Jump to content

Коронавирус (Дискусия)


hacky

До кога ще бъдат извънредните мерки в България?  

70 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Притеснявате ли се от бързото развитие на Коронавируса? Започна вече да се разпостранява със стабилни темпове в Европа и е въпрос на време да има случаи на заразени при нас.

Edited by hacky
 • Upvote 1
 • Haha 1
Link to comment

След като всеки си пътува на където иска и не спазва грам препоръките, естествено че ще изгърмим и тук. Общо взето това е поредното нещо, което се преекспонира и само се шашка населението. Броят на излекуваните е в пъти по-голям от броя на починалите (ако може да се вярва на официалните данни). А починалите са предимно над 70 години. Поредната паника, тип ЕБОЛА, която беше преди няколко години. Не че не е опасно, но чак такава паника и психоза не е необходима.

 • Upvote 3
Link to comment

Дайте некво инфо за тоя вирус. Само през меменца разбрах за него, но нищо подробно.

 

Невър майнд:

 

На 31 декември 2019 г. в град Ухан в провинция Хубей в Китай възниква клъстер от случаи на пневмония с неизвестна етиология, като се съобщава за връзка на случаите с посещение на пазар за риба и живи животни от различни видове. На 9 януари Центърът за контрол на заболяванията в Китай съобщава, че нов коронавирус (nCoV-2019) e открит като причинител на заболяването. Анализът на характеристиките на вируса показва , че той е свързан със SARS–CoV. Системите за детекция на вируса са разработени и са достъпни чрез СЗО.

Коронавирусите са голяма фамилия от вируси, които предизвикват заболявания сред хора, а други циркулират сред животни включително камили, котки и прилепи. Рядко животинските коронавируси могат да предизвикат инфекции при хора и да се разпространяват сред тях, както беше случая със SARS и MERS. В тези случаи предаването се извършва по въздушно-капков път по подобие на грипа, но като цяло, за да се реализира предаване се изисква по-тесен контакт.

До 20 януари общо са съобщени 295 лабораторно потвърдени случаи инфектирани с новия вирус, 291 в Ухан и четири свързани с пътуване – Тайланд (2), Япония (1), и Южна Корея (1). Вече е съобщено за случай на болестта в САЩ. Ситуацията, обаче е много динамична и тези данни постоянно се обновяват. Китайските здравни власти потвърждават наличието на предаване на вируса от човек на човек и до този момент, 20 януари, се съобщава за 15 случая сред здравни работници в Ухан.

Първоначалният източник за епидемията остава неизвестен, но се очаква поява на нови случаи в Ухан. Възможна е и поява на нови случаи на пътуващи от Ухан за други страни.

Тежестта на заболяването за сега е трудно да се установи точно, възникват много тежки случаи завършващи със смърт, но има и много леки случаи на бързо възстановяване и изписване от болниците. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, които намаляват имунната защита са с повишен риск от тежко протичане.

Първоначалната оценка на Европeйският център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC) от 22 януари 2020 г., направена на основа на достъпните епидемиологични данни към момента е, че е възможно бъдещо глобално разпространение на заболяването, рискът за инфекция за европейци посещаващи Ухан не е висок за сега, вероятността за внос на случаи за страните с голям брой пътуващи от и до Ухан, обаче е висок и вероятността за възникване на случаи в здравната система на страните от Европейския съюз в директна връзка с Ухан, при спазване на подходящи предпазни мерки е ниска.

Все още информацията е недостатъчна, за да се прогнозира бъдещото развитие и разпространение на епидемията.

Съветва се пътуващите до Ухан, Китай за Новогодишните празници в Китай да избягват пазарите за продажба на животни, да избягват контакти с болни хора, особено с респираторни симптоми. Също така е важно да се спазват добрите практики за хигиена на ръцете и храненето и да се избягва контакт с животни и техните екскрети. Връщащите се от Ухан с респираторни симптоми се съветват да се обръщат за медицинска помощ като съобщават за престоя си в Китай на здравните специалисти. Властите в Китай съветват такива пътувания да се избягват, когато не са необходими.

Пътуващите от Китай преминават скрининг за откриване на симптоми на заболяването, а за пристигащи в САЩ от Китай със самолетни полети е въведен скрининг при влизане.

Министерството на здравеопазването у нас и Националният център по заразни и паразитни заболявания следят внимателно ситуацията с развитието на епидемията предизвикана от новия коронавирус nCoV-2019 в Китай и се намират в постоянна връзка със СЗО, ECDC и CDC за незабавно изпълнение на техни препоръки и изисквания за контрол и превенция на новата инфекция. Вече са изготвени и изпратени указания до лабораториите в страната за спазване на мерки за безопасност и се прави необходимото за осигуряване на бърза вирусологична диагностика на заболяването.

Във връзка със започващата грипна епидемия у нас също така се съветва всички да спазват правилата за респираторна хигиена, да се придържат към редовно миене на ръце, а също така да се избягва контакт с болни, а самите болни до преминаване на симптомите, да не посещават публичн

Edited by Hachiko
Link to comment

Много е възможно вече да има случаи в България. Първо, че всички добре знаете какво е да отидеш на типичното GP в България - чакаш като луд 2 часа всякакви баби и дядовци да се наприказват вътре, предреждат те 3-4 дечица, защото... са дечица, накрая вътре докторът ти дава да пиеш някакви лекарства, дето или са толкова базисни, че всеки над 14 години общо взето и сам може да си ги предпише за настинка/сополи, или ти дава някакви по-нови и скъпи, които не че са ефективни или точно за случая, ами просто наскоро техен представител е бил при доктора и са договорили комисионна ако ги предписва. Ще се изненадате колко честа практика е това второто и колко хора работят буквално това - рекламни агенти на хапчета, които ходят по доктори. Та повечето хора, освен ако не им трябва болничен за работата, изкарват всякакви настинки и подобни "на крак". Разбираемо за мен с оглед системата из поликлиниките.

 

Отделно, няма какво да се лъжем, летището и въобще граничният контрол ни е напълно разграден двор, медицинската апаратура и подготовка е съмнителна (има и кадърни лекари, говоря за общото ниво на подготовка).

 

И като трети фактор, ние имаме абсолютно нулева дисциплина. Ако ви се каже да слагате маски задължително, 80% ще се изсмеете и даже напук няма да слагате. Извън форума, сред селските тарикати на Прехода, процентът ще е и по-голям. Да се карантиранира у нас дадено място, ама наистина здрава и силово наложена карантина по подобие на Китай или карантинирания хотел, заобиколен от спецчасти в Кувейт - абсурд.

 

Имайки предвид тези фактори, според мен имаме случаи у нас, просто не са разкрити. По-скоро от некомпетентност и инат на болните, отколкото от някакви конспирации как правителството знае, но крие.

 

Иначе медиите прекаляват с темата, ама те винаги са така. Помните ли "Жълтите жилетки"? А драмите във Венецуела с онзи Гуаидо и надпреварата кой повече да се пише президент? Не, защото отдавна на медиите им доскуча за тях. Всяко чудо за три дни.

Link to comment

Ако границите бяха затворени като едно време такова нещо нямаше въобще да се чуе че сещестува в България. Ама така е на ти демокрация на ти проблеми.

Иначе в интерес на истина повече се плаши. Смъртността не е чак толкова висока и тези които са пътници са предимно възрастни хора, които и един обикновен вирус може да ги отнесе. Иначе доста би било интересно ако в София се регистират заразени и започне разрастване да видим как ще се справим с психозата. Да сложат цяла София под карантина за 14 дни и никой да не излиза и тнк би било интересно за икономиката на България.

Link to comment

@BAITO6O кажи ти за аварията в Чернобил. Кажи там за манифестацията. Защо излъгахти хорта  ? Защо скрихте от народа аварията ? А го карахте насила да ходи на манифестация ? Кажи там и за салатите и репичките. :) 

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

Link to comment

Ако спазваш здрава лична хигиена и имаш силен имунитет няма от какво да се притеснява човек. Поредния вирус със усложнения при по възрастните. Просто не са открили още ваксина и за това се шашкат толкова всички. 

 • Upvote 1
Link to comment

Аз съм малко дебил и не следя особено такива новини за света, но всеки път в който хващам да приказват за това по телевизията, така и един път не чух какво всъщност представлява тоя вирус, освен че вдигаш температура :D Защо е толкова опасен, какви усложнения може да има, освен пневмония.И без тоя вирус се стига до пневмония.Като много далечен наблюдател си мисля, че филмират излишно.

9MLnN5Y.gif

Link to comment

За да се окаже смъртоносен трябва да си над 60 и да имаш хронични заболявания. По-вероятно е да умрете при падане по стълби

 • Upvote 1
Link to comment

Добре бе, оня доктор в Китай, който е бил от първите разгласили за вируса, не беше ли сравнително млад?

 

Другото което съм виждал е клипчета с китайци, които както си вървят по улицата и падат.

 

Не казвам, че има причина за притеснение от вируса, просто следя вяло темата и това е причината да питам.

 • Upvote 1
Link to comment
12 hours ago, The Pain said:

Защо е толкова опасен, какви усложнения може да има, освен пневмония.И без тоя вирус се стига до пневмония.Като много далечен наблюдател си мисля, че филмират излишно.

Точно това е, развива се пневмония просто много бързо се случва това, някой закъсняват да потърсят лекарска помощ, други както се спомена са възрастни и всеки вирус би ги съборил за съжаление.Беше забавно как онзи ден дават по новините някакво семейство, което се е върнало в Италия и им взимат интервю, че били 14 дни под домашна карантина. Взимаха им интервюто на улицата. :)

Та така ще е, на който му кажат, че трябва да стои вкъщи под карантина ще го приема като свободни 14 дни и ще си ходи на мола и по центъра. 

Link to comment
12 hours ago, The Pain said:

така и един път не чух какво всъщност представлява тоя вирус, освен че вдигаш температура :D Защо е толкова опасен, какви усложнения може да има, освен пневмония.И без тоя вирус се стига до пневмония.

Линк

 

Надолу из статията пише доста по темата.

Edited by Loop
Link to comment

Аз съм сигурен, че има случай на коронка у нас. Просто няма кой да го хване и ще се разбере със закъснение. Само вижте тази статия. Както всичко в България, няма абсолютно никаква организация и мерки за вируса. По аптеките маските са изчерпани. Хората няма къде да се изследват, абсурдно е да ги препращат по този смешен начин като Астерикс и Обеликс в серията с 12-те изпитания, дето търсеха едни формуляри. А уж организират комитети за справяне с опасността от вируса, хахахах, и в следващия момент кацат самолети от Италия всеки ден и карат хората на летището да попълват декларация, че не са болни, хаахаххахаха, а в същото време не могат да се изследват, даже и да имат желание.

 

Основните симптоми са висока температура, кашлица и затруднено дишане. В началото по нищо не се различава от обикновен грип.

 

От друга страна, това, което трябва да знаете е, че алкохолът убива коронавирус за секунди. Информацията е реална, тъй като на една колежка мъжът й познава проф. Кантарджиев и той му е потвърдил това, че алкохолът наистина убива вируса. По принцип вирусът не е насочен толкова към европеидната раса, а към азиатците - китайци, японци, корейци. Младите и децата не са особено застрашени, опасен е за хората над средната възраст и смъртните случаи са именно на баби и дядовци масово. Начин за справяне са спиртът и дезинфектантите, също така (но те вече не са налични в повечето аптеки, мерките в БГ са топ).

 

На база на информацията мога да кажа, че смятам, че вирусът е създаден лабораторно от САЩ и е разпространен в Китай за отслабване на индустриалната и технологична сила на страната, тъй като е насочен към тяхната раса.

Edited by Brock_Lesnar

Lesnar vliza i Cena se nasira.gif

 

Класика от миналото: Jericho vs Benoit 🇨🇦 vs 🇨🇦

Най-добрите вражди на Kurt Angle в WWE:

vs Edge  vs Benoit  vs Triple H  vs Eddie  vs HBK  vs Austin  vs Cena  vs Lesnar  vs The Rock

Най-доброто за годината от WWE:

2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

Link to comment

Крайно време беше, не се получи с избухването на война, но с вирус ще станат работите. Ще оцелеят най-силните. Аз не се притеснявам, жилаво копеле съм, ако се заразя му давам ден, максимум два преди да го "надвия". 

 • Upvote 2
 • Wank 1
Link to comment

2018 г. Са регистрирани поне 60000 смъртни случая в световен мащаб, след усложнения от грип, затова сега ситуацията ми е малко 'някои ку*ви направиха много пари'. Особено с пазарни спекулации, купуване на акции и продаване на фешън маски 😎

 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 weeks later...
13 minutes ago, The Olimpic Hero said:

Мислят си, че всичко е конспирация, всичко е измислено, че нищо не е реално. Изобщо не коментирам това как вирусът се е появил. Дали умишлено, дали случайно, дали от животни, дали пък е пуснат нарочно от злите хора, това в момента едва ли има някакво значение.

Не само. Познавам истински хора, които първоначално споделяха масово клипове и статии как нещата са по-зле, отколкото ги представят в Китай, какъв ужас е там. Сега абсолютно същите хора повтарят каква конспирация е всичко и как само се търси паника. Такива аутисти даже и във форума май нямаме.

 • Upvote 2
Link to comment
ShiningWizard

Няма нищо притеснително освен ако имаш сериозни проблеми с имунната или дихателната система.

 • Upvote 2
Link to comment

За добро или за лошо, аз пък съм от тия дето не вярват на каквото и да прочетат в интернет или пък чуят по телевизията.Едните ми вадят статистика колко е преувеличено всичко, другите ми вадят статистика за това колко е опасно.Едните ми казват, че са лекари очевидци от Италия и някой умрял от тоя вирус, други ми казват, че човека всъщност умрял от нещо друго и някъв си индийски доктор ми пише статии, че се преувеличава.Решавам да не вярвам на никой и да живея :D Вирусът ще стигне навсякъде, не знам какво ми се чистят толкова стълбища, какви са тия приказки-мийте си повече ръцете.Тия неща си вървят по въздуха, по водата, по животните, по растенията, почти всяко нещо, което пипнеш някъде има разни бацили.В човешкото тяло сигурно пък има стотици видове микроби и вирусни образования, където си седят мирно хахаха.Може и да се заразиш и това да се комбинира с някоя друга заключена болест в теб и да го издушиш, а може да си се заразиш и имунната ти система да го пребори без да разбереш.Или просто да ти се налепи някъде по дробчетата или дихателните пътища и да си почива там. :)

И няма какво да крия, че гледам по-егоистично на тая ситуация-имам интервю за американска виза скоро и тоя шибан вирус може да ми преебе заминаването и печалбата това лято хахах, да го духа коронавируса!

Edited by The Pain

9MLnN5Y.gif

Link to comment
1 minute ago, ShiningWizard said:

Няма нищо притеснително освен ако имаш сериозни проблеми с имунната или дихателната система.

Пак поредното тъпо мнение по темата, да няма притеснително, няма да умреш, но е притеснително, че лесно може да се заразиш и да заразиш твои близък възрастен роднина. В чата го написах същото, коронавирусът не е притеснителен само заради смъртните случаи, а заради това, че лесно се разпостранява и колкото повече се разпостранява нали знаете какво става? Толкова повече се разпостранява :)  И ми го сранвяват сгрипа колко болни имало всяка година, да? Но колко ще има в пика си Короната? Никой не знае, не се знае дали няма да успее в пъти да не задмине обикновения грип, така че какви са тези тъпи мнения, че нямало притеснително.
Не става дума хората да се напникьосват и да изкупят магазините около тях без да излизат, а да се взимат елементарни мерки, да няма масови мероприятия както Олимпик каза и т.н., дори ти да оцеелееш ще заразиш други, отделно докато си заразен ти не си работоспособен, икономиките умират.

Та кое не е приятеснително ми кажи, приятелю? Трябва да се вземат елементарни мерки просто и всички да са спокойни.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...