Jump to content

Ngannou, HW KO машини и странните рискове на UFC


neshev

Recommended Posts

Не би трябвало да е под съмнение за кого ще "викат" UFC в предстоящия HW title fight между Francis Ngannou и Stipe Miocic. Достатъчно е само да се погледне trailer-а, където на фокус е именно Ngannou и неговия нокаут срещу Overeem, който е считан за най-добрият нокаут през 2017. Хиперболите не стигат до тук. Силата на удара му е до такава степен преекспонирана, че Dana White я сравни с това да те ударят с лек автомобил, движещ се с пълна сила, или пък с чук:

 


Извън прототипа на "нацепена батка с тежки удари", Ngannou е изцяло продукт на новият "performance institute" на компанията, който струва над 14 милиона и позволява на UFC бойците, безплатно, да се възползват от най-новото, което спортната наука може да предложи. Самият Ngannou живее във Vegas и е всеки ден във въпросното съоръжение, като стана "poster boy" за неговата ефективност.

Явното пристрастие на UFC не остана незабелязано от действащия шампион, Stipe Miocic:
 

Quote

 

“Obviously, for sure,” Miocic said. “Listen, I feel a little bit disrespected, but I’m not going to dwell on it.”

 

“He’s got more hype on him I guess,” Miocic said. “The guy hits super hard. We’re making a big thing about it. I’ve fought some good guys, you know? That’s how we are. I’m not much of a trash talker I just like to fight, that’s what I do.”

 

 

Ngannou не е нещо нечувано за HW дивизията. Наличието на най-тежките атлети в спорта, както и високата средна възраст, води до редица тежки нокаути. Преди Ngannou да изгрее, имахме хора като Gabriel Gonzaga, Brett Rogers и Shane Carwin.

Gonzaga беше опасен и на земя и на крака, като няма как да бъде забравен нокаута му срещу Cro Cop, където хърватинът беше нокаутиран със собствената си запазена марка. Изненадващо, Gonzaga беше победен от застаряващия, Randy Couture, който успя да повали рано Gonzaga и го доминира на земята, преди да го довърши в третия рунд. След тази битка, кариерата на Gonzaga тръгна надолу и не успя да си върне победната форма.

Едно време, Brett Rogers също натрупа редица нокаути и беше непобеден (10-0, с 9 нокаута). Пикът му дойде с нокаут срещу Arlovski за около 20 секунди. После дойде битка с Fedor Emelianenko, когато все още беше човекът в HW дивизията, въпреки че си личеше, че излиза от пиковата си форма. Fedor успя да победи Rogers и разби hypе-а му. След загубата, кариерата на Rogers също тръгна надолу.

Carwin, до този ден, си остава един от най-страховитите HW бойци, които някога са стъпвали в клетката. Неговата серия беше впечатляваща. Четири UFC битки, четири нокаута, всичките в първия рунд, като успя да нокаутира бойци като Frank Mir и Gabriel Gonzaga. Последва title shot, срещу завръщащият се Brock Lesnar. В първия рунд, Carwin тотално размаза Lesnar, но не успя да довърши битката, измори се и Lesnar се възползва от това, като го предаде лесно във втория рунд. Carwin се би още само веднъж, преди да се пенсионира окончателно.

Самият опонент на Ngannou, също е KO машина. След загубата от JDS през 2014, Miocic записа пет поредни победи с KO/TKO, но UFC не го превъзнасят, както го правят с Ngannou. Още повече, че Miocic успя да нокаутира Arlovski и Overeem, преди същото да го стори Ngannou. Тъй че Miocic с право може да е разочарован, че така и не получи повече подкрепа от компанията.

Не искам да предвиждам, че Ngannou е балон, който ще се спука след 10 дена. По-скоро ми е странно как UFC избират хората, които искат да издигнат. Докато Francis Ngannou все пак е сериозен боец с доста качества, същата компания се опита да издигне хора като Sage Northcutt и Paige Van Zant, които видимо са крайно зелени и нямат уменията да са шампиони.

В същото време имаме един Robert Whittaker, който е един от най-добрите бойци в момента, а омаловажиха всичките му успехи, за да може Bisping да защитава титлата срещу Dan Henderson и GSP. Сега най-накрая ще има шанс да вземе "истинската" титла, но битката му ще е на австралийско PPV, излъчено в ранните часове в Америка, което ще доведе до един от най-слабите buyrate-ове въобще.

И Whittaker не е изолиран случай. Има цели дивизии, които не са адекватно промотирани. Малко са бойците като Conor McGregor, които можеш да изградиш, далеч преди да станат шампион. В по-голяма част от случаите се иска систематично промотиране на доминантни шампион и дивизията около тях. Все по-често UFC избират да хвърлят монетата по бойци със съмнителни качества, които често биват бити в зародиш, като елиминират шанса на утвърдени имена да се превърнат в топ звезди, както стана с GSP и Anderson Silva. 

Link to comment

Ngannou има измерен уж най-силният регистриран удар в света, точно на машина в тренировъчната база на ufc. Според мен е вън от съмнение, че като цяло удря по-силно от Miocic, но пък Miocic удря достатъчно силно, за да е възможно да нокаутира Ngannou. Stipe наистина е странен случай. Според много спецове в ММА общността, той има реален аргумент да е титулуван като един от най-добрите бойци в тежка категория в историята на спорта, може би дори най-добрия. И като погледнем резюмето му, наистина това не изглежда неоснователно или незаслужено. И въпреки това UFC в нито един момент наистина някаш не застанаха и не се опитаха да го промотират. Има интересна история, работи като пожарникар освен че е ММА боец, пример за подражание, свестен човек, герой и т.н., но поради някаква причина не получава никакво съдействие от UFC. В следващия момент виждат Ngannou, който безспорно също има много интересна история и т.н. и веднага го хайпват до небесата. Наистина странно е това.

За Robert Whittaker не съм много съгласен, в смисъл с частта, че го прецакват като го слагат а ППВ в Австралия. Реално след като са решили да правят ППВ там и да популяризират спорта в страната, няма по-подходящ човек от Уикатър, който е от този край.

Не съм съгласен и с даването на Конър като пример за боец, който е изграден преди да стане шампион. Там UFC нямат почти никаква намеса, човекът се изгради сам, UFC просто му даде сцена и всяка пресконференция оттам нататък си беше негово шоу.

Но като изключим тези две неща с другото за Ngannou и Stipe съм съгласен, изключително неуважение към шампиона. Все едно едва ли не доброволно направо да си дава титлата на изгряващата звезда. Това между другото е и много сериозен риск, който поемат, защото ако в този момент Ngannou загуби, целият му хайп отива на вятъра и после дори и да се подобри значително ще отнеме години преди да може евентуално да си възвърне позициите. А все още има твърде много неясноти около него, за да знаем до къде може да стигне.

Link to comment

Брей, не помня някога да съм бил толкова съгласен с пост на Нешев. :D Преди година казах, че с тази си политика UFC губи и е  изкуствено това, че годината беше супер силна откъм байрейт (за по-миналата говоря), защото Конър и Ронда вдигаха самосиндикално общата бройка на покупките. Тази година това се потвърди - Конър отиде да си играе на боксьор, Ронда реши, че повече няма да й трошат физиономията и вижте сега колко са общите покупки на ППВ-тата. 

 

В момента единствените нормални дивизии са полусредна и двете най-леки. Всички други са пълен ташак - най-добрите ги държат далеч от титилата, шампионите не се бият ... заеби, такава неразбория никога не е била в UFC.

 

Link to comment
Shawn_Michaels

Мангото удря лошо наистина като го гледам как замахва наистина е опасен, удря по подобен начин на Джордж Форман, това че нокаутира Алистър не говори нищо него всеки го нокаутира :D ,това е че Алистър е доста техничен и не съумя да го държи на дистанция(стори ми се че действаше прекалено предпазливо и беше насран), Нгано има доста нестандартен стил, смятам че ще победи, но в никакъв случай не отписвам Миочич, който се доказа, държи на бой, има добър боксинг и победи най-големите които са в дивизията за момента.Това че Нгано е нещо ново е друг въпрос, но има да се доказва още не е тестван много.

410e8-1526197995-500.jpg
"Doin' what I want to do, When I want to do it."

Link to comment

Абе всички в тая дивизия трябва да са благодарни, че по божията воля мистър Велазкес не може да се поддържа на 100%. Иначе Стипи, Ганчо, холандския наркоман и останалата пасмина, до един щяха да се наядат на мексиканска наденица.

Link to comment

Той и Веласкез е един мексиканец, не казвай на никого :laugh: . Но иначе и аз съм на мнение, че никой от елитните в сегашната тежка не може да му стъпи на малкия пръст. Последният тежкар, който излъчваше класа и показваше умения в бойните изкуства, а не въртеше мелниците. От Нгану досега освен една първична сила и безспорно фрапиращ атлетизъм (било то и примесен с последните постижения на химията) друго не съм видял. Но пък в тая дивизия и това е достатъчно. 

 

Link to comment

Tц . Валаскез на 100% и нормална надморска височина беше безспорно изруд , но е крайно пресилено да говорим как Стипе е щял да се наяде на мексиканска наденица . Stipe от 2013 насам е нереален и според мене без проблеми би здъвкал примерно един Леснър . Нямаше и особени проблеми с Вердум и вторият JDS , а Кейн ни е известно до къде го докара един здрав JDS . Реално и Стипе и Кейн имат доста сходни по значимост и тежест победи , а везната с допуснатите значими загубите клони повечко към Кейн .

Въпросният Нгану е нищо повече от една сила и причината Алистър да обърне така очите е чисто и просто грешка на самият Алистър и един силен ъперкът . Чернилката си ограничава резюмето до дърт Арловски и Алистър без хапове . 

Вярно , че в ММА-я един удър е решаващ , още повече със сила като неговата , но за мен е абсурдно Стипе да е третиран като тотален ъндърдог , който едва ли не е там да му подари титлата , защото маняка бил удрял като Форд Ескорд с 60 км. или квото беше там .

 

Цялата какафония при тежките обаче е и в следствие на ограничени атлети . Борци като Леснар или една гола сила , като въпросният Франсис . Топ имената им в повечето случей са били доста onedimencional сравнени с категориите надоло . 

 

Интересното е , че гласят Стипе за top hw alltime , а това също за мен е доста неоправдано . За да влезнеш в категорията на GSP , Silva и Jones мисля , че е редно да имаш нещо повече от 3 защити на колана , специално когато говорим за Alltime , независимо историческите данни на шампионите в тежката . Един Доминик Круз след невъзможни операции взе колан ... Явно  от здравословна гледна точка е възможно един човек да се опрази здрав редица време или да се върне от редица тежки контузии на ниво и е ненормално непостоянството на тежките да се ползва за тяхно оправдание .

Време уно Федята згази света и беше постоянен има няма 10 години ... Кейн беше постоянен има няма 2 . Стипе е шампион от 1 и половина . Няма такава математика .

 

Link to comment

Хайде не говорете, че Нгану не е нищо особено. Човека има голяма мощ, невероятна физика и голяма сила на удара. За тежката категория това трябва да притежава един боец. Стипе също притежава тези неща, но като че ли Нгану ги има в повече и е съвсем нормално всички да мислят, че ще сгъне Стипе.

Link to comment
21 minutes ago, Farest said:

Хайде не говорете, че Нгану не е нищо особено. Човека има голяма мощ, невероятна физика и голяма сила на удара. За тежката категория това трябва да притежава един боец. Стипе също притежава тези неща, но като че ли Нгану ги има в повече и е съвсем нормално всички да мислят, че ще сгъне Стипе.

Реалността показва , че наистина не е нищо особено и това се вижда от резюмето му повече от идеално . Пича е синоним на оnedimencional  . Това не значи , че няма никакъв шанс срещу Стипе , но е трудно успоримо , че има голяма вероятност да го последва съдбата на Рой Нелсън .... Най-малкото няма никакъв индивидуален тренинг в ground аспекта извън регулярният ММА , а Стипе е бил NCAA I борец  . 

Ще ме извиняват UFC-то , ама негъра го хайпват заради 2 нокаута , а Стипе в последните си 5 мача има 5 нокаута и е нокаутирал същите хора , които и чернилката .

Link to comment
2 hours ago, gardax said:

Реалността показва , че наистина не е нищо особено и това се вижда от резюмето му повече от идеално . Пича е синоним на оnedimencional  . Това не значи , че няма никакъв шанс срещу Стипе , но е трудно успоримо , че има голяма вероятност да го последва съдбата на Рой Нелсън .... Най-малкото няма никакъв индивидуален тренинг в ground аспекта извън регулярният ММА , а Стипе е бил NCAA I борец  . 

Ще ме извиняват UFC-то , ама негъра го хайпват заради 2 нокаута , а Стипе в последните си 5 мача има 5 нокаута и е нокаутирал същите хора , които и чернилката .

Стипе си е Стипе, но да казваш,че Нгану не е нищо особено е несериозно да го казваш. Нгану в последния си двубой,Алистър въобще не го застраши. Нгану в момента е в топ 2 на тежката. Няма как да не е нищо особено!

Link to comment

Още е много рано да се каже дали е или не е нещо особено Нгану. Мачът му със Стипе ще даде отговор доколко си струва хайпа покрай него. Видимо е, че за тези си размери е много атлетичен, няма я обичайната тромавост при гигантите, пък и боксът му е доста техничен за тази категория. През годините обаче съм свикнал да гледам комплексността на бойците, защото обикновено тя е определящата. Бойци, които издишат много в един компонент за сметка на невероятни умения в друг, обикновено не стигат далеч. Нгану сега ще се изправи срещу кадърен борец, който на всичкото отгоре е и достатъчно опитен боксьор и ще го видим как ще изглежда. Всичко друго са си хипотези.

 

 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...