Jump to content

Мафия 5 (Записване, правила и роли)


Socki

Recommended Posts

Време е за 5-ти сезон на любимата ни игра през 2020 - Мафия. Надявам се, че няма да умрете заради изолацията и вируса преди да сте участвали в сезона ми.

 

В тази тема ще обясня правилата и ролите. В началото ще е заключена и ще обявя точно в кой ден и час ще бъде отключена за записване, за да имат всички равен шанс да се запишат. 

 

Общи правила на Мафия за пети сезон:

 

1. В играта участват два отбора - Мирни Граждани и Мафиоти.

2. Всички играчи и специални роли ще бъдат разпределени на случаен принцип от мен, така че няма нужда да гадаете за метода.

- Ще пиша лично съобщение на всеки играч, в което да ви съобщя точно каква е ролята ви в играта.

- При елиминация няма да бъде оповестявано дали играча е имал специална роля. Всичко ще бъде разкрито след края на сезона.

3. Има две фази - дневна и нощна фаза и всяка от тях ще продължи по 24 часа. Началото и краят на всяка фаза ще бъде в 23.00 часа българско време.

4. В дневната фаза участват всички играчи и те могат да пишат свободно в темата. Всеки играч има право да гласува за един друг играч, който да бъде елиминиран от играта. 

- Не е задължително да има елиминиран в дадена дневна фаза. За елиминация са нужни над 50% от гласовете на играчите и ако мнозинство не бъде постигнато преди края на фазата денят се счита за "нулев" и съответната дневна фаза приключва без изгонен играч.

- Дори даден играч да събере необходимите гласове за елиминация фазата няма да приключи докато не стане 23:00 часа.

- Всеки който гласува за даден играч има право да си промени гласа за друг играч в рамките на фазата. Няма ограничение на броят пъти, в които можете да си сменяте гласа.

- Гласуването става по следния начин: "Гласувам за The Olimpic Hero". Тоест трябва ясно и точно с удебелен текст да се вижда името на човека, за когото гласувате. Ако си сменяте гласа го правите по същия начин: "Сменям си гласа от The Olimpic Hero на neshev"

- Няма максимална граница на мненията, които може да пишете през дневната фаза.

- Минималният брой мнения, който се очаква да пишете във всяка дневна фаза е 1.

- Ако даден играч не е написал нито едно мнение в две поредни дневни фази той ще бъде автоматично елиминиран от играта независимо дали е гражданин/мафиот и независимо дали има специална роля или не.

5. През нощната фаза темата се заключва и никой няма право да пише в нея. В тази фаза мафиотите имат право да комуникират помежду си в таен чат, който ще бъде създаден от мен и да обсъждат тактиката си. Също така те ще могат да изгонят един играч в тази фаза.

- Ако мафиот бъде елиминиран от играта той ще бъде премахван от мафиотския чат перманентно.

- Мафиотите нямат право да ползват този чат през дневната фаза.

6. Мирните граждани не знаят кои са останалите мирни граждани. Мафиотите, които са доста по-малко на брой от гражданите, ще знаят самоличността на колегите си мафиоти от самото начало.

7. Двете фази ще се редуват докато единият отбор не постигне условието си за победа:

- За да спечелят играта, мирните граждани трябва успешно да елиминират всички мафиоти от играта.

- За да спечелят играта, мафиотите трябва да изравнят своя брой с този на мирните граждани.

8. Всякакво редактиране на мнения в темата е абсолютно забранено! Четете си мненията преди да ги пуснете. Ако искате да добавите нещо го правете в нов пост. Понякога ако пуснете две бързи поредни мнения те ще се слеят в едно - това е ок и няма проблем. Само не редактирайте.

9. Ако бъдете елиминирани нямате право да пишете в темата! Също така нямате право да обсъждате играта в други теми и платформи като Чатбокс, Мирк, Дискорд и т.н. Това важи и докато сте активни в играта преди да отпаднете. Ясно е, че няма как да ви следя, но сериозно апелирам към сериозност и уважение към останалите играчи. След като отпаднете сериозно ви призовавам да не коментирате играта с никой друг. Дори ако сте двама отпаднали играчи не си пишете по тази тема докато не свърши сезона. 

- Всякакво следене на чужди профили е също забранено. Ако сте мафиот и се притеснявате, че някой може да ви види че сте активни в личен чат през нощната фаза ето какво правех аз в мафиотските си сезони - ползвах плъгина Auto-Refresh. Безплатен е и отваряте един таб в главната страница на BWC който да се рефрешва на всеки 10-15 секунди и след това отваряте нов таб с мафиотския чат. По този начин ако някой иска да види къде сте активни постоянно ще пише, че сте на главната страница на форума. Друг вариант е да се логвате в BWC анонимно.

10. Ако имате каквито и да било въпроси за правилата и като цяло регламента след началото на сезона ми ги задавайте на лично съобщение. Ако преценя, че отговора ще повлияе на играта ще го обявя в темата, за да го видят всички. Ако пък ме питате разни глупости от рода на кои са мафиотите просто ще ви игнорирам. Ще гледам участието ми да е минимално.

 

Специални роли в сезон 5 на Мафия:

 

Ето списък с всички възможни роли за пети сезон на Мафия и детайлно обяснение точно как ще функционира всяка от тях. НЯМА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ РОЛИ ЩЕ ГИ ИМА В СЕЗОНА! Дори една роля да е обяснена супер подробно това не означава на 100% ще тя ще присъства. Може да няма нито една роля, може да ги има и всичките. Тази информация ще я знам само аз. 

 

1. Шериф - Мирен гражданин. През всяка нощна фаза има право да ме пита на лично съобщение за това дали ЕДИН даден играч е мирен гражданин или мафиот и аз ще му давам тази информация. Това умение може да се използва през всяка нощна фаза без ограничения.

- Ще разбере само дали даден играч е гражданин или мафиот. Ако този играч има специална роля аз няма да разкривам тази информация на шерифа.

 

2. Доктор - Мирен гражданин. Всяка нощна фаза има право да предпази един играч по свой избор. Този играч не може да бъде убит от мафията през съответната нощна фаза.

- Няма право да предпазва един и същ играч две поредни нощни фази. 

- Може да предпазва себе си, но горното правило важи.

- Може да предпази мафиот по погрешка. Ако този мафиот бъде посочен като жертва на друго специално умение през нощната фаза то той НЯМА да бъде елиминиран и ще бъде спасен от доктора.

 

3. Тъмничар - Мирен гражданин. Всяка нощна фаза има право да посочи един играч и да го прати в тъмницата. Подобно на доктора, този играч не може да бъде елиминиран от мафията през съответната нощна фаза. Също така този играч не може да използва специалното си умение през тази нощна фаза.

- Не може да праща себе си в тъмницата.

- Няма право да праща един и същ човек в тъмницата две поредни нощи.

 

4. Принц - Мирен Гражданин. Не може да бъде елиминиран през дневната фаза чрез гласуване.

- Ако събере нужните гласове ще бъде обявено, че няма отпаднал играч и няма да казвам каква е точната му роля.

 

5. Кръстник - Мафиот. Не може да бъде елиминиран през дневната фаза преди да бъдат елиминирани всички останалите мафиоти.

- Може да бъде убит през нощта от Ловец или Ренегат.

- Ако събере нужните гласове ще бъде обявено, че няма отпаднал играч и няма да казвам каква е точната му роля.

 

6. Блокировач на роли (Role blocker) - Мафиот. Всяка нощна фаза има право да блокира един играч и да му попречи да използва специалното си умение.

- Няма право да блокира един и същ играч в две поредни нощни фази.

- Ако бъде посочен от Тъмничар умението му ще бъде анулирано и посоченият от него играч няма да бъде блокиран.

- Ако блокировач и тъмничар се посочат взаимно не се случва нищо. Тоест и двете умения се изключват взаимно и никой не е блокиран или предпазен от елиминация.

 

7. Ловец - Мирен гражданин. Ако бъде убит през нощната фаза от мафията има право да елиминира един играч по свой избор преди да отпадне.

- Може да убие мафиот или дори гражданин по погрешка.

- Може да убие Кръстник.

- Ако бъде блокиран няма да убие никого.

- Може да убие играч, който е предпазен от Доктор или Тъмничар.

- Ако остане като последен оцелял мирен гражданин заедно с един последен мафиот тогава играта се печели от мирните граждани. Чисто математически шансът това да се случи е доста нисък.

 

8. Близнаци - Мирни граждани. Това са двама играчи, които взаимно знаят ролите си. Те ще си имат свой таен чат, в който ще могат да си комуникират през нощната фаза подобно на мафиотите.

 

9. Бодигард - Мирен гражданин. Това е играч, на когото ще му бъде зададен друг мирен гражданин, когото да предпазва на всяка цена. Ако целта на бодигарда бъде елиминирана през която и да е от двете фази  то тогава самият бодигард ще отпадне на негово място.

- Бодигарда ще знае, че "мишената" му е мирен гражданин. Предпазеният играч обаче няма да знае, че си има бодигард.

- Предпазеният играч 100% ще бъде обикновен гражданин без специална роля. Тоест няма вариант, в който шерифа да си има бодигард например.

- Ако бодигарда бъде блокиран от блокировач или тъмничар то тогава той няма да отпадне на мястото на играча, когото трябва да пази ако този играч бъде елиминиран през същата фаза.

 

10. Двойно гласуващ - Мирен гражданин/мафиот. Гласът на този играч ще се зачита два пъти през дневната фаза.

- Тази роля може да се падне и на гражданин и на мафиот, но няма да има повече от един такъв играч в сезона (ако има изобщо).

- Няма да бъде оповестено дали тази роля я има или не - трябва да следите внимателно броя на гласовете през всяка фаза. Повярвайте ми, че ако гласовете нещо не излизат то това не е защото съм допуснал грешка. Ако случайно стане така то веднага ще се намеся и ще се извиня за грешката си, за да не ви обърквам.

 

11. Врачка - Мафиот. Всяка нощна фаза има право да ме пита на лично съобщение дали ЕДИН даден играч е мирен гражданин или мафиот. Това умение може да бъде използвано без ограничения. Тази роля има две фази:

- Първата фаза е в началото на играта, когато врачката започва като мирен гражданин. Тоест този играч ще знае, че всъщност е мафиот, но останалите мафиоти няма да знаят това и врачката няма да е част от мафиотския чат. Ако врачката бъде елиминирана през която и да е фаза то аз ще обявя, че играчът е бил мирен гражданин и толкова. На този етап врачката няма право да гласува през нощната фаза за елиминация на играч.

- Втората фаза се достига в момента, в който врачката успешно разбере самоличността на 100% от живите мафиоти в играта. Ако това се случи то тогава този играч официално минава в отбора на мафиотите, ще бъде добавен в мафиотския чат и ще може пълноправно да дискутира играта с тях и да гласува за елиминация. Също така на този етап ако врачката отпадне ще бъде обявена като мафиот и нейната елиминация става задължителна за победа на гражданите.

- Ето няколко примера как врачката може да се включи официално в отбора на мафиотите: В играта има 3 мафиота и врачка. Ако тримата мафиоти са живи и врачката успешно ги разкрие през нощната фаза то тя влиза в отбора им. Ако врачката знае самоличността на 2 от 3 мафиоти, но третия мафиот бъде елиминиран то тогава врачката автоматично знае самоличността на 100% от живите мафиоти, условието е изпълнено и тя влиза в отбора им. Същото важи и ако остане 1 жив мафиот и врачката знае кой е той.

- Мафиотите няма изобщо да знаят дали в играта има врачка и е напълно възможно да я елиминират през нощната фаза. Единственият начин да разберат е ако тя ги разкрие и се включи в чата им.

- Ако всички мафиоти бъдат елиминирани преди врачката да е влязла официално в отбора им то тогава гражданите печелят и няма нужда да я елиминират.

- Ако врачката бъде преслушана от шерифа ще бъде обявена за мафиот независимо в коя фаза на играта се случи това.

 

12. Детектив - Мирен гражданин. Всяка нощна фаза има право да ме пита дали даден играч има специална роля и аз ще му давам тази информация.

- Ще казвам на този играч само дали посоченият от него има специална роля или не и няма да разкривам каква е точно ролята.

- Няма да казвам дали посоченият има мафиотска или гражданска роля. Ще отговарям само с "да, има роля" или "не, няма роля".

 

13. Екзекутор - Мирен Гражданин/Мафиот. Този играч има право да гласува в дневната фаза само за даден играч, който е на 1 глас от нужния брой гласове за изгонване или вече ги е надвишил. 

- Ако вотът е размит между 2-3 играча и никой от тях не се доближава до нужният брой за елиминация то този играч няма право да гласува в дневната фаза докато условието не бъде изпълнено.

- Ако условието е изпълнено и играчът гласува, то той няма право да си сменя гласа за друг играч, освен ако условието и там не е изпълнено.

- Не се подвеждайте от името на ролята. Ако екзекуторът гласува за даден играч това не означава, че фазата приключва със сигурна елиминация. Просто тази роля няма право да гласува рано във фазата и трябва да го прави по-късно или да не го прави изобщо. 

 

14. Адвокат - Мирен Гражданин. През всяка нощна фаза има право да ми пише и да посочи един играч. Ако на следващата дневна фаза посоченият играч събере нужните гласове за елиминация то той няма да бъде елиминиран.

- Не може да посочва един и същ играч повече от веднъж през сезона.

- Не може да посочва себе си.

- Напълно е възможно да посочи мафиот и да го спаси от елиминация през следващата дневна фаза.

- Ако посоченият играч събере нужните гласове то аз просто ще кажа, че няма елиминиран. Няма да се уточнява дали е имало намеса на Адвокат или играчът е Принц/Кръстник.

 

15. Ренегат - Мирен Гражданин. Има право на едно единствено убийство през нощната фаза.

- Няма специално условие, което да активира това умение и то може да бъде използвано по всяко време, но е еднократно.

- Може да бъде блокиран като всяка друга роля.

- Може да убие както мафиот така и гражданин.

- Не може да убие играч, който е предпазен от Доктор или Тъмничар.

 

Ето и няколко важни бонус уточнения:

- Нито една специална роля не е длъжна да си използва умението. Всеки има правото да се въздържи и да не го използва ако не иска да рискува.

- Единствената роля, която ви гарантирам на 100%, че няма да присъства в сезона е Танер/Шут!

- В сезона ще има ЕДНА тайна роля, която не присъства в горния списък. Ролята никога досега не е била използвана в предишни издания на играта. Официално ви казвам, че тази роля ще присъства на 100% в сезона!

 

Участници в сезон 5 на Мафия:

 

1. hacky

2. The Olimpic Hero

3. YoTheReal

4. Brutalnia

5. neshev

6. Dudley

7. THE ENEMY

8. baikiro

9. Mariyan01

10. Prince10

11. Bobotsi

12. Loop

13. BrockLesnar

14. G

15. HEIDENREICH

16. Radox

 

Записването за сезона ще стартира в Неделя (22.03.2020г.) точно в 20:00! Дотогава темата ще остане заключена. Това се прави с цел всички да имат някаква подготовка и равни шансове да се запишат ако искат да участват.

 

Както виждате в горния списък 13 от местата ще са на свободно записване. Последните 3 места са вече заети от хора със специални покани, които са ми потвърдили участие. Тяхната самоличност ще бъде разкрита едва след като се запълнят останалите 13 места и тримата ще бъдат обявени 1 по 1 с цел създаване на хайп. Ще ви кажа само, че всички те са наистина големи и известни имена в BWC, които никога досега не са участвали в редовен сезон на Мафия и това е техен дебют.

 

В неделя в 20:00 часа темата ще се отключи и ще остане отворена за записване и за всякакви въпроси и коментари. Играта ще започне официално в Петък (27.03) в 23:00 часа! Идеята е първата дневна фаза да е в Събота и да има по-голяма активност. Самата игра ще си има отделна тема различна от тази.

635682_orig.jpg

Link to comment

Преди официално да обявя началото на записването искам да ви привлека вниманието на няколко неща.

1. В горния пост съм добавил няколко неща основно около това фукционират ролите. Някои промени ги направих сам, други са след обратна връзка от потенциални участници.

2. В сезона ще има не една а ДВЕ тайни роли, които не присъстват в горния списък с роли. Повтарям - ще има ДВЕ тайни роли, които не са участвали в стари сезони на играта. 100% ще ги има в сезона и двете. За вече известните роли ще трябва да гадаете.

 

И трето - ще използвам този момент малко преди началото на записването, за да обявя първият от тримата участници със специална покана. Другите двама ще бъдат разкрити в следващите дни.

 

Първият участник с покана е легенда на форума печелил наградата "потребител на годината". Бил е активен в абсолютно всички раздели на форума и винаги е имал какво да каже по всякакви разнообразни теми. Известен е най-вече с участието си в раздела с дневници и игри като дори в момента активно реализира една от най-интересните си идеи в BWC - интерактивна книга игра с потребители от форума. Участва в междинния сезон на Мафия 4.5 "The Thing", но както знаем този сезон беше прекалено кратък, а и беше доста различен от универсалната формула на играта Мафия, така че това може да се счита за негов своебразен дебют в играта. 

Реших той да е първият обявен от тримата, защото действително е може би най-лесният за познаване и вече няколко човека успешно го разкриха в лични разговори с мен. Да, това е легендата на BWC и мой добър приятел 

  

 

Темата ще се отвори за записване в 20:00 часа (след около 15 минути). 

635682_orig.jpg

Link to comment

Обещах си почивка, но с това стоене в нас не се живее. После може в пенсия да изляза направо.

Записвам се.

Link to comment

Вътре съм.

              К*Р  ЗА КВИНСИ  МЕНТЕТО  ПРОМЕС  И  ВСИЧКИТЕ  МУ  ПОСЛЕДОВАТЕЛИ  И  ФЕНОВЕ !

           DELETE !  DELETE !  DELETE !

Link to comment
The Olimpic Hero
Quote

- Ако врачката бъде преслушана от шерифа ще бъде обявена за мафиот независимо в коя фаза на играта се случи това.

 

Това имаш предвид при елиминация ли? Защото ако примерно кажеш на шерифа, че е мафиот, а след това при елиминация я обявиш като мирен гражданин, буквално можеш да убиеш играта на шерифа+целия отбор от мирни граждани.

               

Link to comment

Добре, тъй като всички места бяха запълнени за рекордно бързо време смятам играта да започне по-скоро - сряда 24.03.2020г в 23:00ч. ще е началото на първата дневна фаза. 

 

Olimpic, да. Тоест ако шерифа е преслушал врачката и разбере, че е мафиот от там нататък ако тя бъде изгонена ще бъда обявена като мафиот иначе наистина ще стане батак. Доста го мислих това, но смятам, че така е най-балансирано. Ако има врачка/шериф разбира се. :)

635682_orig.jpg

Link to comment

Ок, преди броени минути изтеглих жребия за ролите и докато го правих се надъхах яко, така че си променям отново решението - играта започва УТРЕ в 23:00 часа или казано на форумен език - във вторник. :D Така или иначе всички са си вкъщи и едва ли това ще повлияе негативно на подготовката ви. Утре сутринта около 10:00 часа ще обявя втория играч с покана, а вечерта в 20:00 ще обявя и последния. След това между 20:00 и 22:30 ще пиша лично съобщение на всеки от вас да ви кажа точно в кой отбор сте и каква ви е конкретната роля (ако имате такава).

 

Също така докато разпределях ролите установих, че едната от тайните роли, които исках да използвам е доста небалансирана и реших да я премахна. Ще ви кажа след сезона каква е и предполагам доста от вас ще са доволни, че не съм я включил. Тоест връщаме се в начална позиция - в играта има ЕДНА тайна роля, която не присъства в оригиналния списък.

635682_orig.jpg

Link to comment

Вторият играч с покана, който прави официален дебют в играта е безспорно легендарен потребител в BWC и един от основателите на форума изобщо! Доказан фен на играта, който е следял всеки сезон до момента, но никога не се е включвал.. е това е на път да се промени. Дами и господа, моля приветствайте в сезон 5 на Мафия победителят в категория "Потребител на годината" за 2019-та година...

 

 

 

HEIDENREICH

 

635682_orig.jpg

Link to comment

И така, само броени часове преди началото на пети сезон на Мафия, стигаме до последният участник. Той е поредната легенда на BWC, човек, за когото каквото и да бъде казано ще е малко (а и най-вероятно вече е казано). Още един от основателите на форума, един от първите потребители тук. Известен през годините с множество теми във всички раздели. Носител на куп годишни награди в множество категории и като цяло човек, който винаги може да създаде дискусия около себе си. Също така е човекът, който предвиди КОВИД-19 още преди над 10 години! Дами и господа, представям ви последният участник в играта ...

 

radox.png.c5d48653760fae2acacf0222094d7a15.png

RADOX

635682_orig.jpg

Link to comment

Питайте Олимпик, байкиро и Дъ Бест ако не вярвате. Още преди 2 дена им казах кои очаквам да са 3-мата специали играча, и познах и тримата !

              К*Р  ЗА КВИНСИ  МЕНТЕТО  ПРОМЕС  И  ВСИЧКИТЕ  МУ  ПОСЛЕДОВАТЕЛИ  И  ФЕНОВЕ !

           DELETE !  DELETE !  DELETE !

Link to comment

Важното е да запазите спокойствие и да ми се доверите като водещ. :)

 

В следващите 2 часа започвам да ви пиша лични съобщения с ролите ви. Моля не коментирайте играта от тук нататък след като получите ролите си и след началото й днес в 23:00 часа извън темата. Ще пусна нова тема за самия сезон, а тази ще бъде заключена. 

635682_orig.jpg

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...