Jump to content

NJPW с нов президент


nWoHulkster

Recommended Posts

nWoHulkster

Днес беше обявено, че от 1-ви юни натам Harold Meij ще бъде новия президент и CEO на New Japan Pro-Wrestling. Той заменя досегашния президент Katsuhiko Harada. 54-годишният Meij е холандец по рождение, но от 30 години живее в Япония. Работил е в компании като Heineken Japan, Unilever Japan, Sunstar, Coca-Cola Japan (където е бил вицепрезидент) и последно е бил президент/CEO на компанията за играчки Takara Tomy (където от губеща компания ги е изкарал на печалба). Говори и английски, и японски. Харесва сумото и кеча.

 

ulCp4go.jpg

 

И така, за първи път в 46-годишната история на New Japan, президентът на компанията е чужденец. Пичът идва с добра бизнес и маркетинг репутация, както и с опит в разрастването на японски компании извън Япония. Фактът, че слагат баш него за шеф на бизнес решенията определено е интересен и сочи, че все повече и повече ще се стремят към глобално развитие.

Link to comment

Това е доста интересно и аз съм раздвоен. От една страна, проблемът на конкурентите на WWE винаги е бил, че ги управляват кеч-хора, а не бизнесмени. Хора, които може да имат страхотни букинг-решения и идея, но като управленци да са на нивото на Йонгхонг Ли. Ако не знаете кой е това, блазе ви! От друга страна обаче, може да е добър бизнесмен, но дали ще знае как да буква или по-точно да намери точни човек за букинга. Някой ще каже, че NJPW вече имат кой да буква, ама реално това дали е така наистина. Аз мисля, че трябва някой, който да буква за масовата аудитория, а не за 1 човек с едни звездички. :D

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment

Ще дойде един момент, в който ще осъзнаят, че не продуктът им е проблема (като кеч), а това, че WWE ти предоставя супер висококласна продукция и много по-различна обстановка. NJPW ще ударят на камък да продават на масовата публика тихите си тълпи, постоянния син оттенък на продукцията (ако някой може да ми го обясни, евала) и особено факта, че продуктът им и историите могат да се разбират напълно от общо около 130 млн. души по целия свят.

Link to comment

^ Това последното за добро или лошо е напълно вярно и ако искат да имат дори минимален глобален пробив трябва да вземат доста сериозни и трудни решения, които не очаквам някой, който просто гони цифри да приложи.

 

Може тук да се майтапим (включително и аз) и иронизираме сега актуалния Dave Meltzer-стил японски кеч, но това си е страна с традиции в кеча и поначало база има. Дотук обаче с позитивносто. Ако искат чуждестранен интерес ще трябва да преглътнат малко от чистота на техния кеч и култура и да заложат на глуповато комерсиализираната (и грешна) представа за Япония на запад. Какво имам предвид по-конкретно? Колкото и абсурдно да звучи, нещо крещящо като cartoon ерата на WWE има потенциал да им донесе успех. За съжаление на всеки интересуващ се човек, Япония масово се асоцира с разни дебилни детски филмчета анимета и манга, с "бушидо", нинджи, самураи и т.н.  - все неща, които се гледат или скептично, или просто съвсем другояче от нашата представа в Япония. Но също така и неща, които ще са интересни за западняците. Включването на английски език също е практически задължително, колкото и да удря по честта и достойнството на повечето нации, включително японската. Насочването към американската аудитория също, макар че това е по-трудно, отколкото на пръв поглед изглежда. Само един детайл ще кажа - според сравнително често разпространявана информация из японските сайтове (най-малкото Уикипедия, но не само), в САЩ нивото на грамотност е 60%. Изводите сами си ги правете.

 

Заради това може би пуснатата от Фил наскоро китайска федерация ще има по-сериозен шанс за успех. И те явно ще фокусират на глупав западен стереотип за Шао Лин, кунг-фу и разни подобни глупости, които са като цяло безинтересни за който и да било нормален китаец, но могат да донесат пари в Европа и Америка. Там обаче и с езика има доста по-голям шанс - най-малкото в Хонг Конг, Сингапур (знам, че е напълно отделлна държава, но нарочно го слагам), Тайван и още няколко региона английският е на практика официален и роден език на по-голямата част от населението. В Япония такова нещо никога няма да се допусне, докато Китай е една идея малко по-отворен към употребата на английски в китайско шоу.

Link to comment

Според мен има и друг вариант, а именно да се популяризират по модела на Английската висша лига - чрез чужденци. Дори в уж "прогресивния" Холивуд продължават да кастват в главните роли бели хора, защото основната (т.е. тази с най-много пари) световна аудитория все още са бели хора в Европа и САЩ. А белите хора предпочитат да гледат други бели хора. Статистически май и другите предпочитат да гледат бели хора. Но не го обръщам на расизъм, както може би изглежда. :D Мисълта ми е, че както Премиършип могат да заложат на повече чужденци, които да привлекат по-глобална аудитория. Защото японците сами по себе си няма да се променят, камо ли пък сами да се стереотипизират. :D

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment
  • 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...