Jump to content

Random gems 8: Легендарното царуване на JBL


Radox

Recommended Posts

 

 

a8425500d5650b82-600x338.jpg

 


Всички помним изключително дългото царуване с титлата на John Bradshaw Layfield от 2004-2005, което по онова време бе доста контроверсиално. JBL над 14 години задържа рекорда за най-дълго царувал световен шампион в историята на Smackdown! Неговият легендарен рейн често е забравян, но тези 9 месеца изпълнени с интересни моменти в крайна сметка послужиха за трамплин на най-голямата суперзвезда в новата история на WWE - John Cena. Спомням си как през 2004 доста хора псувахме как може този педераст да вземе от нищото титлата, как може да е толкова скучен и толкова дълго да я държи и т.н., но с течение на времето се научихме да ценим целта на този рейн и да си спомняме с носталгия за купона по негово време. В настоящата статия ще ви припомня в детайли тези забавни месеци.

 

Малко предистория - през годините преди неговото превъплъщение в ролята на високомерния милионер от Уолстрийт, JBL е по-познат като побойник-алкохолик член на незачитащия никого отбор APA. Заедно със своя партньор Faarooq двамата ежедневно пият тонове бира и пребиват всеки, който ги погледне накриво. Именно поради това, неговата внезапна смяна на имиджа през лятото на 2004 е още по-шокираща. След като APA губят мач за отборните титли през март 2004 на Smackdown, тогавашният председател на шоуто Paul Heyman уволнява Faarooq, но предлага на JBL да остане в компанията, ако приеме да му стане личен финансов съветник. Противно на очакванията на феновете, JBL се "продава на дявола" и приема офертата, обръщайки гръб на дългогодишния си съотборник. Той разкрива, че години наред, докато е бил член на APA, паралелно е развивал и доста успешна кариера на брокер на Уолстрийт, която му е донесла милиони долари. JBL започва всеки път да излиза на ринга с бяла лимузина, което добавя доста стойност към новия му гимик и го прави по-интересен. Ето междувпрочем сегментът, в който JBL се появява за пръв път в новото си амплоа:

 

 

 

Още по-шокиращо е, че абсолютно веднага след като сменя имиджа си, JBL директно се насочва към световната титла на Smackdown, която по онова време се намира в Eddie Guerrero. Враждата между JBL и мексиканеца за титлата е ожесточена от самото начало, като JBL нарича прародителите на Guerrero "нелегални имигранти", а Guerrero от своя страна потрошава лимузината му. На едно хаус-шоу пък JBL докарва до инфаркт майката на Guerrero, като не спира да го налага. Мачът за титлата е насрочен за Judgment day на 16 май 2004. Преди двубоя, JBL ГАРАНТИРА победата си (което се превръща в негова запазена фраза по време на рейна му). В края на кървавия двубой, ядосаният от постоянното шикалкавене на JBL Guerrero му набива удар под пояса, последван от халосване с титлата в главата. Това носи победата на JBL с дисквалификация, като той все пак спазва гаранцията за своя победа. Титлата обаче остава у Eddie. Това естествено далеч не е краят на враждата. Новият мениджър на Smackdown урежда реванш между двамата за следващия турнир - Great american bash през юли, като дава правото на JBL да избере стипулацията за него. Той решава мачът да е Texas bullrope match, в който условието за победа е някой от двамата участници да докосне последователно четирите ъгъла на ринга, докато влачи опонента си за въжето. JBL този път не само гарантира своя победа, а и гарантира да си тръгне с титлата от турнира. И този път тексаския брокер спазва гаранцията си - той успява да победи Eddie по леко комичен начин, след като бива бутнат от него в последния ъгъл. И така, титлата вече е в самодоволния, надут милионер JBL. Започва един изключително дълъг рейн с пояса, който предстои да носи на гърба си синьото шоу през следващите почти 10 месеца!

 

Празненството на JBL след спечелването на златото:

 

 

 

Радостта на новия шампион не трае дълго, защото първият претендент за титлата му се оказва закономерно не кой да е, а голямото куче в синьото шоу - The Undertaker! Колкото и да не му се иска на JBL, се налага да се изправи срещу Мъртвеца във високопрофилен мач на най-важния летен турнир Summerslam. Шампионът отново ГАРАНТИРА, че ще победи в срещата. За пореден път, гаранцията на финансовия гуру се изпълнява, след като той печели мача с DQ. Това става, след като ядосаният Undertaker го нокаутира с титлата. Това обаче не е всичко - след мача, милионерът отнася дебело Задушаващо тръшване върху покрива на собствената си лимузина. Естествено, прецаканият Undertaker не оставя нещата така и продължава да иска титлата. Това води до втори мач между двамата на No Mercy, който да приключи враждата им веднъж завинаги. Зловещото за JBL е, че мачът предстои да се проведе по правилата Last ride, тоест с паркирана до рампата катафалка, в която трябва да бъде натикан опонентът, за да спечелиш. Всичко изглежда против JBL, но той отново гарантира, че ще си тръгне с титлата. На турнира, The Undertaker помита шампиона през целия мач, но накрая от вратите на катафалката изскача чудовището @HEIDENREICH, който задушава The Undertaker с напоена с хлороформ кърпа и позволява на JBL да го натика в катафалката, печелейки мача и запазвайки отново пояса си. Да не забравяме един зловещ момент от билда за този мач, който навява спомени за тъмното минало на "министерския" Undertaker:

 

 

 

И така, JBL се отървава от Гробаря, но почти веднага след това, срещу него идва още по-надъхан опонент - наскоро търнналият фейс Booker T. Мачът между негъра и шампиона е насрочен за големия турнир Survivor Series 2004. С намеса на личния си асистент Orlando Jordan, който разконцентрира рефера, JBL за пореден път запазва титлата си, като този път удря Booker T с титлата в лицето. Всички тези победи вдигат неимоверно самочувствието на JBL, който започва все повече да разчита на подкрепата на своя "Кабинет", състоящ се от Orlando Jordan и The Basham Brothers, за да прави каквото си иска в шоутата. Това не се харесва на новия фейс мениджър на Smackdown Teddy Long и той решава да уреди съсипващ мач на JBL за последния турнир за годината - Armageddon 2004. Налага се брокерът да защитава златото си срещу всички хора, които е прецаквал постоянно през последната половин година - Eddie Guerrero, The Undertaker и Booker T. За капак, намесите на който и да било от неговия "Кабинет" са напълно забранени! JBL на няколко пъти се опитва отново да ГАРАНТИРА своя победа в четворния мач, но разтрепереният му глас секва и той не се наема да го направи. В общи линии билдът за този мач е "трима срещу един", като фейсовете се съюзяват срещу шампиона. На последното шоу преди турнира Eddie, Booker и Taker побеждават Кабинета плюс JBL в мач с хандикап 3 на 4. На Armageddon непосредствено преди главния мач ставаме свидетели на сърцераздирателен сегмент, в който JBL се сбогува с баннатите от ринга членове на своя Кабинет и целува сякаш за последно титлата си, преди да се отправи към ринга. В началото на четвориня сблъсък, тримата фейсове продължават съюза си и задружно пребиват шампиона, но после всеки започва да се млати с всеки. Намесват се и оръжия като столове и стълби и въргалът става пълен. В края на мача, малко преди The Undertaker да спечели златото, се намесва старият му познайник @HEIDENREICH. Той го издърпва на ринга, което позволява на JBL да направи изневиделица импровизиран Clothesline from Hell на изтощения Booker T, след което го тушира и за пореден път се измъква с титлата!

 

 

 

След всичко това, JBL влиза в новата 2005 година все още като шампион на Smackdown! Нещо, което някой едва ли е очаквал когато той е взел титлата през лятото! Всичко в живота на JBL изглежда розово - титлата е на рамото му, а неговите трима опонента най-сетне са победени и са зад гърба му. Безметежната му радост обаче не трае никак дълго, тъй като на хоризонта се появяват двама нови мейн-ивентъри, които имат ожесточена вражда помежду си и същевременно искат и златото на JBL. Това са Big Show и Kurt Angle - двама стари познайници на JBL от Attitude ерата. Недоразуменията между тримата закономерно водят от Triple threat мач за титлата на Royal Rumble. За нещастие на JBL хората от неговия "Кабинет" отново са баннати от ринга и той трябва да се справя сам с освирепелите си претенденти. Въпреки всичко това, JBL отново ГАРАНТИРА, че ще запаза златото си. Все пак, неизвестно как и защо, в края на мача се намесва цяла сурия от хийлове - Luther Reigns, Mark Jindrak, Orlando Jordan и The Basham Brothers. Те се справят с Big Show, докато JBL се качва на ринга и прави отчаян Clothesline from Hell на Kurt Angle. Следва туш и JBL отново си тръгва със скъпоценния си пояс. Малко по-късно същата вечер, видимо пияният JBL нахлува с Кабинета си в офиса на Teddy Long и олива всичко с шампанско, празнувайки запазването си. Шампионът обаче набързо изтрезнява, след като Long го попарва с новината, че на No way out ще защитава титлата си срещу човекът, който не е туширал тази вечер - Big Show и то в мач в метална клетка с бодлива тел!!! Bradshaw едва не припада като чува новината. В седмиците преди клетката, огромният Big Show тотално доминира над JBL и хората му. Освен това, Teddy Long забранява напълно каквито и да било намеси по време на мача. Този път вече JBL изглежда обречен, заключен в металната клетка с бодлива тел с чудовището, без абсолютно никой да има право да му се притече на помощ! Big Show изглежда почти сигурен нов шампион, но хитростта и донякъде късмета на JBL му позволяват да си тръгне за пореден път с пояса! Big Show тотално го помита в клетката, като накрая му прави огромен Chokeslam, пробивайки ринга с него. След това, Big Show отваря вратата и излиза от клетката, но ... не печели мача, защото се оказва, че пребитият JBL е успял да изпълзи под ринга от дупката секунди преди него! По този начин, JBL печели мача и запазва отново световната титла.

 

 

 

Вече The Undertaker, Eddie Guerrero, Booker T, Kurt Angle и огромният Big Show са зад гърба на JBL. Милионерът е успял да се справи с всички свои опоненти и е пълният господар на Smackdown! Наближава обаче най-голямото шоу за годината - Wrestlemania 21. Човекът, спечелил правото на мач за световна титла на този турнр чрез победата си в Royal Rumble се казва Batista. Животното дълго се двоуми дали да избере да остане в RAW и да се бие с ментора си Triple H или да отиде в Smackdown и да предизвика именно JBL. Страхливецът Triple H измисля пъклен план, с който да се отърве от Batista и да го накара да отиде в синьото шоу и да се бие с JBL. Играта поръчва бяла лимузина, копие на тази на JBL. Той наема и шофьор, който да се опита да прегази с нея Batista. Всичко изглежда така, сякаш стреснатият JBL се опитва да разкара Batista от пътя си. Това кара Животното да му отиде "на гости" в Smackdown! и да потроши с бухалка цялата му лимузина. JBL е безпомощен. Малко по-късно обаче Batista разбира за игричките на Triple H и се концентрира върху него, отказвайки се от JBL. Но кой тогава ще се изправи срещу брокера за титлата му на най-голямата сцена???
Отговорът е ... гладният за слава младок John Cena. Издигащият се рапър е спечелил претендентски турнир на No Way Out и е нетърпелив за първи път да се докосне до световна титла. Надменният JBL естествено не е никак доволен от маниерите и обноските на своя нов враг и двамата имат доста ожесточени спорове на тази тема в седмиците преди PPV-то. JBL влиза под кожата на опонента си, като помага на лакея си Orlando Jordan да го победи и да му отнеме US-титлата. Следващата седмица, JBL и Jordan хвърлят поръчковата въртяща се US-титла на Cena в една кофа и я запалват. Постоянните намеси на Cena в мачове на JBL водят до забрана от Teddy Long той да докосва шампиона. Поради това, Cena решава да съсипе лимузината на JBL със спрейове, което вбесява JBL и на последното шоу преди Wrestlemania, той докарва полицаи, които арестуват Cena за вандализъм. JBL между другото отново ГАРАНТИРА, че ще спечели срещу Cena на Wrestlemania.

 

 

 

Настъпва нощта на големия турнир. Нощта на сблъсъка между изискания милионер и незачитащия нищо и никой рапър-хулиган. Въпреки, че JBL налага Cena през по-голямата част от двубоя, накрая претендентът намира сили и прави FU на шампиона, туширайки го и ставайки новото лице на Smackdown! Това дава старт на шеметната мейн-ивент кариера на John Cena, която го превръща в емблемата на компанията за цяло десетилетие напред. В същото време, 280-дневният рейн на John Bradshaw Layfield най-после приключва. За пръв път желязната гаранция на JBL се пропуква и той не удържа на думата си. Всичките тези месеци, през които той успява винаги да надхитри опонентите си и да се измъкне с тилата, всичката тази нарастваща към него омраза у феновете най-после изпълняват целта си - да издигнат една млада звезда и да я направят най-голямото име във федерацията. Поклон пред JBL!

 

a1df03cc6c7656c02be21dcfd1218f3b32732223

35izpu1.jpg

Link to comment

Страхотен материал! Започнах да гледам WWE сигурно година-две преди JBL да вземе титлата. Нищо не схващах, понеже бях още хлапе, но и до момента това царуване ми е сред любимите. И, естествено, едно от големите ми разочарования беше как John Cena разби всичко. Bradshow беше толкова добър, че като нищо можеше още една година да изкара като шампион.

Link to comment
U_think_U_Know_Me

Винаги съм се чудел защо този човек не стана пак световен шампион. Според мен е правил някакви мизерии в съблекалнята. Иначе талантът му е безспорен. Може би най-подценяваният човек, който е ставал световен шампион.

Няма стига, ИНСТИТУЦИЯТА Ю ТИНК пристига!!!

 

 

Link to comment

Уважаеми потребители,

 

Надявам се разбирате, че имате честта да четете темата на 2019 година! Изказвам специални благодарности на Радоь, който извървя огромен път във форума докато стигне до прозрението, че царуването на г-н Лейфийлд беше най-доброто нещо, което се е случвало в професионалната борба за цялата  й история. Невероятно царуване и чудесна тема, с която да си го припомним. Благодаря Ви сърдечно!

 

Искрено Ваш.

КечБог.

подпис

i28.tinypic.com/2whias5.jpgЛЕЙФИЙЛД ДА Е НА ПОМОЩ НА ТОВА РАЗХАЙТАНО, ПЪЛНО С АШЛАЦИ, ПОКОЛЕНИЕ МЛАДЕЖИ!

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...