Jump to content

Политика - мега тема

YoTheReal

ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСНИК  

112 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Добре де, многополюсен свят и прочее - това са общи понятие. За тебе лично, като човек, как оценяваш управления като това на Путин и Си Дзинпин - смяташ ли, че е по-добро от това в западните страни, включително България, доколкото се водим такава? Би ли ти харесало, ако имаме такъв лидер и тука?

И при многополюсен свят, в коя орбита искаш да е България?

Edited by gboy

Mystery

В европейската орбита, което да включва добри отношения и с Русия. Съответно САЩ да стоят по-далечко.

Колкото до типа управление - зависи от държавата. Ако на китайците и руснаците им харесва така, какъв е проблемът? Аз лично смятам, че човек, който е на власт повече от 10 години, неминуемо ще се самозабрави в един момент, т.е. не съм привърженик на подобни "царувания".

Edited by Mystery
38 minutes ago, Mystery said:

Ако на китайците и руснаците им харесва така, какъв е проблемът?

Не може така. :D Не им се дават такива права. Защото те може и мнозинството руснаци и китайци да искат така, ама мен CNN ми каза, че Навални и няколко пройдохи в Хонг Конг са репресирани, значи на Китай, Русия, Сингапур, ОАЕ, Катар, Кувейт и т.н. им трябва демокрация!!1!!1!1 Не мога да повярвам, че болшинството от тези хора не иска да си променя формата на управление, не мога да повярвам, че в Китай правят избори и т.н.

Впрочем много правилно мнение си написал, дано се възприеме от gboy и мислещите като него. Мултиполярността на света не е общи приказки, обичайно не се отнася особено много до България (тя е ясна в чия сфера е), и обичайно не се отнася до злободневни теми, а до системата на международни отношения. Така както например Съветът за сигурност на ООН има нужда от реформа, за да е по-мултиполярен и да отразява по-сериозно някои обективни факти - като например, че Германия и Франция спокойно могат да са с едно място (ЕС) на голямата трапеза, а Англия отдавна няма място на нея, за разлика примерно от Индия. Не е от симпатии към Индия, просто факти кой къде по света колко е важен и тежък. 

Едит: малко криво го написах. Знам, че Германия няма място в СС (хехе), но смятам, че трябва да има. Целият ЕС трябва да има единно място. 

Edited by Loop
  • Upvote 2
Huskarl

Тази тема и преди сме я обсъждали и даже си говорихме и за примери като Виетнам, че даже и Япония. Тук не говорим за коя форма на управление е добра и коя е лоша, а по-скоро за философия. Японците умират на работните си места от работохолизъм и ние им се чудим на акъла защо го правят. Те пък гледат на нас като на някакви мързеливци.

Ние смятаме, че либералното и демократично управление е най-доброто, защото така сме възпитани на европейско ниво. В други точки на света ситуацията може да е съвсем различна и ние да не я проумяваме, но за хората там тя да си е напълно наред. Затова не смятам, че трябва да оценяваме чужди култури и възприятия на базата на нашите собствени, защото шансът да сгрешим в преценката си става много голям.

Между другото, ние тук си говорим за свобода и демокрация, ама повечето от по-либерално настроените ни съграждани като ги накараш да споменат няколко читави български политици от историята, все някъде в топ-5 ще сложат Стефан Стамболов.

spacer.png

bas meco bas tam bu yuza bas tupur tupur tupur tupur tupur ya ya laki ya ya 

laki bum bum laki bara cuca 

ooooooleeeeeeeeeeeeeeeeeee

Ponetron

Между другото мернах, че в Бетано е 1.85 коефицента БСП да са под 7.5%, което ми се струва като подарък. Ще сложа дребна сума за доброто на БСП - Без Корни.

2 hours ago, Mystery said:

В европейската орбита, което да включва добри отношения и с Русия. Съответно САЩ да стоят по-далечко.

Колкото до типа управление - зависи от държавата. Ако на китайците и руснаците им харесва така, какъв е проблемът?

За последен път пиша и изобщо спирам. Явно вие и аз изповядваме изцяло различни ценности и честно казано се радвам, че все още живея в страна, в която са на почит моите.

Първо - добрите отношения не са самоцел, а следствие. Добрите отношения с Русия бяха факт, докато не започна войната.

И САЩ няма как да сотят по-далечко, първо защото сме във военен съюз, второ защото САЩ е естествен партньор на Европа точно заради начинът на управление и изповядваните ценности, които са в основата и на ЕС и на Щатите. Най-важното трето - защото икономиката е свързана.  Тая глупост, дето гледам, че Костята я разнася като опорна точка и дето ще ми прави България център на света, не знам как някой може да я връзва. 

Що се отнася до "ако на китайците и руснаците им харесва" ... ми, хора, то това е демокрацията :blink: Тука трябва да се върнем на някакви супер, супер базови неща. 

Първо - нито китайците, нито руснаците ги питат, та да казват дали така им харесва. Протестите се потушават с арести като в Русия от началото на войната ... или се разпръскват с газ и водни оръжия като на "пройдохите" в Хонг Конг. Изборите са сведени до а) МЕН и б) АЗ - изберете си. Така че какво означава дали им харесва - никой не го ебе кво им харесва. Ако има истински избори и ако хората, които са против властта не се вкарват по затворите, тогава да си избират Путин колкото си щат, но на тоя етап това е илюзия, която даже вече не се опитват и да продадат. И аз не мога да повярвам, че тука чета мнения като "ми те нали си го харесват" :blink: и "тяхно право е да си живеят в тоталитаризъм" :blink:

И нещо, което е много, много, много дълга тема, но като за последен пост си струва. 

За да има избор, трябва да има достъп до информация и да можеш да говориш свободно. В Русия такова нещо няма - всички, които са опозиционери са навън, в гроба или в затвора. Навални е зад решетки, Борис Немцов - в гроба, Ана Политковская - в гроба, тия дето са по-тарикати като Генадий Гудков и прочее - избягаха далеч. Телевизии като нтв бяха разбити, защото си позволиха да не подкрепят Путин при първите му избори, сега са на Газпром. Днес е забранено някой да каже, че в Украйна има война, води се "дезинформация" или нещо от сорта и малкото останали опозиционни медии вече изобщо нямат глас.  Дори нашият Грозев офейка през два континента. 

При по-младите важи правилото, че не можеш да убиеш интернета, при по-възрастните е ясно - квото кажат по телевизията. Не знам дали сте гледали някоя новинарска емисия на руската телевизия, за да видите какво значат новини по руски - абсурд в най-голяма степен - "Днес нашият лидер говори половин час по телефона с Лукашенко.", втора новина - "Говори още един час по телефона и със Си Дзинпин" :blink: "Откри се изложба за зверствата на НАТО" ... ей такива са им новините, мязат на скечове.

И такива хора ли се предполага, че им харесва - та те изобщо в голямата си част не знаят какво става. 

Но колкото и да са объркани, никой не е толкова тъп, че да си мисли, че е много хубаво на война. Затова и се задръстиха границите. А ако можете да говорите свободно с някой руснак, което значи да е офейкал от там, защото и по телефона ги е шубе, ще ви каже точно колко е прекрасно в Россия в момента. Страх ги е и от сянката им. По телефона говорят "кодирано" с глупости като "много е хубаво, както едно време ти беше казала леля ти" и ти се сещаш, че леля ти ти е разправяла, че е било ужасно. И това е колкото смешно, толкова и тъжно. Привикват за фронта хора на по 50+ и няма "щом така ти харесва". И не, не съм го чул по телевизията (западната, тая гадната, пропагандаторската). 

Та за тия хора ли говорим, че щом така си им харесва, няма грижи? Вие до такава степен сте свикнали да живеете в общество, в което хората си правят квото си искат, че мислите, че няма начин хора като Путин да са на власт и да правят каквото си щат, ако народа не е ОК с това. 

И идеята, че тях това ги кефи е абсолютен нон-сенс който става само за някоя комедия. "Аз знам, че тебе ти е кеф да не те питам кво искаш, тъй че няма какво да те питам - кефи се!" :blink: WTF!? Точно толкова е неадекватно, колкото че на диктатура се кефят предимно хора от демократичните общества - за мен това е абсолютният синдром на разглезеното дете, което си чупи играчките. Сори, ограничен съм - смятам, че е редно хората да са свободни да си изберат управляващите, щото все пак те са в основата на това управление. Също така смятам, че Е от значение дали ще умрат 50к или 500к. Вероятно също породено от крайната ми наивност, че е редно човешкият живот да е висша ценност. 

Как да е, аз съм тъп и прост и така си разсъждавам ...

natopor4en
4 hours ago, gboy said:

Винаги съм се чудил - добре де, като ви харесват лидери като Путин и Си Дзинпин, вие бихте ли искали тука да има подобно управление на тяхното? И това го питам съвсем сериозно, без никакво заяждане или нещо такова. 

Какво разбираш под подобно управление на тяхното? 

Живял ли си там, за да можеш да дадеш оценка на живота там и тяхното управление, или оценките ти се свеждат до това което се пише по медиите?

• Upvote 3

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

7 minutes ago, gboy said:

Как да е, аз съм тъп и прост и така си разсъждавам ...

Напълно различни са ни вижданията и житейският опит от пътувания и комуникации с хора от Русия, Китай и други “недемократични” страни, и аз живея в една такава - очевидна е разликата в мненията, но държа да отбележа, че и за миг не ми е минавало през ума да те определя като тъп и прост. Леко наивно според мен виждане на китайското и донякъде руското общество, очевидно оформено от следене на английски източници - да, ама не и тъп и прост. Извинявам се официално ако така си го приел. За теб пък моето виждане е наивно и грешно, няма проблем в това. Ще се радвам да не ти е последното мнение и да продължим в бъдеще цивилизования дебат. 

Huskarl изказа много точно и непровокативно това, което аз не толкова успешно се опитвам да кажа всеки път като заговорим за “износа на демокрация на Изток” и даването на наклон на обществата там как да живеят. 

Mystery

@gboy, ще ме прощаваш, но ти четох мнението по диагонал. От известно време така процедирам със симпатизантите на ПП/ДБ. Все пак здравето преди всичко.

Ще те попитам обаче нещо, което бях питал преди време тук: защо изхождаш от идеята, че нашите "ценности" са най-правилните и трябва да бъдат за универсална употреба? Населението на "цивилизования свят" е приблизително 1.5 милиарда. Какво дава правото на тези милиард и половина да налагат своите възгледи върху останалите 6.5 милиарда души? Ау, ама в Китай и Русия се късали от протести, но ги хвърляли в тъмницата! Но когато се случи щурмът на Капитолия, там убийството на Ашли Бабит беше оправдано, защото беше поддръжничка на "фашиста Тръмп!" Така че в заключение ще цитирам един съфорумец: "Не ме ебе за вашите идеали, ценности и к*рове в г*за!"

Edited by Mystery
  • Upvote 3
48 minutes ago, gboy said:

второ защото САЩ е естествен партньор на Европа точно заради начинът на управление и изповядваните ценности, които са в основата и на ЕС и на Щатите.

Само дето Европа не е партньор, а най-обикновена подлога на САЩ. Естественият съюз е Европа-Русия, но това САЩ няма да го позволят, поне докато имат силата на хегемон да го спират. И случващото се в последните години е резултат именно от това. 

Това за партньорство на база ценности е хубав виц. Вероятно на тази база най-големият партньор на запада в арабския свят е Саудитска Арабия - най-джихадистката и недемократична кочина, а други, далеч по-светски и демократични, биват бомбени с предтекст налагане на тези ценности, за които говориш. 

5 hours ago, Mystery said:

Не, но искаме многополюсен свят и край на абсолютната хегемония на САЩ. 

Крайно време е Европа да се стегне и размаже всички джабронита, руски, китайски, ирански, африкански. Да си знаят мястото в третия свят.

THE GRIM REAPER
1 hour ago, gboy said:

Навални е зад решетки

Зад никакви решетки не е тоя актьор. В кой нормален затвор в Русия, ще взимат на затворник интервю? 😂

Edited by THE GRIM REAPER

Абе тия от ДеБъ много курвенски си плащат реклами по социалните мрежи да гласуваме с преференции за техните ментета. :D :wank:

On 3/22/2023 at 5:56 PM, Ponetron said:

Между другото мернах, че в Бетано е 1.85 коефицента БСП да са под 7.5%, което ми се струва като подарък. Ще сложа дребна сума за доброто на БСП - Без Корни.

Дано се вслушат в Червен Кольо, днес пак е избухнал, може да им качат процентите даже. 

https://m.offnews.bg/news/Izbori_18760/Mediana-7-formatcii-v-parlamenta-GERB-vodi-na-PP-DB-s-2_797741.html?fbclid=IwAR0idmhNKQMs4qyrO2MjJh_ZE44ZcufKxEQDok5d3riep6imCiGOwhHeYMc

Възраждане преди ДПС, Мунчо 51% одобрение, Левицата 4.3%, БСП 8.6%. :D:D Според мен Възраждане ще има 40%, БСП 38% и Левицата 22%! Та ако не си запознат с Червен Кольо, който твърдеше преди 3-4 години как БСП ще разгроми ГЕРБ, на последните избори как БСП ще са с доста пред Възраждане, абе няма слабо при него!

THE GRIM REAPER

Имам предчувствието че натовеца пак ще влезе в парламента. То верно вярващите му го оставиха, ама сега с хартията

ще си пазарува до наслада. Носят се слухове че БВ е била една от партиите с най-голям процент купени гласове на миналите избори.

Edited by THE GRIM REAPER

ГЕРБ пак с фейк нюз от тролове и инсинуации атакуват. В прословутите "пазарски чантички" на ППДБ имало лютеница, кашкавал и вафли Боровец. :D:D Уви, нямам късмета да се сдобия с такава, но 2-3 мои познати казаха, че са им подарили, ама явно не са им били симпатични, че са били празни. :( За герберастите няма дъно, когато говорим за инсинуации и компромати. :) 

Ponetron

А защо времевият период е от макс 12 месеца назад? То така ще излезе, че всичко върви надолу 😄

THE GRIM REAPER

Торбичките със соево мляко са ги раздали из София и сега почнали да 

раздават такива със салами и лютеница по селата, белким изгладнял Ганьо да си продаде гласът :(

• Facepalm 2

Я кажете сега, особено ти Грийми, защо олиото в Хърватия е по - евтино? Прокажната Хърватия, където Еврото им иба мамата с невиждана инфлация? И там ли украинския внос е замесен? :( 

Иначе днес сутринта гледах няккво видео на Костя в Котел. Със сълзи съм се смял. Този човек е уникален, вече тъкмо се поуспокоих и като каза на някакви със средна възраст около 84 години - Вий ходили ли сти в Щятитье? Знаити ли там българити и тия от източна Европа как гледат на тях? Знайти ли, чи ги събличат голи на летищата? 

АХХАХАХАХАХХАХАХАХАХА, пълен култ. Имам поне 10 познати, които са били на бригада в САЩ, ама явно ги е срам да кажат, че са ги събличали. @HEIDENREICH , Джихад като е ходил на КечМания споменавал ли ти е нещо подобно? 

• Wank 1