Jump to content

Кечът в Америка: битката за номер 2


nWoHulkster

Recommended Posts

Нещо ме удари музата днес. :) Докато WWE вече правят повече седмични кеч шоута отвсякога и се готвят за големия им дебют по FOX догодина, под WWE няколко федерации се опитват да отхапят по-голямо парче от кеч тортата в Америка. В тази тема ще направя бърз обзор на по-важните федерации от интересната non-WWE сцена в момента. Може би е по-подходящо този обзор да бъде направен след няколко месеца, но нарочно го пускам сега. Не заради друго, а защото сега нещата изглеждат по един начин, а само след няколко месеца вече може да изглеждат коренно различно и ще е интересно да се направи сравнение между тогава и сега. Относно предимствата и недостатъците, написах ги набързо - каквото ми хрумна от раз. Сигурен съм, че ако се замисля повече ще мога да ги измисля по-качествено, но като за начало - толкова. В заглавието казвам "битка", защото звучи по-яко, но битка е силно казано. Въпросните федерации се конкурират донякъде, но не може да се каже, че са в директна битка. Даже, някои от тях работят заедно. И така, време за обзора на федерациите. В азбучен ред.

 

yDGnFga.jpg

Федерация: All Elite Wrestling

Стил: ???

Главни имена: Евентуално The Young Bucks, Cody, Hangman Page и др.

Предимства: Евентуална финансова подкрепа от милиардер. Започват начисто. Новите неща винаги привличат внимание в началото. Три от най-коментираните non-WWE звезди вероятно ще са част от roster-a.

Недостатъци: Тръгват от нулата. Трябва им roster, а почти всички топ имена вече имат договори другаде. Трябва да изградят компанията и зад кулисите, което също не е лесно. Недоказани са - All In беше голямо събитие, но full-time федерация е напълно различно животно.

Важни въпроси: Въобще ще отвори ли врати тази федерация? Наистина ли е замесено милиардерското семейство и, ако да, колко пари ще вложи то в проекта? Ще имат ли някаква по-значима телевизионна сделка?

 

5TzwhqD.jpg

Федерация: Aro Lucha

Стил: Луча либре high-flying и забава за цялото семейство.

Главни имена: Pentagon Jr., Fenix, John Hennigan, Black Taurus, Willie Mack, James Storm, Sammy Guevara, Puma King и др.

Предимства: Кеч продукт насочен към семейна и латино аудитория, което на хартия го прави подходящ за mainstream кеч аудитория. Вероятно имат телевизионна сделка с телевизия с прилично покритие. Имат имена зад кулисите с дългогодишен опит в кеч продукцията.

Недостатъци: По телевизията, където вероятно ще се излъчват, трудно ще привлекат mainstream зрители. Roster-ът им е доста неясен - дори и споменатите по-горе имена не са сигурни. Загубиха главната си атракция - Rey Mysterio. Бизнес планът им, с частично финансиране от феновете, леко звучи като пирамида и не вдъхва особено доверие.

Важни въпроси: Ще се излъчват ли по Pop TV в крайна сметка и, ако да, ще успеят ли да привликат зрителски интерес?

 

RLn5nfN.jpg

Федерация: IMPACT Wrestling

Стил: Продукт за по-възрастна аудитория, който смесва съвременния кеч стил с елементи от кеча през 90-те.

Главни имена: Johnny Impact, Brian Cage, Moose, Eddie Edwards, Killer Kross, Pentagon Jr., Sami Callihan, Eli Drake, Fenix и др.

Предимства: Собственост на компания с опит в телевизионния бизнес. Разпознаваемост - най-познатата non-WWE кеч марка от последните 15 години. Изградена глобална телевизионна мрежа. Силно дигитално присъствие. Имат опитни хора зад кулисите.

Недостатъци: Ограничени ресурси в сравнение с пиковите години. Стигма - лоша репутация от миналото. Слаба телевизионна сделка. Липсва звездната сила от едно време.

Важни въпроси: Ще успеят ли да намерят нова по-добра телевизионна сделка, която да им разшири потенциалната аудитория и да налее допълнителни приходи в компанията?

 

A9XB4we.jpg

Федерация: Lucha Underground

Стил: Lucha libre high-flying и brawl-ове, примесени с истории като от Marvel/DC.

Главни имена: Pentagon Dark, Jake Strong, Fenix, Johnny Mundo, Marty "The Moth" Martinez, Cage, The Mack, Son of Havoc, King Cuerno и др.

Предимства: Сред собствениците им има хора с mainstream репутация. Различна презентация благодарение на персонал от Холивуд зад кулисите. Подкрепа от AAA - компания с mainstream популярност сред латино аудиторията.

Недостатъци: Излъчват се по малка телевизия. Слаб бизнес модел, разчитащ единствено и само на тв приходи, и съответно става все по-трудно и по-трудно да се финансира шоуто. Изгубиха инерция поради намаления бюджет, дългото време между сезоните и загубата на няколко от главните им имена (Rey Mysterio & Prince Puma, а сега вероятно и Matanza, Mil Muertes и Killshot), а инерция не се връща лесно.

Важни въпроси: Ще си осигурят ли пари за пети сезон? Ще успеят ли да намерят начин да достигнат по-голяма аудитория благодарение на допълнителни начини за гледане на шоуто? Ако LU затвори врати, ще се опитат ли AAA, които от три десетилетия насам имат подобни апетити, сами да влезнат на американския пазар?

 

Qit3Yiw.jpg

Федерация: Major League Wrestling

Стил: По-спортна презентация с лесни за следене истории и донякъде акцент върху lucha звезди.

Главни имена: Low Ki, Tom Lawlor, Pentagon Jr., Fenix, LA Park, Rush, Sami Callihan, MJF и др.

Предимства: Излъчват се по телевизия, която очевидно ги подкрепя силно и телевизия, която има потенциал за разтеж. Имат опитни хора зад кулисите. До този момент се възползват от латино аудиторията може би най-добре от всички федерации в темата, а това е потенциално голяма аудитория.

Недостатъци: Излъчват се по малка телевизия. Не могат да предложат много работа на кечистите, тъй като имат средно само по едно шоу на месец, където записват всичките си тв епизоди.

Важни въпроси: Могат ли наистина да се разрастнат само с тв шоу по телевизия като beIN?

 

cd8Q3tL.jpg

Федерация: New Japan Pro-Wrestling

Стил: Спортна презентация с акцент върху случващото се на ринга.

Главни имена: Hiroshi Tanahashi, Kazuchika Okada, Kenny Omega, Tetsuya Naito, Jay White, Kota Ibushi, Minoru Suzuki, Hirooki Goto и др.

Предимства: Най-big time презентация от всичките федерации споменати в темата и освен това федерацията, която може да предложи най-добро заплащане за кечистите. Много добра репутация сред феновете - федерацията е възприемана от повечето non-WWE фенове като федерация номер две в света. Силен roster. Телевизията, която ги излъчва в САЩ е на 100% зад тях.

Недостатъци: Излъчват се по малка телевизия. Опитите им за пробив в САЩ досега дават смесени резултати. Основният им бизнес е в Япония, което прави САЩ второстепеннен пазар за тях и място, където нямат необходимата изградена инфраструктура, за да се развиват по-сериозно. Един японски продукт, колкото и да се харесва на по-закоравелите кеч фенове, вероятно е по-труден за продаване на mainstream ниво в САЩ отколкото американски или мексикански продукт.

Важни въпроси: Ще успеят ли да нацелят точната формула за развитие в САЩ, т.е. правилната смесица от автентичния New Japan продукт от Япония и американизирана негова версия, така че цялостният продукт да е подходящ за американския пазар?

 

koIPDSV.jpg

Федерация: National Wrestling Alliance

Стил: Истории, които се развиват чрез мини-документални филми и по-основен old school стил на ринга.

Главни имена: Nick Aldis, Tim Storm, Jocephus, Willie Mack, Sam Shaw, The War Kings (Jax Dane & Crimson) и др.

Предимства: Гъвкавост в подхода им - досега се развиват изцяло в дигиталното пространство, което им позволява да правят нещата така както искат без да трябва да отговарят пред телевизии и инвеститори. Собственост на рок звезда - името му може да отвори врати, които не биха се отворили пред обикновена кеч компания.

Недостатъци: Парите на една рок звезда, с връхна точка на кариерата му през 90-те, кеч федерация не правят. Към момента достигат доста малка аудитория, тъй като се развиват изцяло дигитално. Кеч стил на ринга, който не е от най-вълнуващите за гледане. Изграждането на добър roster няма да е лесна задача.

Важни въпроси: Само дигитално ли ще действа или, макар че го отричат, имат апетити към бъдещата телевизионна сделка?

 

IUuI5xc.jpg

Федерация: Ring of Honor Wrestling

Стил: По-обикновени кеч истории и акцент върху самите кеч мачове.

Главни имена: Jay Lethal, Marty Scurll, Bully Ray, Dalton Castle, Jeff Cobb, Flip Gordon, Matt Taven, The Briscoes и др.

Предимства: Собственост на компания със осемцифрен ежегоден приход. Прилично телевизионно покритие в САЩ. Добра репутация що се отнася до качествен кеч. Най-full time график в Америка от всички федерации в темата. Партньoрства с други две големи компании в лицето на NJPW и CMLL.

Недостатъци: Компанията-собственик отказва да вложи големи пари в тях. Излъчват се по местни и регионални телевизии, често в неудобни дни и часове. В известна степен са зависими от NJPW. До ден-днешен продуктът им е насочен към по-hardcore аудитория, което може би ограничава потенциала им.

Важни въпроси: Ще загубят ли трите си най-популярни звезди в лицето на Cody & The Young Bucks и ако да - как ще им се отрази това? Успехът на шоуто в MSG ще успее ли да ги легитимизира на по-mainstream ниво и ще се решат ли SGB да вложат повече пари в ROH най-накрая?

 

lTudO5E.jpg

Федерация: Ring Warriors

Стил: Основен old school стил и по-old school презентация.

Главни имена: Austin Aries, Killer Kross, Eli Drake, Lance Archer, Wes Brisco, Alexander Hammerstone, Luke Hawx, Alex Chamberlain и др.

Предимства: От всички федерации в темата, излъчват се по телевизия с най-голямо покритие. Собственост на компания, която се занимава с производство и дистрибуция на телевизионни шоута и филми.

Недостатъци: Плащат си за ефирното време и се излъчват в осем часа сутринта в събота. Минимално онлайн присъствие и съответно почти никой не говори за тях.

Важни въпроси: Ще намерят ли източници на приход, тъй като в момента само наливат пари без да имат почти никаква възвращаемост?

 

gWhixAa.jpg

Федерация: Women of Wrestling

Стил: Изцяло женско кеч шоу с cartoon-ени образи и акцент на entertainment.

Главни имена: Santana Garrett, The Beast, Tessa Blanchard, Jungle Grrrl, The Beverly Hills Babe, HAVOK, Khloe Hurtz, Abilene Maverick, Fire и др.

Предимства: Собственост на милионерка, която очевидно има интерес към проекта, тъй като влива пари в него вече няколко години. Женско кеч шоу в момент, когато женският кеч е актуална тема.

Недостатъци: Ще се излъчват по телевизия с ограничено покритие. Колкото и да е нашумял напоследък, женският кеч сам по себе си все още е недоказана атракция.

Важни въпроси: Фактът, че ще се излъчват заедно с NJPW ще им помогне ли да си изградят аудитория или точно обратното - ще откаже феновете да ги гледат, тъй като двете федерации са лоша комбинация поради тотално различните им стилове?

---------------------------------------------------

Допълнителни въпроси и теми за размисъл.

 

Случи се с WWE. Случи се с MMA и боксови организации. И сега големият въпрос пред кеча в момента е, като се има предвид колко много кинти се харчат напоследък в това отношение, ще се намери ли по-голяма телевизия или дигитална платформа, която да реши да излъчва и инвестира в кеч федерация, различна от WWE? Едно време Spike TV определено бяха "difference maker" в това отношение, но въпросът е ще се намери ли някой друг(и), който да направи подобно нещо? Ако да, коя федерация ще намаже от цялата работа?

 

Свободните агенти и кечистите, които предстои да бъдат свободни агенти. В момента има няколко такива на пазара, които могат да бъдат полезни за една или повече от гореспоменатите компании. През последната година имаше доста рокади и промени в roster-и на редица компании и сега се очертава да има още.

 

Факторът WWE. Тези маниаци правят повече шоута отвсякога и подписват повече хора отвсякога. Със сигурност определени ключови имена ще бъдат привлечени в NXT в близкото и не толкова близкото бъдеще, което ни връща към предишния параграф с предстоящите промени в roster-ите на редица компании.

 

И в крайна сметка, има ли прекалено много избор в момента? От една страна е супер яко, че можеш да избираш от 263461637154 седмични кеч шоута за гледане (били те WWE или non-WWE), но от друга страна наличието на прекалено много шоута не дава ли обратен ефект, т.е. едно време като имаше една шепа шоута на кръст беше лесно да се гледат, а сега с толкова много шоута аудиторията не се ли цепи на по-малки парчета? И като казвам шоута за гледане, тук не визирам само горните. Има и една маса инди и интернационални компании, които също дърпат вниманието на кеч феновете в още един куп насоки. Казано накратко, в наши дни въобще може ли една федерация наистина да изпъкне като истински номер 2 при наличието на толкова много конкурентни кеч шоута за гледане?

Link to comment

Предполагам, че Пентагон и Джон Морисън (Хенигън, Мундо, Импакт...) нямат много свободно време? :ph34r:

Link to comment
5 minutes ago, YoTheReal said:

Предполагам, че Пентагон и Джон Морисън (Хенигън, Мундо, Импакт...) нямат много свободно време?

 

Маниакът Fenix, например, миналия месец имаше шоута в 11 поредни дена. Тотален мързел е тоя тип. Хич не му се работи. Брат му Penta е същия. Не можеш да го вдигнеш от фотьойла. :) 

Link to comment

След като WWE ги затапи с 3-4 обиколки, дали си 2-3-4-5, не е повод за гордост и стремеж.

 

Всичко опира до кечистите и това, че WWE взимат на килограм всичко знайно и незнайно, без значение шансовете за просперитет, и ги тъпче за пълнеж в увеличаващото се портфолио от шоута. В същото време не пускат никого, което създава огромен дисбаланс, който не-WWE сцената не може да компенсира. 

 

Въпреки че доста от изброените компании правят пара, паят намалява, а кечистите са основната валута. Колкото и да искаме нирвана, където всички работят срещу "общото зло" винаги ще има компании като ROH, които ще крадат трохите. С две думи, ще стават все по-фрагментирани и тегави нещата.

Link to comment

Не мисля че по някакъв начин хората ще се пренаситят с кеч. Живеем във време когато е лесно да се навакса или да се отложи дадено шоу (да се гледа по нетуърка на WWE/Impact и дори на други места). Не е като преди години когато трябваше човек задължително да е в 22:00 пред телевизора и изпусне ли го край, това е. Ясно е че повечето хора ще изберат да гледат шоута на WWE. Голяма част от хората гледащи RAW/SD нямат никакъв интерес към NXT/205 и другото което предлагат и за тях всичко освен тези двете не съществува. Както каза neshev, WWE изпревариха всички с 3-4 обиколки и набират все по-голяма инерция. Създават достъпен продукт за хора, които имат по-различни желание от гледна точка кеч. Кеф им NXT, кеф им 205, WWE имат всичко и ще има все повече. 

 

От всички компании, може би NJPW имат шанса да станат номер 2 в САЩ. Те са в най-изгодна позиция от гледна точка финансови възможности, а и имат разпознаваеми имена и хора които могат да привлечат интерес. Истина е че много хора не харесват техния стил и трудно ще намерят баланс, но от друга страна хората може би ще свикнат с това в някакъв момент. Impact имат много силен ростер, въпреки че повечето от тези хора не са разпознаваеми, с подходящата телевизия могат да създадат бъдещите звезди на компанията които да я носят на гърба си. Финансово не знам как са, но си личи че го дават по-кротко, което е нормално като се има в предвид че се върнаха буквално на първо ниво и в момента се изкачват там където бяха през 2004-та година. All Elite Wrestling не ми вдъхват доверие като цяло. Ти самия си писал статия за подобни проекти, които реално остават само и единствено това или се провалят доста бързо. Какъвто и ростър да извадят, с каквито и хора да се напълнят бекстейдж, това не променя факта че те са просто кеч компания, която е създадена вчера и няма история и най-важното е че няма фенове. Не мисля че решението на проблема е да налеят огромна сума пари, защото това няма да доведе до нищо. TNA наливаха пари за да подписват големи имена и ето докъде ги докара това. В краткосрочен план пълнеха зали, които никога нямаше да напълнят, в дългосрочен компанията буквално умря и трябваше да бъде купена от друг човек за да започне да се случва нещо с нея. 

 

0ff76bc5f27ad93c.jpg

Link to comment

Много глупости са се изписали в тази тема. Хора, на никой не му дреме за кеча. За WWE говоря. Другите пък почти никой не ги е чувал за да му дреме на някой. Нормалните хора вече не го гледат това нещо. Никой не говори за кеч. Слушайте колкото искате разни гурота и други шарлатани, които твърдят, че имало нов бум на кеча и подобни простотии. А нивото на WWE е много ниско щом постоянно говорят за някаква конкуренция с аматьорски и физкултурни организации. 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment
The Olimpic Hero
9 hours ago, baikiro said:

Много глупости са се изписали в тази тема. Хора, на никой не му дреме за кеча. За WWE говоря. Другите пък почти никой не ги е чувал за да му дреме на някой. Нормалните хора вече не го гледат това нещо. Никой не говори за кеч. Слушайте колкото искате разни гурота и други шарлатани, които твърдят, че имало нов бум на кеча и подобни простотии. А нивото на WWE е много ниско щом постоянно говорят за някаква конкуренция с аматьорски и физкултурни организации. 

 

Ти къв специалист си, от къде си? Ти от къде пък се измъкна специалист, че да казваш, че на никой не му дреме за кеча. Недей да даваш мнение, много ти се моля.

               

Link to comment

До голяма степен е невъзможно (за нас; телевизиите в САЩ или Nielsen сигурно могат) да се направи сметка дали общо хората, които гледат кеч, са повече или по-малко, но и на мен ми се струва, че постоянно намаляват. Номерът е там, че компаниите се научиха как да изкарват гийковете от мазетата и да ги карат да плащат билети за инди шоута.

Link to comment
23 minutes ago, The Olimpic Hero said:

 

 

Ти къв специалист си, от къде си? Ти от къде пък се измъкна специалист, че да казваш, че на никой не му дреме за кеча. Недей да даваш мнение, много ти се моля.

 

Какви специалисти те гонят пък теб? А за да видиш, че на никой не му дреме ти стига да живееш сравнително социален живот. Теб те знаем, че си по непопулярните неща като кеча, дартса, снукъра и тн. 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

Щом байкиро обяви, че на никой не му пука за кеча, май е време да го приемем като последна инстанция по въпроса.

 

Или, ако на някой му се чете нещо по темата, от човек, който не говори през гъза си, това не е лошо четиво:

 

https://www.fightful.com/wrestling/exclusives/exclusive-are-raw-ratings-reflection-wwe-popularity

 

https://seekingalpha.com/article/3983054-wwe-tv-ratings-longer-reflect-popularity

Link to comment

Как пък всички такива глупави статии идват от пристрастни фенчета, които не искат да приемат, че никой не го ебе за кеча. :D  Добре де, има го и варианта кечът да е също толкова популярен като от преди 20 години, просто хората не говорят за него и носят скришно тениски на суперзвездата Ей Гей под дрехите си. :) Стегнете се малко и свалете очилата. Торбата с лайна не го знаят в родният му град, а той се води много по-голяма звезда от сегашните завалии...

 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment
2 hours ago, baikiro said:

 

Какви специалисти те гонят пък теб? А за да видиш, че на никой не му дреме ти стига да живееш сравнително социален живот. Теб те знаем, че си по непопулярните неща като кеча, дартса, снукъра и тн. 

 

Няма лошо човек да не е вещ по дадена тема. Лошото е, когато въпреки това той прави заключение, за да се прави на остроумен. Снукърът например изобщо не е популярен в световен мащаб. Какво са там някакви 210 млн. само в Китай, да не говорим за Великобритания и все по-голяма част от Европа:

https://www.bbc.com/sport/snooker/36207912 (надявам се, че и BBC не са "пристрастни фенчета").

 

 

Link to comment

^ Не мисля да влизам в off topic дискусии. Продължавай да живееш в измисления си свят в който слънцето изгрява и залязва с кеч, снукър, сървайвър и другите ти там работи. 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment
18 minutes ago, baikiro said:

Как пък всички такива глупави статии идват от пристрастни фенчета, които не искат да приемат, че никой не го ебе за кеча. :D  Добре де, има го и варианта кечът да е също толкова популярен като от преди 20 години, просто хората не говорят за него и носят скришно тениски на суперзвездата Ей Гей под дрехите си. :) Стегнете се малко и свалете очилата. Торбата с лайна не го знаят в родният му град, а той се води много по-голяма звезда от сегашните завалии...

 

Добре, че ти си бастион на обективността. :happy:

 

Нали се сещаш, че между "не толкова популярен, колкото преди еди-колко-си години" и "никой не гледа тая боза" има един стабилен скок.

 

Честно казано, лично аз не видях някаква провокация към теб, че да пишеш наизустеното ти промо. Оценявам личното ти мнение, но няма как всяка тема да бъде обърната на краен off topic, особено след като видимо не си отворен към каквато и да е дискусия, а всички, които не са на твоето мнение, пишат глупости, облъчени са, неосъзнати са или живеят в измислени светове.

Link to comment

От нормалните хора не го гледат. Сам знаеш, че марковете превзеха шоутата. Никой не ти спори за редовните, които ще гледат докато са живи. Хубавото е че тия отрепки са малцинство, а не както вие ги изкарвате. 

 

Edit: А бях провокиран от мнението на имортал където изброява колко шоута имали WWE и как за всеки имало по нещо, което изобщо не е така.

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

Пффф, аз байкиро го храня и споря с него преди да бъде cool. :D 

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment

Ако става дума, NJPW са предостатъчно американизирани в момента. Продуктът им може да привлече много по-широка аудитория в сравнение, примерно, с 2013, когато gaijin-ите в компанията се брояха на пръсти. Доскоро почти всички титли се носеха от чужденци, а в момента основният им шампион е най-големият draw за федерацията, що се отнася до публиката в САЩ (без да броим Jericho), който и ще оглави Wrestle Kingdom за втора година. Дори и най-надеждните им японски звезди като Okada и Naito далеч не са типичните puro образи, след като и в тях се открояват много американизирани елементи. Въпросът е колко още американизация е нужна при положение, че Япония си има специфична култура и винаги ще бъде главният им пазар, т.е. недопустимо е да отместят фокуса от тази аудитория. Според мен една по-стабилна телевизионна сделка в Америка и най-вече повече star power и значимост (по-важни мачове, включващи кечистите от постоянния им roster; участие на някое друго познато име за американския пазар) в шоутата им в Америка е това, което ги устройва. Тук има един проблем, който май вече беше засегнат в друга тема - годишната бройка на шоутата им. За разлика от WWE, NJPW трудно биха си осигурили event-и в Америка, в които постоянно да сблъскват най-големите си звезди. Тъй като, най-малко, по традиция световната им титла се залага не повече от седем-осем пъти годишно. Не съм бизнес експерт, но при тези условия по-малко шоута с по-силни card-ове е по-оптималният вариант за мен, като така и по-дълго време ще останат „свежи“ на сцената. Със средно изглеждащи такива като тези от последните им шоута няма да има значителен ефект. В техен плюс е, че разполагат с постоянен booking, имат умението да градят звезди (като за мащаба си) и са фаворити на smark аудиторията в САЩ, но само това не вярвам, че ще се окаже достатъчно.

Link to comment

Все пак щатите не са малка държава, към 330 милиона са, несъмнено обаче броят на гледащите кеч е сравнително малък. Сравнение може да бъде направено с бойните спортове у нас, може би такава е заинтересоваността към него и съответно информативността сред кежуалите. Да, малцина са тези, които са спрели да гледат кеч завинаги. Винаги се връщаш, няма ''пенсиониране''. Интересно е и  колко са новите фенови, които са изцяло нови, а не роднини на старите.  За жалост  това няма как да разберем и едва ли ще можем някога.

 

Link to comment
  • 2 weeks later...

Две седмици по-късно...

 

При ROH се наблюдава нещо интересно. Изгубиха Cody, Young Bucks & Hangman + евентуално Daniels, Kazarian & Scorpio. Очаквано и не е за първи път. И преди са губили ключови имена. Обаче, това, което винаги правеха в миналoтo е, че бавно и полека запълваха дупките с homegrown звезди. Този път, обаче, отвориха чековата книжка и започнаха да подписват популярни инди имена. Jeff Cobb, PCO, Brody King, Bandido, Mark Haskins. Освен това явно се опитаха да дръпнат още хора от MLW, но не им се получи. Това е доста нетипичен подход за тях. Обикновено са доста по-пасивни що се отнася до привличането на нови имена. Шубе ги е какво ще стане като се махне Елита и затова подписват по-познати имена или като цяло са си променили стратегията и смятат да бъдат по-агресивни и занапред?

 

На NWA хоризонта също има някакво развитие. Говори се, че занапред ще работят повече заедно с ROH. Lagana продуцира няколко клипа за тях, NWA шампионът Nick Aldis се завърна в ефира на ROH и NWA шефът Billy Corgan tease-на бъдеща работна връзка с ROH. Ясно е какво печелят NWA от цялата работа, но ROH защо се занимават с тях? Въобще има ли някаква далавера за ROH в цялата работа?

 

Шоутата на Ring Warriors вече ще ги има и в Amazon Prime. Така федерацията си остава федерацията, която е най-лесно достъпна за гледане по по-традиционни методи, но в същото време и е федерация с най-малко шум около нея. И това като цяло е доста странна комбинация. При тях бизнес стратегията още от самото начало се крие в надеждата, че ще могат да направят пари от интернационални тв права, но въпросът си остава: докога ще могат да наливат пари в проекта, защото в момента наливат и наливат без никаква възвращаемост?

 

Aro Lucha продължават да излъчват реклами всяка седмица по време на IMPACT, но все още не са казали какво точно рекламират. Така де, всички се досещаме вероятно какво е, но е странно как продължава да се рекламира нещо, но никой не ти казва какво се рекламира. Някаква non-compete клауза, свързана с IMPACT и Pop TV ли е причината за това?

 

Допълнителна мисъл след казаното по-горе от iMMORTAL! & Rainmaker. NJPW въобще искат ли да бъдат "номер 2" в САЩ? Едно е да правиш 3-4 шоута в годината в САЩ и съвсем друго е да имаш пълен график. Искат и по-точно могат ли New Japan да имат по-пълен график в САЩ като се има предвид, че Япония винаги е била и винаги ще бъде главния им приоритет.

 

Финална мисъл. Всичките тези дискусии за гледаемост и популярност на кеча нямат много общо с темата. Ако WWE доказват нещо в момента то е това, че не е необходимо да бъдеш гледан от голяма аудитория, за да правиш големи пари. Съответно, на гореспоменатите федерации не им трябват непременно милиони зрители, за да бъдат успешни кеч компании. Трябват им просто начини за правене на пари, а на днешното време има повече начини отвсякога. Поне на хартия. Което обяснява и защо толкова много non-wrestling хора (милионери, медийни компании, т.н.) влезнаха в кеч бизнеса напоследък. Като го погледнеш този бизнес и видиш какви пари генерират WWE лесно можеш да заключиш, че има бизнес потенциал в кеча. Трудното, обаче, е да развиеш този потенциал. Ако беше лесно всеки щеше да го прави.

Link to comment

Доста от споменатите имена се навиха да подпишат с ROH, защото им отваря вратите за NJPW. Ако не беше тази уговорка, надали изборът щеше да е лесен. Самите ROH пък блокират NJPW кечисти да се появяват в Impact, тъй че това партньорство е ключово за всички. 

 

Иначе NJPW гледат Япония главно, а експанзията им в Америка е с доста по-умерени темпове. Да потръгне доджото и очаквам да засилят нещата. Те и сега си правят периодично шоута, а броят им се увеличава всяка година. 

 

Гледаемостта все още е важна, защото всички компании все още се бият за телевизионно време. Просто така са устроени нещата, че хората са свикнали да гледат седмични кеч шоута и, ако нямаш такова, веднага си в неизгодна позиция. Няма по-ефективен начин да си рекламираш PPV/house шоуто, а там наистина се правят добри пари. То се вижда и с потенциално нови компании като AEW. Веднага се спекулира за TV сделка. 

 

Link to comment

:D Интересно как от "кеча си е популярен и се гледа" се мина към "дори и да не се гледа и да не е популярен от кеча се правят луди пари". @nWoHulkster според теб каква е целта на всички тези компании, които си изредил? Да правят пари колкото да ги има или имат по-сериозни амбиции? И няма ли пренасищане на пазара? Верно, че от кеч марка по-тъпо парче няма, но все пак има 24 часа в денонощието...

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

Прави впечатление, че в кеча започва да се оформя едно преимущество на имената над отделните компании. Фактът, че има кечисти, които участват навсякъде и са представяни като главни атракции, говори много ясно за тая тенденция. Виждаме и вражди, които преминават от събитие на събитие през различни компании, което си е плюс по мое мнение. За да има добър и интересен кеч (както и във всеки друг спорт), трябва да има интересни имена. За мен една от причините WWE да се обезличи последните години е именно, че компанията постави себе си на първо място, а кечистите останаха на заден план. Спокойно можеш да видиш един кечист от МЕ на едно PPV да скочи в кикофа на другото. Въпреки че напълно разбирам нуждата на WWE от подобна политика, то като зрител за мен това си остава изключителен недостатък.

 

Та в тоя ред на мисли не смятам, че скоро ще видим "втора" компания. Много по-вероятно ми се вижда да продължат да се развиват в тази насока нещата и просто инди федерациите да организират "събития" (било то и ежеседмични) отколкото да търсят начини да си проправят пътя индивидуално и да се изолират останалите.

 

Много хубав пример за това е All In, който реално си беше отделно събитие и се получи изключително успешно.

 

За компании като TNA, Lucha underground и прочее е много важно да имат стабилни тв сделки, но ми се струва, че тези сделки ще стават все по-свободни в правилата между двете страни и самите телевизии все по-често ще гледат на кеча като на нещо събитийно отколкото да гонят хомогенен продукт.  

 

 

Link to comment

Тия да вземат да се обединят да направят една обща компания и да закопаят WWE.

Дреме ми на Уя!!!

Link to comment
13 hours ago, neshev said:

Гледаемостта все още е важна, защото всички компании все още се бият за телевизионно време. Просто така са устроени нещата, че хората са свикнали да гледат седмични кеч шоута и, ако нямаш такова, веднага си в неизгодна позиция. Няма по-ефективен начин да си рекламираш PPV/house шоуто, а там наистина се правят добри пари. То се вижда и с потенциално нови компании като AEW. Веднага се спекулира за TV сделка.

 

Така е. Никой не казва, че тв сделките не са важни. Неслучайно всички, без една, от федерациите споменати в първия пост са федерации с тв сделки. Даже, тв сделките са може би по-важни отвсякога (и то не само тези в САЩ), защото в момента там играят повече пари отвсякога. И като казвам това не визирам кеча конкретно, а телевизионния бизнес като цяло. Както споменах още в началния пост, ключовият въпрос в момента е точно дали ще се появи някоя телевизия или дигитална платформа, която ще извади големи кинти за федерация, различна от WWE. Това е най-големият потенциален difference maker. Не качеството на шоуто, не кой е в roster-a, не разни милиардери, а силен тв/дигитален партньор, който е готов да инвестира и готов да помогне на някоя федерация да изпъкне на пазара както едно време Spike помогнаха на TNA да изскочат над конкуренцията.

 

9 hours ago, baikiro said:

:D Интересно как от "кеча си е популярен и се гледа" се мина към "дори и да не се гледа и да не е популярен от кеча се правят луди пари". @nWoHulkster според теб каква е целта на всички тези компании, които си изредил? Да правят пари колкото да ги има или имат по-сериозни амбиции? И няма ли пренасищане на пазара?

 

Аз лично не съм говорил как "кеча е популярен и се гледа" в контекста на настоящата тема, така че не знам откъде ги вадиш тия работи. Амбицията на всяка една компания, била тя кеч или каквото и да е било, на първо място е да се правят пари. Ако не правиш пари в крайна сметка няма да има значение колко хора те гледат (за справка: WCW към края им). Много ясно, че е по-добре да те гледат повече хора, защото така имаш потенциала да правиш повече пари. Това е смисълът във всеки един бизнес. Идеята тук е, че на днешното време има начин да се правят пари и има как да бъдеш успешна кеч компания без да те гледа някаква супер голяма аудитория. WWE имат рейтинги малко по-големи от рейтингите на TNA в пиковия им период, а междувременно правят повече пари отколкото, когато рейтингите им бяха 4-5 пъти по-големи от сега. По-добър пример от това няма накъде... Затова си говорим. Кечът може да не е популярен колкото едно време, но в бизнес отношение нещата стоят по леко по-различен начин. Темата тук не е за популярността на кеча. Темата тук е за това как гореспоменатите федерации могат да бъдат успешни на съвременния пазар. Увеличаването на аудиториите им безспорно е важна част от това, но има и други важни неща.

 

Това за пренасищането го поставих като въпрос/проблем още в първия пост. "Reading is your friend", както е казал един мислител. :) И освен това, от какво няма пренасищане в наши дни? В наши дни има от всичко и го има по много. Кеч, MMA, сериали, филми, игри, музика, порно, дюнери, хора, мнения... Пренасищането е част от съвременния свят на всички нива и надали може да бъде избегнато.

 

6 hours ago, gboy said:

Прави впечатление, че в кеча започва да се оформя едно преимущество на имената над отделните компании. Фактът, че има кечисти, които участват навсякъде и са представяни като главни атракции, говори много ясно за тая тенденция.

 

А това плюс или минус е за кеча като цяло, в бизнес отношение? Защото аз лично виждам както плюсове, така и минуси в тази работа.

 

П.П. И една финална мисъл. Гаранции няма. Всичко е възможно. Неслучайно никъде в първия пост не давам прогнози за големи, или дори умерени, успехи и т.н. Напълно възможно е болшинството от гореспоменатите федерации да издъхнат и да затворят врати в не толкова далечното бъдеще. И точно това е интересното в настоящата ситуация. Има редица играчи, които се опитват да играят играта, така да се каже, и е любопитно да се види какво ще се случи с тях занапред. Има раздвижване в кеча на бизнес ниво и това прави нещата интересни за следене.

 

Link to comment

^ Не визирах теб с първото изречение. Иначе съм напълно "за" да има втора компания от мащабите на WWE. Нещата ще са много по-интересни. Кечът е много странен бизнес. Пълен парадокс е че WWE са на плюс при положение колко хора ги гледат. Ясно ми е, че приходите им не идват само от тв шоуто. Много жалко е това, защото така могат да си карат с десетилетия. С бозаво тв шоу, с никаква аудитория и тн. 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...