че в това отношение UFC и Дайна са супер нагли копелета - държат се с бойците си като с роби, защото знаят, че няма къде да отидат. 99.9% са нищо без UFC зад гърба си, а някои просто си се бият по навик там и приемат каквото им дадат от другата страна. Затова и едно време Федята му пя курь и си отиде да си прибира големите чекове по света. :D

За Джоунс обаче съм сигурен, че ще се разберат и в момента просто си извиват един на друг ръцете и блъфират. Джоунс знае, че UFC няма да го освободят току така, а от другата страна UFC знаят, че тоя колан няма да значи нищо без Кокалите. Един мач Рейес - Бляхович става само за безплатната телевизия  и евентуално ако вземят някой долар в Полша.  

 

 

Link to comment

Дали ще си средностатистически боксьор или MMA боец, няма особено значение. Винаги ще обираш трохите, макар че в бокса, паят, който се рони, е доста по-масивен.

Трудно е да се преценят мотивите на Jon Jones.

 

Едната опция е да иска да се оттегли, без да е загубил титлата, защото може би самият усети, че последните две битки можеше да ги загуби, ако бяха други съдии. Тъй че цялото театро е с цел да си тръгне на върха. Подобно на ситуацията с GSP, след битката с Hendricks. Според доста хора, GSP трябваше да загуби, а самият GSP се оттегли веднага, под предтекст, че с UFC не са в добри отношения. Ситуацията с Jones изглежда плашещо сходна.

Втората опция е вариация на първата. Jones вече разбира, че дните му на върха се преобрени и иска големия чек. Самият той се постави в тази ситуация, защото имаше шанс да отиде в HW преди години, но избираше безсмислени защити в LHW, които по никакъв начин не му подобриха шансове за наистина големите пари. Сега, когато доста бойци изявяват недоволство за заплащането им, комбинирано с хаоса покрай коронавируса, Jones смята, че ще успее да им извие ръцете.

Според мен, UFC няма да му дадат това, което иска. Единственият боец, който може да извие ръцете, се казва Conor McGregor. Jones е заменим и Jones е куче, което лае, но няма да ги захапе, защото Jones гледа своя гъз и няма да инициира обединение на бойците. Самият Jones или ще трябва да се съгласи на маргинално увеличение или ще се наложи да се пенсионира и да дебне удобен съперник за champ-champ статус, както го направи GSP.

 

Link to comment
3 hours ago, neshev said:

Винаги ще обираш трохите, макар че в бокса, паят, който се рони, е доста по-масивен.

 

За мен голямата разлика е в натоварването. В UFC всяка битка е на живот и смърт, в бокса много от спортистите отиват с ръцете в джобовете да си приберат чека. Има хора, които се бият по 4-5 пъти в годината и реално не са записали повече от 10 рунда за това време. Губят си като пичове и си получават парите. Травмите им са, ако случайно се навехнат при качването по стълбичката.

 

Да не говорим за хора като Димитренко, Устинов и прочее, дето им плащат солено, за да падат за няма и десет минути от някоя новоизгряваща звезда. Така че в това отношение боксът е далеч, далеч по-примамлив. И малко слава ти стига, за да си подсигуриш идните десет години, а рискът за здравето е много по-премерен.

 

В UFC ветераните за изтикани в прелимките, получават пари  колкото да не е без хич, а главите им хвърчат от раменете. Вижте какво стана с хора като BJ, като Рашад, като Арловски - легенди в спорта. Да не говорим, че средна ръка боец, ако се издъни два-три мача и Дайна му пожелава всичко хубаво. От тук нататък по казината за 2000 долара и се надява да не пукяса. ММА-ят е много, много по-гадно място за кариера от бокса. 

 

--------------------------

 

А Джонката не е точно "заменим", защото в момента той е от малкото, които могат да продадат PPV. Конър се бие на високосна, Кормие ще се отказва (ако изобщо запише още един мач) ... то звездите нещо взеха да привършват. Така че Джонито Джоунс си е в добра позиция да циври за пари. 

 

 

 

Link to comment

Каквато и да е причината, Кокала е просто един боклук и въпреки качествата си, няма да бъде запомнен с добро. Ясно е, че това е поредният цирк, за да изкара някой друг лев. От какво не е доволен? Колко пъти му подаваха ръка след простотиите му? Да, Дейна също извлече дивиденти от това, но е бил в правото си да го изхвърли. Гологлавият не е цвете за мирисане и съм съгласен, че не презентира бойците си правилно, защото е захапал златните кокошки (Винс 2), но човекът направи най-силната федерация за ММА от нищото, явно има бизнес усет, а и не е изкуфял дъртак като един друг бизнесмен. 

 

Иначе време е да му бият шута точно сега. Не е същият файтър, ламти за пари, които не виждам защо да му дават и продължава с изпълненията. Трябва да се даде път на нови звезди, а не да се съобразяват с един приключил наркоман, защото тази дивизия затъва много сериозно.

Link to comment

Аз неведнъж съм изрязвал мнението, че боксът е далеч по-опасният спорт от MMA, ако говорим за щети по мозъка. 

 

Най-вече, защото е само striking. Боевете се развиват на по-къса дистанция, което дава поле за комбинации от по 3-4 удара. Самите им ръкавици са с повече "плънка", което пък дава поле за повече удари в главата, които може и да не доведат до нокаут, но правят мозъка мармалад. Самият бокс дава възможност на боксьор, който е претърпял сътресение, да продължи да се бие. 

Да, в MMA има доста по-брутални нокаути, но това е единична травма, докато в бокса можеш да отнесеш продължителни травми в хода на 30 минути. Затова и в бокса имаме доста повече смъртни случаи или битки, след които даден боксьор има мозъчен кръвозлив и изпада в кома. Това, за щастие, в MMA се случва изключително рядко.

Специално за UFC, компанията не разкрива колко точно плаща на бойците си. Това, което излиза като информация, е това, което се дава като информация на атлетическите комисии. Но, UFC използват и бонус система, тъй че доста бойци получават 3-4x от това, което се тиражира. Естествено, UFC реално плащат доста по-малко, чисто като процент от приходите, съпоставено с другите големи спортни лиги, но докато масово бойците не се обединят, не виждам как ще се промени това.

Според мен няма боец в UFC, който да не е заменим. Да, ако загубят Jones, това ще е удар за тях, но няма да е краят. Да не говорим, че договорите на UFC са такива, че ако пожелаят, Jones могат да го въртят с години и пичът няма какво да направи, защото нито ще отиде свободен агент, нито пък ще може да се пробва в бокса. Ще почнат едни дела и накрая ще трябва да им пристане, ако иска да продължава да изкарва пари. 

 

Link to comment

Не твърдя, че боксът е по-безопасен, даже съм склонен да се съглася, че може би е по-натоварващия спорт, когато става въпрос за удари в главата. Идеята ми е, че един посредствен боксьор живее в пъти по-добре от един посредствен ММА боец. Дори бих отишъл по-нататък и бих казал, че един абсолютен джобър в бокса си живее много по-добре от някой читав ММА-ец.

 

----

 

И понеже ми е интересна темата, ще се разпиша. Вземете за пример един Ed Herman.  Това момче е сериозен мидкардър, който се бие на шоутата на UFC от 2006-та. Почти всяка година записва по няколко мача. Та на него му се налагаше да работи като строител, когато заради контузия имаше сериозен период без мачове. А в мачовете за UFC се сцепва от бой, защото иначе просто нямаше да е в компанията.

В същото време е пълно с боксьори, които си изкарват по рунд и половина на ринга, без изобщо да си дават зор. При първата по чиста пестница и веднага вдигат ръцете, някой път дори това не става, защото просто минават три - четири рунда и те се отказват. Тези момчета си признават, че работата им е да губят и нямат проблеми с това, изкарват по 3-4 мача в годината. И това са най-големите джобъри. Да, те не получават добро заплащане и вероятно им е трудно да връзват двата края само с бокс, но те на практика не правят нищо

Ако трябва да търся боксов еквивалент на Ed Herman, това вероятно ще е някой ала Димитренко или Майкъл Спрот - посредствени боксьори, но понеже са относително познати имена, често се бият със звезди (както и Хърман) - на тях със сигурност не им се налага да бачкат по строежи. И със сигурност са далеч по-здрави от Ед Хърман.

 

Майкъл Спрот за последните си 8 мача има само загуби. Падал е от Джошуа за един рунд, от Кристиан Хамер за един рунд, от Луукаш Розански за два ... със сигурност си е тръгвал далеч в по-добро здраве и далеч по-богат, отколкото Ед Хърман може да мечтае, нищо че реално е много по-добър атлет от Спрот.

Затова казвам, че за мен боксът е много по-добро място за професионалист от ММА.  

 

Link to comment

Според мен е по-удачно да се сравни Herman с боксьор от същата категория, защото в по-леките боксови категории има шампиони, на които им се налага да имат втора работа, камоли бойци, които цяла кариера са били gatekeeper-и.

 

В бокса има 1%, които взимат наистина живото-променящи пари, които ги осигуряват за поколение напред. Покрай този 1% има още 5-10%, които печелят достатъчно, че да си осигурят спокойно пенсиониране. Останалите се боксират, с надеждата, че ще се вкарат в позиция да взимат подобни пари, но болшинството не успяват и се бият като полу-професионалисти.

 

Боксът лъже, защото всичко е насочено към големите звезди. Защото никой не го ебе за хората в прелимките, нито феновете, нито промоутърите. Те са буквално там, за да подгреят битките. 

 

В UFC всичко е много по-натрапчиво, защото UFC е спортът и дори най-жалките бойци са под лупа. И понеже UFC е спортът, нормални са сравненията с останалите спортове и как така се разпределят печалбите. В UFC, бойците взимат между 15 до 20%, което е доста, доста малко, на фона на това, които баскетболистите и футболистите за си издействали.

 

Определено, ако си топ боксьор, взимаш повече от MMA бойците, макар че един Jones взима по 5 милиона на битка, което не е чак толкова зле. Ако си в дивизия с някой от златните кокошки и се добереш до битка с тях, също взимаш добри пари. Но, ако си low card до midcard в бокса, няма чак такава разлика.

 

Иначе да се върна към темата. Dana White отговори на Jones:

 

Quote

“Jon Jones is one of the greatest to ever do it,” said White. “The decision he wants to make regarding his career is up to him. The reality is that he’s made enough money from fighting that he’s now in the position to retire and never work again in his life.”

 

 

Link to comment

Masvidal също се оплака от заплащането, като отговорът на Dana е стандартният: "Ако не искат да се бият, не е нужно". :lol:
 

 

Link to comment

Абе,тоя нЕмаше ли да влиза в затвора? То не беше пътни инциденти, оръжия, наркотици ... В Щатите им е по-зле от при нас правосъдието, баси.

 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...