Jump to content

Историята на шесторния HIAC мач на Armageddon 2000


Radox

Recommended Posts

Armageddon-2000-Hell-in-a-Cell-match-for

 

 

И така, ето я темата, която обещах. В крайна сметка реших да я разделя на две части, защото е огромна и има още много работа докато бъде довършена. Това е първата част, която обхваща предисторията от началото на 2000 година до турнира "No mercy" през октомври. Последните два месеца ще бъдат във втората част, която ще е малко по-малка и ще се фокусира върху същинския билд за мача. В първата част ще прочетете самото оформяне на мача, предисторията му и отношенията между шестимата участника в него. Целта ми е да се потопите максимално в атмосферата и да се опитате да разберете защо за мен периодът през втората половина на 2000 година е може би върхът на кеча като разказване на истории за всички времена. За целта съм се опитал накракто да преразкажа всеки сегмент, който има отношение към голямата история, колкото и малък да е той. След разказването на всеки един обособен период съм направил кракти разсъждения върху него, озаглавени "Анализ". Идеята е те да изглеждат все едно съм писал мнение във форума относно нещата, които са се случили, както и да дам допълнителни разяснения по историите. Дано ви е интересно четивото.


ЗАЩО Е ЗНАЧИМА ШЕСТОРНАТА КЛЕТКА?
През зимата на 2000 година, от WWF правят рискован ход. Те решават да проведат първия (и единствена засега) Hell in a cell мач с шест участника! По онова време, HIAC е все още млада концепция, като са проведени само 6 мача преди този от въвеждането му три години по-рано. Мачът разбираемо е огромна атракция и се използва за разрешаването само на супер-напечени вражди и само между огромни звезди от ростъра. Ето междувпрочем кои са 6-те адски клетки, проведени дотогва:

1. Шон Майкълс побеждава Гробаря - 7.октомври.1997
2. Гробаря и Ледения побеждават Кейн и Менкайнд - отборен мач на 15.юни.1998
3. Гробаря побеждава Менкайнд - 28.юни.1998
4. Менкайнд срещу Kane - мачът завършва без победител - 24.август.1998
5. Гробаря побеждава Биг Бос Мен и го обесва след това - 28.март.1999
6. Трите Хикса побеждава Мик Фоли и го пенсионира - 27.февруари.2000

 

Видно е, че Гробаря е най-опитният в мача, като участва в 4 от 6-те издания. Трите Хикса и Ледения също могат да се похвалят с по едно участие. The Rock, Kurt Angle и Rikishi обаче не са помирисвали този свиреп мач.
Да се върнем обаче на основния въпрос. Защо е значим този сблъсък? В общи линии защото от WWF решават да вкарат цялата си звездна сила в един мач, като изправят трите си най-големи фейса срещу трите си най-големи хийла по онова време. Нещо, което до тогава не е опитвано никога. Освен това, гимиците на някои от хората изобщо не съвпадат с идеята на този мач - какво по дяволите ще търсят Шампиона на народа The Rock или Олимпийския ревльо Kurt Angle в този брутален мач? Това кара публиката да се чуди и да чака с нетърпение сблъсъка, което довежда и до огромния buyrate от 465000, което си съперничи с турнирите от Голямата четворка през 2000 година, и е най-големият buyrate от всички издания на Armageddon. Освен това, мачът бива обявен в епоха, в която WWE все още не ни хвърлят в лицето HIAC и Elimination Chamber през месец. Тогава, адската клетка все още е нещо голямо, което се случва само веднъж годишно и за капак, никога досега не е имало толкова много хора вътре. Най-важното нещо обаче е, че историята между шестимата участника е разказана по невероятен начин. Техните кариери се преплитат непрекъснато през цялата година и всеки има зъб на всеки. Всичко това повишава неимоверно интереса преди мача и сочи към подобаващ разрушителен край на изпълнената с драма 2000 година. Феновете не знаят какво да очакват когато най-сетне настъпва вечерта на турнира - 10 декември. Но нека проследим преди това как се стига до този мач. 

 

КОИ СА ШЕСТИМАТА УЧАСТНИЦИ В МАЧА?

The Rock - Възраст: 28, Тегло: 124 кг - В края на 2000 година, младият Шампион на народа е на върха на славата си. През по-голямата част от годината, той е държал световната титла, като двамата с Triple H си я разменят на няколко пъти през пролетта. Всички обожават The Rock, той е в най-добрата си форма и е твърдо решен да си върне златото, което Кърт Енгъл му е откраднал 2 месеца по-рано. Освен с Трите Хикса, Скалата преди турнира се намира в люта семейна вражда с Рикиши, който го предава и на няколко пъти го пребива от бой.
 

The Undertaker - Възраст: 35, Тегло: 150 кг - След почти едногодишна пауза, Гробаря се завръща във федерацията през май 2000 година с изцяло нов имидж. Вместо познатият демоничен мъртвец, феновете виждат доста по-близка до реалността версия, яхнала мощен мотор и излизаща на ринга с музика на Kid Rock. В месеците от май до декември, Гробаря мачка почти всичко наред и дава да се разбере, че не цепи басма на никого, а прави каквото си поиска, когато си поиска. Само месец по-рано обаче Гробаря е победен нечестно от шампиона Кърт Енгъл, поради което сега търси мъст!
 

Stone Cold - Възраст: 35, Тегло: 113 кг - Stone Cold също отсъства почти цяла година. На Survivor Series 99 той бива блъснат от автомобил и се налага да претърпи операция. Гърмящата змия се завръща чак през октомври 2000 година и буквално е превъртял, пребивайки всеки, който се изпречи на пътя му. Той проваля мачове, бие коментатори и в общи линии сее неописуем хаос. Оказва се, че шофьорът на колата е бил Rikishi! След като го смазва от бой, Ледения обаче научава, че всъщност главният виновник за страданията му е старият му познайник Triple H, който е платил на самоанеца да свърши мръсната работа. Triple H и Stone Cold стават кръвни врагове, като се смилат от бой в мач без правила на Survivor Series 2000. Сега обаче войната им продължава!
 

Rikishi - Възраст: 35, Тегло: 192 кг - Обичаният от всички дебел самоанец дебютира в WWF в края на 1999 година и мигновено печели симпатиите на феновете с добродушния си нрав и танцовите си умения. Той и неговите приятели Too Cool правят здраво шоу за феновете след всяка своя победа, денсейки на ринга. Rikishi си пробива път нагоре и доминира на Royal Rumble 2000, стига до финала на King of the ring, а след това печели и Интерконтиненталната титла. Двамата с братовчед си The Rock нерядко се бият в отбор и помитат опонентите си. Точно когато е на върха на популярността си обаче, феновете разбират, че зад веселата фасада, всъщност се крие хладнокръвен и безмилостен главорез, готов на всичко за пари. Той не само признава, че е прегазил като куче Ледения, ами се отрича от своята плът и кръв The Rock, пребивайки го до несвяст на няколко пъти.
 

Triple H - Възраст: 31, Тегло: 117 кг - Каквото и да се каже за Играта, ще е малко. От самото начало на 2000 той доминира тотално във федерацията и е Световен шампион в продължение на дълги месеци. С подлите си и манипулативни ходове, позволяващи му винаги да е една крачка пред конкуренцията, той си спечелва омразата на феновете, но на него не му пука. За него най-важното е да е шампион и да тероризира опонентите си. Церебралният убиец достига нови низини като разкрива, че всъщност той е наредил на Рикиши да се опита да убие с кола омразният му Stone Cold Steve Austin, за да може да заграби неговото място на върха на компанията.
 

Kurt Angle - Възраст: 32, Тегло: 103 кг - В навечерието на големия мач, шампион е новобранецът Kurt Angle. Той дебютира едва в края на 1999, а по-малко от година по-късно вече е световен шампион! Бившият златен олимпийски медалист прави най-силната дебютна година в историята на кеча - той печели Европейската, след това Интерконтиненталната титла, става Крал на ринга за 2000 година и накрая взима и най-голямото отличие - титлата на WWF! Всичко това само за 11 къси месеца! Angle е известен сред феновете си с леко женствения си нрав, страхливостта си и реването си, които обаче не му пречат да успява редовно да отмъква победи над своите опоненти, използвайки всевъзможни подли тактики. Той, разбира се, прави всичко възможно да накара председателят Mick Foley да отмени този мач, но не успява. Неколкократно преди Клетката, Angle открито заявява, че го е страх да участва в бруталния сблъсък, но няма избор и само ден след 32-рия си рожден ден се налага да се впусне в свирепа война срещу петима готови на всичко конкуренти!

Както сами виждате, преди турнира "Armageddon" шестимата са разделени по двойки в ожесточени вражди - The Undertaker срещу Kurt Angle, Triple H срещу Steve Austin и Rikishi срещу The Rock. Именно тези три мача се провеждат на последния турнир - Survivor Series 2000. Тези двубои обаче не решават нищо и се налага и шестимата да бъдат вкарани в Адската клетка от Мик Фоли, където да разрешат споровете си веднъж завинаги. 

 

КАК СЕ СТИГА ДО ТОЗИ МАЧ?
Корените на този мач могат да бъдет проследени много назад във времето. Колко назад ли? Ами поне до Survivor Series 1999! В навечерието на този турнир, шампион е мразеният от всички Triple H. Vince McMahon урежда троен мач между него и двамата любимци на публиката, които той прецаква постоянно - Steve Austin и The Rock. Мачът се очертава да е невероятен - за пръв път на ринга един срещу друг излизат трите най-големи звезди на Attitude ерата - Steve Austin, Triple H и The Rock! Всички очакват сблъсъка с нетърпение, обаче на него не му е писано да се случи. На самия турнир, малко преди мача, Steve Austin дава интервю пред един от коментаторите зад кулисите. Неочаквано, той бива атакуван от шампиона Triple H. Austin успява да се справи с него, след което го подгонва. Triple H избягва в гаража, но когато Austin също отива там, няма никого. Внезапно, докато Ледения се чуди къде е отишъл Хънтър, към него с бясна скорост се стрелва кола. Тя разбива паянтовата телена ограда на гаража и минава право през Остин, отхвърляйки го на поне 5 метра разстояние! Колата изчезва с мръсна газ и никой не успява да види кой е шофьорът. Буквално секунди по-късно на сцената се появяват съсипаният Vince McMahon, синът му Shane, дъщеря му Stephanie. Идват дори Triple H и другарчетата му X-Pac и Road Dogg, като всички са шокирани от това, което се е случило. От шофьора обаче няма и следа. Остин бива откаран с линейка, но шоуто трябва да продължи. На негово място в главния мач неочаквано се включва ... The Big Show, вкаран там лично от Винс Макмеън. Именно с помощта на боса Грамадата успява да надвие HHH и The Rock и да вземе титлата на федерацията за първи път! В седмиците след турнира се правят плахи опити да се разбере кой е карал колата, като спекулациите стигат чак до Хълк Хоган и Ерик Бишоф, но в крайна сметка никой не успява да разкрие злосторника. Triple H и Vince се редуват да се обвиняват взаимно кой е поръчал атаката, но никой не може да докаже нищо. Бесен от прецакването в мача за титлата на Survivor Series, вече бившият шампион Triple H предизвиква Vince McMahon на улична битка на Armageddon 99! Там, Stephanie прецаква баща си и помага на Хиксовете да спечели, след което Винс изчезва от федерацията за няколко месеца. Обединени, Хънтър и Стеф поставят началото на "клана Макмеън-Хелмсли", който контролира напълно шоутата и си прави каквото си иска. Triple H става буквално мениджър на RAW и Smackdown! и заедно с жена си урежда каквито си поиска мачове. По този начин, той си урежда мач за световната титла на 3 януари 2000 срещу човекът, който му я е отнел - Big Show. С многобройни намеси на своите слуги от DX - Road Dogg, X-Pac и Billy Gunn, Играта успява да надвие гиганта и отново става Световен шампион! Започват дни на своеволия и терор над останалата част от ростъра от страна на новия шампион! Той уволнява Мик Фоли, но след като The Rock заплашва с бойкот на целия ростър и проваляне на шоутата на федерацията, Triple H го връща обратно на работа. Фоли се завръща със своя хардкор образ Cactus Jack и предизвиква Играта за титлата! Двамата се срещат в брутален уличен бой на Royal Rumble 2000, в който Triple H с мъка успява да запази титлата си, след като прави Педигри върху метални кабърчета на Jack. Трите Хикса си мисли, че се е измъкнал, но Cactus Jack се завръща по-освирепял отвсякога! Този път той настоява за HIAC мач за златото! Triple H се навива, но добавя допълнително условие - ако загуби, Фоли се пенсионира завинаги от кеча! Мачът се провежда на No way out на 27 февруари. Triple H отново успява да победи, след като хвърля Фоли през покрива на клетката върху ринга. Почти непобедимият Cactus Jack най-после е зад гърба му, но е време за нов претендент за титлата - The Rock, който е спечелил Royal rumble през януари и му се полага мач за златото на наближаващата Wrestlemania 2000. Или по-точно не ... всъщност Big Show оспорва победата на Скалата на Royal rumble и го предизвиква на мач за претендентското място също на No way out. Той побеждава с помощта на Shane McMahon и получава мач за титлата срещу Triple H. Тогава обаче се завръща Vince McMahon (който е фейс) и връща Скалата обратно в мача за Wrestlemania, правейки го троен. Това не е всичко, защото Linda McMahon също се завръща и поставя и пенсионирания Mick Foley в мача, който е вече четворен. По този начин, всеки от четиримата претендента за титлата има член на сем. Макмеън в ъгъла си. Shane подкрепя Big Show, Linda - Foley, Vince - The Rock и Stephanie - разбира се съпруга си Triple H. На Wrestlemania първи бива туширан и елиминиран Big Show, след това си заминава и Foley. Накрая Vince се обръща срещу The Rock и го прецаква, което позволява на Triple H да го тушира и да запази титлата - първият heel, който си тръгва с победа в главния мач на Кечмания. Vince, Stephanie и Triple H са отново обединени и вече наистина започват да правят каквото си поискат. The Rock обаче не се отказва от целта си и продължава борбата с режима. Упоритостта му му помага да си извоюва реванш за златото за следващия турнир Backlash. Малко преди PPV-то, Linda отново се намесва в картинката и ... обявява че не кой да е, а STONE COLD STEVE AUSTIN ще бъде в ъгъла на Скалата на турнира! Triple H естествено е бесен, но няма какво да стори. На самия турнир, Ледения не се появява до самия край на мача, когато хората от DX отново се намесват да помагат на шампиона Triple H. Тогава Гърмящата змия най-после се появява, след 5 месечно отсъствие и нокаутира целия антураж на Играта с метален стол. Накрая The Rock тръшва Triple H и го тушира, с което става най-после шампион на федерацията под гръмките овации на тълпата. Ледения пък се прибира зад кулисите и изчезва за още 5 месеца. Triple H е бесен и решава да използва своята клауза за мач-реванш. Мачът е насрочен за Judgment day през май, като Triple H го прави 60-минутен Iron man мач! Ето, че идва денят на турнира. Мачът е оспорван и до малко преди края няма външни намеси. Резултатът е 5:5, но точно тогава Triple H без да иска удря специалния рефер Shawn Michaels, който пада извън ринга. В този момент естествено се намесват отново X-Pac, Road Dogg и Billy Gunn а атакуват Скалата. Тогава обаче на екрана се появява мистериозен клип с малки момиченца и докато всички се чудят какво става, се завръща THE UNDERTAKER! Той се появява на спортен мотоциклет, облечен с кожен шлифер до колената, с тъмни очила ... изцяло променен имидж. Мъртвеца започва да пребива един сред друг лакеите на Triple H, преди накрая да достигне до самия него. Той го улавя и му набива Tombstone. Точно тогава обаче реферът Michaels се е свестил и вижда това, поради което присъжда DQ срещу The Rock, което прави резултата 6:5 в полза на HHH и времето изтича. Новият шампион е Triple H. Гробаря се намесва да помогне на The Rock, но в крайна сметка ефектът е обратният и титлата отива у Triple H. След турнира, The Rock иска обяснение от The Undertaker. На него обаче хич не му се дават такива, а директно обявява претенциите си за титлата! Това обаче не е всичко, защото неговият брат - Kane, който също воюва с режима на Макмеън-Хелмсли, също заявява, че иска златото. Vince урежда на всеки от тримата квалификационен мач, като всеки от тях трябва да спечели, за да получи мач за пояса. The Undertaker побеждава Road Dogg и X-Pac, The Rock се справя с Edge & Christian, а Kane побеждава шампиона Triple H в non-title мач. Така и тримата стават претенденти за златото на KOTR! По-късно Linda разрешава казуса с тримата претенденти, като насрочва отборен мач между Triple H/Vince/Shane срещу Rock/Undertaker/Kane за турнира, като ако някой от тримата фейсове успее да тушира който и да било от клана на Макмеън, автоматично става Световен шампион! Това тотално побърква Triple H и той успява да убеди Vince да уреди нови изпитания за тримата им опоненти. На последния RAW преди турнира, Undertaker се изправя срещу Bossman/Bull Buchanan в мач с хандикап, Kane срещу Hardy Boyz също в мач с хандикап, а на The Rock се пада да се бори с Test и Albert в ... познахте, отново мач с хандикап. Условието е, че ако дори един от тримата изгуби мача си, то шесторният сблъсък на KOTR няма да е за титлата. И тримата обаче успяват да спечелят нечестните мачове и така условието за титлата на KOTR остава. На турнира The Rock успява да тушира Vince McMahon и по този начин отново става шампион, връщайки си титлата от Трите Хикса. На същия турнир се случва и нещо друго значимо - най-бързо издигащата се млада звезда на федерацията Kurt Angle успява да спечели съревнованието "Крал на ринга" и кариерата му продължава да лети нагоре. 

 

Анализ:
Все още не сме достигнали до събитията, които оформят Адската клетка, но има върху какво да се поразсъждава. Първата половина от 2000 година е напълно посветена на враждата между The Rock и Triple H, които олицетворяват доброто и злото в очите на феновете. Целият конфликт между тях е букнат по перфектен начин и макар че реално се бият на 4 турнира подред, това не омръзва на зрителите. Те успяват да спасят федерацията в момент, в който най-голямата звезда Steve Austin излиза задълго от играта. Двамата се възползват напълно от дадения им шанс и се раздават на макс във всеки сегмент и във всеки мач. По този начин двамата не само носят компанията на гъбра си със своята вражда, а и даже надминават Austin по популярност. Самата идея безстрашният, рязък и не даващ пет пари за никой супергерой The Rock да се бори с подлата корпоративна машина, движена от Triple H и Vince McMahon е колкото проста, толкова и успешна, тъй като зрителите се инвестират докрай в образа на Скалата, виждайки себе си в него. Макар че на King of the Ring враждата на HHH и Rock в общи линии приключва, омразата между тях продължава да тлее и двамата от време на време имат конфронтации и през останалата част на годината, което си проличава и в самата клетка на Армагедон. Няма как да не се обърне внимание и на светкавичния пуш на Kurt Angle, който дебютира на Survivor Series 1999 (нощта, в която Ледения бива прегазен) и има дълга непобедена серия след това. От федерацията поемат голям риск, като за нула време му дават почти всички титли и не е ясно дали феновете ще го приемат толкова бързо. Той обаче оправдава доверието с невероятния си талант да играе гнусен, подъл, но същевременно страхлив heel, който почти във всеки свой сегмент докато говори успява да пусне завоалирана обида по адрес на града, в който е съответното шоу. Тези, а и други детайли покрай образа на Angle от 2000 спомагат хората да го мразят истински. Просто защото е мазен и долен. Самият образ е един от най-добрите в историята на кеча - смахнат, леко наивен heel, който е напълно заблуден и си мисли, че е face, като в същото време циври като жена, но дойде ли момент да се качи на ринга, се превръща в истинска безмилостна кеч машина. Заслужава си да се спомене все пак и грандиозното завръщане на The Undertaker. На него явно му е писнало в продължение на цели 9 години да играе един и същи образ, а пък и с навлизането в Attitude ерата подобни свръхестествени образи някакси вече не са актуални. Нужен е нов образ, по-близък до реалността, в който част от феновете да се разпознаят. Ето защо Vince и Taker решават Мъртвеца да се завърне със своя имидж в реалния живот - нахакан рокер, каращ бързи мотори, който гледа само собствения си интерес и е готов да пребие всеки, изправил се на пътя му, но въпреки това е фейс. При завръщането му, той и The Rock реално са двамата топ-фейсове на компанията. Двамата от време на време се съюзяват, когато трябва да се справят с армията на Vince McMahon, но през по-голямата част от времето гледат собствените си интереси (най-вече WWF титлата) и нямат нищо против да се поступат, ако се наложи.

 

На първото шоу след King of the ring, Triple H заявява, че не се е отказал от титлата си, след като дори не е бил туширан, за да я загуби. Той настоява за мач за златото срещу The Rock, но е прекъснат от Kurt Angle, който твърди, че именно той е законният претендент за титлата, тъй като току-що е спечелил Крал на ринга. Тогава обаче, вече бившият председател на федерацията Shawn Michaels се появява и разкрива кой е неговият наследник на поста! Това е ... MICK FOLEY!!! Той обявява мач между Angle и HHH за претендентското място тази вечер, но ... след това го променя на троен, като включва в него и самия шампион The Rock?! В крайна сметка, Скалата успява да спечели мача и по този начин шот за титлата не получава нито Angle, нито Triple H. Наближава следващия турнир - "Fully loaded". Kurt Angle се забърква, където не му е работата, след като помага на своите приятелчета Edge & Christian да запазят отборните си титли срещу Undertaker и Kane на един RAW. Това вбесява Гробаря и той търси сметка на Angle за действията му. Уплашеният Angle се извинява за постъпката си, но след това ненадейно отново атакува Мъртвеца. Това продължава всяка седмица - Angle се извинява на Taker, но след това го атакува, а на един епизод дори потрошава мотора му! Накрая логично е насрочен е мач на "Fully loaded" между двамата, като Angle получава първия си наистина голям опонент. The Rock успява да се отърве от Triple H и Vince McMahon, но не и от синчето на последния - Shane McMahon. Той става протеже на Chris Benoit и му помага по пътя към целта му да стане шампион на WWF. Този път обаче обаче минава през Шампиона на народа. След доста седмици на подли атаки от страна на Shane и Benoit, The Rock накрая приема предизвикателството за мач за титлата на "Fully loaded". Triple H пък си урежда мач с Chris Jericho за турнира, след като канадецът на няколко пъти се подиграва доста здраво с жена му Stephanie. Малко преди турнира, председателят Mick Foley променя мача на Last man standing! На "Fully loaded" Triple H успява с мъка да победи Jericho в LMS мача, The Undertaker затваря устата на Kurt Angle с Last Ride, а шампиона The Rock успява да победи Benoit и да запази златото си в главния мач. Предстои обаче второто най-важно шоу за годината, а именно "Summerslam"! The Undertaker бива неочаквано атакуван от доскорошния си съюзник Kane, който му прави Chokeslam ПРЕЗ РИНГА. Като причина голямото червено чудовище изтъква, че "е време да напомни на всички, че е чудовище". Triple H пък, справил се с Jericho, насочва вниманието си към Kurt Angle, който започва да показва все повече и повече "приятелска" привързаност към Stephanie, което никак не се нрави на Играта. На RAW на 7 август, Triple H, Kurt Angle и все още имащият конфликт с Играта Chris Jericho биват поставени в троен мач от Mick Foley, като победителят получава мач за титлата на Скалата на "Summerslam". Angle и HHH тушират едновременно Jericho, поради което и двамата стават претенденти за златото. Това води до троен мач на летния турнир. На Smackdown по-късно същата седмица, Foley урежда отборен мач - Triple H и Kurt Angle срещу The Rock и The Undertaker. Angle без да иска удря Triple H по време на мача, което вбесява The Game и той си тръгва от ринга, позволявайки на Скалата и Гробаря да размажат Angle. Следващата седмица, Foley прави нов отборен мач - Angle, Triple H и Shane McMahon срещу The Rock и Dudley Boyz, като условието е, че ако някой измежду Angle и HHH си тръгне отново от мача, той ще загуби мястото си в тройния сблъсък за титлата на Summerslam! Двамата успяват някакси да работят насила заедно по време на мача и в крайна сметка дори го печелят. Личи си обаче, че напрежението между двамата расте с всеки изминал ден. На "Summerslam", The Undertaker пребива Kane и дори сваля маската му, което кара чудовището да избяга панически от ринга, прикривайки лицето си с ръце. В главния мач пък Triple H и Kurt Angle започват да се млатят на ринга още преди шампионът The Rock да е излязъл. Двамата се тръшват през коментаторската маса, при което Angle получава сътресение. Чак тогава The Rock се появява и подпуква Triple H. Angle бива изнесен на носилка, но в последствие се връща и някакси довършва мача, въпреки сътресението. На сцената излиза и жената на Triple H - Stephanie. Тя дава чук на Angle, но Triple H се опитва да му го вземе, при което чукът отскача и удря Stephanie! Това позволява на The Rock да изхвърли Angle от ринга и да тушира Triple H, запазвайки титлата. Турнирът приключва с пребития Triple H, позиращия с титлата Rock и Angle, който изнася на ръце Stephanie, която е в безсъзнание, нагоре по рампата.

 

Анализ:
WWE правят хитър ход, като връщат Мик Фоли, който е пенсиониран от Трите Хикса, на екран и му дават мястото на председател на федерацията, който е face и играе ключова роля в шоутата до края на годината. Почти всяка голяма вражда бива контролирана от него и той урежда мачовете за турнирите, като нерядко поправя несправедливостите, сътворени от хийловете в ростъра. Слагането на Foley в ролята на мениджър е един от най-свежите ходове на WWE, защото той е обичан от публиката и освен това прави невероятно забавни сегменти. Както се вижда, The Rock остава на върха на федерацията и през лятото, като задържа повече време титлата. Друг много интересен момент е, че доскорошният хийл номер 1 на федерацията Triple H лека-полека започва да печели симпатиите на тълпата покрай враждата му с невероятно мразения Kurt Angle. В поведението му постепенно започват да се появяват нотки на "доброта" и той преминава от ролята heel в такава на tweener. 

 

В седмиците след "Summerslam" вече започваме да навлизаме в най-интересния период за годината. Хаосът става все по-голям. Шоутата са наблъскани с все повече големи имена. Най-важното нещо обаче е, че в записан сегмент на едно от шоутата, STONE COLD обявява, че е напълно готов да се завърне и ще го направи на турнира "Unforgiven" след само един месец! Естествено, той подчертава, че ще намери боклукът, който го е прегазил и ще го накара да си плати скъпо! Нещо повече - Остин официално изпраща декларация в полицията, че отказва всякакви законови процедури срещу виновника като бъде разкрит, за да може лично да се погрижи за него. Mick Foley обявява, че също ще се включи в разследването, като ще помогне с каквото може на Ледения. Но нека не изпреварваме събитията и да започнем с първия RAW след Summerslam, който се провежда на 28 август 2000 и е изпълнен с важни събития. На първо място, Mick Foley урежда от нищото мач за световната титла на The Rock срещу чудовището Kane. Triple H пък е бесен от случилото се на турнира и нервно чака жена си на паркинга, след като не я е виждал на 24 часа и няма представа къде е! По-късно на ринга излиза Kurt Angle и започва да сипе обиди срещу Играта и да го нарича "провален съпруг". Triple H излиза на ринга и след размяна на остри реплики между двамата, изхвърля Angle от ринга и двамата се сбиват под овациите на публиката. Triple H все повече и повече започва да допада на феновете. По-късно Angle се намесва в мача на Triple H с Eddie Guerrero и атакува Играта със стол. В главния мач, The Rock успява да запази титлата си срещу Kane, след като The Undertaker се намесва и прави Chokeslam на брат си. След мача обаче, The Undertaker намеква, че той самият иска титлата! На Smackdown след няколко дни, Stepnahie най-сетне се завръща и проблемите между нея, HHH и Angle продължават. По време на спор за Енгъл между HHH и Steph, Играта се вбесява и потрошава съблекалнята си. Провежда се и мач за претендентското място за световната титла между веме заявилият мераците си Undertaker и Chris Benoit, който също заявява, че иска нов мач за титлата срещу Скалата. Двубоят обаче завършва без победител, след като Kane отново се намесва и атакува The Undertaker. Двамата с Benoit започват да налагат Мъртвеца, но накрая The Rock се намесва и ги прогонва от ринга. Ситуацията около титлата обаче все още не е ясна. Междувременно, някой се обажда на ченгетата и ги информира, че Triple H прилага домашно насилие над Stephanie. Униформените пристигат и задържат недоумяващия Triple H, отвеждайки го от залага. Не става ясно обаче кой е повикал полицията. В главния мач, Kurt Angle побеждава Eddie Guerrero с помощ от Stephanie. Следващият RAW започва с огромен, 30-минутен сегмент, в който председателят Mick Foley се опитва да разплете мистерията кой е повикал ченгетата с фалшивите обвинения срещу Triple H преди няколко дни. Първите двама заподозрени са именно Играта и жена му, но след като те категорично отричат да са го извършили, Triple H обвинява самия Foley, който според него е все още ядосан, задето е прекратил кариерата му навремето. Той обаче се заклева, че няма нищо общо и извиква на ринга най-очевидния извършител - Kurt Angle, който има най-голям мотив да го направи. Той обаче също отрича и казва, че според него извършителите са гаджетата Chyna и Eddie Guerrero, които завиждат на Steph и Triple H за успехите им. След още малко разпити обаче, Foley обявява, че нито Chyna, нито Stephanie, нито Guerrero, нито Triple H са виновни, а според него именно Angle е извършителят. Тогава обаче на сцената излиза Test, който си признава че именно той го е направил. Защо ли? Ами защото преди около година, Triple H е отмъкнал под носа му годеницата му Stephanie McMahon и се е оженил за нея докато е била пияна. Това естествено води до мач между двамата, който Triple H печели. Chris Benoit и Kane се срещат в нов мач за претендентското място за световната титла, но отново няма победител, след като The Rock отново се намесва в мача. На Smackdown! пък Triple H се бие в мач с хандикап срещу Test и Albert, като успява да спечели с изненадваща помощ от Kurt Angle. После се бият The Undertaker срещу Kurt Angle. Мачът приключва след намеса на Chris Benoit и двамата започват заедно да атакуват Гробаря. Тогава обаче се намесва и Triple H, започвайки да налага яростно Angle. В главния мач The Rock защитава титлата си срещу Kane и Christian в мач с хандикап. Шампионът успява да запази с туш над Christian, но след това раздразненият Kane го потрошава с Chokeslam върху коментаторската маса. Следващият RAW на 11 септември 2000 е доста ключов. Той започва с председателят Foley, който казва, че е време да разберем кой е човекът, прегазил Stone Cold преди година. Foley казва, че повечето улики сочат към ... THE ROCK!!! Все пак престъплението е извършено с неговата кола под наем. The Rock излиза на ринга и категорично отрича да е виновен за инцидента, казвайки че няма представа кой е взел ключовете за колата от стаята му. Следва обаче поява на Chris Benoit, а след това и на Kane и The Undertaker. Всеки от тримата твърди, че трябва именно той да е претендент за титлата на Скалата на следващия турнир "Unforgiven". Mick Foley разрешава казуса, като урежда четворен мач за титлата на PPV-то. Triple H се бие с изненадващ опонент, който се оказва Chris Jericho. В края на мача, X-Pac, с който Jericho има вражда по онова време, се намесва и го атакува. Triple H обаче го спира и му вдига скандал защо му е провалил мача. Всичко това очевидно сочи към неочакван face turn за Играта. По-късно, той се намесва в мача на Kurt Angle срещу Test и Albert и двамата се сбиват. Stephanie се опитва да ги разтърве, но Triple H без да иска й забива лакът в лицето. След като разбира какво е направил, Triple H вдига жена си и я занася към съблекалните, докато Angle се хили от ринга. Всичко това води до закономерния мач между двамата на "Unforgiven", като Mick Foley дори се самоназначава за рефер на двубоя. Главният мач е Kane и Chris Benoit срещу Undertaker и The Rock. В крайна сметка Benoit печели мача за своя отбор, след като тушира Гробаря с roll-up. Въргалът след мача обаче продължава, като в крайна сметка единствено The Rock и The Undertaker остават на крака... На Smackdown след няколко дни обаче ... Foley прави серия от изненадващи отборни мачове, като Kurt Angle и Triple H се бият с Test и Albert, Benoit и Kane - с APA, а The Undertaker и The Rock - с Dudley Boyz в мач с маси. Има и допълнително условие - ако някой се сбие с партньора си, ще бъде изключен от карда на "Unforgiven". Изненадващо, проблемите между всички тях си казват думата и и трите двойки губят мачовете си (Test тушира Triple H, Bradshaw тушира Kane, а пък Дъдлитата правят 3D на Гробаря през масата). На RAW следващата седмица, Stephanie се опитва да накара Mick Foley да отмени мача между HHH и Angle на турнира, защото не иска съпругът й и най-добрият й приятел да се смелят от бой. Angle и Triple H излизат на ринга и следва забавен сегмент, в който Triple H намеква, че Angle е педал, тъй като иска да е "само приятел" с жена му. Феновете откровено се кефят на изказванията на HHH и той вече очевидно е станал face. След това "партньорите" от миналата седмица се срещат помежду си в два мача - Kane побеждава Chris Benoit с DQ след като канадецът го нацепва в главата с гонга. В главния мач пък The Undertaker се измъква от опита на Скалата за Rock Bottom и му набива Last Ride за туша и победата!! Това е единствената чиста загуба на The Rock на седмично шоу (писал съм за нея в статията си "Най-непобедим кечист за всички времена"). Изненадващата победа на The Undertaker му дава сериозна увереност преди четворния мач за титлата на турнира. Последното шоу преди "Unforgiven" е Smackdown! на 21 септември. То започва с появата на Mick Foley на ринга, като този път той е твърдо решен да разбере кой е човекът, блъснал с кола завръщащия се след само три дни Steve Austin! Около ринга в кръг пък е нареден целият ростър на федерацията. Foley отново казва, че колкото и да не му се иска да го каже, един от основните заподозрени си остава The Rock! Причината, освен че е използвана неговата кола под наем, е че и именно той е човекът, спечелил най-много от отсъствието на Austin. The Rock за пореден път категорично отрича, и следващият заподозрян естествено е Triple H, който е получил не по-малко от отсъствието на Остин, а и освен това именно той е човекът, атакувал Ледения в съблекалнята преди да го отведе до гаража където е прегазен. Triple H обръща мерника към Kurt Angle, като казва, че жените са лоши шофьори, а Енгъл все пак е жена. Бесният Енгъл се качва на ринга и естествено отрича, като казва, че е дебютирал точно в нощта, в която Остин е бил прегазен и не е имал време да мисли за атаки с кола, тъй като е бил нервен за дебюта си. След това, Енгъ обвинява Essa Rios за инцидента, тъй като може би Ледения е откраднал зелената му карта. Следват обвинения и нападки между всички, като Chris Jericho, Stephanie McMahon и The Undertaker са следващите обвинени. Jericho казва, че Stephanie е виновна, защото е искала да си отмъсти на Остин за всичките му побои над баща й, но тя от своя страна казва, че виновникът е The Undertaker, защото за разлика от всички други тук, по време на Survivor Series 1999 той е бил в неизвестност и никой не може да гарантира къде е бил и какво е правил. Следва разбира се як въргал с целия ростър и отново нищо не става ясно. По-късно вечерта на ринга излиза и Shane McMahon, който казва, че е твърдо решен да помогне на Austin да намери виновника. Shane подчертава, че със сигурност извършителите не са Vince, Stephanie, Triple H, Test и самия той, тъй като именно те са се притекли първи на помощ на Austin буквално секунди след удара с колата. Shane обещава да разкрие виновника на "Unforgiven"! Triple H е показан да гледа това с жена си в съблекалнята и изглежда не вярва много на Shane... Главният мач противопоставя The Rock, Triple H и The Undertaker на Kane, Kurt Angle и Chris Benoit. В края му, Angle без да иска бута Stephanie от ринга и докато се разкайва за това, Triple H му прави roll-up и отмъква победата за своя отбор. След мача, Angle атакува Triple H с чук, след което целува страстно сащисаната Stephanie и си тръгва по рампата. 
Време е и за "Unforgiven". Малко след началото на турнира, Steve Austin се появява в залата със своя пикап с надпис 3:16. Kevin Kelly се опитва да го интервюира, но Остин казва, че тази вечер не иска да му задават въпроси, защото тази вечер ТОЙ ЗАДАВА ВЪПРОСИТЕ, след което пребива Kelly и влиза в арената. Stone Cold is back! По-късно, Остин се засича с Kurt Angle в съблекалнята. Angle се опитва да се запознае и сприятели с него, като му подарява златен медал. Austin казва, че е трогнат и че ще съхранява медала на много специално място - В ГЪЗА НА ЕНГЪЛ, след което го пребива от бой! Остин определено не е в настроение за шеги. После идва време за мача между Kurt Angle и Triple H. След изтощителна битка, Stephanie рита Angle в чатала, което позволява на Triple H да му набие Педигри и да го тушира за радост на публиката! Triple H целува жена си и двамата се отправят нагоре по рампата. После пък Austin влиза в съблекалнята на световния шампион The Rock! Двамата се здрависват под бурните овации на тълпата, след което Остин пита Скалата защо прегазването му е извършено с колата на The Rock и дали той знае нещо. Скалата отвръща, че в онази нощ съблекалнята му е била отключена и за съжаление всеки може да е взел ключовете и не знае нищо за инцидента. Идва време и за сегмента на Shane McMahon, който обеща да разкрие кой е блъснал Austin. Синът на Винс показва клип от Smackdown отпреди година, на който се вижда как ... Steve Blackman блъска с кола тогавашния си враг Ken Shamrock. Това според Шейн е неоспоримо доказателство, че Blackman е виновникът! Каратистът естествено веднага излиза на ринга бесен и подгонва Shane за лъжите, но тогава ... се появява и самият Austin! Той се качва на ринга и без много да му мисли, набива Stunner на Blackman. Шейн ликува и донася бира, за да празнува с Ледения, който обаче, както можете да се досетите секунди по-късно показва средните пръсти и зашеметява и Шейн. След което го прави още 3 пъти! Остин си тръгва от ринга, но мистерията кой го е блъснал остава. Веднага след този сегмент е време и за мейн ивента, в който Скалата защитава титлата си срещу Гробаря, Кейн и Крис Беноа. В крайна сметка, The Rock успява да направи Rock Bottom и да запази титлата си за радост на феновете. 

 

Анализ:
Двата месеца след "Fully loaded" са доста интензивни откъм екшън и развитие на истории и не оставят време на зрителя да скучае. Според мнозина "любовният триъгълник" между Stephanie, Angle и Triple H е сред най-добрите истории на годината. Този storyline дава възможност на WWE да си направят интересен експеримент - да обърнат постепенно един от най-мразените и долни хийлове за последните години Triple H във фейс, който все пак запазва някои от хийлските си тактики. Идеята сработва и феновете бързо започват да подкрепят подлия фейс Triple H. The Rock продължава със своя образ на непобедим шампион, който реално се е справил с всички мейн-ивентъри в ростъра - Triple H, Chris Benoit, Kurt Angle, The Undertaker, Kane... Онова, което обаче безспорно засенчва всичко, е мега историята около завръщането на Остин. Тя е разказана по уникален начин и създава тягостна, мистериозна атмосфера в цялата федерация. Няколкото силни сегмента на Фоли, в които е включен буквално целият ростър, допринасят за качеството и и създават усещане за грандиозност. Просто в целия ростър няма човек, който по някакъв начин да не е съпричастен със случилото се или да не иска да разбере кой е виновникът. Интересна е и играта, която WWE играе с въображението на феновете, намеквайки на няколко пъти, че е възможно най-големият им любимец The Rock да се оказе безскрупулен опортюнист, готов да прегази човек като куче, само и само да разчисти пътя за кариерата си. Това дава врата за интересни сценарии и кара всички да се чудят как ли ще се обърне федерацията надолу с главата при един евентуален хийл търн на Шампиона на народа. Самото завръщане на Остин на Unforgiven пък също е направено интересно - той няма сегменти с много говорене, а просто идва и пребива всеки, който се опита да говори с него, без да го интересува дали е виновен за прегазването или не.

 

След "Unforgiven" вече навлизаме на финалната права по пътя към Адската клетка и затова ще разказвам сюжета подреден шоу по шоу, тъй като във всяко от тях има части от пъзела. И така:

RAW - 25.септември.2000
Шоуто започва естествено с Остин, който излиза на ринга и заявява отново, че намери ли виновника за прегазването, ще съсипе живота му. Това кара председателят Мик Фоли да излезе и да помоли Остин да го кара по-спокойно, защото той ще се погрижи за всичко. Ледения обаче контрира с довода, че до момента смешното разследване на Фоли няма особени успехи. Накрая излизат и Крис Беноа и Кърт Енгъл да се оплакват от загубите си на "Unforgiven", като Енгъл добавя и силното си недоволство от непредизвиканата атака над него от Гърмящата змия. В отговор, Ледения му прави Stunner, след което набива един и на Беноа и си обира крушите. По-късно, Остин продължава разпитите си, като този път на мушката му са Gerald Brisco и Pat Patterson. Двамата отричат да са замесени и Остин отвръща, че им вярва, защото според него нито един от тях няма топките да седне зад волана и да блъсне човек. После следва и голямата среща - Steve Austin влиза в съблекалнята на Triple H! Той му казва, че за него остава един от основните заподозрени, особено като се има предвид факта, че в съдбовната вечер на инцидента именно Triple H и хората му са го атакували и са го отвели до мястото на покушението. Triple H без да се замисли и за момент казва, че ако е искал да пребие Остин, е щял да го направи лице в лице като мъж, а не да го гази с кола като путка. Остин поклаща глава и напуска. Хаосът продължава, след като William Regal излиза на ринга с костюм и започва да рецитира "Хамлет". Тогава обаче започва музиката на Остин. Гърмящата змия излиза на ринга, прави Stunner на Regal и си тръгва без да каже нищо. В главния мач, The Rock защитава титлата си срещу Chris Benoit. Той успява да спечели след Rock Bottom, след намеса на Stephanie и Triple H. След мача, Triple H започва да се кара с Benoit, когато Kurt Angle ненадейно щурмува ринга и напада The Rock и Triple H. Benoit също се включва, като прави Headbutt на Stephanie, изпращайки я в безсъзнание на пода! Шоуто приключва с пребитите Triple H, The Rock и Stephanie...

Smackdown! - 28.септември.2000
Шоуто започва с Мик Фоли, който съобщава, че Остин все още не е тук, но като дойде го моли да престане с пребиването на всеки срещнат, защото иначе го очакват санкции. Председателят подчертава, че не Остин, а ТОЙ определя правилата тук и няма да позволи на никой да сее хаос, пък бил той и Гърмящата змия. Фоли е прекъснат първо от Chris Benoit, а след това и от Kurt Angle. Двамата искат да бъдат световни шампиони и обвиняват Фоли за неуспехите си. Фоли урежда главен отборен мач за тази вечер - The Rock и Triple H срещу Angle и Benoit! Правилно прочетохте - бившите кръвни врагове Скалата и Трите Хикса в един отбор! Остин пристига в залата и директно връхлита в съблекалнята на X-Pac и Road Dogg. Той им припомня, че именно те са хората, подмамили го в гаража миналата година и макар да е сигурен, че нито един от двамата не е извършителят, е почти убеден, че двамата имат информация кой може да е бил зад волана. X-Pac и Dogg се оправдават и заявяват, че просто са изпълнявали нареждания отгоре и се кълнат, че не знаят нищо. По-късно вечерта се провежда мач за Хардкор титлата между Steve Blackman и Road Dogg. Austin се намесва в мача и нокаутира Кучето с метален стол! Следва интервю с Triple H относно мача му в отбор с The Rock по-късно тази вечер. Triple H казва, че няма нищо против The Rock и го уважава като състезател, след което изявява увереност, че ще спечелят тази вечер. Уау! Triple H казва нещо хубаво за най-големия си враг The Rock! Явно стават чудеса... По-късно Скалата също бива интервюиран за новия си съотборник и заявява, че не го харесва, но се надява двамата да успеят да lay-нат smackdown-а на Angle и Benoit. В мача за Европейската титла между X-Pac и Al Snow Ледения отново се намесва и набива Зашеметители и на двамата участници. В главния мач, след намеса на Stephanie, която издърпва метален стол от ръцете на The Rock, Angle и Benoit открадват победата. Това се случва след като Angle се възползва от спора на The Rock със Steph и му прави Олимпийско тръшване, след което тушира световния шампион!

RAW - 2.октомври.2000
The Rock открива шоуто и започва да нарежда здраво Kurt Angle. Олимпийският герой не закъснява с появата си и двамата започват да спорят. Появява се и Mick Foley, а след него и Triple H. Скалата и Трите Хикса започват да се подиграват с Angle, който за малко не се разревава. Mick Foley урежда мач между Triple H и Kurt Angle, като победителят получава мач за титлата срещу The Rock! Тогава обаче излизат и Chris Benoit и Kane, също искайки мачове за Световната титла. Излиза и Rikishi, който има проблеми с Kane през последните седмици. Фоли няма друга идея, освен да уреди отборен мач между The Rock и братовчед му Rikishi и Benoit и Kane. Мачът се провежда в средата на шоуто и Rikishi взима победата за своя отбор, като прави Sitdown splash на Kane. След мача, двамата със Скалата празнуват под овациите на тълпата. По-късно Mick Foley отново излиза на ринга и извиква и Austin да излезе. Председателят предупреждава тексасеца, че няма да толерира повече неговите намеси в мачове и побои над случайни хора. За да го умилостиви, Foley казва, че има нов заподозрян и той е ... Billy Gunn! Логиката сочи към него - в нощта на инцидента, Gunn е единственият член на DX, от който няма и следа. Triple H, Road Dogg и X-Pac се появяват бързо на мястото на инцидента, но Gunn го няма никакъв. Той излиза на ринга и отрича да е извършителят, но казва че има ценна информация, която може да помогне на Остин - в нощта на прегазването Gunn не е бил в залата, тъй като полетът му се е забавил. Колегата му Brooklyn Brawler отива да го вземе от летището и докато наближават залата, черна кола прелита с бясна скорост покрай тях, бягайки от залата. Единственото, което Gunn успява да види, е че шофьорът е с руса коса. Това е ключов детайл от сюжета и ценна улика. Остин благодари за информацията, след което разбира се набива Зашеметител на Gunn. Austin след това продължава с намесите си, като проваля мача между Eddie Guerrero/Chyna и Val Venis/Steven Richards. Mick Foley излиза бесен и се опитва да каже нещо на микрофона, но ... Остин зашеметява и него! Председателят бе пребит от Остин! В главния мач за претендентското място, Angle побеждава Triple H след ненадейна намеса на Chris Benoit. По този начин Angle получава мач за титлата на "No mercy", а Triple H отново бива прецакан заради жена си и му идва в повече. Бесният HHH напуска ринга сам, оставяйки Stephanie да плаче на ринга.

Smackdown - 5.октомври.2000
Mick Foley нервно очаква Ледения Стив Остин да пристигне в залата, но него все още го няма. По-късно, Фоли излиза на ринга заедно с група полицаи. Остин също излиза и пита председателя дали е намерил виновника за прегазването. Фоли казва, че все още не е. Фоли никак не е доволен от действията на Ледения последните седмици и го отстранява от федерацията докато не бъде разкрит шофорът! Разяреният Остин набива нов Stunner на Фоли, след което полицаите го извеждат от залата. След това, по време на мач между Chris Jericho и Chris Benoti, Triple H се намесва и пребива Върколака, за да му отмъсти за атаката над жена му предната седмица. Двамата след това продължават да се бият и се налага няколко рефера да ги разтърват. В главния мач, The Rock защитава своята титла срещу Kane. В края на двубоя излиза Rikishi и прави Superkick на Kane, прекратявайки мача. Изглежда двете чудовища все още имат трески за дялане. 

RAW - 9.октомври.2000
Mick Foley отново открива шоуто и казва, че макар отстраняването му на Остин да не е одобрявано от феновете, то е правилното решение, защото е пречело на разследването. Фоли обявява, че има нов заподозрян и това е ... бившият председател Shawn Michaels! Той излиза на рампата и казва, че няма никакъв мотив да го е направил той, но Фоли контрира със запис от мейн-ивента на Wrestlemania 16, на който се вижда как Остин тушира Michaels и не само взима титлата му, а и прекратява кариерата му. Michaels отново категорично отрича и казва, че за него най-голям мотив да го е извършил има именно The Rock, защото е спечелил най-много от отсъствието на Austin. Публиката е в шок. След това, Фоли решава да разпита всички хора в ростъра, които са с руса коса, тъй като това е единственото сигурно нещо за извършителя, тъй като Billy Gunn го е видял. Foley последователно привиква в офиса си съпругата на Austin Debra, и съпругата на Vince Linda. Като мотиви той изтъква, че Дебра може да е била ядосана от постоянното отсъствие от вкъщи на Ледения докато вечно е пътувал по шоутата, а пък Линда може да е искала да отмъсти на Остин за безбройните пъти, в които е пребивал съпруга й и сина й. И двете естествено отричат, като Linda казва, че The Rock наистина е човекът, докарал най-много приходи на компанията докато Austin го е нямало. Chris Benoit и X-Pac побеждават Triple H и Chris Jericho, като Играта е бесен от загубата след мача. Фоли продължава разпитите си на русите хора в ростъра, като следващите са Edge и Christian, а след това Crash Holly. Накрая Foley пита и Scotty 2 Hotty какво е правил в нощта на инцидента на Survivor Series 1999. Той отвръща, че е вдигал здрав купон с приятелчетата си Sexay и Rikishi в съблекалнята и че няма нищо общо. Главният мач е The Rock и Rikishi срещу Kurt Angle и Kane. Скалата и Рикиши отново побеждават, след като Rikishi прави Sitdown splash на Енгъл. Двамата със Скалата започват да празнуват, но ... на ринга излиза Мик Фоли и казва, че най-после е разбрал кой е извършителят! Той добавя, че всичски улики сочат за съжаление към The Rock - атаката е извършена с неговата кола, само неговото ДНК е намерено в кабината. Така че Фоли обявява Скалата за ... невинен!? След това, председателят най-после изплюва камъчето - виновникът е RIKISHI! Какво по дяволите? Фоли казва, че се е досетил че е той в мига, в който Скоти 2 Хоти му е казал, че е купонясвал с Рикиши по време на Survivor Series 1999. Но защо Rikishi е бил там? Той все още не е бил дебютирал във федерацията и не е имало причина да е в залата. Освен това, огледалата, волана и седалката на колата са били настроени за огромен човек, именно с габаритите на Рикиши. Самоанецът взима микрофона и признава, че той е извършителят. След това обаче казва, че го е направил заради братовчед си The Rock! Причината е, че му е било писнало винаги самоанците в WWF да не получават възможност да се изявят, и винаги титлите са отивали при "белите момчета" като Бруно Самартино, Хълк Хоган, Брет Харт и Ледения Стив Остин! Rikishi казва, че е доволен от резултата и че The Rock е постигнал успехите си благодарение на това, че той е разкарал Остин от пътя му. Скалата не може да повярва и изглежда така, сякаш ще повърне. Рикиши повтаря, че е горд с постъпката си и ако му се удаде възможност, отново би прегазил Остин, след което напуска ринга.

Smackdown - 12.октомври.2000
Шоуто започва с Ледения, който седи в пикапа си от часове и чака Rikishi да се появи в залата, за да може да го размаже от бой. След това JR провежда интервю със съсипания Rock, в което го пита какво мисли за признанието на братовчед си Rikishi. Тук The Rock малко излиза от образа си и казва, че не може да повярва. Той си е мислил, че е познавал идеално Rikishi през целия си живот, но сега братовчед му се е превърнал в нещо, което го плаши. Шампиона на народа допълва, че твърденията на Рикиши че е блъснал Ледения заради него са пълни глупости. След това, Скалата предупреждава Ледения да внимава с Rikishi, защото е опасен и го съветва да внимава да не направи нещо, за което ще съжалява до края на живота си. Няколко полицая пристигат при пикапа на Ледения и го предупреждават, че ако се опита да прегази Rikishi, може да лежи в затвора до 25 години, но той просто вдига прозореца си и не обръща никакво внимание на униформените. Kurt Angle отива в съблекалнята на Right to censor и ги убеждава някой от тях да предизвика Скалата за световната титла тази вечер. JR също се опитва да налее малко разум на Austin, който продължава да седи в пикапа си и да чака Rikishi. Foley излиза на ринга и призовава Austin да се откаже от намеренията си да гази Rikishi, а да излезе на ринга. Austin най-сетне напуска колата си и отива на ринга при Фоли, след което председателят казва, че ако Остин се откаже от идеите си, ще получи Rikishi в мач на "No mercy". Austin казва, че не иска никакви мачове с боклука, който го е блъснал, а иска просто да го убие. Фоли променя мача на No holds barred и Austin се навива. След това той отива в съблекалнята на приятелите на Rikishi Too Coll и ги пита дали знаят къде е самоанецът. Те нямат представа и Ледения ги пребива. В главния мач, The Rock успешно запазва титлата си срещу Val Venis, но веднага след гонга бива нападнат от Kurt Angle и Stephanie. Двамата оставят шампиона лежащ в средата на ринга.

RAW - 16.октомври.2000
На това шоу бива проведено интервю от Coach с Rikishi в съблекалнята, в което той обяснява отново защо е прегазил Остин. Самоанецът се държи изключително надменно и изобщо не съжалява за действията си. Той отново казва, че го е направил за Скалата и че на "No mercy" ще пребие Ледения като куче и ще го пенсионира веднъж завинаги. Triple H отново има скандали с жена си задето е станала мениджър на най-омразния му човек Kurt Angle. След това Играта отива при Angle и го предупреждава, че ако на Stephanie й се случи нещо заради него, ще го размаже от бой. После, по време на мач на Triple H с хийла Kane се намесва Крис Бено и го удря със стол, след което му прави няколко суплеса и го заключва в Crossface. Следва интервю с Ледения на ринга. Той разбира се казва, че Рикиши е мъртъв на турнира и че е облепил цялата си къща със снимки на самоанеца. Тогава обаче Рикиши се появява на Титантрона и напомня на Остин, че тази вечер са в същата зала, в която преди година го е прегазил. Рикиши се намира в гаража и предизвиква Остин да дойде и да си го получи. Гърмящата змия не чака втора покана, а се втурва към него. Когато стига в гаража, на същия ъгъл където е бил блъснат предния ноември, там няма никого. Внезапно обаче към него отново се стрелва кола. Остин отскача от пътя й в последния момент. Колата спира и през прозореца се появява Рикиши, казвайки "Тази неделя на Безмилостно Остин, няма да има милост!", след което отпрашва с бясна скорост. Ледения за пръв път се видя лице в лице с Рикиши, но не успя да го докопа! В главния мач, Kurt Angle, Edge и Christian побеждава нечестно The Rock и Hardy boyz. След мача The Rock прогонва Angle от ринга и шоуто приключва с Angle и Stephanie, позиращи на рампата.

Smackdown - 19.октомври.2000
JR прави ново интервю с Остин, този път зад кулисите. Докато двамата говорят, Rikishi пристига облечен с кожено яке в гаража и започва да троши пикапа на Austin с чук. Coach влиза запъхтян в стаята и казва на Остин, че Рикиши е тук и в момента унищожава колата му. JR и Stone Cold се втурват към гаража, но като стигат там, колата в която е Rikishi изхвърчава с мръсна газ от изхода. Бесният Austin скача в потрошения си пикап и потегля с бясна скорост след колата, въпреки опитите на JR да го спре защото може да е капан. Внезапно обаче ... Rikishi се появява зад JR с чук в ръка и го поваля на пода с тупаница. Rikishi се подготвя да удари JR с чука, но в последния момент се намесва Mick Foley и му казва, че удари ли JR, няма да има мач с Остин в неделя. Rikishi само се ухилва и хвърля чука. Но кой ПО ДЯВОЛИТЕ беше в онази кола щом не е Rikishi??? Главният мач е необичаен - fatal 4 way между опонентите за турнира, без да е заложена титлата - The Rock срещу Kurt Angle срещу Chris Benoit срещу Triple H. Накрая Kurt Angle тушира пребития Triple H под шокирания поглед на раздвоената Stephanie. Шоуто завършва със стабилен въргал между четиримата, от който победител излиза Chris Benoit, докато тримата останали лежат на ринга...

 

Анализ:

Пътят към "No mercy" е направен по много добър начин. Разследването и последвалото разкриване на виновника за прегазването на Остин са заплетени и изпипани до последния детайл. Лично на мен много ми харесва как е направена интеракцията между Austin и Rikishi преди турнира - двамата не се срещат нито веднъж лице в лице, защото ще се избият. Това не е просто мач, това е вендета на живот и смърт, няма обичайните срещи в сегменти с говорене на ринга. Двамата общуват само задочно със заплахи и обвинения. Не само това, ами двамата нямат нито един мач на седмичните шоута - нито Rikishi се бие с някого през целия месец, нито пък Austin има мач от завръщането си до турнира. Това подчертава че двамата са концентрирани изцяло във враждата и не им пука за нищо друго. Фейс-търнът на Triple H продължава, като той дори започва да се сприятелява с Mick Foley и да използва неговите фрази за града, в който се провежда съответното шоу, за да получава pop от публиката. Kurt Angle най-после получава своя шот за световната титла, като обаче не е забравена и историята му със Stephanie, като Олимпиеца продължава да лази по нервите на Triple H. Ако се чудите защо The Undertaker го няма никъде по шоутата преди "No mercy", то е защото той си взима 1 месец почивка, за да оперира жлъчката си. И така, готови сме за безмилостните сблъсъци на "No mercy"!  Между другото периодът септември-октомври 2000 ми е сигурно любимият месец в историята на федерацията. Цялата мистерия по разследването на Остин, последвалите сегменти с Rikishi, в които той троши пикапа му или се опитва да го прегази, мистериозния шофьор на втората кола и т.н. създават неповторима тягостна и зловеща атмосфера на шоутата, която не съм я виждал друг път. Всеки е заподозрян, всички са замесени в историята, сегментите са драматични и мрачни. Всичко наистина е направено много добре, като на всяко шоу се разкрива по малко от мистерията. Тогава кечът наистина приличаше на качествен сериал.

35izpu1.jpg

Link to comment

Убил си се от писане, за което заслужаваш поне някой коментар и похвала. Предполагам няма да има много коментари, защото почти всички гледаме на този период като най-добрия за WWF/E (+ евентуално началото на 90-те и "Smackdown 6" ерата за мен) и съответно дискусия няма да се породи извън "да, това е велик момент", но наистина браво - такива статии трябват в този раздел. Дано и новото поколение се надъха да пише така, или поне да гледа този период. Не просто мача/турнира, а всичко довело до него. Иска ми се и сега кечът да е по-близо до сериал, а не някакво малоумно подскачане по ринга.

Link to comment

Аз всъщност съм изненадан, че този мач не получава чак толкова коментар, колкото заслужава. Защото първо, че е наистина епичен мач и второ, защото реално няма друг с толкова много star  power на едно място, освен примерно някой Royal Rumble. Сигурно защото се случи в най-заспалото време на годината за кеча - декември на B-шоу като Armageddon, а не примерно SummerSlam или WrestleMania. Но тук са 5-те най-големи звезди на една епоха плюс Rikishi. Жалко, че не се намери начин да вмъкнат Kane и Mick Foley вътре, тогава щеше да е наистина пълен състава. Но Foley явно тогава наистина още си вярваше, че е пенсиониран, а Kane участваше в една от класическите си вражди срещу Jericho, където поводът за враждата беше разляно кафе. :D

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment

Това е втория ми любим, мач след Edge & Christian vs The Hardy Boyz vs the Dudley Boyz -TLC match

Невероятна статия :beer:

Link to comment
  • 3 weeks later...

Armageddon-2000-Hell-in-a-Cell-match-for

 

ЧАСТ 2

 

Турнирът "No mercy 2000"
На турнира, Ледения отначало не се появява. Rikishi твърди, че това е защото се е насрал от страх. Когато идва време за мача им, самоанският главорез излиза на ринга и настоява Mick Foley да излезе и да го обяви за победител служебно. Председателят се появява и преди обаче да успее да каже нещо, най-после започва музиката на Остин. Гърмящата змия връхлита с потрошения си от Рикиши пикап направо на ринга, изскача от него и въргалът започва! Steve Austin буквално смазва Rikishi с десни прави, след което продължава да го души с кабели, да го удря със столове и т.н. Накрая той хвърля дебелака в каросерията на пикапа си и излиза от залата. Там, той го изхвърля до пътя и се засилва с пикапа си към него! В последния момент обаче, полицейска кола се изпречва на пътя му и той се удря в нея. Пристигат и още ченгета и Остин в крайна сметка бива арестуван за опит за убийство! По-късно Triple H побеждава Chris Benoit, отмъщавайки за честта на жена си. В главния мач, The Rock контролира нещата срещу Kurt Angle, но постоянните намеси на мениджърката на Енгъл Stephanie му пречат да стигне до победата. Накрая той се вбесява и й прави Rock bottom. Това довежда до появата на побеснелия Triple H, на който му е дошло до гуша да атакуват жена му. Играта пребива и двамата, след което изнася на ръце Stephanie от ринга. Мачът продължава, като накрая окървавеният от атаката на Остин Rikishi излиза на ринга, твърдо решен да покаже на The Rock, че е готов на всичко за него. Той се опитва да атакува Angle с Big splash в ъгъла, но The Rock се озовава пред него и Rikishi размазва и двамата. Той опитва да поправи грешката си с ритник в главата на Angle, но Angle се навежда и Rikishi отново удря намиращия се зад него Rock! Angle се възползва от ситуацията и неутрализира Rikishi с Angle slam, след което прави същото и с The Rock. Следва туш и победител и нов шампион, за пръв път в кариерата си, е КЪРТ ЕНГЪЛ! Той се качва по рампата плачещ от щастие, докато Rikishi и The Rock лежат пребити на ринга. Rikishi ще има да дава много обяснения на The Rock утре вечер!

 

RAW - 23.октомври.2000
Rikishi открива шоуто и излиза на ринга, след което напомня, че задникът на Steve Austin е зад решетките и той няма да се появи тази вечер. Самоанецът се радва, че всички които са очаквали Ледения да направи грандиозно завръщане и да го пребие предната вечер на No Mercy, са останали разочаровани. След това Rikishi изразява огромно съжаление, че е попречил на The Rock да запази титлата си и го вика на ринга, за да му се извини. The Rock излиза и не приема извинението, след което казва че е отвратен от Рикиши и не иска да има нищо общо с него. Следва Rock Bottom за дебелака и Шампиона на народа напуска ринга. После Triple H заплашва The Rock и Kurt Angle, че ако още веднъж наранят жена му, ще ги спука от бой. Следва големият момент на Kurt Angle, който излиза с мениджърката си Стефани, за да отпразнува първата си световна титла. Празненството му обаче е прекъснато от Mick Foley, който излиза и казва, преструвайки се че плаче от радост за победата на Кърт, че тази вечер ще е и първата му защита на титлата ... в троен мач срещу Triple H и The Rock!!! Този мач естествено е и главният за вечерта. В него не бива излъчен победител, защото Rikishi се намесва и атакува шампиона Angle. Angle избягва по рампата, но тогава се появява Steve Austin, който го поваля и после щурмува ринга и започва да размазва Rikishi! Angle тогава се завръща на ринга и поваля Austin, което позволява на Rikishi да избяга. Austin обаче успява да контрира атаката на Angle и му забива Stunner, след което закрива шоуто, наливайки се с бира.

 

Smackdown - 26.октомври.2000
Stone Cold открива шоуто и казва, че на "No Mercy" е бил задържан не защото е искал да прегази Рикиши, а защото е изхвърлил боклук на публично място, което е наказуемо. След това Остин разкрива, че в понеделник на RAW ще потроши веднъж завинаги човека, който го прегази в стоманена клетка! Rikishi е показан да гледа изказването на своя кръвен враг в съблекалнята, когато Too Cool идват при него и го питат защо така се е променил. Rikishi им казва да не се месят в неговите работи и ги бута от пътя си. Kurt Angle отново защитава титлата си, този път срещу Chris Jericho. Мачът пак завършва с DQ след като Kane се намесва и атакува Jericho. The Rock пък е включен в странен сегмент с Right to censor, в който тотално ги смила с промото си, а след това той, Billy Gunn и Chyna ги побеждават в шесторен отборен мач. В мейн-ивента Rikishi размазва своите бивши приятелчета Too Cool в мач с хандикап. След мача, Rikishi предизвиква Остин да му дойде на ринга и да го смаже. Austin тръгва да излиза от съблекалнята си, но ... мистериозна ръка с черна ръкавица се показва през вратата и го халосва в главата с гаечен ключ! Rikishi не спира да се подиграва с Austin. В крайна сметка, макар и ударен в главата, окървавеният Austin се появява на рампата и започва да се бие със самоанеца. Двамата се качват на ринга, където обаче Rikishi му прави Superkick, след което му набива Banzai drop и шоуто свършва с ликуващия Rikishi и падналия в локва кръв на ринга Остин! Но кой по дяволите беше съюзникът на самоанеца с ръкавицата???

 

RAW - 30.октомври.2000
Шоуто е центрирано около това, че едното от приятелчетата на Kurt Angle - Edge, има рожден ден. Angle, Edge, Christian и Stephanie празнуват зад кулисите, като Stephanie послучай рождения ден дава почивка на тримата за вечерта и те няма да участват в мачове. По-късно Triple H също идва на партито и се опитва да убеди Steph, която има грип и не се чувства добре, да се прибере в хотела. Тя обаче отказва. След това William Regal излиза на ринга е започва да обижда Boston, като накрая THE UNDERTAKER се завръща и му набива Last Ride! The Rock говори по телефона в съблекалнята, когато Rikishi нахлува вътре и го пита дали е получил съобщението му. Скалата за пореден път му казва, че не иска да го вижда повече. Rikishi отвръща, че "след всичко което е направил" за Rock, той му дължи услуга. Rikishi настоява The Rock да се намеси в мача му в клетка срещу Остин и да му помогне! The Rock изненадващо казва, че ще си помисли! Rikishi е доста доволен. Triple H изхвърля Edge и Christian от стаята, за да може Stephanie да остане на спокойствие. По-късно Michael Cole интервюира Steve Austin относно мистериозния човек, който го халоса в главата с ключа, както и за предстоящия след малко мач в метална клетка с чудовището Rikishi. Triple H и Kurt Angle най-накрая убеждават Stephanie да отиде да се лекува в хотелската си стая. Следва Steve Austin срещу Rikishi в метална клетка в изпълнен с яростна омраза мач! Правилото за излизане от клетката не важи! В крайна сметка побеснелият Austin размазва Rikishi и му набива Stunner за туша и победата. The Rock не се появява да помогне на братовчед си. По-късно Triple H влиза в офиса на Mick Foley и го кара да му уреди мач с Kurt Angle който да не е за титлата. Mick Foley с радост урежда мача и двамата с Triple H правят high five. Двамата се бият доста яростно, като накрая реферът дори дисквалифицира Triple H защото е прекалено вманиачен. Това не спира Играта и той вкарва стол на ринга. Edge и Christian се опитват да помогнат на Енгъл, но HHH пребива и тях със стола, след което си тръгва бесен. Главният мач за вечерта е между фейсовете The Rock и Chris Jericho за определяне на това кой ще получи мач за световната титла срещу Енгъл на Smackdown! след няколко дни! Към края на мача, Rikishi се намесва по рампата и атакува рефера. Това позволява на The Rock да направи Rock Bottom, след което реферът се връща на ринга и отброява туша. The Rock е новият претендент за титлата. Но това не е всичко! Бесният Rikishi се качва на ринга и започва да налага братовчед си, потрошавайки го с Banzai drop! Накрая Rikishi взима микрофона и казва, че The Rock е поръчал прегазването на Austin! Защо го направи Rikishi, защо се обърна срещу семейството си...

 

Smackdown - 2.ноември.2000
Шоуто започва с The Rock, който излиза на ринга за да се защити срещу обвинението на Rikishi че той е поръчал прегазването на Austin. Феновете се насират само при мисълта Великият да се окаже престъпник и да направи хийл търн. Скалата обаче успокоява всички, че това са поредните глупости на братовчед му. Той заповядва на Austin да излезе на ринга, за да може да му каже истината в очите! Austin няма как да търпи това и излиза на секундата, казвайки че е тук не защото The Rock му е наредил да излезе, а защото той така иска. Austin казва, че вече не вярва никой и да, Рикиши може наистина да лъже, но по абсолютно същия начин може и Скалата да лъже! Остин изразява опасения, че Рикиши и Скалата могат наистина да работят заедно с едната цел да го изкарат от играта. Той изразява и съмнение, че Скалата е човекът с черната ръкавица, който го цапардоса в главата с ключа миналата седмица. Тогава обаче и самият Rikishi се присъединява към купона. Той казва, че именно The Rock е човекът, поръчал атаката с колата и ударил Остин преди седмица. Austin е раздвоен. Тогава се появява обаче и Kurt, Angle който започва да се оправдада и да се опитва да се измъкне от мача си за титлата срещу The Rock тази вечер. Причината е, че както Рикиши казва, Скалата е безскрупулен убиец и него го е страх за живота му. В този момент ... Austin прави Stunner на The Rock! Гърмящата змия явно наистина не вярва на никого! По-късно Rikishi има мач с Chris Jericho. Kane се намесва и атакува Jericho, след което пък Rikishi прави и Banzai drop на канадеца. Междувременно, Austin е показан да върви в съблекалнята, когато ... огромен контейнер пада от тавана и се разбива в пода, разминавайки се на сантиметри с него! Кой по дяволите се опита да смаже Ледения? Същото копеле ли е, което го удари с ключа? Coach се опитва да влезе в съблекалнята на Rock, за да го интервюира, но него го няма там. Много странно. Triple H пък се опитва да приключи своята вражда с Chris Benoit, но се намесват неговите приятелчета Радикалите - Guerrero, Saturn и Malenko и помагат на Върколака да тушира Играта. Явно нещата между двамата не са свършили. В главния мач, Kurt Angle защитава своята титла срещу The Rock. Двубоят отново завършва с DQ, след като Rikishi се намесва и атакува Скалата. Двамата с Енгъл започват да пребиват Шампиона на народа, но накрая Stone Cold се намева и ги прогонва от ринга. Остин се обръща и ... отнася Rock Bottom! Явно Скалата не му е простил за Зашеметителя, който му наби по-рано тази вечер. Край на шоуто.

 

RAW - 6.ноември.2000
Това шоу е посветено на проблемите между Остин и Скалата и техните опити да "съжителстват" заедно. Плюс това, Гърмящата змия все още търси съучастника на Рикиши. Главният мач е предварително уреден - The Rock и Stone Cold срещу Kurt Angle и Rikishi. Triple H отива в импровизирания "офис" на Mick Foley, който е в някакъв склад и пожелава да получи мач с хандикап - той срещу четиримата Радикали! Mick и HHH също така пускат няколко шеги за цивренето на Енгъл. Накрая Foley казва, че не може да позволи на HHH да се бие сам срещу четирима, но ако си намери трима партньори, ще уреди мача. Точно тогава, Austin също влиза в "офиса". Двамата с Triple H разменят поглед, срещайки се за пръв път след инцидента през 1999 година, след което Гърмящата змия изразява недоволството си, че ще трябва да се бие в отбор с The Rock тази вечер, след като е почти сигурен, че именно той е тайният съучастник на Rikishi. Triple H предупреждава Austin да не вярва на никого и и си тръгва, а Austin казва на Foley, че ако The Rock го прецака тази вечер, ще го спука от бой. Triple H съобщава своите партньори за мача му с Radicalz тази вечер - Billy Gunn, Eddie Guerrero и Chyna! Мачът ще е DX срещу The Radicalz! Дегенератите печелят с Педигри на Играта. След мача обаче Kurt Angle се намесва и го поваля в гръб. Малко по-късно, Kurt Angle връхлита в съблекалнята на The Rock и го нокаутира с титлата си! Rikishi дава интервю и казва, че тази вечер Austin ще бъде напълно сам в мача си срещу него и Angle, защото The Rock няма да му помогне и тази вечер, ИСТИНАТА ще бъде разкрита! Идва време и за главния мач и камерите показват именно The Rock да върви в съблекалнята към ринга. Внезапно обаче, огромен контейнер на колела се засилва срещу него и го размазва в бетонната стена! The Rock е нокаутиран и очевидно не може да вземе участие в главния мач, който следователно ще бъде с хандикап - Austin срещу Angle и Rikishi. Гърмящата змия дава всичко от себе си, но двата му опонента са прекалено много за него и започват да го налагат. Внезапно, на помощ му се притичва TRIPLE H с чук в ръка! Той пребива омразния си Kurt Angle и го изхвърля от ринга, след което .... нокаутира Ледения с чука!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Triple H си слага черната ръкавица и продължава да налага окървавения Остин! Rikishi също се намесва в побоя и двамата смилат Ледения! Накрая Triple H казва на микрофона, че търсенето на Остин е приключило и че той стои зад всичко! Шоуто приключва с празнуващите Rikishi и Triple H!

 

Smackdown - 9.ноември.2000
Епизодът започва разбира се с Triple H, който излиза на ринга и започва да се подиграва на феновете, питайки ги защо не го аплодират сега. Той заявява, че всеки път, когато феновете са го аплодирали, му се е повръщало. Играта иска да го мразят. Той нарича всички идиоти, че не са прозрели плана му, защото е било очевидно че той е зад всичко - през цялото време, докато Остин го е нямало, той се е оженил за дъщерята на боса, бил е шампион най-дълго от всички и на практика е управлявал федерацията. Triple H показва клипове от атаката с ключа, от сандъците, хвърлени срещу Остин и Скалата и казва, че именно той е бил зад това. Той също така е карал и колата, която избяга от гаража, когато Рикиши потроши пикапа на Остин. Triple H казва на Rikishi да излезе на ринга и го похвалва за смелостта, която е проявил когато е натиснал педала и е сгазил Остин като кучето, което е. Rikishi казва, че The Rock е бил само пионка в плана им и не му пука за него. Тогава обаче Mick Foley се появява на рампата и казва, че най-добре да му запука, защото е уредил два мега мача за предстоящия турнир Survivor Series - Rikishi срещу The Rock и Triple H срещу Austin!!!  Освен това, председателят урежда и мач за тази вечер - Austin и The Rock срещу Rikishi и HHH! Явно тази вечер е посветена на уреждане на големи мачове за Survivor Series, защото се провежда четворен мач, победителят от който получава мач за световната титла срещу Kurt Angle на турнира. Участниците са Jericho, Benoit, The Undertaker и Kane. Мъртвецът печели след Last Ride на Jericho и си осигурява шот за пояса срещу Енгъл! Двамата дори имат сегмент по-късно вечерта, когато Angle излиза на ринга и започва да разправя как на феновете вече не им пука за Austin и Rock, а искат нов герой, за когото да викат - него. Taker естествено се намесва и напомня на Енгъл, че стои в неговия двор. Главният мач между Austin/Rock и HHH/Rikishi пък изобщо не се състои, защото още преди да започне, се намесват Радикалите и започват да налагат фейсовете, докато HHH и Rikishis се изнизват по рампата. Значи HHH е наел и доскорошните си врагове за свои помощници? Шоуто приключва с бесните Austin и Rock на ринга. 

 

RAW - 13.ноември.2000
Напрежението продължава да расте, а с него - и хаосът във федерацията. Този RAW започва със защита на титлата на Kurt Angle срещу ... Crash Holly, по настояване на самия шампион. Angle успява да накара Холи да се предаде след само 3 минути и запазва пояса. След мача обаче той отказва да освободи хватката. Hardcore Holly се завръща след дълго отсъствие и атакува Angle, но тогава се намесват и Edge+Christian. Накрая се появява и The Undertaker, който прогонва Angle и хората му от ринга. После The Radicalz излизат на ринга и отново подчертават своя новосъздаден съюз с Triple H и факта, че никой не може да ги спре. Тогава обаче излиза Mick Foley и урежда мач за тази вечер с 8 човека - The Radicalz срещу Billy Gunn, Chyna, The Rock и Stone Cold! Следва отборен мач между Kurt Angle, Edge и Christian срещу The Undertaker, Crash и Hardcore Holly, в който печелят фейсовете, след като The Undertaker прави Задушаващо тръшване и Последно причастие на Angle. По-късно Steve Austin излиза на ринга и изразява съжаление, че Triple H го няма в залата тази вечер, защото е планирал да го размаже от бой. Както и да е, Гърмящата змия обещава да унищожи Играта на "Survivor Series". В главния мач въргалът е пълен. Stone Cold успява да вземе победата за своя отбор след Зашеметител на Eddie Guerrero. Вечерта обаче не свършва дотук. The Rock и Chris Benoit продължават да се бият в гаража, вероятно не знаейки, че мачът вече е свършил. The Rock бива забит в бетонна стена от Benoit, след което Върколака дава сигнал на някого. Секунди по-късно, черна кола се стрелва към Скалата, а от прозореца й се появява Rikishi с чук в ръка, забивайки го в движение в корема на The Rock! Колата след това спира и се оказва, че шофьорът й е Triple H! Двамата предупреждават Скалата да не се меси в работата им, след което колата излиза от залата. 

 

Smackdown - 16.ноември.2000
Време е и за последното шоу преди турнира. Rikishi го открива, излизайки на ринга с чук в ръка. Той изразява задоволството си от атаката с колата срещу The Rock от преди няколко дни и предупреждава Шампиона на народа, че това е нищо в сравнение с това, което ще му се случи на PPV-то. Тогава се появява Mick Foley и казва на Rikishi, че не иска да вижда престъпници като него до турнира, поради което тази вечер е отстранен от шоуто. Няколко полицая ескортират Rikishi до колата му и той напуска залата, казвайки шеговито, че много обича да шофира. После Triple H прави едно от най-известните си промота, записано в централата на WWF. Той разкрива всичко относно инцидента с прегазването, показвайки записи от колата, която напуска залата и Austin тръгва след нея с пикапа си, черната ръкавица и гаечния ключ, който го халосва по главата, огромният контейнер който едва не го размазва и т.н. и отново напомня, че той е стоял зад всички тези неща. HHH добавя, че е бил на върха на федерацията докато Austin го е нямало и се е наслаждавал на всяка секунда от отсъствието му. Той дори показва запис от Backlash 2000, когато Austin се завръща за една нощ и го удря с метален стол, което позволява на The Rock да му вземе титлата. HHH нарича това най-голямата грешка на Остин и казва, че на "Survivor Series" ще си плати. По-късно Eddie Guerrero излиза на ринга и започва да се подиграва с Остин, предизвиквайки го да излезе на ринга. Това очевидно е някакъв план за атака над Гърмящата змия, но той се проваля, защото Ледения отива в съблекалнята на Радикалите, където пребива Benoit, Saturn и Malenko, чак след което излиза на ринга при насрания Гереро и смазва и него от бой в импровизиран мач, в който го тушира след 3 минути побой. В отборен мач Kurt Angle и Kane побеждават Jericho и Undertaker, след като шампионът Енгъл успява да тушира Гробаря. В главния мач, The Rock се изправя срещу човекът, който на RAW го подмами в капана - Chris Benoit. Двубоят приключва след намеса на Rikishi, който пребива The Rock, правейки му Splash в ъгъла и Banzai Drop. Шоуто завършва с ликуващия самоанец и освиркванията на публиката. 

 

Турнирът "Survivor Series 2000"
Всичко на турнира естествено се върти около трите мача между шестимата мейн ивентъра на федерацията. Вечерта е пълна с надъхващи клипове за тях. Едж и Крисчън започват да се оправдават пред Kurt Angle, че няма да могат да му помагат в мача му с Undertaker за титлата, защото трябва да се подготвят за техния такъв. Изненадващо, Angle няма нищо против и казва, че и без тях е ГАРАНТИРАЛ, че ще запази златото. В свирепия мач помежду им, The Rock някакси успява да победи Rikishi след Rock Bottom, но веднага след гонга, Rikishi го смазва от бой и му прави ЧЕТИРИ Banzai Drops, потрошавайки гръдния му кош. Steve Austin пристига в залата, като Triple H и The Radicalz са показани да го гледат на телевизор в съблекалнята. Mick Foley влиза в стаята и казва, че е променил мача му с Остин на NO DQ, и освен това, Радикалите са баннати от ринга. Triple H обаче остава изненадващо спокоен и изглежда не му пука от двете неприятни за него новини. Следва мачът за световната титла. The Undertaker доминира над Angle, но постоянните намеси на Edge и Christian му пречат да вземе златото. След като най-накрая се справя с тях обаче, Angle се опитва да избяга под ринга. Taker обаче хваща крака му и го издърпва обратно горе, след което му набива Last Ride и го тушира, но реферът отказва да направи третото отброяване? Какво по дяволите става? Докато шокираният Taker се разправя със съдията, ВТОРИ Kurt Angle излиза изпод ринга и го превърта назад, туширайки го с roll-up! Kurt Angle запазва титлата си и избягва по рампата, докато камерите zoom-ват лицето на лежащия на ринга човек, облечен със същите дрехи и се оказва, че това е брат му Eric! Angle запазва титлата си с хитрост и измама. Главният мач на турнира е свирепата война между кръвните врагове HHH и Steve Austin. Битката се води из цялата арена, като накрая Triple H примамва чрез Радикалите Austin в гаража. Там Играта се качва в една кола с очевидното намерение отново да сгази Гърмящата змия. Този път обаче плановете му се провалят, защото Austin се появява изневиделица с огромен електрокар, с който вдига колата на сащисания Triple H на 15 метра височина и я хвърля по капак от горе! Austin доволен си тръгва, с което мачът приключва без победител, а публиката е в шок.

 

Анализ:

Поредният много силен месец за WWE, по време на който според мен беше пикът на вманиачаването в BTV-ерата. Коментирахме надъхано всяко междучасие като пълни чавета дали Остин или Трите Хикса ще бие в мача, или пък как Гробаря ще размаже путката Енгъл и ще му вземе титлата. Иначе, от "смаркска" гледна точка има някои недостатъци, но не са кой знае какво. Например, според доста хора WWE правят лека грешка, като не билдват Рикиши като голяма заплаха и не му дават да вземе нито един мач над голямо име с категоричен туш, но какво да се прави. Също така след като се разбира, че всъщност Triple H е дърпал конците, Rikishi бива тотално изключен от историята и двамата с Austin изведнъж вече "не се мразят" толкова. Rikishi концентрира цялата си енергия в семейната вендета със Скалата, искайки да съсипе Шампиона на народа. По-големият проблем обаче е при новия шампион Angle и царуването му. Той е букнат като тотална путка, нямайки нито една качествена победа от спечелването на титлата му до мача с Гробаря. Това кара доста хора да не го вземат на сериозно, което си е минус. За сметка на това обаче, при Остин и ХХХ нещата са букнати страхотно. Промото на Triple H на последния SD! преди турнира е легендарно. В него той дава да се разбере, че конфликтът между него и Ледения не е просто обикновена вражда. Той е наслоявана с години омраза, която е време да избухне с всички сили на "Survivor Series". Като цяло доста хора са недоволни, че дългоочакваният мач на турнира между двамата завършва без победител, но аз не съм на това мнение. Хаотичният финал с пускането на колата само подчертава как на Остин не му пука кой и дали ще победи в мача, а иска само да съсипе омразния си Triple H. Точно по същия начин и в мача му с Rikishi на предния турнир отново няма победител, по същата причина. И в двата случая обаче Austin тотално размазва своите опоненти и ги оставя потрошени, макар да не ги тушира. Все пак това е най-голямата звезда в кеча и след година отсъствие, е време да се завърне с гръм и трясък и да се билдне като разкъсващ противниците си психопат. Иначе, това което ме накара да напиша тази огромна статия, си личи най-добре през този месец - погледнете само как шоутата са написани до най-малкия детайл, всичко е като една голяма картинка, нищо не се забравя, постоянно се напомнят дребни детайли от миналото, случват се мистерии като бутането на контейнерите върху Остин и Скалата, има атаки с коли и т.н. - просто във всеки един момент на RAW или Smackdown! зрителят може да очаква всичко. Triple H и Rikishi манипулират фейсовете и са готови на всичко, само и само за да постигнат целите си. 

 

RAW - 20.ноември.2000
С това шоу се поставя началното на финалното броене преди експлозивната адска клетка. Ситуацията във федерацията е повече от неконтролируема. Всеки има зъб на всеки. Първо на ринга излиза почти разплаканата Stephanie, която казва че Triple H е в много тежко състояние след атаката на Austin на турнира и моли Ледения да зарови томахавката с Triple H и да спрат с войната си, преди някой да умре. Austin излиза и казва, че няма шанс това да се случи и че нещата между тях далеч не са свършили, след което изразява съжаление, че Triple H е в болницата, а не в моргата! След това, той изгонва като боклук Stephanie от ринга, преди да излезе Chris Benoit и да предизвика Гърмящата змия на мач. Ледения приема и започва отново да се налива с бира. Обявен е и отборен мач между Jericho+The Rock и Rikishi+Kane. В този мач победители стават фейсовете, след като The Rock тушира Kane. След мача, The Rock и Jericho потрошават допълнително опонентите си с Lionsault и Rock Bottom. Следва излизане на Kurt Angle на ринга заедно с човекът, който Гробаря се опита да тушира снощи. Оказва се, че това е брат му Eric Angle. Шампионът започва да се хвали за хитростта си и за това как е първият шампион от 1992 година насам, който успява да запази титлата си на Survivor Series! Тогава обаче естествено излиза The Undertaker и прави Chokeslam на Eric, преди да подпука и самия Kurt и да го качи на рампата, откъдето му прави масивно Задушаващо тръшване върху купчина маси! По-късно през вечерта The Undertaker има мач с хандикап срещу приятелчетата на Angle - Edge & Christian, който печели с лекота след Last Ride на Christian. В главния мач, Steve Austin безпроблемно побеждава Chris Benoit след Stunner и това е всичко за това шоу.

 

Smackdown - 23.ноември.2000
Kurt Angle излиза на ринга със защитна яка на врата и започва да се оплаква от тръшването му от Гробаря от рампата в понеделник. Той нарича Гробаря завистлив дъртак, което естествено кара Мъртвеца да излезе и отново да го подпука. За пореден път се намесват Edge и Christian, но The Undertaker се справя и с тях и изхвърля и тримата от ринга. The Rock след това се бие с William Regal, като Rikishi излиза на рампата да наблюдава мача. Въпреки това, Скалата успява да вземе победата след Sharpshooter. Rikishi се прибира зад кулисите. Обявено е, че Triple H е изписан от болницата след хвърлянето на колата му и се очаква да се завърне съвсем скоро. Главният мач противопоставя Steve Austin и Jericho на Benoit и Kane. Фейсовете отново побеждават, след като Austin набива Stunner на Kane, след което Jericho му прави Lionsault и го тушира. Austin закрива шоуто, пиейки бира докато се качва по рампата.

 

RAW - 27.ноември.2000
Шоуто започва с Kurt Angle, който не спира да се оплаква и казва, че му е писнало от насилието и болката в WWF, които вече са излезли извън контрол. Той заплашва, че ако това не спре, ще си вземе титлата и ще си отиде вкъщи. Тогава се появява Mick Foley и се съгласява с него, че нещата през последните месеци наистина са излезли извън контрол, но допълва, че именно Angle е един от хората, които допринасят за хаоса чрез постоянните намеси в мачовете му. Foley обявява, че Kurt Angle ще защитава титлата си на "Armageddon" срещу победителят от мача между Rikishi и The Rock тази вечер! И още нещо ... Kurt Angle също ще се бие тази вечер, като ще защитава титлата си срещу противник-изненада! Angle е бесен! По-късно, той е показан да разговаря с Edge и Christian и казва, че понеже не знае кой ще е изненадващият му опонент, ще се погрижи тази вечер да елиминира всички потенциални такива. След това, Angle отива да разговаря с ... Kane! След това, докато The Undertaker настройва мотора си, изневиделица го атакува Kane и го потрошава от бой, хвърляйки го в стената. Angle, Edge и Christian са показани да гледат побоя доволни на телевизор в стаята си. После е мачът за претендентското място за титлата на "Armageddon" между The Rock и Rikishi. Kurt Angle проваля и тази среща, след като се намесва и атакува The Rock. Накрая Rikishi отново прави Banzai Drop на братовчед си, а претендентското място за турнира остава неясно. Следва мач между Kane и The Undertaker. Той отново свършва без победител, след като Angle, Christian и Edge пак се намесват и атакуват Гробаря. Тримата се завръщат доволни в съблекалнята си, но там ги чака ядосаният Mick Foley. Той уведомява Angle, че противникът му изненада за титлата тази вечер ще бъде Stone Cold Steve Austin! Освен това, Foley забранява на Edge и Christian да се намесват, защото ще бъдат отстранени за 90 дни! Преди главния мач, бесният Rock атакува Angle, Edge и Christian зад кулисите, но реферите успяват да ги разтърват. В самия мач, Austin не успява да вземе титлата, защото Triple H се завръща и проваля опита му за туш. След мача, двамата се сбиват, но по-свежият Triple H взима надмощие и пребива Ледения, след което позира гордо над потрошеното му тяло.

 

Smackdown - 30.ноември.2000
Шоуто започва със запис от по-рано през деня, в който Mick Foley обещава на Rikishi най-после да получи своя шанс за световната титла. След това обаче е показан друг клип, на който се вижда как Foley обещава шот за златото и на Triple H! Следват и други клипове, в които Foley последователно гарантира мачове за титлата и на The Rock, The Undertaker и Steve Austin! Какво по дяволите има предвид Фоли? 
Председателят излиза на ринга след първия мач за вечерта и казва, че му дошло до гуша от всичките намеси, прецаквания, дисквалификации, прегазвания на хора, хвърляния на коли от 15 метра, тръшване на шампиони от рампата и какво ли още не. Чашата обаче е преляла на RAW, когато и трите му важни мача - Rock vs. Rikishi, Kane vs. The Undertaker и Stone Cold vs. Kurt Angle са завършили без победител. След това един по един излизат и петимата претенденти за титлата, за да разберат какво става. Foley напомня, че през последната над година, животите и кариерите на тях петимата и на шампиона Kurt Angle постоянно са били преплетени и е време веднъж завинаги проблемите между тях шестимата да приключат, което ще се случи на "Armageddon", където те ще се бият в първата Адска клетка с 6 участника!!!!!! Това кара Kurt Angle да излезе на рампата и да каже на Foley, че е откачил тотално! Foley обаче отговаря, че не му пука и че ако който и да било от шестимата атакува някой от останалите тази вечер, той ще изгуби своето място в клетката! В края на сегмента, Triple H съобщава, че днес се навършва една година от сватбата му със Stephanie и двамата ще празнуват, като всички са поканени, особено Остин!
След рекламите, HHH и Steph са показани да украсяват стаята си и да започват празненствата. HHH поставя Harvey Whippleman "на пост" пред стаята и му нарежда да го уведоми, ако забележи Austin да се навърта наоколо... По-късно Kurt Angle отива при Mick Foley и се опитва да го накара да го изкара от шесторната клетка, като просто победителят от нея се бие с него в чист мач по-късно. Foley естествено отказва. Докато Stephanie отваря подаръка си за годишнината от Triple H, Whippleman внезапно влиза в стаята и изкарва акъла на Играта. Оказва се, че е дошъл за да му даде шишето шампанско, което е поръчал. Triple H изгонва Whippleman от стаята и му казва да влиза само ако види Austin! Малко по-късно обаче Whippleman отново влиза в стаята и предупреждава, че един много ядосан човек е до съблекалнята. Triple H притеснен му казва да го вкара вътре и се подготвя да го удари с бутилка, но се оказва, че това е аверът на Triple H Chris Benoit, който иска просто да поздрави двойката за годишнината. След известно време отново сме в стаята, когато ... Kurt Angle внезапно влиза вътре. Там обаче е само Stephanie, която казва, че Triple H е отишъл да пикае. Angle честитява на Steph и я прегръща, но точно тогава Triple H излиза от банята и е напълно шокиран. Angle си тръгва. След това отново Whippleman влиза в стаята и казва на Triple H, че един от опонентите му в шесторната адска клетка е пред вратата! Triple H този път е убеден, че е Austin, но се оказва че това е Rikishi. Той поздравява Triple H, след което му предлага на Armageddon съюзът им да продължи, като първо пребият останалите четирима, а след това решат помежду си кой да е новият шампион. Triple H харесва идеята. Главният мач е с хендикап - The Rock и The Undertaker срещу Angle, Edge и Christian. Победата отива при фейсовете, след като The Undertaker тушира шампиона Kurt Angle! Това обаче не е краят на шоуто - отново се пренасяме в стаята на Triple H, където той усеща, че Steve Austin съвсем скоро най-накрая ще се появи. HHH казва на Stephanie да се скрие в банята за да не пострада, след което изгасва лампата. В този момент вратата се отваря и някой влиза вътре. Triple H се нахвърля с шутове върху него и го пребива от бой. Тогава обаче ... ЛЕДЕНИЯ влиза в стаята и запалва лампите, след което ухилен казва "Честита годишнина, тъпако!" и си тръгва. Шокираният Triple H поглежда надолу и вижда, че човекът когото е пребил в тъмнината е ... Vince McMahon!!! Край на шоуто.

 

RAW - 4.декември.2000
Armageddon наближава със страшна сила, а с това расте и напрежението по шоутата. В първия мач от вечерта един срещу друг се изправят двама от участниците в клетката - Rikishi и The Undertaker. След намеса на шампиона Kurt Angle, победата отива при Rikishi, който тушира Taker след мощен Banzai drop! По-късно, камерите показват Triple H и Rikishi да разговарят в съблекалнята. Играта поздравява самоанеца за голямата му победа над Taker, след което отново му казва, че няма да е зле да се съюзят в клетката, за да имат по-голям шанс за златото. Двамата стисват ръцете си. След това обаче при тях влиза Vince McMahon, който казва на Rikishi да излезе, за да говори със зет си насаме. Triple H отново обяснява на Vince, че побоят над него миналата седмица е бил грешка и че той е искал всъщност да пребие Austin. Vince само казва, че се надява Играта да помни какво се е случило на Armageddon миналата година... Следва едно от най-култовите промота на The Rock, в което той здраво се гаври с петимата си опоненти в адската клетка и гарантира, че ще спечели титлата. Препоръчвам ви да го видите в Youtube! Mick Foley урежда изненадваща защита на титлата на Kurt Angle срещу ... Chris Jericho! Kurt Angle посещава Triple H и Rikishi в стаята им и предлага и той да се присъедини към съюза им в клетката, за да се погрижат първо за Скалата, Гробаря и Ледения, след което да решат помежду си кой да е шампиона. Triple H харесва идеята, след което Angle предлага алиансът им да започне още тази вечер, като двамата му помогнат да запази титлата си срещу Jericho. След това Vince McMahon отива при своя стар познайник Steve Austin и се опитва да го убеди да се откаже от участие в шесторната клетка, защото е прекалено опасна и не иска да загуби една от най-големите си звезди в този брутален мач. Austin естествено отказва. Следва мачът за световната титла между Angle и Jericho. Шампионът запазва с мъка след удар под пояса, но веднага след това отива ядосан в съблекалнята на Rikishi и Triple H и започва да негодува защо двамата не са му помогнали в мача с Jericho. Triple H го кара да се успокои, след което тримата започват да обсъждат новия си алианс. После пък Vince отива и при The Rock и се опитва да откаже и него от участие в клетката, защото е прекалено опасна. Шампионът на народа разбира се не приема офертата. Накрая Vince отива и при The Undertaker със същата идея, но Мъртвеца просто изплюва тютюн на сакото му и му казва да се маха. Финалният сегмент за вечерта също е с участието на Vince. Той излиза на ринга и започва да обвинява Mick Foley, че е извратен садист, задето иска да вкара шестте му най-големи звезди в брутален мач и да съсипе кариерите им. Vince настоява Foley да излезе и да отмени мача. Foley излиза и казва, че няма да отмени най-чакания мач в историята на WWF, а освен това казва, че се е насрал от смях като Triple H е пребил по погрешка Vince миналата седмица. Тогава излиза ... Stone Cold. Той се качва на ринга и благодари на Vince за загрижеността, след което му набива Stunner и си тръгва. Още докато се качва по рампата обаче, започва музиката на The Rock и той също излиза на ринга. Следва и Rock Bottom за Vince! Накрая се появява и The Undertaker, който окончателно довършва боса с Last Ride! The Undertaker си тръгва, а Mick Foley пожелава приятен ден на потрошения МакМеън. 
Това обаче не е всичко - камерите показват The Undertaker зад кулисите, като той бива атакуван от Kurt Angle. Гробаря се справя с него, но тогава го атакува и Triple H. Taker пребива и него, но накаря идва и Rikishi, който го размазва в близката стена. Тримата пребиват Taker и го просват на пода. Тогава камерите се отдалечават и виждат, че освен The Undertaker, хийловете са пребили и The Rock и Steve Austin! Тримата фейсове лежат потрошени на земята, докато Rikishi, Triple H и Kurt Angle си тръгват доволни!

 

Smackdown - 7.декември.2000
Неусетно стигаме и до последното шоу преди големия сблъсък. То започва с лимузина в гаража, от която слизат Rikishi, Angle и Triple H. Те са посрещнати от Mick Foley, който им казва, че тази вечер HHH и Rikishi са отстранени от залата поради побоя на предното шоу. Kurt Angle обаче не само, че не е отстранен, ами и ще трябва да защитава титлата си в четворен мач срещу The Rock, The Undertaker и Steve Austin!!! След първия мач за вечерта, на ринга излиза Ледения и започва да говори за клетката в неделя, напомняйки на The Rock, че макар че се е избазикал с опонентите си на предното шоу, те изобщо не са за подценяване - Kurt Angle е взел титлата от The Rock, Rikishi го е прегазил с кола, Triple H е поръчал цялото нещо и е бил шампион през по-голямата част от годината, The Undertaker сее разруха от 10 години във федерацията. Austin напомня, че всяка адска клетка до момента е била кървава баня, като The Undertaker е оцелял в цели 3 от тях, докато например кариерата на Mick Foley е приключила в този мач. Тогава излиза Kurt Angle и се съгласява напълно с Остин. Внезапно обаче Гърмящата змия взима своя куфар с бира и започва да замерва шампиона с кенове! Енгъл се скрива зад кулисите, а Остин продължава да мята бири по него. Следва сегмент с Винс МакМеън, който излиза на ринга с бастун след пребиването на последното шоу. Той обвинява Мик Фоли за това и се зарича да провали адската клетка на "Armageddon", защото не иска топ звездите му да се осакатят. Мик Фоли излиза и казва, че мач ще има защото феновете искат да го видят, но обещава ако някой бъде сериозно ранен в клетката, да напусне поста си като председател. Jonathan Coachman интервюира The Undertaker зад кулисите. Мъртвеца казва, че само ако си бил в клетката като него, можеш да разбереш бруталността на този мач. В главния мач между Angle, Rock, Austin и Taker няма победител, защото в края му през тълпата се намесват изгонените Rikishi и Triple H. Те, с помощта на Angle, пребиват със столове тримата фейсове и ги оставят лежащи на пода. Rikishi, Angle и HHH празнуват с високо вдигнати ръце, когато внезапно Angle удря Rikishi с титлата в главата и се опитва да направи същото и с Triple H, но получава удар в лицето със стол от Играта. Май алиансът между тримата беше дотук. Накрая Triple H прави и Neckbreacker на омразния си Остин върху стола, след което шоуто приключва с ликуващия над телата на петте си опонент Церебрален убиец!

 

ARMAGEDDON 2000
Шоуто е открито от куцащия Vince McMahon, който пристига с лимузината си и обещава да провали главния мач! През цялата вечер преди клетката, са показани сегменти с участниците, като всеки от шестимата обяснява какво значи за него този мач и световната титла. В сегмента с Kurt Angle, той споменава, че е побеждавал българи на олимпиадата в Атланта 1996. Rikishi казва, че няма какво да губи и че е жертвал всичко, за да е в този мач, и тази вечер ще принесе в жертва опонентите си. The Undertaker дава интервю направо от празната клетка като казва, че когато влезе в нея, нещо в него се побърква и не знае какво прави. Той обещава да "направи известен" някой от опонентите си днес. Има интервю дори и с Shawn Michaels, който разказва за своите брутални преживявания в Клетката и предвижда, че The Undertaker ще спечели мача. Stephanie се опитва да разубеди съпруга си Triple H да участва в клетката, но той казва че дори тя не може да го спре и че дори да му коства последния дъх, тази вечер ще бъде шампиона! В своето интервю Austin казва, че не е спал през цялата нощ преди мача и че е напълно готов за него. Присъствието на омразните му Rikishi и Triple H в мача не го разконцентрира, а го мотивира още повече. Последно преди мача е интервюто с The Rock. Той споделя, че макар че никога не е бил в чудовищната клетка, това няма значение за него и ще даде всичко от себе си, за да си тръгне с титлата.
Ето, че е време за мача на годината! Първи излиза Играта Triple H, следван от съюзника си Rikishi, като двамата се здрависват в клетката. После излиза Kurt Angle с титлата, но го е страх да влезе в клетката и остава отвън. Следва The Undertaker, който преди да влезе, оглежда доволно любимата си клетка, а вътре десетина рефера го разделят от Triple H и Rikishi, за да не се сбият. Появява се и The Rock, който без капка страх влиза директно в клетката, без дори да я погледне. Последен излиза Stone Cold Steve Austin, който атакува спотайващия се до клетката Kurt Angle и го хвърля в нея. На входа обаче го посреща Triple H и двамата започват да се налагат. Всеки започва да се млати със съответния си враг - Triple H с Austin, Kurt Angle - с The Undertaker и The Rock - с Rikishi. Боят е брутален, има хвърляния в клетката, душенета с кабели и много други подли маневри. Интересно става към средата на мача, когато Vince McMahon излиза с камион, с който възнамерява да разруши клетката. Той обаче успява само да изкърти вратата й, преди да се появи Mick Foley с няколко ченгета и да го изведе от залата. Изкъртената врата обаче позволява на шестимата участника в клетката да излязат от нея, където хаосът вече става пълен. Те се смилат от бой на декоративните автомобили по рампата, кръвта се лее с литри. Triple H разбива главата на Austin пред прозореца на камиона, The Undertaker мята Rikishi от върха на клетката в каросерията на камиона, изкарвайки го от мача! The Undertaker обаче е прекалено изтощен, за да слезе от клетката и не успява да участва в завършека на мача. А той идва, след като Stone Cold набива Stunner на The Rock, но не успява да го тушира, тъй като Triple H проваля туша. В цялата суматоха, Kurt Angle протяга ръка върху Скалата и успява да направи заветния туш, запазвайки титлата си!!! По този начин, Angle печели една от най-неочакваните победи в историята на WWE.

 

Анализ:

И с това приключва мега статията за едногодишния билд на шесторната адска клетка на "Armageddon 2000". Ако трябва да бъдем честни, последният месец преди него не е чак на толкова добро ниво като предните, тъй като леко се прекалява с talking сегментите между шестимата, а мачовете с тяхно участие почти винаги завършват без победител, с намеси. Това донякъде е направено, за да се предпазят образите им и да не търпят тушове, но на моменти е прекалено. Намесата и на самия Vince в историята е противоречиво и според мен по-скоро леко измества фокуса от шестимата участника с всичките сегменти с негово участие. Отново продължава и тенденцията Angle да бива букван като тотален загубеняк, който не може да спечели нито един мач като хората, което доста наранява имиджа му на шампион. Макар че царуването му продължава над 4 месеца, той постоянно бива малтретиран и от фейсовете, и от другите големи хийлове. По необяснима причина, мейн ивент пушът на Rikishi бива прекъснат и той постепенно излиза от битката за титлата, формирайки отбор с друго чудовище - Haku. Същото се случва и с The Undertaker, който след неуспеха си в Royal rumble, прави страховит отбор с брат си Kane. Мегавраждата на Austin и Triple H продължава и след шесторната клетка, след като двамата се преебават взаимно на Royal rumble преди да приключат конфликта си в невероятен троен мач на No way out. Но нека се върнем на последните седмици преди Armageddon. Stone Cold бива букван като супермен, пребивайки почти всяка седмица опонентите си. Това е нещо като отчаян ход на Винс и компания да върнат обратно нагоре падащите рейтинги, използвайки до краен предел новозавърналата се мегазвезда. Самият мач в клетката на турнира не е букнат зле и предоставя на феновете очакваната доза брутален побой. В мача има всичко - финишъри, бой върху клетката, хвърляне на човек от нея, бой на рампата, тръшвания върху автомобили, метални столове, кабели, чукове, варели и какво ли още не. Dave Meltzer с право го оценява с 4,5 звезди, като щеше да има потенциал и за повече, ако мачът беше малко по-лесен за следене и не беше толкова хаотичен, но с 6 човека едновременно в него това е много трудо да се постигне. Финалът също търпи известна критика, защото на фона на бруталния мач е някакси прекалено лесен и невзрачен - просто протягане на ръката на Angle върху The Rock. Но това също си има своите плюсове - засилва усещането за това колко са пребити всички в мача, щом е толкова лесно накрая да се направи туш. Тази огромна победа на Angle според мен най-после успява да му даде малко кредибилитет като шампион и е най-голямата до този момент в кариерата му.

Това беше статията на статиите, надявам се да ви е харесало четивото, аз се кефих на макс докато пишех и си припомнях дните, в които бях чаве марк. Шесторната адска клетка, макар и често забравяна от доста фенове, за мен винаги ще си остане любимият ми мач, не само заради самия него, а и заради дълбокия, изпипан и напрегнат билд, с който ви запознах в детайли в тази статия.

35izpu1.jpg

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...