Jump to content

Петте в битката за номер 3


nWoHulkster

Recommended Posts

nWoHulkster

Преди година и половина си говорихме относно "битката за номер 2". Сега идва момента да хвърлим поглед към битката за номер 3. Както спекулирахме, че ще се случи, появи се голяма телевизия (TNT), която реши да излъчва кеч шоу (AEW) и това приключи надпреварата за номер 2 в Америка. В момента AEW е безспорния номер 2 в Америка и, освен ако не се случи нещо драстично, ще си остане номер 2 поне през следващите четири години (т.е. докато им изтече договора с TNT). Съответно, сега вече започва истинската битка за номер 3.

 

Преди да разгледаме отделните играчи един по един нека да споменем две по-общи неща, които афектират всички.

 

Гадният коронавирус. Очакванията са, че ни чака икономически спад и ако това наистина се случи как ще се отрази това на долуспоменатите кеч компании, интереса към тях и приходите им? Бюджетите на WWE и AEW са по-големи и съответно по-лесно могат да понесат финансови загуби, но доколко ще могат да ги понесат по-малките кеч компании? Възможно ли е като приключи цялата работа с вируса някоя от компаниите въобще да се завърне?

 

Липсата на свободни агенти. WWE/NXT и AEW обраха и подписаха маса народ. Федерациите, които се борят за номер 3, имат по-ограничен избор от доказани имена отвсякога. Иначе казано, трудно могат да си купят готова звездна сила. Каквото имат в roster-a си към момента горе-долу това е и дотам. Проблем ли е това? Или може би е възможност? Има стотици инди кечисти и междувременно на долуспоменатите федерации ще им трябват нови главни лица. Възможност ли е това за федерациите вместо да търсят звезди наготово да се съсредоточат върху намирането на нови проспекти и изграждането на нови звезди? От другата страна на нещата, обаче, задържането на тези нови звезди ще е по-трудно, защото WWE и AEW ще се конкурират кой да подпише следващото нашумяло ново име.

 

Сега, нека да хвърлим обобщителен поглед върху настоящите позиции, плюсове и минуси на отделните играчи (по азбучен ред). Ще забележите, че се мъча да ги коментирам от по-бизнес гледна точка. Тоест, нарочно не говоря за качеството на шоутата и кой какво предлага като кеч продукт. Този аспект също е доста важен, но е по-субективен и е почти отделна тема сам по себе си.

 

IMPACT Wrestling

dqcY8kX.jpg

= Имат телевизионна сделка, която им гарантира стабилност и реално няма как да бъдат свалени от ефира на телевизията, тъй като собствениците им притежават и телевизията, която ги излъчва (така де, освен ако собствениците им не решат да ги продадат). Обаче, телевизията не е особено голяма. WWE и AEW показаха, че има телевизии, които са навити да плащат добри пари за кеч, което увеличава теоритичната възможност и трета федерация да се уреди със стабилна сделка. Обаче, фактът, че собствениците на IMPACT притежават и телевизията, която ги излъчва, вероятно означава, че IMPACT не биха преследвали агресивно по-голяма тв сделка с друга телевизия и това им ограничава бизнес потенциала.

= Собственост са на медийна компания за милиони. Обаче, компанията им отпуска само определен бюджет. Съответно, изгубиха няколко от главните им звезди. И все пак, след ROH, IMPACT е компанията, която може да предложи най-много работа на кечистите в САЩ, което им дава конкурентно предимство в известна степен. Имат работни връзки с AAA и NOAH, което им осигурява достъп и до интернационални кечисти, ако имат нужда от такива.

= От всички федерации в темата IMPACT имат най-голямо дигитално присъствие, със значителна преднина пред всички останали, и това също е предимство за тях. Освен това, имат и най-добрите интернационални тв сделки, което няма пряк ефект върху американския пазар, но дава на компанията източник на приходи, който другите компании нямат в такава степен.

 

Major League Wrestling

Wt7behg.jpg

= Имат телевизионна сделка. Обаче, сделката им е с малка телевизия и изтича скоро. WWE и AEW показаха, че има телевизии, които са навити да плащат добри пари за кеч, което увеличава теоритичната възможност и трета федерация да се уреди със стабилна сделка. MLW са една от малкото федерации в момента, които имат възможност да се възполват от това и агресивно да търсят по-добра тв сделка за повече пари.

= Не е изцяло ясно как стоят нещата при тях във финансово отношение и как точно се издържат финансово. Освен това, не могат да предложат много работа на кечистите, тъй като реално имат по едно шоу на месец/месец и половина, когато записват всичките си тв епизоди. Имат работни връзки с AAA, NOAH и Dragon Gate, което им дава достъп и до интернационални кечисти, ако имат нужда от такива.

= Имат най-слабото дигитално присъствие от петте федерации в темата. Обаче, за сметка на това през последните месеци подписаха редица интернационални тв сделки и вече са номер две след IMPACT в това отношение (и даже са по-напред от AEW), което им дава допълнителни приходи извън базовите приходи за една кеч компания.

 

National Wrestling Alliance

THwGiZ2.jpg

= Нямат телевизионна сделка и се излъчват изцяло по интернет, което означава, че имат огромна свобода относно съдържанието и формата на шоутата им, но пък фактът, че не се излъчват по телевизията ги ограничава откъм потенциална аудитория. WWE и AEW показаха, че има телевизии, които са навити да плащат добри пари за кеч, което на хартия увеличава теоритичната възможност и трета федерация да се уреди със стабилна сделка. NWA също са потенциална опция в това отношение.

= Собственост са на певец-милионер, който инвестира ограничено и затова са компанията с най-малък бюджет от петте федерации, споменати в темата. Освен това, записват маса епизоди наведнъж и съответно могат да предложат много малко работа на кечистите. Това означава, че на този етап могат да привличат основно кечисти, които нямат други опции или просто са в приятелски отношения с шефовете на NWA. Имат работна връзка с ROH, която им дава достъп до определени ROH кечисти.

= Дигиталното им присъствие е окей, но като цяло започнаха силно и после онлайн интересът към тях спадна. Освен приходи от билети, минимален мърчъндайз и онлайн реклами, нямат никакви други източници на приход, но в същото време са и компанията с най-малко разноски.

 

New Japan Pro-Wrestling of America

TrEsNMW.jpg

= Изгубиха телевизионната си сделка, която беше значителен фактор в разтежа на популярността им в САЩ. WWE и AEW показаха, че има телевизии, които са навити да плащат добри пари за кеч, което на хартия увеличава теоритичната възможност и трета федерация да се уреди със стабилна сделка. NJPW са една от малкото федерации в момента, които имат възможност да се възполват от това и агресивно да търсят по-добра тв сделка за повече пари.

= Собственост са на компания за милиони, но поне досега собствениците им инвестират ограничени ресурси за развитието на NJPW в САЩ. И все пак, вече са показали в Япония, че са навити да наливат големи суми, ако счетат, че има нужда от това. Графикът им в САЩ е доста спорадичен и не могат да предложат много работа в САЩ, но за сметка на това могат да предложат доста работа в Япония, ако кечист подпише с тях. И точно заради това от петте федерации в темата именно те са може би финансово най-атрактивната опция за доста от кечистите. Имат работни връзки с ROH и CMLL, което им дава достъп и до други кечисти, ако имат нужда от такива.

= Имат добро дигитално присъствие. Откъм интернационални тв сделки са окей, което също им носи някакъв приход, макар и сигурно не голям. От всички федерации в темата са федерацията, която е доказала, че може да привлича най-големи публики за големите им шоута в САЩ. Когато става дума за house шоута или телевизионни записи разликата откъм посещаемост между федерациите в темата не е голяма (като изключим NWA, които записват шоутата си в малка зала), но за големите шоута предимството определено е за New Japan.

 

Ring of Honor Wrestling

lc8CKTR.jpg

= Имат най-голямото телевизионно покритие в САЩ от всички федерации, споменати в темата, и няма как да бъдат свалени от ефир, тъй като собствениците им притежават телевизиите, които ги излъчват (така де, освен ако собствениците им не решат да ги продадат). Обаче, телевизионното им шоу се излъчва прекалено разбъркано по маса различни телевизии в различни забутани часове. WWE и AEW показаха, че има телевизии, които са навити да плащат добри пари за кеч, което увеличава теоритичната възможност и трета федерация да се уреди със стабилна сделка. Обаче, фактът, че собствениците на ROH притежават телевизиите, които ги излъчват, силно намаля възможността ROH да търсят по-добра тв сделка другаде.

= Собственост са на медийна компания за милиарди. Обаче, собствениците им избягват да наливат пари в компанията. Имат най-активният график в САЩ от петте федерации в темата и съответно могат да преложат на един кечист най-много работа в САЩ, което е конкурентно предимство за тях. Макар да имат определен бюджет, напоследък показаха, че са готови да плащат добри пари, за да задържат топ звездите си. Имат работни връзки с NJPW, CMLL и NWA и макар и връзката им с NJPW да не е това, което беше преди, ROH все още имат достъп до интернационални кечисти, ако им трябват такива.

= Напоследък се мъчат да променят това, но като цяло имат слабо дигитално присъствие. Откъм интернационални тв сделки са окей, което им дава някакъв малък приход. Бяха номер две по посещаемост в САЩ след WWE, но тогава загубиха няколко ключови имена, AEW се роди, посещаемостта им се сгромоляса и сега се мъчат да възобновят лидерската си позиция в това отношение, но ще е трудно.

 

Та, въпросът е следният. През 80-те "голямата тройка" беше WWF, NWA и WCCW/AWA/UWF (в различни моменти). После през 90-те беше WWF, WCW и ECW. След това през новия век беше WWE, TNA и ROH. Сега WWE и AEW са явните номер 1 и 2. В крайна сметка кой ще е номер 3? Или всъщност този път няма да има само един номер 3, а няколко такива?

 

P.S. Всичкото това го написах от раз. Сигурно съм забравил някои неща. И разбира се, това са петте към момента, но е възможно да изскочат и нови играчи на пазара.

 

Link to comment
HEIDENREICH

Много интересен анализ, прочетох го с интерес. Единсвтвената ми критика е 

 

Quote

WWE и AEW показаха, че има телевизии, които са навити да плащат добри пари за кеч, което увеличава теоритичната възможност и трета федерация да се уреди със стабилна сделка. 

Това го схванах още на втория път, не беше нужно да го копираш за всяка федерация и да го чета 5   пъти. 

 

Иначе чудесна работа, не следя тези федерации и темата ми е много полезна и информативна . От мен имаш благодарности.

 

Бих прочел и субективните ти разсъждения, коя от тези лиги предлага най постоянен в качеството си продукт. Ясно ми е че говорим за различна таргет аудитория , стилове и прочее, но дори кои ти харесват на теб най-много пак ще ми е интересно.

 

Аз примерно от тези бих се заинтересувал от NWA . Гледах някои техни неща и имах усещането за ранно WCW от преди Monday Night Wars епохата , и не го казвам като критика-даже ми хареса. Не до степен да ги следя редовно, но според мен им се е получило и този класически стил ме върна в младините. 

 

Link to comment

ROH винаги са ми били слабо място, но признавам си последно ги гледах през 2014та :D Ростера им в момента е доста по-слаб от силните им години с Найджъл, Тайлър Блек, Браян,Оуенс и прочие, но им стискам палци.Винаги съм хейтил TNA и това продължава и до днес хахах.Другите на които се кефя са NWA, като според мен те имат най-добре изглеждащи главни кечисти.Имат няколко човека, които имат зверски supestar look-Aldis,Eli Drake,Latimer & Storm.Ако бях буукъра, то тия пичове щяха да си менкат титлата в следващите 2 години само помежду си :D Отделно имат маняци като Eddie Kingston & Aron Stevens.Стискам им палци и на тях.

9MLnN5Y.gif

Link to comment

NWA са ми най-интересни сред изброените и си ги следя редовно. Единствената въпросителна в момента е как ще им се отрази кризата покрай коронавируса, защото заради нея направиха пауза сега, а и основните приходи на Корган са от концерти, които в момента също не може да провежда. Той е заявявал, че парите за подобни хобита си ги изкарва от музиката и ги влага без да очаква някаква нечовешка възвръщаемост, което в момента изглежда много кофти и би трябвало да кара всички фенове да треперим.

Иначе пичовете имат много приличен ростър, имат легитимно изглеждащи хора в МЕ, имат яки пиченца и далеч не залагат като стил на физкултурната екстраваганза, а най-вече на old school brawling и надъхващи промота. Да, имат сегменти които изглеждат cringe, най-вече нещата около Sandow, но като цяло това го правят с цел, опитвайки се да прокарват и някаква комедия. Все пак балансират продукта, като останалите истории са доста по-сериозни и на ниво.

 

TNA почнах да ги следя напоследък на highlights най-вече заради неща като Теса и хийл Ван Дам, които за мен са злато.

 

За MLW също съм чел добри отзиви, но не съм им гледал почти нищо.

Link to comment

Като фен, най-уважавам WWE за това, че почти не пускат звездите си да се бият в други компании. Разбирам, защо договорните отношения са краткосрочни в независимите компании и че кечистите печелят добре от това да се показват по-често и на различни места, но е леко дразнещо когато топ петицата на едните всъщност се появява в още 5 компании. Извън WWE, компаниите работят сякаш в съюз и образите много се размиват. Marty Scurll преди няколко месеца имах чувството, че само вкъщи не се появи. Разбира се, има и изключения, AEW и NJPW се справят прекрасно, въпреки че част от звездите им имат изяви и в други компании, заради добър writing и много content в интернет.

Link to comment
ЧОТУДЕ

Impact винаги са били най-голямата ми слабост, най-вече като бяха TNA, разбира се. Не бях пропускал епизод от 2008 до 2019, но и те като WWE ме загубиха, а не очаквах да стане. Бях напълно зад промяната на името, но в последните години тотално загубиха идентичността си. Това стана горе-долу, когато обявиха, че ще залагат повече на кеч, както правят всички indy федерации, които не гледам по тази причина. Заради това и никога не съм следял ROH. Пробвах и то в най-силните им години - скука. Може ли едно кеч шоу да ти е само мачове? Да, но за мен това е пълна тъпня. Като си гледал 20 години кеч нищо на ринга не може да те грабне, ако няма доста солидна история зад себе си. TNA винаги са ме кефили заради хаотичния booking - гледаш мач, някой се намесва, в това време други се бият backstage и т.н. Това направи Impact любимото ми шоу. След като решиха да приличат на другите indy федерации интересът ми лека-полека взе да намалява, но гледах заради хора като Eli Drake, Killer Kross, дори John Morrison и Brian Cage, а преди това EC3, Drew McIntyre, Bobby Lashley и Austin Aries. Няма да се връщам до времената на AJ Styles, Bobby Roode, James Storm и много други, че ще стане тъжно. Винаги са имали хора, които да те залепят за екрана, но какво направиха през годините - изтърваха ги всички. Остана един Sami Callihan и те го джобиха на шибана жена. Това ми дойде в повече и тогава приключих с гледането им. Жалко наистина, за мен адски незаслужено оплювана компания, която след фиаското с Hogan и Bischoff правеше доста интересни шоута, но хората им се присмиваха без да ги гледат. През всичките тези години имаха ужасен късмет, но въпреки това знаеха как да изграждат звезди. Винаги ще си спомням за TNA/Impact с добри чувства, но и с яд за огромното им сгромолясване.

Untitled.jpg.6cffe6d78a174fa266602411f53c66c9.jpg

 

Link to comment
  • 1 month later...
nWoHulkster

Настоящата тема беше пусната преди един куп хора да спрат да бъдат част от WWE. Преди почти нямаше по-познати свободни имена на пазара, а сега има доста. Кой от наскоро напусналите WWE би се вписал добре в горните федерации?

 

Spoiler

Rusev
Kurt Angle
Sting
Cain Velasquez
EC3
Eric Young
Karl Anderson

Luke Gallows
Dash Wilder

Scott Dawson
Erick Rowan
Heath Slater
Zack Ryder

Curt Hawkins
Primo
Epico

Mike Kanellis
Curtis Axel
No Way Jose
Drake Maverick
Aiden English

Lio Rush
Kassius Ohno
Drew Gulak
Maria Kanellis
Sarah Logan
Taynara Conti
Deonna Purrazzo

Rachael Ellering
MJ Jenkins

 

Отделно, къде се вписват другите свободни агенти като Brian Cage, Austin Aries, Ryback и т.н.?

Разбира се, тук го има и фактора AEW, които също сигурно ще искат да привлекат някои от освободените хора. Обаче, ето един любопитен факт: AEW имат над 70 кечисти и кечистки под договор! Федерацията има едно двучасово и едно едночасово седмично шоу. Съответно, доколко въобще имат място за нови хора в момента? И това повишава ли шансовете определени хора да се появят в други федерации, а не в AEW?

 

За сравнение: NJPW имат над 60 човека под договор, IMPACT над 50, ROH между 40 и 50, MLW около 30, a при NWA не е ясно кой има договор с компанията и кой работи без договор.

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...