Jump to content

”Кой е убиецът?” – стратегическа игра с РПГ елементи


The Best

Recommended Posts

The Best

”Кой е убиецът?” – стратегическа игра с РПГ елементи

756016659_Screenshot_2020-05-11Kapwing-WhereContentCreationHappens.thumb.png.d4f9c71d030ffbe4d8875bf7be61c0d2.png

Здравейте, уважаеми съфорумци! Време е да представя на вашето внимание следващия си форумен проект, а именно новата ми форумна игра – ”Кой е убиецът?”. В дебютният сезон няма да ви затруднявам с допълнителни роли и неограничени различни ходове, а ще заложа на изчистен и опростен вариант, за да се наблегне на забавлението. Имайте предвид, че тази игра може да се развива с дузина допълнителни роли, различни криминални сюжети и дори не е необходимо историите в следващите сезони да бъдат криминални – тази игра може да сработи във всякакъв вариант – хорър, фантастика, драма, комедия, уестърн, мистерия, дори романтика(последното не се препоръчва, тъй като съотношението жени-мъже във форума прави тази опция непопулярна). Всичко зависи от предпочитанията на дадения водещ. Преминавам към правилата:

 

1. Основни пояснения

В играта вие ще се изявявате под различно име, нямащо нищо общо с вашия форумен ник. На лични ще получите името си, кратка биография на вашия персонаж, особени белези, любими и неприятни хобита и задължения, както и начинът, по който той може да спечели играта. Целта е максимално правдиво да ”влезете в кожата” на героят си и да победите останалите играчи. Тук всеки е за себе си, като понякога може да се случи с даден персонаж да бъдете в приятелски/роднински отношения и да имате някои общи цели. Все още не съм решил дали в първия сезон да включа подобни персонажи, защото искам да е възможно най-изчистен и опростен, като по-нататък с натрупване на сезоните ще имаме предостатъчно време за импровизации.

 

2. Начин на провеждане на играта

Две фази, редуващи се всеки ден в продължение на седмица.

 

Фаза 1 -  разпит на заподозрените. Тази фаза ще продължава всеки ден от седмицата(включително уикендите) от 18 до 24ч. или иначе казано – шест часа. Всеки играч, независимо от ролята си трябва да е активен през това време.

 

Фаза 2 – кореспонденция между Водещия(съдия-следовател) и всички герои в сезона. Тя ще се осъществява на лично съобщение, като всеки разговор ще е конфиденциален и ще касае само двете страни в него(Съдията и заподозрения/убиецът/детектива). Тази фаза продължава по-дълго време – от 24ч. до 18ч.

 

3. Роли в сезона:

Убиец(1) – човекът ликвидирал жертвата. Неговата задача е може би най-трудната, но една от най-интересните – той трябва да убеди и измами детективите, че няма нищо общо с убийството. Как ще го направи и какви блъфове ще използва зависи от него. Може да не отговаря на до два въпроса от детективите на фаза 1.

 

Заподозрени(4) – подозрителни субекти, които имат мотиви да убият жертвата, били са на местопрестъплението или просто са съмнителни. Тяхната цел в играта е да докажат своята невинност с действията и думите си. Ако имат допълнителна цел и желаят да разкрият убиеца или да насочат разследването към някого, заради привързаността си към жертвата, те могат да окажат пълно съдействие на детективите. Дали това ще се изтълкува правилно от детективите, няма как да е ясно, затова заподозрените трябва да бъдат изключително внимателни. Ако в ролята им пише, че са видели извършителя, оръжието, с което е извършено престъплението или друга подробност, те могат да спекулират и с тази информация по време на разпитите. За тях е важно детективите да им повярват, за да не ги обвинят несправедливо за убийство. Работата е там, че всеки ще настоява, че е невинен до края на играта и всякакви обрати са възможни. Бъдете нащрек по време на разпитите. Могат и да не отговарят на до два въпроса от детективите на всяка фаза 1.

 

Детективи(5) – разследващи полицаи, които се заемат със случая. В началото те не знаят нищо, но с всеки изминал ден разплитат възела малко по малко. Целта им е да разкрият кой е убиецът на седмия ден. Печели този детектив, който формулира най-достоверно своята теза на база доказателствата по случая, разпитите с отделните заподозрени и своята интуиция. В последния ден той трябва да обяви как според него е извършено престъплението, от кого е извършено и какви са били мотивите. Всеки е гледал поне веднъж криминален филм или сериал и знае как стават нещата. Тезата си всеки детектив трябва да ми изпрати на лични в края на седмия ден, за да се избегне възможността някой от другите детективи да копира неговите разсъждения.

 

Внимание: Възможно е даден детектив да е налучкал убиецът, но да не е представил солидни доводи в защита на тезата си. Мислете как да се обосновете, справедливостта ще възтържествува само ако сте убедителни в заключенията си, в противен случай убиецът ще се измъкне ненаказан! 

 

4. Допълнителни пояснения и жокери за всяка роля в играта:

А) Жокери за убиеца – Фалшиво алиби; Заболяване/нараняване изискващо болнично лечение; Опит за бягство извън страната; Домашен арест; Детектор на лъжата. Има право да използва два жокера, когато прецени, че това е необходимо. Когато сметне, че желае да използва някой от жокерите на следващата фаза 1(разпит на заподозрените), той трябва да пише на водещия по време на фаза 2(в лично съобщение, това е поверителна информация).

 

Б) Жокери за заподозрените – Свидетел, осигуряващ им алиби; Детектор на лъжата; Домашен арест; Опит за бягство извън страната; Заболяване/нараняване изискващо болнично лечение. Имат право да използват по избор два жокера, когато решат, че това е необходимо. Когато сметнат, че желаят да използват някой от жокерите на следващата фаза 1(разпит на заподозрените), те трябва да пишат на водещия по време на фаза 2(всеки в лично съобщение, това е поверителна информация).

 

В) Жокери за детективите – Снемане на пръстов отпечатък; Молба за преглеждане на досие; Информация за начина на живот на даден заподозрян; Оглед на местопрестъпление; Задържане под стража; Резултати от аутопсията на жертвата. Имат право да използват всички жокери, но само по веднъж, така че е важно да преценят внимателно върху кой заподозрян ще ги използват. Също така могат да питат водещия на лично във всяка фаза 2 по един въпрос за човека, който са разпитвали през фаза 1.

 

5. Забрани и уточнения :

-  Редактирането на постове в темата за играта. Ако имате какво да допълните или искате да се поправите – напишете нов пост.

- Споделянето на информация за играта извън темата и нейното обсъждане. В тази игра ролите не са тайна(знае се кои са детективите и кои заподозрените) и са общо достъпна информация, но         всякакви подробности за целите на ролите, техните действия и специфики не трябва да бъдат споделяни. Провинените ще бъдат изключени от следващи сезони на играта без компромиси.

- Ако не сте наясно с даден аспект от играта след началото на сезона, питате водещия на лично съобщение и никой друг. Ако правилата позволяват, ще ви бъде отговорено.

 

 

Ако мечтата ви е била да напишете сценарий или сте искали да се изявите във филмова роля, сега имате тази възможност на свое разположение. Тази игра е на практика филм с отворен край(да не се бърка с книга-игра) и от вашите умения да се превъплъщавате в друг човек убедително зависи щастлив ли ще е краят на този филм за вашия герой или вие ще бъдете сред големите губещи.  

 

Записани за участие(10 места):

1. @Prince10

2. @yaripim

3. @Chocho95

4. @dbrm

5. @Bobotsi

6. @kabakov8989

7. @Stun Damage

8. @BrockLesnar

Edited by The Best
 • Upvote 12
 • Like 2
Link to post
dbrm

Записвам се

 • Upvote 1
 • Thanks 1

Ще вземете брадите, ве, маняци.

Link to post
Bobotsi

Звучи доста обещаващо. Брой ме!

 • Upvote 1
 • Thanks 1
Link to post
The Best

Остават още само пет места! Когато и те се запълнят, ще проведа една бърза анкета с участниците относно геймплея, темата ще бъде отворена за всякакви въпроси около регламента до самото начало на играта. Тя ще започне в понеделник - 18:00ч.:beer:

 • Upvote 4
Link to post
The Best
Posted (edited)

Днес е денят, в който се издирват още четирима ценни потребители за участие в играта! В 00:00ч. ще обявя край на записването и ще тегля жребий за ролите. Утре ще ги разпратя на записалите се, ще припомня правилата и ще започнем играта точно в 18:00ч. в понеделник.

Edited by The Best
 • Upvote 6
Link to post
The Best

Отварям темата за въпроси относно геймплея. Ако имате някакви неясноти, съмнения по даден аспект от регламента изложен в първия пост на темата, можете да попитате директно в темата. Ако обаче въпросите ви са свързани с ролите, които получихте на лично съобщение, тогава най-добре ми пишете на лично, за да не се разкрива ненужно важна информация относно естеството на ролите ви.

 

Държа да отбележа, че съм теглил ролите с Random generator и тъй като имената на заподозрените и детективите не са тайна в тази игра, ще публикувам скрийншот в понеделник, за да се избегнат всякакви съмнения, че съм нагласял разни роли на свои хора и тн.

 

 

 • Upvote 5
Link to post
The Best

Уважаеми зрители и участници,

Днес е денят!

В 18:00ч. темата ще бъде отключена и ще започне първият ден от дебютния сезон на играта. Вчера получихте ролите си на лични и сте разучили персонажите си. Каква информация за тях ще споделите на детективите, дали ще казвате истината и само истината или само ще лъжете, а може би ще сте в "златната" среда, зависи само от вас!

 

Напомням, че е забранено да:

- Редактирате постовете си. Ако искате да добавите нещо или да промените становището си в даден момент, напишете ново мнение!

- Не споделяйте информация за персонажите си и спецификите на ролята си извън темата. Това може да бъде само във ваш ущърб и е силно вероятно да загубите играта!

 

Пояснения:

Тъй като детективите са по-малко от заподозрените в сезона, те ще могат да се допитват до водещия(съдия-следовател) на всяка Фаза 2(разговор с водещия на лично съобщение) с по един въпрос за всеки заподозрян. От това как е формулиран въпроса зависи ще получат ли отговор. Директни въпроси като например: "Как е извършено убийството?" "Кой е убиецът?" и подобни ще останат без отговор. Въпросите трябва да са насочващи и техните отговори да ви помогнат сами да разплетете загадката, а не да я решат вместо вас!

 

В 18:00ч. сезон 1 на играта "Кой е убиецът?" ще стартира и детективите ще могат да започнат с разпитите си. Могат да задават всякакви въпроси, да поставят на заподозрените логически задачи и капани, да ги поставят пред хипотетични ситуации и клопки, а заподозрените решават сами как ще отговорят и дали да насочат вниманието към някой друг с цел да се измъкнат. Фаза 1(разпит на заподозрените) ще завърши в 00:00ч. Тогава ще преминем на фаза 2, а там ще ви разясня какво можете да правите с жокерите си според падналата ви се роля.

 

Скрийншот с ролите в сезона:

Spoiler

image.thumb.png.a735bf59cad60d056272ec2b7c9ff5ac.png

Заключвам темата до 18:00ч. когато детективите( @Chocho95, @yaripim и @dbrm) ще разпитат заподозрените Генчо Саралийски( @BrockLesnar), Ризван Фарат( @Stun Damage), Бочо Виденов( @Prince10), Свилен Домов( @kabakov8989) и Али Хюсеин( @Bobotsi). Успех на всички  :beer:

 

 • Upvote 5
 • Thanks 1
Link to post
The Best

Играта започва!

Днес бе открито тялото на Милена Домова, като местопрестъплението все още се изследва. Младото момиче току-що бе завършило гимназия, но за съжаление е било убито хладнокръвно! Кой е извършил това злодеяние? Кой е убиецът? Това ще ни кажат тримата топ детективи( @Chocho95, @yaripim и @dbrm), които бяха наети да разследват случая. Пред тях са петимата заподозрени Генчо Саралийски( @BrockLesnar), Ризван Фарат( @Stun Damage), Бочо Виденов( @Prince10), Свилен Домов( @kabakov8989) и Али Хюсеин( @Bobotsi). Те ще бъдат подложени на кръстосан разпит през следващите дни. Справедливостта лежи на вашите рамене, господа детективи! Имате на разположение седмица да откриете убиеца!  

 • Upvote 5
Link to post
Chocho95

Нека преди всичко се представят с 2-3 думи. Откъде сте, с какво се занимавате? Въпросите са към всички заподозрени.

 • Upvote 3
Link to post
Bobotsi

Казвам се Али Хюсеин, на 35 години съм и съм родом от Харманли. Работя като тираджия за фирмата Вайс ООД от 9 години. Разнасяме стоки от южна Европа за България (най-често Италия).

 • Upvote 2
 • Thanks 1
 • Haha 3
Link to post
BrockLesnar

Аз съм Генчо Саралийски и тъкмо завърших средното си образование, безработен съм, но обичам да снимам с фотоапаратът си и предлагам услугите си като фотограф в интернет, уви засега без особено успех. :( 

 • Upvote 2
 • Thanks 1
 • Haha 2
 • Sad 1

 

Guilt is like a bag of fucking bricks. All you gotta do is set it down.

 

ezgif-2-3f18a4f68ec4.gif

Link to post
Stun Damage

Язе съм Ризван Фарат, на 24 години, от десет продавам разни стоки на деца и юноши по училищата. Мой си е бизнесът, и го движа на крак. Ще прощавате, ама трудно пиша, като повечето братя роми съм човек на действието, учението го зарязах след четвърти клас. Сега само обслужвам ученици. :D

 • Upvote 2
 • Thanks 1
 • Haha 3
Link to post
yaripim

Въпрос към всите: кога за последно видяхте жертвата и при какви обстоятелства?

 • Upvote 3

3kuoda.gif

Link to post
BrockLesnar

Бяхме много близки с Милето някога, но за съжаление  напоследък се виждахме доста рядко заради гнусният циганин приятелят и, който никога не съм харесвал и той го знаеше, затова правеше всичко възможно да ни отчужди един от друг. :( 

 • Upvote 3
 • Haha 1

 

Guilt is like a bag of fucking bricks. All you gotta do is set it down.

 

ezgif-2-3f18a4f68ec4.gif

Link to post
Stun Damage

Два дена преди да пукяса. Беше ни редовната седмична среща, оти се бяхме гаджосали с момата, от доста месеци насам. Не можех обаче да действам по въпроса, щото с назе беше и оня толуп Генчо, дето ѝ се беше приятел. Та разхождахме се с тях двамцата из парка, аз с посинели топурдаци, а Генчо ме ебава. Никога не ме е харесвало тва момче, ама я не му се връзвам.

 • Upvote 3
 • Haha 2
Link to post
kabakov

Аз съм Свилен Домов, съкрушеният баща на Милена. Представител съм на едрия бизнес и исках дъщеря ми да го наследи, и да продължи дейността ми. Винаги съм бил против връзката й с Ризван Ферат. През последната седмица бях на бизнес конференция извън града.

 • Upvote 3
 • Thanks 1

ring2.png.538ce23918992338276d662ac0e11f49.png

Link to post
Bobotsi

Аз съм съсед на жертвата, познавахме се, видях я последно преди 5-6 дни, след това заминах да изпълнявам доставка от Милано.

 • Upvote 3
 • Thanks 1
Link to post
Chocho95

@Bobotsi и @kabakov8989 , вие всъщност съседи ли сте и ако да, в какви взаимотношения сте и имали ли сте съвместна работа/бизнес?

 • Upvote 3
Link to post
The Best

Искам само да отбележа, че все още очакваме включване от третия детектив( @dbrm) и заподозрения Бочо Виденов( @Prince10). Надявам се и те да се отчетат преди края на първия ден от разпитите.

 • Upvote 4
Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...