Jump to content

Better Call Saul/Breaking Bad Universe


The Olimpic Hero

Recommended Posts

The Olimpic Hero

HT-SAUL-ER-170221_hpMain_2_16x9t_1600.jpg

 

Нека да има тема с подобно заглавие, защото вселената на Better Call Saul и Breaking Bad си я заслужава. В момента правя rewatch на Breaking Bad и гледам петия сезон на Better Call Saul. Гениални, гениални, гениални шоута. В петия сезон на Better Call Saul все по-сериозно навлизаме в Breaking Bad времето. Виждаме много герои от Breaking Bad, като в трети епизод се появиха Hank и Gomez, което си беше марк аут момент. Този Hank от Сезон 1 на Breaking Bad, който пуска постоянно малоумни полицейски шеги и е доста по-различен характер от това, което видяхме в късните сезони на Breaking Bad. Показаха запознанството му със Saul и как Crazy-8 е станал информатор на Hank. Vince Gilligan си е гений и начинът, по който е написан и Better Call Saul е просто перфектен. Няма логически дупки, всичко е свързано, всичко е направено, както си трябва.

 

Епизодът беше много силен и заради историята на Kim, която в крайна сметка си е женският вариант на Jimmy/Saul, колкото и да не ѝ се иска. Jimmy и Kim са създадени един за друг и последната сцена го показа. Много е жалко, че най-вероятно ще се случат лоши неща с Kim към края на сезона или във финала на сериала. В Breaking Bad я няма и прогнозата ми е, че ще умре по някакъв начин заради Jimmy/Saul, което ще допринесе за максималната драма в характера на Jimmy/Saul. Гениално шоу, гениална вселена. След малко ще гледам и четвърти епизод от 5-и сезон на Better Call Saul, като паралелно продължавам и с rewatch-а на Breaking Bad.

               

Link to comment

И двата сериала са уникални, както и филма Ел Камино, който направиха като финал на цялата историята и на героя на Джеси Пинкман (нямам търпение да го гледам в новия сезон на Westworld). 5 сезон на Better Call Saul е страхотен, заради преплитането на събитията с Breaking Bad и развитието на героите на Джими и Ким. Напълно съм съгласен с мнението на Олимпик за развитието на героя на Ким, особено гледайки черно/белите cut-сцени в началото на всеки сезон. Признавам си, че и аз направих един rewatch на BB, още преди да започна с първи сезон на Better Call Saul, за което не съжалявам :D Много филми и сериали започнаха да вкарват елемента с "вселената", но малко успяват да го направят толкова успешно, както Винс за героите от града на Джон Джоунс :D

Link to comment

Ким не вярвам да умре, по-ското я виждам в затвора, по вина на Джими. Вече залитна по стъпките му и колкото и да се опитва да влезе в правия път, докато е с Джими, винаги ще залита. Та накрая, или ще лежи в затвора, или в най-добрия случай ще й отнемат правата и кариерата й ще бъде съсипана.

 

А черно-белите сцени, според мен градят момента в който Джими ще бъде разкрит и арестуван и така най-накрая ще си получи заслуженото. Джими може да го градят като симпатичен герой, но реално е един проклет мошеник, който не заслужава да се измъкне безнаказано от закона. Така съдбата им на двамата с Ким, ще е моралното заклюение на историята.

 

PS: На другия полюс, интересно как Чък го градяха като антагонист на Джими и герой който се очаква зрителя да ненавижда, но в крайна сметка Чък беше прав за всичко, макар самия той да има огромна вина за пропадането му.

Edited by Suffer-H
 • Upvote 2
Link to comment
3 hours ago, Suffer-H said:

PS: На другия полюс, интересно как Чък го градяха като антагонист на Джими и герой който се очаква зрителя да ненавижда, но в крайна сметка Чък беше прав за всичко, макар самия той да има огромна вина за пропадането му.

 

Възможно е да се е целяло този ефект от създателите. "Вижте лошия Чък, как го мразихме, но той се оказа прав за всичко". За мен обаче не е така. Може би съм прекален емпат, нямам представа, но това което видях аз е как още откакто са малки Джими и Чък имат някакво съревнование и Чък въпреки всичките си постижения винаги остава на заден план заради харизмата и чара на Джими. Джими винаги е големия любимец и остава някакво съмнение, че Чък е дълбоко травмиран от това и продължава да се опитва да пречи на брат си, дори когато той е единствения който му подава ръка и му помага когато е в психоза и се е изолирал от целия свят, когато очевидно Чък е на дъното. До голяма степен, имиджа който Чък създава на Джими, заедно с всички препятствия които му поставя, както и психологическите трвами, в крайна сметка тласкат Джими към съдбата на психопата Сол, който помага на престъпниците. Чък просто отказва да помогне на брат си, да му подаде ръка и да го насочи в правилната посока, вместо това го мачка постоянно и му създава дълбоки комплекси, които са another brick in the wall. Така Джими стига то това да се прави на шут и да спасява задниците на закоравели престъпници с евтини трикове, а бяхме свидетели, че се опита да върви по добрия път и свърши много работа, но заради собствения си брат и големите корпоративни задници, той получи нула кредит. Той като всеки човек има своята тъмна страна, няма какво да се заблуждаваме, защото никой не е перфектен, но поне се бореше с нея, искаше да бъде нещо повече, но всичко което срещна въпреки огромните усилия бяха подигравки и ножове в гърба. Това в моите очи го прави перфектния трагичен герой. Дори в епизод три на 5-ти сезон когато с Ким хвърлят бутилките накрая, просто и двамата са смазани от действителността и показват гняв и безсилие към ситуацията в която са попаднали.

 

Ким не е двойник на Джим, тя просто е друг трагичен образ мачкан от живота. Тя за разлика от Джими, винаги е имала перфектната репутация, което в крайна сметка и даде работата в Меса Верде. Това което последва е как голямата корпорация искаше от нея да се държи точно като Сол, за да мами обикновените хора и да ги изритва на улицата от собствените им домове с тарикатски номера. Огромен парадокс, какъвто е истинския живот. Добрата Ким, която винаги е искала просто да помага на хората и е вярвала, че това и помага в работата, осъзнава огромната самозаблуда в която е живяла и за пръв път вижда гледната точка на Джими, вижда че това което се изисква от нея не е това което тя е искала да прави и е поставени пред големи морални дилеми.

 

Така е, живота е сложен, хората всекидневно се изправят пред големи житейски дилеми и са поставени на кръстопът да правят компромиси със себе си и разбиранията си. В същото време всеки идва със собствените си демони и не е реалистично да очакваме от всеки да бъде перфектен във всяка една ситуация, точно заради това понякога и допускаме грешки. Това е моят прочит върху сериала, това е което вярвам, че той се опитва да ни каже. Това е причината поради която го смятам за гениален.

 • Upvote 4
Link to comment

Завистта на Чък я демонстрираха неведнъж, но въпреки това той е на 100% прав за Джими. Колко повтаряше, че той никога няма да се промени, че винаги ще се опитва да минава напряко с измами? Допреди края първи сезон Джими дори не знаеше че Чък е против него и си мислеше, че причината да не го наемат HHM е Хауърд. Въпреки това Джими започна с имамамите още от първия епизод. Наговори се с двамата скейтъри да изиграят сцена на Кетълман, само и само за да ги отмъкне като клиенти.

Чък какво му каза в началото? Търпение, бачкай си в съда за мизерни пари, рано или късно, успеха ще дойде... нещо което Джими не може да изтърпи. не може да се труди за успеха си, просто  годините на евтин мошеник са затвърдили този манталите в него. По-късно, същия сезон взе подкуп от Кетълмман. Така че със или без влиянието на Чък, Джими рано или късно, стъпка по стъпка, пак щеше да затъне яко. Ким също бе предупредена многократно от Чък, че който се събира с Джими, рано или късно страда. Първо, тя пое вината за рекламата на Санпайпър, после я въведе в някои от измамите си и въпреки че се опитваше да го убеди да играе по правилата, сега в крайна сметка и тя ги нарушава, независимо дали по благородни причини или с цел да си изстреля кариерата напред. И двамата ще лапнат хурката в края на сериала... а Ким, като гледам, може да гоя яде още този сезон.

Edited by Suffer-H
Link to comment

Джими е истински щастлив когато е мошеник, не юрист. Това доста време го градяха в образа му. Според мен, опитваше се на моменти да оправдае очакванията на другите и подтискаше "Соул" да излезе наяве. Неговите възгледи за живота са тъмни и потискани навътре, защото са антисоциални. Най-накрая в последния сезон изцяло ще бъде себе си и това май ще го доведе до тъжен край :) Поуката е, дори да е скучно, тряя си въшка :D

Link to comment
 • 1 month later...
The Olimpic Hero

Няколко неща. Първо за Ким. Прогнозата ми още от втори сезон е, че ще умре заради Jimmy. Тук обаче ми идва леко странна. Едва ли не я изкарват жадна за измами/приключения, колкото Jimmy. Ясно, че и тя си го има в себе си това, но винаги съм смятал, че все пак Jimmy я подстрекава и я води към лоши неща. Тоест, колкото и неприятни за публиката герои, да са Чък и Хауърд, те в крайна сметка са прави за Jimmy. Той си е измамник, който винаги избира лошия път и ще повлече и Kim със себе си. Да, осъзнавам, че донякъде Kim е женският вариант на Jimmy, но все пак нейният тотален turn от последните серии ми идва една идея в повече. А може би просто самата тя се заблуждава, че е такава. Как мислите?

И вече прогноза за това дали ще се появят Уолт и Джеси. Не мисля, че ще стане до финала на самия сериал. В крайна сметка, колкото и всички да обичаме появата на героите от Breaking Bad, Better Call Saul си е сериал за други герои, хайде като изключим Gus и Mike, които може би са в подобна светлина и в двата сериала. Мисълта ми е, че това е сериал за Jimmy, Kim, Nacho и Lalo да кажем, а не за героитe от Breaking Bad. Та прогнозата ми е, че Джеси и Уолт ще се появят, но единствено във финалния епизод на Better Call Saul.

И последно за образа на Jimmy/Saul. Той тук все още не е този Saul от Breaking Bad. Понеже скоро правих rewatch на Breaking Bad, в BB Saul вече е тотално "в играта", на 100% неморален и просто не му пука от нищо. Даже при първите си срещу с Уолт буквално му внушава да "готви" още наркотици, за да могат и двамата да спечелят повече пари. Та искам да видя как Jimmy/Saul ще достигне до този Saul от BB. Сегашният Jimmy/Saul все още на моменти се колебае дали да постъпва лошо/незаконно.

               

Link to comment

И аз мисля, че ще видим камео на Джеси, за който знаем, че е имал работа със Сол, още от дните му с Емилио. Вече дали се е виждал лично с него, не е ясно, защото в Breaking Bad Пинкман отказваше да влезе в офиса му от името на Баджър и двамата с Уолтър хвърляха монета. Вече Уолтър не виждам как може да се появи, при положение, че допреди Breaking Bad е просто обикновен учител по химия. Освен да се засекат случайно в някой магазин, или на улицата, без да се познават и без да си обменят думи, просто колкото да видим Уолтър.

 

За Ким започвам да си мисля, че наистина ще умре. Да бъде арестувана, или да си загуби правата ми се вижда като по-подходящ завършек завършек за нея, предвид пътя по който пое. Сега обаче, е много вероятно Лало да навърже цялата картинка и да тръгне след нея и Джими.

 

Лало се заформи като брутален злодей и ще е много интересно как ще се справят с него в последния сезон. Моята прогноза е, че ще бъде убит от Начо, като с това втория ще си спечели свободата. Много ми е интересно как ще действа Лало оттук насетне, след като е наясно, че Фринг стои зад нападението. Знаем че няма да каже на никого, защото останалите от фамилията и картела са в добри отношения с Фринг, когато е представен за първи път в Breaking Bad. Другият вариант е да каже на всички, но Фринг с някакъв гениален план да го очисти и да извърти нещата така, че съмненията да паднат от него.  

Edited by Suffer-H
Link to comment
On 4/22/2020 at 12:24 PM, The Olimpic Hero said:

Няколко неща. Първо за Ким. Прогнозата ми още от втори сезон е, че ще умре заради Jimmy. Тук обаче ми идва леко странна. Едва ли не я изкарват жадна за измами/приключения, колкото Jimmy. Ясно, че и тя си го има в себе си това, но винаги съм смятал, че все пак Jimmy я подстрекава и я води към лоши неща. Тоест, колкото и неприятни за публиката герои, да са Чък и Хауърд, те в крайна сметка са прави за Jimmy. Той си е измамник, който винаги избира лошия път и ще повлече и Kim със себе си. Да, осъзнавам, че донякъде Kim е женският вариант на Jimmy, но все пак нейният тотален turn от последните серии ми идва една идея в повече. А може би просто самата тя се заблуждава, че е такава. Как мислите?

 

В моите очи има логика в държанието и. Промяната с нея започна след изчезването на Джими, когато той отиде да вземе парите за откупа на Лало. Тогава тя наистина влезе във филма, как с него може би се случва нещо ужасно, а дори може би е мъртъв. В такава ситуация, човек изживява невероятен шок, в следствие на което всичко в него се преобръща. Видяхме да прави и първата си голяма грешка, отивайки лично при Лало, с което си постави мишената на гърба, но тя не мислеше ни най-малко за себе си в този момент, а единствено за Джими, може би тогава осъзна истински колко много го обича.

Дори след завръщането на Сол, жив и здрав, за нея последваха нова поредица от събития, които я поставиха под огромно напрежение. Намирането на чашата която тя му подари, пробита от куршум, след това посещението на Лало, който беше готов да го очисти на място.

Всички тези събития я поставиха под огромен стрес и това може би я пречупи. Какъв избор имаше тя? Да зареже Джими, разбирайки колко сбъркан е той и как тя никога няма да може да го спре да влиза в обичайните му схеми? Но как можеш да оставиш човек към когото си толкова привързан и който обичаш? С когото заедно сте преминали целия път от самото начало и който е бил винаги до теб в най-трудните моменти и ти е доказал, че въпреки всичко, ти си най-важен за него.

 

Ким го осъзна всичко това и инстинктивното и решение беше просто да прави всичко за да предпази Джими, без да мисли за нищо друго. На нея и пукаше единствено за него. А дори той осъзнаваше колко надълбоко е нагазил в лайната и как това я дърпа надолу, но знаеше, че вече връщане назад за него няма, а Ким отказваше да  се откаже от него, въпреки всичко.

 

Имаше и гениален билд на историята как двамата ще започнат да мислят подобни схеми, като тази за Сандпайпър. През целия сезон ни се демонстрира как Ким губи вяра в смисъла на своята адвокатска работа, как се отчуждава от корпоративното чудовище Меса Верде и в нея желанието да не прецаква обикновените безсилни хора, каквато е била и самата тя в самото начало, прелива в готовността да използва мръсни трикове, за да се противопостави. Още там видяхме тъмната страна на Ким. Но филмите които се случиха с Джими, шокът който изживя тя покрай него, отвращението към големите корпорации и нарцистични authority мържки фигури като Кевин и Хауърд, всичко това за мен доведе до логичния завършек, Ким да поиска да се изправи срещу всичко което мрази, с повече омраза и разочарование натрупани в нея отвсякога.

 

Това е моята интерпретация по темата.:D

А вече какво ще се случи с Ким, за мен има два варианта. Единия е да завършат арката по достоен драматичен начин с убийство, което тотално да ебе психиката Сол и да го превърне в психопата който познаваме от Breaking Bad. Другият е малко по-филмарски, но не го изключвам напълно, а именно Ким да бъде отвлечена и държана като заложник в Мексико, без Сол да има каквато и да била информация за нея и по този начин да го държат и да го принуждават да работи на пълни обороти за Гъс или за Картела, с надеждата, че това е единствения му шанс отново да я види жива.

 • Upvote 2
Link to comment

Определено добър сезон, даже може би най-добрия дотук. Финала много ми хареса, Лало е жилаво копеле, сигурен бях че тук го очисват. Ще ше заформи интересна война, като мисля че ще завърши с това как Майк го убива в края на следващия сезон. Относно Ким и Джими - все си мисля, че ще я завлече по някакъв начин така че тя да се окаже в затвора до живот, като за наказание, че толкова време му се връзва на глупостите. Даже като нищо самия Джими да я натопи по някаква причина за нещо, може би за да отърве себе си.

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment

За жалост съм почти убеден, че Лало няма да умре. Справка - втори сезон, осми епизод на Breaking bad, когато Уолтър и Джеси отвличат Сол.

Link to comment
2 hours ago, BloodReign said:

За жалост съм почти убеден, че Лало няма да умре. Справка - втори сезон, осми епизод на Breaking bad, когато Уолтър и Джеси отвличат Сол.

 

Ще умре, просто Сол няма да разбере. Справка - 4-ти сезон, 11-ти епизод, когато Густаво посещава Хектор, след отравянето на картела.

Edited by Suffer-H
Link to comment

Изгледах ги сезоните до момента и аз. Добър сериал, но не е велик със сигурност. Някои от образите са ми скучни. Да кажем Майк - през цялото време го играе мълчаливия професионалист, няма някакво развитие. В Breaking Bad е същия, досадна работа.

Ким също е много скучна, честно казано нямам търпение да я убият/да изчезне от сериала. Като всички жени и тя не знае какво иска от живота. От HHM, през частна кантора, през Шуайкър и Кокли, пак частна практика... И всички тези промени за някакъв доста малък период от време. Еми хайде да решиш вече какво искаш, овца...

Лало ми харесва. Някакъв усмихнат психопат, радвам се, че оцеля в атаката. Има голям потенциал да бъде много силен образ. 

И естествено Джими -  смял съм се с глас как освободи Хюъл и после на видео клипа за бащата на Кевин. Честно казано заради ей такива нечовещини ми е сравнително интересен сериала. Искам да гледам бруталния Сол, а не толкова бавната, съпътствана с един милион колебания метаморфоза на Джими в Сол. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
 • 1 year later...
The Olimpic Hero

Нека се надъхаме за последния сезон на това велико тв шоу.

 

 

               

Link to comment
 • 1 month later...
Suffer-H

Време е за bump на темата и примомняне, че утре (за нас във вторник) най-великото шоу се завръща за последен сезон, който обаче ще ни го сервират в две части, мамицата им. Сигурно ще има мощен cliffhanger в 7-ми епизод, когато прекъснат сезона за 40+ дни... ама пак като не са 6 месеца, добре.

 • Wank 2
Link to comment
THE ENEMY

Най-вероятно първите 7 епизода ще отразяват времевата рамка преди Breaking Bad и ще завършат разказа там, а следващите 6 ще са post BB и ще покажат съдбата на героите. Спекулираше се, че е възможно да се заснеме отделен филм като финал на историята, но най-добре би било всичко да си бъде разказано в рамките на този сезон и да не разводняват нещата излишно само за да изцедят още малко кинти, а и не съм видял досега подобен тип филми да са особено сполучливи. Надъхан съм, няма как да е иначе, при положение че историята до момента е впечатляваща. А и в BB успяха да постигнат един епичен финал, така че има основание да се надяваме и тук Vince Gilligan да изпълни задачата.

 • Upvote 2
 • Sad 1
Link to comment
baikiro

^ Стига с тоя Винс Гилиган бе, да му еба майката...ако слушате BCS Insider подкаста, който е изцяло с хора от продукцията на сериала ще разберете, че другия пич Гулд май се казваше, има много по-голяма заслуга за BCS от колкото конкретно Гилиган. 

 • Haha 3
Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment
THE ENEMY
7 hours ago, baikiro said:

^ Стига с тоя Винс Гилиган бе, да му еба майката...ако слушате BCS Insider подкаста, който е изцяло с хора от продукцията на сериала ще разберете, че другия пич Гулд май се казваше, има много по-голяма заслуга за BCS от колкото конкретно Гилиган. 

Ок, смарк.

Link to comment
 • 3 weeks later...
The Olimpic Hero

Четвърди епизод (Hit and Run) за мен беше най-добрият от сезона. Това е Better Call Saul в пълния му блясък и заради подобни епизоди обичам това шоу. Тук се вижда и разликата от Breaking Bad и макар, че двете шоута са свързани, Better Call Saul си е сериал със собствен характер, който ни дава такива епизоди, където 50 минути просто се забавляваш с култовите Saul и Kim, които със сигурност са родени един за друг. Kim е абсолютна класа, хем е умна, хем е красива, хем се кефи да прави измами заедно със Saul, абе направо си я възбужда това. Е как да не се кефиш на тази жена? Отделно самата актриса Rhea Seehorn е режисьор на серията. Абсолютен 10/10 епизод, да видим Сол, преоблечен като Хауърд и всички сцени около това, беше тотален, тотален култаж. Отделно как Джими вече почти на 100% си е Сол, отново адски забавна сцена как всички отрепки се появиха в офиса на Сол и искат той да е техен адвокат, защото разбраха, че Сол е защитавал Лало Саламанка.

 

Всички сцени с къщата на Гъс също бяха заснети по страхотен начин - още от самото начало със съседите му, музиката за фон, по-късно в епизода самата негова къща. Гъс си е наистина голям образ от вселената на Breaking Bad/Better Call Saul, заблуждаващ всички с уж нормалното си лице, но всъщност носещ бронижилетка, пистолет на крака и къща, под която има тайни тунели.

 

10/10 епизод, Saul и Kim са звездите на това шоу, а Гъс и Майк са едни страхотни попълнения в сериала, които дават своя принос за феноменалния сериал. Вярвам, че Better Call Saul е най-доброто телевизионно шоу за последните години. Това е сериалът, който гледам с най-голямо удоволствие.

               

Link to comment
baikiro
46 minutes ago, The Olimpic Hero said:

Четвърди епизод (Hit and Run) за мен беше най-добрият от сезона. Това е Better Call Saul в пълния му блясък и заради подобни епизоди обичам това шоу. Тук се вижда и разликата от Breaking Bad и макар, че двете шоута са свързани, Better Call Saul си е сериал със собствен характер, който ни дава такива епизоди, където 50 минути просто се забавляваш с култовите Saul и Kim, които със сигурност са родени един за друг. Kim е абсолютна класа, хем е умна, хем е красива, хем се кефи да прави измами заедно със Saul, абе направо си я възбужда това. Е как да не се кефиш на тази жена? Отделно самата актриса Rhea Seehorn е режисьор на серията. Абсолютен 10/10 епизод, да видим Сол, преоблечен като Хауърд и всички сцени около това, беше тотален, тотален култаж. Отделно как Джими вече почти на 100% си е Сол, отново адски забавна сцена как всички отрепки се появиха в офиса на Сол и искат той да е техен адвокат, защото разбраха, че Сол е защитавал Лало Саламанка.

 

Всички сцени с къщата на Гъс също бяха заснети по страхотен начин - още от самото начало със съседите му, музиката за фон, по-късно в епизода самата негова къща. Гъс си е наистина голям образ от вселената на Breaking Bad/Better Call Saul, заблуждаващ всички с уж нормалното си лице, но всъщност носещ бронижилетка, пистолет на крака и къща, под която има тайни тунели.

 

10/10 епизод, Saul и Kim са звездите на това шоу, а Гъс и Майк са едни страхотни попълнения в сериала, които дават своя принос за феноменалния сериал. Вярвам, че Better Call Saul е най-доброто телевизионно шоу за последните години. Това е сериалът, който гледам с най-голямо удоволствие.

 

Ами много лесно. Хем е дърта и с бръчки, хем е обикновена злобна измамница, която няма да свърши добре. Жалко само за Хауърд, чийто живот ще бъде засегнат от омразата на тази нещастна жена! 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment
Suffer-H
Posted (edited)

Както винаги с тебе Олимпико сме на различни полюси... естествено, любимия ти епизод е този с най-многото ненужен пълнеж, ама защо ли се изненадвам? Точно 10-15 минути веселба с изпълненията на Сол и Ким в началото, но след това е дропец. И не казвам, че е негледаем (по-скоро е 6/10), ама да кажеш, че е по-добър от 3-ти епизод, не знам какво трябва да си пушил братле. Разбери, винаги да избираш нестандартното, не те прави да изгледаш като ценител. Понякога популярното мнение е правилното, макар и рядко. :D

 

Също, досега трябваше да си разбрал, че в сериалите режисьорите не са от голямо значение. Голям праз, че Реа Сийхорн го е режисирала, като така или иначе всички епизоди на BCS и BB изглеждат като режисирани от един и същи човек, въпреки че имат десетки различни режисьора. Дори няма да се изненадам, ако приносът й е частичен и просто баче Винс и другите шоурънъри са решили да й дадат режисьорски кредит, за да й обогатят CV-то, в случай, че реши да преследва кариера в тази насока. 

 

А иначе разликата между двата сериала се виждаше още от първи сезон, във всеки един епизод досега. Това са си различни шоута откъдето и да го погледнеш. Цялата наркодилърска сюжетна линия е второстепенна тук и макар да заема една стабилна част от времетраенето, в основата е трансформацията на Джими в Сол. В резултат, двете шоута имат напълно различен тон. Не знам как ти бяха необходими 5 сезона и 4 епизода за да я видиш тая разлика, цитирам: "Тук се вижда и разликата от Breaking Bad и макар, че двете шоута са свързани, Better Call Saul си е сериал със собствен характер"

 

PS: Не ме мрази, знаеш, че те обичам. :D 

Edited by Suffer-H
 • Upvote 2
Link to comment
The Olimpic Hero

Съфъре, не са ми трябвали никакви 5 сезона, за да го разбера. Наясно съм от Сезон 1 и съм го писал много пъти това. Обаче ти видимо си фен повече на Breaking Bad насочените епизоди, отколкото на Better Call Saul. Предният трети епизод си беше типичен Breaking Bad епизод. Хубаво, Начо е ОК драматичен герой, но на мен пука ли ми чак толкова за него, ами не. Аз си се кефя на Сол и на Ким, хайде донякъде и на Гъс и Майк. Лало Саламанка примерно го харесвам много повече от Начо, защото е интересен, разчупен, харизматичен. Начо през целия сериал играеше с една и съща физономия на лицето, ами не е моят герой...

               

Link to comment
Suffer-H

Не е вярно, харесвам повече Better Call Saul и аз, тоя сериал за мен е по-специален, защото го следя още от първи сезон, докато BB го гледах през 2014, когато вече беше излязъл целия. Но дори и да не беше така, за мен BCS е по-доброто шоу и като цяло в него има по-малко скучни моменти... да, в BB имаше някои епизоди, като този с мухата (не ме ебе колко е артистичен) или епизоди, в които получаваме прекалено много сцени със семействата на Уолт и Ханк, които ненавиждах. За мен BB щеше да е по-добър сериал, ако Уолтър беше разведен, като пак щеше да има мотивът да прави наркотици, за да остави нещо на децата си.

В BCS тия неща ги няма, само култови и запомнящи се персонажи и забавните схеми на Джими, Ким, Чък и Хауърд. Но да кажеш, че това сега е най-добрия епизод през сезона, макар че в него не се случи нищо, не мога да го разбера... ми то първите два епизода бяха сто пъти по-добри. Промъкването на Сол в голф клуба и срещата с Кевин Уактел и как се престори на жертва на дискриминация, беше едно от най-култовите му изпълнения до момента, но по-важното е, че останалата част не беше скучен филър. Насирането на семейство Кетълман, също беше много задоволително.

 

И пак ще ти кажа, в тоя сериал няма почти нищо Breaking Bad-ско. Без Уолтър и Джеси, няма Breaking Bad. Начо си е нов и свеж персонаж, Лало израстна като един от най-култовите и страховити злодеи в двете шоута. Получаваме и много повече развитие около персоните на Густаво Фринг и Майк, но това не прави епизодите свързани с тях Breaking Bad.

 • Upvote 2
Link to comment
THE ENEMY

Аз съм с чичо Олимпик тук. Като цяло този сезон няма слаб епизод до момента и няма особен смисъл да се спори защо този бил по-любим от еди кой си, НО тук просто разцепиха. Целият епизод беше едно огромно забавление. Самата кинематография е доста готина, как ти показват сцените, това си го има през целия сезон, спор няма. Но тунелите в къщата на Гъс, цялата му параноя, появата на все повече герои свързани с BB, мистерията кой преследва Ким, кулминацията там със сцена и с Майк в Ел Камино, всичко беше изпипано на много високо ниво. 

 

Тук просто ти завършват арката в която Сол се превръща в злодей, в който вече виждаш, че Ким не е способна да го спре, самата тя осъзнава повече от него колко дълбоко са в лайната и вече е твърде късно да дават задна. Цялата атмосфера си е култова. Нея в момента я е страх и от самия Лало, който всеки момент може да цъфне отново и да иска някакви услуги, които предполагат да се поставиш в опасност, а и тя е наясно че хората които я следят и които стоят зад Майк вероятно са не по-малко влиятелни и двамата с Джими са между чука и наковалнята. 

 

Те наистина тръгнаха със сравнително добри намерения. ОК, Джими си е схемаджия, който е като пристрастен към номерата си. Все пак ни разказаха доста добре и неговата история, какво е накарало да стане такъв. Той беше готов да се промени заради Ким, тя дълго време му беше спирачка. Да, нея я забавляваше да участва в номерата му, но самата тя беше способна да се контролира и да постави границата, докато не развиха вече и нейната арка, в която се отвращава от големите кантори и богаташките клиенти, които са готови на всичко за да постигнат целите си, мачкат малкия човек без да се замислят ако това е наична, да си реализират проектите. Това беше моментът в който и Ким се пречупи. Нейният гняв я накара да приеме Джими такъв какъвто е, а също да повярва, че неговите схеми са това което хора като Хауърд заслужават да получат. Всъщност, от морална гледна точка сериала учи, че пътят към ада е послан с добри намерения, това е основния мотив. Показва, че колкото и големи задници да са хора като Хауърд, не е това начинът и най-вероятно скоро ще видим развитие в тази посока. 

 

Защо е лесно да се симпатизира на Ким и Джими? Защото техните реакции макар и грешни, са си чисто човешки. Всеки е изпитвал същия гняв някога и е бил на кръстопът как да постъпи. Виждаш истински хора с истински проблеми, към които можеш да се съпоставиш. 

 

Отделно, че серията послужи като катализатор за събитията които предстои да се случат. Подгря ни за евентуалното завръщане с Лало, кара ни да си задаваме въпроси, ще има ли конфронтация с Гъс, каква ще бъде ролята на Ким и Джими, какви ще са последствията за главните герои, докъде ще стигне всичко и по арката с Хауърд, ще продължават ли да се появяват познати лица от ББ? Понякога най-добрите епизоди са тези които те карат да се вълнуваш какво следва, а този беше точно такъв. Това са моите две стотинки по темата, сега може и мен да ме наредите до стената за разстрел.:D

 • Thanks 1
Link to comment
Just a fan

Откъдето и да го погледнеш това беше филър епизод, в който умишлено бе свалено темпото след по-тежкия трети епизод (както беше с предпоследния епизод на BB "Granite State") и се съсредоточиха най-вече върху билдването на историята на Ким, Джими и Хауърд, след като разбираемо я позаебаха. Да, със сигурност този епизод беше най-близо до класическия BCS vibe, но от всяка друга гледна точна е по-слаб от първите три.

 

Да не говорим пък, че на мен целият плот със саботажа на Хауърд от страна най-вече на Ким ми идва абсурден, нещо като, когато Скайлър тръгна да помага на Уолтър и продължи да го прави дори след като нещата загрубяха и Ханк разбра кой всъщност е Хайзенбърг. Просто цялото нещо идва от никъде. Какво е обяснението, че Ким насира след като Хауърд се оплаква, че Сол се ебава с него(хвърлянето с боулинг топки по колата му, пращането на проститутки по време на обяда му с Клиф) и казвайки й да се пази я ядосва, защото тя го приема като подценяване? Не знам, оставам "open minded", но ще трябва да се потрудят доста, че да ми хареса.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...