Jump to content

Random gems 7: Историята на CASKET МАЧА


Radox

Recommended Posts

opR0x1ks-600x338.jpg

 

ИСТОРИЯТА НА CASKET МАЧА

 

Реших да сложа все пак накрая някакво малоумно заглавие на поредицата си от мини-статии на случайна тематика, така че всички статии досега са преименувани на Random gems 1,2,3... и т.н. Днес реших да драсна набързо едно интересно четиво за историята на всички Casket мачове в историята на WWE.

 

Ако случайно има някой незапознат - Casket match е двубой, в който двама кечиста се бият помежду си и целта е да вкараш опонента си в разположен до ринга ковчег, след което да го затвориш. Онзи, който успее първи да направи това, печели срещата. Както е очевидно още от името на мача, той е тясно свързан с гимика на The Undertaker, създаден е от него и Мъртвеца участва в почти всички проведени издания, които към днешна дата са точно 20 на брой.

 

Нека започнем с уговорката, че всъщност преди първия официален Casket match в WWE е имало няколко други по хаус-шоута на компанията през 70-те и 80-те, но те са много малко известни и затова няма да са включени в тази статия. И така, първият официално проведен Casket match е...

 

1. The Undertaker побеждава Kamala на Survivor Series 1992
Двете огромни чудовища се срещат тук в сблъсък, пълен с омраза след продължителна вражда между тях, започнала още на Summerslam. The Undertaker "изобретява" casket мача и принуждава врага си да уредят сметките си в него. Taker доминира през целия мач и печели в първото издание на творението си. Трябва обаче да се отбележи, че това първо издание на мача е с по-различен регламент. Тук победа се постига с нормален туш, като след това победителят получава правото да затвори опонента си в ковчег. Също така официалното му название тук все още е Coffin match. The Undertaker тушира Kamala и след това го натиква в ковчега, печелейки Coffin мача.

 

2. Yokozuna побеждава The Undertaker на Royal Rumble 1994
По това време Yokozuna е напълно непобедим monster heel шампион, който гази всички по пътя си. Накрая обаче идва момента да се изправи и срещу не по-малко непобедимия Undertaker. Специално за мача, Гробаря произвежда уголемен ковчег, в който да може да се побере огромният Yokozuna. Въпреки, че трепери от ужас в седмиците преди мача, Yokozuna успява да се измъкне с титлата си, след като побеждава нечестно, натиквайки Undertaker в ковчега с помощта на Bam Bam Bigelow, Crush, Jeff Jarrett, Adam Bomb, Fatu, Samu, Diesel и още няколко хийла. Над 10 човека са необходими, за да надвият могъщия Undertaker в собствения му мач! Накрая, ковчегът бива поставе от хийловете на рампата, но от него започва да излиза гъст пушек, след което The Undertaker обявява, че ще се прероди и "духът" му се понася към върха на залата в един от най-зловещите моменти в историята на WWE. 

 

3. The Undertaker побеждава Yokozuna на Survivor Series 1994
The Undertaker се завръща с гръм и трясък през лятото на 1994 и решава да търси мъст срещу Yokozuna. Двамата се срещат в реванш на мача си от януари, като стипулацията отново е Casket match! Специален рефер на мача бива направен все още доста популярният по онова време Chuck Norris. Неговата задача е да предотврати този път всякакви нечестни намеси. Norris се справя със задачата си, а The Undertaker най-сетне успява да тръшне гигантския си враг и да го затвори в ковчега, печелейки мача и едногодишната им вражда. Това е първият Casket match, който е мейн ивент на PPV.

 

4. The Undertaker побеждава Kama на In your house 2 - юли 1995
Това е един от по-малко известните Casket мачове, като на всичкото отгоре е дарк мач без никакъв билд и се провежда след края на турнира IYH2 като специална атракция за феновете в залата. The Undertaker побеждава с лекота и този път, натиквайки бъдещия Godfather в кутията.

 

5. The Undertaker побеждава Kama на Summerslam 1995
Само месец след първия мач с ковчег между двамата, се провежда официалният такъв. Враждата на Kama и Undertaker тлее от доста време, като негърът дори открадва могъщата урна на Taker и я претопява, правейки си ланец от нея. Това не може да остане безнаказано и най-накрая е уреден Casket match между двамата за Летния сблъсък. The Undertaker отново побждава в този мач, приключвайки най-после конфликта си с корпорацията на Ted DiBiase и правейки резултата си 4:1 в Casket мачове.

 

6. The Undertaker побеждава King Mabel на In your house 5 - декември 1995
Следващата голяма вражда на The Undertaker отново прибягва до употребата на Casket мача. Този път в ролята на жертвата е гигантският Mabel. Той успява да счупи лицевата кост на The Undertaker и го принуждава дълго време да носи предпазна маска. The Undertaker взима своя реванш в края на 1995, когато само за шест минути пребива Mabel и го натиква в ковчега.

 

7. Goldust побеждава The Undertaker на In your house 8 - май 1996
Само няколко месеца след мача с Mabel, The Undertaker отново се налага да използва своето творение, този път срещу самонадеяния интерконтинентален шампион Goldust. Това е един от малкото пъти, в които The Undertaker се бие за титла, различна от световната. Мъртвеца очаквано потрошава Goldust, но точно когато отваря ковчега, за да го тръшне вътре, оттам излиза психопатът Mankind и го атакува, помагайки на Goldust да спечели мача и да запали титлата си, с което победната серия на Undertaker в този тип мач приключва. Накрая обаче ковчегът бива отворен от Mankind, но вътре няма никой. 

 

8. Shawn Michaels побеждава The Undertaker на Royal rumble 1998
Изминават почти две години, преди Casket мачът да се завърне. Но обстоятелствата го изискват - The Undertaker е в люта вражда със световния шампион на федерацията Shawn Michaels и нещата трябва най-после да приключат тук. The Undertaker контролира по-голямата част от мача, но в края му, точно както и при предишния му мач за титлата с ковчег срещу Yokozuna, се намесват голям брой хийлове, опитвайки се да го прецакат. Kane се притичва на помощ на брат си и разчиства ринга, но в последния момент се обръща срещу The Undertaker и го натиква в ковчега, с което Shawn Michaels печели и запазва пояса си. Любопитен факт за този мач е, че след него и Shawn Michaels, и The Undertaker не участват в нито един мач чак до Wrestlemania 14, където HBK губи титлата си от Steve Austin и се пенсионира, а Undertaker побеждава Kane. 

 

9. Kane и The Undertaker не излъчват победител на RAW - 19 октомври 1998
Това е първото издание на Casket мач, което се провежда на обикновено седмично шоу, а не на PPV. Враждата между двамата братя е достигнала връхна точка и двамата решават да уредят проблемите си в мач с ковчег, който е мейн-ивентът на шоуто. По-рано същата вечер Undertaker е обявил създаването на своето Ministry of darkness и вече е в ролята на хийл в този мач. Двамата с Kane потрошават ковчега и не спират да се налагат и след това, което води до край на мача без да бъде излъчен победител.

 

10. The Undertaker побеждава The Rock на RAW - 17 май 1999
Това издание се провежда на върха на мощта на The Corporate Ministry. The Undertaker получава помощ от имащия по това време вражда с The Rock Triple H и успява да натика Шампиона на народа в ковчега, с което печели поредната си победа в този тип мач.

 

11. Mideon и Viscera побеждават Triple H на Smackdown - 23 септември 1999
Историята на този мач е доста интересна. На въпросното издание на Smackdown, Vince McMahon урежда цели ПЕТ мача на Triple H срещу всеки от петте му опонента за шесторния мач на Unforgiven няколко дни по-късно. Нещо повече - Играта трябва да се бие с всеки от опонентите си в неговия специален мач - срещу Mankind в Boiler Room Brawn, срещу Kane - в Inferno мач и т.н.! Естествено, мачът му срещу Undertaker е Casket match. Малко преди двубоя обаче, Undertaker отказва да се бие в мача и си тръгва от залата, зарязвайки Vince по средата на шоуто. Босът обаче бързо намира заместник на Гробаря, и то не само един, а цели двама - HHH трябва да се изправи срещу Viscera и Mideon в първия в историята Casket match с хандикап. Това се оказва невъзможно предизвикателство, тъй като Triple H трябва да успее да вкара и двамата дебелаци едновременно в ковчега. В крайна сметка, те успява да го тръшнат вътре и затварят капака, с което печелят срещата. Това е първият Casket match в който не участва The Undertaker, макар че и тук първоначално е сред планираните участници, преди да се откаже.

С приключването на 90-те години, Casket мачът става доста по-рядка атракция в WWE. Тъй като The Undertaker вече има нов имидж, мачът губи част от смисъла си. Златните години на този тип двубой са вече зад гърба му.

 

12. Kane побеждава Triple H на RAW - 28 октомври 2002
Kane и Triple H имат люта вражда по това време, включваща малоумния storyline че Kane е некрофил. Нещата трябва да приключат на този RAW, като Casket мачът изненадващо е върнат за пръв път от 3 години, за да се уредят нещата. В края на мача, Shawn Michaels се завръща и пребива Triple H, позволявайки на Kane да го тръшне в ковчега и да спечели.

 

13. The Undertaker побеждава Heidenreich на Royal Rumble 2005
The Undertaker се завръща със своя класически имидж през 2004 и появата на любимия му мач не закъснява. Още от есента на 2004 той има сериозни проблеми с масивния психопат Heidenreich и нещата трябва да приключат веднъж завинаги на Royal Rumble. The Undertaker решава това да се случи именно в Casket match. Другият психар в компанията Gene Snitsky решава да се намеси в мача, но тогава Kane излиза от ковчега и помага на брат си да се справи с двамата гиганти. В крайна сметка The Undertaker просва Heidenreich в ковчега и затваря капака, взимайки нова победа в Casket match за пръв път от почти 6 години насам.

 

14. Randy Orton и Bob Orton побеждават The Undertaker - No Mercy 2005
Ето че още преди 2005 година да е изтекла, се налага да се проведе още един Casket match. Този път причината е ожесточената вражда между Undertaker и Randy Orton, като на страната на последния се включва и баща му. Това води до втория в историята Casket match с хандикап. Двамата Orton се сработват учудващо добре и успяват да надвият Мъртвеца в собствената му игра, като даже запалват ковчега с опонента си след края на мача.

 

15. The Undertaker побеждава Mark Henry на Wrestlemania 22
Гробаря се завръща към победите си в Casket мачове срещу великана Mark Henry в единственото издание на този мач проведено на най-големия турнир на WWE. Мачът е кратък и неособено сполучлив, но все пак накрая The Undertaker успява да зарадва публиката, натиквайки огромния Henry в ковчега.

 

16. The Undertaker побеждава Mark Henry на RAW - 10 март 2008 
Повече от две години по-късно, The Undertaker отново се среща с чудовището Henry в любимия си вид мач. И изходът е отново същият - безапелационна победа за Мъртвеца. Този мач е организиран по пътя към Wrestlemania 24 като част от издание на RAW, на което всички мачове са повторения на проведени на предишни издания на Wrestlemania сблъсъци. Както споменахме, резултатът остава непроменен и Гробаря отново побеждава, като този път обаче го прави по нестандартен начин - заключва Henry в Hell's gate докато изпадне в безсъзнание, след което превърта туловището му до ковчега.

 

17. The Undertaker побеждава Chavo Guerrero на Smackdown - 31 октомври 2008
Chavo Guerrero го отнася солидно от The Undertaker в този Casket match, който е специална атракция за изданието на Хелоуин. Въпреки намесата на Big Show, The Undertaker се справя с него и успява да победи. Този мач играе ролята и на част от билдъпа за големия Casket мач на Гробаря срещу Грамадата няколко седмици по-късно.

 

18. The Undertaker побеждава Big Show на Survivor Series 2008
Гробаря отново има за противник огромно чудовище тук. Това е третият Casket match за 2008 година, което я превръща в годината с най-много излъчени по телевизията Casket мачове! Причината вероятно е в това, че фокусът в синьото шоу е основно върху The Undertaker и неговата вражда с Vickie Guerrero и лакеите й. Това е една от най-трудните победи на The Undertaker в този мач, като той едва успява да повали грамадния си опонент и да го набута в ковчега. 

 

19. Daniel Bryan побеждава Kane на RAW - 29 януари 2015
След цели СЕДЕМ години, Casket мачът отново се завръща на екраните на WWE. Този път обаче The Undertaker, за пръв път от почти 13 години, отсъства от участниците! Затова пък в мача е неговия брат Kane, който е участник във въпросния последен мач без Taker отпреди 13 години. Негов опонент е бившият му партньор Daniel Bryan, с който по това време имат сериозни различия. Daniel Bryan успява да победи чисто огромното чудовище и приключва шоуто със своя YES chant.

 

20. The Undertaker побеждава Rusev на Greatest Royal Rumble 2018
Последният засега Casket match е проведен като еднократна специална атракция на турнира GRR в Саудитска Арабия. Двамата никога не са се срещали на ринга преди това и мачът на практика няма никакъв билд, а е проведен по-скоро като шоу за публиката. Любопитното е, че малко преди срещата, от WWE заменят Rusev с Chris Jericho, преди накрая все пак да върнат българина в карда. The Undertaker очаквано побеждава и записва пореден триумф в "двора" си.

 

И ... това е цялата история на легендарния Casket match. Досега, за почти 30 години, са проведени само 20 официални негови издания. И в цели 17 от тях е взел участие The Undertaker, но няма как да е иначе. От тези 17 издания, той е спечелил 12 пъти, което затвърждава репутацията му на пълен властелин в този вид двубой. Проведени са и 2 издания с хандикап двама срещу един. В крайна сметка, може да се даде заключение, че WWE все още уважават този тип мач и го използват само в краен случай, когато обстоятелствата са подходящи и, разбира се, когато в тях е замесен The Deadman!

35izpu1.jpg

Link to comment
HEIDENREICH

Доста интересна тема  върна ме в младите години, когато гледах кеч на видеокасети и после по швабските кабелни тв, отделнотези мачове винаги са ми били слабост, макар че самият гимик ограничава мача трудно да е над **. Луча Ъндърграунд бяха правили някакви страхотии преди години , но така и не гледах оня мач.

Ще разкажа накратко какво си спомням за някои от тези мачове .

The Undertaker побеждава Kamala на Survivor Series 1992 - това е сигурно най-много гледания Casket match  в историята от мен. Имах го на видеокасета, легално закупена от магазин на Унисон ( една от общо двете касети с кеч, които можеха да се закупят от магазин в нашата любима страна) и съм го гледал сигурно над 15 пъти. Естествено нашите юнаци се осраха брутално и предлагаха касетата с турнира в 2 варианта. При единия липсаха първите два мача от вечерта High Energy vs Headshrinckers и невероятната класика между Big Boss Man и Nailz за полицейска палка висяща над ринга. Аз бях от малкото щастливци с тази касета, защото преебаните копеленца дето имаха вариант 2 имаха откриващите мачове, но им липсваше мейн ивента между Брет Харт и Шон Майкълс.

Самият Casket match  по днешните стандарти е между DUD и *. Първо не бяха изчистили концепцията и на практика си беше обикновен мач, в който след туш противника се вкарваше в ковчега. Отделно това е типичен мач на ранния зомби Тейкър от 1990-93 в който той не селва абсолютно нищо от офанзивата на противника и даже трудно дава да го съборят на земята. Спомням си че след начални 4-5 минути доминация, Камала взе инициативата и почти до края на срещата удряше Тейкър но без никакъв ефект, след което бе пребит и затворен. 

Това бе и единственият мач в който съм виждал какво става със жертвата след като я освободят от ковчега , реакциите на Камала бяха култаж -беше опулил очета като рохки яйца.

 

2. Yokozuna побеждава The Undertaker на Royal Rumble 1994 Спамил съм в десетки други теми за вълненията си относнои този мач. По това време Тейкър бе абсолютно непобедимо чудовище , на Survivor Series 93 стана първият кечист който стана от Banzai Drop и бях на 1000 % сигурен в победата му. Още повече че билдъпа бе че Йоко го е страх от ковчези  и от Тейкър и насираше КАТ НЯКОЙ ПУТКА , а пък Тейкър му изкарваше акъла всяка седмица за голяма радост на публиката. 

За самия мач съм разказвал 100 пъти, все още това е мача който ме е шокирал най-много и не съм спал от яд от крайния резултат. Баси малоумното чаве съм бил и аз . :(

 

3. The Undertaker побеждава Yokozuna на Survivor Series 1994  тук пък бе пълен марк аут момент , едно че край ринга бе шибаният Чък Норис, който все още бе много вървежен по това време и даже свали Джеф Джарет с Йокогери. Самият мач бе доста по-енергичен и динамичен от първия , въпреки драстично увеличеното тегло на Йокозуна, доста повече неща показаха , а финалът в който Тейкър счупи японското знаме на коляното си и го хвърли при Йокозуна в ковчега е нещо,което в днешната гейска толерастка епоха няма как да видим. 

 

5. The Undertaker побеждава Kama на Summerslam 1995  - този мач ми направи впечатление главно с доста иновативната за времето си Casket Cam (камера поставена на дъното на ковчега ) . Кама бе втория гимик на Чарлз Райт ( след вуду магьосника Папа Шанго , но преди Годфадъра ) и бе нещо като ММА батка , няколко години преди да дойде истински ММА батка като Кен Шамрок. Целия му гимик бе на Supreme Fighting Machine - използваше доста удари и събмишъни в арсенала си и поне лятото го пазеха силен и бе солиден upper midcarder. 

В този мач той вкара доста офанзива , даже за кратко 'нокаутира Гробаря , но естествено накрая бе положен в ковчега след имаше ефектен кадър от Casket Cam, как се захлупва капака.

Този мач бе приличен като качество, като се абстрахираме от една тегава средна част, но бе тотално засенчен от прекрасния мач със стълби между Шон Майкълс и Рейзър Рамон по късно тази вечер.

 

Това е засега , ако имам време ще има и втора част, където ще дам оценка на мачовете до 98-ма, останалите не ми се коментират.

 

Link to comment
  • 1 month later...

Бях го открил малко след статията, но все забравях да го постна. Има още един Casket match, който обаче е на хаус шоу в MSG през 1997. В него The Undertaker побеждава Vader:

 

 

35izpu1.jpg

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...