Jump to content

Колоездене (Шосе)

BAITO6O

Recommended Posts

Нова тема се роди. Тема за професионалното колоездене ( на шосе). Едва ли много хора се интересуват от колоездене, защото смятат, че е скучно и печели най-назобения.
И са прави донякъде. Някои етапи са си скучни и чак към последните 20-30 км става интересно. Но и такива етапи трябва да има.
За ползването на допинг едва ли нещо трябва да се казва. Във всеки подобен спорт където е важно да можеш да "дишаш" по-дълго време има допинг и то масов.
Препоръчам да се изгледат филмите за Ланс Армстронг - the program и the armstrong lie. 

Иначе нека се кажат няколко думи за предстоящата Обиколка на Испания. Последна Гранд Тур обиколка и последен поправител за някои от Джирото или Тура.
Профилът на Вуелтата обикновено е много по-различен от този на Джирото и Тура. Етапите за спринтьори се свеждат да минимум и има повече наблягане на кратки сръмни изкачвания. Специалитета на организаторите е завършване с изкачване. Дълга, къса, стръмна, лека няма значение на изкачване да е, дори и да е 150метра пак важи правилото. Учудващо за мене, но тази година часовника е само един и то отборен в първия етап само 13км. Това е добре за неможещите часовник. Няма да се губят минути е сигурно максимум 40 секунди.

Доста знакови фигури ще вземат участие във Вуелтата. Ще ги разгледам по отбори, а не по единици колоездачи, защото обикновено на Вуелтата е важно кой се чувства най-свеж на този етап от сезона, а не толкова кой какво може в топ форма.
Пример за това е победителят от 2013. Крис Хорнър тогва не беше взел участие нито Джиро нито Тур, а само Вуелтата и я спечели.
Даже сега погледнах преди Вуелтата е имал само 15 състезателни дни. 9 дни през март месец и 6 дни преди началото на Вуелтата през 2013.
Друг е въпроса, че през 2013 Хорнър беше на 41 години и 2-3 месеца след Вуелтата имаше отклонения в Био паспорта.

Отбора на Мовистарт - Може би това ще е най-силния отбор. С хора като световния шампион - Валверде, Кинтана, Солер, победителят от обиколката на Италия Карапаз и още други качествени колоездачи. Кой ще им бъде лидер едва ли се знае. Валверде първоначално ще си кара за себе си и възможни етапни победи. Докато лидерството трябва да бъде решено между Кинтана и Карапаз. Обаче и двамата и Кинтана и Карапаз в края на сезона напускат отбора и не се знае дали мениджмънта на Мовистарт няма да ги "спре". За финал за Мовистарт може се каже много силно, но силата и подкрепата на отбора към кого ще бъде насочена никои не знае дори и самите те.

Йъмбо - Висма. Може би това ще е равен отбор по сила на Мовистарт, а ако се намират в добра форма може и най-силни да бъдат. 
Знакови имена в отбора са РОГЛИЧ (3ти Джиро), Краусвайк (3ти Тур), Джордж Бенет, Хесинк, Къс, Тони Мартин. С изключение на Тони Мартин, който е силен в часовниците остналите изброени са силни във изкачванията. Лидер на отбора би трябвало да е Роглич, а Краусвайк да си кара в "границите". Интересна ще е ролята на Бенет, дали ще помага свобода ли ще има. Но ако са разумни трябва всички помагат на Роглич, защото би трябвало той да е най-свеж от всички в отбора.
На Роглич последното състезание където е карал повече от 2 дни е Джирото. Това са 3 месеца където е имал възможност да почине и подготви добре.

Лото - Судал. В този отбор единственото нещо което трябва да се отбележи е това, че Томас Де Хент ще кара и Вуелтата след като взе участие в Джирото и Тура.

АG2R - Учудващо за мене Барде НЯМА да вземе участие. И за генерално класиране единствено Латур може да пробват. Ако се намира във форма би трябвало да влезе с лекота Топ10 Латур, защото той се готвил само за Вуелтата и има само 26 състезателни дни.

АСТАНА - Отбора който винаги ми е интересен. Почти целия отбор изпъква с добри качества. Фуглсанг и Лопез ще са техните хора за Генерално. Проблем който може да имат и най-вероятно ще имат по-ниско поставените им колоездачи: през Пролета отбора беше във топ форма и много от хората им вече имат около 50+ дни състезателни.
Обикновено се смята че след 60 състезателен ден почва спад и става по-тежко. Но Астана би трябвало да си разпределили правилно силите и да нямат сериозни закъсвания. Целта им ще е ТОП3 и ако Лопез е в добра форма и има късмет имат шанс да я постигнат.

Бахрейн - Мерида. Няма го напускащия ги Нибали => нямат човек за GC. Дилан Тюнс ще е техния човек за етапни победи на кратки изкачвания, а Баухас за евентуални спринтове. Интересно ще е представянето на младия украинец (23г) Марк Падун. Твърди се, че е талантливо момче.
В края на юли спечели никак не лесно състезание от към профил и конкуренция. До сега има само 16 състезателни дни. Но е нормално все пак е само на 23 години.

Бора - Хансгрое. Немският отбор в който няма да има немец. Идеята на отбора е ясна. Спринтове Сам Бенет, генерално Рафал Майка ако се чувства добре. Майка има 53 дни състезателни, но голяма бройка идва от многоте състезания преди Джирото. Идеята им е била ясна да навлезе в добър ритъм в Джирото.
Другите хора за отбелязване в отбора са Формоло, Гросшартнер ,Мюлбергер ще са добри помагачи или хора за откъснала се група и етапна победа.

Декьоник - Куйкстеп. Спринт Йакопсен. Джеймс Кнокс и Реми Кавагна млади момчета и може направят нещо интересно. Напускащия ги Филип Жилберт може се пробва за етапни победи в откъсване.

Мичълтън - Скот. Може да пробват да проверът дали Естебан Чавез се е възстановил вече на 100% от здравословните проблеми които го мъчиха и да го пробат за Генерално отново. Ниеве ако е в добра форма може спечели един етап по традиция

ЕФ Едюкейшън Драпак - Отбора който може да е приятната изненада. Силно се надявам младите колумбийци Серхио Игита и Дани Мартинез напрвят солидно представяне. ТиДжей Уран и Картни са силно, но едва ли могат да надскочът възможностите си. 
Уран не знам даже, защо го взимат за Вуелтата. Сигурно ще влезе в Топ10, но дано Игита и мартинез не ги спират заради Уран. ТиДжей никога не бил многоетапник. А Картни дано го ползват за откъснала се група и етапна победа. Все пак е бил 2 години в Испански отбор и знае испанските височини.

Инеос. Отбора им не е окончателно потвърден, но сигурно ще пробват за генерално Тао Геген Харт и Де Ла Круз. Нямат да бъдат поне мачкаща сила с този състав.

СънУеб. Няма го напускащия ги Том Дюмулен. Келдерман сигурно ще го гласят за Генерално, но не мисля че ще направи нещо. Макс Валшайд ще е човека за спринтовете им, а Николас Роуч може го пускат в откъснала се група за победа, но и това е трудно.

Обединените Арабски Емирства - За спринт Гавириа. Генерално Ару и Погачар. Ару показа в Тура, че след операцията не е чак толкова зле. Дано продължи възходящия му път и отново стане главен претендент за големи обиколки.
Погачар е едно от откритията на сезона. Само на 20 години и влиза в Топ10 на трудни едноседмични състезания. Сигурно му е още рано за 3 седмици, но етапна победа и Топ20 или Топ10 биха били уникално постижение за този млад талант.

Като цяло това са отборите на които трябва да им се обърне внимание. Другите които не съм ги изброил не мисля, че ще изпъкнат с нещо голямо. Най много измъкнат една етапна победа и до там. За някои това би бил голям успеж даже 

Edited by BAITO6O

Опаля забравил съм и филма Stop At Nothing: The Lance Armstrong Story. Там говорят хората, които са знаели за допинга на Армстронг и някои са искали да кажат истина, но срещат една солидна машина за затваряне на усти.

Аз когото гледах Контадор и братята Шлек се бориха за първите места. Сега не знам какво се случва. 

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

HereComesTheBoom

Оп оп уцели, тва е мойта тема. Най-обичам коментари тип - тия не са ли умориха да обикалят.

Гледам ги - радват ме колумбийчетата и испанчетата. Фаворит е Роглич, но според мен няма да издържи по изкачванията(много са за него).

^^ То в колоезденето е така - пропускаш големите обиколки една-две години и после вече нищо не е същото. :D Братята Шлек и Контадор бяха малко по-назад във времето, но враждата беше епична. И аз тогава гледах най-активно. Ето, сега тези, които ги имах за млади надежди, като Mikel Landa и Dylan van Baarle, се оказва, че гонят вече 30-те.

Тази година не успях да хвана Джирото, а от Тура почти нищо не гледах, но останах с впечатлението, че сезонът беше доста странен. Froome с контузия, Dumoulin също, а Sagan не беше в особено добра форма през повечето време. Харесвам Sunweb, но Dumoulin ми идва малко надценен. От години го спрягат като голямата конкуренция на Chris Froome, а като им видиш победите и на двамата, за сравнение и дума не може да става. И все пак той беше главният колоездач в отбора. Сега, ако реално напуска, вече не знам кое по-голямо име остава - един Michael Matthews може би и това е.

Edited by Huskarl

А ми то всъщност първия ми досек с голямото колоездене и на мен беше 2009 и даже помня етапа отборен часовник и коментаторите говореха само за Астана, Армстронг и Контадор. Нямам никаква напредстава как и защо, но Алберто Контадор ми стана любимец името му беше много яко. После пък и Виченцо Нибали и той ми стана любимец заедно с Контадор. 

Иначе това, че ако пропуснеш 2-3 години вече не е същото донякъде е така. Но в последните години има едно запазване на сили. Не е като едно време къде някои избухва за една обиколка и това му е . Защо ли 😀. След въвеждането на Биологичните паспорти няма такива сериозни изменения.

За Роглич нека изчакаме и да видим. Тази обиколка може покаже дали е от шампионско тесто. Той трябва направи същото което направи Саймън Уейтс миналата година. Лошото за Роглич е това, че няма индивидуални часовници.

А за сегашния сезон ми такива неща и преди са се случвали. 2014 Контадор и Фрум се пребиха и отпаднаха от Тура. А при Саган по това което говори по жествове на тялото изглежда не чак толкова мотивиран като преди. Все пак Саган вече над 5г+ на топ ниво, а това се подържа нон стоп е уникално трудно. Но той си спечели рекордната зелена фанелка. Септември има пак шанс да стане Световен шампион. Даже ако стане пак Световен шампион, то това ще е рекорд. Никой до сега не е ставал 4 пъти WC.

За Дюмулен не мисля, че е надценен.  Той е единствения който без отбор се доближаваше до Фрум. Миналата година ако не беше тази атака на Фрум, то Том печелеше Джирото. Просто Фрум тогава направи нещо което се случва веднъж на 10 години. С един етап да спечелиш голяма обиколка като направиш над 3 минути на другите. А после на Тура се представи много добре. Да си втори след много много тежкото Джиро е сериозно постижение. Може би ако не беше карал Джиро можеше да победи Томас. А тази година просто има уникален малък шанс. Другата година в Йъмбо Висма ще е задължен да спечели Джиро или Тур (зависи къде се насочи). Но от Висма ако са разумни трябва пратят Краусвайк на Джирото се реабилитира за 2016 и Дюмулен се подготви поне веднъж само и единствено за Тура.

За СънУеб ще вземат колоездачи. За да ги напусне Дюмулен се говори че са получили около 2М кеш + освобождаване на сериозна заплата.

Засега са взели Тадж Бенот (много добър класик) Нико Денц (добър часовникар и германец което е добре за спонсора) Йаша Сътерлин ( също добър часовникар и германец) Марк Донован и Тиймън Аренсман са много добри млади и талантливи катерачи, които трябва ги развиват. Може вземат още, но големи имена на пазара вече няма. 

• Upvote 2

От както се появи Фрум спрях да гледам, понеже нямаше никаква интрига (говоря за тура). Сега гледам , че искачат и нови имена и тази година успях да погледам няколко етапа и останах доста приятно изненадан. Естествено тва отборче (предишния скай) пак е взело всички прилични колоездачи и няма кой да ги бутне вече 5-6 години. 

Колоездене гледам редовно от 2010 година и по-точно от Джирото, когато спечели Иван Басо и изгря звездата на " Акулата" Винченцо Нибали, който тогава завърши трети и се качи за първи път на подиума в една от трите най-големи колоездачни надпревари. А пък тазгодишният Тур ми беше 29-тата поредна изгледана голяма обиколка, така че отдавна успях да изпреваря Адам Хансен, който, мисля, че успя да участва, че и да завърши, точно 20 поредни обиколки :D . И като дългогодишен фен на Реал Мадрид и националният отбор на Испания именно Вуелтата ми е най-любимото колоездачно състезание. Още повече, че в последното десетилетие star power-а на състезанието нарасна значително в сравнение с предишни години :beer: . Така че само след два дена почва големият купон из пътищата и планините на Иберийският полуостров и нека най-добрият колоездач спечели :) ! Е, разбира се, ако тенденцията от тази година се спази и тук, и след Ричард Карапас в Джирото и Еган Бернал в Тура, сега и Вуелтата бъде спечелена от трети различен колоездач от Южна Америка, значи че Мигел Анхел Лопес като нищо ще е с червената фланелка на финалният подиум в Мадрид. И до голяма степен ще се повтори ситуацията от миналата година с пълната британска доминация с победите на Кристофър Фруум в Италия, Герент Томас във Франция и Саймън Иейтс в Испания.

Edited by old school

701246367_.jpg.6303a7fda279801b90d590d2191ee86c.jpg

Първи етап във Вуелтата пълен с драми. 

Ситуацията в Йъмбо Висма е тип Марио Метушев. По-лош сценарий едва можеше да има. Да ти се изръсят на асфалта и оградите от 7 от 8 колоездачи е ужас на ужасите.  Се молят в отбора да няма сериозни травми Роглич и съоборниците му. То им тръгна по вода ама водата ги подлизна.

С Ару не се разбра какво се случи, но дано и той се е разминал леко. Ако се чувства добре би направил добри страдащи атаки.

Астана показаха и доказаха, че са дошли с най-доброто и искат спечелят Вуелтата. Другата година е почти ясно, че Лопез е на Тура. Готов е.

Първи тежък етап завършващ с изкачване и неща се наредиха според очакванията.

Лопез показа, че ще се бори за червената фанелка и със сигурност ще е в ТОП3. Днес взе малко секунди на Роглич, но на часовника ще загуби от него поне 1:30.

Роглич пък днес беше добре. Всичко беше под контрол. По график се движи. Йъмбо Висма за мен доказаха, че сега имат правилния отбор в тази обиколка и Роглич ще усеща ефекта от съотборници повече от Джирото.

Мовистарт с Валверде и Кинтана за поредна година показа, че са тотални дебили. Единият етап Кинтана атакува и Валверде губи време. Сега Валверде атакува и Кинтана губи време. В тоя отбор всеки кара колко може и отборна тактика няма.

ЕФ ЕДК Драпак пък и те направиха лека дебилщина. Освен, че преди изкачването имаха проблеми и малко наваксваха, но това което решиха направят едва ли знаеха какво ще се случи. Картни попринцип още от Пролетта, когато застане да задава темпо направо пръска групата на части. Днес пак същото, пръсна ги както си трябва, но Уран естествено неможеше. То той попринцип никога не е могъл да кара две обиколки подред силно. Една на сезон му е лимита.

Погачар на 20 години да е близо до най-добрите не е зле. Даже неговите резултати спрямо годините му са с по-добри от тези на Бернал. 

Етапната победа пък беше тотален майтап. Най-малкия отбор във Вуелтата с 1во и 2ро място. Едва ли някои е очаквал Ерада да е чак толкова зле, че колоездачите на Бургос са на първите две места. 

• Upvote 2

Мина една седмица от Вуелтата и нещата още не са напълно ясно кой е с предимство пред останалите.

Единственото ясно нещо до сега е, че първите четири места ще са за Лопез,Роглич, Кинтана и Валверде, кой къде не божа работа. Донякъде Роглич е с предимство заради часовника и представянето си до сега. 

Днес етапа се очакваше да има разлики и имаше. Лопез тръгна прекалено рано и изглеждаше от Астана са добре разпределили нещата. Но заваля и в участата с черен път на Лопез и Роглич се случи това което не искаха. И двамата бяха падали. Всякаш Лопез май имаше повече щети и затова загуби повечко време. Роглич пък минимизира щетите което е добре за него.

Мовистарт продължават с тоталната бъркотия в отбора. Вече 3-4 години я карат така когато Валверде и Кинтана са заедно и едва ли ще има промяна. Поне това им е за последно. Истината е, че реално двамата нямат кой знае какви шансове срямо Роглич и Лопез. От Мовистарт трябва се надяват Роглич да издъхне в седмица 3, а Лопез в часовника да губи дооооста време.

Преди началото на Вуелтата казах, че Погачар може покаже добри неща и ги показа. Етапната победа си я взе, сега едно завършване в Топ6 (може и 5то място, а при късмет и 4то) би било добър резултат, защото доста от претенденти от неговия калибар паднаха и си прибраха по домовете си.

• Upvote 2
  • 2 weeks later...

След края на втората седмица във Вуелтата Примош Роглич се очертава като големият фаворит за крайната победа. Разбира се, до края на обиколката има още няколко много тежки планински етапи, но по всичко изглежда, че ще се повтори сценарият от миналата година. Тогава Саймън Иейтс беше на крачка от победа в Джирото, но получи сериозна криза в последните етапи и се срина надолу в генералното класиране. След което обаче във Вуелтата вече си беше взел поука и с много силно, но същевременно добре премерено каране, триумфира с червената фланелка. При Роглич се получава нещо подобно. Сега, за разлика от Джирото словенецът изглежда доста по-уверен и постоянен в представянето си, има и по-силен отбор около себе си, така че бившият ски-скачач лети уверено към първата си победа в голяма обиколка.

Е победителят и окончателните резултати в таз годишната Вуелта са ясни. Тази Вуелта може би беше най-осакатената от към битки и неочаквани неща.

поздравления за Роглич. Спечели първата си голяма обиколка, НО да победиш Валверде (след Тур и на тази възраст), Погачар ( 20 годишен хлапак набиращ тепърва скорост), Кинтана (изцеден от към големите обиколки)  и Лопез не е нищо впечатляващо. Една победа на Роглич на Джирото срещу Нибали и Том щеше много повече неща да покаже. С тази победа за мен Роглич показва, че има качества, но с големи условности при по-сериозни имена. Просто Валверде да е най-близко до тебе е смешно. 

Погачар пък надмина всички прогнози давани за него. Както казах преди 3 седмици най-оптималния вариант трябваше уж да е Топ10 + етапна победа, но явно това момче има неочаквано добри качества на тази възраст (20г). Топ 3 + 3 етапни победи е зверско представяне. Нищо чудно другата година го пуснат направо в Джирото. 

Представянето на Лопез пък е доста странно. Преди етапа в Андора където падна в калта беше може би най-силния. След това дали заради падането или прекалено е бил в оптималната си форма не се знае, но резултата е явен извън Топ3. Другата година е може би почти сугрно, че ще го пуснат на ТДФ, но до тогава има много време.

Дано за последното гледаме цирка от трупата на Мовистар. Дано Валверде спре да се бори просто за добри резултати. 

• Upvote 1

След много силното си представяне в трите големи обиколки, определено тимът на Йъмбо-Висма е отборът, който прави най-силно впечатление през тази година. А още по-интересно ще е при холандците през новият сезон, когато при тях ще са освен Стивън Краусвайк и Примош Роглич, също и новото им звездно попълнение Том Дюмолен. Ще е любопитно да видим как тримата ще бъдат разпределени в Джирото, Тура и Вуелтата през 2020 година. Ако няма конфликт на интереси между тях и ако мениджмънта на тима продължи да си върши така добре работата, със сигурност за Йъмбо-Висма предстоят още много успехи и занапред.

Нека първо се обяват октомври маршрутите и тогава решат кой кътде. Най-вероятно в отбора се молят и Джирото и Тура да има МНОГО часовници, че Том и Роглич правят минути, но най вероятно ще има 1 отборен и 1 индивудуале. Даже би било добре има планински часовник. На планински часовник винаги стават интересно.

А ако бях аз директор в отбора така щях ги разпределя.

Джиро - Роглич и Краусвайк. И двата имат недовършени неща с Джирото. И би трябвало имат мотивация да се докажат в Италия.

Тура - Том + този из между Стивън и Примож който се представи по-зле на Джирото. Просто към Том и отбора ще МНОГО повече интерес, все пак холандски отбор с холандски лидер. Цяла Холандия ще е за него на Тура.

Иначе най-вероятно от мениджмънта на отбора ще пратят

Джиро: Том и най-добрите им грегари ( Де Плус и Къс). Все си мисля, че няма да решат Дюмолен го готвят само и единствено за Тура, поради простата причина, че ще нов в отбора и няма е чак толкова навътре с "нещата" как стават нещата както Роглич.

Тур: Роглич и Стивън просто защото 2018 и двата бяха заедо на Тура и май се разбират + Бенет грегар основен. То би бил най-разумния и сигурен избор ако искат сигурен добър резултат. Но за мен Роглич трудно би спечелил Тура. Да се бориш с стария Валверде и младия Погачар е несериозно. В Тура Инеос ще дебнат да те унищожат  в само един етап ако им се отоври възможност. Мовистар и Астана нямат възможностите на Инеос.

• 7 months later...

Мда по график днес трябваше да стартира Джирото,  но коронката промени нещата.

И нещата в професионалното колоездене на шосе са тотален миш маш, но спрямо други спортове може би нещата не изглеждат чак толкова зле.

Преди няколко дни обявиха уж кога ще бъдат проведени главните състезания. Естествено това са само примерни и възможни дати. До август месец много неща може да се случат и пак да има промени. Но Джирото да е през октовмри си има и рискове. Дъжда ще го има, а по високите места може и сняг. За Тура през август и за Испания през края на октовмри и началото на ноември не би трябвало да има проблеми с времето.

Иначе плановте са Тура и Джирото да са си в пълният формат от 21 етапа, а само Вуелтата да бъде орязана. Друг е въпроса, че едва ли някои ще се сърди ако махнат 2 етапа за спринтьорите и без това там нещата са скучновати, а също така и часовниците да бъдат намалени до макс 2. 

Иначе нещата от към спонсорство и пари ще се закучат. Дано френсктие власти не направят глупоста и да забранят провеждането на Тура. Голяма часто от спонсорите са имено заради рекламата в Тура. Естествено някои спонсори даже очаквам да се отгелят, но интерес винаги ще има и ще се намерят фирми да дават пари. Даже мисля, че е дошло времето след Бахрейн и Обединените Арабски Емирства и Катар да си имат собствен отбор.
Нямам предства отборите които имат финансиране и за следващите години как ще процедиран на трансферния пазар. Попринцип след 1 август вече може да се обявяват официално трансферите. А попринцип когато се разбере, че даден колоездач напуска отбора си, то отбора понякога почва да му прави сечено и да не го пуска много по състезания. Сигурно тая година чак октомври ще се обявяват трансферите.

Представянето на самите колоездачи пък също ще е доста интересно да се види. На практика от март месец са в изчеквателен режим. Днес сме май месец, а те трябва да се подготвят за август септември и октомври. Имат пре достатъчно време да влязат във форма. Сигурно ще е много интересно, защото натрупана умора от сезона няма да има и всички ще бъдат гладни за доказване и показване. Има наченки са може би невиждан до сега екшън. 

Как в самите отобри ще си разпределят програмите кой къде ще кара нищо не се знае. Инеос и Йъмбо-Висма са ОТБОРИТЕ. 
Фрум извади късмет. Ще се е възстановил на 100% след нелепият инцидент и със сигурност ще иска да покаже в отбора кой е шефа. Карапаз и Бернал са добри, но Фрум когато е на висота е перфектен. В Инеос имат и лоша новина в мениджмънта има. Никола Портал важен спортен директор пък март месец почина заради сърдечен удар. А тоя човек ми правеше силно впечатление, че много добре си разпределяше нещата. Ще видим какво ще се случва в Инеос, но дано и силно се надявам ИНЕОС да решат да атакуват и трите големи обиколки имат целият ресурс. Йъмбо-Висма пък и те как ще разпределят Том и Роглич не се знае, Краусвайк е човек за подиум и до там. Пък и малко или много това си е дълго годишният отбор на Рабобанк от 1996г.

Допинг контрола впредвид ситуацията нямам представа как е и дали има някакви промени, но с това ГОООЛЯМО време за подготовка, то колоездачите трябва добре да се напапкат и да имат добри резултати и да има изненади и силно представяне от хора дето не се очаква. 

Ето и календара на важните надпревари ЗАСЕГА. Париж-Рубе на 25 октомври не ми се мисли каква касапница ще е по паветата. Дано времето е студено и да вали дъжд заради калта. Тогава ще ужас за колоездачите, но за зрителя огромен кеф.

c.PNG

Edited by BAITO6O
  • Thanks 2

По Евроспорт излъчват от последните  7 години 3 знакови етапа за всяка година.

Днес ще са 2014 и мисля 20 етпа Монте Зонколан едно от най-тежките изкачвания.
В следващите дни ще излъчват за мен най най най яките Джирота, защото победите ги взеха любимците ми, Алберто Контадор и Винченцо Нибали.

Силно препоръчвам да гледате етапите с участието на Контадор и Нибали. 

През 2015 най-вероятно ще дават как Алберто (лидерър) на в началото на Мортироло изсотава с минута и малко от тогавашните съотборници и 2 и 3 в GC Ару и Ланда и как ги пръска.

Другия етап от 2015 сигурно ще е Финестре. Силно се надявам този път да не повръщам, защото тогава беше последния планинси етап от Джирото, а аз се бях напил на куче ( уиското беше фалшиво 😀😀 )  в предишния ден-нощ  и връщах поръчките на следващия ден. Даже още си спомнян датите 29 май беше голямата дата, а на 30 връщах поръчките, а като видях как Контадор на Финестре почва влачи крак + ситуацията ми в стомаха бях готов да си изкопая 2 метровата дупка.

През 2016 пък сигурно ще дават последните два планински етапа и кълбото на Краусвайк. И епичното завръщане на ВИНЧЕНЦО НИБАЛИ. Тогава пак имаше лична история в 19 етап. Тогава един педерунгел от шибания университет искаше да присъстване в последния ден. И зарди тоя НЕЩАСТНИК ПЕДЕРАС КАВАЛ ЦЪРВУЛ изпуснах 19 етап и ренесенса на Винченцо. След това го гледах на запис ама друго си е live. След това за 20 етап си бях взел бележка и не се бях наквасил като миналата година  и всичко си беше тип топ.

За 2017 и май беше 19 етап пак имаше история ама там едно пиче беше виновно ама си получи изтърбушването заради лигавщините.

• 2 months later...
HEIDENREICH

Видях някакви реклами че обиколката на България се завръщала след 3 годишна пауза. Сетиха се кога.

Въпросът ми към @BAITO6O e следи ли това състезание, колко е силно и участват ли понякога що-годе известни колоездачи.

Обиколката на България се провежда сега в момента. Иначе за да се следи трябва на-живо физически да си там. Вчера даваха някакъв репортаж от финала в Боровец. И пътя София-Самоков го бяха затворили.
А за участниците. Ами зависи. Участват или вече стари пушки (Расмус Навардаускак видях че участва пък той има етапна победа в ТДФ), които са били на добро ниво или млади надежди дето след време ще ставт по-добри.
Приемерно преди години Алексей Лутценко учасваше. А Лутценко си е от Астана и много добър грегар дето може да разпилее групата.

Все пак минлата година завърши в топ20 в Тура, без да се подготвя специално само за това и беше леко тежък.
А отборите не са кой знае какво основно Континентални и отборите от региона или младежките на големите риби, на Астана младежите май учасваха.

Трябва си пари и пак пари за да се случи нещо. Турция е примера за наливане.
Обиколката е маркирана като 2.2 статут май това беше най-ниският, но това не е проблем. По-добре да има обиколката някаква отколото да няма нищо.
Ей сега видях маршрута е леко скучноват. Няма сериозни височки или завършване на изкачване.

• Upvote 2
  • 4 weeks later...

Интересно. Дали ще има такъв казус да изхвърлят някой отбор (дори и колоездачите да са здрави ако има 2ма души от персонала на отбора пак хвърчат), може франсетата да пуснат ковидче във Инеос и Йъмбо-Виска и франсетата им да може спечелят. То единствено от французите има шанс реален Тибо Пино, даже аз съм за него.
Но след 3 дни ще направя преглед и какво да очакване от  отбори и колоездачите им в ТДФ след по-малко от седмица. Първата седмица ще е касапница май. Инеос изглеждат леко разклатени от Йъмбо-Висма.

image.thumb.png.01c3c8a7a2e5c180a7c9ac88e6996275.png

Edited by BAITO6O
  • Thanks 1
  • Facepalm 1

Дойде времето за ТДФ 2020. Вярно с няколко месеца закъснение и първата голяма обиколка за годината, но по-добре от нищо.
За начало бих казал, че предстоящият ТДФ ще нещо което ще е странно, но и интересно за следене и гледане. А ето и защо смятам така.
Първо това ще е първата голяма обикола за годината. Джирото ще е чак есента. А винаги първата голяма обикола има силен заряд напрежение и нерви първата седмица, а когато добавиш, че това е ТДФ ще стане по-голям мазаляк.
А чисто от към подготовкаи форма на колоездачите ще е малко тука има тука няма. Имаха реално почти 1 месец за трупане на състезателни дни, което не е малко ама не и много понеже от началото на март да не си бил в колоната си е доста време.
Иначе засега изглежда, че Йъмбо Висма са най-готови и подготвени от към спортна форма и тнк, но трябва да се внимава, че може в последната седмица да са издухани и свършени за разлика от другите.
Въобще като цяло този ТДФ ще е може би най-напрегнатия и пълен с най-много напрежение и нерви. Ама някой от отбора вземе да лепне Ковидче, ще е интересно как ще се реагира. В почивните дни ще се тестват всички.Има вероятност да премахват даже целият отбор при 2 заразени колоездачи.Ама не мисля, че чак до там ще се стигне. Дано няма тежки падания и ужасяващи контузии заради голямото ръгане в началото.
То като цяло първата седмица може би за по-доброто на всички няма класически равнински етапи за спринтьорите където да е като тепсия от началото до края. Има спринтьорски, но не са от край до край равнинка.

И в първият етап се видя за какво говоря. Дъжд се ръсеше и се започна ПАДАНЕ ФЕСТА. И важни хора имаха проблеми.
Иначе Роглич днес показа каква е СТРАХЛИВА ПУТКА. По време на състезание да МОЛИШ другите отобри да са по-спокойни и да не рискуват е дебилщина. Не случайно миналата година Нибали на спускане което беше мокро го качи на мантинелата.

А ако започнем да гледаме отоборите то положението е мешавица.

Първият етап може да бъде ужасяващо труден, но решиха да се повозят  и да не си дават много зор. С този дъжд и високо темпо щеше да е истинска касапница. Нещо като Световното миналата година. Пък и Мадс Педерсен доказа, че е станал СШ не случайно, в дъжд момчето се справя отлично. И той и Кристоф за викинги все пак.

Шампионите Инеос, ще са без британските си титани Фрум и Томас. Ок за Фрум е разбираемо защо не е в отбора, но остъствието на Томас ме силно изненада. Идеята им е ясна Бернал ще е техният човек, въпреки че има слухове как Бернал има някакви болки от падането преи седмици и Карапаз ще е сигурно план Б ако е в добра форма.
Томас пък сигурно ще го гласят да е в добра форма за Джирото. Но Бернал си е фаворит с грегари като Квиато, ван Барле, Кастровиехо, Амадор и Сиваков ще са силни. Сиваков изтегли късата клечка с паданията днес, а е важен човек за ИНЕОС.
Голям плюс за Бернал е това, че ТДФ ще има само 1 часовник и то като последен решаващ етап с дължина 36км (20 етап) и то с изкачване в края. Затова не би трябвало да губи кой знае колко време от може би единсвения човек можещ да му направи по-голяма разлика Роглич. 
Все пак последен етап вече на изморени ще е по трудно Роглич да направи солидна разлика отколкото ако беше часовника в началото. За Бернал да е с преднина около минута и половина пред Роглич би трябвало да може да я задържи. 
За Инеос неща са ясни, като единственото нещо, но много важно, е дали целият отбор ще на висотата в която се свикнали да ги виждаме. На Дофине бяха зле и Йъмбо-Висма ги пръснаха и бяха много по-добре. Но за 2-3 седмици в колоездене неща може да се променят на 180 градуса.
Добре от Инеос си промитират новите им неща. Вече отобра им се казва INEOS Grenadiers. A така ще им се казва и някакъв джип където ще пускат, дето е някакво копие и смесица между Г класа и УАЗ. По новите им екипи са по-добри от предишните.

За Йъмбо-Висма там ситуацията е прекалено хубаво не е на хубаво. ОК във Дофине бяха перфектни, да имаха нелепият късмет да паднат важните им хора, но паданията не бяха фатални, а преди тях представянето им беше доминантно.
За мое голяма изненада Том Дюмулен няма да лидера на отбора за разлика от Роглич. А Роглич да има грегари като Къс, Бенет, Том та даже и ветерана Хесинк + Ван Ерт си е голямо предимство.
Дано от Йъмбо-Висма приложат тактиката на Скай през миналите години, тоест човекът дето да "отрязва краката" на групата и съперниците, всеки ден да е различен този човек, един ден да е Сеп Къс, после Бенет, а после Том.
Този ротационен принцип подържа свежества на грегарите и ги държи на добро ниво до края. Един ден си на макс после 2 почиваш, но после пак може да си на макс. Ако примерно се прекарат да натискат на макс от край до край в края ще са умрели и може да има случка тип Мичълтън Скот Джиро 2018. Иначе всички изкарват Роглич големият фаворит и човека дето ще спечели, което за мен е грешка. Да спечелиш Вуелтата в конкуренция със старият Валверде и младият Погачар и да си колеблив на Джирото с вече може би издуханият Нибали и Карапаз дето спечели обиколката в 1 етап не е сериозно. Ако Роглич се озове в тежка ситуация в която трябва бързо да се действа и изцяло той да решава какво да прави то това не е в негов плюс. Няма опита от това да е свикнал с напечените ситуации. Да с този силен отбор сигурно ще го покрият. 
Примерно миналата година в Джирото когато Нибали на спускане го качи на мантинела и случките преди това бяха показателни, защо Роглич не е вкален и изграден в битки.

Нямам търпение да видя как Том Дюмулен застава в челото да задава темпо и как от група от 30 човека я редуцира на под 10, а ако Ролгич и Дюмолен са във формата си, то състезанието ще е много много затворено и Йъмбо ще са царе и господари в изкачванията.
Нямам напредстава, но имам някакво чувство, че последната седмица за Роглич ще е много тежка и там ще се покаже дали става за шампион. За Ван Ерт очаквам от момчето в първите етапи да иска да облече жълтата фанелка, а шанса това да се случи е голям. Ама може и да не е така, а да си го ползват за пазаене на важните им хора.

Куйпстеп - Ах Алафилип. Ок за Куйпстеп е ясно, че ще гонят етапни победи колко се може повече. Както казах по-рано етапите за спринтьори са ужасно малко и се броят на пръстите на едната ръка, а това е лошо за новият им спринтьор Сам Бенет. Да взеамт от тези етапи 1-2 победи е ОК, но формата която показа Бенет преди ТДФ ще е трудно. Дали тежко контузилият се Якобсен щеше да е човека им за спринтове не се знае, но с форамта до момента на Бенет не сам особено позитивно настроен за доминация на Куйпстеп  в спринта. С Кител и Кавендиш доминираха тотално в спринтовете. Като влак бяха.

И стигаме до Алафилип. Сега реално никой не знае за какво се готви Алафилип. Може много неща да се говорят, но дали са истина е трудно да се каже. Да представянето му в Дофине беше малко странно. Но ако трябва да следвам логиката и разума си мисля, че Алафилип просто се насочил към това да спечели колкото се може повече етапни победи.
Друг е въпроса как планира да ги спечели, дали чрез откъснали се групи или чрез това просто да е най-добрия не се знае. 
Ако се намира в добра форма има реален шанс да облече жълтата фанелка още в първите етапи. А ако я облече дали може да се случи нещо като през 2019 не се знае. Затова аз лично се надявам в началото да облече жълтата фанелка и да стане интересно и всеки да се чуди какво ще стане. Пък и миналта година беше нереално да оцелее до края, защото реално Алафилип беше от над 4-5 месеца в топ форма което е няма как да продължи дълго. Докато сега положението е различно, умората трупана през пролета на 2019 я няма и може да се случи всичко. Иначе другите хора в Куйпстеп са си стандарните силни и мощни влакове: Каспрен Асгре, Боб Юнгелс и тнк.

ФДЖ. Ем при тях е моят човек Тибо Пино. Много искам и силно се надявам точно тази година да е за Тибо Пино. Това което му се случи миналата година беше нелепо. Тибо беше в най най добрата си форма и реално за мен почти сигурно влизаше в ТОП3 пък даже и нещо повече.
Затова ако има някаква справедливост дано това дето му се взе съдбата миналта година сега да му го върне с лихвите. Формата му до момента си беше ОК. Дано слабоста му да има 1-2 дни в които да е много зле я няма. Иначе отбора и хората около него са ОК. Гюду и Райхенбах ще са хората му за нагоре, а Кюнг ще го пази в ниското. Може да няма перфектният отбор като някои друго, но не е фатално чак толкова много. Най-добрият вариант за него ще е първите 2 седмици да е на много малка разлика до лидерите или да е пред тях, но да не е с жълтата фанелка, че отбора да не му работи. И може би в 17 етап да избухне да удари силно по масата да облече фанелка и да си остане в нея и в Париж.
Да  пристрастен съм за Тибо, но човека си заслужава една голяма победа за мен.
Извади и той къса клечка в първият етап с падане, но дано е ОК и да не губи време в първите етапи.

Бахрейн - Макларън. Ако гледаме отбора на хартия ще си кажеш е те ще са фактор може да сила равна на Йъмбо и Инеос. Но там отбора е напрвен тази година. Не са като другите два дето са изградени през годините и ядрото им е ясно. Ланда ще е техният човек, а с присъствието на Ваут Пулс, Пейо Билбао, Карузо и Мохорич не изглеждат зле.
Малко ми е трудно да си представя, че примерно Ваут Пулс дето напуска Инеос, защото не му даваха свободата ще работи за Ланда през цялото време. При Пейо Билбао е горе долу същото, миналата година когато се очакваше да помага на Лопез той имаше свободата от Астана и си печелеши етапни победи.  Затова в Бахрейн - Макларън нещата ще са малко мътни в началото кой за кого и кой ще е човека за Ланда. Иначе за самият Ланда и там нещата са малко мътни. Форамта му беше ОК, нищо кой знае колко добро или зле. Доброто за него е часовника, че е чак 20 етап в края, но там ще загуби поне 2 минути от Роглич и тнк.  Затова до 20 етап Ланда ако иска да направи нещо значимо трябва да е в атакуващ режим и да трупа време ако е възможно, което някак си немога да си го представя. Затова за Ланда топ5 е напълно възможно, топ3 трудно, а да спечели ТДФ много много трудно.
Оптималното за Бахрейн - Макларън ще е топ5 + 2-3 етапни победи и това е. Пък и не е чак толкова зле ако го постигнат.

АСТАНА - Признавам си, че съм малко изненадън, че Фуглсанг не са го взели. Но пък на него винаги нещо му се случва пада в началото и си пребава цялото състезание. От Анхел Лопез ще искат добро представяне в GC. Но пък на него това ще му първият TDF. Да вярно, че натрупа вече никак не малко опит в Джирото и Вуелтата, но ТДФ е друга бира. Август месец Лопез беше под стандартите си, което пък кой знае може да е нарочно да е част от програмата му по плавно и равномерно навлизане във форма, а не като Йъмбо Виска където всички са във форма.
Дано Лопез след първата седмица е на висота и да е дразнител с атаки. Хората около него са ни доста познати: Братята Изагире, Омар Фрайле, Луиз Леон Санчез, Лутсенко + едно ново име Тежада, който в интерес на истината не е никак зле.
Ако го пуснат в откъснала се група и бъде подценен заради неизвестноста си може да изненада всички. 
Дано целият отобр на Астана е в добра форма, защото когато са винаги се опитват да е динамично състезанието.

Бора - Хансгрое. Имат хора за навсякъде. Саган естествено ще си гони зелената фанелка, за него ще е може би от полза, че чистите етапи със спринт ще са по-малко, а повече ще има етапи в спринт в редуцирана група. Естествено това си има и опасности, защото в такива етапи се представят много добре Вут Ван Ерт. Дали пък самият Ван Ерт ще иска да гони зелената фанелка не се знае, ще видим. Бухман ще е човека за генералното им класиране. Вярно е че имаше падане и участието му беше под съмнение, но може да се оправил. Да тази година ще му е по-трудно от миналата година заради конкуренцията, но при добро представяне има шанс за Топ5. Има и добри грегари, които няма да го изостават в напечен момент.
На мен лично ще ми е любопитно представянето на Ленард Кемна. Пича има много потенциал и при правилно развитие може да стане сериозен фактор. Но като за началото да го пускат в откъснали се групи и да кара до където може. Малко ми е странно, че не са взели Патрик Конрад, но явно го пазят заедно с Рафал Майка за Джирото. 2 етапа да спечелят Бора е твърде възможно, пък ако Саган си завърши по традиция със зелената фанелка + топ5 от Бухман ще е добър и успешен Тур за немският отбор.

Мичълтън - Скот. Може би очаквах като имена малко повече от тях и амбиция за GC. Етапни победи в откъснали се група и червени точка фанелка това ще е при тях.

ЕФ Едюкейшън - Ем гледаш състава на розовите пантери и си викаш ОК не зле, с най-доброто възможно са. Ама едни от колоездачите им трябва още много хляб да папката, а други като Ти Джей и Уран пък са им минали добрите години.
Реално би трябвало човека за генералното им да е Дани Мартинез, Уран да си кара колкото може, а другите да ги ползват спрямо нуждите на отобра. Една етапна победата на дребосъка Игита би било добре за отбора.

Арабските Емирства. Гледаш ги и ще си кажеш " Е не са чак толкова зле с хора като Погачар, Ару, Де Ла Круз и Формоло + Кристоф". Друг е въпроса, че примерно от Ару и Де Ла круз там нещата са много много мътни. Как ще са като форма, дали пък ако са добре ще може да са ОК от край до край нищо не е ясно. Ару лично аз мисля, че е свършил след проблемите дето имаше с добрите резултати.
А от Погачар пък какво да очакваш пак е нито така нито онака. Миналата година се представяше навсякъде много добре, а във Вуелтата го затвърди. Сега в Дофине не беше нищо кой знае какво, вярно конкуренцията е друга.
Затова за Погачар може би за начало в първият му ТДФ една или повечко етапни победи ще е добре, Топ10 може даже може и топ5, но за мен лично 2-3 етапни победи от откъснали се групи ще са по-добре от топ5 без етапна победа.
Кристов спечели в първият етап и облече жълтата фанелка, което е добре за климата в отобра, понеже вече имат етапна победа.

Мовистар - Пак ли Валверде ще го мъчат и целият отбор да страда заради него. Дано е дошъл здравият разум на Енсуе и Енрик Мас и Марк Солер да не са кученцата на Валверде. В интерес на истината очаквам слабо представяне от отбора. Да имат никак не лоши хора освен Валверде, Мас, Солер + Каталдо, Верона, Рохас и Оливейра.
Но не мисля, че с нещо ще впечатлят. Ок да може в последната седмица, когато нещата са ясни да гонят етапна победа, но до там. Преди години първите етапи бяха перфектни за Валверде, но на 40г е вече друго. За Енрик Мас се надявал горе долу солидно представяне и да е в топ10.

Трек - Сегафредо. Ок за тях е ясно, че пазят Нибали и Чиконе за Джирото заедно с другите италианци. Нормално е Сегафредо са жабари и ще искат добро представяне в Джирото. Но отбора им за ТДФ не е кой знае какво. 
Да имат Ричи Порт, Молема и световният им шампион Педерсен ще показва фанелката, но не мисля че ще направят нещо запомнящо. Ок да сигурно ще натягат Ричи Порт за генерално и Молема свобода и етапни победи.
Яспер Щойвен може и той в някои хаотични и нетипични етапи нещо да пробва. Но като цяло Трек ще са в сянката на другите отбори.

Ag2R - Положението не е никак добро. Барде ги напуска, генерално класиране никакъв шанс. Фанелка за катерачи и една етапна победа това е което може да вземат от Ag2r.

Кофидис - Вивиани уж за спринта. Ама без извеждане и с по-малко чисти спринтове няма да го бъде много. Мартин генерално може добута криво ляво до топ10, но трябва да е стабилен. Ерада беглец ще е. Но и те ще са пълнеж както сънародниците им от AG2R

CCC - И те като Ag2R нищо кой знае какво. Да имат знакови имена като Ван Авермат, Трентин , Закарин и Хирт + ветераните Гешке, Де марки. Ако вземат етапна победа за тях ще е успех,но имат шанс това да го направят стига хората да им са добре.

Лото - Судал. При тях нещата са ясни. Калеб Юлън е човека за спринтове им, да етапите за спринтьори са малко, но ако не той то в хълмистите етапи може би Филип Жилберт ще покаже класата си въпреки годините си 38. А Томас ДеХент ще си дебне момента в откъснала се група и да се проба да спечели етапна победа.

NTT - отборас с ветераните Поцовиво, Кройзигер. Реално от NTT нищо не очаквам. Ще се пробват да стане я една етапна победа ама трудно.

СънУеб - И те като NTT нищо особено. Да имат знакови фигури като Бенот, Хирши (световен шампион до 23г.) и Николас Роуч. Но кой знае може да им се отвори късмета.

Аркеа Самсик. Мда Кинтана пак ще разочарова. Ок има горе долу ставащи съотборници като Баргил, Диего Роса, авера му Анакона и брат му Дайър Кинтана. Ама да си го кажем честно Найро Кинтана е вече изпята песен, да може да спечели 1 етапна победа може да добута до топ10 ама кво това.
Това дето се говорше за Кинтана преди години, че реално е по-стар отколок е може е вярно. Уж е на 30г ама изглежда като 36-37 годишен поне. Пък и има логика най-добрите му години бяха преди 6-7 години, имено когато се очаква да е в най-добрата си форма спрямо годините.
На мен лично Аркеа Самсик са ми най-противният отбор. Даже ако може да се изръсат почти всичките им хора на асфалта не бих го отказал, само Диего Роса да остане цял.

Израелците. Имат знакови имена като Дан Мартин, Нилс Полити  вече ветераните Грайпел и Херманс, но нищо кой знае какво. Дан Мартин ако е в добра форма може сам да добута топ10 ама и той вече си е стар. И те ще са си пълнеж
Пък и за еврейчетата това ще е първият ТДФ на отобра ще се показват пред камерите когато могат.

Тотал Директ Енерджи и БиБ Хотелс - Витал Конспект няма даже да ги коментирам тия френски ментета.

Та така трдуно е да се прогнозира какво ще стане спрямо необичайната ситуация в която сме, но това е положението. 
Иначе поредно доказателство, че Света е тръгнал към дъното си е как вече при награждаването на подиума в ТДФ няма да има момичета и тнк. А ще има момиче и МЪЖ хахаха. 
Е поне със сигурност това да се случи в Джирото е малко вероятно. Все пак италианците като ценетели на женската красота това няма да го допуснат да се случи.

Edited by BAITO6O

Ооо да, може би сценарият от 2019 пак ще се повтори поне в началото.

Може би донякъде очаквано Алафилип пак си ги победи, както той си може и пак си облече жълтата фанелка.
Вече има 17 секунди преднина пред претендентите за GC.
Ако от Куийкстеп пак искат да тестват  до къде са възможностите на Алафилип за GC, то трябва да предадът на някой от откъснала се гръпа жълтата фанелка. Чак във вторник етапа позволя това доброволно предаване. През 2019 Алафилип имаше Енрик Мас, а сега има Боб Юнгелс горе долу става.

Дано пак се пробват за крайната победа пък каквото стане. Тази година е коренно различна от 2019 за Алафилип от към натрупана умора от състезания и тнк, никой не знае до къде може да се стигне. 

Имам чувството, че гледам 2019г. + силни Йъмбо Висма. Инеос пак в началото го играят скатавки.

Edited by BAITO6O

Така изимина една седмица от ТДФ и някои неща започват да се нареждат.

Йъмбо-Висма напълно очаквано бяха шефовете в колоната през тази седмица, дали ще продължат и в следващите не се знае.
Роглич засега го раздава много пасивно. Ок има преднина пред Бернал от 21 секунди, но тази преднина можеше и да е повече.

Все още смятам, че Роглич може да има проблеми в третата седмица, но засега добре се пести за да няма тотален блокаж.
Ван Ерт това момче е истински звяр. Може всичко.  Даже ми напомня малко на Саган в най-добрите му години.Дано по време на класиките е в същата добра форма. Том Дюмулен си личи още, че е имал отсъствие от състезанията над 1г, но ще се оправи. Върши си добре работа като помагач на Роглич.

Инеос пък там водата е много мътна. Съотборниците на Бернал имаха проблеми с падания и не са в най-добрата си форма. Но рано или късно може би в 3та седмица ще покажат класата си. А самият Бернал още от началото говори, че ТДФ ще се реши в последанта седмица. Ако Бернал има много добър ден и като се мине 2000м надморска височина спокойно може да сложи 30 секунди на Роглич. В петък на вятъра Инеос показа, че чакат и дебнат момента си.

Погачар доказа, че си е класа. Да имаше нелепа загуба на над минута в петък с вятъра, но тези моменти се учат с времето и ще си знае за напред. Все пак това му е едва втората голяма обиколка в кариерата. Но е смел и агресивен, което е добре за зрителите. Ару горкият все нещо се прецаква и обърква.

ААААХ Тибо Пино. Случката от първият етап и падането и удара в кръста му ебаха майката. Тъжно ми е за него, винаги когато се намира в добра форма някаква тъпотия го преебава тотално. След тази случка даже може да приключи с големите постижения. Психиката му може тотално да се прецака, пък и той каже нещо подобно в едно от интервю вчера. Дано не се случи това, но вече подобен сценарий в 4ка голяма обиколка му се случва. 
Алафилип явно миналата година е бил в зверска форма, която много трудно може да се случи пак.

Саган и на него сякаш вече много много не му се кара като преди. Ок може да е насочил формата си в по-голяма степен към Световното първенство и към класиките, но тази версия на Саган е най-слабата му от 7г. поне.В петък отбора му свърши страхотна работа и имаше чудесна възможност да вземе доста повече точки от Сам Бенет за зелената фанелка, но пак нещо се прецака. А в Бора явно двете им важни фигури са зле. Бухман и той зле, вече е над 5 минути от GC. Може и да се оправи, но ще е късно. Иначе съотборниците на Бухман и Саган си вършат страхотно работата.

Колумбийчетата Лопез, Кинтана и Уран там положението е един ден добре после зле и така.
Иначе съм много приятно изненадън от Гилъм Мартен и Барде. Ок да спорят с Роглич, Бернал и Погачар е малко трудно, но са добре. Дано в някое спускане Барде ги подкара здраво и да ги стресне здравата. А Гилъм Мартен не се знае до къде може да изкара, в топ5 може и да влезе ама може и да зацикли здравата не се знае.

За Микел Ланда ок засега е добре, да загуби и той над минута с вятъра, но в изкачвания се държи добре. Друг е въпроса дали това ще е максималната форма от Ланда или има още на къде и още по-добре да е. Ще видим, но си мисля че винаги ще е до Роглич в изкачванията.

И други хора направиха добро впечатление, но истинката класа и майсторство ще си проличат в седмица 2 и 3.