prenti Posted March 4, 2023 Share Posted March 4, 2023 (edited) 5 hours ago, Prince10 said: Интересно ми е кое имаш предвид за кръвния данък? Това, че е отменен още към 1600 година или твърдиш, че изобщо не е съществувал? Лууп го е обяснил по-надолу, но да. Преекспонират се сериозно нещата. Еничарският корпус се превръща в елитната войска на султана, еничарите се възнаграждават пряко, имат нещо като редовна заплата, за разлика от спахийте, чиито стимул за участие в армията е получаването на земя за обработване, от която могат да печелят сами. Освен това, поне в началото, не се става никак лесно еничар. Кадрите биват умело подбрани, като не се изискват единствено физически умения, а и добро образование. Де факто апогеят на османците е през XVII век, след разбиването им край Виена нещата тръгват сериозно надолу. С настъпването на XVIII век Османската империя вече е малко или много на системи. Тя не представлява заплаха за Запада и лесно става финансово зависима от него. През XIX век започват сериозни търкания между султаните и еничарите, като Мурад I заличава корпуса с бомбардирането на казармите през 1826г. 1 hour ago, LightOne said: Макар и разбираемо, то все пак следва да се отбележи колко малко българинът знае за огромната административна машина, която е била Османската империя. Последните години започна по-усилено изучаване на този период, дано тази тенденция да продължи. Българите все пак са съставна част в Османската империя, било то търговци, предприемачи, държавници, даже мисля че имаше един българин велик везир. Ха, няколко са. Edited March 4, 2023 by prenti Loop 1 Quote Link to comment
LightOne Posted March 4, 2023 Share Posted March 4, 2023 Последните години започва преоткриване на османския архив. Допреди това все едно, че нищо не са правили, ми се струва. Уж го били изследвали навремето, уж не знам какво си. А пък почват вече много документи да се бълват и "преоткриват" - примерно наскоро оттам изскача оригиналът на присъдата на Левски, което човек би помислил, че го имаме отдавна, ама не било. prenti and Loop 2 Quote "Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр - - Да живеят бъговете! Link to comment
Himler Posted March 4, 2023 Share Posted March 4, 2023 (edited) Не знам как може да оправдавате зверствата на турците… Май трябва да прочетете репортажите на Макгахан за зверствата по време на Априлското въстание Edited March 4, 2023 by Himler pukkod, prenti, itzo1994 and 3 others 4 2 Quote Link to comment
LightOne Posted March 5, 2023 Share Posted March 5, 2023 Така и така дигнах темата с османския архив, да си я довърша, тъй като днес разбрах отговорът на "мистерията" с този известен архив. Аз знаех, че когато се сформира администрацията на Турция, вземат гениалното решение да изхвърлят целия имперски архив на боклука. Съответно българското правителство се усеща и купува архива, за да го запази. И тук ми идваше неяснотата как при положение, че сме купили архива и евентулно изследвали, то се налага да го "преоткриваме" сега. Отговорът е, че архивът никога не е напускал Истанбул. Представях си го, че като купуваме, съответно и физически сме го прибрали. Но това изобщо не се е случило така. Затова и през комунизма Турция е можела да ни затваря достъпа до нещо, което уж е "купено". И оттам съответно да идва дупката в хронологията на "преоткриването". prenti and batistaheel 2 Quote "Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр - - Да живеят бъговете! Link to comment
Jack Bauer Posted March 5, 2023 Share Posted March 5, 2023 Време е за Възраждане. Farest, ShiningWizard, Radox and 4 others 1 2 1 3 Quote Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion! Link to comment
ShiningWizard Posted March 5, 2023 Share Posted March 5, 2023 Кат' гледам това ще стане на следващите избори, ама и те няма да сформират правителство (за щастие)... Quote Link to comment
Loop Posted March 5, 2023 Share Posted March 5, 2023 1 hour ago, LightOne said: Затова и през комунизма Турция е можела да ни затваря достъпа до нещо, което уж е "купено". И оттам съответно да идва дупката в хронологията на "преоткриването". Не че комунистическата власт у нас е търсила такава научна колаборация тогава… евентуално каквото е пипано и правено в периода 1914-1944, това е. Сега доколкото знам има няколко българи-османисти (за науката говоря), които уж са много добри там в четенето и тълкуването на османския език (а такива уж има малко и в Турция, защото този език си е мъртъв) и доста ровят по архивите. От там и непознатата до преди няколко месеца снимка на Левски, която даваха по новините наскоро. prenti 1 Quote Link to comment
prenti Posted March 5, 2023 Share Posted March 5, 2023 4 hours ago, Loop said: Не че комунистическата власт у нас е търсила такава научна колаборация тогава… евентуално каквото е пипано и правено в периода 1914-1944, това е. А и по-добре, че щяха да го изгорят веднага и да кажат, че се е изгубил. Loop 1 Quote Link to comment
MJ23 Posted March 6, 2023 Share Posted March 6, 2023 https://fakti.bg/bulgaria/761238-policiata-zadarja-biznesmena-i-paten-bos-veliko-jelev -1/2% За ГЕРБ prenti 1 Quote Link to comment
natopor4en Posted March 6, 2023 Share Posted March 6, 2023 On 3/5/2023 at 7:35 PM, prenti said: А и по-добре, че щяха да го изгорят веднага и да кажат, че се е изгубил. Не бъди много сигурен. Можеше да използват сторилайна за своя изгода по някакъв начин. Quote Link to comment
MJ23 Posted March 9, 2023 Share Posted March 9, 2023 Spoiler А вий протистирахти ли? THE GRIM REAPER 1 Quote Link to comment
Farest Posted March 9, 2023 Share Posted March 9, 2023 Защо никога няма плакати на тези протести, че Костя е педерас! Да, от Тея дето се думкат отзад. Мързи ме пак да изкарвам снимката дето си чупи ръката докато пуши цигара. Само един пидирас може така да се чупи китката! pukkod, Himler, prenti and 1 other 2 2 Quote Link to comment
raquishi Posted March 9, 2023 Share Posted March 9, 2023 ЗА РУСИЯ СЪМ ГОТОВА ДА УМРА! - Български патриот. ShiningWizard and Metzgermeister 1 1 Quote Link to comment
Himler Posted March 9, 2023 Share Posted March 9, 2023 (edited) 20 minutes ago, raquishi said: ЗА РУСИЯ СЪМ ГОТОВА ДА УМРА! - Български патриот. Няма нищо по-нормално от това, комформисте. Иначе нямам против преместването на Паметника на Съветската армия, но нека да напраят това и с краварския. Edited March 9, 2023 by Himler raquishi 1 Quote Link to comment
MJ23 Posted March 9, 2023 Share Posted March 9, 2023 Абе това не е ли бабката от "Кой ще ни даде парииииииии"? Quote Link to comment
raquishi Posted March 9, 2023 Share Posted March 9, 2023 3 minutes ago, MJ23 said: Абе това не е ли бабката от "Кой ще ни даде парииииииии"? Не, доколкото си спомням тая е дето барабар с един дядo бяха ходили на протестите 2020та, и ги бяха възхвалили. 16 minutes ago, Himler said: Няма нищо по-нормално от това, комформисте. Иначе нямам против преместването на Паметника на Съветската армия, но нека да напраят това и с краварския. 🤦🏿♂️ THE GRIM REAPER 1 Quote Link to comment
Loop Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 Като не могат да решат някой от сериозните проблеми или да предприемат действия за нещо адекватно и важно се заемат с филми като паметника. Говоря на “те”, защото филмът устройва и двете фракции. Не са само умнокрасивите виновни, че ни/ви занимават с тази тема като тема #1. Да го преместят, аз съм ок щом толкова пречи (на мен ми е все тая, пил съм си много хубаво там през студентските години), ама по-важно какво ще се сложи на негово място. Да остане площадка да тичат децата хубаво, ама представяте ли си го - “решихме проблема, спечелихме битката!” и какво - асфалт 100 кв. м. Велико. Да се сложи паметник на Аспарух - хубаво, ама от де пари, пък и е идея уж на Слави, значи не става, пък и то ще настанат едни скандали - грозен бил, светели му очите, азиатец бил, тюрк бил, не - рус и синеок трябва да е, ама някой да е виждал рус и синеок от района, от който идва родът му на Аспарух - трънки сме виждали. Значи става ПР катастрофа. После някой ще скочи “а що на Аспарух, дайте на Гоце Делчев!”, “На Левски!” и въобще драма след драма. И накрая ще си е асфалт, докато не мине някоя година и стане на “комплекс”. За мол или 10-етажен платен паркинг мястото е убийствено, апетити има, ама и това не е лесно… И всичко това докато ви/ни ебат в най-буквалния смисъл с цената на едно обикновено сирене, “борбата” с нея и се въртят сметки как да се проведат протоколни/формални избори сега, защото есента ще се решава възелът. И защото няма кой да поеме отговорност (ако щете и пред чуждите посолства) и да вземе някои по-кардинални политически решения с всички последици. Или защото коалициите ГЕРБ-БСП-ДПС и ГЕРБ-ПП-ДБ са табу до есента, та се правим на ударени всички. За другото над сиренето дори няма какво да се коментира. Обаче важното е да тече битката и да се плюят хората един друг за глупости (каквато е цялата тема с бутането/местенето/правенето на паметници). HEIDENREICH, MJ23, prenti and 1 other 1 1 1 1 Quote Link to comment
Huskarl Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 Продължаваме да гледаме как мястото на мавзолея сега се ползва за изложба на коя от коя по-грозна модернистична арт инсталация, така че вероятно и на мястото на паметника ще се случи същото. Очаквам нова поредица от бронзови къщи и стоманени човеци, водещи със себе си разпалени медийни и обществени дискусии относно това какви трябва да са разбиранията на българина за естетическа красота и т.н. Mystery 1 Quote Link to comment
THE GRIM REAPER Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 6 hours ago, Loop said: какво ще се сложи на негово място Бай Киро има идея: Himler and prenti 2 Quote Link to comment
MJ23 Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 6 hours ago, Loop said: Като не могат да решат някой от сериозните проблеми или да предприемат действия за нещо адекватно и важно се заемат с филми като паметника. Говоря на “те”, защото филмът устройва и двете фракции. Не са само умнокрасивите виновни, че ни/ви занимават с тази тема като тема #1. Да го преместят, аз съм ок щом толкова пречи (на мен ми е все тая, пил съм си много хубаво там през студентските години), ама по-важно какво ще се сложи на негово място. Да остане площадка да тичат децата хубаво, ама представяте ли си го - “решихме проблема, спечелихме битката!” и какво - асфалт 100 кв. м. Велико. Да се сложи паметник на Аспарух - хубаво, ама от де пари, пък и е идея уж на Слави, значи не става, пък и то ще настанат едни скандали - грозен бил, светели му очите, азиатец бил, тюрк бил, не - рус и синеок трябва да е, ама някой да е виждал рус и синеок от района, от който идва родът му на Аспарух - трънки сме виждали. Значи става ПР катастрофа. После някой ще скочи “а що на Аспарух, дайте на Гоце Делчев!”, “На Левски!” и въобще драма след драма. И накрая ще си е асфалт, докато не мине някоя година и стане на “комплекс”. За мол или 10-етажен платен паркинг мястото е убийствено, апетити има, ама и това не е лесно… И всичко това докато ви/ни ебат в най-буквалния смисъл с цената на едно обикновено сирене, “борбата” с нея и се въртят сметки как да се проведат протоколни/формални избори сега, защото есента ще се решава възелът. И защото няма кой да поеме отговорност (ако щете и пред чуждите посолства) и да вземе някои по-кардинални политически решения с всички последици. Или защото коалициите ГЕРБ-БСП-ДПС и ГЕРБ-ПП-ДБ са табу до есента, та се правим на ударени всички. За другото над сиренето дори няма какво да се коментира. Обаче важното е да тече битката и да се плюят хората един друг за глупости (каквато е цялата тема с бутането/местенето/правенето на паметници). Тъй като Лууп е един от малкото хора с адекватни и стойностни мнения напълно го подкрепям. Ето и една друга теза, с която напълно се съгласявам. Quote Премахване на паметника на съветската армия едва ли ще има, тъй като такова решение е взето от общинския съвет още през 1993 година, а действия досега не са предприети. Едва ли ще бъдат предприети и сега. Все пак можем да направим няколко важни изводи от създалата се ситуация: 1. Атлантическите партии използват темата за предизборната си кампания, просто, защото репертоара им се изчерпа и на хората им писна от евтината им пропаганда. 2. Абсолютно всички политици нямат никакъв проблем да разделят и ескалират конфликти в обществото, за да ги използват за лични цели. 3. В българския парламент български партии няма. Има само западен и руски/съветски обслужващ персонал. 4. Вижда се, че ядрото и на атлантиците, и на русофилите е от няколко хиляди човека, които просто трябва да бъдат избутани настрани от политическия живот в България. Когато това се случи българите ще започнем да взимаме рационални, а не емоционални решения, базирани на външни центрове. 5. И атлантици, и русофили изповядват крайно леви идеи, и имат обща цел - да "борят фашизма", който им се привижда навсякъде. 6. И на тези избори активността изглежда ще е минимална, защото обслужващия персонал отново ни разиграва същия сценарий - атлантици срещу русофили. Личната ми позиция: Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей, но не и разрушен. Тези, които вчера го пазиха са тези, които разрушаваха паметници в миналото. Една добра моя идея е да бъде заменен с паметник на Хан Крум, който присъединява София в границите на България. Най - точно казано "умнокрасивите" търсят отчаяно политически ПР, понеже за съжаление най - вероятно дори обединени ще бъдат скуошнати от Б. Б. Докато другите тип Левицата правят отчаяни ходове, въпреки че им е ясно, че няма как да минат 4%, а такива като БСП след референдума за джендър идеологията, вече не знам какво може да измислят, за да сложат край на мъките на партията им. Loop 1 Quote Link to comment
kabakov Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 До колкото разбрах паметника е държавна собственост, а СОС си правят гаргара, че правят нещо. raquishi 1 Quote Link to comment
Himler Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 (edited) Психиатрията трябва да намине в Панорама. Edited March 10, 2023 by Himler prenti and batistaheel 2 Quote Link to comment
prenti Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 29 minutes ago, Himler said: Психиатрията трябва да намине в Панорама. Преди десетина минути го пуснах, много добър дебат се получава Himler 1 Quote Link to comment
Himler Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 12 minutes ago, prenti said: Преди десетина минути го пуснах, много добър дебат се получава Чакаме скоро и бат Волен да преподава. batistaheel 1 Quote Link to comment
Jack Bauer Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 Какви са официалните прогнози на форумната ЕнтелЕгенция, кой ще вземе предстоящите избори? Обединението на Продължаваме Измамата/Демократична Педалия или Бат Бойко ще гази? Quote Jack Bauer- CTU World Heavyweight Champion! Link to comment
Recommended Posts