Jump to content

UFC 239 "Jones vs. Santos" - 6 юли 2019


neshev

Recommended Posts

Jack Bauer

Много добър кард ни дават.

 

Jones vs Santos - Jon Jones е най-добрия ММА боец в историята. Точка по въпроса. Сантос има добър удар и горе долу с това се изчерпват шансовете му за победа. Да си добър страйкър е крайно недостатъчно срещу някой като Jon Jones. Мисля че ще е или доминантно решение като в последния му мач или победа чрез предаване.

 

Amanda Nunes vs Holly Holm - Холм имаше една много силна победа преди 4 години и оттам насетне губи всеки важен мач. В никакъв случай не казвам, че няма шансове и не я отписвам, но мисля че Нунес е страхотна навсякъде и както видяхме в ръцете е това при жените, което Francis Ngannou е при мъжете. Предвиждам по-скоро победа за Нунес, но много ще се изкефя ако някак Холм вземе победата.

 

Askren VS Masvidal - Masvidal определено е добър, но не мисля че взима този мач. Видяхме в последния му мач, че Askren е корав и може да отнася яки тупалки, да оцелее и после да обърне мача в своя полза. Предвиждам доминантно решение за Аскрен

 

Rockhold vs Blachowicz - Rockhold печели, освен ако всички контузии от последните години не са му се отразили доста физически.

 

Другите мачове не ме вълнуват.

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment

Много добър card тази седмица. 

 

Едва ли много хора очакват изненада при Джоунс. Предполагам, че ще си вземе доминантен десижън или събмишън в късните рундове. Дано скоро се усети и отиде в HW дивизията, хората в неговата категория няма какво да му предложат в момента. 

 

Нунес и Холм има интрига на хартия.Бразилката ще натиска, а Холи ще опитва на контри да я засича.Тук честно казано не давам твърда прогноза. Не съм сигурен Нунес колко е мотивирана и това ме кара да се съмнявам. 

 

Хорхе и Аскрен ще е забавен мач, но очаквам Аскрен да го събори и доминира както винаги. 

 

Рокхолд хубаво се засили в горната категория, но там удрят по - тежко. Блаховиц не е за подценявяне. 

 

Диего Санчез и Киеса също може да е лудница. Изненадата тук е, че Киеса прилича една идея по - малко на кварталния пияница. Очаквам победа за него със събмишън. 

 

От прелимките виждам, че Гил Мелендес се завръща. Беше страшен боец едно време в Страйкфорс, но след като USADA затегнаха проверките, всичко свърши за него. Дано победи все пак. 

Link to comment

Залагам на Аскрен, Нунес и Джоунс за победи.

 

Аскрен мисля, че ще лежи върху Масвидал 3 рунда и ще вземе скучно решение, но не изключвам да понесе и няколко тежки удара на влизане.

 

Нунес според мен ще спечели с TKO. Сега като цяло обаче, ако трябва да се замисля малко повече върху този мач, не изглежда изобщо толкова лесен за Нунес, поне на хартия. Предполагам това ще е 5 рунда, а Нунес е показвала известно издъхване след 2-рия. Холм няма проблеми с кардиото. Другото, което е, Нунес използва предимно бокс, а Холм въпреки, че е много завършен кикбоксьор, има най-солиден бекграунд именно в бокса. Сайборг и Шевченко я биха, просто защото според мен имат значително по-ефективен кикбокс (при Сайборг тежко застъпен муай-тай стил). Интересно е каква ще е стратегията на Нунес, защото според мен има по-големи шансове за победа именно, ако се опита да нокаутира Холм, но от друга страна, ако тръгне по-агресивно и не успее да спечели с нокаут, вероятно ще и е много трудно последните 3 рунда и е много вероятно да загуби с решение. Ако пък се опитва да надиграе Холм и да спечели със съдийско решение, там може да е 50 на 50, даже може би леко предимство за Холм отново заради по-доброто кардио и по-голямото разнообразие в атакуващ план. Не очаквам граплинга да е фактор, може да има клинчове, но това не е основна игра на Нунес, въпреки че има този инструмент в арсенала си, но Холм е показвала, че е много силна физически и има добра защита в клинч.

 

Джоунс срещу Сантос - Сантос е забавен боец и винаги съм искал да видя Джоунс срещу някой див нокаутьор, от тези, които могат да се нокаутират с един удар, но точно Сантос не мисля, че е човека. Според мен това е по-слабата версия, която щяхме да получим на мач между Джоунс и Rumble Джоунсън. Проблема на Сантос - естествено основният ще бъде борбата. Джон е много умен боец (макар и прост като човек), така че предполагам няма да рискува първия рунд и ще тръгне почти в началото за борба. И най-вероятно ще събори Сантос и ще почне да го работи още в началото. След 1-вия рунд, ако усети, че го е отслабил достатъчно може би ще започне да го работи и в стойка. Предполагам до 3-ти рунд вероятно ще го удуши, в смисъл залагам победа с предаване. Другият проблем, който виждам в Сантос е, че е прекалено див. В смисъл атаките му са луди на пръв поглед, но не са с особено прецизна техника и прекалено много "телеграфира" какво ще прави. Джоунс няма да играе тази атака, най-вероятно ще му е сравнително лесно да го разчете и просто няма да е на мястото на удара или ще контрира веднага с тейкдаун. Разбира се, интересното е, че поне на хартия Сантос винаги има шанс да го нокаутира с някой див удар, но честно казано, не съм особено убеден, че дори ще докосне Джоунс.

 

Щях да предвидя и победа за Рокхолд, но мисля първо да изчакам да видя как ще изглежда в тази категория. Брадичката му винаги е въпросителна, но много хора са подобрявали издръжливостта си към удари след като са минавали в по-горна категория.

Link to comment
Jack Bauer
14 minutes ago, retwerts said:

Щях да предвидя и победа за Рокхолд, но мисля първо да изчакам да видя как ще изглежда в тази категория. Брадичката му винаги е въпросителна, но много хора са подобрявали издръжливостта си към удари след като са минавали в по-горна категория.

 

Не оспорвам думите ти, но каква е логиката на това, че си по тежък да прави поемането на удари по-поносимо?

 

Определено виждам предимства в това да се биеш в по-горна категория - по хидратиран си, с повече мускулна маса може би, сигурно и по-енергичен заради по лесния кът. Но как ти помага в това да си по издържлив на удари? Особено като добавим и факта, че се биеш с хора със по-силен удар.

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment
49 minutes ago, Jack Bauer said:

Не оспорвам думите ти, но каква е логиката на това, че си по тежък да прави поемането на удари по-поносимо? 

Нямам точно "научно" обяснение, но се е наблюдавало доста пъти - например един Уитакър. Предполагам, че може да е нещо свързано с дехидратацията. Тоест не е непременно това, че си по-тежък, а това че не правиш толкова голям water cut, който изглежда повишава чувствителността на нервната система и прави по-уязвим мозъка към загуба на съзнание следствие на удари.

Link to comment

Няма да съм изненадан, ако Джонката падне тук. Последните битки не е на онова ниво, което беше. Дали заради допинг провиненията, които го наплашиха, или просто вече мина пика си. Но и това на страна, не помня да се е бил с боец като Thiago Santos. Атлетичен, неебателен striker, който ще му съсипе краката с ритници и ще търси KO от първата минута. Най-близкото, което можехме да видим до това беше битката с Rumble, но тя пропадна. Но Jones е корав и е много по-добрият боец от Santos, тъй че дори Santos да успее да го нарани, тогава пък нещата минават в grappling, а там нещата много бързо могат да се обърнат в полза на Джонката. Затова и дори да не ме изненада победа на Santos, няма как да застана зад нея, защото все пак говорим за Jones. Един от най-добрите бойци, които са се били някога. Говорим и за Santos, който си е типичната MMA батка. Тъй че най-резонното е Santos да му създаде проблеми в началото, но Джонката да се адаптира и да си вземе битката и без това.

За разлика от Джонката, тук съм уверен да предвидя, че Amanda Nunes ще падне в тази битка. Тежък weight cut, много и надуха балона, а знаем, че Holm знае как да пука балони. Тук очаквам да видим Holly Holm от битката с Ronda. С перфектния gameplan, създаден да измори Nunes и да я вкара в късните рундове, с което да спечели битката.

Funky Ben срещу Masvidal е най-чаканата битка от мен. Askren е ОГРОМЕН, голяма гавра, че го бавиха толкова време, но бяха ненормални години тогава. Dana беше тотално във филма, цакаше бойци наляво и надясно, само защото му бяха криви. Откакто продадоха UFC, взе че се кротна и докара Askren. Пълен абсурд, че боецът, който Dana набеди за най-скучния, когото е гледал, сега има потенциал да се превърне в една от най-големите му звезди. :lol: Относно самата битка, изненадан съм, че дават такова предимство на Askren. Битката с Lawler потвърди всички опасения. Askren в стойка е гол и бос и ще има проблеми в този аспект. Но явно хората гледат какво ги прави Khabib и си казват, че няма причина Funky да прави същото. Според мен си взима битката тук, но нещата са ми на кантар. 

Rockhold е пълен въздухар и отсега почна да се надува и да подценява Blachowicz. Очаквам отново да го натупат. Пичът е огромен талант, но цялото му държание е абсурдно на моменти. 

Link to comment

Еха, доста вълнуващи моменти имаше. 

 

Киеса очаквано доминираше Санчез, имаше и значителна разлика в габаритите. 

 

Рокхолд отнесе пореден тежък нокаут. Изобщо не го виждам как ще я кара нататък. Боец със сериозни възможности, но май се провали заради собствената си глупост и самовлюбеност. 

 

Масвидал - Аскрен.. WTF?!?!? Облещих се като идиот рано - рано сутринта. Хорхе-то е много откачен тип и направо излезе да убива в буквалния смисъл. Май нямаше как да му се получи по - добре. Съчувствам му на Аскрен, такава загуба може да е опустошителна за егото и психиката на един боец. Дано се справи. 

 

Аманда Нунес спокойно може да я взимат в Marvel/DC да трепа злодеи.Истинското лице на женската сила, пък и обратна(каква изненада..). Феминистките ще я боготворят. Шегата настрана, не знам какво още може да постигне в UFC. Може би, когато загуби мотивация ще си намери майстора, но засега няма индикации. Жалко, че не я рекламират достатъчно, а обръщат внимание на всякакви тъпаци. 

 

Тиаго Сантос си признавам, че го подцених. Достойно представяне, дори и с контузия. Първите 2 рунда му бяха доста успешни, на Джонката единия крак му стана на палачинка. След това и контузията и умората го забавиха.Джоунс май е прав да си седи в LHW. В горната ще бере ядове и то сериозни. 

Link to comment

Masvidal нанесе един от най-епичните нокаути, които съм виждал. Askren изглеждаше като аматьор в тази ситуация. Просто приклекна, с ръцете напред. :lol: Доста зле, но това при него винаги е било слабост. Самите му поваляния, за борец от този ранг, са доста слаби. Вече на земята е голям, но му е трудно да стига до клинч. Още в битката с Robbie Lawler се видя това. Още ми е странно, че го водеха твърд фаворит. Иначе Masvidal си е пълен катил. Нокаутира го, но пак му наби 2-3 балтии, да си знае занапред. След такива загуби, рядко бойците са същите. Особено сега, всеки ще му се хвърля така и, ако не си затегне защитата в стойка, няма да се изненадам, ако такива завършеци зачестят в неговите битки. На Masvidal да му дават битка за титлата. Colby, Tyrone, тия пичове нямат особен хайп зад себе си в момента.

JBJ направи доста слаба битка. Нетипично за него и тактически не беше особено силен. Очаквах да инициира клинча и да използва борбата си по-ефективно, а вместо това се би изключително предпазливо. И това срещу Santos, който беше на един крак през огромната част от битката. Доста странно. Очаквах Santos да му създаде проблеми, но съм изненадан колко плах изглеждаше Jones. Може би и той е имал контузия, а може би просто вече залязва, но е факт, че последните му битки се наблюдава спад във формата му. Битката беше близка и не бих отказал да видим реванш. Dana раздаваше реванши на всеки втори. Jones изглежда най-уязвим от години насам, няма някакви отявлени претенденти, предпочитам да го видим отново срещу Santos, този път без да има контузии по време на битката. 

 Amanda Nunes записа доста силна победа. Holly Holm сама си е виновна. Да седиш на един крак срещу такъв боец... Иначе седеше добре, но всеки изглежда добре, преди да бъде пребит. :lol:

 

Rockhold отново глътна вода. Това качване на категорията много закъсня. Дори да приемем, че има резон в теорията, че в по-тежката категория ще може да поема удари по-добре, той с години сваляше килограми за MW. Вече щетите са нанеси, а и в LHW удрят доста здраво. 

Поредното вълнуващо PPV. Тази година UFC са на ниво и продължават да правят добри PPV шоута. :beer:

Link to comment

Този ивент беше забавен, но остана една лека горчилка за мен. Силно се надявам това да не е края на големия Jon Jones, но май натам вървят нещата. Супер нелогична битка, много близка... Можеха да дадат решението на бразилеца и по никакъв начин нямаше да сбъркат. Кокалът беше супер пасивен, пускаше само кикове и лакти, не контролираше достатъчно добре дистанцията и не излезе с ясен план за мача. Очаквах клинч и борба, а той дори не опита тейкдаун. Супер плахо представяне, бил се е с хора като Кормие, Белфорт и Густафсон и нямаше страх да влиза в размени с тях, а тук на няколко пъти се завъртя да бяга. Ясно е, че може да загуби всичко при миг невнимание, но няма как да претендираш, че си GOAT с такива мачове. Тази критика идва от негов фен, не от хейтър. Jones трябва да промени нещо, защото всеки следващ мач му е по-слаб от предишния. Само липсата на силни противници държи рекорда му непокътнат. Уважения към Santos, но не го смятам за нещо особено.

Другите мачове бяха кеф за мен, като хейтър на Askren и Rockhold. И двамата доста говориха, но след мачовете си не успяха да станат дори за решенията. Бен си е супер надценен и се радвам, че го видяхме най-накрая. Брутален нокаут, много ме изкефи, а грам не го очаквах. Masvidal дигна акциите си сериозно, усмивката не слезе от лицето на Dana. Люк имаше много талант, но характера му и това колко е самовлюбен му изядоха главата. Да ходи да манекенства вече, оттук нататък няма път нагоре за него. Полякът не е нещо особено, но много културно си изигра мача.

Amanda ме изненада, очаквах да подцени Holm, но показа класа. Не съм фен на бразилските бойци, но тя спечели уважението ми с последните си мачове. Не виждам кой може да я свали от трона.

Интересно ми е какво предстои на Кокала и бразилката, те изчистиха всичко, което мърда в категориите им.

 

Link to comment
Jack Bauer

Евента си струваше.

 

Jones vs Santos - Първите 2 рунда бяха твърдо за Сантос, оттам насетне мога да видя как ги дадоха на Джоунс, но честно казано, съвсем спокойно може почти всеки да се даде и на Сантос. Слабо изпълнение от Джоунс за неговия стандарт. Не искам да давам заключения, че е започнал да тръгва надолу, това се говореше и преди 3 години като се би с ОSP а в следващите си мачове размаза и Кормие и Густфсон. Може просто да не му е бил ден. Следващ опонент - мисля че изчисти категорията от стабилни имена. Може би Кори Андерсън, може би Блахович. Със сигурност обаче не мисля че трябва да ходи в HW.

 

Nunes vs Holm - Amanda e животно. Очаквах да я бие, но мислех че няма да е толкова бързо. Не знам как трябва да продължи оттук насетне. Тя в един момент казва че иска да оваканти титлата в 145, после иска реванш със Сайборг. Сигурно ще се качи пак в горната дивизия, най-вероятно срещу Меган Андеръсън.

 

Askren VS Masvidal - Изключително неочаквано. Но пък съм доволен винаги когато човек на който много му знае устата си го получи здраво. Така че браво на Масвидал, със сигурност би трябвало да му дадът следващия шот след 2 супер победи.

 

За Рокхолд - както и при Аскрен, не очаквах да падне, но се радвам че си го получи.

 

НЕ бих се учудил ако Рокхол, Аскрен и Холм се пенсионират след тази вечер.

 

 

Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion!

Link to comment

Успях да предвидя всички победители този път, но ако някой ме беше казал дали имам смелост да заложа, щях да му кажа не :D. Непредвидими бяха повечето мачове  и точно затова очаквах толкова много този ивент. 

 

Киеса - Санчез беше красота да се гледа откъм граплинг. Може би за обикновения фен не е бил нещо особено, но ако харесвате граплинга и отбират малко от малко, то със сигурност ви е направило впечатление колко добри са двамата. Особено първия рунд, когато Диего още не беше изморен, си беше страхотен майсторлък. Киеса беше тежък фаворит тук, Санчез е в залеза си вече, докато Киеса сега му е времето да се цели високо. Не само, че е по-тежък, но беше и по-добре подготвен физически. Интересно ще е какво ще следва за него, но аз много стискам палци за реванш с Кевин Лий. Това е боят, който най-много искам да видя.

 

Люк Рокхолд може и да е голям талант, но не се изненадах, че падна и той. Един боец, излезе ли от ритъм, почне ли да се бие през година - две, пиши го бегал. Рокхолд вече е ветеран, мина пика си, бие се от дъжд на вятър ... ясна е работата. От другата страна беше Бляхович, който загуби най-големия мач в живота си и бях сигурен, че ще изяде дъмбелите в залата, но ще дойде на 101% готов да убива. Нокаутът беше брутален, но и без да се беше стигнало до там, Рокхолд нямаше какво да представи повече в този мач.

 

Масвидал наистина ли е бил аутсайдер в мача си с Аскрен? Много странно, при Аскрен имаше огромни пробойни в играта му и те се видяха срещу Роби още. Цяло чудо е, че спечели тоя мач още тогава. За мен Масвидал беше фаворит, както и нокаут в началото на мача не е изненада също. Аскрен срещу топ бойци с подобен стил и на тези години си е ходещо КО по всяко време. Интересен е, защото бърбори, но не е мръднал на сантим от времето, в което се биеше в Белатор, а то беше преди години. От тук нататък според мен ще отнесе тупаниците още един-два пъти и ще си ходи. Не е на това ниво просто вече, сори.

 

Аманда може и да е страхоттен боец, но очевидно от UFC никога няма да я направят звезда, каквато беше Ронда.

 

Джонката за мен не спечели мача, съжалявам. Дайна твърди, че бил спечелил едва ли не доминантно, но аз не виждам как точно му дадоха 1,2 и 5-ти рунд. Сантош без крака го би, пък кой каквото ще да ми казва. Това трябва да заслужава реванш, ще е много тъпо, ако дадат тайтълшота на някой друг. Бляхович трябва да заслужи мач за титлата с поне още една победа. 

 

Link to comment
U_think_U_Know_Me

За мен Джоунс взе 2,3 и 4-ти. Факт е обаче, че чакам тази отрепка да припада години нарид и всеки път е брутален. Голям талант, празна глава. Нунес е абсолютен звяр. Такава засечка ще свали и много мъже.

Няма стига, ИНСТИТУЦИЯТА Ю ТИНК пристига!!!

 

 

Link to comment

Ben Askren няма основателна причина да се пенсионира. Нокаутираха го, но какво от това? Много от големите бойци се завърнаха, след подобни нокаути, а в WW дивизията, Бен винаги ще е на 2 битки до title shot.

 

Rockhold е подобен случай. Загубите му идват от добри бойци. Вероятно няма да е фактор нито в MW, нито в LHW, но има какво да предложи. Никога не се знае как ще се наредят нещата. Bisping цяла кариера редеше победи и загуби, но накрая му се усмихна късмета и стана шампион, а после го въведоха в HoF. Феновете бързат да пенсионират всеки, след някоя тежка загуба, но това е част от спорта. Трудно се поддържа това ниво, когато имаш една дузина нахъсани бойци, които искат да ти вземат мястото. Дори един Jones започва да изпитва проблеми с мотивацията и прави по-слаби битки понякога.

Link to comment

Това е така, но конкретно при Рокхолд ми се струва, че главата му е някъде другаде. Изглежда все едно не е на 100% в това, което прави, а така няма как да ребилднеш. Продължава с глупавото държание, позволява си да се отнася надменно и да подценява хора, които са съвсем способни да му причинят сериозни наранявания. Така и стана, със счупена челюст е след вчера. Като качества и като възможност със сигурност има какво още да даде, но лично за мен психически вече е приключил. Става прекалено рисковано за него. Биспинг също отнесе доста щети през годините, би се с немалко назобени до козирката, но ми изглеждаше по - отдаден от Рокхолд и здраво стъпил на земята. 

Link to comment

Бен Аскрен ще направи 35 след няколко дена, а и вече се беше пенсионирал и дефакто се завърна заради UFC. 

 

Работата е там, че тоя пич беше на върха на кариерата си през 2013-та година, когато мачкаше в Белатор, а от тогава досега минаха 6 години. От тия 6 години едната му е в "пенсия", а останалите прекара в битки с никому неизвестни бойци, в които беше абсолютен фаворит. 

 

Да, винаги може да изненада, то какво ли не се случва на този свят, но това би било нещо невероятно. Много по-логичното е да изпадна от тук нататък и то по бързата процедура. Бен е борец и се бие олдскуул - гледа да си свали опонента от първата секунда и да налага ГнП. Не е показал през всичкото това време никакво развитие в играта в стойка или пък да следва някакъв gameplan. Понеже е силен борец и добър на земята, срещу опонентите от One това му вършеше работа, вършеше му работа и срещу момчетата в Белатор, като 25 годишния тогава Дъглас Лима. Само че на високо ниво и тогава нямаше изгледи да направи нещо голямо, а за сега да не говорим - спортът се развива от ден на ден и става все по-трудно на старите кучета да поддържат темпото.  One trick pony-тата не вършат работа в UFC от повече от десетилетие насам.  Като гледам изроди като Камару Усман, Тайрън Уудли и прочее, Бен изглежда меко казано не на място до тях. 

 

Иначе не отричам, че е интересен и със сигурност ми е много по-любопитно да гледам негов мач отколкото такъв на Уудли например. Ако Дайна реши да го ребилдва и му даде следващите мачове  да са срещу по-стари бойци и прочее, може и да успее, но аз не го виждам срещу който и да е от топ 5, та голям зор ще види и с хора от топ 10. Един мач с Диего Санчез в момента ми изглежда най-доброто за него. Популярно име, далеч от пика си и достатъчно дребен за Бен, на все си мисля, че Дайна ще го хвърли на някой като Томпсън, Уудли или Петис. 

 

Link to comment

Годините не са мерило. Един Rory McDonald, който няма и 30, ми изглежда доста по-близо до края на кариерата си. Бие се от тийнейджър и пое доста повече щети. Ben е доста по-запазен, а и никога не е блестял с атлетизъм, че да са проблем годините му.

 

Съмнявам се, че ще е шампион някога, но и по-луди неща са се случвали. Ако това е единственото мерило, дали имаш шансове за титлата, тогава едно 90% от бойците трябва да прекратят кариерите си на мига. Но е честа гледка. Някой пада и феновете искат пенсията му, което е абсурдно за мен.

 

 

 

Link to comment

Аз не мисля, че някой е тръгнал да го пенсионира, просто се спука балонът около него след тоя мач. 

 

Макар че за мене още предишния му мач се спука въпросният балон, когато Роби замалко не го довърши. Още тогава се видя, че няма да я бъде работата.  

 

Link to comment
  • 2 weeks later...

Този няма да се изненадам някой ден да свърши в затвора или да го гръмнат някъде. А колко беше сладкодумен по едно време, променен, семеен човек, трезвеник, пример за децата. 😂

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...