Jump to content

Мафия - идеи за развитие


hacky

Recommended Posts

Реших да направя една тема, в която може да дискутираме и да даваме идеи за играта, какво може да се включва в играта, по какъв начин може да я разнообразяваме и т.н. Сигурно много от хората имат интересни идеи за разнообразни роли, въобще всичко свързано в играта, в крайна сметка накрая водещия си избира какво да включи и какви да са правилата на играта, ако ще да направи и фазите по 1 час, но нека всички да се включим с идеи за играта.

  • Upvote 2
Link to comment
The Olimpic Hero

Аз не харесвам прекалени изменения от правилата, които играхме във втори сезон. Не бих играл в игри, при които фазите са по-кратки от 24 часа. Чисто, защото не бих имал време всеки ден да играя играта. 24 часа почивка през нощната фаза ми идва перфектно. Отделно така има много повече тръпка. Най-общо казано не харесвам сезони, които биха свършили прекалено бързо. Да, не искам и да играем един месец, но между 10 и 15 дни ми се вижда идеално. Настоящият сезон "2.5" примерно е интересен игрово, но по трима елиминирани ми идва ми идва прекалено. Не харесах и идеята при достигане на нужния брой гласове, вотът да е окончателен и да бъде затварян. Това тотално убива някои стратегии, които бих приложил. За мен играта трябва да се играе абсолютно до последно и има огромна тръпка в това да можеш да обърнеш вот.

 

Също така да се спамят сезони през няколко дни, мисля че в един момент ще доведе до пренасищане, което няма да е полезно на никого. Отново по този начин ми се губи тръпката. Когато сезоните са по на рядко, то те изглеждат по-важно и хората биха били по-надъхани.

 

Аз съм си казал мнението и в подкаста. За мен отпималният сезон е между 14 и 20 човека, като 20 трябва да е максимумът играчи. При по-голяма бройка би настанало прекалено мазало, човек буквално няма да може да следи какво се случва. Задължително трябва да има класическите роли шериф и доктор, а ако има други, то би трябвало да знаем какви права имат, а не, както във втори сезон, когато бяхме в пълно невидение за role blocker ролята на Loop.

 

Знаете ми идеята за списъка от роли. Да кажем списък от 15 роли, като за всяка една е описано какви точно права има. След това се обяснява, че от тези 15 роли задължително се вкарат доктор и шериф, а от останалите 13 в играта ще са 2-3 или 4, в зависимост от броя на играчите. Тоест няма да знаем конкретно кои роли ще бъдат включени, но поне ще имаме някаква представа, че ще може да ги има и няма да бъдем в пълно невидение. Това пак ще позволява и блъфове, макар и тези блъфове да трябва да бъдат съобразени със списъка, защото иначе няма да звучат правдоподобно.

               

Link to comment

След като изиграх 2 игри, стигам до извода, че идеите на baikiro са по-интересни. ДА, ще има ориентировъчен списък с възможни роли (20-тина), но няма да бъдат обявени на старта кои точно ще се използват. И най-важното, за да се поддържа хайпа по-дълго време. Всеки сезон да включва различна роля, минимум 1 по преценка на водещия. Да не се повтарят сезони, до колкото e възможно.

 

Edit: И да можем да си сменяме вота по време на дневната фаза до самия край. 

Edited by Brutalnia
  • Upvote 2
  • Thanks 1

              К*Р  ЗА КВИНСИ  МЕНТЕТО  ПРОМЕС  И  ВСИЧКИТЕ  МУ  ПОСЛЕДОВАТЕЛИ  И  ФЕНОВЕ !

           DELETE !  DELETE !  DELETE !

Link to comment

Аз имам идея за един експеримент за екстра дълги дни, където дневната фаза ще е 48 часа, а нощната 24, ще има повече време за дискусии и анализи, както и по-дълга игра.

На мен също ми харесва, ако не се затваря вота при достигане на бройката, така някой може да спаси друг в последните минути, но пък има и тръпка в това, че деня може да свърши във всеки един момент, както по правилата, които измисли Нешев.

Link to comment

Като цяло може и да има някаква такава роля измислена, но това което съм си мислел, понеже съм луд фен на сървайвър, а тя е много подобна игра. В сървайвър има idols, което общо взето дава на един играч възможността когато го използва предварително, да го спаси от изгонване. Това може да се дава на един от мирните граждани предварително, което да му даде възможност в някои дни когато еиграл мега агресивно и е сигурен, че е нацелил мафиот, през нощта да се спаси и да остави мафията с нула убийства, евентуално.

 

Иначе след като играх и двете версии които се дискутираха, също оставам на мнението, че версията на бай киро е по-интересната.

 

А за да не се спамят сезони един след друг, единствения начин е да има модераторски контрол. Примерно, ако някой иска да пуска сезон, да разговаря с модераторите, които да вземем решение дали не става някакво натрупване в дадения период, или да дадат своето разрешение, ако моментът е подходящ. Иначе виждаме резултата, когато не можем да спрем никого, през 2-3 дена някой си пуска негова версия. В което принципно няма лошо, но както е споменато вече, губи се тръпката така.

  • Upvote 2
  • Thanks 1
Link to comment
13 minutes ago, THE ENEMY said:

А за да не се спамят сезони един след друг, единствения начин е да има модераторски контрол. Примерно, ако някой иска да пуска сезон, да разговаря с модераторите, които да вземем решение дали не става някакво натрупване в дадения период, или да дадат своето разрешение, ако моментът е подходящ. Иначе виждаме резултата, когато не можем да спрем никого, през 2-3 дена някой си пуска негова версия. В което принципно няма лошо, но както е споменато вече, губи се тръпката така.

 

Не мисля, че ще се спамят, просто си говорихме в дискорд кога ще почва новия сезон и реших на шега да пусна, пък ако се съберат, съберат се, ако не закриваме, иначе да няма смисъл да се пускат през 2 дена. Но не мисля, че трябва да има модераторски контрол, нека да има свобода, пък всеки, който има желание може да прецени дали да се запише или не.

Link to comment

- Като цяло бих искал на първо място повече роли - долу съм изброил доста такива, които биха били интересни. Съгласен съм, че не трябва да се знае кои роли участват в сезона и ще трябва играчите да решават коя роля присъства и коя не. - - Според мен трябват роли и механики, където да има някаква допълнителна активност през нощната фаза. Неща да се случват - специални умения/роли да се задействат и от селектирани граждани (като шерифа), а не всички само да седят АФК и да чакат някой да умре.

- Според мен мафиотите не трябва да знаят самоличността на останалите мафиоти през първата дневна фаза. Тоест едва като се стигне до първата нощ ще бъде създаден общия чат и всички мафиоти ще разберат едновременно кои са колегите им.

- Някакви неутрални и по-хаотични роли, които да играят сами за себе си а защо не и трета факция.

- Като цяло повече win conditions.

 

Някои роли, които доколкото знам ги има в оригиналната версия и бих искал да видя в играта (съчиних си имена само на няколко роли за другите не знам как да ги кръстя):

 

Шут - Това е гражданин, на когото модератора казва, че е шериф, а всъщност не е. Всяка нощна фаза шутът може да ползва умението на шерифа и да разледва един играч, само че модератора му казва обратното на истината без играча да го знае. Може да си представите колко филмиран ще е този играч, но като цяло ще направи играта на гражданите супер трудна и трябва да се измисли нещо да балансира тази роля. Например когато истинският шериф умре това да бъде обявявано публично и по този начин шутът да осъзнае, че всичките му разследвания до момента са били наопаки, което пък ще го направи много ценен от тук нататък и ако си запази умението това на практика го прави втори шериф.

 

Детектив - Тази роля е леко подобна на ренегата, но не точно. Този играч е гражданин, който има право на една единствена елиминация през една единствена нощна фаза. Когато този играч бъде елиминиран той има право да посочи един играч, който да бъде елиминиран през следващата нощна фаза (това е отделна елиминация, тоест той има право на 2 елиминации). И последно - ако този играч бъде изгонен през нощната фаза от мафиотите то един от мафиотите на случаен принцип автоматично отпада също.

 

Свидетел - Гражданин, на когото още на първата нощ модератора казва имената на всички мафиоти или поне на част от тях. Какво ще направи той с тази информация е негова работа. Дали просто ще го сподели още на първия ден? Дали ще му повярват останалите?

 

Двоен агент -  Гражданин, който автоматично влиза в общия чат на мафиотите и се представя за мафиот през цялата игра като целта му е да ги саботира. Този играч няма право да обявява ролята си и да разкрива кои са мафиотите - работата му е само да ги спъва отвътре. Това би създало интересна динамика и би дало на мафиотите опции през дневната фаза не само да разделят вотовете и т.н а просто да се обединят и да изгонят агента ако са убедени кой е. А ако не са прави.. може да изгонят един от своите без да искат. Като цяло това е роля, която да филмира малко и мафиотите.

 

Гражданин, който всяка нощ може да посочва един друг гражданин, на когото да разкрие ролята си и да докаже, че е гражданин. Това може да е прекалено силно, не знам другите как го виждат.

 

Гражданин, чиято цел е да бъде елиминиран от мафиотите през нощната фаза. Ако това се случи то мафиотите нямат право да елиминират никого през следващата нощна фаза.

 

Гражданин, който да има право да дава имунитет за една нощ на друг играч. Уловката е, че имунитета може да бъде даден по погрешка на мафиот, който да бъде спасен от елиминация на ренегата или детектива.

 

Някаква двойка играчи-граждани, който още на първата нощ разбират, че другия е гражданин. По този начин тези двамата от самото начало могат да се подкрепят, но това е рисковано, защото много лесно могат да бъдат набедени за мафиоти.

 

Гражданин, който може да разследва специалните роли на играчи. Тоест той няма да пита "този мафиот ли е или гражданин" а ще пита "този има ли специална роля или не". Ако е "да" модераторът му казва каква е ролята.


 

За мафиотите е по-трудно но...

 

Някакъв мафиот, който да има имунитет към разследване от страна на шерифа. Ако бъде разследван модераторът казва на шерифа, че играча е гражданин. Малко скучна роля, но все пак е нещо.

 

Някаква мафиотска роля, която веднъж на всяка игра може да превърне гражданин в мафиот в първите няколко фази на играта. Това е малко рисковано, но може да е интересно ако сме много хора (към 20). Ще може да се използва само в първите няколко фази иначе е прекалено силно ако се ползва към края. Също така може да се ползва само, когато мафиотите гласуват вечерта. Тоест вместо да убият някой те го "наемат" и той става част от мафията, което тотално ще обърне стратегията на този човек и ще създаде яки филми. 

 

Бях прочел една интересна роля, където някой е като "Баща на мафията" и този играч задължително трябва да напише една конкретна кодова дума през дневната фаза поне веднъж (например "мафиот). Ако не го направи отпада автоматично. Думата трябва да е нещо популярно иначе ще е прекалено явно, но достатъчно конкретно, за да накара гражданите да избягват тази дума. Може да се доизмисли.

 

Това е засега, ако се сетя още неща ще ги добавя.

 

 

  • Upvote 3

635682_orig.jpg

Link to comment

Може да вкараме някакви такива агенти като тайни агенти на службите дето са. Като от ФБР, ДАНС, такива. 

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

Link to comment

Може да се напишат много видове роли и да се изнесат в една тема или някъде тука горе, 30-40, всякакви интерсни роли и вече всеки GM на играта да решава какви роли ще включи и колко, без да казва какви са, нека да се запази тръпката от мистерията, че всеки може да те изненада със специално умение.

 

edit: Забравих да допълня, че трябва да се забранят реакциите в темата за играта, защото може чрез тях мафиата да си дава знаци през дневната фаза, пък и само хората от супер потребител нагоре могат да ги виждат, това променя везните за някой от играчите.

Edited by hacky
  • Upvote 2
Link to comment
18 minutes ago, natopor4en said:

Може да вкараме някакви такива агенти като тайни агенти на службите дето са. Като от ФБР, ДАНС, такива. 

 

То това нещо е предложено. Ама как ще се въведе е въпроса. За мен лично може да се направи роля на мафиот, който обаче има за цел гражданите да спечелят. И тая роля да знае името на шерифа и да може да комуникира с него. 
 

image.png.5d876edc049c2f5e478701e5f90eba6b.png

Link to comment
The Olimpic Hero

Като цяло харесвам хаоса, но игровия хаос в самата игра, ако ме разбирате. Хаосът, когато има параноя, хаосът, когато играчите се провокират чрез постове, хаосът, когато играчите се номинират. Не харесвам обаче хаос в правилата. Ролите, предложени от Socki, за мен биха довели точно до това.

 

1 hour ago, Socki said:

Шут - Това е гражданин, на когото модератора казва, че е шериф, а всъщност не е. Всяка нощна фаза шутът може да ползва умението на шерифа и да разледва един играч, само че модератора му казва обратното на истината без играча да го знае. Може да си представите колко филмиран ще е този играч

 

Звучи ужасно. Представяте ли да ви се падне тази роля. Ще ви обърка цялата игра.

 

1 hour ago, Socki said:

Детектив - Тази роля е леко подобна на ренегата, но не точно. Този играч е гражданин, който има право на една единствена елиминация през една единствена нощна фаза. Когато този играч бъде елиминиран той има право да посочи един играч, който да бъде елиминиран през следващата нощна фаза (това е отделна елиминация, тоест той има право на 2 елиминации). И последно - ако този играч бъде изгонен през нощната фаза от мафиотите то един от мафиотите на случаен принцип автоматично отпада също.

 

Това звучи една идея по-добре, но само първата част. Да елиминира един играч е приемливо, но още един играч след смъртта си, звучи ми прекалено. Последното пък вече е тотален абсурд. По никакъв начин и никога играчи не трябва да отпадат на случаен принцип. Значи мафиотите си вършат работата и един от тях отпада просто на случаен принцип. Защо, къде е логиката?  Примерно си мафиот и правиш перфектна стратегическа игра и по средата отпадаш заради тази абсурдна роля? Просто заеби.

 

1 hour ago, Socki said:

Свидетел - Гражданин, на когото още на първата нощ модератора казва имената на всички мафиоти или поне на част от тях. Какво ще направи той с тази информация е негова работа. Дали просто ще го сподели още на първия ден? Дали ще му повярват останалите?

 

Така играта буквално може да свърши още в началото. Да кажем, че мирните граждани му повярват. Опитват да изгонят едно от имената - оказва се истина, след останалите мафиоти лесно се елиминират един след друг. Не  ми харесва и тази роля.

 

1 hour ago, Socki said:

Гражданин, чиято цел е да бъде елиминиран от мафиотите през нощната фаза. Ако това се случи то мафиотите нямат право да елиминират никого през следващата нощна фаза.

 

Отново ужасно, ужасно ужасно. Не е ли идеята всеки да играе играта и да се забавлява по-дълго време, пък била тя и отборна.

 

1 hour ago, Socki said:

Някакъв мафиот, който да има имунитет към разследване от страна на шерифа. Ако бъде разследван модераторът казва на шерифа, че играча е гражданин. Малко скучна роля, но все пак е нещо.

 

Отново много зле за мен. Тотално може да провали играта на шерифа.

 

Нека обощя. Аз искам по-класическа игра с по-класически роли. Искам класическа игра мафиоти срещу граждани, в които играта през почти всеки сезон има еднакви правила. Тоест всеки сезон да се опитваш да измисляш нови стратегии, за да можеш ти и отборът ти да победите. Не може обаче някакви абсолютно случайни елементи да те спъват. Ролите не би трябвало да са прекалено силни или пък такива, в които буквално не знаеш какво се случва. Шериф и доктор са перфектни роли. Може да бъдат вкарани още 2-3, но нека са с някаква нормална сила и да не водят до някакви извращения играта.

               

Link to comment

Мисля че Онлайн имаше такава игра и има доста роли обяснени. Ясно е че ако се вкарат всички роли (без тези от DLC) които са , ще стане мазало за следене, но има добри опции. 

 

https://town-of-salem.fandom.com/wiki/Roles

Edited by Dudley
Link to comment

Да има сезони максимум 2 пъти в месеца, а не да се пускат през ден.

Също съм и за създаване на тема със списък с роли.

Link to comment

Току що ми хрумна идеята за нещо като имунитет или така нареченият "идол" от Сървайвър. Един мирен гражданин получава този идол и може да се спаси веднъж от елиминация в дневната фаза. Трябва да е взел решението си дали да позлва идола по време на предхождащата нощна фаза. По този начин, той може да бъде по-агресивен в този ден, да провокира и да обърква останалите играчи на воля. И накрая на деня, ако е събрал най-много негативни вотове, всъщност се анулират и по този начин отпада вторият по брой вотове ( или не отпада никой, въпрос на преценка на водещия).

 

Едит: Всъщност по правилата на Сървайвър, идолът може да се предостави и на друг играч. В Mафия обаче, е сериозен риск, тъй като може да го подхвърлиш без да искаш на мафиот. :D 

Edited by Brutalnia

              К*Р  ЗА КВИНСИ  МЕНТЕТО  ПРОМЕС  И  ВСИЧКИТЕ  МУ  ПОСЛЕДОВАТЕЛИ  И  ФЕНОВЕ !

           DELETE !  DELETE !  DELETE !

Link to comment

Много глупости са се изписали в тази тема. Като се почне от супер сложни неприложими роли, мине се през сървайвъри, идоли и се стигне до скучни и ограничаващи правила. Темата е буламач от рандом идеи. Имам чувството, че всеки иска да "участва" като измисля нови и нови неща, които му харесват само на него. Вместо да се мислят стратегии за самата игра. 

 

Правете каквото искате, аз лично ще се записвам на избирателен принцип спрямо това дали има смисъл да се играе. 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

Съгласен съм напълно с @baikiro и също смятам, че за момента неговата идея и правила, по които да се води играта, са най-добри.

 

Прекаленото спамене на "сезони" за мен ще убие тръпката от играта, но и ми се вижда глупаво да се поставят специални ограничения за това. Който иска да пробва да прави нови издания, пък ако има желаещи да играят по 100 пъти на месец - нека. Аз лично съм пас за такъв тип играене нон-стоп, но от време на време може и да се пускам където ми допадат правилата.

 

Прекаленото усложняване с комплексни роли и пр. глупости уж за по-добър баланс на играта също за мен ще убие тръпката. Тук не сме в института по криминалистика на МВР и криминологията като цяло има също толкова място във форума колкото и жътварството, така че прекаленото вживяване и вманиачаване по играта също може да доведе до бързия й крах и омръзване.

 

Но общо взето съм на мнение, че нещата трябва да се оставят по течението и на пазарен принцип - всеки да пуска каквито си иска правила и брой сезони според неговите разбирания, а интересът за участие в съответните издания ще покаже кои да продължат в бъдеще.

 

Също предлагам на Екипа да се премисли къде да е този раздел. Хубаво отделен раздел за играта, ама в момента е в цялостната категория "Кеч", което е малко странно. Ако трябва нека се извадят Мафия, Игри и Дневници от "Кеч" и да са в отделна група, или пък да отидат в "Други" (заедно със Спорт, Развлечения и т.н.). Не че е болка за умиране, просто не се вписва с "Кеч".

Link to comment
The Olimpic Hero
1 hour ago, Loop said:

Също предлагам на Екипа да се премисли къде да е този раздел. Хубаво отделен раздел за играта, ама в момента е в цялостната категория "Кеч", което е малко странно. Ако трябва нека се извадят Мафия, Игри и Дневници от "Кеч" и да са в отделна група, или пък да отидат в "Други" (заедно със Спорт, Развлечения и т.н.). Не че е болка за умиране, просто не се вписва с "Кеч".

 

Аз го сложих да стои под дневници, мястото ми хареса. Знам, че е в кеч, но на мен това не ми прави впечатление. Чудя се просто дали има смисъл форумът да се разтяга допълнително с нова категория. Ако все пак кажете, може да се направи и нова категория за "Дневници" и за "Мафия". Измислете име обаче. Дали удачно е "Игри"? Не съм сигурен, защото в раздел "Дневници" имаме подраздел "Игри" и би се получило повторение. Дайте предложения.

               

Link to comment
The Olimpic Hero
4 minutes ago, hacky said:

^^ Така:

image.png.add47c6c4b827f7b1f62d56db8d287d9.png

 

Не ми харесва идеята "Мафия" да е подраздел.

               

Link to comment
Just now, The Olimpic Hero said:

 

Не ми харесва идеята "Мафия" да е подраздел.

 

Според мен тогава най-доброто място за нея е в раздел Други и да си е раздел там.

Link to comment
The Olimpic Hero
8 hours ago, Socki said:

По-скоро подраздел на "Развлечения".

 

Много надолу е, не ме кефи.

               

Link to comment

И аз като Enemy, съм голям фен на Сървайвър (може да се пробва онлайн версията му, мисля, че ще е още по-култова и от Мафия). От там ще взаимствам идеята, участниците да гласуват за един, когото смятат за гражданин и той да не може да бъде отстранен, но няма да може да гласува и пише мнения през дневната фаза. След като и нощтната изтече, той се завръща и трябва да бъде избран друг.

Edited by Prince10
Link to comment

Аз ще използвам тази тема да попитам кой е навит да води 3-ти сезон към края на януари месец? В миналото желание изявиха @The Best и @U_think_U_Know_Me. Ако има още хора, които искат, нека кажат. Тъкмо ще можем да изберем някой, а другите ще останат да водят бъдещи сезони. 

  • Upvote 2
Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...