Jump to content

Би ли успяло кеч шоу в България?

ShiningWizard

Би ли успяло кеч шоу в България?  

47 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

ShiningWizard

България е една от малкото страни в света, които нямат кеч федерации. Ако в България възникне кеч федерация с качествена подготовка и със силна финансова подкрепа по подобие на AEW тя би ли успяла финансово?

Може ли да стане популярна в България както NJPW в Япония и повечето lucha libre федерации в Мексико?

Би ли станало успешно телевизионно шоу? 

Как може да проработи кеч федерацията в България?

ezgif.com-resize(3).gif.5d6ad4c6410d26d5e42b598bf33521f8.gif

ShiningWizard
5 minutes ago, ShwN said:

Само ако е на AEW, все пак тук са най-върлите им фенове. 

AEW го давам като пример, защото не е чак толкова голямо шоу колкото WWE.

UNDERTAKER*

Изготвяш бизнес план и правиш проучване ми се струва:P 

Говорили сме го преди, даже май имаше същата тема, но отговорът е по-скоро отрицателен. Такова шоу моооже би би draw-вало в началото, но само ако, по подобие на американците, се вкарат в него известни лица от шоубизнеса, налеят се супер много пари и е тип телевизионно шоу. Ако си е чист кеч, никакъв шанс. Нито имаме кечисти, нито традиции, да не говорим за предубедеността и ограничените схващания на нашата публика. А и какво да се има предвид под печеливш и успешен? То кеча като изключим WWE, (която не знам до колко може да се води все още компания, която разчита на кеча да прави профит) не ми се струва като най-печелившия бизнес. В най-добрия случай не си много назад:D и успяваш оле-мале да си покриеш вложенията. Като гледам индитата ми се струва, че един стабилен процент от тях го правят само заради обичта си към кеча без да очакват възвръщаемост. И говорим за страна с традиции като Америка, какво остава за тук..

ShiningWizard
3 minutes ago, UNDERTAKER* said:

Изготвяш бизнес план и правиш проучване ми се струва:P 

Говорили сме го преди, даже май имаше същата тема, но отговорът е по-скоро отрицателен. Такова шоу моооже би би draw-вало в началото, но само ако, по подобие на американците, се вкарат в него известни лица от шоубизнеса, налеят се супер много пари и е тип телевизионно шоу. Ако си е чист кеч, никакъв шанс. Нито имаме кечисти, нито традиции, да не говорим за предубедеността и ограничените схващания на нашата публика. А и какво да се има предвид под печеливш и успешен? То кеча като изключим WWE, (която не знам до колко може да се води все още компания, която разчита на кеча да прави профит) не ми се струва като най-печелившия бизнес. В най-добрия случай не си много назад:D и успяваш оле-мале да си покриеш вложенията. Като гледам индитата ми се струва, че един стабилен процент от тях го правят само заради обичта си към кеча без да очакват възвръщаемост. И говорим за страна с традиции като Америка, какво остава за тук..

Чист кеч? По-скоро да набляга на образите и развлечението като в WWF през Rock’N’Wrestling и Attitude ерата, но не пречи на това да има и качествени мачове. Ако имах парите бих я реализирал тази бизнес идея независимо от рисковете.

Разбира се, че не. Може да напълнят някой физкултурен салон и до там.

Да се замислим активно - колко души в България следят кеч?

В БВЦ да сме останали 250-300 души, които влизаме. Към тях добавяме тези, които теглят от замунда, слагаме ги 2000. Да закръглим общо на 3000 хората, които имат интерес към кеча. 1000 от тях ще бъдат извън София и ще кажат - Няма как да дойда. Стигаме до цените, които никой няма да съобрази с възможностите на повечето хора. Ако говорим за WWE шоуто ще е на 99% в Арена Армеец. Минималната цена е 15$ , което означава че за 30 лв може да имаш място на последния ред. За добри места ще трябват 100+ лева. Това също ще откаже доста хора. Така стигаме до извода, че ще има не повече от 1000 души, което отново ще е утопия, а WWE разбира се никога не биха се навили за подобно шоу.

За тв шоу е същото, по Диема ако още върви го гледат макс 100-200 души, освен някой да го следи, за да качва после подбрани моменти и да се ебава с кеч феновете друго няма да стане.

ShiningWizard

Няма ли вариант да се популяризира кечът в България? 

nWoHulkster

Докато не се пробва няма как да се знае със сигурност. Ама надали ще се пробва, така че никога няма да разберем. :) 

Не гледайте американците и какво се прави там. В кеч отношение тук сме различен свят и съответно трябва различен подход. Инди, минди, а, у, не е вървежен вариант за тук. Иначе има най-различни възможни подходи и сега ми хрумва да дам един за пример. Аржентинското тв шоу 100% Lucha от 2006-2010, например. Телевизионно шоу с пъстри образи, по-cartoon-ен кеч и шоу насочено изцяло към по-млада аудитория. Кеч шоу е, ама не е типично кеч шоу. Кеч супергерои и суперзлодеи на живо за децата, така да се каже. Съответно, шоуто беше доста успешно, мачкаше WWE 3 към 1 в рейтингите и привличаше 7-8 хиляди зрители за големите им "PPV" шоута. На хартия подобен подход не е лош вариант, тъй като в България в момента не се произвеждат много телевизионни шоута конкретно за деца и на теория има ниша за запълване. Плюс това, възрастни се зарибяват по-трудно. Деца се зарибяват много по-лесно. И при такова шоу по-лесно са продава merch. И не на последно място, в подобен тип шоу не ти трябват някакви супер добри или супер известни кечисти. Даже можеш да си обучиш някакви българи на основни неща и са готови. За подобно шоу ти трябват най-вече интересни образи и интересна презентация. Не знам доколко обясних идеята добре. Трудно е да го обясниш точно, ако не си гледал нещо подобно. Различно е от типичния кеч, с който сме свикнали, особено в in-ring отношение.

Това е просто един подход. Късно е, сега не ми се мисли и пише за други. На хартия този е най-лесен за правене, а и е подход, който е имал успех в няколко държави през различни десетилетия (най-вече в Латинска Америка). И като казвам най-лесен, това не значи, че е лесен. Пак си трябват яко кинти за продуциране на подобен тв продукт и разбира се телевизия, която да се навие да го излъчва.

За да се направи това шоу първо трябва някой да ти даде тв слот и второ - да намериш все пак някакви рекламодатели. За подобно шоу освен в някоя петоразрядна кабеларка.. зор. Отделно ти ако имаш бизнес би ли избрал да рекламираш в слота, в който върви това предаване - аз не. 

Огромния бум на кеча беше през BTV ерата. Една голяма част от форума сме от тогава именно тук. Има доста и от GTV , но масово сме си били лапета тогава. Сега се вижда, че дори и когато го дават по Диема, което е платен канал, преди беше по някой безплатен, вече забравих кой, но отново не генерираше никакъв интерес. Дори най-малкото по което съдим не доведе почти никой нов потребител тук. Има и изключения , мисля че Райх беше писал, че се е запалил едно време от немските кабеларки, Русев с видеокасетките с Хоуган, но са супер малко.

Може би и просто сега вече имаш всичко достъпно, имаш хиляди забавления. По времето на БТВ ерата какво имахме? Покемон събота и неделя от 9:30 по Нова и кеча по БТВ четвъртък и петък от 23:30, преди да мине на обяд уикенда. Тогава беше нещо... невиждано меко казано. Уви вече децата може да имат и следят стотици подобни неща.

10 hours ago, nWoHulkster said:

На хартия подобен подход не е лош вариант, тъй като в България в момента не се произвеждат много телевизионни шоута конкретно за деца и на теория има ниша за запълване. Плюс това, възрастни се зарибяват по-трудно. Деца се зарибяват много по-лесно.

БГМама ще откачи на тази идея, ако ще и предаването да е във формата на анимационно филмче. Който факт може да ви звучи смешно, но ще е достатъчен шоуто да не бъде излъчвано по БТВ, Нова или БНТ, което пък от своя страна прави идеята нерентабилна.

Няма как у нас да просъществува кеч бизнес - прекалено стигматизирана е самата дума "кеч", а и народопсихологията ни е такава, че все сме ербапи и няма как да се забавляваме на "някакви там режисирани измишльотини - нали ги видим, че се не бият наистина?!". Боен филм или сериал - да, ако е даден на правилните продуценти, които с връзките си и парите си могат да го пробутат където трябва. Но седмични или месечни кеч шоута - в никакъв случай.

СЕМ ще го спрат преди да е почнало още.

Нали по едно време имаше някакви пичове дето се правеха на кечисти и пускаха тук таме някое клипче във вбох-а, какво стана с тях?

15 hours ago, ShiningWizard said:

България е една от малкото страни в света, които нямат кеч федерации. Ако в България възникне кеч федерация с качествена подготовка и със силна финансова подкрепа по подобие на AEW тя би ли успяла финансово?

Може ли да стане популярна в България както NJPW в Япония и повечето lucha libre федерации в Мексико?

Би ли станало успешно телевизионно шоу? 

Как може да проработи кеч федерацията в България?

Силната финансова подкрепа е разковничето. Имаш ли я, ще успееш, но ако я получиш и ще се лишиш от много неща. Бизнесмени от ранга на Пеевски и Домусчиев могат да извадят милион-два на година за кеч федерацията без проблеми, но ще искат целият контрол над нея. Това означава, че създателите потърсили финансовата им подкрепа ще останат без почти никакви правомощия относно крайният продукт. А бизнесмените едва ли разбират особено от кеч.

Друг вариант е да се търси подкрепа от голяма федерация в чужбина. На теория не е толкова трудно да се договорят някакви отношения между двете страни, но на практика чуждата федерация ще рискува много, защото не знае как ще потръгнат нещата и дали дава подкрепата си на правилните хора. 

Аз имам идеи как може да се осъществи създаването на кеч федерация в България. Даже с още двама приятели, единият от които син на солиден бизнесмен се заехме преди година на шега да разработим някакъв бизнес план и се ентусиазирахме. Мислех още миналата година да направя тема, но реално нямаме още нищо черно на бяло и сме доста далеч от реализиране на проекта, въпреки че от това, което сме направили до момента(аз съм направил най-малко, но то е, защото съм най-беден от тримата и нямам много връзки с богаташи...) бихте се изненадали колко фирми от различни браншове имат интерес да осигурят финансова подкрепа в замяна на реклама.

Съмнява ме да се навиеш да се бориш за хилядарка, защото при всички положения това ще е максималната сума, която ще можем да предложим. Ще те имаме предвид все пак, ако нещата не се разсъхнат.

Мончета, Тед Търнър наля стотици милиони, потенциално милиарди долари, за да създаде/развие своя кеч федерация, при това с готова публика, и в крайна сметка след криво-лево 10 години я продаде за жълти стотинки. В САЩ. Вие за България говорите, че ако имаш пари, ще стане работата. Ще стане за 1-2 шоута тип много лоу-кост инди и ще сгънем цирка, а пари няма как да бъдат направени.

Пеевски, Божков, ако щете даже и Прокопиев - тия хора залудо пари не дават. ;) Дори да кажем, че успеете да навиете някой лоботомизиран тип Гриша Ганчев, дори и той при първия начертан бизнес план ще усети, че не са на добре нещата.

Да не говорим, че организаторите ще се надяват, че ще привлекат разбирачите тип BWC, но разбирачите бързо ще им обясним, че в гимнастически салон не стъпваме, бейбе.

Иначе е имало сума си навитаци да правят, тук не знам колко хора са питали от къде да купят кеч ринг, но ясно помня, че ги е имало, в множествено число.

@YoTheReal Тед Търнър даде контрола на хора, които подписваха всичко живо и даваха повече пари само и единствено да надцакат WWE. Да не говорим за факта, че в един момент самия продукт си е*а майката тотално и вече беше време компанията да се продаде, просто защото нямаше начин да се измъкнат от дупката която изкопаха сами. Да не говорим за факта, че WCW имаха лошия късмет да се засекат в една и съща времева линия с Винс, който тогава е бил готов на всичко за да бъде номер едно и е нямало да спре пред нищо. Падането на WCW е тема което е говорена 1000 пъти, не може просто да бъде описана с "Тед наля милиони, ама нещо не му се получи".

'

И за да не съм изцяло офф. В България няма как да има кеч, и Loop каза защо. Не е само и единствено до парите. Ние сме различно животно от това което е в САЩ, Англия, Румъния и дори Турция. Не съм бил в тези страни, но във всички от тях има кеч федерации (поне доколкото знам) и хората знаят че не се бият наистина, но не ги интересува. Те го гледат защото е забавно, а българина сякаш не може да гледа нещо просто за да се забавлява. Не знам защо сме такива, но и аз на моменти не се забавлявам на неща, просто защото гледам да намеря негативното в него. "Не е истина, учат децата на лоши неща и лъжат хората" ще са едни от нещата, които ще закопаят подобен проект още преди да са положени основите и повече няма да се чуе за него. 

0ff76bc5f27ad93c.jpg

2 minutes ago, iMMORTAL! said:

Тед Търнър даде контрола на хора, които подписваха всичко живо и даваха повече пари само и единствено да надцакат WWE. Да не говорим за факта, че в един момент самия продукт си е*а майката тотално и вече беше време компанията да се продаде, просто защото нямаше начин да се измъкнат от дупката която изкопаха сами. Да не говорим за факта, че WCW имаха лошия късмет да се засекат в една и съща времева линия с Винс, който тогава е бил готов на всичко за да бъде номер едно и е нямало да спре пред нищо. Падането на WCW е тема което е говорена 1000 пъти, не може просто да бъде описана с "Тед наля милиони, ама нещо не му се получи".

Искаш да кажеш, че съм прав и въпросът не е само в това да се налеят едни пари, защото това не е гаранция за успех? Благодаря ти!

1 hour ago, YoTheReal said:

Мончета, Тед Търнър наля стотици милиони, потенциално милиарди долари, за да създаде/развие своя кеч федерация, при това с готова публика, и в крайна сметка след криво-лево 10 години я продаде за жълти стотинки. В САЩ. Вие за България говорите, че ако имаш пари, ще стане работата. Ще стане за 1-2 шоута тип много лоу-кост инди и ще сгънем цирка, а пари няма как да бъдат направени.

Пеевски, Божков, ако щете даже и Прокопиев - тия хора залудо пари не дават. ;) Дори да кажем, че успеете да навиете някой лоботомизиран тип Гриша Ганчев, дори и той при първия начертан бизнес план ще усети, че не са на добре нещата.

Да не говорим, че организаторите ще се надяват, че ще привлекат разбирачите тип BWC, но разбирачите бързо ще им обясним, че в гимнастически салон не стъпваме, бейбе.

Иначе е имало сума си навитаци да правят, тук не знам колко хора са питали от къде да купят кеч ринг, но ясно помня, че ги е имало, в множествено число.

Абсолютно си прав, че не всичко зависи от парите, но без тях останалото няма особено значение. Трябва да имаш финансов гръб за да можеш да осъществиш идеите си и колкото по стабилен е той, толкова по добре.

Ако наистина успеем в тази насока, това няма да е американски тип кеч федерация, а нещо по ново и свежо като вариация. Едва ли ще се хареса на запалените кеч фенове, но ще привлече голям брой хора, които не са се интересували от подобно шоу досега.

Колкото до навитаците изявявали желание да основат българска федерация до момента, това или са били хора под 18 годишна възраст или тролове и бъзикчии. Опити в тази насока не са правени, поне не в дългосрочен план(имаше група каскадьори, които се биеха по баровски заведения за пари, но това си беше далеч от кеч, каквото и да си говорим).

HEIDENREICH

Правиме BWC турнир и ще се кечите за СП права. След 1 седмица победителят ще е баннат от Radox, но ще изживее своя славен момент. Само женската революция сме зле, освен Лимончето имаме Farest като потенциална жена ( една от версиите му). Видях че се появиха няколко момичета, но като го няма wascop да им предложи да се ебат, с нищо не може да ги задържим. :(

nWoHulkster

Втори вариант / подход. Отново е свързан с телевизия. Идеята е взаимствана от онлайн шоуто GWF (German Wrestling Federation) Three Count. Смесица от сериал и кеч. Половината епизод е заснет като сериал и се развива като сериал. Диалогът също е повече като в сериал, а не толкова типичния кеч диалог. Задкулисни машинации, спорове, приятелства, предателства, понякога бой, ако искате и любовни истории и т.н. В общи линии живота на кечистите зад кулисите, но представен като сериал, а не като някакви типични задкулисни кеч сегменти. Другата половина от епизода е кеч мач, където кулминират историите. Иначе казано, подобно на първия подход, кеч шоу е, но не е типично кеч шоу. Може да се гледа като сериал дори и от хора, които не са кеч фенове, защото не кечът е централното в шоуто, а образите и интеракциите им. Разбира се, за целта епизодите трябва да са написани интересно, което не е лесна задача.

С две думи, независимо за какъв подход говорим, трябва да е нещо различно. Ако ще е просто поредното кеч шоу в това няма много смисъл. Това можеш да го гледаш другаде, ако ти се гледа кеч. Само нещо по-различно евентуално би могло да зариби нови зрители.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...