Jump to content

WWE Kласика от миналото: Chris Jericho vs. Chris Benoit


Brock_Lesnar

Recommended Posts

Brock_Lesnar

Историята между Chris Jericho и Chris Benoit започва още в края на 95-та, когато те са съперници на WAR Super J Cup в Япония. В следващите няколко години двамата са част от WCW и заедно с Eddie Guerrero и Dean Malenko неколкократно се изправят на ринга един срещу друг. В този период вземат участие и в NJPW G1 Climax Special '97 в Токио. В следващите редове ще ви запозная по-подробно с враждата между Y2J и The Canadian Crippler в WWE.

 

Chris Benoit прави своя дебют в WWE в края на януари 2000, заедно с приятелите си от WCW Eddie Guerrero, Perry Saturn и Dean Malenko. Те се присъединяват към компанията на Mr. McMahon само няколко месеца след като това е сторил и Chris Jericho. Benoit дебютира като част от stable-а The Radicalz, който започва да тормози кечистите на WWE и се съюзява с шампиона по това време Triple H. Първата му сериозна вражда е именно срещу The Lionheart. Двамата са съперници за първи път в WWE на RAW от 20-и март, няколко седмици преди WrestleMania 2000. Край ринга за техния мач е European & Intercontinental Champion Kurt Angle, тъй като на WrestleMania той ще защитава и двете си тили в троен мач именно срещу тях двамата. Jericho печели мача след намеса на Angle, а след това Bob Backlund и Kurt Angle пребиват двамата канадци.

 

1985801934_WM2000JerichovsBenoitvsAngle.jpg.da496f1b819ffc5110b4f99dfba7d389.jpg

 

Оригиналният план за WrestleMania 16 е Chris Jericho да е част от main event-a, който включва Triple H, Big Show и The Rock във Fatal 4-way за WWE Championship, но в крайна сметка е изваден от мача и е заменен от отказалия се месец по-рано Mick Foley, който се завръща за последен мач, тъй като преди това е в ожесточена вражда с шампиона HHH. Jericho дори присъства на постерите, които рекламират срещата. Мачът е дебютен и за тримата кечисти на WrestleMania и в два туша трябва да се решат Intercontinental и European Championships. Angle също дебютира в края на 1999-а в WWE и държи и двете титли. В първия туш Benoit записва победата над Y2J и печели Intercontinental title, а малко след това The Ayatollah of Rock 'n' Rolla му връща „услугата“ и го тушира, за да спечели European Championship, което оставя Angle с празни ръце, без дори да бъде туширан. В биографията си Jericho споделя, че не е доволен от първата си WrestleMania, защото публиката е умряла, мачът е посредствен, а той все още има горчив вкус в устата от отнетата възможност да бъде в главния мач на най-голямото шоу. Jericho губи европейската титла още на следващата вечер от Eddie Guerrero.

 

1261875416_Backlash2000BenoitvsJericho.jpg.79a93b12c538529cea651b832ff4fdd5.jpg

 

През следващите месеци Benoit и Jericho продължават своята вражда за Intercontinental Championship. Двамата се бият на Backlash за пояса няколко седмици след WrestleMania. В мача Benoit прави Crippler Crossface на Jericho, но той го контрира в Walls of Jericho, а The Wolverine се добира до въжетата, за да се измъкне. В края на двубоя Benoit халосва Y2J с титлата, докато реферът е в несвяст, но след това не успява да го тушира, а после пък опитва Diving Headbutt, но Jericho го удря с титлата и е дисквалифициран, което означава, че The Rabid Wolverine остава шампион. След мача Y2J прави Walls of Jericho на съдията Tim White, бесен от решението му.

 

Битката помежду им продължава още на следващата седмица, когато на SmackDown! от 4-и май Benoit и Jericho имат rematch за титлата. Срещата им е изпълнена със здрави тупаници, suplex-и и размяна на хватки за предаване. Носът на Benoit е счупен още от Backlash и кърви. В един момент от мача The Crippler изблъсква съдията Earl Hebner извън ринга, от което се възползва Y2J, който удря шампиона с неговия IC пояс, а след това му прави Lionsault и печели Intercontinental Championship. Няколко дни по-късно, на RAW от 8-и май, Chris Jericho напада фамилията McMahon-Helmsley: “Vince, егото ти е толкова голямо, защото служи за прикритие на факта, че имаш малък пенис.” След това Y2J продължава да нарежда и Stephanie McMahon, а за наказание получава три gauntlet мача, които да гарантират, че няма да си тръгне от шоуто като Intercontinental Champion. Първият от тях е срещу Kurt Angle, където Y2J успява да го накара да се предаде под „Стените“. Следващият е срещу Big Show, където Jericho запазва с count out. В третата си защита за вечерта Lionheart се изправя срещу кръвния си враг Chris Benoit, а за специален съдия е определен Triple H. Двамата канадци отново изнасят лекция по кеч на ринга за удоволствие на феновете. В един момент от срещата Y2J е приклещил The Wolverine в Walls of Jericho, но HHH е разсеян от появата на жена си Stephanie край ринга и не вижда, че Benoit се предава. The man of 1,004 holds се ядосва и сритва The Game, който след това го удря в гръб, а The Canadian Crippler му прилага коронната си хватка “Кръстосаните ръце“ и веднага след това Triple H нарежда да ударят гонга за край на мача, без Jericho да се е предал. Lionheart губи титлата си само няколко дни след като я печели, но за сметка на това Benoit му дава възможност за нов реванш на PPV-то Judgement Day в мач до предаване.

 

В дните преди Judgment Day валят закани и от двамата как всеки ще накара другия да се предаде, а на един SmackDown! те едва са разтървани от съдиите, след като се сбиват на паркинга на залата. В началото на submission мача на турнира двамата се спукват от chop-ове, а малко след това Benoit успява да уцели Y2J с Diving Headbutt. The Crippler атакува рамото на Jericho, като го запраща в стълбите и металния стълб на ринга, а след това му прилага и armbar. Lionheart пък атакува Benoit в коляното, което е наранено няколко дни преди това от Hardcore Holly след побой с метален стол. В един от запомнящите се моменти от мача Y2J прави Walls of Jericho на Wolverine между въжетата на ринга. После The Crippler удря в главата Y2J с шината от коляното си, която е свалена по-рано в срещата, и след това го атакува с Crippler Crossface. След над 1 минута в хватката Jericho посинява и изпада в несвяст, с което губи срещата, но в крайна сметка не се предава. Двамата съименници показват, че се сработват прекасно на ринга и представят поредната си кеч класика на зрителите.

SummerSlam2000_11.jpg.c4237886d8427bda0d2698552c501b4d.jpg

 

След кратка пауза, в която Y2J враждува с Triple H, а Benoit с The Rock за WWF title, тяхната вражда е подновена през лятото. Срещата им на SummerSlam е 2 out of 3 falls и не е за титла, тъй като Benoit я е загубил няколко месеца по-рано. В седмиците преди шоуто двамата се спукват от бой backstage. Първо Jericho дава интервю, когато Wolverine го напада в гръб и го поваля под ролетна врата, която стоварва върху ребрата му, а след това го удря и с метален стол, докато лежи на цимента. Y2J не му остава длъжен и няколко дни по-късно го атакува изневиделица зад кулисите, когато никой не вярва, че ще се появи. След това на SmackDown! Lionheart изнася промо, в което заявява, че ще се бие с Benoit навсякъде и показва серия от колажи, които осмиват Rabid Wolverine. В едно от промотата си дори имитира “Бесния върколак“ и му се подиграва, че говори като робот. На SummerSlam двамата започват да се борят на ринга и излизат извън него, като едва са разтървани от рефера. Jericho е засилен в металния стълб и Benoit взима превес и малко по-късно контрира Lionsault в Crippler Crossface и печели първия туш. По-късно в мача Benoit прави German Suplex на Y2J, когато е контриран и заключен в Walls of Jericho – 1:1. По време на последната част от мача Lionheart прави Frankensteiner от третото въже на The Crippler, но не успява да го тушира. Накрая The Wolverine изненадва Y2J, като го побеждава с roll-up, държейки се за въжетата. По този начин записва третата си поредна победа на PPV срещу русокосия канадец. Най-доброто от тяхната вражда тепърва предстои, но трябва да чакаме няколко месеца за това.

 

RRbbaed-1533234337-500.jpg.b91c1631d1d64c8dc2517b5e43c59963.jpg

 

Chris Benoit отново е Intercontinental Champion след Armageddon 2000 и двамата с Jericho продължават враждата си за титлата в началото на 2001-а година. В биографията си Y2J споделя, че винаги е като на война, в добрия смисъл на думата, когато се изправя срещу Benoit на ринга. Стиловете на двамата са сходни и се допълват идеално, а и имат почти еднакъв опит, който им помага да правят хубави мачове. The Wolverine пък е един от любимите противници на The man of 1,004 holds. Тяхната вражда през първата им година в WWE кулминира в паметен Ladder match за Intercontinental Championship от Royal Rumble 2001. Подобен мач със стълби е голямо предизвикателство и за двамата, като мерна единица по това време служи легендарният Ladder Match между Shawn Michaels и Razor Ramon от WrestleMania X, считан за един от най-добрите мачове в историята на WWE. Първоначално двамата са замисляли множество опасни спотове, но накрая са решили да градят боя около използването на стълбите като оръжие и да запазят катеренето за накрая. Стълбата е използвана като копие, таран и вместо щит, а по време на обсъждането как да протече мача идва и гениалното предложение на Rabid Wolverine Jericho да го извие на върха на стълбата и да му приложи обратна версия на Walls of Jericho. The Ayatollah of Rock'n'Rolla признава, че идеята е брилятна и се получава впечатляващо. Накрая след брутален 25-минутен бой Y2J грабва титлата. Публиката е крака, защото е видяла нещо специално, което за жалост днес е погребано и все едно не съществува, но двубоят им остава в историята като един от най-великите мачове със стълби.

 

Raw-21_May_2001.jpg.b7f3824bd40dd040ead13e0455416be9.jpg

 

През април 2001-а Jericho все още е Intercontinental Champion. Steve Austin е шампион на WWE след победата си над The Rock от WrestleMania X-Seven и обединява сили с Triple H. Решено е, че Benoit и Jericho ще получат шанс да станат новите водещи babyface-ове в компанията и да загърбят враждата си. Lionheart губи титлата си на SmackDown! в началото на месеца от HHH и така Two-Man Power Trip вече притежават двете индивидуални титли на WWE. Няколко седмици по-късно те печелят и отборното злато от Undertaker и Kane на Backlash, което им дава пълен монопол върху титлите на компанията. На Judgment Day Benoit & Jericho печелят шанс да се изправят срещу Austin и Hunter за отборните титли следващата вечер в San Jose. Планът е канадците да бият Two-Man Power Trip за отборните титли, а след това да започнат две отделни вражди за лятото - Benoit vs. HHH за IC титла и Jericho vs. Austin за титлата на федерацията. На RAW от 21-и май четиримата, заедно с Pat Patterson, обсъждат надълго и нашироко предстоящия мач. Обединяват се около мнението, че срещата трябва да е много драматична, с обрати и изненади, но никой от тях дори не подозира какво предстои да се случи. Неслучайно Jericho/Benoit vs. Austin/HHH е определен за един от най-великите мачове в историята на RAW. В един момент от срещата Hunter удря Benoit с Pedigree зад гърба на съдията, но намеса на Jericho позволява на Wolverine да направи смяна. Y2J влиза като мълния на ринга и се разправя и с двамата си съперници, като заключва Austin в „Стените“. The Game се втурва да го спасява и това се оказва решаващ момент в кариерата му. Точно когато се кани да го изрита, разкъсва напълно своя четириглав бедрен мускул. Хората често питат какво се случва, когато някой се нарани в хода на мача, а отговорът в голяма степен е „нищо“. Първото нещо, за което всеки кечист мисли е просто да завърши мача и да се справя с последствията по-късно. HHH последва Jericho извън ринга и разчиства коментаторската маса, където трябва да го подготви за Pedigree, според плана. Y2J забелязва, че той накуцва и когато го издърпва на масата, го пита дали е добре. “Не, кракът ми е прецакан”, му отговаря The Cerebral Assassin.

„Когато някой каже, че е контузен, ти става ясно, че не се превзема, защото повечето пъти ще превъзмогне болката“, споделя Chris. Y2J трябва да контрира Pedigree и да го обърне в Walls of Jericho, което би усложнило още повече травмата му. Chris е готов да импровизира, но HHH е непреклонен - “Направи ми „Стените”, с което печели уважението му завинаги. Въпреки цялата болка и знаейки за риска, че хватката може да усложни травмата, той настоява мачът да протече по план. The Lionheart обръща внимателно HHH и му прилага най-отпуснатите Walls of Jericho някога, а на ринга Stone Cold прави “Зашеметител„ на Benoit. Jericho се качва на ринга, за да прекъсне отброяването, а след това прави опит за туш над Austin, а Hunter незнайно как отново събира сили и се връща на ринга със sledgehammer, готов да откъсне русата глава на канадеца, но той се отмества в последния момент и HHH поваля Austin с чука. След това Benoit поваля The Cerebral Assassin, а Y2J тушира Stone Cold. The Calgary Kids стават новите WWE Tag Team Champions! Феновете стават свидетели на нещо легендарно през онази вечер. След срещата става ясно, че HHH ще отсъства 6-8 месеца и пропуска остатъка от годината.

 

SD_24-5-2001_8.jpg.a20d8a73e26c311c04c0b7ebc9869d9f.jpg

 

Три дни по-късно, на SmackDown! от 24-и май, двамата защитават отборните си титли в първия Fatal 4-Way Tables, Ladders and Chairs мач срещу Dudley Boyz, Edge and Christian и Hardy Boyz, където Benoit претърпява тежка контузия, след като пропуска diving headbutt през маса. Въпреки че е изнесен на носилка, той се завръща по-късно в срещата, за да помогне за запазването на титлите.

 

Няколко седмици след това Vince решава да добави Benoit в програмата между Lionheart и Stone Cold за титлата и урежда Jericho vs. Austin vs. Benoit за King of the Ring. Срещата им е странна, защото тройните мачове обикновено се получават по-добре, ако са два heel-а и един face. Идеята на Vince е, че феновете ще повярват, че Austin има по-голяма вероятност да загуби, щом ще е двама на един. Buildup-а за срещата е доста необичаен, защото тримата нямат почти никакви конфронтации помежду си преди нея, като върхът на всичко е, че в седмиците преди шоуто Austin изкарва и мини вражда със Spike Dudley. Jericho & Benoit губят отборните си титли от Dudley Boyz в седмицата преди мача на SmackDown!, като според Mr. McMahon това би накарало феновете да помислят, че единият от тях има шанс да отнеме титлата на WWE от Stone Cold. Изглежда обаче, че Vince е загубил вяра и в двамата канадци седмици преди мача. На всичкото отгоре Benoit има тежка контузия във врата, която налага операция и го принуждава да си вземе едногодишна почивка след мача. В крайна сметка срещата е посредствена като buildup-a, а пътищата на двамата се разделят за следващите няколко години.

 

Raw-7Feb05-10.jpg.70c67e25f041812719f79fd53dafd6d8.jpg

 

Jericho и Benoit се завръщат в Япония (страната, където се бият за пръв път през ‘95-а) през февруари 2005-а за първия в историята RAW от Токио. Японската публика е известна с това, че създава минимален шум, когато гледа кеч мачове, което контрастира на поведението на екзалтираните фенове в Северна Америка, с които WWE са свикнали. В своята биография „Undisputed” Y2J казва, че пасивността на феновете създава смут в екипа на WWE и Vince пита Y2J защо феновете са толкова тихи, а той му отвръща: “Японските фенове оценяват същинското изкуство на професионалната борба – изучават мачовете, вместо само да ги гледат. Отдават по-голямо внимание на представянето, отколкото само да крещят.” Vince заявява, че разбира, но въпреки всичко нещо го гложди отвътре и в крайна сметка добавя фалшив шум на тълпа по време на ТВ излъчването, което разваля аурата на автентичната японска атмосфера. Подобен тур на борците от RAW и SmackDown! едновременно в Токио е голяма рядкост по това време. В биографията си Jericho споделя, че кечистите от двата ростъра си махат главите предната вечер в реномирано нощно заведение в Токио. На следващата сутрин Jericho разбира, че ще се бие срещу Benoit в Submission match и се изповръща. Мачовете му с The Wolverine винаги са тежки, но в комбинация с правилата за предаване и чувството, че главата ще му се пръсне не вещае, че го очакват хубави неща. Двамата прекарват по-голямата част от мача, разменяйки множество хватки и на няколко пъти Jericho едва не се предава. В крайна сметка е заключен в Crippler Crossface и губи срещата, а след нея двамата с Benoit се ръкуват за удоволствие на японските фенове, които са впечатлени от представянето и спортсменството им. След срещата легендарния Dr. Death, Steve Williams лично ги поздравява за мача, а WWE Magazine го определя за „Мач на месеца“. Jericho твърди, че ако са знаели какъв махмурлук е имал, са щели да го определят за „Мач на десетилетието“. Това се оказва и последната им среща one on оne на ринга, тъй като няколко месеца по-късно Jericho напуска WWE.

 

Двамата кандаци винаги показват своите умения и усет на ринга. Мачовете помежду им са страхотни, а Jericho притежава достатъчно харизма и самоувереност, за да компенсира недостатъците на големия си съперник Benoit, когато дойде време за изграждане на враждата извън ринга. Шеговитият и нахален стил на Ayatollah of Rock'n'Rolla перфектно се допълва със сериозното поведение на The Crippler. Даже когато Y2J се подиграва на начина на говорене и зъбите на съперника си, The Rabid Wolverine оставя техниката му на ринга да му отговори. Двамата така и нямат един добре изпипан storyline, но химията между тях и динамичните двубои компенсира това и води до програма, която си струва да се помни.

 

Автор: Brock_Lesnar

Lesnar vliza i Cena se nasira.gif

 

Класика от миналото: Jericho vs Benoit 🇨🇦 vs 🇨🇦

Най-добрите вражди на Kurt Angle в WWE:

vs Edge  vs Benoit  vs Triple H  vs Eddie  vs HBK  vs Austin  vs Cena  vs Lesnar  vs The Rock

Най-доброто за годината от WWE:

2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

Link to comment

Това беше една страхотна вражда. Двамата имаха една от най-добрите химии които сме виждали между двама кечисти. 

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment

Великолепен труд по статията!

Страхотна вражда си спретнаха.  Винс, за разлика от WCW, тогава имаше топките да заложи на тях.

Изключително много им се кефех и ги гледах със същия интерес, както и "големите звезди".

 

Quote

Три дни по-късно, на SmackDown! от 24-и май, двамата защитават отборните си титли в първия Fatal 4-Way Tables, Ladders and Chairs мач срещу Dudley Boyz, Edge and Christian и Hardy Boyz, където Benoit претърпява тежка контузия, след като пропуска diving headbutt през маса. Въпреки че е изнесен на носилка, той се завръща по-късно в срещата, за да помогне за запазването на титлите.

 

За мен лично това си остава най-великият мач на RAW  от периода ми на чаве, зяпащо телевизора. Не случайно е и единият от двата момента, които най-добре помня от онези години.

 (За протокола, другият момент е от SmackDown, когато ВЗЕМИ ТОЯ SUPLEX CITY, БАЧЕ БЕНОА! - като размяташе Ледения за носна кърпичка. Бях Suplex City hipster before it was cool!)

"Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр

 - efed.jpg.ba5d419d86c3333dd5bbbb23c3ce5b45.jpgДа живеят бъговете!

Link to comment
The-Resident-Ev!L

Най добрият техничен кечист, заедно с него бяха И Кърт Енгъл,Гереро.

Доста голяма цена, плати заради тези удари. 😥

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...