Jump to content

Чък Лидел срещу Тито Ортиз 3 - 24 ноември 2018


neshev

Recommended Posts

 

 

Трилогията между двамата ще маркира дебюта на Golden Boy Promotions в MMA.

 

Лидел (21-8) е считан за един от най-добрите LHW бойци в историята, като в даден момент беше най-известният MMA боец. В пика си успя да запише победна серия от 7 нокаута, която включваше имена като Тито Ортиз (х2), Ранди Котур (х2) и Бабалу Собрал. След това, кариерата му тръгна рязко надолу, като през 2010 беше принудително пенсиониран, след серия от три тежки загуби с нокаут. Дълго време заемаше ръководна позиция в UFC, но беше освободен, след като новите собственици поеха контрола, което принуди Лидел да се върне към боевете.

 

Тито Ортиз (19-12) е също легенда в спорта, като битките му с Кен Шамрок и Лидел поставиха на картата спорта и го извадиха от забвение. За разлика от съперника си, Тито беше активен през годините, но най-добрите му години са зад него. Въпреки това, в момента е 3-1 в последните четири битки, като за последно успя да победи Сонен в началото на 2017.

 

Носталгична битка, която добре илюстрира един от главните проблеми в MMA. И двамата са легенди в спорта, и двамата са донесли милиони на UFC, но се налага да се бият на крехка възраст, за да се издържат финансово. Добрата новина за тях е, че този път ще прилагат значителна част от пая, след като шоуто ще следва боксовия модел, щом се отнася до разпределението на приходите. Лошата е, че за разлика от предишните им битки, към тази няма особен интерес.

 

Link to comment

Не можаха да го продадат мача и за това вината е изцяло на GB Promotions. Даже бях забравил за него, честно казано. 

 

Иначе за проблема с парите. От една страна е редно бойците да прибират добри пари. Смешно е хора от топ 10 на един от най-добре платените спортове да се борят за дребни суми, а тези от топ 20 за жълти стотинки. Жертват си здравето, а се налага да работят по строежите за допълнителни пари. Не е сериозно това. 

 

От друга страна съм много против боксовия модел, защото виждаме до какви изкривявания води - нелепи мачове, от които никой няма файда. В това отношение здравата ръка на Дайна в UFC вършеше работа доскоро. Разбирам, че спортът е преди всичко шоу бизнес, но все пак трябва да има и някаква доза нормално спортно съревнование. Не може 5 години да си най-добрия и да нямаш правото да се бориш за титлата. 

 

Иначе за самият мач - ще го гледам с удоволствие, защото все пак това са Ортиз и Лъдел. Но е жалко да гледам хора на такава възраст да участват в ММА мач за пари. Би трябвало отдавна да си лежат по шезлонгите в частните имоти.  

 

Link to comment

CSAC публикуваха заплатите на бойците. Chuck Liddell ще прибере 250 хиляди, а Tito Ortiz -  200. Двамата ще получат и част от PPV/билетните продажби.

 

h9selbu.jpg

Link to comment

Ужасна битка, плашещ Chuck. Дори Gary Goodridge, като дойде да бъде размазан от Чука за пари, изглеждаше много по-адекватен, а е документирано в какво състояние е. Много рушвети са били бутнати на комисията да разрешат подобно нещо. 

 

Самата битка беше плачевна. Chuck изглеждаше като клошар с деменция. Tito беше напълнил гащите, но щом осъзна срещу какво се изправя, го прати в царството на сенките. Ниска точка за спорта.

Link to comment

Човек, това е тъжно. Още на демонстрациите като видях Лидел как се движи и с каква скорост прави комбинации си беше притеснително. Но оставаше тази надежда, че може би "фейква" за пред камерите. Е да, ама не. Формата му е потресаваща. Човекът няма място да се бие. Брадичката му е ясно, че я няма, това не е ново, но как може изобщо в това състояние верно да го акредитират, че е годен за професионален ММА сблъсък. Реакциите му бяха изключително бавни, ударите и комбинациите некоординирани и забавени, балансът му го нямаше никакъв, за сметка на това се би с нисък гард и високо вдигната брадичка сякаш е в най-добрите си години, когато можеше да поема бомби в главата. Ортиз беше в много по-добра форма и се движете доста по-адекватно. Все пак предпазливостта му е обяснима, искаше да изчака и наистина да се убеди, че да - това е Чък Лидел, тоя чичко срещу него наистина това са му възможностите към днешна дата. Честито, още едно сътресение и нокаут за човек, който и без това демонстрираше доста притеснителни признаци на проблеми в мозъчната активност.

Link to comment

Колкото и да е зле Чък пак ще бие торбата с лайна. Да му го пускат за следващ опонент.

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

 

 

Ето го с по-добро качество.

 

Много, много тъжна картинка. Лъдел казва, че не го прави за пари, но ми се струва, че човек трябва да е много наивен да вярва, че се се подлага на това от чист мерак.

 

Болно ми е да гледам как пионерите на тоя спорт тънат в мизерия и се чудят как да си уредят по още някой мач за пари. И то поне да бяха кой знае какви пари, ами то за 250 хилядарки - седмичната заплата на някоя футболна звезда. Не е честно - тези хора изградиха спорта върху собственото си здраве, а в момента от компанията не хаят за тях. Едно време Дайна и UFC си имаха читава "ветеранска политика" и не им даваха да мрат от глад. Имаха някакви измислени длъжности, от които получаваха не лоша заплата и си живееха така. Новата политика в UFC беше да разкарат хора като него и Рич Франклин и сега гледаме тоя резил.Наистина прилича на клошарски бой.

 

Такива мачове ме карат да симпатизирам на хора като МакГрегър. Много си е прав Конър - никой в UFC пет пари не дава за него и не го е еня, че си троши здравето, утре ще го изхвърлят като мръсна котка. Затова и не му дреме за компанията и ги шантажира както може, за да изкяри на макс пари. Такива като Тито, които едно време си трошаха главата, за да ги има днес UFC, сега се маризят едвам ходещи. 

 

Тъжна, тъжна картинка. 

 

 

Link to comment
17 minutes ago, gboy said:

Не е честно - тези хора изградиха спорта върху собственото си здраве, а в момента от компанията не хаят за тях. Едно време Дайна и UFC си имаха читава "ветеранска политика" и не им даваха да мрат от глад. Имаха някакви измислени длъжности, от които получаваха не лоша заплата и си живееха така. Новата политика в UFC беше да разкарат хора като него и Рич Франклин и сега гледаме тоя резил.Наистина прилича на клошарски бой.

Това е добре, което казваш от една страна, но от друга в защита на UFC - не, не е тяхна работа да се грижат за живота на бойците след пенсиониране. UFC съм сигурен са давали достатъчно пари на Лидел. Това, че той ги е прахосал за ку*ви и кокаин си е негов проблем. Защо хора като Randy Coutor и Vitor Belfort се справят добре финансово и след края на кариерата си? Ами защото всичко, което са изкарвали, са си го инвестирали, мислели са "хей, няма как да правя това нещо цял живот, трябва да мисля и за времето след като приключа", докато хора като Чък с тоя манталитет на "аз съм войн и това ще правя цял живот" - еми до там го докарват. Спират кариерата си изведнъж, по-точно ги принуждават да спрат, защото никой не иска случай на трайна инвалидност или не дай си Боже смърт в промоцията си и те понеже не са мислели по-рано какво ще правят след като приключат изведнъж се оказва, че не ги бива за нищо друго. И UFC трябва като бавачка да им дава, както ти казваш "измислени длъжности" и да ги дункдурка цял живот. Жал ми е за Лидел и за това до къде се е докарал, но си виновен изцяло той и изборите, които е правил.

Link to comment

Човек, Лъдел е от поколението, което се биеше "за фъстъци", а реално те направиха този спорт велик.  ;)

 

ММА бойците са най-слабо платените елитни спортисти в света от комерсиалните спортове. Виж само с какви пари са дори шампионите в тоя спорт,  а всяка битка им  се назначава от горе и е на живот и смърт. Преди МакГрегър милионните хонорари хич ги нямаше даже. А откакто влязоха в играта и рийбок, нещата съвсем се скофтиха за тия хора. 

 

Един Тайрън Уудли например се води, че net worth-а му е около 4 млн. Естествено, само той си знае какви пари има в действителност,  но със сигурност не е да е мултимилонер. А е един от най-успешните шампиони на UFC.

 

Боец като Ед Хърман, с над 20 мача в UFC, говори как е работил по строежите, за да се издържа лятото. Това нормално ли ти се струва?  

 

------------

 

Когато Чък и Тито се биеха, в ММА още нямаше толкова пари, а именно те го направиха спортът, който е сега. И благодарение на Лъдел и на вечното му "аз съм боец, ще се бия още утре" (което Дайна толкова хвали и дава за пример на всичките си бойци) UFC стана компания за милиарди. Нищо не им пречи на такива момчета да се дава една "пенсия", с някой мним пост, която така или иначе е капка в морето за тях.   

 

Link to comment
1 hour ago, gboy said:

Когато Чък и Тито се биеха, в ММА още нямаше толкова пари, а именно те го направиха спортът, който е сега. И благодарение на Лъдел и на вечното му "аз съм боец, ще се бия още утре" (което Дайна толкова хвали и дава за пример на всичките си бойци) UFC стана компания за милиарди. Нищо не им пречи на такива момчета да се дава една "пенсия", с някой мним пост, която така или иначе е капка в морето за тях.   

Не искам да навлизам чак в такъв спор, защото може и да нямам пълната информация, но дадох пример с други двама бойци от времето на Лидел и Тито - Витор Белфорт и Ранди Коутур. Всъщност Витор се бие от 97-ма, Ранди мисля, че 1-2 години по-късно, така че де факто и двамата са от преди ерата на Лидел и Тито и въпреки това, поне от това, което виждам, и двамата си се справят доста добре. Витор наскоро откри нова спортна зала, къщата му сигурно струва милиони. Не знам те колко са получавали в същата тази пионерска ера, но явно са намерили начин да инвестират умно и малкото, което са печелили.

Link to comment

Dana вече няма влияние, че да им осигури позиции. Новите собственици разчистиха всички излишни разходи.

 

Chuck, за това което докарваше като приходи на компанията, взимаше трохите. Тогава пробутваха, че е още малък спорт, но сега нещата са доста по-добре за топ бойците. Тези, които започват, са в доста неизгодна позиция и често се издържат с втора работа. Chuck е ясно, че изкараните пари не ги е харчил с мярка, но надали има боец, който може да се пенсионира само с изкараното от MMA. Всички имат странични занимания.

 

Винаги ще го има това противоречие. Компаниите, ако можеха, нямаше да платят нищо на бойците, а самите бойци трябва да си гледат интереса. Докато не се организират, няма да имат никакво влияние. Поне да извадят по-добри заплати, пенсионно и здравно осигуряване, но щом това, че UFC беше продадено за 4 милиарда, не ги стимулира да направят нещо, MMA винаги ще е нечестен за бойците.

Link to comment

^ Нямаше ли някакъв опит за организация начело с Бьорн Ребни или нещо се бъркам?

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment
13 minutes ago, baikiro said:

^ Нямаше ли някакъв опит за организация начело с Бьорн Ребни или нещо се бъркам?

 

Имаше, даже беше викнал GSP, Dillashaw, Cerrone и Velasquez за лица. Какво стана? На втория ден, Dana звъни на Cerrone и ония насра. GSP си уреди договор и ги отеба. Dillashaw сега разправя как ще закрива дивизии, с което ще преебе дузина бойци. Долно племе са бойците, всеки си гледа интереса.

 

Имаше още опити, но не могат да ги организират. UFC успешно ги ебат всеки път, а и дори нещо да тръгне, Dana има връзките с Тръмп и ще ги закрие бързо, ако се наложи.

Link to comment

От чисто кейфей гледна точка, не мисля че Дана или UFC са длъжни някому да го издържат до живот. Да, хубаво е като идея, ама поне за мен не е редно. Друг е въпроса и кой как си харчи парити след края на кариерата си. Лидъл, ако не се лъжа май участваше в някякво риалити. От където все е налапал някой хонорар. Снимаше се и в някой друг филм, за един с Мики Рурк се сещам. Ако искат бойците някой да се грижи за тях след краят на спортната им кариера, да си направят синдикат, който да защитава интересите им пред разните там щатски и социални комисии и агенции. Да попитат чичо си Джими Хофа. Той знаеше как. 

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

Link to comment

@natopor4en

 

По принцип UFC от законна гледна точка с абсолютно нищо не са му длъжни нито на Чък, нито на който и да било. Имали са си правни взаимоотношения - вършиш работа, плащаме ти сумата Х и толкова.  Обаче тука става въпрос за няколко неща.

 

Първо, че е нормална човещина, като си натрупал милиардите на гърба на един човек, да не го оставиш да е капо. 

 

Второ, че това едно време беше много ясно послание на UFC към бойците. Да, може да не взимате много пари като в бокса или другите спортове, но:

 

а) Ако си заслужите шанса за нещо голямо, няма да ви пренебрегнем.

б) Не оставяме наши хора зад борда. Може да не бъдете милионери, но няма и да ви заебем да клошарите както се случва редовно на разни боксьори, футболисти и прочее, дето си мислят, че цял живот ще са на 20. Все ще ви намерим работа зад някое бюро.

 

Дайна и Сонън  бяха говорили по въпроса, когато дойдоха новите собственици и уволниха легендите. Общо взето нищо не са правили, но са си получавали една не лоша заплата. Не някакви фрапиращи суми - съвсем нормални заплати, каквито получават сума ти служители в UFC. И Дайна Уайт им е бил казал, че докато зависи от него, те тия пари ще ги получават всеки месец. Както се изрази той - "дойде деня, в който вече не зависи от мен."

 

Преди UFC имаше това отношение към бойците - уважение към таланта и отношение като към близки хора, а не като към служители. За съжаление сега изпраща точно обратното послание - ние сме голяма корпорация, не уважаваме отделния човек. То хубаво по принцип, навсякъде е така, но проблемът е, че не плащат като голяма корпорация на момчетата и момичетата си. И не е случайно, че вече виждаме сериозни бойци да се махат от там не защото UFC не ги иска, а заради пари. Дълга тема е, но общо взето в момента UFC изглежда като доста лош шеф.     

 

Link to comment

Няма как да ти плащат и да не работиш. Никоя уважаваща себе си компания не плаща заплати на някакви, пък било то и легенди, просто за да седят там на хранилка. Сега, дали компанията може и иска да създаде някакъв фонд за издръжка, здравни услуги и т.н. и тези въпросните легенди да се ползват с някакви облаги от там е отделен въпрос, който всеки сам си решава. Но не е нормално да чакаш нещо от някой, защото едно време си правил нещо за него. Като искаш си сключваш някаква договорка, ама официално пред нотариус дет се вика, а не да чакаш на едната дума. Ето, смени с собствеността на UFC и веднага, логично, се смениха правилата и политиката. До колко сегашните правила са добри също е отделен въпрос. Никой с нищо не е длъжен на някого. А това че Чък Лидъл е тъп и не може да направи нищо извън октагона си е само и единствено негов проблем.

Link to comment

Появиха се слухове, че Tito ще се бие с Dan Henderson на следващото GBP PPV. 

Също така излезе информация, че приходите от билетите са 731 266 долара, което е изненадващо добра цифра. 

Link to comment

Вече има информация и за PPV продажбите, които са към 30 000. Голямо разочарование в това отношение, но рефлектира на реалностите, че подобни битки са демоде.

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...